Улоге и дозволе за ВордПресс кориснике

вордпресс-усер-роле.пнг


Када је време за управљање ВордПресс блогом, нису сви корисници створени једнако. Неки ће моћи да раде практично све што желе, док ће други имати ограничен приступ садржају, функцијама, опцијама и подешавањима ваше веб локације. И за то постоји добар разлог – не желите да било ко има приступ вредним информацијама на веб локацији.

На пример, ако унајмите писца, он не треба да има приступ темама и додацима. Или, ако дозволите корисницима да се региструју на вашој веб локацији само како би могли да остављају коментаре и имају неколико додатних перкс-а, не желите да они почињу да објављују постове и мењају лозинке, зар не?

Улоге за ВордПресс

Срећом, ВордПресс програмери су били довољно креативни да представе систем улога корисника. Када креирате нови налог, морате описати корисника са једном од пет унапред дефинисаних улога корисника. Зависно од улоге, тај корисник ће имати различита допуштења и ограничен приступ одређеним областима веб локације. У наредним редовима приказаћемо вам свих пет корисничких улога уз додатак Супер Админа који се приказује само у инстанци више места.

1. Администратор (администратор)

Администратор (познат и као Админ) је особа задужена за целокупну ВордПресс инсталацију. Ова корисничка улога вам даје могућност да контролишете све; укључујући инсталирање нових додатака, промену ВордПресс тема, објављивање постова, брисање садржаја итд. Администратор је најмоћнија корисничка улога на обичном ВордПресс сајту.

Администратор такође може доделити корисничке улоге било коме другом на ВордПресс блогу и једина је особа која може надоградити и чак избрисати целокупну веб локацију.

Појединац који инсталира ВордПресс аутоматски добија права администратора.

Једини виши рангирани корисник је Супер Админ који је задужен за мултисите мрежу (систем међусобно повезаних блогова ВордПресс који раде заједно под истим доменом).

2. Уредник

Баш као што би уредник у часопису за вести био задужен за садржај који се објављује у новинама, тако је и уредник у ВордПрессу задужен за све постове и странице на блогу. Ова корисничка улога може да контролише све повезано са садржајем.

То значи да уредник може писати, уређивати, објављивати и брисати постове и странице.

Обично уредници чекају да аутори и сарадници пошаљу чланке на преглед, провере их и измене по потреби, а затим их дистрибуирају јавности. Уредници такође могу имати потпуну контролу над коментарима ВордПресс-а.

Будући да су они задужени за садржај, уредници не морају да управљају ВордПресс додацима и темама, нити могу да раде са другим подешавањима.

3. Аутор

Ова корисничка улога одређује особу која може да пише, уређује, објављује и брише свој сопствени садржај и ону која може да учитава датотеке без ограничења.

Аутори могу слободно додати нове ознаке, али не могу додати нове категорије (могу само одабрати постојеће категорије с листе). Када су у питању коментари, аутори их могу видјети, али немају дозволу за уређивање коментара.

Аутори имају виши ниво корисника од сарадника, а нижи су од уредника.

4. Сарадник

Ова корисничка улога је врло слична ауторској, али има још већа ограничења.

Сарадници могу креирати нове постове и уређивати властите чланке, али не могу их објавити нити избрисати.

Они могу само слати постове на одобрење тако да их уредници или администратори могу објавити.

Највећа разлика између аутора и аутора је да каснији не могу да учитавају медијске датотеке. Такође могу одабрати само постојеће категорије и додати нове ознаке. Сарадници су овлашћени да прегледају коментаре, али их немају могућност модификовања или одобравања.

5. Претплатник

Претплатници су ограничена корисничка улога у програму ВордПресс.

Они се могу пријавити на вашу веб локацију, приступити њиховом личном профилу и промијенити детаље и лозинку.

Ова корисничка улога не може радити са постовима, страницама, коментарима, подешавањима нити било шта друго на вашој веб локацији. Претплатници су савршена улога корисника коју треба да користите када правите веб страницу за чланство. Пошто можете да одлучите да дозволите само пријављеним корисницима да остављају коментаре на вашој веб локацији, потребна вам је улога са строгим ограничењима. Ако одаберете претплатнике, не можете погријешити јер ће добити привилегију да остављају коментаре, а опет ће бити суздржани од осталих подручја веб странице.

6. Супер админ

У неким случајевима, администратори ће желети више веб локација на једној ВордПресс инсталацији. Извана, ти блогови могу изгледати као појединачне ВордПресс инсталације, али би заправо били део мултисите мреже.

У том случају, Супер Админ је особа која контролише целу мрежу веб страница ВордПресс-а.

Поред свих привилегија администратора које смо већ споменули на почетку, Супер Админс може додати нове веб локације у мрежу, управљати њима и обрисати их. Они могу инсталирати теме и додатке који се могу користити у целом систему, а такође могу радити и са мрежним подешавањима.

Супер Админ биће наведен међу доступним корисницима само када активирате мултисите мрежу, тако да не брините ако не можете да видите ову корисничку улогу.

Како управљати корисницима у ВордПресс-у

Да бисте видели листу свих корисника који су регистровали налоге на вашем блогу, идите на Корисници -> Сви корисници из административног менија на контролној табли. Овде можете видети сва корисничка имена, стварна имена, имејлове, корисничке улоге и број додељених постова.

Управљајте ВордПресс корисницима

Као администратор, показивач миша можете поставити на било којег корисника како бисте га могли уређивати или брисати. На врху листе можете видети везе посвећене свакој групи улога корисника. Тако, на пример, ако желите да наведете само уреднике, кликните одговарајућу везу.

Групне акције омогућавају вам да одаберете више корисника одједном и промените њихову корисничку улогу одабиром са падајуће листе.

Сваки корисник може управљати својим појединачним налогом. Да бисте то учинили, отворите Корисници -> Ваш профил веза на којој можете уређивати личне податке, опције и контролирати рачун.

Како додати новог корисника

Додавање нових корисника у ВордПресс је релативно једноставно:

  1. Иди на Корисници -> Додај ново
  2. Попуните податке (потребно је само корисничко име и емаил)
  3. Кликните „Прикажи лозинку“ да бисте видели генерисану лозинку или унесите прилагођену
  4. Изаберите да ли желите да пошаљете е-пошту са подацима о рачуну
  5. Одаберите улогу корисника
  6. Кликните на дугме „Додај новог корисника“

Како додати нове кориснике ВордПресс-а

Ваш нови корисник ће сада бити на листи свих корисника. Ако сте одабрали могућност слања е-поруке са обавештењем, тај корисник ће добити поруку са подацима о рачуну. С истог имејла, ваш нови корисник ће моћи да отвори страницу за пријаву и да промени лозинку у нешто јединствено.

Прилагођене улоге корисника

Иако су ВордПресс програмери креирали корисничке улоге тако да могу да стану на практично свако место на коме се налазе, неким људима су потребне прилагођене функције. На пример, можда бисте желели да омогућите уредницима да инсталирају додатке и контролишу неколико подешавања на вашој веб локацији.

Нажалост, ВордПресс по дефаулту не подржава креирање прилагођених корисничких улога. Али можете да их креирате помоћу додатка за помоћ. Један такав додатак је бесплатан Побољшани менаџер способности што ће вам омогућити да промените дозволе за било коју улогу, додате нове, копирате постојеће функције, па чак и додате нове могућности постојећим корисницима.

Побољшани менаџер способности

Закључак

Управљање корисничким улогама на вашем ВордПресс блогу је важан посао. Након што прочитате овај чланак, требали бисте бити информисанији о заданим улогама корисника и знати како их додијелити корисницима. Ако желите прилагођене корисничке улоге, погледајте бесплатни додатак који ће вам омогућити да контролишете сваки део сваке ВордПресс корисничке улоге.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked