Како ажурирати ВордПресс, теме и додатке унутар надзорне табле

упдате-вордпресс.пнг


Једном сваких неколико недеља када се пријавите на свој ВордПресс блог и одете на контролну таблу, приметићете да постоје ажурирања за вашу веб локацију. Иако је лако само кликнути дугме да бисте надоградили језгро, теме и додатке за ВордПресс на новију верзију, требали бисте предузети додатни корак и припремити веб локацију за процес ажурирања. Или другим речима, следите принцип „боље него жалити“.

Иако ће ваша веб локација радити прилично нормално, чак и ако не притиснете дугме за ажурирање оног тренутка када видите да је доступно, требало би да знате о предностима брзог надоградње.. Програмери ВордПресс-а, његове теме и додаци континуирано раде на унапређењу својих производа. Кроз нова ажурирања, они уводе нове функције које ће побољшати вашу веб локацију. И што је још важније, програмери исправљају грешке и сигурносне рупе које хакери могу користити за приступ вашој веб локацији без дозволе.

С обзиром да је ВордПресс платформа отвореног кода, свако може примити код, прегледати га и пронаћи нови начин хаковања незаштићених локација. Ажурирањем на најновију верзију заштитите своју веб локацију од злонамерног софтвера и опасних људи. Поред слабих лозинки, недостатак најновије верзије софтвера један је од најчешћих разлога за губитак веб локације хакеру.

Како ажурирати језгро, теме и додатке за ВордПресс

Надамо се да сте сада схватили предности брзог, редовног ажурирања. Али пре него што пожурите да кликнете на дугме за надоградњу, размотримо неколико ствари и научимо како да исправно ажурирате ВордПресс.

Припремите се за ажурирање

Од тренутка када кликнете на дугме за ажурирање, ВордПресс ће почети радити са вашим датотекама. Преузет ће нове датотеке и пребрисати старе. Будући да је то деликатан поступак који може прекинути само једна једноставна погрешка у коду, постоји мала, али реална шанса да нешто пође по злу. Пре него што изгубите приступ својој веб локацији и учините је неупотребљивом за јавност, склопите осигурање у облику резервне копије. Тако да у случају да нешто пође по злу, лако се можете вратити на стару верзију ВордПресс-а или било који одређени додатак и тему коју сте хтели да ажурирате..

Будући да додаци за кеширање (попут В3 Тотал Цацхе или ВП Супер Цацхе) могу ометати процес надоградње, најбоље је да их деактивирате током процеса ажурирања ВордПресс-а. Када ажурирање заврши након неколико минута, моћи ћете се вратити и активирати додатак без проблема.

Пре ажурирања, увек правите резервну копију вашег сајта и деактивирај све додатке за кеширање можда сте инсталирали.

Ручно ажурирајте ВордПресс на нову верзију

Да бисте сазнали више о доступним исправкама, идите на Надзорна табла -> Ажурирања. Алтернативно, можете да кликнете на Ажурирања икону у Адорд траци за ВордПресс. Ово ће вас одвести на страницу ажурирања за ВордПресс која садржи све релевантне информације и дугмад за радњу које су вам потребне.

Иако ВордПресс аутоматски проверава да ли постоје нове исправке и обавештава вас о њима путем е-поште, са ове странице можете кликнути дугме да бисте ручно проверили да ли постоје нове исправке..

Страница се може поделити у три дела:

 1. ВордПресс цоре ажурирања
 2. Ажурирања додатака
 3. Ажурирања тема

1. Ажурирајте ВордПресс

Ажурирајте језгро ВордПресс-а

Први одељак вам омогућава да ажурирате језгро ВордПресс-а. Ако већ имате најновију верзију ВордПресс-а, видећете поруку која то потврђује. Такође, видећете дугме које вам помаже да поново инсталирате тренутну верзију. Иако то за сада можете занемарити, сјетите се опције само у случају да у будућности нешто пође по злу.

Да бисте ажурирали ВордПресс на најновију верзију, само кликните на Ажурирање сада дугме и сачекајте неколико минута.

У зависности од брзине ваше веб локације и величине датотека које се преносе, можда ће бити потребно и неколико минута да се све заврши.

2. Ажурирајте ВордПресс додатке

Ажурирајте ВордПресс додатке

Други одељак садржи сва доступна ажурирања додатака. Овисно о броју додатака који сте инсталирали, листа очигледно може бити краћа или дужа. Сви додаци који имају нове верзије на располагању ће бити на листи, а ви ћете их морати одабрати. Дакле, једноставно одаберите додатке које желите да ажурирате и притисните Ажурирајте додатке дугме испод листе.

3. Ажурирајте ВордПресс теме

Ажурирајте теме ВордПресс-а

Трећи и последњи одељак на овој страници омогућава вам да ажурирате своје теме. Слично као и код претходно поменутих ажурирања додатака, можете очекивати листу свих приступачних тема (оних које сте инсталирали на својој веб локацији) које имају нову доступну верзију за преузимање. Изаберите оне које желите да освежите новим датотекама и кликните на Ажурирај теме дугме.

Након клика на било који од дугмета за ажурирање, будите стрпљиви и оставите до неколико минута да се све заврши.

Које је најбоље време за ажурирање веб локације?

Иако можете да ажурирате језгру, теме и додатке за ВордПресс у било које време, саветујемо да то урадите када на свом вебсајту имате најмањи број посетилаца. Зависно од ваше публике, то може бити током викенда или у одређено доба дана. Увек размислите о ажурирању током ноћних сати – они су мање заузети.

Шта се дешава са вашом веб страницом док се ажурира?

Већ смо споменули могућност да нешто пође по злу током ажурирања. У зависности од величине ажурирања и брзине вашег хостинг провајдера (сервера), може проћи и до неколико минута док се све не закрпи. Због тога ВордПресс аутоматски приказује страницу за одржавање свим корисницима који случајно отварају вашу веб локацију током ажурирања.

Порука о режиму одржавања

Током ажурирања, ВордПресс приказује ову поруку: „Укратко је недоступан за планирано одржавање. Проверите за минут. “

Аутоматска ажурирања за ВордПресс

У октобру 2013. године ВордПресс је увео аутоматске исправке. Од тада систем ће аутоматски ажурирати сва мања издања (на пример, од ВордПресс в4.7.4 до в4.7.5) и безбедносне исправке. И даље ћете морати да ручно ажурирате сва главна издања (на пример, са ВордПресс в4.8 до в4.9).

Могуће је контролисати како раде аутоматске исправке програма ВордПресс, али ћете морати инсталирати додатне додатке или модификовати код. То ћемо покрити у једном од наших будућих постова.

Када НЕ дозволите ВордПресс-у да ажурира вашу веб локацију

Иако је у већини случајева потребно ажурирање ВордПресс-а, постоје случајеви када не бисте требали бити брзи на окидачу. Као што можда већ знате, ВордПресс вам омогућава да прилагодите сваки део ЦМС-а и његове теме и додатке.

У случају да на свом блогу имате модификовану (прилагођену) верзију било чега, требало би да пазите на исправке. Пошто ВордПресс преписује сваку датотеку током процеса, све модификације које сте направили за ВордПресс, теме или било који од додатака ће бити изгубљени!

Ипак, то не значи да не треба да ажурирате ВордПресс. Уместо тога, морат ћете припремити све модификације како бисте их могли заменити након ажурирања. Постоје чак и класичнија решења која вам омогућавају да ажурирате теме и додатке без бриге о прилагођеним деловима (користећи подређене теме и датотеке прилагођених додатака), али то је напредна опција коју ћемо оставити за један од наших будућих чланака.

Провјерите своју веб локацију након ажурирања

Након сваког ажурирања, топло препоручујемо да проверите своју веб локацију. Иако се може чинити да је све прошло како треба, можда ћете бити изненађени неким поломљеним дизајнерским елементима или новим функцијама које нисте очекивали. Понекад се једноставно деси да ваша тема или неки од ваших додатака нису компатибилни са новом верзијом ВордПресс-а. Дакле, немојте бити лењи и отворите неколико страница на веб локацији да бисте видели да ли све функционише како треба.

Закључак

Неопходно је да своје ВордПресс стално ажурирате. Имајући најновију верзију основних датотека, тема и додатака осигуравате да ваша веб локација остане сигурна и увијек корак испред гадних хакера. Такође добијате нове функције и побољшану функционалност. Не заборавите да правите резервне копије веб локације пре већих ажурирања (заправо, требало би да је редовно правите резервне копије, без обзира на исправке, али о томе ћемо доћи у другом чланку), и будите опрезни да ли имате прилагођену веб локацију.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map