Подешавања и прилагођена структура УРЛ адресе Пермалинк за ВордПресс

вордпресс-пермалинк-струцтуре.пнг


Пермалинкс су један од оних термина које многи блогери користе свакодневно, али многи од њих их не разумеју у потпуности. Они су врло важни, а пре него што креирате веб локацију у ВордПресс-у, требало би да размислите о најбољој структури за своју веб локацију. Али пре него што их правилно прилагодите, требало би да знате шта су пермалинк и како утичу на блог.

Оне врсте УРЛ адреса које воде до постова, страница, категорија, ознака, слика и другог садржаја на вашој веб локацији јединствене су за сваку веб локацију и страницу на њој. Како би требало да буду бесконачне и да се никада не мењају, називају се пермалинкс (скраћено за сталне везе).

Замислите сталне везе као директне адресе на садржај који се може пронаћи на веб локацији. Ако можете да замислите веб локацију као град, свака категорија садржаја била би улица, док би свака трајна веза деловала као адреса са својим јединственим бројем.

Зашто бисте требали променити структуру сталне везе

Од тренутка када инсталирате ВордПресс, трајне везе ће бити постављене и активне. Сваки нови пост који објавите добиће јединствен линк и све ће функционисати без проблема. Дакле, уобичајено питање међу почетницима је зашто уопште размотрити промену структуре пермалинк-а.

Иако у многим случајевима треба да следите филозофију „не поправите то ако се не поквари“, ово није један од тих тренутака. Подразумевана структура пермалинк-а у ВордПресс-у изгледа ружно и може створити проблеме и посетиоцима и претраживачима. Подразумевано, ВордПресс користи обичну структуру сталне везе која изгледа овако: хттп://екампле.цом/?п=123.

Многи блогери користе структуру датума која једноставно не требају. На пример, док временске ознаке могу да помогну веб локацијама које зависе од чланака о вестима, оне могу наштетити другим типовима веб локација. Покушајте само да се замислите у ситуацији у којој наиђете на чланак који указује неколико година уназад. Чак и да пост није био временски осетљив, одмах бисте претпоставили да је застарио и да није вриједан читања, зар не?

Дакле, да бисте помогли свим корисницима, а такође и да би претраживачи претраживали ваше странице на одговарајући начин, важно је променити задану структуру трајне везе у нешто што ће визуелно бити привлачније и људима и машинама..

Шта је најбоље што би требало да користите?

Иако не постоји тачан одговор на ово питање, Интернет је пун расправа о савршеним структурама пермалинк. Предлажемо да покушате да избегнете задану (обичну) структуру трајне везе која користи само ИД-ове странице. Ово се сматра тежим правилно индексирати, а уопште није прилагођено кориснику.

Али било која друга структура сталне везе може или не мора бити погодна за вашу веб локацију. Све зависи о чему пишете. Ако имате тенденцију писања десетина чланака дневно, природно је да у своје трајне везе укључите време и датум. С друге стране, ако имате неколико познатих аутора које би требало разликовати, нико вам не може рећи да не додавате ауторског шљака у структуру сталне везе. Дакле, као што видите из ових примера, све зависи од блога који стварате.

У сваком случају, већина веб страница ВордПресс користи структуру „Пост Наме“ или сличну прилагођену. Имајући имена постова у сталној вези, добијате прилику да кључну реч укључите директно на адресу свог чланка. Ово би могло помоћи претраживачима да боље рангирају ваш чланак. Чак и популарни СЕО додаци за ВордПресс упозориће вас ако кључна реч фокус није у сталној вези. Из перспективе корисника, не мислите ли да је боље да наслов везе буде на линку него само да садржи ИД или датум?

Како променити структуру сталне везе

Кад одлучите да је вријеме за промјену структуре сталног линка блога, идите на Подешавања -> Пермалинкс.

На страници са поставкама за сталне везе можете видети шест доступних опција за промену УРЛ адреса на вашој веб локацији:

 • Обичан – ИД поста у формату који не подржава кориснике
 • Дан и име – формат године / месеца / датума који следи назив поште
 • Месец и име – година / месец формат иза имена поште
 • Нумерички – ИД броја
 • Назив поште – санирано име поста
 • Обичај – омогућава вам да направите прилагођену структуру са десет доступних ознака

Пермалинкнт уобичајена подешавања

Да бисте променили структуру, само одаберите опцију која вам се свиђа и сачувајте промене. Па, то важи барем за првих пет опција, док је прилагођеној потребно мало више акције са ваше стране.

Како се користи прилагођена структура

Када користите прилагођену структуру пермалинк-а, ВордПресс вам омогућава да користите десет различитих ознака које описују ваше везе:

 • % година% – годину поста
 • % месецнум% – месец у години
 • % дан% – дан у месецу
 • % сат% – сат времена
 • % минут% – минута сата
 • % други% – секунде у минуту
 • % пост_ид% – јединствени матични број поште
 • % постнаме% – санирана верзија наслова поста (поље за слуг)
 • %категорија% – санирана верзија назива категорије (поље категорије шљаке)
 • % аутор% – санирана верзија имена аутора

Слободно користите било коју комбинацију ознака које вам се допадају. Подразумевано се у прилагођеном трајном линку појављује само име поста, тако да је оно исто као и структура „Назив поста“ коју већ можете да одаберете са листе.

На пример, ако се у великој мери ослањате на категорије, можете променити структуру сталне везе тако да садржи и ознаке категорија и имена пошта:

хттп://екампле.цом/вордпресс/%цатегори%/%постнаме%/

Док израђујете прилагођену структуру, не заборавите да додате коси знак “/” после сваке ознаке.

Задржите исту структуру

Будући да трајне везе утичу на целокупно место, важно је да их стално будете исти. Било би најбоље када бисте се одлучили за структуру сталног линка чак и пре објављивања свог првог поста. У случају да га промените у будућности када можда имате на десетине или стотине објављених постова, промена структуре пермалинк-а може проузроковати губитак саобраћаја. Тражилице ће већ имати индексиране старе трајне везе, а корисници ће их можда обележити у изворном облику.

Ако и даље требате да промените структуру, не брините. То се може учинити, али требаће вам додатак за преусмеравање који ће закрпити читаву ствар и по потреби упутити претраживаче и кориснике на нову везу.

База категорија и тагова

Категорије и ознаке имају странице архива. На пример, ако имате категорију „колачи“, а желите да набројите све чланке који спадају у ту одређену категорију, морали бисте да се помакнете до хттп://ввв.иоурсите.цом/цатегори/цакес.

Као што се види из примјера, пермалинк садржи базу „категорије“. На дну странице поставки Пермалинкс можете пронаћи опције да промените базу на било шта друго што желите.

Категорија и база ознака

На пример, ако правите блог посвећен кувању, можда ћете имати категорије само за своје рецепте. Дакле, уместо да га називамо “категорија”, разумније би било да се база промијени у “рецепти”. Ако промените опцију, ваш нови стални линк изгледаће овако: хттп://ввв.иоурсите.цом/реципес/цакес.

Исто важи и за тагове. Уместо хттп://ввв.иоурсите.цом/таг/цхоцолате, можда бисте желели да промените базу у, рецимо, “састојке” ако сте као састојке имали само састојке. Дакле, нова структура сталног линка изгледала би овако: хттп://ввв.иоурсите.цом/ингредиентс/цхоцолате.

Последње мисли

Како они дефинишу целокупну тканину блога, трајне везе су основни део ваше веб локације. Због тога их не треба игнорисати. Пре него што почнете да прилагођавате веб локацију и пишете чланке, од пресудне је важности да размислите о пермалинковима и њиховој структури прилагодите потребама своје веб локације. Веруј нам; много је боља опција да се то учини сада него да се борите са преусмеравањем након што схватите да обична структура једноставно није довољно добра.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map