Cara Menggunakan WordPress CMS

Mengenai panduan ini

Dalam panduan ini, kami akan melihat lebih dekat dalam menguruskan blog WordPress anda. Sebaik sahaja anda membuat blog anda, anda akan belajar bagaimana menyesuaikannya, membuat perubahan reka bentuk dan susun atur, membuat catatan atau halaman pertama anda dan banyak lagi.


Bahagian depan dan belakang WordPress

MM & ML

WordPress pertama kali dilancarkan pada 27 Mei 2003 oleh pengasasnya Matt Mullenweg dan Mike Little di bawah GPLv2 berlesen dengan versi yang dilancarkan adalah 0.7. Pada masa ini versi telah mencapai jumlah 5.2.2 yang dikeluarkan pada 18 Jun 2019

WordPress, platform blog terbaik terdiri daripada dua bidang: bahagian depan dan bahagian belakang blog anda. Bahagian depan adalah apa yang akan dilihat oleh pengunjung anda ketika mereka datang ke blog anda. Sebilangan besar tugas yang dilakukan di bahagian belakang akan kelihatan di bahagian depan, seperti penyesuaian tema, peningkatan fungsi pemalam dan penerbitan kandungan. Terdapat juga tindakan yang dapat dilakukan oleh anda dan pengunjung anda secara langsung dari hujung blog, termasuk memberi komen dan perkongsian sosial.

Bahagian belakang, yang dikenali sebagai papan pemuka WordPress, membolehkan anda mengurus sepenuhnya kandungan, komuniti, fungsi dan reka bentuk blog anda. Hanya boleh diakses oleh pengguna yang anda tentukan dan berikan akaun di blog anda. Untuk mengakses papan pemuka WordPress anda, anda perlu mengetik: example.com/wp-admin di bar alamat penyemak imbas anda dan log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan WordPress anda.

Tonton demo cepat (4:03)

Lihat tangkapan skrin papan pemuka
Lihat tangkapan skrin papan pemuka

Papan Pemuka adalah pusat pentadbiran blog. Ia terdiri daripada tiga bahagian utama: menu sebelah kiri, bar alat atas dan bahagian tengah.

Lajur sebelah kiri papan pemuka WordPress anda adalah tempat anda akan menemui semua pilihan pentadbir anda dan di mana sebahagian besar usaha kreatif anda akan difokuskan. Lajur ini merangkumi pilihan menu untuk setiap bidang fungsi berikut:

Versi WP utama
Versi utama WordPress dikeluarkan setiap kali 152 hari secara purata

Pai versi terkini
22% laman WordPress berjalan pada versi terkini WordPress

Wordpress 4.x dan 3.x

Kemas kini

Cari kemas kini ke platform WordPress bersama dengan pemalam dan tema yang telah anda pasang.

Catatan

Lihat semua catatan (kandungan blog), tambahkan catatan baru, lihat dan buat kategori, lihat dan buat tag.

Media

Lihat pustaka media anda (gambar, dokumen dan muat naik fail lain) dan muat naik fail baru.

Halaman

Lihat dan tambahkan halaman statik baru ke blog anda.

Komen

Pengurus komen di mana anda akan menyetujui atau menghapus komen baru pada catatan blog dan halaman.

Penampilan

Urus tema, sesuaikan reka bentuk blog anda (bergantung pada tema), uruskan widget, uruskan item menu dan edit tajuk blog anda (bergantung pada tema).

Pemalam

Urus dan tambahkan pemalam baru untuk meningkatkan fungsi WordPress.

Pengguna

Urus pengguna, tambahkan pengguna baru dan kemas kini profil WordPress anda (nama, kata laluan, dan perincian).

Alat

Alat untuk mengimport dan mengeksport kandungan ke dan dari blog WordPress anda.

Tetapan

Edit tetapan blog umum, tetapan penulisan, tetapan membaca, tetapan perbincangan (komen), tetapan media dan permalinks (pemformatan URL untuk blog anda).

Sebagai tambahan kepada item menu umum di lajur kiri yang disebutkan di atas, anda juga akan menemui pilihan menu untuk pemalam yang telah anda pasang. Bergantung pada tujuan dan pengekodan pemalam, tetapannya dapat ditambahkan ke menu standard apa pun (catatan, halaman, komen, penampilan, pemalam, pengguna, alat atau tetapan) atau sebagai item menu baru di mana saja di lajur sebelah kiri.

pop timbul video-youtube Melihat lebih dekat setiap kawasan papan pemuka

Kawasan papan pemuka

Kemas kini

WordPress, seperti CMS yang popular, melancarkan kemas kini kecil dan utama ke platform mereka untuk memperkenalkan ciri baru, memperbaiki bug dan meningkatkan keselamatan. Pada masa lalu, anda akan diberi pilihan untuk mengemas kini versi WordPress terkini melalui Papan Pemuka anda menggunakan proses pemasangan satu klik atau dengan memuat turun versi terbaru dan memasangnya sendiri.

Buat Infografik Laman Web
Lihat Mengapa Menggunakan WordPress? [Infografik]

Pasaran wordpress
50-60% adalah bahagian WordPress dari pasaran CMS global – menjadikannya CMS paling popular dari semuanya

Bagi sesiapa yang mempunyai WordPress 4.3 atau lebih tinggi, kemas kini ke platform WordPress teras dipasang secara automatik di laman web anda. Anda masih bertanggungjawab untuk mengemas kini plugin dan tema anda apabila kemas kini tersedia. Sekiranya anda tidak mahu WordPress mengemas kini inti platform mereka secara automatik, anda boleh mendapatkan petunjuk tentang cara mengkonfigurasi kemas kini automatik dalam WordPress Codex.

Catatan

Menu Pos membolehkan anda mengawal kandungan baru yang anda tambahkan ke blog anda. Catatan blog diterbitkan di blog anda mengikut urutan menurun (terbaru pertama). Di menu Catatan, anda akan menemui pilihan berikut:

Catatan sesaat

17 jawatan diterbitkan setiap saat
di laman WordPress di seluruh dunia
Semua Catatan

Senaraikan semua catatan anda di papan pemuka. Anda boleh menggunakan penyenaraian untuk cepat mengedit kategori, tag, status, pengarang dan kemampuan membuat komen untuk satu atau beberapa catatan.

Tambah baru

Di sinilah anda pergi untuk menambah catatan baru ke blog anda.

Kategori

Lihat semua kategori yang disenaraikan oleh catatan anda, edit dan tambahkan kategori baru.

Teg

Lihat semua kata kunci yang ditandai dengan catatan anda, edit dan tambah yang baru.

Media

37
juta carian Google global untuk “WordPress” dibuat setiap bulan

Pemasangan WordPress anda dilengkapi dengan pengurus media yang unik. Dengan itu, anda boleh memuat naik kandungan media kaya dan memberikannya ke siaran, halaman, bar sisi dan tajuk — apa sahaja dari foto dan video hingga fail audio. Media boleh dipratonton, ditambah, diedit atau dihapuskan. Di menu Media, anda akan menemui pilihan berikut:

Perpustakaan

Lihat semua media yang dimuat naik ke blog WordPress anda.

Tambah baru

Tambahkan media baru ke blog WordPress anda.

Halaman

Sekitar 15,886,000 laman web
di seluruh web menggunakan WordPress

Halaman memberikan kandungan atau maklumat statik kepada pembaca. Halaman standard yang digunakan blogger WordPress merangkumi: Tentang, Hubungi, Iklan, Produk, Perkhidmatan dan Sumber. Pilihan berikut tersedia di menu Halaman, anda akan mendapat pilihan berikut:

Semua Halaman

Senarai semua halaman di papan pemuka. Anda boleh menggunakan penyenaraian untuk mengedit status, pengarang, ibu bapa, templat dan kemampuan untuk memberi komen dengan cepat pada satu atau beberapa halaman.

Tambah baru

Tambahkan halaman baru ke blog anda.

Catatan vs Halaman

Pangkat Technorati WP
8 daripada 100 blog teratas menurut Technorati diuruskan dengan WordPress

Kandungan blog anda akan dipaparkan di halaman dan catatan. Walaupun mereka mempunyai persamaan, mereka melayani tujuan yang berbeza dan mempunyai tingkah laku yang berbeza.

Mereka berdua mempunyai persamaan berikut:

 • Tajuk / tajuk utama dan kandungan tertentu.
 • Maklumat meta (pengarang, tarikh penerbitan, dll.).
 • Mereka boleh ditambah, dihapus, dikemas kini atau diedit.
 • Mereka akan tersedia untuk semua orang atau hanya sejumlah pengguna berdasarkan tetapan pilihan anda.
 • Mereka boleh memuat apa saja dari teks biasa hingga kandungan kaya media (video, audio, foto, pautan, dll.).
 • Mereka boleh diubah atau diperpanjang melalui pemalam.
 • Apa yang membezakan catatan dan halaman:

  Halaman secara amnya bukan merupakan sebahagian daripada kandungan blog utama anda. Contohnya, jika anda mempunyai blog pelancongan, anda akan menulis catatan mengenai perjalanan terbaru anda. Anda akan menempah halaman untuk perkara yang berkaitan dengan anda dan blog, seperti halaman dengan maklumat tentang anda atau halaman dengan borang kontak untuk menghubungi anda.

  Catatan adalah sebahagian daripada kandungan blog utama anda. Mereka akan muncul sebagai entri baru dalam blog anda dan suapan RSS anda (Ringkasan Laman Kaya adalah suapan web yang digunakan untuk menyebarkan maklumat dari blog anda kepada pelanggan.) Halaman hanya akan dipaparkan apabila anda memautkannya secara langsung dan tidak pernah berada dalam suapan RSS anda.

WP pada domain baru

22% domain baru di AS dijalankan
dengan WordPress

Komen

Ciri Komen adalah kaedah terbaik untuk menguruskan interaksi pembaca. Ia membolehkan pembaca menambah komen mengenai topik tersebut, mengemukakan soalan dan memberi maklum balas. Ini membolehkan anda dan pembaca anda terus berinteraksi dengan komuniti dan berinteraksi di sekitar pasaran khusus anda. Kedua-dua catatan dan halaman blog dapat menerima komen. Sebilangan besar tema WordPress dilengkapi dengan fungsi susun atur komen. Namun, terserah kepada anda untuk berinteraksi dengan pembaca dan mendorong mereka untuk meninggalkan komen di blog anda. Periksa komen baru secara berkala. Setujui mereka dengan segera dan balas mereka jika diperlukan.
Di bahagian Komen, anda akan dapat menyederhanakan komen, termasuk menyetujuinya, menandainya sebagai spam atau menghapusnya sepenuhnya.

Penampilan

Penampilan

Menu ini adalah tempat di mana sebahagian besar aktiviti mengubah reka bentuk dan susun atur blog anda akan berlaku. Di sini anda dapat mencari dan memasang tema baru dan membuat penyesuaian tambahan pada gambar, warna dan latar belakang tajuk blog anda.

Di menu Penampilan, anda akan menemukan pilihan berikut: (Kami menyajikan pilihan yang biasanya tersedia. Perlu diingat bahawa pilihan akan berbeza, bergantung pada tema yang anda pilih.)

Tema – Di sinilah anda dapat mencari tema di rangkaian WordPress atau memasang tema yang telah anda muat turun dari tempat lain. Kami akan bercakap mengenai pemilihan tema sebentar.

Carta pai CMS

Tonton demo cepat (2:05)

Sesuaikan – Bergantung pada tema yang telah anda pilih, anda akan dapat menggunakan bahagian Sesuaikan untuk membuat perubahan pada reka bentuk tema dalam penyunting visual. Perkara yang dapat disesuaikan termasuk: Judul dan Tagline, Warna, Gambar Latar Belakang, Halaman Depan Statik, dan Kandungan Pilihan.

Tonton demo cepat (1:51)

Widget – Widget adalah kotak yang boleh anda tambahkan ke pelbagai bidang blog WordPress anda. Bergantung pada tema yang telah anda pilih, ini boleh merangkumi halaman utama, tajuk, bar sisi dan footer. Menambah widget adalah tugas yang mudah, dan berfungsi dengan menggunakan pengalaman drag & drop building. Widget boleh mempamerkan pautan media sosial, bar carian, pautan langganan, mengenai teks untuk blog, catatan terkini, komen terbaru, pautan ke blog lain yang anda suka, dan banyak lagi.

Tonton demo cepat (2:09)

Menu – Bergantung pada tema yang telah anda pilih, anda boleh membuat satu atau lebih menu yang akan muncul secara mendatar di tajuk anda.

Terjemahan WP
56 – bilangan terjemahan rasmi WordPress

Tonton demo cepat (2:40)

Kepala – Bergantung pada tema yang anda pilih, anda boleh memuat naik grafik pada ukuran tertentu (ditentukan oleh tema anda) yang akan dipaparkan di bahagian atas blog anda.

Tonton demo cepat (1:18)

Latar belakang – Bergantung pada tema yang telah anda pilih, anda boleh menukar warna latar atau memuat naik gambar latar anda sendiri.

Laman web WP
297,629 dari 1M teratas laman web menggunakan WordPress

Tonton demo cepat (1:12)

Penyunting – Editor adalah untuk pengguna yang maju dan melibatkan pengetahuan kod. Ini memberi anda pilihan untuk mengedit kod tema untuk fungsi dan perubahan reka bentuk tertentu. Oleh kerana pengunjung dapat melihat perubahan yang anda simpan dalam kod tema anda dengan serta-merta, biasanya lebih selamat untuk mengedit salinan fail anda di luar talian, menguji, dan memuat naik perubahan anda apabila disahkan. Sekiranya anda akan menggunakan editor, selalu pastikan anda membuat sandaran versi terkini blog anda sebelum mengedit fail anda. Sekiranya terdapat masalah, anda selalu boleh memuat naik versi kod sebelumnya untuk memperbaikinya.

Tonton demo cepat (1:16)

Penyesuaian lanjutan

Penyesuaian lanjutan

Sekarang, mari kita lihat kawasan di papan pemuka WordPress anda di mana anda boleh melakukan sebahagian besar penyesuaian anda.

Pemalam

Plugin adalah sekumpulan kod yang mempengaruhi cara penampilan atau penampilan blog anda. Mereka dapat menambahkan fungsi baru ke blog anda, memperluas kemampuan tema anda, dan menyesuaikan blog anda secara keseluruhan atau sebahagian.

Walaupun sebahagian besar plugin percuma, terdapat banyak yang ditawarkan dengan bayaran berdasarkan keunikan fungsi mereka.

Senarai pemalam yang paling disyorkan untuk blogger baru

Muat turun WP
Pemalam WordPress.org diterima 1 bilion jumlah muat turun, dan mengira

Untuk menjimatkan masa, kami telah memilih beberapa plugin penting untuk keperluan blog anda yang segera. Mereka merangkumi banyak aspek pengalaman blog anda, meningkatkan fungsi blog anda dan menjadikannya lebih profesional dan menarik bagi pembaca anda.

Analitis Google – Pilihan utama untuk memantau dan menganalisis lalu lintas laman web anda.

Borang Hubungan 7 – Borang hubungan dengan pilihan e-mel yang fleksibel.

Pemalam WP
40,000+ pemalam WordPress dalam direktori rasmi, dan mengira

Sistem Komen Disqus – Alternatif untuk sistem komen WordPress asas dengan kemampuan pentadbiran dan komen yang maju.

Yoast SEO – Plugin SEO yang komprehensif untuk blog anda. Yang terbaik di luar sana secara percuma.

WP Super Cache – Membantu masa muat blog WordPress anda.

Akismet – Perlindungan daripada spam komen (anda tidak memerlukannya jika anda menggunakan Disqus untuk komen).

Carian CodeCanyon
Di CodeCanyon, 80% carian difokuskan pada fungsi (iaitu slaid, borang, kalendar)

YARPP – Membuat senarai catatan berkaitan di akhir setiap catatan anda secara automatik untuk mendorong orang untuk terus melayari laman web anda.

Widget Pengarang – Kaedah terbaik untuk memaparkan pelbagai pengarang dan aktiviti mereka di tempat.

Pilihan menu tambahan

Pengguna

Pengguna

Bahagian ini membolehkan anda menambahkan pengguna baru ke blog WordPress anda, menyesuaikan profil pengguna anda sendiri, dan mengedit pengguna yang telah anda tambahkan ke blog WordPress anda. Anda boleh memberikan setiap pengguna peranan berikut:

Pentadbir

Mampu melakukan semua tindakan di blog. Ini harus disediakan untuk anda sebagai pemilik laman web dan hanya mereka yang sangat anda percayai dengan blog anda kerana mereka mempunyai kuasa untuk melakukan apa sahaja, termasuk mengunci anda dari laman web anda sendiri.

Penyunting

Akses dan edit semua siaran, halaman, komen, kategori, tag dan pautan.

Pengarang

Terbitkan dan edit artikel, catatan, dan muat naik media.

Penyumbang

Tulis dan edit catatan sendiri, tetapi tidak dapat diterbitkan tanpa persetujuan.

Pelanggan

Hanya boleh membaca dan memberi komen pada siaran atau halaman

Alat

Alat

Dengan alat anda dapat melaksanakan beberapa tugas yang diperpanjang di blog WordPress anda.

Alat yang ada

Bahagian ini dilengkapi dengan pilihan terpasang yang disebut “Tekan Ini” yang menyediakan cara cepat dan mudah untuk klip teks, gambar dan video dari mana-mana laman web dan membaginya di blog anda. Di bawah “Tekan Ini,” ada juga penukar kategori ke tag.

Alat import

Membolehkan mengimport data dari platform blog lain ke WordPress.

Alat eksport

Membolehkan mengeksport kandungan blog yang kemudiannya dapat diimport ke pemasangan WordPress baru. Ini adalah kaedah yang sangat berguna untuk membuat sandaran kandungan blog anda.

Tetapan

Tetapan

Menu ini mengandungi semua pilihan tetapan untuk laman WordPress anda.

Am

Konfigurasikan pilihan asas untuk laman WordPress anda, termasuk nama laman web, keterangan, URL, zon waktu, format tarikh, dan e-mel pentadbir utama.

Penulisan

Tetapkan kategori lalai dan format catatan untuk kandungan anda. WordPress secara automatik akan menetapkan kategori dan format jika tidak.

Membaca

Tetapkan laman utama untuk laman web anda (sama ada halaman statik atau catatan blog terkini), jumlah catatan blog di laman utama dan arkib anda, jumlah item dalam suapan RSS anda, dan sama ada anda mahu menunjukkan catatan penuh atau ringkasan dalam suapan RSS anda.

Perbincangan

Kawal bagaimana komen diterima di blog anda. Tetapan optimum adalah untuk menyederhanakan semua penulis komen baru dan secara automatik menyetujui komen oleh penulis komen yang diluluskan sebelumnya. Juga, tahan dengan komen sederhana dengan beberapa pautan kerana ini adalah tanda spammer.

Media

Sesuaikan ukuran lalai untuk gambar yang dimuat ke blog anda.

Pautan Permalink

Sesuaikan struktur URL untuk blog anda. Pilihan terbaik adalah mempunyai struktur yang membolehkan kata kunci dari tajuk pos / halaman anda dimasukkan ke dalam URL anda, juga dikenali sebagai struktur nama pos.

Sumber Berguna untuk membantu anda mengekalkan dan mengembangkan blog anda:
 • Cara Memulakan Blog
 • Cara Menulis dan Membuat Kandungan Blog Hebat
 • Cara Mempromosikan Blog dan Kandungannya
 • Cara Menjana Wang Dari Blog Anda
 • Alat dan Sumber Blogging Terbaik
 • Pilih panduan Nama Domain
 • Penyedia Web Hosting Terbaik 2019

Kesimpulannya

Ingatlah bahawa anda perlu mengunjungi dan mempelajari setiap bahagian Papan Pemuka anda dan selesa dengan pilihan pengurusan. Melakukannya akan membolehkan anda meningkatkan reka bentuk, fungsi, dan keperibadian blog anda. Setelah anda mengetahui apa yang diperlukan untuk menyesuaikan blog anda, buat perubahan yang diperlukan untuk membuatnya menonjol dan menyenangkan pembaca anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked