Шта је ВордПресс додатак?

вхат-ис-а-вордпресс-плугин.пнг


Додатак је део софтвера који проширује функционалност ВордПресс платформе. Једном инсталирани и активирани, додаци могу додати нове функције на вашу веб локацију. Они такође могу променити постојеће функционалности или чак потпуно изменити било који одређени део блога.

ВордПресс додаци су написани на програмском језику ПХП. Али да бисте их искористили, нећете морати ништа да знате о кодирању. Додаци су обично усер-фриендли и дизајниран је за употребу од стране људи који уопште немају искуства у технологији или ВордПресс-у.

Данас је за ВордПресс на располагању више од неколико десетина хиљада додатака. Због тог огромног броја, вероватно постоји додатак за све што вам може пасти на памет. Без обзира да ли желите да побољшате сигурност блога, додате анимације, трансформишете веб локацију у модеран систем е-трговине или само додате видео игру на то – за то постоји додатак. Иако је то тачно, нису сви додаци исти. Пре него што почнете да их користите, од пресудне је важности да научите да разликујете ВордПресс додатке.

Бесплатни ВордПресс додатци

Када започињете, добро је знати да постоји много сјајних бесплатних ВордПресс додатака. Без трошења цент, можете проширити свој блог инсталирањем додатака из званичних ВордПресс додатака спремиште. Сваки од тамо додатака се такође може инсталирати директно са ВордПресс контролне табле. Будући да су службени, можете се потпуно опустити знајући да су сигурни за употребу. Баш као и ВордПресс теме, додаци који су део званичног директорија професионалци управљају и тестирају и пре него што буду сматрани да су додани на листу.

ВордПресс каталог додатака

Изван складишта можете пронаћи много бесплатних ВордПресс додатака на Интернету. Иако ће вам већина помоћи да додате функције на свој блог, будите веома опрезни при преузимању било чега што насумично пронађете на интернету. Како ове везе немају никакве везе са званичним ВордПресс каталогом, људи могу сакрити што год желе у додатку. У већини случајева, када појединци покупе злонамерни софтвер или се хакују, можете окривити бесплатан додатак инсталиран из непознатог извора.

Иако су бесплатни за употребу, ови додаци не долазе са подршком. Ако не знате како да користите одређену функцију или она једноставно не ради на вашој веб локацији, ви сте сами. Увек је могуће затражити помоћ на форумима, али нико не гарантује да ћете добити одговор.

Фреемиум додаци

Негде између бесплатних и премиум додатака за ВордПресс, постоји популарна категорија додатака Фреемиум. То значи да је а основни додатак је бесплатан. Можете га преузети из званичног именика или било где друго на Интернету.

Али, иако су основне карактеристике бесплатне за употребу, мораће се и то купите лиценцу да бисте користили додатне функције додатка. Дакле, ако се одлучите за куповину проширене верзије, добили бисте све додатне перкесе за њу и у основи, на крају бисте имали премиум додатак.

Премиум ВордПресс додаци

Да бисте користили премиум додатке, мораћете платити једнократну накнаду или се претплатити на чланство. На многим тржиштима се продају премиум додаци, али можете наћи и компаније и појединце који самостално продају производе.

Плаћени додаци се обично сматрају бољим. Већину времена, премиум ВордПресс додаци нуде више функција него бесплатни. Такође су високог квалитета (боље кодирани) и компатибилни су с већим бројем других ВордПресс додатака и тема.

Премиум цене додатака

Али највреднија карактеристика премиум додатка је подршка. Када инсталирате бесплатан додатак, све зависи од вас. Приликом куповине додатка, особље и програмери који су креирали додатак биће ту за вас, увек спремни да помогну и реше било који проблем са предметом. Дакле, у случајевима када не можете да схватите неку карактеристику или производ једноставно не ради, само сте један е-маил или телефонски позив да бисте добили упутства од стручњака. У већини случајева то ће бити главни разлог куповине ВордПресс додатка.

Зашто би се додатак требало често ажурирати?

Пре инсталирања новог додатка, важно је проверите време последњег ажурирања. Иако је у реду видети да додатак није ажуриран неколико месеци, размислите два пута када наиђете на онај који није освежен више од две године.

Ажурирање додатка

Две године је дуго када је у питању технологија. Током овог периода хакери ће пронаћи сигурносне рупе и моћи ће напасти вашу веб страницу. Стандарди кодирања могу се променити, а неки део додатка једноставно може престати да ради. Чак ће и ВордПресс проћи кроз неколико верзија које могу учинити старе додатке неупотребљивим. Дакле, ако желите да будете сигурни да је проширење безбедно за употребу, а такође у потпуности компатибилно са најновијом верзијом ВордПресс-а, увек погледајте време његове последње исправке или се обратите програмеру и затражите више детаља.

Колико додатака треба да имате?

Иако нема ограничења у томе колико додатака можете да инсталирате, предлажемо да тај број буде што нижи. Неким веб локацијама ће требати само један, док ће другима за правилно функционисање требати више од десет активних додатака. И све док су то значајне за вас, то је у реду.

Колико додатака треба да имате

Али пошто сви додаци користе исте ресурсе са вашег сервера, прилично је вероватно да успорите вашу веб локацију тако што их имате превише. Није могуће навести тачан број колико додатака треба да имате, тако да је наш најбољи савет да их сведете на минимум. Ако вам се деси да имате више од двадесет или тридесет активних додатака, идите на списак још једном и уверите се да имате само оне додатке који су вам заиста потребни.

Такође, немојте инсталирати дупликатне додатке (на пример, не морају бити два додатка на којима се приказују Гоогле мапе) и уклањајте оне које више не користите.

Закључак

Иако је технички могуће покренути ВордПресс блог без иједног активног додатка на веб локацији, то је практично апсурдно. Без додатака, морали бисте да ручно кодујете све функције које желите. И као што можете замислити, осим што бисте знали како то учинити, било би потребно огромно време да се све одржи у реду.

Дакле, ако вам треба нешто за блог, вероватно је већ додатак који ће вам удовољити. Морате је само потражити у службеном спремишту, пронаћи негде друго на Интернету или купити премиум додатак за посао. Пре него што инсталирате додатке, проверите их два пута како бисте били сигурни да се редовно ажурирају.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map