Cara Menulis Kandungan Blog

Statistik penggunaan platform blogging


penggunaan platform blogging

Kandungan blog baru anda akan menjadi umpan yang menarik perhatian pembaca anda. Dalam panduan ini, kami akan merangkumi kandungan apa yang perlu anda tulis semasa anda memulakan blog dan amalan terbaik yang harus anda ikuti.

Tanpa kandungan yang hebat, malah blog yang paling tersusun, tersusun dengan baik akhirnya akan gagal. Terdapat dua blok yang perlu anda bimbangkan, kandungan sebelum pelancaran dan pasca pelancaran:

Kandungan pra-pelancaran

 • Halaman statik: seperti “About,” “Contact,” dll

 • Kandungan bar sisi: kandungan yang muncul di bar sisi blog anda (jika anda akan memilikinya)

 • Halaman kategori blog: kandungan (sekitar 100 perkataan) untuk halaman kategori di blog anda (ditambah pilih kategori untuk membahagikan kandungan anda)

 • Tag meta SEO: kandungan untuk tajuk SEO dan tag keterangan setiap halaman (tidak dilihat pada halaman sebenarnya tetapi anda perlu menyiapkannya)

Kandungan selepas pelancaran

48% 100 Blog Teratas Technorati diuruskan dengan WordPress
 • Catatan blog: artikel biasa yang akan anda tulis

 • Kandungan landasan: ini akan menjadi asas blog anda

melancarkan blog

Kandungan yang anda perlukan
untuk melancarkan blog

Sebelum anda mula menulis catatan blog harian anda, anda ingin memastikan halaman statik dan bahagian lain blog anda, seperti bar sisi dan footer, diisi dengan maklumat yang sesuai. Mari kita terokai setiap bidang kandungan ini.

Kandungan halaman statik

Pertama, anda perlu membuat halaman kandungan statik untuk jenis maklumat berikut.

Mengenai halaman

Halaman yang paling tradisional di mana-mana blog adalah halaman About. Halaman ini memberitahu pengunjung baru blog anda tentang apa itu, siapa anda dan mengapa anda mempunyai blog mengenai topik tertentu. Bergantung pada niche dan gaya anda, maklumat yang anda berikan boleh menjadi “semua perniagaan” atau peribadi dan menyenangkan.

Halaman kenalan
94% orang berkongsi kandungan blog kerana mereka fikir ia mungkin berguna untuk orang lain

Halaman ini membolehkan pengunjung blog anda berkomunikasi dengan anda pada bila-bila masa. Ini boleh menjadi halaman sederhana dengan alamat e-mel anda dan pautan rangkaian sosial, atau anda boleh menggunakan plugin seperti Contact Form 7 untuk mendapatkan borang hubungan mudah yang dapat digunakan pengunjung untuk berkomunikasi dengan anda tanpa meninggalkan laman web anda.

Produk / perkhidmatan
Blog adalah cara yang rendah dan berisiko rendah untuk mengundang pembaca ke dunia anda dan memulakan perbualan dengan syarikat anda. 68% pengguna cenderung menghabiskan masa membaca kandungan yang dihasilkan oleh syarikat yang mereka minati

Sekiranya anda membuat blog untuk mempromosikan perniagaan anda, anda ingin memastikan ada halaman yang memperincikan barang dan perkhidmatan yang anda jual. Sebagai alternatif, jika anda sudah mempunyai laman web untuk perniagaan anda, anda boleh memberikan pautan ke dalam menu anda.

Penafian / polisi

Untuk memberi perlindungan liabiliti kepada diri sendiri, anda harus mempertimbangkan penafian atau halaman dasar.

Contohnya, jika anda menulis blog kesihatan, tetapi anda bukan profesional perubatan, anda mungkin mahu buat penafian untuk mengatakan bahawa anda bukan doktor atau penyedia perkhidmatan kesihatan lain dan mengesyorkan agar pembaca berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat dan penilaian perubatan mereka.

Bangunlah kepercayaan dengan menambahkan gambar yang diambil dengan baik ke laman bio dan halaman anda. Pelanggan berpotensi anda suka menatap mata anda

Anda juga mungkin ingin memberitahu pengunjung ke laman web anda bahawa anda menggunakan penjejakan analitik, Google AdSense, pautan pemasaran afiliasi dan jenis kandungan lain.

Pastikan anda melayari blog terbaik di tempat anda – lebih disukai yang lebih besar – untuk melihat halaman yang mereka sediakan pautan di menu navigasi utama dan footer mereka. Kemungkinannya, pelawat anda akan mencari jenis halaman yang sama di blog anda.

Kandungan bar sisi

Halaman ‘Hubungi Kami’ adalah salah satu halaman terpenting di laman web anda. Untuk 70% syarikat, biasanya ini adalah salah satu halaman laman web yang paling kerap dikunjungi

Bar sisi anda adalah lajur yang lebih kecil ke kiri atau kanan (bergantung pada tema yang anda pilih) dari isi utama blog anda. Anda ingin menambahkan kandungan berikut dalam widget bar sisi untuk pengunjung anda.

Langgan

Galakkan pengunjung blog anda untuk melanggan melalui e-mel atau RSS. Sudah tentu e-mel adalah yang terbaik, terutamanya jika anda ingin mengewangkan blog anda pada masa akan datang. MailChimp adalah perkhidmatan yang hebat untuk digunakan kerana percuma untuk 2,000 pelanggan pertama.

Jangan menyembunyikan pautan ke halaman Hubungi Kami dalam menu lungsur yang tidak dapat dilihat tanpa mengklik secara aktif di sekitar navigasi anda
Pastikan alamat e-mel dihubungkan, secara automatik membuka pelanggan e-mel pelawat apabila diklik
buletin yang menghancurkan
Mengenai

Satu atau dua ayat mudah mengenai anda dan blog anda untuk pelawat baru yang mungkin tidak meluangkan masa untuk membaca halaman Perihal anda. Memiliki gambar anda dalam teks yang jelas ini membantu pengunjung menatap wajah blog, sama ada anda pemilik dan editor yang menguruskan penulis lain, atau pengarang kandungan utama.

Hampir 40% laman web mempunyai pernyataan kurang ajar seperti “Sila hubungi kami” atau “Kami ingin mendengar daripada anda” dan hampir 38% syarikat hanya menawarkan alamat e-mel atau borang kenalan kecil yang terdapat di bahagian bawah laman web mereka
61% orang berasa lebih senang dengan syarikat yang menyampaikan kandungan tersuai dan cenderung membeli dari syarikat itu
88% orang membaca ulasan untuk menentukan kualiti perniagaan
mengenai

Anda juga boleh memaparkan pautan ke profil sosial anda supaya orang dapat mengikuti anda. Anda boleh menggunakan ikon untuk mewakili setiap rangkaian atau menggunakan kotak, butang, dan lencana rasmi dari rangkaian ini. Yang terakhir ini membantu anda membina khalayak media sosial anda dengan membenarkan orang berhubung dengan anda tanpa meninggalkan laman web anda.

80% pembuat keputusan perniagaan lebih suka mendapatkan maklumat syarikat dalam satu siri artikel berbanding iklan
Catatan popular

Widget catatan yang popular akan membantu mengarahkan pengunjung ke bahagian kandungan teratas anda. Plugin WordPress Popular Posts akan membantu anda membuat ini dengan mudah, memaparkan catatan berdasarkan komen dan jumlah pandangan.

Mulakan catatan anda dengan bercerita (Bercerita menyerah 300% lebih ramai pembaca)
Dapatkan Emosi. Catatan yang mencetuskan emosi, kagum dan tawa dikongsi paling banyak

jawatan teratas


Pengiklan

Sekiranya anda merancang untuk menambahkan sepanduk iklan ke blog anda, maka tambahkannya dari awal, jadi pengunjung tetap tidak akan terkejut apabila anda mula memperoleh pengiklan. Sepanduk yang anda gunakan sehingga kemudian boleh menghubungkan ke produk yang anda adalah pemasar gabungan atau produk yang anda suka.

68% pembeli mengatakan bahawa mereka sering memberi kepercayaan kepada ulasan rakan sebaya dan maklum balas yang dihasilkan pengguna.60% peratus memberi kepercayaan kepada kandungan yang dikarang oleh penerbit pihak ketiga atau penganalisis.
pengiklan
Artikel bertulis, terutamanya tulisan “Bagaimana Untuk”, dan juga kajian kes, adalah jenis kandungan yang memberi kepercayaan kepada blog

Pastikan anda mengunjungi blog lain di ceruk anda untuk melihat apa yang dipaparkan di bar sisi.

Kandungan kategori blog

Perkara pertama, anda mesti memilih kategori untuk blog anda.

Infografik disukai dan dikongsi di media sosial 3 kali lebih banyak daripada jenis kandungan lain
Lebih 50% pemasar yang memilih kandungan mengatakan bahawa ia telah meningkatkan penglihatan jenama, kepemimpinan pemikiran, SEO, lalu lintas web dan penglibatan pembeli

Kemudian langkah seterusnya adalah membuat teks pendek untuk setiap halaman kategori yang akan anda miliki di blog anda. Teksnya boleh terdiri antara 50-150 perkataan. Anda mungkin berfikir mengapa? Ini akan membantu halaman ini mendapat kedudukan yang lebih baik dalam enjin carian.

teks pendek

Kandungan tag meta SEO

Tag Meta adalah coretan kod yang merangkumi teks yang menguraikan maklumat mengenai halaman tertentu untuk mesin pencari. Kandungan ini tidak dapat dilihat di halaman sebenar tetapi hanya di dalam kod. Tetapi sangat penting untuk membuat tag meta yang betul untuk setiap halaman di laman web anda supaya mesin carian dapat memahami apa itu halaman.

Penglibatan jenama meningkat 28% apabila pengguna terdedah kepada kandungan profesional dan video produk yang dihasilkan pengguna
tag meta seo
Jangan menambahkan senarai tag pakaian ke setiap pos. Sebagai gantinya, masukkan strategi penandaan. Fikirkan tag sebagai “Topik” atau “Kategori”, dan pilih 10-20 tag yang mewakili semua topik utama yang ingin anda bahas di blog anda. Kemudian berpegang pada mereka

Apabila anda membuat halaman atau catatan baru di blog anda, anda perlu memastikan anda memasukkan tag meta berikut:

 • Teg tajuk – dipaparkan di halaman hasil mesin pencari dan mewakili tajuk halaman untuk mesin pencari. Panjang optimum 50-60 aksara.

 • Huraian meta – maklumat yang merangkum kandungan halaman web dan muncul di bawah tajuk. Panjang optimum adalah sekitar 290 aksara.

Anda tidak perlu belajar kod atau pengaturcaraan untuk menerapkan tag meta di blog anda. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan CMS WordPress, anda boleh memasang salah satu pemalam SEO dengan mudah, seperti Yoast SEO dan menggunakannya untuk menambahkan maklumat yang diperlukan ke setiap halaman.


rancangan kandungan

Membuat rancangan kandungan

Untuk membina dan mengekalkan blog yang berjaya, anda perlu mempunyai rancangan kandungan yang mapan. Ia harus merangkumi semua butiran yang berkaitan dengan catatan blog masa depan, jadual penerbitan, pengembangan penonton dan banyak lagi. Tanpa rancangan konkrit ini, mustahil untuk mengekalkan populariti dan kualiti kerja anda yang konsisten.

Di bawah ini kami akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah tepat yang dapat anda lakukan untuk membuat rancangan untuk kandungan blog anda. Gunakan contoh ini sebagai templat dan sesuaikan mengikut keperluan dan kemampuan anda.

Langkah 1. Buat senarai topik

Langkah 2. Pilih dan sediakan kandungan batu penjuru

Langkah 3. Pilih dan tulis 5-10 catatan blog

Langkah 4. Buat kalendar editorial dan mulakan catatan

Langkah 5. Ulangi Langkah 2 hingga 4

Langkah 1. Buat senarai topik

Pada tahap ini, anda sudah tahu apa yang akan menjadi blog anda, dan anda memilih niche.

Kandungan yang berkualiti, penerbitan berkala, reka bentuk yang baik, dan kehadiran media sosial yang mapan diperingkat empat faktor tertinggi yang menentukan kredibiliti blog

Membuat senarai topik mungkin terdengar seperti proses yang rumit, tetapi sebenarnya tidak. Dan kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat melakukannya dengan contoh kehidupan sebenar. Katakan anda akan memulakan blog yoga.

Cara termudah untuk membina senarai itu adalah dengan mendapatkan titik yang berbeza untuk niche anda dan mencampurkannya. Anda boleh menggunakan dokumen ini sebagai contoh.

Inilah yang kita bicarakan:

Lebih 200 juta orang kini menggunakan penyekat iklan, termasuk kira-kira 16% pengguna Web AS. Pengguna menjadi semakin arif tentang mengiklankan iklan yang tidak diingini dengan alat seperti penyekat iklan. Ini dapat menyulitkan para pemasar kandungan menggunakan jalan berbayar untuk meningkatkan jangkauan usaha pemasaran kandungan mereka
senarai topik

Dengan menggunakan pendekatan ini dan menggunakan kombinasi yang berbeza, anda dapat membuat beratus topik dengan mudah.

69% syarikat melaporkan belanjawan pemasaran video mereka meningkat
pendekatan topik

Langkah seterusnya, anda boleh mula menyenaraikan item yang mempunyai kandungan yang lebih panjang dan mendalam. Juga disebut kandungan batu penjuru (kita akan membincangkannya pada langkah seterusnya). Ini boleh menjadi beberapa panduan atau tutorial. Itulah sebabnya kami terus menyebut bahawa anda harus memilih niche sesuai dengan minat anda. Oleh itu akan lebih mudah untuk menjana idea.

Dalam kes kami, berikut adalah senarai yang kami dapat untuk blog yoga kami.

Menjelang 2020 hampir setiap syarikat akan mempunyai eksekutif dalam organisasi mereka yang secara langsung bertanggungjawab untuk strategi pemasaran kandungan keseluruhan, mis. Ketua Pegawai Kandungan, VP atau Pengarah Kandungan
blog yoga

Sekarang mari kita lengkapkan semua lajur di hamparan induk. Inilah yang ditunjukkan oleh setiap lajur:

80% dari pemasar B2B mempunyai strategi pemasaran kandungan. Antaranya 32% didokumentasikan, 48% tidak didokumentasikan
jadual topik

Kedalaman

1. Catatan blog yang lebih pendek < 1,000 words

2. Artikel sederhana 1,000-2,000 patah perkataan

3. Panduan mendalam 2,000+ perkataan

Rata-rata pembaca hanya menghabiskan 37 saat membaca artikel atau catatan blog

Kata kunci

Kata kunci utama yang ingin anda sasarkan dengan kandungan anda.

Bacaan yang disyorkan: Cara Membuat Penyelidikan Kata Kunci

Isipadu kata kunci (KW)

Rata-rata jumlah carian sebulan melalui mesin pencari. Kami menggunakan alat SemRush kerana Google hanya memberi anda selang anggaran jumlah lalu lintas.

Kandungan blog semakin lama semakin visual. Panjang purata catatan blog adalah sekitar 1,050 patah perkataan

Kategori

Pilih di bawah kategori mana anda akan menghantar kandungan anda.

Di sini anda memilikinya, anda menyediakan senarai topik dan mengutamakannya mengikut kepentingan dan daya saing. Kini tiba masanya untuk beralih ke langkah seterusnya.

Langkah 2. Pilih dan sediakan kandungan batu penjuru

Berapa lama catatan blog biasa?

Berapa lama catatan blog biasa?

Catatan blog berbentuk panjang menghasilkan 9x lebih banyak petunjuk daripada catatan blog bentuk pendek

Panduan utama anda (3) akan menjadi isi asas anda. Kandungan inilah yang akan dijadikan asas untuk laman web anda, dan catatan blog yang lebih kecil akan ditulis di sekitar inti tersebut.

kandungan batu penjuruSekiranya anda tidak pasti bagaimana membuat topik untuk kandungan landasan, inilah yang boleh anda lakukan:

29% pemasar terkemuka menggunakan semula dan menggunakan semula kandungan secara sistematik.
 • Gunakan alat Perancang Kata Kunci Google untuk mendapatkan idea. Log masuk ke akaun Google anda atau buat yang baru jika anda tidak memilikinya. Di bawah bahagian “Cari kata kunci baru dan dapatkan data jumlah carian.” buka tab “Cari kata kunci baru menggunakan frasa, laman web atau kategori”, masukkan kata kunci “yoga” ke dalam kotak dan tekan butang “Dapatkan idea”. Anda akan mendapat senarai kata kunci dengan jumlah carian mereka.

 • Anda juga boleh menggunakan alat seperti SemRush dan periksa kata kunci pesaing laman web untuk mendapatkan idea untuk topik. Ini adalah alat berbayar, tetapi anda boleh mendapatkan percubaan percuma selama dua minggu. Log masuk ke alat, masukkan URL laman web pesaing yang anda suka dan tekan butang Explore. Seterusnya, pilih bahagian “Halaman teratas” di sebelah kiri dan periksa lajur “Kata kunci teratas” untuk mendapatkan idea kata kunci untuk topik anda.

Latihan ini akan membantu anda mencari kata kunci yang popular, dan anda boleh mendapatkan item untuk kandungan utama anda.

66% bloggers menerbitkan lebih jarang daripada harian, tetapi lebih kerap daripada bulanan

Sekarang masanya untuk membuat kandungan. Anda akan banyak membaca tentang mengoptimumkan kandungan anda untuk enjin carian, dan walaupun penting, jika anda tidak mengoptimumkan kandungan anda untuk manusia, maka anda tidak akan pernah mendapat pendedahan yang diperlukan untuk mendapatkan pautan dan mendapat kedudukan yang baik enjin carian. Sekiranya anda menulis kandungan yang suka dibaca oleh orang, maka anda akan mendapat trafik, perkongsian sosial dan pautan seiring bertambahnya jumlah pembaca anda.

Langkah 3. Pilih dan tulis 5-10 catatan blog

Sekarang anda boleh memilih catatan blog yang akan anda tulis dan hantar di blog anda. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, anda akan menulis catatan anda untuk menyokong kandungan batu asas anda. Dalam kes kita, jika kita membuat “Panduan untuk pelbagai jenis yoga” sebagai inti. Rangkaian catatan blog kami akan menjadi “Apa itu [jenis] yoga?” seri.

Rata-rata, menyusun catatan blog merangkumi 10% dari semua catatan blog dan menjana 38% keseluruhan lalu lintas
Menulis catatan blog

Catatan blog adalah entri (artikel) yang anda tulis di blog. Ini dapat mencakup konten dalam bentuk teks, foto, infografik, atau video.

Pastikan anda selalu mempunyai pengenalan yang menarik, kandungan berkualiti, dan kesimpulan yang kukuh.

Amalan menulis terbaik

Untuk menjadi blogger yang berjaya dalam bidang tertentu, anda pasti mahu mengikuti amalan terbaik ini.

Syarikat yang menerbitkan 16 atau lebih catatan blog setiap bulan mendapat 4.5x pendahuluan daripada syarikat yang menerbitkan 4 atau kurang catatan bulanan
Tetapkan matlamat blog anda

Anda tidak akan pernah tahu sama ada anda memanfaatkan blog secara maksimum sekiranya anda belum menetapkan matlamat untuk blog anda. Adakah matlamat anda untuk menjana wang? Cari kerja baru? Cari orang untuk berhubung dengan topik tertentu? Tentukan matlamat blog anda dan tanyakan pada diri anda secara berkala jika blog anda membantu anda mencapainya. Sekiranya tidak, tanyakan pada diri anda bagaimana anda boleh memperbaiki blog anda untuk mencapai matlamat.

Komited untuk menjadi ahli

Tidak kira apa tujuan blog anda, jika anda berusaha untuk menjadi pakar dalam bidang anda, pemenuhan matlamat anda pasti akan diikuti. Orang yang dikenali sebagai pakar dalam bidang mereka cenderung mendapat lebih banyak pengiktirafan dan pendapatan untuk kandungan mereka. Mereka juga cenderung memiliki khalayak yang lebih besar dan pilihan untuk menjadikan pembaca mereka menjadi pelanggan dengan menawarkan produk dan perkhidmatan yang berkaitan.

Sebaik sahaja anda menulis 21-54 catatan blog, lalu lintas blog akan meningkat
hingga 30%
Terlibat dengan khalayak anda

Cara terbaik untuk terus membaca dengan pembaca anda adalah dengan berinteraksi dengan mereka. Beberapa cara untuk melakukan ini termasuk membalas komen, menjawab pertanyaan dari borang kenalan anda, menyertai perbualan dengan pengguna di rangkaian sosial, dan mengunjungi blog pembaca anda untuk melihat apa yang mereka minati dan menyertai perbincangan. Semasa anda melakukan ini, anda akan membina hubungan yang lebih erat dengan pembaca anda dan mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang mereka mahukan, sesuatu yang dapat membantu menginspirasi kandungan masa depan anda.


struktur pos terbaik
Bersikap konsisten dan realistik

Membuat jadual pengeposan berkala di blog anda dapat membantu pembaca anda mengetahui kapan mereka boleh mendengarnya lagi, sama ada setiap hari, mingguan, bulanan atau setiap suku tahun. Kunci untuk mengekalkan konsistensi adalah bersikap realistik. Setiap blogger akan merasa sukar untuk membuat kandungan berkualiti tinggi setiap hari. Mulakan dengan siaran mingguan atau dua mingguan dan jalankan siaran harian, jika itu adalah matlamat utama anda. Jangan mengorbankan kuantiti untuk kualiti.

Edit karya anda, atau dapatkan penyunting

Bagi banyak orang, sukar untuk membuat kandungan — kemudian membaca semula dan mengeditnya. Sebenarnya, penyuntingan semasa anda menulis dapat menghalang aliran kreatif anda. Proofreading bukan pilihan. Catatan blog yang penuh dengan perkataan dan kesalahan huruf yang salah eja memberi kesan buruk kepada anda. Sekiranya anda tidak dapat melakukan tugas ini sendiri, pertimbangkan untuk menyewa pembantu maya untuk melakukannya untuk anda. Amat penting jika anda tidak menulis dalam bahasa ibunda anda. Mempunyai penutur asli bahasa yang digunakan dalam blog anda menyunting karya anda dapat meningkatkan kredibiliti anda. Walaupun kandungan blog tidak perlu sempurna, ia mesti mudah dibaca dan dimakan.

Tulis Lebih Baik, Sekarang!

Dengan tatabahasa menjadikan anda penulis yang lebih baik dengan mencari dan membetulkan kesilapan sehingga 10 minit lebih banyak daripada pemproses kata anda

Langkah 4. Buat kalendar editorial dan mulakan pengeposan

Untuk membantu mengekalkan ketekalan anda, pastikan anda menggunakan beberapa bentuk kalendar editorial. Anda boleh menggunakan Kalendar Google, Kalendar Outlook, atau bahkan spreadsheet sederhana. Gunakan untuk menguruskan idea anda dan merancang tema kandungan anda untuk setiap bulan agar blog adalah sesuatu yang anda fokuskan, bukan sesuatu yang anda lakukan di masa lapang.

Anda tidak perlu menerbitkan setiap hari, pilih aliran pengeposan mengikut jadual anda. Sebagai contoh, anda boleh menyiarkan kandungan batu asas anda suatu hari, menyiarkan catatan blog pertama pada keesokan harinya, dan terus menyiarkan catatan blog seminggu sekali.

kalendar editorial
75% paparan blog HubSpot dan 90% petunjuk blog berasal dari lama
jawatan

Langkah 5. Ulangi Langkah 2 hingga 4

Cara menulis tajuk utama yang sempurna

Sekarang anda boleh mengulangi proses yang sama. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak catatan blog yang boleh anda tulis berkaitan dengan bahagian pertama kandungan batu asas, anda boleh terus menulisnya. Atau anda boleh membuat panduan mendalam baru dan mula membuat artikel di sekitarnya. Langkah ini adalah pilihan yang lebih peribadi, dan anda harus memutuskan pendekatan apa yang sesuai untuk anda.

Cara menulis tajuk utama yang sempurna

Tajuk utama, atau tajuk, entri blog anda, mesti menarik perhatian pembaca yang berpotensi. Orang mungkin melihatnya dalam suapan berita atau hasil carian media sosial mereka. Pastikan anda memasukkan frasa kata kunci utama yang dapat digunakan orang semasa mencari topik yang anda bahas.

Tiga prinsip tajuk utama viral

Tajuk utama yang anda gunakan akan memainkan peranan penting dalam mendapatkan lebih banyak lawatan dan perkongsian sosial. Tajuk utama yang baik membuat orang mengambil tindakan kerana mereka menunjukkan salah satu perkara berikut:

8 daripada 10 orang akan membaca tajuk utama, tetapi hanya 2 daripada 10 yang cenderung untuk membaca bahagian lain.
 • Mata wang sosial

 • Nilai praktikal

 • Ancaman

Berikut adalah contoh yang membuktikan perkara dan memenuhi salah satu kriteria.

Idea untuk mengoptimumkan tajuk utama anda untuk membawa banyak lalu lintas

Semasa anda menulis tajuk utama, perhatikan nada dan penampilannya

– Pilih jenis huruf yang kuat

– Saiz tajuk utama anda untuk menonjol

Mata wang sosial

Semakin banyak orang menggunakan sesuatu atau orang yang lebih berpengaruh menggunakan sesuatu; semakin besar kemungkinan orang akan menirunya.

 • Mengapa 1000 Blogger Akan Datang ke Persidangan SMX 2019

 • 5 Petua Terbaik Ernest Hemingway untuk Menulis Dengan Baik

Ukuran tajuk utama yang paling popular adalah antara 20-36 piksel
Nilai praktikal

Perkara berguna untuk mendapat perhatian. Soroti faedah dan janji untuk memperoleh sesuatu sekiranya orang itu mengambil tindakan.

Gunakan warna untuk menarik perhatian

67% orang mengatakan warna hitam adalah pilihan terbaik untuk membantu mereka memahami kandungannya

Contoh tajuk utama:

 • Luangkan 10 Minit Sehari, dan Anda Akan Mempunyai Abs Luar Biasa dalam 2 Bulan

 • Bagaimana Kami Mendapat 1,000+ Pelanggan dari Satu Post Blog dalam 24 Jam

Panjang dari tajuk utama

Panjang tajuk terbaik ialah 50 hingga 70 watak atau panjang 6 hingga 8 perkataan
Ancaman

Orang sering mengambil tindakan ketika mereka perlu melindungi diri dari beberapa ancaman.

Contoh tajuk utama:

 • Amaran: Jangan Beli Satu Lagi Makanan Anjing Sehingga Anda Membaca Ini

 • 50 Sebab Laman Web Anda Layak Dihukum Oleh Google

Ini adalah cheat sheet yang boleh anda gunakan yang akan membantu anda menghasilkan idea utama.

Sumber Berguna untuk membantu anda mengekalkan dan mengembangkan blog anda:
 • Cara Memulakan Blog
 • Cara Menggunakan WordPress (dengan Tutorial Video)
 • Cara Mempromosikan Blog dan Kandungannya
 • Cara Menjana Wang Dari Blog Anda
 • Alat dan Sumber Blogging Terbaik
 • Pilih panduan Nama Domain
 • Perkhidmatan Web Hosting Dijelaskan

Kesimpulannya

Sekiranya anda mahu blog anda berkembang dan berkembang, maka mencipta kandungan berkualiti adalah jawapannya. Fokus pada kualiti berbanding kuantiti, walaupun anda harus mengorbankan kekerapan dan konsistensi. Pembaca anda akan menghargai anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map