Како створити ВордПресс пречице и лакше радити са њима

Како створити ВордПресс пречице и лакше радити са њима


ВордПресс пречице су мале ознаке које се користе као пречице за извршавање одређених функција у постовима и на страницама. Пречице можете препознати по углатим заградама које окружују једноставну реч или фразу. Они су представљени у верзији 2.5 са мисијом да помогну људима да извршавају функције на лак начин.

Као што можда већ знате, ВордПресс користи ПХП програмски језик да би се самостално укључио. Дакле, када желите да додате одређену функцију директно у постове и странице, морали бисте да упишете код у уређивач текста. Уместо тога, кратки кодови омогућавају корисницима да замене читав блок кода једноставним изразом и покрену га само објављивањем поста. Невероватно, зар не??

У овом водичу можете научити:

 • Како се користе ВордПресс пречице
 • Како да направите једноставан кратки код
 • Како се користе кратки кодови у Тект Видгет-у

Препоручено читање: ВордПресс курсеви Удеми-а

Како се користе ВордПресс пречице

Пречице у текстуалним и визуелним уређивачима

Да бисте користили кратке кодове, не морате знати како да кодујете или не разумијете како они раде у позадини. Сам ВордПресс, као и већина ВордПРесс тема и додатака, користе различите пречице за омогућавање коришћења многих напредних функција.

На пример, за приказ целе галерије слика једноставно морате користити [галерија] кратак код који се инсталира уз ВордПресс. Већина кратких кодова може се користити у свом основном облику, као у претходном примеру.

Пречице се замењују стварним садржајем чим објавите или прегледате пост или страницу.

Параметри кратког кода

Чешће него не, кратки кодови могу имати додатне параметре. Додавањем додатних информација можете да прилагодите и промените излаз. На пример, док тривијални кратки код [галерије] приказује све слике у прилогу уз пост, то је могуће променити. Кратки код галерије омогућава вам да одредите слике према њиховом ИД-у како бисте могли да прикажете само одређене слике или чак укључите слике које нису део тог одређеног поста.

Такође, могуће је одредити величину галерије и многе друге ствари додавањем додатних параметара. Ево примера:

[галерија идс = “1,5,7” величина = “средња”]

Галерија из овог примера приказала би само слике са одређеним ИД бројевима. У овом случају величина би се аутоматски променила у средњу. А све то добијате једноставним кратким кодом. Замислите сада како би изгледала цела ствар када бисте ручно додали ПХП код који би имао десетине ако не и стотине линија. Хвала, пречице!

Почетне и завршне ознаке

Неке сложеније пречице могу имати почетне и завршне ознаке. Дакле, уместо једног кратког кода, на крају бисте имали два с одређеним садржајем између.

На пример, додатак за Гоогле мапе може вам омогућити да прикажете локацију на мапама путем кратког кода. Већина таквих додатака има почетне и завршне ознаке, док би адреса требала бити написана између. Ево примера:

[[мапе]] Њујорк, САД [[/ мапе]]

Као што можете видети из примера, завршна ознака увек почиње са косом косом “/”. Имајући обе тагове, ВордПресс може лакше идентификовати делове кратких кодова.

Рад у уређивачу текста

ВордПресс пречице

Иако су само пречице до функција, пречице су заправо криптограми специфични за ВордПресс. Дакле, ако покушате да напишете кратки код у визуелни едитор, ВордПресс ће вам одмах показати излаз (или само резервирано место) тог кратког кода. Ако бисте пратили пример галерије и написали кратки код у уређивачу Висуал-а, видели бисте да је ВордПресс одмах приказао његов садржај (погледајте прву слику у овом посту да бисте видели како то функционише).

Ако желите да измените кратки код и радите са његовим параметрима, пређите на уређивач текста који вам омогућава да видите структуру било ког кратког кода.

Подразумеване кратице за ВордПресс

Пречицама се обично управља темама и додацима. Сваки програмер мора самостално да региструје пречице, тако да је сваки од њих другачији. Шта ради кратки код, који су његови параметри и функције, зависи искључиво од одређеног додатка и теме коју користите.

На пример, додатак који вам помаже да прикажете локацију на Гоогле мапама можда има [[мапе]] кратки код, а онај који приказује обрасце за претплату користиће [[образац]] и тако даље.

Сваки је производ другачији, зато провјерите опис и документацију тема и додатака да бисте сазнали више о њиховој специфичној употреби.

Али, ВордПресс долази са сетом заданих кратких кодова које можете користити без инсталирања додатних екстензија. Ово су подразумевано кратки кодови са којима можете радити:

 • [аудио] – уграђивање аудио датотека
 • [опис] – омотајте наслове око садржаја
 • [ембед] – замотајте ставке и поставите њихове максималне димензије
 • [галерија] – приказ галерије слика
 • [плаилист] – приказивање збирке аудио и видео датотека
 • [видео] – уграђивање видео датотека

Бекство кратких кодова (прикажите текст кратких кодова без извршавања)

Понекад ћете можда желети да прикажете текст који представља кратки код уместо да га извршите. Ако сте покушали да додате кратки код и у текстуални и у визуелни уредник, схватили сте да је извршена у оба случаја.

Да бисте приказали текст кратког кода, користите двоструке заграде: [[кратак код]]

Ако желите да прикажете кратки код са почетним и крајњим ознакама, користите само прво и последње двоструко заграде: [[мапе] Њујорк, САД [/ мапе]]

Када радите у уређивачу текста, такође можете заменити углате заграде према њиховим кодовима. Дакле, уместо „[“ можете да користите „[“, а уместо „]“ користите „]“. На пример: [кратки код & # 93; приказаће се и кратки код без извршавања.

Како да направите једноставан кратки код

Кад свакодневно пишете чланке у ВордПресс-у, постоје тренуци када се понављате и када морате стално да куцате нешто. Није важно да ли је то УРЛ веб локације, дуга реченица или можда део ХТМЛ кода који стално пишете испочетка, размислите о томе да напишете кратки код за то.

А уз ову једноставну функцију, не морате бити програмер или је нећете ни запослити да би вам ствари поједноставиле. Следите наредних неколико корака и направите себи прилагођени код:

 1. Отворите датотеку фунцтион.пхп у менију Изглед -> Уређивач
 2. На крај датотеке ставите следећи код:
 3. функција фсг_схортУРЛ () {
  ретурн 'хттп://ввв.фирстситегуиде.цом';
  }
  адд_схортцоде ('фсг', 'фсг_схортУРЛ');
 4. Идите на Тект Едитор и откуцајте [фсг] да бисте добили УРЛ уместо кратког кода

Није било тако тешко, зар не?

Напреднији пример: Додајте кратки код слике

Постављањем следећег кода у фунцтион.пхп, можете да креирате пречицу за постављање слике са атрибутима прилагођене ширине и висине:

 1. Идите на фунцтион.пхп датотеку
 2. Налепите следећи код:
 3. функција имг_схортцоде ($ аттс, $ цонтент = нулл) {
  
  екстракт (схортцоде_аттс (
  низ (
  'видтх' => '',
  'хеигхт' => '',
  ), $ аттс)
  );
  повратак '';
  }
  адд_схортцоде ('имг', 'имг_схортцоде');
  
  
 4. Отвори уређивач текста:

Овде можете користити [имг видтх = ‘к’ хеигхт = ‘и’] хттп: //… [/ имг] кратки код где су “к” и “и” бројеви који представљају ширину и висину у пикселима.

Можете лако додати друге атрибуте слике ако су вам потребни; погледај листу сви атрибути слика у В3 школама.

Како се користе кратки кодови у Тект Видгет-у

Са ВордПресс верзијом 4.9 која је објављена 15. новембра 2017., кратки кодови аутоматски раде у Тект Видгетс-у. Али ако и даље користите старију верзију ВордПресс-а, овај део уџбеника ће вам помоћи да добијете резултат.

Кратки кодови могу да садрже различите функционалности које можете додати на своју ВордПресс веб локацију. Без обзира да ли сте га креирали за себе или сте добили тему или додатак који сте управо инсталирали, вероватно ћете стално користити кратке кодове. Будући да заиста можете да уштедите на времену и профитирате од њих, нема разлога да не користите пречице.

Ако сте тек почели да правите веб локацију ВордПресс, можда сте користили пречице само у уређивачу поште. Али, истина је да кратке кодове можете користити практично било где.

На пример, ако користите 5сец Гоогле Мапс ПРО додатак који вам омогућава да без напора креирате мапе са безброј пинова на себи, можда ћете желети да мапу убаците путем кратког кода директно у свој Тект Видгет и покажете локацију на бочној траци уместо појединачне пошта. Али ако ваша тема не подржава пречице у виџетима, морат ћете сами да омогућите функцију и то је оно што ћемо показати у овом чланку.

Ако требате да користите код у ПХП датотекама (на пример, ако желите да покренете код у вашој хеадер.пхп датотеци и покренете кратак код где год је заглавље), то лако можете обавити тако што омотате код око њега . Али ако сте покушали да користите кратки код у свом Тект Видгет-у, као у примеру који смо горе навели, на крају сте били разочарани, јер то једноставно не функционише, а додатак је приказао кратак код уместо да садржи садржај. Ако ваша тема већ нема регистровану функцију, морат ћете је омогућити сами.

Дакле, ако желите бити у могућности да ставите кратки код у текстуални виџет и учините га покретањем, не брините; можете то учинити за неколико секунди:

 1. Отворите фунцтион.пхп
 2. Копирајте и залепите следеће две линије:
 3. адд_филтер ('видгет_тект', 'схортцоде_унаутоп');
  адд_филтер ('видгет_тект', 'до_схортцоде');
 4. Сачувај промене

Иако је заправо довољно да користите само други ред који чини да код ради, први редак ћете желети да избегнете аутоматско уметање одломка ВордПресс-а и пробијате ознаке где несвесно стварате прекиде линија форматирањем текста у видгет-у . За сваки случај ако кратки код ставите у засебну линију, унаутоп скинуће те ознаке одломака и кратки код ће радити као шарм.

Сада можете да идете до Изглед -> виџети и повуците Тект Видгет тамо где га желите. Након свега тога, када упишете кратки код директно у свој Тект Видгет (који је, наравно, регистрован на вашој веб локацији), извршит ће се онако како је уписан у Пост Едитор.

Слично томе, можете да покренете ПХП код из свог Тект Видгет-а. Било је довољно лако, зар не? Уживајте у својим кратким кодовима.

Кратице су свуда

Ако тек започињете ВордПресс блог, пречице могу изгледати сувишно и тешко их је разумети. Већину времена могуће је избећи кратке кодове коришћењем интерфејса прилагођеног за употребу који пружа додатак. Али када се више повежете са блогом и када почнете да користите више додатака, разумећете праву снагу кратких кодова.

Употреба истих ће постати рутина, а брзо ћете се навикнути на писање углатих заграда у сваком новом посту који створите. Зато одвојите неколико минута и искористите овај чланак да бисте научили основе.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map