Преглед одељка подешавања за ВордПресс

вордпресс-сеттингс.пнг


Једна од првих ствари на које ћете желети да погледате након инсталирања нове веб локације ВордПресс је страница са подешавањима. На новим инсталацијама, ВордПресс подешавања се појављују на самом дну административног менија које можете пронаћи на левој страни екрана.

Само померањем миша изнад миша Подешавања линк, приметићете неколико страница подменија посвећених одређеним ВордПресс подешавањима. Свака од њих има важне опције које ће утицати на целокупну веб локацију, тако да је кључно да узмете време да све правилно поставите. Док не инсталирате додатне додатке и теме којима можете додати нове подменије, видећете следеће странице:

 1. Генерал
 2. Писање
 3. Читање
 4. Дискусија
 5. Медији
 6. Пермалинкс

Овај чланак објашњава та подразумевана подешавања ВордПресс-а врло детаљно и води вас кроз поступак подешавања.

1. Опште

На овој страници наћи ћете неколико опција које ће вам омогућити да промените наслов и структуру своје веб локације, различите врсте адреса као и форме времена и датума.

Наслов и Таглине странице

Иако је ВордПресс претходно испунио ова поља за вас, немојте само претпоставити да је то довољно добро за вашу веб локацију. Будући да су наслов и ознака странице важни дијелови вашег блога када је у питању Гоогле и други претраживачи, неопходно је да напишете прилагођене. Док писање прилагођеног наслова и тагова може вам помоћи да привучете праву публику, подразумевани би могао да шкоди вашем СЕО (вашој позицији у резултатима претраживача) и вашој веродостојности. Не желите да ваши потенцијални купци виде да сте игнорисали први корак у прилагођавању веб локације, зар не?

ВордПресс и адреса сајта (УРЛ)

Опште поставке за ВордПресс

ВордПресс адреса је УРЛ који води до директорија у који сте инсталирали ВордПресс. У већини случајева адреса сајта која се враћа на вашу почетну страницу треба да буде иста. Ако сте управо инсталирали нову веб локацију, нема потребе да мењате ниједно поље. Ако не желите да се ваша почетна страница разликује од инсталационог директорија, али то би требало да не бринете ако вам је то први пут са ВордПрессом. Само им дајте исте.

На пример, ако не желите ВордПресс у основном директоријуму (можда бисте желели да ствари буду чисте или имате друге ствари унутра), можете је инсталирати у било који поддиректоријум, хттпс://екампле.цом/вордпресс. Напуштање адресе веб локације исто би значило да би људи морали да дођу до њих хттпс://екампле.цом/вордпресс да дођете до ваше насловне стране. Уместо тога, у овом примеру можете променити адресу сајта у хттпс://екампле.цом што би ВордПрессу рекло да је УРЛ ваше почетне странице другачији од инсталационог директорија.

Будите пажљиви приликом промене адресе сајта, јер ће свака грешка (привремено) убити вашу веб локацију.

Понекад (обично када сте забрљали подешавања), мораћете да промените ове УРЛ адресе другачијим приступом, јер нећете моћи да отворите страницу поставки ВордПресс-а. То се може учинити преко ПХП-а или директним уређивањем базе података. Саветујемо ангажовање стручњака који ће то решити за вас ако немате искуства у тим областима.

Адреса Е-поште

Овај је не-памети; унесите функционалну адресу е-поште на којој ћете добијати важна обавештења у вези са ажурирањима, новим корисницима, коментарима и другим информацијама од ВордПресс-а.

Чланство и нова корисничка улога

Као што можда већ знате, ВордПресс вам омогућава да развијате веб локације за чланство. У том случају ће вас занимати одговарајућа опција која омогућава отварање регистрација било коме. Ако то учините, од виталног је значаја да одаберете задану корисничку улогу за ново регистроване кориснике.

Сви нови корисници ће према заданим поставкама постати претплатници. Али ако им желите дати више овлаштења на вашој веб локацији, можете је промијенити у било коју другу корисничку улогу. До тебе је. Савјетујемо да онемогућите „Свако може регистрирати опцију“.

Подешавања времена

Следеће на листи су подешавања која утичу на начин коришћења и приказивања времена на вашој веб локацији. Изаберите временску зону, формат датума и времена и дан када почиње недеља (да, не мора бити понедељак). Иако би ово у овом тренутку могло звучати тривијално, имајте на уму да ће све што ВордПресс уради (а што укључује нове додатке и теме) користити ова временска подешавања.

Ако се маркице датума е-поште не зброје, нови додатак календара је поломљен или заказани постови не делују, вратите се на ове опције и исправите их.

Језик

Ако желите да промените језик своје веб странице, требате само да изаберете нови са листе. Ова опција може превести читаву контролну таблу ваше веб странице, док ће садржај остати нетакнут.

Ипак, имајте на уму да ће се променом језика променити и неколико ствари које ће посетиоци видети (на пример, имена видгета и налепнице временских ознака).

2. Подешавања писања

Ова подешавања за ВордПресс утичу на неколико ствари о вашим постовима и категоријама. Такође се можете пријавити за објављивање чланака путем е-поште и промену услуга ажурирања.

Подразумевани формати поста и категорија

Подешавања писања за ВордПресс

Да би исправно радио, ВордПрессу је потребан подразумевани формат поста и категорија. Дакле, у случају да заборавите да одаберете те детаље за нови пост, ВордПресс их може аутоматски доделити подразумеваним вредностима како би се избегле грешке.

Иако се категорија “Некатегоризирано” чини довољно добром када почињете, истина је да се многи намрште на то. Дакле, размислите поново и преименујте то у нешто што ћете користити на блогу. Пре или касније, схватићете колико лоше некатегорисана фасцикла изгледа у јавности.

Што се тиче постова, довољно је добро имати стандардни пост као задани. Ако немате прилагођени тип поста који желите да користите. То ће зависити искључиво од вас и ВордПресс теме коју користите.

Пошаљите путем е-поште

ВордПресс пошта путем е-поште

Да ли сте знали да можете послати е-пошту на своју ВордПресс веб локацију путем е-поште и одмах је објавити својим читаоцима? Да бисте то учинили, мораћете да поставите тајни налог е-поште и омогућите ПОП3 приступ. Додајте свој Маил Сервер, име за пријаву и лозинку и изаберите категорију за тај пост. Ако сте унели све детаље тачно, мораћете да пошаљете е-пошту на ту адресу, а ВордПресс ће вам помоћи да објавите пост.

Услуге ажурирања

Алатке за услуге могу вам помоћи да обавестите друге људе о ажурирањима на вашој веб локацији. Иако ВордПресс аутоматски обавештава најпопуларније услуге ажурирања о новом садржају на вашем блогу, можете додати нови одавде.

Ако је ваш циљ да имате што више посетилаца, барем имат ћете задану услугу (хттп://рпц.пингоматиц.цом/). Али ако желите да сазнате више о услугама ажурирања и сазнате листу додатних услуга које можете да користите, погледајте КСМЛ-РПЦ Пинг услуге.

3. Подешавања читања

Баш као што подешавања писања утичу на оно што уносите, тако и поставке читања утичу на излаз. На овој страници може се конфигурирати неколико поставки о вашој насловној страници, блогу, РСС-у и видљивости претраживача.

Приказује се насловна страна

Само одабиром другачије опције на овој страници, можете у потпуности променити изглед и изглед вашег вебсајта. ВордПресс вам омогућава да користите најновије постове (хронолошки списак њих) или статичку страницу као своју насловницу.

Подешавања читања за ВордПресс

Обично је насловна страна прилагођена страница коју сте креирали ви или програмери тема. Не постоје ограничења како то може изгледати, ни на основу података које може представљати. Једино ограничење је ваша машта. Добра ВордПресс тема ће имати неколико дизајна насловних страна и страница који стварају јединствени осећај, зато мудро одаберите тему.

Блог и РСС

Ако одлучите да ваше последње постове имате као насловну страницу, ово је место за одлучивање колико последњих чланака да се прикаже. Иако приказивање више од десет постова може изгледати забавно, узмите у обзир да превише садржаја на насловној страни може успорити вашу веб локацију.

Такође се може променити и број објављених у феедовима. Десет или двадесет је добар број за почетак.

Иако се увек препоручује приказивање одломака уместо целих чланака, можете да подесите поставке читања прикажите само цео текст или резиме.

Видљивост претраживача

Ако користите веб локацију само као окружење за тестирање и не желите да претраживачи индексирају и архивирају, можете да потврдите оквир поред видљивости претраживача. У том случају, ВордПресс ће рећи свим претраживачима попут Гооглеа да не желите да их индексирају и проналазе други људи. Али имајте на уму да ово служи само као предлог. Сваки претраживач одлучује да ли ће уважити ваш захтев или не.

4. Дискусија

Подешавања дискусије у ВордПресс-у

Подешавања дискусије помоћи ће вам у везама и коментарима. Овде можете променити начин на који ВордПресс обрађује пингбацк-ове и трацкбацк-ове, као и како ће се понашати одељци коментара за сваки чланак.

Подразумевана подешавања чланка

Означавањем одговарајућих оквира можете покушати да обавестите блогове које сте повезали из својих чланака. У том случају, након што објавите чланак, сви блогови на које сте повезани требало би да добију обавештење. Такође можете дозволити обавештења о везама са других блогова (познатих као пингбакови и повратне поруке) и омогућити људима да објављују коментаре на нове чланке.

Остале поставке коментара

Ако ћете користити стандардни систем коментирања који се испоручује са ВордПрессом, ево свих детаља које ћете морати да конфигуришете за своје потребе.

Изаберите да ли аутори морају да попуне име и е-пошту пре објављивања коментара. Одлучите да ли желите да посетиоци могу да коментаришу само ако су регистровани и пријављени. Аутоматски затворите коментаре на чланке старије од одређеног броја дана, омогућите навођене коментаре и изаберите колико нивоа могу да имају (да ли имате желите бити у могућности одговорити на одговор). Можете чак разбити коментаре на странице ако је већ објављено више од одређене количине коментара. Ако имате на десетине (или стотине) коментара по чланку, ово ће бити неопходна опција за вас.

Умерење коментара

Управљајте ВордПресс коментарима

У следећим подешавањима можете да конфигуришете када ћете примати е-пошту у вези са коментарима и можете одлучити да ручно одобрите сваки коментар. Алтернативно, можете дозволити да ВордПресс аутоматски објављује коментаре аутора који већ имају барем један одобрени коментар.

Коментар нежељене поште обично садржи неколико веза које би требале да привуку вашу пажњу. Можете брзо зауставити нежељену пошту у ВордПресс коментарима само означавањем оних који имају више од две или три везе. Овде можете активирати филтер и брзо изабрати број дозвољених веза. Иако су пошиљатељи нежељене поште тога свјесни и многи ће користити само један линк по коментару, провјерите је ли одабрана опција. Чак и ако престане са само једним нежељеним коментаром, исплатиће се?

Коментар Црна листа

Следеће поље на страници поставки дискусије омогућава вам да блокирате коментаре који садрже одређене речи у пољима садржаја, имена, УРЛ-а или е-поште. Можете чак и блокирати ИП адресе одавде.

Речи које ћете овде користити зависе од вашег блога. На пример, ако пишете о паметним телефонима, коментатори вероватно неће користити имена таблета и лекова који су уобичајена тема у коментарима нежељене поште. Тако можете пронаћи списак лекова и додати их овде. Такође предлажемо да погледате списак уобичајених речи за нежељену пошту то ће ти помоћи. Поред тога, ако знате ИП адресу нежељене поште која се неће пустити, додајте је овде.

Слично томе, можете да ставите коментаре са одређеним речима и ИП адресом директно у смеће.

Аватари

ВордПресс Аватарс

Аватар је једноставна слика која је повезана са адресом е-поште коју сте регистровали на веб локацији. То ће бити видљиво у профилу и поред вашег имена у коментарима. Следеће опције вам омогућавају да одлучите да ли ћете користити аватаре на вашој ВордПресс веб локацији, коју максималну оцену старости дозвољавате и да изаберете како ће изгледати подразумевана слика слике (која ће се користити за људе који немају ‘ не постављају властити аватар Граватар).

5. Медији

Подешавања медија омогућавају вам да промените неколико ствари које се тичу слика на вашој веб локацији. Подразумевано, ВордПресс има три величине слике које можете користити на целој веб локацији. Дакле, овде можете променити димензије за сличице, средње и велике слике. Једном када пошаљете слику, ВордПресс ће је смањити до додатних димензија. Важно је запамтити да промена овог подешавања неће утицати на слике које су већ учитане. Они неће бити промењени или промењени на било који начин. Ово подешавање односи се само на слике које отпремите након промене величине.

Када отпремате нове медијске датотеке, можете их организовати у мапе са месецом и годином ради бољег управљања медијима. Само проверите опцију.

Сталне везе или трајне везе су УРЛ-ови које ВордПресс заувек чува; тј. никада се не би смеле мењати. Посетиоци и претраживачи користе ове везе да би знали тачан пут до вашег садржаја. Сматрајте их прецизним адресама садржаја на вашем блогу – свака страница на вашој веб локацији има јединствен пермалинк који га идентифицира. На пример, ввв.иоурсите.цом/фирст-пост је једна врста сталног линка која би се повезала с вашом првом објавом. Није могуће да два поста или странице имају исту трајну везу.

Када први пут инсталирате ВордПресс, пермалинкс неће изгледати лако. То је зато што систем користи ИД бројеве за сваки пост и страницу на вашој веб локацији. Ваше трајне везе вјероватно ће изгледати овако: хттп://иоурсите.цом/?п=123.

Уобичајена подешавања

Да би почетницима олакшали посао, програмери ВордПресс-а припремили су неколико структура које би вас могле занимати. Само је потребно да одаберете једну и сачувате промене да бисте побољшали целокупну структуру трајних веза на вашој веб локацији:

 • Обичан: хттп://екампле.цом/вордпресс/?п=123
 • Дан и име: хттп://екампле.цом/вордпресс/2017/05/12/сампле-пост/
 • Месец и име: хттп://екампле.цом/вордпресс/2017/05/сампле-пост/
 • Нумерички: хттп://екампле.цом/вордпресс/арцхивес/123
 • Назив поште: хттп://екампле.цом/вордпресс/сампле-пост/

Прилагођена структура и базе

Ако ниједна од пет структура не одговара вашим потребама, увек можете креирати прилагођену. Овде ћете добити скулптуру сталне везе јединствене за ваш блог. Могуће је чак преименовати подразумеване „категорије“ и „ознаке“ у било шта што желите. Да бисте сазнали више о овој функцији, погледајте детаље о подешавањима трајних веза за ВордПресс и прилагођену структуру УРЛ-ова.

Закључак

ВордПресс подешавања садрже највредније информације о вашој веб локацији. Од одабира наслова ваше веб странице до структуре ваших веза. Због тога је важно да пажљиво прођете кроз све њих док не поставите веб локацију према својим потребама и жељама.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked