Panduan Permulaan untuk Iklan Facebook

Laman web Facebook adalah dilancarkan pada 4 Februari 2004, oleh Mark Zuckerberg, bersama dengan rakan pelajar dan rakan sebilik Harvard College, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz, dan Chris Hughes
pertumbuhan luar biasa facebook

Dalam panduan ini kita akan membincangkan mengenai pengiklanan Facebook. Kami akan bermula dari asas-asas sederhana dan memberi nasihat bagaimana anda boleh menggunakan Facebook untuk mengiklankan perniagaan, blog, laman web, produk atau perkhidmatan anda. Kami juga akan memberikan petua praktikal tentang cara membuat iklan anda dengan arahan langkah demi langkah dan perinciannya.

Untuk anda semua yang belum mempunyai pengalaman dengan pengiklanan Facebook atau mempunyai pengetahuan asas, panduan ini akan membantu anda memperoleh maklumat dan arahan yang tepat mengenai cara membuat iklan yang komprehensif yang dapat membantu anda memperoleh hasil positif.

Facebook, seperti yang anda mungkin sudah tahu, adalah rangkaian sosial yang paling popular pada masa ini. Kemas kini demografi suku pertama yang diberikan oleh Facebook pada bulan April 2019 menunjukkan bahawa terdapat lebih daripada 2.38 bilion pengguna aktif bulanan setakat ini, yang merupakan jumlah pengguna tertinggi yang pernah dimiliki oleh rangkaian sosial. Pada mulanya, rangkaian ini terhad kepada pelajar Harvard. Pada awalnya, lebih daripada separuh pelajar mula menggunakannya.

Tidak lama kemudian, majoriti pelajar mula bergantung pada Facebook. Selepas beberapa ketika, universiti berprestij lain mula menggunakan rangkaian ini juga, sehingga akhirnya menjadi awam dan percuma untuk semua. Dalam masa yang singkat Facebook menyapu dunia dan menghancurkan MySpace, laman web media sosial terbesar sehingga ketika itu.

Lebih masa, Facebook banyak berubah dan menemui banyak kegunaan, termasuk iklan. Hari ini semua orang menggunakan Facebook dan tidak hairanlah orang cuba memanfaatkan fakta ini.

gambar-5

Tetapi pertama, mengapa iklan media sosial?

Sejak awal “era internet” pada tahun 2000, jumlah pengguna internet telah berkembang pesat. Hari ini semua orang melayari laman web dan bahkan anak-anak kecil belajar menggunakan pelbagai alat dengan akses internet pada usia yang sangat muda. Rangkaian sosial adalah platform dalam talian yang paling biasa digunakan dan hampir semua orang mempunyai sekurang-kurangnya satu profil di rangkaian tertentu.

Penonton gabungan Facebook Inc. kini berjumlah lebih daripada
4.37 bilion

Memandangkan kenyataan bahawa terdapat begitu banyak orang di media sosial, pemasar dan organisasi perniagaan sama-sama melihat potensi pemasaran di platform ini. Pemasaran digital juga berkembang pesat sejak tahun 2000, dan bahkan rangkaian sosial menyesuaikan dan menyediakan alat media sosial berharga yang direka khusus untuk iklan.

Pada mulanya, pemasar menggunakan kaedah mereka sendiri untuk beriklan di media sosial, tetapi hari ini terdapat ciri-ciri yang diperkemas di media sosial yang membolehkan iklan mudah sambil memberi anda kebebasan untuk membuat iklan tersuai anda sendiri dan memilih orang yang anda sasarkan. Facebook adalah rangkaian media sosial pertama yang menambahkan sistem periklanan, kerana banyak orang telah memanfaatkan platform ini untuk memasarkan diri mereka sendiri.

Selain daripada fakta bahawa ia sebagai sistem iklan yang luar biasa yang dapat dipelajari oleh semua orang kerana sekarang merupakan platform media sosial yang paling popular, selalu ada cukup banyak orang yang boleh anda iklankan. Ini adalah dua sebab utama mengapa pengiklanan Facebook mempunyai begitu banyak potensi dan mengapa anda harus melihat sepenuhnya memanfaatkannya alat pengiklanan.

pengguna media sosial

pengguna media sosial masih meningkat pada kadar lebih daripada 1 juta sehari – iaitu 14 pengguna baru setiap saat
mudah alih-statistik

Hampir 2.9 bilion orang di seluruh dunia kini menggunakan media sosial sekurang-kurangnya sebulan sekali, dengan lebih daripada 91% daripadanya melakukannya melalui peranti mudah alih.
Laman rangkaian sosial di seluruh dunia diperingkat berdasarkan jumlah pengguna aktif (dalam berjuta-juta, pada Januari 2017)

Facebook

1,871
WhatsApp

1,000
Utusan Facebook

1,000
QQ

877
WeChat

846
QZone

632
Instagram

600
Tumblr

550
Twitter

317
Baidu Tieba

300
Snapchat

300
Skype

300
Sina Weibo

297
Viber

249
LINE

217
Pinterest

150
ya

122
Linkedin

106
BBM

100
Telegram

100
VKontakte

90
Kakaotalk

49

Dari perniagaan kecil, perusahaan pertengahan, hingga syarikat besar, semua orang beriklan di Facebook. Ini bermaksud bahawa semua orang dapat memperoleh keuntungan dari membuat strategi pemasaran di jaringan sosial ini, tidak kira industri apa yang mereka masuki atau seberapa besar perniagaan mereka. Selain itu, tidak kira berapa anggaran anda, anda boleh membuat iklan yang akan memberikan hasil yang mencukupi.

Mengapa Facebook begitu bagus untuk pengiklanan?

Salah satu perkara unik mengenai Facebook adalah selain daripada membuat profil anda di atasnya, anda juga dapat menggunakan profil tersebut untuk membuat halaman anda sendiri. Hanya apabila anda mempunyai halaman Facebook, anda akan dapat beriklan dengan kemampuan sepenuhnya yang ditawarkan oleh platform. Halaman boleh mewakili perniagaan, organisasi atau apa sahaja.

ikon perniagaan

Melalui halaman ini, anda berkongsi kandungan yang relevan dan memasukkan semua maklumat mengenai perkhidmatan, produk, jenama, dan lain-lain. Ia boleh menjadi hab maklumat yang boleh dipercayai di mana orang dapat mempelajari segala-galanya tentang siapa dan siapa anda. Selain itu, terdapat pelbagai add-on Facebook yang dapat mengubah halaman anda menjadi kedai e-commerce.

Anda boleh mewakili organisasi anda dengan cara yang terbaik dan memberi khalayak kepada anda semua maklumat yang mereka perlukan. Di Facebook, anda mempunyai pilihan untuk mengarahkan semua usaha pemasaran anda ke halaman anda dan inilah sebabnya anda dapat memperoleh hasil pemasaran yang komprehensif yang akan anda rasakan dan perhatikan. Oleh itu, mari kita lihat semua sebab mengapa anda harus beriklan di Facebook:

 • Ia menjimatkan kos
 • Ia membolehkan anda mensasarkan kumpulan orang tertentu
 • Anda boleh memfokuskan semua iklan anda pada satu jenama / halaman
 • Ini adalah rangkaian media sosial yang paling popular
 • Ia menawarkan banyak kaedah pengiklanan yang berbeza
 • Strukturnya sesuai untuk iklan
 • Mudah digunakan
melalui pengiklanan

Jenis kaedah pengiklanan di Facebook

Kami boleh mengatakan bahawa terdapat dua cara untuk menjangkau orang di Facebook – melalui iklan berbayar dan iklan organik. Kedua-duanya boleh menjadi sangat berkesan, tetapi tentu saja, kaedah iklan percuma bermaksud lebih banyak masa, pekerjaan dan pengetahuan yang dilaburkan dalam kempen.

Ringkasnya, anda memerlukan lebih banyak masa untuk menjangkau orang dan benar-benar memasarkan produk, perkhidmatan atau apa sahaja yang anda cuba jual. Dengan kaedah berbayar, anda akan dapat memulakan semuanya dengan lebih cepat, tetapi tentu saja, ini bermaksud menghabiskan sejumlah wang, bergantung pada jumlah keperluan pemasaran anda.

Facebook adalah salah satu pemain terbesar dalam pengiklanan digital, yang menunjukkan bahawa pengiklanan media sosial adalah yang paling utama dalam dunia iklan digital

Kami membahagikan pengiklanan Facebook dalam dua kategori ini hanya kerana kaedah berbayar disatukan dengan Facebook dan dibuat khusus untuk tujuan ini, sementara ada cara percuma untuk mengiklankan sesuatu sendiri tanpa menggunakan sebarang ciri Facebook.

Pilihan iklan berbayar yang ditawarkan oleh Facebook termasuk:

Pengiklanan mudah alih menyumbang lebih daripada 60% dari pendapatan iklan Facebook

Sebenarnya, Facebook meletupkan semua sifat digital lain ketika datang untuk memaparkan perbelanjaan iklan, menangkap 35.4 persen daripada jumlah perbelanjaan iklan paparan di AS — $ 11.93 bilion yang tinggi (Google tempat kedua, sebagai perbandingan, hanya akan memakan waktu $ 4.79 bilion).
 • Meningkatkan suka halaman
 • Meningkatkan keterlihatan siaran
 • Meningkatkan klik laman web
 • Menaikkan video
 • Meningkatkan pemasangan aplikasi
 • Meningkatkan penglibatan aplikasi
 • Meningkatkan kesedaran jenama

pilihan iklan percuma

Pilihan iklan percuma di Facebook termasuk:

 • Menjemput rakan menyukai halaman anda secara manual
 • Berkongsi halaman
 • Menyiarkan kandungan berharga
 • Melibatkan orang dalam perbincangan di Facebook
 • Membangunkan Facebook Messenger pemasaran chatbot strategi
 • Bergabung dengan kumpulan Facebook yang berkaitan untuk mengiklankan diri anda

Membuat akaun iklan anda

gambar-9

Sebelum melakukan apa-apa, anda mesti menyediakan akaun iklan anda terlebih dahulu. Pergi ke halaman Facebook anda dan di sebelah kiri anda akan melihat bahagian “tambah baru” di mana anda berada
harus memilih “Akaun Iklan”. Perkara pertama yang perlu anda sediakan ialah maklumat pengebilan. Anda harus memberi Facebook kaedah pembayaran yang sah.

Mula-mula pergi ke tetapan akaun iklan, yang akan mempunyai IDnya, tetapi anda harus memasukkan nama akaun supaya anda segera mengetahui halaman yang anda gunakan. Lalui dan isi semua ruang, pastikan semuanya betul, dan pilih mata wang yang tepat. Anda juga harus memastikan bahawa anda mengatur semuanya dengan betul kerana anda tidak akan dapat mengubah perkara ini kemudian.

Kemudian tekan simpan dan pergi untuk menyiapkan maklumat pengebilan anda, kemudian pilih kaedah pembayaran yang terletak di bawah pengebilan. Di sini anda boleh memilih kaedah pembayaran yang akan ditambahkan, iaitu kad kredit, PayPal atau kupon iklan. Sebagai permulaan, pilih PayPal atau kad kredit, kerana anda mungkin tidak mempunyai kupon. Masukkan semua maklumat yang diperlukan dan teruskan.

Orang dalam kumpulan umur 25-34 tahun
demografi usia yang paling biasa
13-17
5.9
18-24
38.25
25-34
52.82
35-44
38.42
45-54
32.34
55-64
14.06
65+
20.02 pengguna berjuta-juta
akaun iklan
Profil Pengguna Aktif Facebook (dalam berbilion-bilion)

Bulanan
26,885
Mudah alih
17,079
Setiap hari
11,492
Harian Mudah Alih
6,986

Pada kali anda mula membuat iklan, anda akan melihat alamat penagihan di akhir setiap iklan, dan anda boleh mengubah alamat penagihan di sini apabila diperlukan. Dalam kebanyakan kes, apabila anda membayar tambahan di Facebook, jumlah wang akan diperiksa di akaun anda dan jika anda mempunyai cukup untuk menyokong anggaran iklan anda, iklan anda akan dibuat.

Jumlah tersebut akan dikeluarkan dari akaun anda hanya setelah iklan tamat. Mungkin diperlukan 5 hingga 7 hari sebelum Facebook memproses jumlah tersebut dan mengeluarkannya dari akaun anda. Sebaik sahaja anda menyediakan kaedah pembayaran, anda boleh membuat dan membuat iklan Facebook anda sendiri.

Meningkatkan jawatan

gambar-10

Salah satu cara menjangkau orang adalah dengan memposting sesuatu di halaman anda, yang mungkin bermanfaat bagi mereka. Anda boleh menghantar bahan pemasaran, produk, perkhidmatan, maklumat mengenainya atau apa sahaja yang anda rasa sepatutnya. Apabila anda menyiarkan sesuatu di halaman anda, orang yang menyukainya akan melihat siaran anda, tetapi seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, tidak semua akan melihatnya.

Hanya sekitar 30% peminat anda yang dapat melihat siaran anda secara semula jadi. Sekiranya anda ingin menjangkau lebih banyak orang, anda mesti meningkatkan catatan di halaman anda. Perkara yang hebat mengenai pendekatan ini ialah anda juga dapat menjangkau orang yang tidak menyukai halaman anda, tetapi kami akan sampai ke sana tidak lama lagi.

Menggunakan iklan Facebook untuk meningkatkan catatan

Peraturan Emas – “Jangan sekali-kali meningkatkan jawatan tanpa matlamat yang ditentukan!”
jawatan

Cara termudah untuk meningkatkan posting di halaman Facebook anda adalah dengan memposting sesuatu, dan kemudian pergi ke sudut kanan bawah pos anda, di mana kad “boost” akan muncul. Klik padanya dan tetingkap iklan baru akan terbuka.

Ingat peraturan teks 20% pada foto.
Sekiranya siaran anda mempunyai pautan di dalamnya dan pautan itu
menarik foto yang mempunyai terlalu banyak teks,
anda tidak akan dapat meningkatkan atau mempromosikannya
penambahbaikan

Kekuatan cadangan sangat kuat di Facebook – terutamanya dengan gambar yang menyalakan deria & nafsu
orang

Di sebelah kiri anda, di sudut atas anda akan melihat bahagian “Pemirsa”, di mana anda dapat mencari beberapa pilihan untuk memilih khalayak yang ingin anda targetkan dengan iklan anda. Terdapat tiga pilihan biasa yang akan anda lihat ketika anda berada di sana:

 • Orang yang anda pilih melalui penyasaran
 • Orang yang menyukai halaman anda
 • Orang yang menyukai halaman anda dan rakan mereka

Facebook suka menukar tetapan ini cukup kerap, dan anda mungkin tidak mendapat tetapan yang sama semasa anda membuka tetingkap iklan anda untuk meningkatkan catatan. Namun, ada pilihan untuk membuat khalayak anda sendiri dan memilih semua spesifik penonton ini.

Di bawah bahagian ini, anda akan menemui bahagian “belanjawan dan tempoh”, di mana anda juga dapat menyesuaikan berapa banyak perbelanjaan yang akan anda belanjakan untuk iklan anda setiap hari dan di mana anda dapat menetapkan berapa lama iklan itu akan bertahan atau hingga tarikh mana. Ingatlah bahawa anda tidak akan mempunyai belanjawan harian dan anda hanya boleh memasukkan jumlah belanjawan untuk iklan tersebut.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengetahui berapa banyak wang yang akan anda belanjakan setiap hari, masukkan anggaran dan jumlah hari yang anda mahukan iklan itu disiarkan dan bahagikan keduanya. Berdasarkan khalayak sasaran anda, lokasi mereka dan anggaran yang anda tetapkan, anda akan mendapat anggaran berapa banyak orang yang akan dicapai melalui pos anda.

Butang CTA Facebook Mengikut Butang CTA Populariti
Orang Peratus Populariti

populariti-peratusan

Di sebelah kanan, anda akan melihat seperti apa iklan anda kepada pengguna desktop dan mudah alih. Selaraskan iklan anda selama mungkin, sehingga anda yakin bahawa anda telah berjaya. Ingatlah bahawa siaran anda tidak boleh mempunyai banyak teks dalam siaran anda, kerana Facebook mungkin tidak menyetujui iklan anda. Selain itu, baris teks yang panjang biasanya tidak berfungsi dengan baik bagi kebanyakan orang dan anda harus menjauhinya.

Apabila anda selesai dengan semua perkara ini, klik pada butang “dorongan” di sudut kanan bawah dan iklan anda akan dihantar untuk ditinjau dan ditingkatkan dengan cepat jika semuanya baik-baik saja. Apabila iklan anda disetujui dan siaran anda dinaikkan, anda akan dapat mengesan hasilnya dalam masa nyata dan melihat berapa banyak orang yang dicapainya.

Selain itu, jika anda berpuas hati dengan iklan penambahbaikan siaran dan perlahan-lahan habis, anda hanya boleh mengklik butang “tambah lebih banyak anggaran” untuk meneruskan iklan anda atau menjangkau lebih banyak orang. Pada akhir rangsangan anda, anda dapat memeriksa semua metrik penting seperti jangkauan pos, interaksi, berapa banyak orang yang mengklik siaran anda, berapa banyak yang dikongsi dan dari negara mana orang yang menyukai siaran anda berasal.

Sebanyak 85% iklan Facebook disasarkan mengikut negara dan bukannya lokasi tertentu. Hanya 45% iklan ini menggunakan Penyasaran Minat
anggaran dan jangka masa

Harga iklan Facebook berbeza-beza berdasarkan beberapa faktor, termasuk waktu tahun, negara yang anda targetkan, dan bahkan kualiti iklan Anda

Mendedahkan tulisan secara semula jadi

Perkara pertama yang mesti anda lakukan ialah berkongsi secara berterusan. Berkongsi catatan setiap hari, bahkan dua atau tiga kali sehari dalam tempoh yang berbeza. Untuk meningkatkan penglibatan, anda perlu berkongsi catatan yang menarik dan relevan dengan halaman anda dan peminat anda. Selain itu, anda harus selalu memastikan untuk berkongsi semula catatan halaman anda ke profil anda.

Sekiranya anda mempunyai pekerja, atau rakan sekerja yang bekerjasama dengan anda, mereka juga harus berkongsi semula siaran di profil mereka. Apabila seluruh organisasi bekerjasama, anda
pemasaran media sosial akan berkembang secara semula jadi.

Di Facebook, lebih banyak makna lebih banyak, iaitu semakin banyak orang berkongsi sesuatu, semakin besar kemungkinan lebih banyak orang menyukai siaran tersebut. Semakin banyak orang menyukai siaran tertentu, semakin banyak keterlihatan yang akan diterima oleh siaran. Sudah tentu, pastikan anda berkongsi siaran secara terbuka sehingga orang yang bukan rakan anda dapat melihatnya.

Selain itu, letakkan lakaran kecil yang menarik, dan tulis deskripsi catatan yang menarik dan menarik perhatian. Perhatikan kuantiti, tetapi pastikan anda juga mengusahakan kualiti siaran anda sebanyak mungkin.

mempromosikan-laman web

Mempromosikan laman web

Bukan perkara biasa bagi perniagaan untuk mempromosikan laman web mereka di media sosial. Ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan banyak pengunjung dan mengembangkan laman web anda dengan stabil.

Anda mungkin telah berusaha keras untuk membuat laman web anda, ini adalah reka bentuk, mengoptimumkan dan memperkayakannya dengan catatan blog, video, produk, dan pilihan pembayaran, tetapi jika anda tidak dapat menarik pengunjung, dan membuat mereka memberikan laman web peluang, iaitu melihat betapa baiknya dan betapa berharganya bagi mereka, maka semuanya sia-sia.

Apa yang kekurangan media sosial adalah penyesuaian, tetapi mempunyai banyak orang yang berpotensi menjadi pelanggan. Inilah sebabnya mengapa menggabungkan laman web dan halaman Facebook yang berkaitan dengannya boleh menjadi kaedah pemasaran perniagaan anda yang berkesan.

Mempromosikan laman web melalui laman perniagaan Facebook

49.5% penduduk dunia menggunakan Internet, 22.8% menggunakan Facebook

Anda ingin mencari lebih banyak orang yang mungkin berminat dengan apa yang ditawarkan halaman anda, berkongsi kandungan, membeli produk anda atau hanya meningkatkan keterlihatan keseluruhan halaman anda. Apabila anda mempunyai halaman Facebook yang mewakili perniagaan atau organisasi anda, anda perlu mendapatkan sebanyak mungkin suka untuk dapat mengekalkan diri anda dan menjadikan organisasi anda lebih mudah dilihat oleh orang lain.

Perkara yang terdapat di halaman Facebook ialah hanya sekitar 30% orang yang menyukai halaman anda dan tidak melanggannya dapat melihat siaran yang anda kongsi. Contohnya, jika halaman anda mempunyai 1000 suka, hanya sekitar 300 orang yang akan melihat siaran anda, dan inilah sebab mengapa suka sangat penting, dan mengapa anda perlu mendapat banyak dari mereka.


Menggunakan Iklan Facebook untuk suka halaman


Hari ini, 85% jenama di Facebook mempromosikan catatan mereka – dan berdasarkan data sejarah Socialbakers, itu akan terus meningkat.
mempromosikan-halaman

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pergi ke halaman yang telah anda buat. Cukup klik pada halaman anda yang terletak di sudut kiri di mana anda dapat melihat semua kumpulan dan halaman anda. Sebaik sahaja anda berada di halaman anda, anda akan dapat melihat fitur “Dapatkan lebih banyak suka”, yang terletak di atas foto muka depan anda, dan klik di atasnya.


Lebih 30 juta perniagaan mempunyai halaman Facebook

Pastikan anda log masuk sebagai pentadbir halaman tersebut atau anda tidak mempunyai kelayakan untuk membuat iklan. Dengan beberapa halaman, butang ini mungkin terdapat di halaman anda
garis masa halaman jadi tatal ke bawah sedikit sehingga anda menjumpainya. Apabila anda menemuinya, anda akan melihat belanjawan harian dilambangkan dalam dolar AS dan ini adalah jumlah wang yang akan anda belanjakan setiap hari untuk iklan anda, bukan jumlah keseluruhan, jadi pastikan anda mengingatnya.

Untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai semua ini, mulailah dengan jumlah kecil terlebih dahulu, untuk melihat bagaimana kempen berjalan dan berapa banyak suka yang anda dapat, dan kemudian lakukannya lagi. Setelah anda menetapkan belanjawan anda, tepat di bawahnya anda akan mendapat anggaran kasar berapa banyak suka yang akan diperoleh halaman anda setiap hari.

Semakin tinggi anggaran harian anda, semakin banyak halaman suka yang anda dapat setiap hari. Ingatlah bahawa jumlah suka yang anda dapat setiap hari boleh berbeza-beza dan itu tidak tepat. Di bawah jumlah suka, anda boleh memilih jangka masa iklan anda. Anda boleh memilih dari 7, 14 hingga 28 hari dan jika ini tidak sesuai dengan anda, ada pilihan untuk memilih tarikh yang tepat sehingga iklan anda harus disiarkan.

Di atas bahagian “belanjawan dan jangka masa”, anda dapat melihat bahagian minat, di mana anda dapat menaip pelbagai minat yang dimiliki oleh orang untuk penargetan yang lebih baik. Contohnya, jika anda menjual peralatan sukan, adalah normal untuk menaip sukan, berlari atau yang serupa. Dengan cara ini anda akan dapat menyasarkan orang yang tepat yang akan berminat dengan halaman anda. Ini bermaksud bahawa mereka cenderung mengklik halaman anda ketika mereka melihat iklan tersebut.

Hanya mempromosikan kandungan anda sendiri. Walaupun anda berkongsi petua yang baik dari laman web lain, jangan meningkatkannya jika pautan ke orang lain. Mengapa perlu membayar untuk menghantar lalu lintas ke laman web orang lain?

Di atas bahagian “minat” anda boleh memilih lokasi di mana iklan anda akan dipaparkan. Ini adalah ciri hebat yang membolehkan anda menjadi spesifik mengenai iklan dan mendapatkan anda
suka yang bermakna. Contohnya, jika anda mempunyai perniagaan tempatan, anda harus fokus hanya pada bidang yang mungkin menjadi calon pelanggan anda. Namun, jika anda mempunyai perniagaan dalam talian, anda harus mencari lokasi yang mempunyai pasaran yang memerlukan produk anda.

Promosikan kandungan yang menarik peminat anda dalam senarai e-mel anda. Ini termasuk hadiah, webinar percuma, ebook percuma dan jenis freebie lain
melihat-iklan

Di atas bahagian ini adalah bahagian “usia”, di mana anda dapat menentukan lebih jauh khalayak sasaran anda. Slot kiri adalah usia minimum dan yang kanan adalah usia maksimum untuk khalayak sasaran anda. Akhirnya, di atas bahagian “umur” terdapat bahagian jantina yang boleh anda pilih untuk menentukan dengan lebih baik siapa yang melihat iklan anda.

Di atas anda dapat melihat bahagian “Kreatif iklan”, di mana anda dapat mengedit teks dan mengubah ukuran gambar iklan anda, atau memasukkan gambar lain. Anda juga boleh mengubah kedudukan gambar sehingga anda menghasilkan kesan terbaik. Selain itu, anda juga boleh memuat naik video dan bukannya gambar dan menggunakannya dalam iklan anda.

Di sebelah kanan tetingkap, anda akan melihat pratonton iklan anda, baik untuk pengguna desktop dan pengguna mudah alih. Setelah anda berpuas hati dengan hasil akhirnya, klik “promosikan” dan iklan akan mula disiarkan.

Oleh kerana Facebook nampaknya menyukai video dalam suapan berita kami (pengguna Facebook menonton lebih dari 100 juta jam video di Facebook setiap hari), jenama memahami betapa pentingnya merangkul iklan video asli di platform, sebagai cara untuk menggunakan format interaktif untuk menceritakan kisah mereka

Mendapat suka halaman tanpa membayar

Membuat iklan untuk mendapatkan lebih banyak suka adalah perkara yang baik, tetapi anda juga harus belajar bagaimana melakukannya tanpa mengeluarkan wang. Anda dapat menarik peminat penting yang mempunyai minat sebenar di halaman anda dengan melakukan ini secara “manual”, iaitu menjemput orang anda sendiri. Iklan berbayar untuk suka halaman tidak selalu membawa banyak peminat sebenar yang akan terus terlibat di halaman anda dan berinteraksi dengan jenama anda.

Pilihan mudah pertama adalah menjemput orang secara langsung menyukai halaman yang anda mahukan. Anda boleh menjemput semua rakan anda untuk melakukannya, walaupun terdapat batasan setiap hari mengenai berapa banyak orang yang boleh anda undang. Sekiranya anda mempunyai banyak rakan di profil anda, ini adalah peluang yang baik untuk segera menyebarkan berita mengenai halaman anda. Pastikan melakukan ini setiap hari untuk seberapa banyak orang yang mungkin.

Selain itu, apabila anda menyiarkan sesuatu di halaman anda, anda boleh mengklik suka yang anda ada pada siaran itu dan mengajak orang menyukai halaman anda dari sana, walaupun mereka bukan rakan anda. Untuk mendapatkan suka dari orang yang bukan rakan anda atau yang tidak menyukai halaman anda, anda boleh meningkatkan siaran anda dan kemudian menjemput mereka.

Sebaliknya, apabila seseorang menyukai halaman anda, ada kemungkinan rakan mereka akan melihat aktiviti mereka dan menyukai catatan anda. Selain itu, semasa membuat catatan di halaman anda, pastikan bahawa anda juga berkongsi catatan tersebut ke profil anda. Ini adalah bagaimana anda akan meningkatkan keterlihatan dan berpeluang mendapat lebih banyak pendedahan, dan dapat mengundang lebih banyak orang menyukai halaman anda.

Ini tentu cara yang lebih perlahan untuk mendapatkan suka, tetapi anda akan selalu mendapat suka yang bermakna. Selain itu, adalah idea yang baik untuk selalu melakukan aktiviti di halaman anda dan sentiasa mendedahkan diri anda kepada bakal pelanggan dan pengikut. Pilihan terbaik adalah menggabungkan ini dengan kaedah berbayar dan anda akan terus membina basis peminat anda.

Anda boleh memanfaatkan ciri video langsung baru di Facebook di mana anda dan pekerja lain boleh bercakap mengenai ketibaan baru ke kedai anda

Menggunakan iklan Facebook untuk mendapatkan lebih banyak lawatan laman web

Perkara pertama yang perlu anda miliki untuk mengiklankan laman web anda adalah, tentu saja, laman web yang dibina dengan baik. Pastikan bahawa anda mengemas kini halaman anda dengan pautan laman web anda sehingga anda tidak perlu melakukannya lagi setiap kali anda beriklan. Selain itu, anda mungkin juga mendapat beberapa klik organik di alamat web anda, jadi ada baiknya anda memilikinya di sana.

Pergi ke halaman anda dan tatal ke bawah sedikit. Di sebelah kiri bawah skrin, anda akan melihat kad biru “Grow Business” muncul. Klik pada kad ini dan pilih pilihan “Dapatkan lebih banyak pelawat laman web” dan tetingkap pembuatan iklan anda akan muncul.

berkembang-perniagaan

Untuk mempromosikan produk atau aplikasi, buat beberapa pengumuman Facebook pada waktu dan minggu yang berlainan

Di bahagian “Kreatif Iklan” kini anda akan mendapat 4 perkara yang dapat anda sesuaikan:

URL: Ini adalah alamat laman web anda dan jika anda mempunyai satu set di halaman anda, secara automatik ia akan diset di sini juga. Sekiranya anda mahukan alamat lain, ubah saja.

Teks: Di sini anda harus menulis teks yang menarik yang menjelaskan kepada orang-orang tentang semua laman web anda dan mengapa mereka mesti mengunjunginya.

Imej / Video: Anda boleh memilih gambar atau video yang mencukupi untuk iklan anda. Sekiranya anda mencari gambar, anda akan mendapat tajuk utama 25 perkataan yang dapat membantu anda menarik perhatian orang, pilihan untuk memuat naik gambar, memilih gambar dari halaman anda dan meletakkan semula gambar yang anda pilih sehingga sesuai dengan iklan.

Sekiranya anda memilih “video” anda akan mendapat pilihan untuk memuat naik video anda atau membuat tayangan slaid yang dapat anda ikuti dengan muzik yang mencukupi.

Jadikan iklan anda lebih menarik dan menarik sehingga orang ramai terlibat ketika melihatnya! Kedua-dua iklan video dan gambar mengandungi butang ajakan bertindak, dan anda akan diberi banyak pilihan untuk dipilih: aplikasikan sekarang, pesan, sekarang, hubungi kami, muat turun, pelajari lebih lanjut, hantar mesej, minta waktu, lihat menu, berbelanja sekarang, daftar dan tonton lebih banyak lagi.

Gambar penutup yang dirancang dengan baik dan teliti harus menjadi sebahagian daripada strategi Facebook yang berkesan
lebih menarik-iklan

Produk seperti Iklan Dinamik, yang memungkinkan pengiklan memuat naik katalog produk mereka ke Facebook dan kemudian menyampaikan iklan yang disasarkan, terbukti sangat berkesan untuk pemasar yang ingin mendorong aktiviti corong rendah, seperti pembelian

Bahagian seterusnya adalah bahagian “Penonton” di mana anda sekali lagi menentukan jantina, umur, dan lokasi orang yang akan disasarkan oleh iklan laman web anda. Namun, di sini anda akan dapat memilih minat umum seperti “muzik”, dan menambahkan minat tambahan untuk menargetkan orang dengan lebih baik, misalnya, “muzik rumah”, atau “muzik tekno”.

tekno-muzik-aud

Bahagian seterusnya adalah bahagian “anggaran dan jangka masa” di mana anda dapat menetapkan anggaran harian anda, melihat anggaran jumlah klik yang anda akan peroleh pada iklan laman web anda setiap hari dan tempoh iklan iklan laman web anda akan disiarkan. Seperti biasa, di sebelah kanan tetingkap pembuatan iklan, anda akan dapat melihat pratonton iklan anda.

Apabila anda menerbitkan catatan mengenai produk anda atau menjalankan kempen – masukkan hashtag. Ini membantu pelanggan melihat catatan berkaitan anda. Ini juga mendorong mereka untuk menggunakan hashtag ketika mereka memamerkan produk anda dalam posting atau mengambil bahagian dalam kempen anda
tekno-muzik

Namun, dengan promosi laman web, anda juga akan mendapat pratonton suapan Instagram, memandangkan iklan tersebut akan dilihat di Instagram juga. Pastikan anda menyemak bahagian ini kerana Instagram memerlukan gambar dan video tertentu, jika anda tidak memenuhi syarat, gambar tersebut tidak akan ditunjukkan di sana, jadi pastikan iklan anda juga sesuai untuk Instagram.

Setelah anda yakin bahawa anda telah menetapkan semuanya dengan cara yang betul, periksa semula semuanya dan kemudian klik “promosikan” di sudut kanan bawah tetingkap pembuatan iklan dan buat iklan anda.

Cara mempromosikan laman web anda secara pasif

Hasil pengiklanan Facebook di seluruh dunia dari tahun 2009 hingga 2016 (dalam juta dolar A.S.)

2016
26,885
2015
17,079
2014
11,492
2013
6,986
2012
4,279
2011
3,154
2010
1,868
2009
764

Pertama sekali, anda harus memastikan bahawa anda memasukkan alamat laman web anda di kawasan yang ditentukan di halaman Facebook anda. Apabila seseorang datang ke halaman anda, dia perlu melihat alamat laman web anda dengan jelas dan mempunyai pilihan untuk mengkliknya dan melihat apa yang anda tawarkan di sana.

Langkah seterusnya adalah untuk berkongsi laman web anda di halaman anda dan membaginya semula dengan semua profil anda. Selain itu, sertakan alamat laman web anda dalam semua catatan yang anda kongsi di halaman anda dan semua kandungan yang anda tambahkan juga. Contohnya, jika anda menambahkan foto beg tangan yang anda jual melalui laman web anda, ada baiknya anda mempunyai pautan laman web dalam keterangan, dan juga dalam foto.

Seseorang dapat mengklik keterangan dengan serta-merta dan pergi ke laman web, sementara yang lain dapat melihat alamat laman web anda ketika seseorang berkongsi foto anda. Sekiranya anda membuat blog di laman web anda, ada baiknya untuk berkongsi catatan masa depan anda di Facebook juga, supaya orang yang ingin membaca lebih banyak catatan anda akan mengunjungi laman web anda.

Cara menindaklanjuti kempen iklan anda

gambar-11

Cukup membuat iklan dan membiarkan kempen anda berjalan tidaklah cukup untuk iklan Facebook. Percayalah, anda akan melakukannya berulang kali, dan anda harus memastikan bahawa anda selalu melakukannya dengan lebih baik pada masa akan datang. Untuk melakukan ini, anda harus bergantung pada pengurus iklan anda untuk melihat bagaimana prestasi iklan anda dan belajar di mana anda melakukan kesalahan dan di mana anda melakukan kebaikan.

Pergi ke pengurus iklan anda dan kemudian klik pada tab yang disebut “Gambaran Keseluruhan Akaun”. Di sinilah anda akan dapat belajar banyak tentang kempen iklan anda dan memperoleh pandangan berharga yang dapat membantu anda membuat iklan yang jauh lebih baik di masa depan. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dan lihat di bahagian gambaran keseluruhan akaun.

Facebook – Syarikat kelima paling berharga di dunia dengan nilai pasaran melebihi $ 321 bilion. Mempunyai hampir 13,000 pekerja. Telah memperoleh pesaing seperti Instgram, WhatsApp dan Oculus
gambaran keseluruhan akaun

Pilih metrik yang anda mahukan

Terdapat 4 bahagian yang boleh dipilih untuk metrik anda dan semuanya dapat disesuaikan dan diubah bergantung pada keperluan anda. Anda hanya perlu mengklik simbol anak panah yang menunjuk ke bawah dan tetingkap baru akan muncul. Di sini anda akan diberi pilihan baru untuk memilih metrik yang ingin anda paparkan.

Facebook adalah platform pengiklanan yang ideal untuk perniagaan kecil dengan belanjawan kecil
sukatan

Di Facebook, iklan desktop mempunyai kadar klik-tayang 8.1x lebih tinggi dan iklan mudah alih mempunyai kadar klik-tayang 9.1x lebih tinggi daripada iklan web biasa

Membandingkan prestasi iklan anda dalam tempoh yang berbeza

Klik pada butang julat tarikh, kemudian klik bahagian bandingkan dan kalendar akan muncul, memberi anda pilihan untuk memilih tarikh yang berbeza yang ingin anda bandingkan. Ini adalah bagaimana anda akan dapat mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana prestasi kempen anda, serta faktor masa yang mempengaruhi mereka dan dengan cara apa.

Bergantung pada carta untuk menganalisis kempen anda

Lebih 70% pemasar merancang untuk meningkatkan penggunaan iklan video mereka tahun depan

Untuk menganalisis kempen iklan dengan carta, anda harus menggunakan metrik yang berbeza. Sebagai contoh, jika kempen iklan adalah untuk suka halaman, ada halaman seperti bahagian yang akan memberitahu anda berapa banyak orang yang menyukai halaman anda semasa iklan, kerana ini adalah metrik yang paling berharga dalam iklan semacam ini.

Anda juga dapat mencari maklumat geografi dan demografi mengenai khalayak yang berinteraksi dengan iklan anda, dan melihat peranti mudah alih apa yang mereka gunakan untuk menukar atau melihat iklan anda. Cukup klik pada bahagian pecahan dan pilih dari “by deliver”, “by the time” atau “by action”.

Hanya dengan pandangan ini, anda akan memiliki banyak hal, jadi bersiaplah untuk mempelajari lebih lanjut dan mendapatkan pengalaman yang diperlukan untuk mengenali tren dan meningkatkan kempen iklan masa depan anda.

Kesimpulannya

Tahniah! Anda kini telah mempelajari asas-asas pengiklanan di Facebook. Anda juga boleh mula membuat kempen pemasaran di Facebook, dan melihat bagaimana keajaiban itu berlaku. Pastikan bahawa anda mengingat semua perkara yang telah anda pelajari hari ini dan menggunakannya untuk keuntungan anda.

Walaupun perkara-perkara ini boleh menjadi sangat berharga, hanya asas-asas pengiklanan Facebook – kami hanya mencakar permukaan di sini. Jadi pastikan anda mengetahui lebih lanjut dan cuba meningkatkan kemahiran iklan anda pada masa akan datang. Apabila anda mencapai tahap lanjutan, anda akan dapat membuat kempen pemasaran penuh di Facebook. Semoga berjaya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked