Јоомла вс. ВордПресс упоређивање 2020

Јоомла вс. ВордПресс поређење 2017


Одабир платформе за блог не може бити толико тежак као што је одабир целог система за управљање садржајем који вам омогућава да радите сложеније веб пројекте. Повремени блогери који не траже много лако могу потражити мање сложене услуге, мада би ВордПресс увек требао бити на врху листе да би направио блог. Али када су у питању цели системи за управљање садржајем који вам омогућавају да радите много више од писања постова, ствари постају мало озбиљније.

Чак је и у том случају ВордПресс и даље на врху листе. Али у ситуацијама када размишљате о целој страници, њеним елементима и свим могућностима, неки други играчи у игри су једнако конкурентни. Јесте ли чули за Јоомла?

Преглед садржаја

 • Шта је Јоомла?
 • Лакоћа коришћења
 • Изглед и екстензије
 • Менаџмент саџаја
 • Подршка
 • Сигурност
 • Вишејезичне странице
 • Упоредна табела
 • Који би требало да изаберете?

Шта је Јоомла?

Баш као и ВордПресс, Јоомла је ЦМС отвореног кода који вам омогућава да генеришете веб садржај и моћне апликације. Доступан је од 2005. године и од тада је добра алтернатива ВП-у. Иако је врло сличан, Јоомла се разликује од самог почетка – за разлику од ВордПресс-а, омогућава неколико опција базе података што је нешто битно за људе који знају у технологији. Али ако се не бавите озбиљним веб развојем, те функције вам неће толико значити.

Јоомла овлашћује милионе веб локација. Оне се крећу од једноставних личних страница до сложених веб апликација и интранета који помажу људима да се повежу и раде локално.

Важно је знати разлику између Јоомла ЦМС (о коме говоримо у овом чланку) и Јоомла Фрамеворк што омогућава програмерима да креирају ПХП-ове апликације без свих додатних функција које долазе са ЦМС-ом.

Када причамо о просечним корисницима, важно је знати да је Јоомла прилагођен почетницима, редовно се ажурира, садржи опсежне могућности прилагођавања и броји масивну интернетску заједницу која је увек спремна да помогне. Звучи као ВордПресс, зар не? Али за разлику од ВордПресс-а који броји више од 140 милиона преузимања, Јоомла је преузета „само“ око 60 милиона пута. Бројеви су огромни, али још увек нису ни близу ВордПресс-у.

Иако следећи видео приказује старије верзије ВордПресс-а и Јоомла, основне функције се нису толико промениле. Због тога упоређивање важи и за нове верзије два ЦМС-а.

Лакоћа коришћења

Чак и ако сте професионални веб програмер или дизајнер, желите да алати буду што једноставнији. Али за почетнике је једноставно имати ЦМС. Срећом, и ВордПресс и Јоомла су прилично једноставни за разумевање и почетак.

ВордПресс

ВордПресс је позната по директном и брзом поступку уградње. Сајт може бити на мрежи за само око пет минута, чак и кад је први. Након почетног пријављивања, корисницима обично није потребно много да разумеју основе ВордПресс-а.

Цео систем је једноставан за употребу, тако да све има смисла. Укључена је крива учења, али пошто вам је већина опција и менија надохват руке, без проблема ћете навигирати кроз административно подручје. Али ако одлучите да вас занима више од једноставне употребе, увек се можете вратити и научити ВордПресс корак по корак.

Јоомла

Јоомла је такође прилично једноставна. Процес инсталације је врло сличан ВордПресс-у, и многе компаније за хостинг имају уграђени софтвер за клик. Нажалост, сличности се овдје заустављају јер се Јоомла након тога осјећа компликованије.

Управљачка плоча која вам омогућава управљање свим модулима није добро припремљена за почетнике. Дакле, ако већ не знате нешто или две о веб технологијама, предлажемо да се наоружате стрпљењем. Сигурно ће требати пуно више времена да схватите Јоомлин контролни панел и корисничко сучеље него што би било потребно да схватите ВордПресс.

Изглед и екстензије

Данас добар систем за управљање садржајем мора имати некакве шаблоне и додатке који омогућавају редовним корисницима да прошире своје веб странице без потребе да додирују код. И ВордПресс и Јоомла омогућавају вам да проширите систем на различите начине, али још увек постоје неке разлике.

ВордПресс

ВордПресс је познат по својим темама и додацима. Иако ће бесплатне и премиум теме помоћи свима да направе веб страницу професионалног изгледа чак и без икаквог знања о кодирању и дизајнирању, десетине хиљада додатака помоћи ће вам да додате функције за које би било немогуће створити другачије.

Не само да је доступно толико много предмета, већ како напредујемо, ти исти предмети постају сложенији. Одређени ВордПресс додаци дјелују попут система самостално и знатно су изван оригиналне идеје ВордПресс-а. Дакле, осим веб локација и једноставних блогова, можете да направите читаве системе е-трговине, системе односа са клијентима или портфеље за фотографије, да набројите неколико.

Јоомла

Јоомла екстензије

Јоомла не заостаје далеко. Такође нуди предлошке и проширења која вам могу помоћи да постигнете многе ствари на вебу. Али једноставно зато што је мање популаран од ВордПресс-а, може се наћи прилично мало шаблона и проширења.

С друге стране, исти додаци које можете добити су мало једноставнији од ВордПресс колега.

Менаџмент саџаја

Чак и ако ваша једина сврха покретања сајта није блогање, вероватно ћете у неком тренутку желети да водите блог. То ће вам помоћи да привучете више посетилаца на вашу веб локацију и омогућиће вам да се повежете са публиком.

ВордПресс

Од стварања и објављивања постова и страница до управљања различитим медијским датотекама, ВордПресс зна како удовољити својим корисницима. Неће бити пуно ако сте повремени блогер, маркетиншки стручњак – управљање садржајем уз ВордПресс биће интуитивно и једноставно. Ако волите оно о чему пишете, радо ћете се пријавити у систем да бисте започели још један пост са својим лепо дизајнираним Висуал едитор.

Јоомла

Јоомла је намијењена сложенијим веб пројектима. Због тога не можемо рећи да је то прилично погодно за блогање. Иако је могуће да водите успешан блог са Јоомлом, велике су шансе да ћете дугорочно имати теже управљање..

Чланци Јоомла

Чак и неки стручњаци за Јоомла воде своје блогове на ВордПрессу. Због тога предлажемо да заборавите на блогање с Јоомлом и уместо тога започнете с ВордПрессом. Уштедећете време, новац и живце.

Подршка

ВордПресс

званичник странице за подршку може вам помоћи да започнете са ВордПресс-ом. Можете прочитати датотеке са документацијом то ће објаснити основе, и на то сте увек добродошли форуми за подршку која броји хиљаде активних корисника. Све је то, наравно, бесплатно, али морат ћете обавити посао и истражити проблем који имате.

Ако вам је потребна већа професионална подршка, нећете наћи ниједну званичну пошту или телефонске бројеве. Али увек можете да унајмите службе за одржавање које ће посао обављати уместо вас. Истина је да већина корисника користи бесплатне форуме, групе друштвених медија и мрежне ресурсе када је у питању подршка.

Јоомла

Јоомла документација

Иако није тако популаран као ВордПресс, Јоомла и даље броји десетине милиона активних корисника. Стога не чуди што је стекла активну заједницу. Проналажење помоћи у облику уџбеника и различитих чланака и видео записа неће бити проблем. Такође, постоји прилично леп број живахних форума на којима можете затражити помоћ, али за почетак би требало да проверите званична страница за подршку.

Али за разлику од ВордПресс-а, тешко је наћи Јоомла стручњаке који ће обављати различите задатке прилагођавања за вашу страницу.

Сигурност

Није важно колико је један ЦМС прилагођен почетницима или колико је подржан други ако ниједан није довољно безбедан. Срећом, и ВордПресс и Јоомла сте се покрили овим пољем.

ВордПресс

ВордПресс је најпопуларнији ЦМС у свету. Нажалост, то такође значи да је то прва мета хакера који траже случајне веб локације. Упркос томе, ВордПресс је сигуран. Програмери су осигурали да је код што сигурнији. Поред тога, можете очекивати честа ажурирања која систем стално чувају.

ЦМС сигурност

Важан фактор сигурности су људи који стоје иза локације. У већини случајева, на вама је да ствари будете сигурне и скривене од бучних очију. Међу хиљадама додатака које смо поменули, ВордПресс корисници могу се осећати додатно безбедно ако прошире ЦМС безбедносним додацима. Постоји стотине додатака који се односе на сигурност који ће вам помоћи да заштитите своју веб локацију.

Јоомла

Јоомла се не разликује баш када је у питању безбедност. Програмери увек напорно раде на новим исправкама и на време исправљају питања безбедности. Баш као и ВордПресс, и неке сјајне безбедносне екстензије помоћи ће вам на веб локацији, али такође имајте на уму да је корисник одговоран за сигурност свог домена.

Вишејезичне странице

Имати веб локацију на више језика постаје атрактивна карактеристика. Многи власници веб локација једноставно требају имати садржај на два или више језика како би удовољили целој публици. Иако вам и ВордПресс и Јоомла омогућавају да креирате вишејезичне странице, они се понашају другачије.

ВордПресс

ВордПресс долази са опцијом да у било које време подесите језик веб локације, али не подржава стварање вишејезичног садржаја ван оквира. Срећом, постоје невероватни додаци који ће вашу веб локацију претворити у вишејезични систем који је једноставан за употребу, али вероватно ћете морати да потрошите неколико додатних долара за лиценце и претплате.

Јоомла

За разлику од ВордПресс-а, Јоомла нуди вишејезичне опције од самог тренутка инсталације.

Потребно је само одабрати додатни језик и започети превод садржаја. Могуће је и брзо мењање језика администраторске области. И нећете морати да инсталирате друга проширења нити да плаћате услуге трећих страна.

Упоредна табела

ВордПресс

Јоомла

Једноставност:Пријатељима за почетнике са малом кривуљом учењаСложеније, треба времена за учење
Изглед и проширења:Десеци хиљада додатакаДобар број додатака, још мањи од ВордПресс-а
Блоггинг:Савршено за блогањеНије тако добро за блогање
Подршка:Заједнице, платите подршкуЗаједница, форуми, званична документација
Сигурност:Често ажурирани, сигурносни додациЧесто ажурирани, сигурносни додаци
Вишејезичне опције:Требало би да користи услуге трећих странаОдлична вишејезична подршка подразумевано

Који би требало да изаберете?

Након кратког погледа, ВордПресс и Јоомла изгледају врло слично. На неки начин је то тачно, али су и довољно различите да би олакшали избор једног за вашу веб локацију.

Ако нас питате, ВордПресс је укупни победник. Дефинитивно је погоднији за почетнике, а ипак вам омогућава да проширите веб страницу у сложенији пројекат. ВордПресс ће вам омогућити лакши развој система јер садржи складиште препуно тема и додатака. Унајмљивање услуга за одржавање и професионалних дизајнера / програмера много је лакше јер једноставно постоји више људи посвећених ВордПрессу него Јоомли.

С друге стране, Јоомла је дефинитивно сложенија и има више уграђених функција. Стручњаци могу помоћи у изради сложенијих веб локација јер нуди више техничких опција од самог почетка. Али те исте могућности могу непотребно збунити придошлице. Такође, Јоомла није добра за лежерно блогање.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map