Блоггер вс ВордПресс упоређивање 2020

Поређење Блоггер-а и ВордПресс-а 2017


Лако је одлучити да ли желите да направите блог. Вероватно већ имате неке идеје о томе шта треба написати и како све треба изгледати. Можда знате нешто или две о блогању, маркетингу и изградњи веб локација, али ако нисте радили на својој веб локацији, велике су шансе да још увек не знате за коју платформу да идете.

Можда сте чули за њих од пријатеља и колега или сте већ тражили поређења – ВордПресс и Блоггер дефинитивно су међу најпопуларнијим платформама за блогирање. Дакле, поставља се питање; који бисте требали да користите за свој први блог?

Шта су ВордПресс и Блоггер?

Напајање око 28% свјетског веба, ВордПресс није страна странци већини људи. Чак и ако до сада нисте блогирали, сасвим смо сигурни да сте чули за платформу и чак наишли на неколико веб локација које су изграђене с њом. Пошто смо већ говорили о ВордПрессу, погледајте шта је ВордПресс и зашто је тако популаран.

С друге стране, Блоггер је нешто другачији, али и даље налази своје место на Интернету. Будући да је Гоогле у власништву компаније, многи блогери се одлучују да повјере Блоггеру. Услуга је бесплатна, а за почетак вашег првог блога потребно је бесплатно Гоогле налог (који вероватно већ имате). Али, као што је очигледно до сада, Блоггер и ВордПресс имају своје разлике и зато смо одлучили да саставимо овај чланак.

Пре него што почнемо да упоређујемо Блоггер са верзијом са хостом за ВордПресс, предлажемо да погледате видео који упоређује ВордПресс.цом са Блоггер-ом, тако да имате покривене све верзије.

 • Једноставност
 • Власништво и контрола
 • Предлошци
 • Менаџмент саџаја
 • Подршка
 • Упоредна табела
 • Последње мисли

Једноставност

И ВордПресс и Блоггер могу да се означе као једноставне. Али ако неко други није припремио ВордПресс за вас, ствари постају много сложеније од Блоггер налога.

ВордПресс

Иако је прилагођен почетницима, потребно је времена да се научи ВордПресс. Пре него што можете да објавите први пост, ВордПресс мора бити правилно подешен. Дакле, неко ко нема искуства са платформом може скренути у погрешном смеру. Инсталирати ВордПресс није тако тешко ни први пут, али цео процес није тако лако као постављање Блоггер налога који захтева само неколико кликова.

Блоггер

С Блоггером ствари не могу бити једноставније. Ако већ немате Гоогле налог, само га морате регистровати. Затим се пријавите у Блоггер, изаберите предложак и спремни сте за почетак вођења блога и објављивања постова.

Пријавите се Блоггер

Власништво и контрола

Пре него што започнете блог, било би паметно преиспитати важност власништва – да ли желите да поседујете свој блог или пустите друге да имају контролу над њим?

ВордПресс

ВордПресс је платформа отвореног кода, што значи да ви и свако други може да је има бесплатно. Једном када преузмете инсталационе датотеке, то постаје ваша одговорност. Од тренутка када покренете хостинг страница, добићете осјећај да је ваш. И то је тачно. Иако ћете вероватно плаћати неколико долара месечно за хостинг, веб локација је и даље 100% ваша. Дакле, с њом је могуће радити шта год желите – преместити је, проширити, променити, обрисати итд.

Блоггер

Као бесплатна услуга, Блоггер је власништво Гоогле-а. То значи да момци у компанији могу учинити све што желе са услугом. Иако је то мало вероватно, још увек је могуће да технолошки гигант одлучи да искључи Блоггер. И у том се случају нико не би много бринуо о вашем садржају. Како се то осећаш? Такође, Гоогле вам може без икаквог разлога блокирати приступ вашем блогу.

Иако сте прилично сигурни када говоримо о Гооглеу, само сазнање да не контролирате нешто тако лично као што је блог, може вам задати главобољу. Не знамо за вас, али волимо да знамо да можемо учинити све што одлучимо помоћу властите веб странице или блога.

Такође, ако вам се не свиђа како сервер ради или желите да промените неколико ствари о приступачности, Гоогле вам неће допустити да учините много. Контрола им је у рукама, а можете се само надати да ће њихове одлуке лепо утицати на вас.

Предлошци

Можда нисте веб дизајнер, али један од најзанимљивијих делова постављања блога је одабир начина на који ће изгледати. Како Блоггер и ВордПресс могу да вам помогну када је у питању изглед ваше веб странице?

ВордПресс

Само гледајући службено складиште тема за ВордПресс које нуди бесплатне производе, добијате хиљаде образаца за избор.

Која год вас ниша занима, постоји стотина бесплатних предложака који ће вам помоћи да обликујете блог.

Ако одлучите да потрошите неколико додатних долара, ту су и хиљаде додатних премиум ВордПресс тема које изгледају још боље и имају додатне функције које ће ваш блог гурнути у нову лигу.

Без обзира да ли идете за бесплатну или купите премиум тему, и даље имате потпуну контролу над њом. Већина тема има огроман број опција за прилагођавање које вам омогућавају да персонализујете целокупно веб место. А сјајан део је и то што ћете морати да измените и изворни код. Дакле, ако знате нешто о ХТМЛ-у и ЦСС-у, можете променити сваки део веб локације. Чак и ако нисте довољно вешти, увек можете да запослите професионалног дизајнера да изврши промене уместо вас.

Блоггер

У поређењу са верзијом ВордПресс-а са хостом, Блоггер знатно заостаје. Иако постоји добар број образаца које можете применити на свој бесплатни блог, избор је прилично ограничен у поређењу са ВордПресс-ом. Кад једном одаберете предложак, играћете се само ограниченим бројем алата за прилагођавање. Немојте да нас грешимо; опције прилагођавања које долазе уз Блоггер су корисне и релативно корисне, али не могу се односити на ВордПресс.

Блоггер темплате

Ако планирате да направите прилагођену тему или измените постојећи предложак у детаље, можете заборавити на њега – Блоггер то једноставно не дозвољава. Иако постоје неке незваничне Блоггер предлошке, оне су обично боље нетакнуте јер су у већини случајева лош квалитет.

Менаџмент саџаја

Блоггинг се односи на управљање садржајем. Пре него што почнете да пишете свој први пост, проверите да ли је платформа коју желите да користите добро изграђена за блогање. Има смисла, зар не?

ВордПресс

ВордПресс има све. Једном када се навикнете на његове стандардне уређиваче, све остале платформе за блоговање једноставно неће моћи да се упоређују. Коришћењем визуалних и текст едитора, задовољство је у било које време додати нови садржај у ВордПресс. Форматирање текста је природно и потребно вам је само неколико чланака док се не опустите и детаљно упознате оба уредника. Управљање медијским датотекама је такође интуитивно и лако је додавати нове слике и видео снимке.

Али пошто ВордПресс омогућава проширења, могуће је побољшати и уреднике и системе управљања медијима по вашој жељи. Много бесплатних и премиум додатака омогућава вам додавање ствари директно у уређивач и омогућава вам да реорганизујете Медиа Либрари ако то желите.

ВордПресс чини блогање савршеним и за повремене ауторе и за искусније кориснике који користе ХТМЛ и ЦСС код директно из Тект Едитора.

Блоггер

Блоггер едитор

Као што већ само име говори, Блоггер је направљен за блогање. Стога има смисла да се управљање садржајем одвија правилно. И заиста јесте. Гоогле је олакшао почетак вашег првог поста и управљање њиме без проблема.

Све што је потребно за почетак писања је да се пријавите на свој Гоогле налог и отворите Блоггер. Ако сте користили друге Гоогле-ове документе, окружење ће вам изгледати познато.

Блоггер вам омогућава да уживате у писању. Једноставна трака на врху приказује све опције које вам омогућавају да форматирате текст и додате медије.

Подршка

Чак и искусним корисницима је с времена на време потребна помоћ. Без обзира колико знате о ВордПрессу или Блоггеру, уверени смо да ће вам требати подршка у неком тренутку.

ВордПресс

Потребно је време да савладате ВордПресс. Иако је врло разумљив, ВордПресс је пун функција и опција којима је потребно време да схватите. Али када је реч о подршци, можете очекивати мноштво онлајн материјала који ће вам помоћи. Без обзира да ли отворите службене чланке који објашњавају како ствари функционишу или претражујете неку од бројних веб локација посвећених платформи, вероватно ћете брзо пронаћи одговор на своја питања.

Постоје званични форуми за подршку који садрже хиљаде нити. Али када је реч о компликованијим задацима, мораћете сами да решавате проблеме или да запослите професионалце. Нажалост, подршка не добија стандардну верзију ВордПресс-а с хостом.

Блоггер

Блоггер центар за помоћ

Како долази од Гоогле-а, очекивало би се пуно документације за Блоггер. Али, нажалост, то није случај. Иако постоје датотеке за документацију, подршка је прилично ограничена. Можете чак и да прегледате прегледник до форума за подршку, али од њега не очекујете пуно.

Преносивост

Иако морате да одлучите где да започнете свој блог, то не значи да увек морате да будете домаћин на истом серверу или чак да користите исту платформу. Промена домаћина није ништа необично, а такође многи блогери одлучују у неком тренутку прећи са једне услуге на другу. Дакле, како се понашају ВордПресс и Блоггер када је у питању извоз садржаја на друго место?

ВордПресс

Пребацивање хоста са ВордПресс-ом није проблем. Морат ћете знати пут око сервера и ВордПресса, али премјештање података није много ствар.

Такође, ВордПресс вам омогућава да брзо извезите садржај једне веб локације и брзо је увозите на другу без икаквог ризика од губитка података.

Блоггер

Иако је могуће пребацивање са Блоггера на другу платформу, Гоогле је задатак врло отежао. Процес извоза блога из њиховог сервиса је спор и компликован<. Also, while doing the transfer, you are risking SEO. Blogger does allow data export, but the truth is that Google stores your data for a long period of time even after you're done with them.

Препоручено читање: Како премјестити свој блог са Блоггера на ВордПресс

Упоредна табела

ВордПресс

Блоггер

Једноставност:Почетнику прилагођено криво учењаСамо неколико кликова до вашег првог поста
Предлошци:Десеци хиљада додатакаВеома ограничене могућности; не могу детаљно да прилагодите предлоге
Менаџмент саџаја:Ревизије, аутоматско спремање, прилагођени ХТМЛ…Много једноставнији уређивач докумената
Подршка:Заједнице, платите подршкуФорум за подршку, основна документација
Преносивост:Брзо извезите и увезите садржај, пребаците хост и платформеТешко је прећи са Блоггера на другу платформу
Власништво и контрола:Посједујете блог, потпуну контролуГоогле је власник, ограничена контрола

Последње мисли

Одлучивање између Блоггера и ВордПресс-а требало би да не размишља. Иако вам обе платформе омогућавају брзо покретање личног блога, ВордПресс и Блоггер су веома различити.

Док Блоггер омогућава покретање бесплатног блога у само неколико кликова на тастер миша, платформа је веома ограничена. Довољно је добар за оне који желе једноставно искуство блогања без много могућности. Али било шта изван тога са Блоггером је практично немогуће.

С друге стране, ВордПресс је готово неограничен. Не само да можете започети блог с њим, већ можете створити било коју врсту веб локација која вам падне на памет. Можете чак да свој блог претворите у интернетску продавницу, проширите га хиљадама додатака и тема и увек ће бити под вашом контролом.

Ако сте спремни да научите ВордПресс, топло препоручујемо да га одаберете као почетну платформу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map