Шта је ВордПресс систем за управљање садржајем (ЦМС)?

вхат-ис-вордпресс.пнг


Чак и ако никада нисте радили са ВордПрессом, постоји добра шанса да сте чули за овај систем управљања садржајем (ЦМС). Од својих првих корака са бебом 2003. године, ВордПресс је брзо стекао популарност и постао је једно од најбољих и најчешће коришћених софтверских решења када је у питању изградња и управљање веб страницама или блогом. Данас се ВордПресс бави и почетницима и професионалцима; може вам помоћи у хобију, пуној каријери или нечему што је између.

Када се одлучите да направите свој први блог помоћу ВордПресс-а, важно је да знате разлике између ВордПресс.цом и ВордПресс-а са домаћинима (ВордПресс.орг). У следећем тексту фокусираћемо се на самосталну верзију ВП-а само зато што је дошла пре ВП.цом верзије.

Кратка историја ВордПресс-а

У својим раним почецима, програмери су замислили ВордПресс као алат за блогање написан на ПХП језику који помаже људима да брзо направе блог једноставним одабиром дизајна, одабиром неколико видгета који ће приказивати текст, слике или календаре и додавањем садржаја. Настао је да обезбеди окружење прилагођено кориснику за писање нових ремек дела (или писање о мачкама, што је вероватније). Прошле су године прије него што је ВордПресс почео привлачити веће групе људи и пре него што је постао популаран.

Верзија по верзију, марљиви појединци који су радили бесплатно, развили су платформу која је надмашила његову почетну идеју. Једноставна алатка за блогање се почела обликовати комплетан систем за управљање садржајем (ЦМС). Иако се у почетку рекламирала и комуницирала као „алат за блогање“ верзија по верзији, прерасла је на платформу која подржава е-трговину, вести и у основи било коју другу врсту веб локација. Тада је постало атрактивно за већи скуп веб програмера и стварно је кренуло.

Због тога практички свака четврта веб локација на Интернету користи ВордПресс руку који помаже да се побољша.

ВордПресс је популаран

Према в3Тецхс, ВордПресс је одговоран за 28% свих веб локација и јасно је да је много шири од својих конкурената попут Јоомла, Друпал, Магенто и Блоггер.

Број корисника, веб локација, постова и другог ВордПресс садржаја достиже десетине и стотине милиона. Можете ли чак и да замислите те цифре?

Моћ отвореног кода

Вероватно је да ВордПресс не би био толико популаран да није потпуно бесплатан. Будући да је опен соурце платформа, ВордПресс је добио прилику да привуче више корисника него што би то био плаћени производ. Такође, имају стотине високо квалификованих програмера који раде на новим функцијама бесплатно омогућили су свима да уживају у континуираној подршци за ВП. Најбољи део је што то не морате ни да тражите. Програмери стално поправљају грешке и уводе нове функције редовно.

Због концепта отвореног кода ВордПресс је доступан у више од 50 језика! Постоје такође и десетине превода којима је још потребно мало рада. Такође можете активно учествовати у превођење ЦМС-а на свој језик.

Снага је у бројкама

У свету којим управљају друштвени медији, заједница је јака колико и њен народ. И то је нешто по чему се ВордПресс заиста издваја из масе. ВордПресс је од својих почетака био љубазан према својим корисницима. Повезује људе који су радили на сличним пројектима и увек је био оријентисан према заједници. Ако сте потпуни почетник или искусни професионалац који зарађује новац од блога, осећаћете се добро код куће помоћу ВП-а захваљујући огромном броју различитих друштвених група посвећених њему.

ВордЦамп Сан Францисцо

Постоје бројне странице и форуме (укључујући оригинални ВордПресс форум) где можете научити нове ствари, упознати људе и расти своју веб локацију. ВордПресс је чак успео да изведе људе из својих кућа; постоје безброј ВордЦампс-а – организовани догађаји који повезују мушкарце и жене који су заинтересовани за овај систем управљања садржајем. Без обзира где живите, велике су шансе да се негде у вашем кварту одигра годишњи догађај.

Креирајте веб локацију без кодирања

Сви ти програмери су се постарали да корисници не морају да пишу ни једну линију кода ако то стварно не желе. Дакле, ако тек почињете да учите о вебу, само желите да направите веб локацију или једноставно научите нешто ново ВП је одличан начин да се олакшате свету који у почетку може изгледати застрашујуће и компликовано.

ВордПресс је једноставан за употребу

Можете да направите своју прву веб локацију за неколико сати, а не морате да знате шта ХТМЛ, ЦСС, ПХП или МиСКЛ уопште значе. Требате помоћ око постављања блога? Дозволите да вам помогнемо!

Можда сте од пријатеља чули да “морате користити ВП” или да је “ВП најбољи”. То су очигледно пристрана мишљења која се разликују у зависности од тога шта вам треба од ЦМС-а или какве веб локације градиш. Међутим, без обзира на то што вам је потребно, гарантујемо да бисте барем требали размотрити употребу и учење како користити ВордПресс. Лако је ући у ВП и почети нешто радити, али истовремено, након што мало научите схватићете да има бескрајне могућности и да је ту да остане – ВП и даље добија замах и корисници, расту из дана у дан. Ако тражите каријеру, размислите и о ВП-у. И не, не морате бити програмер. Писање, превођење, управљање, дизајнирање – то су све послови који се могу заснивати на ВП-у и око њега – само морате да почнете да учите основе.

Закључак

ВордПресс је постао најпопуларнија платформа за развој блогова и веб локација. Разлога за то је много, а само смо неколико њих споменули у овом чланку. Сада када сте се упознали са ВордПрессом, време је да је упознате још боље. Ако одлучите да покренете нову веб локацију са ВордПресс-ом, останите са нама и ми ћемо вам помоћи у сваком кораку ваше нове авантуре.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map