Како се користи ВордПресс Медиа Либрари и додавање слика

вордпресс-медиа-либрари.пнг


Као што је видљиво из назива, ВордПресс ставља велики нагласак на писану реч. Постоји безброј могућности и подешавања када је у питању писање. Али прошло је доста времена од када су медијске датотеке нешто што бисте могли занемарити на својој веб локацији. Јер, ако ништа друго, „слика вреди хиљаду речи“.

Данас је уобичајено покретати ВордПресс блог у потпуности посвећен сликама и видео записима, а да на њему не постоји ниједан „конвенционални“ пост. Али чак и ако желите да се посетиоци фокусирају само на оно што имате да кажете, и даље ћете морати радити са медијским датотекама. У случају да лично не волите додавање фотографија и видео записа у чланке, размислите о њиховом коришћењу за своје читаоце. Чак ће вам и Гоогле и други претраживачи дати додатне бодове за садржаје чланака богатих медијима. Све је пуно боље са сликама, а ВордПресс ће вам помоћи да их додате у чланке.

Пре или касније, мораћете да започнете додавање слика на вашу веб локацију. У овом чланку ћемо вам помоћи у првим корацима – упознавању ВордПресс Медиа Либрари и учењу како да додате своју прву слику у ВордПресс-у. Након тога, ви ћете бити на путу да савладате управљање медијима на својој веб локацији.

Шта је ВордПресс Медиа Либрари

ВордПресс Медиа Либрари је виртуално складиште свих медијских датотека (слика, видео записа, звука и других докумената) које можете користити на својој веб локацији. Омогућава вам да учитавате и управљате медијским датотекама, стављате их у постове и странице, па чак и брзо уређујете у покрету. Иако можете радити са различитим типовима датотека, фокусираћемо се на слике.

Отпремите слике, видео записе и друге датотеке

Када први пут отворите библиотеку, на списку неће бити ниједне датотеке. Дакле, ваш први задатак је да учитате слике како бисте их могли користити у постовима и на страницама. Имајте на уму да такође можете да додате слике и друге датотеке директно из чланка који уређујете. Молимо погледајте следећи одељак за више детаља о томе.

Да бисте директно додали нове слике у библиотеку ВордПресс медија, следите ове кораке:

 1. Иди на Медији -> Додај ново
 2. Кликните на дугме „Селецт Филес“ (Изабери датотеке) или превуците и испустите слике у прозор
 3. Ако сте кликнули на дугме, изаберите слике и друге медијске датотеке са рачунара

Отпремите слике, видео записе и друге датотеке

Од тренутка када отворите слике са рачунара или их превучете у испрекидани оквир, ВордПресс ће почети са отпремањем датотека. У зависности од брзине ваше интернетске везе, вашег хостинг провајдера и величине датотека, у просеку ће вам требати највише неколико минута док ВордПресс не доврши поступак отпреме. Свака датотека ће добити своју личну траку напретка тако да можете знати колико брзо (или споро) се та датотека учитава.

Подразумевано, ВордПресс вам омогућава да отпремите више медијских датотека одједном. У случају да то не ради за вас, увек се можете пребацити на једноставнији алат за прегледавање прегледача. Радиће и на старијим рачунарима, али омогућава вам да отпремите само једну медијску датотеку у то време.

Медиа Либрари

ВордПресс Медиа Либрари

Након отпреме најмање једне датотеке, промене ће бити видљиве у ВордПресс Медиа Либрари. Да бисте га отворили, идите на Медији -> Библиотека.

Ова нова страница приказаће вам листу свих медијских датотека које сте отпремили у ВордПресс. Можете приказати датотеке у приказу листе или мреже. Ако желите да филтрирате одређене типове датотека, изаберите само слике, видео записе, звучне датотеке или приложене датотеке (датотеке које не припадају ниједној пошти или страници). Можете и да прикажете слике из одређених месеци и година. Ако желите да избришете више од само једне слике, кликните на дугме „Скупни одабир“, изаберите слике и кликните на дугме „Избриши изабрану“..

На десној страни Медиа Либрари наћи ћете једноставан оквир за претрагу који вам омогућава да пронађете слику у библиотеци. Иако се у овом тренутку може чинити непотребним, ова функција ће бити од велике помоћи када сакупите стотине и хиљаде датотека у библиотеци.

Пошаљите и убаците слике директно у свој пост

Пошто ћете вероватно проводити већину времена пишући нове постове, добро је знати да слике и друге медијске датотеке можете додавати директно са екрана за уређивање постова. Контролом медијских датотека одавде добијате чак неколико додатних опција, па ћемо их видети.

Кликом на дугме „Додај медијум“ на врху екрана за уређивање објаве појавиће се нови искачући прозор. У основи, ВордПресс медијска библиотека је иста – датотеке можете пренијети директно са рачунара или одабрати слике које су већ учитане у библиотеку.

 1. Поставите курсор на место где желите да се слика појави у чланку
 2. Кликните на „Адд Медиа“ дугме на врху екрана
 3. Пренесите или одаберите слику на картици Медиа Либрари
 4. Уредите слику и њене детаље ако је потребно
 5. Кликните на дугме „Убаци у пост“

Иако је екран поприлично исти као онај који отворите преко Админсовог менија ВордПресса, можете приметити да лева страна има неколико додатних веза. Поред уметања слика, можете да створите и галерију, изаберете истакнуту слику за тај пост или убаците слику са УРЛ-а.

Направите галерију

ВордПресс Галлери

Постављањем галерије можете одабрати више слика и додати их у свој пост. ВордПресс ће креирати колаж изабраних слика и приказати их у посту. Ако користите визуелни уређивач, видећете све груписане слике и можете да кликнете на њих. Ако то учините, појавит ће се двије нове иконе које ће вам омогућити уређивање и уклањање галерије.

Ако пређете на уређивач текста, приметићете кратки код [галерије] на истом месту. Као и код верзије ВордПресса 3.5, кратки код галерије може се проширити бројним параметрима, тако да га можете ручно модификовати. Будући да рад са параметрима захтева мало разумевања како раде пречице, за сада ћемо то прескочити. Али ако желите знати више о функцији, погледајте више о њој на званичне странице ВордПресс Цодека.

Садржавана слика

Изаберите слику која ће представљати ваш пост. У зависности од теме коју тренутно користите, ова се слика може појавити на различитим местима као сличица вашег поста. Такође се често појављује изнад поста на страници са једним постом. Али, опет, то јако зависи од теме.

Уметни из УРЛ-а

Ако имате слику која се налази на другом серверу и не можете или не желите да је отпремите на своју ВордПресс локацију, можете да је уметнете из УРЛ-а. Требат ће вам апсолутна путања (комплетна адреса везе) до те слике. На пример слике / како користити вордпресс-медиа-либрари-анд-адд-имагес.јпг.

Чим налепите УРЛ, појавит ће се преглед слике. Такође можете да уредите неколико детаља пре него што га убаците у пост.

Пре додавања слика са УРЛ адресе, проверите да ли имате дозволу за то. Многе су фотографије заштићене ауторским правима и ако их користите без дозволе знаћићете да крадете ту слику.

Различите величине слике

Када покушате да додате слике у пост или страницу, приметићете да вам ВордПресс омогућава избор његових димензија. ВордПресс подразумевано ствара три додатне величине поред оригиналне. Тако, чак и ако пошаљете ХД слику, на пример, ВордПресс ће је аутоматски учинити доступном у ове три резолуције ако користите тему Двадесет седамнаест:

 • Сличица – 150 × 150 пиксела
 • Средња – 300 × 188 пиксела
 • Велики – 525 × 328

Имајте на уму да ова величина може зависити од теме коју користите. Такође, можете да одаберете сопствену димензију ако дођете до Подешавања -> Медији из менија командне табле ВордПресс.

Како уредити детаље слике

Измена детаља слике у ВордПресс-у

Пре него што пређемо на део у којем можете да обрежете, промените величину и измените слике, погледајмо како да измените неке детаље. Ово ће вам помоћи да организујете датотеке на својој веб локацији, а посетиоцу и претраживачима биће корисно да имају све додатне податке о датотекама на вашој веб локацији..

 1. Одаберите било коју слику из библиотеке
 2. Појавиће се скочни прозор и који ће вам показати детаље о тој слици
 3. На десној страни наћи ћете информације попут имена слике, врсте датотеке, датума преноса, величине и димензије датотеке
 4. Испод тога можете видети УРЛ своје слике
 5. Да бисте уредили слику, промените њен наслов, наслов, алт текст (приказан оним корисницима који не могу да отворе фотографију) и опис
 6. Непосредно испод поља за опис можете видети који је корисник учитао ову конкретну медијску датотеку
 7. Да бисте изменили више детаља, кликните везу „Уреди више детаља“ при дну

Како уредити слику

Како уређивати слике у ВордПресс-у

ВордПресс програмери били су довољно љубазни да уведу функцију која вам омогућава да модификујете слике које су већ учитане у ВордПресс Медиа Либрари. Да бисте извршили неки додатни посао на слици, само је одаберите са листе Библиотеке медија и испод ње притисните дугме „Уреди слику“.

Сада можете да обрезујете, ротирате и окрећете слику без потребе да је поново постављате. Постоје и тастери за поништавање и понављање помоћу којих ћете исправити грешке које сте направили током уређивања. Овај алат очигледно није замена за Пхотосхоп, али чини чуда за мале, брзе поправке.

Ротирајте

Да бисте ротирали слику коју сте одабрали, кликните на дугме да бисте је окренули улево или удесно.

Скала

На десној страни можете унети нове димензије своје слике. Када унесете ширину или висину, ВордПресс ће аутоматски израчунати другу димензију тако да слика задржи омјер слике (не желите да буде изобличена). Ако покушате да увећате слику, видећете мали црвени ускличник поред којег ће указивати да скалирање није могуће.

Слике можете да смањите само у ВордПресс-у

Усев

Да бисте обрезали слику, кликните је и превуците за одабир. Држећи тастер Схифт током избора, можете задржати омјер слике. Ако желите да је модификујете, промените однос слике са десне стране екрана. На пример, користите однос 1: 1 да бисте изабрали квадрат или га променили у 4: 3, 16: 9 или било шта друго што желите. Једном када направите свој избор, можете брзо да га прилагодите одабиром величине у пикселима. Минимална величина распона је сличица која је постављена у поставкама медија.

Примените измене

Последња опција омогућава примену промена на све величине слика, само на сличицу или све осим сличице. На пример, можете да имате квадратну сличицу која приказује само део оригиналне слике.

Странице за прилог

Страница за прилагање слике

Од тренутка када отпремите нову датотеку, ВордПресс креира нову страницу прилога за њу. Овој страници можете приступити тако што ћете отворити било коју слику и кликнути на „Прикажи прилог страницу“ са десне бочне странице опција.

Ова страница је баш као и свака друга страница ВордПресс-а. Али уместо да га ручно објавите, ВордПресс то ради за вас. На пример, страница за приказивање слике ће показати ту слику са свим њеним додатним подацима као што су наслов, опис, опис и алт текст.

Страницу можете уређивати као и било коју другу, имати коментаре на њој и делити је са својим корисницима. Подаци приказани на страници зависе од ВордПресс теме. Неке теме могу одабрати да прикажу више или мање података.

Слике су забавне

Рад са сликама и другим медијским датотекама у програму ВордПресс је забаван. Али пре него што постане забавно, требало би да научите како се кретати кроз ВордПресс Медиа Либрари. Надамо се да вам је овај чланак помогао у томе и да сада знате како додавати нове слике, уређивати их и стављати у постове, приказивати галерије и прилоге.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked