Cara Memulakan Podcast

Sekiranya anda ingin memulakan podcast, sekarang adalah masa yang tepat untuk melakukannya. Medium lebih panas daripada yang pernah ada dan terus berkembang dengan pantas. Lebih-lebih lagi, orang lebih suka mendengar kandungan audio daripada membacanya.


Tertanya-tanya bagaimana memulakan podcast? Anda telah sampai ke tempat yang betul.

Terdapat begitu banyak alasan untuk memulakan podcast, iaitu untuk mengembangkan perniagaan anda, berhubung dengan orang-orang di tempat anda, menjalin hubungan dengan khalayak anda, dan kepuasan diri, untuk menamakan beberapa.

Sehingga Januari 2020, terdapat lebih dari 1 juta podcast, dengan lebih daripada 30 juta episod podcast untuk didengarkan. Angka-angka ini mungkin menakutkan, tetapi bersenjata dengan alat dan maklumat yang tepat, tidak sukar bagi anda untuk membuat ceruk untuk diri anda dalam podcasting.

Banyak syarikat membuat podcast untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Tetapi tentu saja, beberapa podcast berjaya sementara yang lain tidak terkenal di industri ini. Kualiti persembahan anda boleh membuat semua perbezaan. Pendengar mencari pertunjukan yang menarik dan menghiburkan yang menjadikan mereka kembali kepadanya setiap minggu untuk episod terbaru – sampaikan, dan anda boleh menjana wang dengan mudah dan mendapat prestij dengan podcasting.

Berikut adalah panduan “bagaimana membuat podcast” yang komprehensif mengenai semua yang perlu anda ketahui, bersama dengan beberapa petua, untuk memulakan podcast yang berjaya. Berikut adalah senarai langkah untuk memulakan perjalanan podcasting anda sendiri tahun ini.

Contents

Cara Memulakan Podcast dalam 9 Langkah Mudah

 • Langkah # 1: Pilih topik yang anda gemari
 • Langkah # 2: Pilih tajuk podcast
 • Langkah # 3: Tulis penerangan yang bernas
 • Langkah # 4: Buat karya seni anda
 • Langkah # 5: Rancangkan episod anda terlebih dahulu
 • Langkah # 6: Pilih penyedia hosting podcast anda
 • Langkah # 7: Siapkan dan buat rakaman
 • Langkah # 8: Terbitkan episod
 • Langkah # 9: Hantar ke direktori

Untuk melangkau pengenalan asas, gunakan pautan di bawah:

Lompat ke bahagian “Langkah # 1: Pilih topik yang anda gemari”

3 Mitos podcasting biasa

Memulakan podcast boleh menjadi tugas yang menakutkan. Oleh itu, untuk menenangkan fikiran anda, marilah kita membongkar tiga mitos podcasting paling umum yang membuat orang tidak membuat podcast.

Podcasting mahal

Podcast bebas dibuat dan didengar. Walaupun begitu, anda tidak perlu membeli perisian rakaman podcast terbaik atau peralatan paling mahal untuk memulakan karier podcast anda. Sekiranya anda ingin segera memulakan, semua yang anda perlukan ialah mikrofon, fon kepala, dan perisian penyuntingan audio, untuk menghasilkan podcast yang berkualiti. Apabila anda mula menjadi lebih berpengalaman, atau podcast anda mula menarik penonton yang lebih besar, anda boleh meningkatkan ke peralatan yang lebih baik. Anda boleh menggunakan perisian penyuntingan percuma seperti Audacity dan memilih platform hosting podcast percuma untuk memulakan perjalanan anda tanpa melanggar bank.

Untuk podcast, anda mesti menjadi orang yang berteknologi

Tidak sama sekali. Anda tidak perlu menjadi pakar teknologi untuk mengetahui cara memulakan podcast. Dengan kemajuan teknologi, telefon pintar dan komputer kita dapat melakukan segalanya untuk kita. Bagi pemula, membuat podcast tidak begitu sukar. Yang anda perlukan hanyalah membiasakan diri dengan alat anda, dan pergi! Anda boleh mendidik diri anda mengenai proses tersebut dan membuat senarai semak keperluan sebelum membuat podcast.

Tidak ada yang akan mendengar podcast anda

Anda tidak boleh memulakan siaran podcast dengan satu-satunya alasan untuk mengumpulkan khalayak ramai. Sekiranya ini adalah matlamat podcast anda – untuk menarik lebih banyak pendengar dan menjana pendapatan – maka anda membuat diri anda kecewa. Anda harus meminati podcast anda dan bersemangat untuk berkongsi pengetahuan dan idea anda dengan dunia. Jangan biarkan rasa takut untuk tidak menjangkau lebih banyak orang menghalang anda daripada melakukan sesuatu yang anda teruja. Dengan melakukan lebih banyak usaha ke dalam podcast anda dan memberikan kandungan yang berguna, anda dapat mengumpulkan khalayak yang lebih besar dalam masa yang singkat.

Permulaan cepat – Cara memulakan podcast anda sendiri

Semua perkara yang dipertimbangkan, terdapat empat langkah mudah untuk memulakan podcast. Saya akan menerangkan langkah-langkah ini dengan lebih terperinci sedikit kemudian, tetapi buat masa ini, biasakan dengan langkah-langkah ini. Setelah anda menguasainya, anda akan dapat memulakan podcast anda dalam beberapa hari, bahkan mungkin beberapa jam.
Berikut adalah beberapa asas untuk membantu anda memahami dengan tepat bagaimana podcast berfungsi:

Mulakan dengan kerja persiapan

Jauh sebelum anda membuat karya sebenar dan kerja teknikal, cari tahu tentang podcast anda. Juga, pilih tajuk, topik, dan format yang sesuai pada awalnya.

Rakam fail episod / audio

Setiap episod rancangan anda akan menjadi fail audio yang berasingan yang dapat disediakan dalam pelbagai format. MP3 adalah pilihan terbaik kerana ia menawarkan keseimbangan antara kualiti dan ukuran fail.

Muat naik fail ke hosting podcast dan dapatkan suapan RSS anda

Host podcast adalah perantara antara podcast anda dan khalayak anda. Setelah memberikan penerangan dan menghantar karya seni yang berkaitan, podcast diterbitkan di perkhidmatan hosting. Anda akan menerima pautan suapan RSS podcast anda dari hos.

Kirimkan RSS feed anda ke direktori podcast

Untuk mendapatkan pendedahan dan penonton untuk podcast anda, anda dapat menyebarkan fail audio yang diterbitkan (suapan RSS) ke direktori podcast yang berlainan seperti Spotify, iTunes, dan lain-lain di mana pelanggan dapat melihatnya secara langsung.

Bagaimana podcast berfungsi

Langkah # 1: Pilih topik yang anda gemari

Sama seperti blogging, anda perlu memilih niche untuk podcast anda yang memberikan maklumat yang sangat diminati oleh pendengar. Tetapi sebelum anda memilih topik, anda harus menyedari bahawa pendengar menggunakan podcast untuk mendapatkan nasihat pakar, dan anda mesti mempunyai pengetahuan yang baik mengenai niche anda. Oleh itu, semasa melakukan percambahan idea untuk topik yang unik, anda mesti mengambil kira minat anda, mempertimbangkan siapa penonton anda, dan jenis rancangan yang akan mereka nikmati. Merenungkan soalan-soalan seperti itu dan merangka rancangan untuk masing-masing akan memberi kelebihan kepada pesaing lain – dan dapat membantu memperluas khalayak anda.

Setelah anda menentukan niche tertentu yang ingin anda bicarakan, anda selangkah lagi untuk memulakan podcast yang berjaya.

Langkah # 2: Pilih tajuk podcast

Tajuk podcast dapat membantu pendengar menjangkakan kandungan dan tujuan podcast anda. Kami mencadangkan anda berfikir untuk memilih tajuk untuk podcast anda.

Anda bebas memilih tajuk yang paling sesuai untuk penonton anda. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan semasa percambahan idea untuk tajuk yang sempurna. Pernah terfikir bagaimana membuat podcast tersedia untuk pendengar? Anda mesti memasukkan frasa utama yang berkaitan dengan tajuk. Ini akan membantu podcast anda menjadi lebih kelihatan di enjin carian. Tajuknya juga mesti sesuai untuk pemegang media sosial dan nama domain podcast anda supaya pendengar anda dapat menemui anda dengan mudah di platform podcast yang paling popular.

Terdapat tiga pilihan utama untuk memilih tajuk untuk podcast anda.

Nama pandai

Anda mesti memikirkan tajuk yang sesuai untuk persembahan anda yang menarik tetapi dapat difahami pada masa yang sama. Ingatlah bahawa orang seharusnya dapat mencarinya semasa mereka mencari maklumat mengenai topik pilihan anda. Anda juga mesti mencuba memasukkan keterangan dalam tajuk kerana tanpa kandungan yang hebat, tidak akan ada tajuk, tidak peduli seberapa baiknya.

Nama deskriptif

Ini bermaksud anda boleh menamakan rancangan itu untuk apa sebenarnya. Sebagai contoh, podcast pelatih peribadi boleh dipanggil ‘The Fitness Podcast’, yang dengan sempurna menyoroti niche podcast. Tetapi anda mesti mengelakkan menggunakan nama panjang kerana anda akan sering menyebut nama tersebut di podcast anda.

Menggunakan nama anda

Ini adalah kaedah yang tepat untuk menamakan podcast anda, tetapi hanya jika anda sudah mempunyai khalayak yang ramai. Sekiranya podcast anda berdasarkan topik sejarah dan anda menggunakan nama anda dalam tajuk, penonton akan berfikir siapa itu? Dan teruskan dari podcast anda.

Langkah # 3: Tulis penerangan yang bernas

Anda harus menulis perenggan deskriptif mengenai isi rancangan anda untuk menarik perhatian pendengar. Ini akan membantu mereka membuat keputusan sama ada mereka mahu menonton pertunjukan dan menontonnya.

Dalam keterangan, anda akan mempunyai kebebasan sepenuhnya untuk bermain-main dengan kata kunci dan frasa yang mungkin digunakan oleh khalayak sasaran anda untuk mencari podcast pada niche / topik pilihan anda. Huraiannya harus menarik sehingga penonton anda merasa terdorong untuk mengklik dan mendengarkan podcast anda. Anda harus memulakan dengan sesuatu yang penting bagi khalayak anda dengan memberikan sedikit maklumat dalam keterangan, dan selepas itu mereka pasti ingin tahu keseluruhan podcast. Atau anda boleh bercakap tentang diri anda dan membuktikan kepada mereka bahawa anda adalah orang yang patut didengarkan. Anda bebas menambahkan bukti kelayakan atau bukti lain yang menunjukkan kewibawaan anda mengenai sesuatu topik. Dan jangan ragu untuk berkongsi bukti anda di media sosial jika mereka layak.

Anda boleh menulis keterangan untuk podcast anda, jadi anda mempunyai cukup ruang untuk menulis tentang semua podcast anda dan mengapa ia layak.

Langkah # 4: Buat karya seni anda

Podcast akan memerlukan beberapa karya seni atau gambar persegi yang mewakili rancangan anda dan niche yang menjadi miliknya. Walaupun kebanyakan podcast terletak pada media audio, media visual sama pentingnya.

Ini akan menjadi perkara pertama yang dilihat penonton anda di direktori podcasting, sebelum memilih untuk mendengarkan kandungan anda. Karya seni atau logo anda adalah wajah podcast anda. Oleh itu, pastikan ia menarik perhatian pendengar anda dan membuat anda menonjol dari pertandingan. Sekiranya anda berfikir untuk meletakkan rancangan anda di Apple Podcast, gambar akan memberikannya peluang yang lebih baik untuk ditampilkan di bahagian iTunes yang sangat kelihatan, iaitu bahagian ‘What’s Hot’. Logo mestilah minimum 1400 x 1400 piksel dan ukuran maksimum 3000 x 3000 piksel dalam format JPEG atau PNG. Optimumkan gambar anda untuk peranti mudah alih dengan memampatkan fail gambar.

Oleh itu, laburkan logo yang baik untuk rancangan anda untuk menarik lebih banyak orang ke saluran anda.

Langkah # 5: Rancangkan episod anda terlebih dahulu

Pra-perancangan adalah bahagian penting dalam podcasting kerana membuatnya boleh menjadi proses yang sangat tertekan. Setiap podcast mesti dirancang terlebih dahulu dengan pendekatan yang disesuaikan untuk memastikan bahawa kualiti tetap konsisten sepanjang keseluruhan rancangan.

Berikut adalah beberapa perkara yang mesti anda perhatikan semasa merancang episod untuk podcast anda:

Pilih topik podcast

Anda mesti meminati topik podcast yang anda pilih sehingga dapat memberi nilai kepada penonton. Anda juga harus mempunyai pengetahuan atau kepakaran tertentu dalam bidang tertentu untuk memasarkan podcast anda dengan cara yang betul.

Untuk memilih topik yang ingin anda bincangkan, anda harus mempunyai idea umum mengenai apa yang anda rancangkan untuk dibincangkan. Semakin banyak anda mengetahui mengenai topik itu, semakin baik hasil podcast. Anda boleh meneliti podcast lain dengan mendengarkan sebanyak mungkin dan mengetahui mengenai ceruk tertentu, nada yang dipilih oleh kebanyakan podcast, dan kualiti suara yang ingin dituju. Anda juga harus mempertimbangkan topik yang sedang popular dan bertujuan untuk menyelesaikannya untuk menyampaikan apa yang sebenarnya dikehendaki oleh khalayak anda.

Pilih format podcast

Struktur podcast anda sangat penting. Berikut adalah beberapa format podcast untuk dipilih:

 • Gaya temu ramah – Ini adalah format yang paling popular saat ini kerana setiap episod memperkenalkan pendengar kepada orang yang menarik dan memberi inspirasi dari ceruk tertentu. Format ini umumnya tidak berskrip dan mengalir bebas dan memerlukan penyuntingan minimum.
 • Berita dan acara terkini dipaparkan – Formatnya memfokus pada sukan, politik, teknologi, atau topik hangat lain yang membolehkan anda memberikan kandungan segar tanpa henti kepada pendengar anda.
 • Pertunjukan pelbagai hos – Podcast dengan lebih daripada dua orang membuat intrik dan sangat menghiburkan dengan nada perbualan. Akan ada tekanan yang lebih sedikit terhadap anda kerana tanggungjawab menyampaikan kandungan yang hebat kepada khalayak anda dibahagikan kepada semua tuan rumah.
 • Gaya solo – Dalam podcast ini, anda boleh menceritakan kisah dalam setiap episod yang berkaitan dengan topik podcast anda. Ini mungkin dalam nada apa pun sepanjang kandungannya bersifat pendidikan atau motivasi. Dengan sekali-sekala menjemput tetamu di acara tersebut, anda dapat menarik minat penonton dan melibatkan mereka di podcast anda.

Tentukan panjang podcast

Anda perlu menghormati masa penonton anda dan menetapkan jangka masa episod yang wajar yang konsisten sepanjang siri ini.

Dua puluh minit pada amnya adalah episod yang paling sesuai untuk podcast, kerana kebanyakan orang mendengar podcast semasa berulang alik ke dan dari tempat kerja. Tetapi jika khalayak anda mahukan lebih banyak, anda boleh menilai statistik dan mengubah panjang podcast anda. Untuk memastikan penonton terpikat, pilih format yang menghiburkan seperti menemu ramah orang yang berbeza atau menggunakan tempo yang berbeza untuk podcast anda. Dengan menambahkan pelbagai pada podcast anda, panjang episod tidak akan menjadi masalah kerana penonton anda akan menikmati kandungan anda. Satu-satunya perkara yang menentukan jangka masa episod adalah sifat dan kualiti podcast anda. Oleh itu, fikirkanlah sebelum memutuskan berapa lama setiap episod akan berlangsung.

Jadual podcast

Ini akan menentukan kekerapan anda menghantar episod baru. Ini mustahak untuk kejayaan podcast anda kerana ia membolehkan penonton anda terus berhubung dan dengan sabar menunggu episod seterusnya.

Statistik menunjukkan bahawa podcast yang mengeluarkan rancangan baru setiap minggu tumbuh pada kadar yang lebih pantas daripada yang diterbitkan pada jadual lain. Oleh itu, anda mesti menghasilkan bahan segar secara berkala untuk memenuhi harapan penonton anda. Anda juga mesti berpegang pada kalendar yang membantu anda mengatur kandungan anda untuk memenuhi permintaan khalayak anda.

Langkah # 6: Pilih penyedia hosting podcast anda

Untuk menjadikan podcast anda sendiri dapat dilihat di ruang digital, anda perlu mendaftar dengan syarikat hosting. Mereka adalah platform yang menyimpan fail anda dan memberikan akses kepada pendengar anda, untuk memuat turun dan melanggan podcast anda.

Platform hosting podcast menyediakan pelbagai ciri dan pilihan, tetapi mereka mengikuti kaedah yang serupa untuk menyimpan fail audio. Untuk memilih perkhidmatan yang betul, anda perlu menilai lima kriteria yang akan membantu podcast anda berkembang. Ini termasuk keupayaan penyimpanan, integrasi laman web, analisis khalayak, sokongan pengewangan, dan ciri perkongsian sosial. Kos dan yuran langganan setiap perkhidmatan hosting berbeza mengikut ciri yang disediakannya. Untuk faedah seperti penyimpanan tanpa had atau domain web, anda mungkin perlu membayar lebih daripada bayaran biasa.

Berikut adalah beberapa pilihan yang paling popular dan boleh dipercayai untuk podcast anda:

BuzzSprout

Halaman utama BuzzSprout

Ini adalah platform hosting podcast terbaik di luar sana, yang memudahkan semua podcasters baru. Ia mempunyai papan pemuka dan antara muka yang mudah yang membolehkan anda menghidupkan dan menjalankan podcast anda dalam masa yang singkat.

BuzzSprout memiliki semua ciri yang anda perlukan untuk mengiklankan kandungan anda di Internet. Pelan asasnya bermula pada $ 12 sebulan dan juga menawarkan pilihan percuma untuk menganjurkan episod selama 90 hari.

PodBean

Halaman utama PodBean

Ini adalah satu lagi penyelesaian podcasting dengan alat yang sesuai untuk membantu anda dalam semua peringkat pengeluaran podcast. Dengan rancangan harga yang hebat dan ciri yang mudah digunakan untuk podcasters baru, anda tidak boleh salah dengan perkhidmatan ini.

Dengan $ 9 sebulan yang ditagih setiap tahun, anda mendapat akses ke storan dan lebar jalur tanpa had, domain laman web, analisis pendengar yang komprehensif, dan aplikasi iPhone atau Android.

Transistor

Halaman utama transistor

Ini adalah syarikat hosting podcast yang agak baru tetapi telah membuat nama sendiri dalam masa yang singkat. Selain mengehos fail audio anda, ia mempunyai alat yang sangat baik untuk pengewangan dan analitik. Sebagai tambahan kepada ini, anda juga boleh menjadi tuan rumah berbilang podcast, menyesuaikan pemain anda, dan membuat laman web yang indah.

Dengan fokus utama transistor untuk meningkatkan khalayak anda, ia membolehkan anda mengimport podcast anda dari platform podcasting yang berbeza tanpa kesukaran. Ia membolehkan anda menguji ciri mereka dengan percubaan 14 hari percuma, selepas itu pengguna mengenakan bayaran $ 19 – $ 99 sebulan.


Jangan ragu untuk melihat panduan hosting podcast terbaik kami jika anda ingin meneroka lebih banyak pilihan.

Langkah # 7: Siapkan dan buat rakaman

Merakam podcast berkualiti tinggi memerlukan usaha dan persiapan baik untuk kandungan dan untuk menyiapkan audio / video untuk podcast.

Menyiapkan rancangan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengetahui rancangan untuk kandungan anda. Anda perlu mendekati podcast dengan kepercayaan untuk menjadikannya lengkap dengan maklumat berkualiti yang membuat penonton anda terus terlibat.

Tidak kira apa format rancangan anda, anda perlu memahami jenis kandungan yang diinginkan penonton anda. Kemudian untuk setiap episod, anda perlu menilai pertanyaan apa yang diajukan pendengar anda, masalah apa yang perlu mereka atasi, dan maklumat apa yang tidak dapat mereka dapatkan di tempat lain, melainkan podcast anda. Setelah mencari jalan keluar untuk persoalan ini, anda perlu menyediakan skrip untuk keseluruhan episod.

Membuat skrip episod

Podcasters sering tidak bersetuju dengan proses menulis skrip untuk podcast. Sama ada terperinci atau memberikan gambaran keseluruhan ringkas bergantung pada kandungan podcast anda. Skrip terperinci dapat membantu anda membuat episod penuh nilai yang merangkumi setiap perkara dengan sedikit kemungkinan kesalahan; ia sering menghilangkan spontaniti dan mengubah format podcast anda.

Untuk skrip yang lebih ringan, hanya koleksi titik peluru cukup untuk membuat podcast yang menarik. Tetapi kelemahan skrip yang lebih ringan ialah anda mungkin melupakan perkara penting dan mula mengulanginya sendiri. Sekiranya anda bertanya kepada kami, kami fikir penyelesaian yang mudah adalah bermula dengan skrip terperinci dan perlahan-lahan menyempitkannya agar lebih bermakna dan berkesan. Dengan latihan, anda akan dapat mencapai keseimbangan yang tepat antara gaya rakaman anda dan jenis skrip yang harus anda buat.

Peralatan rakaman

Untuk merakam podcast berkualiti tinggi, anda memerlukan peralatan rakaman podcast terbaik. Terdapat banyak perkara yang boleh anda beli untuk membuat podcast, tanpa mengeluarkan sejumlah besar wang. Inilah yang anda perlukan untuk memulakan podcast:

 • Mikrofon – Mikrofon mana pun boleh membolehkan anda merakam podcast, tetapi ada standard kualiti tertentu yang mesti anda patuhi untuk menghasilkan kandungan yang hebat. Pendengar dapat mengetahui perbezaan antara mikrofon rendah dan berkualiti tinggi. Anda boleh mencari mikrofon di Internet dan memilih yang sesuai dengan anggaran anda. Untuk mempermudah, anda boleh memulakan dengan mikrofon USB yang dapat dipasang dengan mudah ke komputer anda.
 • Perakam digital – Peranti ini berguna semasa anda merakam podcast dengan orang lain secara peribadi kerana sukar untuk merakam dengan lebih daripada satu mikrofon USB yang dipasang ke satu komputer. Fail audio akan disusun secara automatik dan disimpan pada kad memori, yang kemudian anda dapat mengakses dari komputer anda.
 • Komputer – Mana-mana komputer Windows atau Mac akan berfungsi untuk merakam, mengedit, dan memuat naik podcast. Sekiranya anda memilih untuk merakam secara langsung di komputer anda, ia mesti mempunyai port yang tepat untuk mikrofon USB.
 • Fon kepala – Mereka adalah perkakasan penting dalam penyediaan podcast anda yang membantu anda mendengar rakaman sehingga anda dapat mengetahui seperti apa bunyi anda. Mereka dapat membolehkan anda mengenal pasti bidang penambahbaikan dan perkara yang boleh anda ubah untuk meningkatkan kualiti keseluruhan podcast anda. Fon kepala juga digunakan untuk panggilan telefon jika anda menerima panggilan di podcast untuk berinteraksi dengan khalayak anda.

Perisian rakaman dan penyuntingan

Komponen terakhir dalam senarai peralatan podcast adalah memilih perisian rakaman podcast yang tepat. Berikut adalah beberapa perisian podcast terbaik yang boleh anda pilih untuk kerjaya podcasting anda.

 • Keberanian – Ini adalah perisian penyuntingan audio lintas platform dengan ciri-ciri hebat. Orang telah menggunakan platform selama beberapa dekad kerana ia bebas untuk digunakan dalam jangka masa yang terhad. Anda boleh menggunakan Audacity untuk merakam audio langsung melalui mikrofon atau mendigitalkan fail audio dari media lain. Ini memberi anda pilihan untuk membuat gigitan suara 16-bit, 24-bit atau 32-bit. Klip audio juga mudah diedit. Tetapi anda tidak boleh memuat naik podcast secara langsung dari perisian ke perkhidmatan hosting podcast.
 • Audisi Adobe – Ia direka khas untuk penyuntingan podcast. Ia mempunyai alat canggih yang merangkumi ciri pengurangan kebisingan latar, pemampatan lanjutan, dan banyak lagi. Dengan pilihan rakaman berkualiti tinggi di lebih dari 32 trek, lagu itu tidak banyak yang tidak dapat dilakukan oleh perisian.
 • GarageBand – Ini adalah pilihan yang popular di kalangan podcast kerana menyediakan pelbagai ciri perisian rakaman podcast percuma. Anda boleh mengambil banyak rakaman dan memilih yang terbaik untuk dikongsi dengan direktori podcast. Pelbagai plugin yang ditawarkan oleh perisian rakaman membolehkan anda belajar bagaimana membuat podcast lebih dinamik dan menarik bagi penonton.

Mendapatkan muzik

Menggabungkan muzik dalam intro setiap episod podcast anda membantu membezakan kandungan anda dan menambahkan sedikit bakat kepadanya. Mereka biasanya suara pendek dengan muzik yang memperkenalkan podcast, host, atau tagline podcast anda. Anda boleh merakamnya sendiri atau memilih muzik bebas royalti yang terdapat di Internet.

Langkah # 8: Terbitkan episod

Menerbitkan episod bermaksud memuat naik fail audio setelah mengeditnya dan memberikan semua butiran yang diperlukan dengannya. Tetapi sebelum memuat naiknya di host podcast pilihan anda, anda perlu menjaga beberapa perkara:

Edit episod

Penyuntingan akan berbeza-beza mengikut panjang fail audio yang telah anda rakam dan berapa banyak orang yang anda ada di rancangan itu. Semakin lama rakaman anda, semakin banyak masa yang diperlukan untuk mengedit fail dengan betul dan meletakkannya di direktori podcast. Setelah selesai dengan pengeditan yang diperlukan, anda perlu menggilap intro dan outro rancangan anda untuk memastikan konsistensi sepanjang keseluruhan episod. Perlu diingat bahawa mengedit audio memerlukan pengetahuan dan latihan, dan pada akhirnya, matlamat anda adalah untuk menyediakan suara terbaik untuk podcast.

Eksport MP3 anda

Anda perlu menerbitkan podcast anda pada perkhidmatan hosting dalam format MP3, terutama pada platform yang mempunyai had lebar jalur. Sebilangan hos podcast mengenakan bayaran tambahan jika anda menghantar fail yang lebih besar. Oleh itu, semasa proses eksport, anda harus menyimpan fail MP3 anda sekecil mungkin – tanpa menjejaskan kualitinya. Setelah mengeksport MP3, anda perlu menandainya dengan metadata, seperti nama podcast, logo, keterangan, dan URL laman web anda. Ini akan memastikan bahawa khalayak anda mendapat semua maklumat yang mereka perlukan mengenai podcast anda.

Terbitkan episod

Setelah menukar fail anda menjadi MP3 dan memilih platform hosting podcast yang tepat, anda perlu memuat naik podcast anda pada perkhidmatan hosting tersebut. Host adalah penghubung antara anda dan direktori podcast seperti iTunes dan Google Podcast. Anda boleh menerbitkan podcast di hos, atau anda boleh menjadualkannya untuk diposting di kemudian hari. Pastikan nada nada podcast anda tetap profesional dan menyenangkan untuk memastikan pendengar tetap terlibat.

Langkah # 9: Hantar ke direktori

Setelah menerbitkan podcast anda, anda perlu memilih direktori podcast yang membantu pendengar menemui, mendengar, dan melanggan podcast anda. Anda hanya perlu menghantar pautan suapan RSS yang anda dapat dari host podcast ke direktori pilihan anda. Anda boleh memilih satu atau lebih direktori podcast bergantung pada strategi anda, tetapi anda perlu memilihnya dengan bijak. Berikut adalah beberapa pilihan terbaik anda:

iTunes

iTunes adalah direktori podcast terbesar, jadi ini harus menjadi keutamaan nombor satu anda. Dengan sistem carian dan kategorinya yang kuat, iTunes menjadi semakin popular untuk pengedaran podcast. Ia dapat memaparkan podcast anda kepada pendengar baru dan membolehkan mereka menilai dan menyemak rancangan anda. Bukan hanya menampilkan podcast yang popular, tetapi juga memberikan peringkat pada podcast baru setiap hari, yang menjadikannya direktori penting untuk pertunjukan podcast anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses menghantar podcast anda ke iTunes, anda boleh merujuk kepada Soalan Lazim di bawah.

Spotify

Ini adalah satu lagi platform podcast popular yang menganjurkan banyak podcast. Oleh kerana terdapat begitu banyak orang yang sudah menggunakan Spotify untuk muzik, podcast yang dikirimkan di Spotify mempunyai lebih banyak peluang untuk mendapatkan daya tarikan dan mengumpulkan penonton yang besar dari masa ke masa. Ini juga memberi anda gambaran keseluruhan yang hebat tentang siapa penonton anda dan apa yang paling banyak mereka streaming yang akan membantu anda merancang episod masa depan anda. Spotify dibuat untuk podcasters untuk ditemui, dan dengan kemas kini berterusan, platform ini memastikan lebih banyak orang mendengar rancangan anda.
Oleh kerana anda sudah mengetahui cara membuat podcast, periksa Soalan Lazim kami di bawah untuk mengetahui cara memuat naik podcast anda ke Spotify.

Muzik Google Play

Muzik Google Play mempunyai bahagian podcast khusus yang membantu penontonnya mencari dan menemui rancangan podcast baru. Platform ini mengesyorkan podcast kepada pendengar berdasarkan pilihan mereka dan apa yang mereka sukai. Lebih-lebih lagi, ini membolehkan pendengar berhenti sejenak dan mengambil tepat di mana mereka berhenti dalam episod tidak kira jenis peranti yang mereka gunakan. Ini menjadikannya direktori yang berguna untuk menjangkau pangkalan khalayak yang luas yang dapat melanggan rancangan anda dan memuat turun episod untuk mendengar di luar talian.

Jahitan

Stitcher adalah direktori podcast kedua terbesar dan satu lagi platform terbaik untuk podcast anda ditemui oleh orang lain. Oleh itu, ia hanya aplikasi mudah alih untuk mendengar atau menerbitkan podcast di sini; anda perlu mempunyai aplikasi pada peranti mudah alih anda. Lebih-lebih lagi, Stitcher akan memberi anda akses kepada berjuta-juta pendengar dan peluang untuk memuat turun statistik seperti masa mendengar atau pengguna aktif bulanan. Banyak orang mendengar pertunjukan di platform, menjadikannya penting untuk pertumbuhan anda jika anda merancang untuk mengikuti podcasting sebentar.

Kekaburan

Ini adalah komuniti podcasting yang memberi podcast kekuatan untuk menghasilkan wang, menjangkau lebih banyak khalayak, mendapatkan akses ke analisis pendengar, dan podcast audio atau video. Blubrry mempunyai antara muka digital yang luar biasa di mana anda boleh menghantar podcast anda, dan pendengar dapat mendengar dan melanggannya. Menyenaraikan podcast anda di platform ini akan dianggap bermanfaat, dan walaupun anda tidak memutuskan untuk mendapatkan perkhidmatan mereka, anda boleh menggunakan konsultasi percuma mereka.

SoundCloud

Ini adalah platform lain untuk memberi lebih banyak pendedahan kepada podcast anda kerana menjangkau 200 juta pendengar unik di seluruh dunia di semua peranti dan platform. Ia mempunyai pemain yang lincah dan model langganan yang berfungsi dengan sempurna untuk podcaster dalam mendapatkan lebih banyak penonton. Sekiranya podcast anda berpusat pada komuniti dan anda mendapat banyak interaksi, platform ini mungkin merupakan tempat yang baik untuk bermula.

Poket Poket

Pocketcasts membezakan dirinya dari direktori podcast lain dengan lebih dari 300,000 rancangan untuk pendengar yang boleh dicari dengan nama pengarang. Ini telah banyak melabur dalam merancang platform untuk membuat proses penemuan lebih mudah bagi pendengar. Lebih-lebih lagi, ia telah berjaya memberikan pilihan baru untuk pendengar podcast yang terus mencari rancangan unik. Oleh itu, sebagai podcaster, platform ini berpotensi untuk mendapatkan akses kepada sejumlah besar pendengar dan membantu pendengar menemui kandungan anda.

Soalan Lazim

Apa itu podcast?

Podcast adalah satu siri fail audio digital yang berdasarkan tema atau topik tertentu, yang disiarkan di Internet untuk didengarkan oleh orang lain. Tidak seperti rancangan radio, anda boleh mendengar podcast bila-bila masa dan di mana sahaja anda mahu. Mereka dapat diakses di komputer, tablet, atau telefon pintar dengan streaming atau memuat turun fail. Anda juga boleh melanggan pelbagai saluran dan mendapatkan pemberitahuan setiap kali episod baru dimuat.

Mengapa anda mesti memulakan podcast?

Podcast adalah kaedah terbaik untuk menjangkau orang dan berhubung dengan penonton. Malah topik yang paling biasa dapat diubah menjadi pengalaman belajar yang menarik melalui podcast. Walaupun terdengar seperti proses yang rumit, podcasting memerlukan pelaburan yang sangat sedikit dan mudah dilakukan. Podcast membolehkan anda memberikan maklumat yang berkualiti kepada khalayak anda daripada platform digital yang lain. Ini memberikan peluang besar bagi podcasters untuk menunjukkan kepakaran dan kemahiran mereka di hadapan seluruh dunia.

Dorongan untuk bercakap mengenai topik yang anda gemari sangat penting semasa memulakan podcast. Ini membantu dalam membangun pangkalan khalayak dari awal dan menempatkan anda sebagai pakar dalam industri. Semasa anda meningkatkan kewibawaan terhadap topik pilihan anda, anda akan menarik lebih banyak peluang, seperti lalu lintas untuk laman web anda. Ini memudahkan anda menjual produk atau perkhidmatan anda kepada khalayak yang lebih besar. Bukan rahsia lagi bahawa membuat podcast boleh menjadi kerja keras, tetapi keinginan untuk menjalin hubungan jangka panjang adalah penting dalam mengubah idea podcast menjadi kenyataan.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menyediakan podcast?

Sekiranya anda mempunyai peralatan yang betul dan anda telah mengetahui platform hosting podcast dan direktori yang ingin anda serahkan, persediaan podcast dapat diselesaikan dalam beberapa hari. Garis masa bergantung kepada anda dan seberapa awal anda mahu menyusunnya.

Berapakah kos untuk memulakan podcast?

Tidak ada jawapan yang jelas mengenai berapa kos podcast anda kerana ia bergantung pada jenis peralatan yang diperlukan untuk podcast yang anda pilih, platform hosting, dan direktori podcast yang anda pilih. Selagi anda mempunyai komputer, anda boleh membeli semua yang anda perlukan dengan harga kurang dari $ 100 dan menghasilkan podcast berkualiti tinggi. Untuk peralatan terbaik dan platform hosting yang mahal, anda boleh membayar sekitar $ 200 – $ 500 untuk penyediaan podcast yang berkualiti. Itu semua bergantung pada keperluan anda, jadi jangan biarkan kos podcasting menghalang keputusan anda untuk membuat podcast. Ingat, kandungan anda adalah penting pada akhirnya.

Cara memulakan podcast secara percuma?

Anda boleh memulakan podcast percuma jika anda sudah mempunyai komputer, komputer riba, atau telefon pintar, dan sambungan Internet. Yang perlu anda buat ialah merancang podcast anda, memilih tajuk, mulakan rakaman dengan peralatan yang anda miliki, tulis penerangan yang hebat untuknya, rakam episod pertama anda, dan edit. Selepas itu, anda boleh menyebarkannya ke perkhidmatan hosting podcast percuma seperti Anchor, yang kemudian akan menyebarkannya ke direktori podcast. Anda kemudian dapat mengewangkan podcast anda melalui tajaan, iklan, pemasaran afiliasi, crowdfunding, atau sumbangan.

Peralatan apa yang saya perlukan untuk podcast?

Peralatan yang anda perlukan untuk podcast merangkumi mikrofon, fon kepala dan komputer. Anda perlu melabur dalam mikrofon yang baik yang dapat menyambung ke komputer atau komputer riba melalui port USB. Fon kepala diperlukan untuk memeriksa kualiti suara dan untuk mengedit gigitan bunyi yang tidak berkaitan dari podcast anda. Selain daripada keperluan asas ini, anda boleh membeli dudukan mikrofon, pemasangan kejutan, penguat fon kepala dan pengadun.

Berapa lama masa podcast?

Sekiranya anda ingin menghasilkan kandungan harian, panjang maksimum podcast anda adalah antara 10 – 15 minit, tetapi jika anda merancang untuk memuat naik setiap minggu, buatlah 60 – 90 minit.

Di mana saya memuat naik podcast saya?

Sekiranya anda mahu podcast anda didengar oleh dunia, anda perlu memilih platform hosting di mana anda boleh memuat naiknya. Pelbagai podcaster menggunakan pelbagai perkhidmatan hosting kerana masing-masing menawarkan perkhidmatan unik, harga, dan kemampuan pemasaran – tidak ada pendekatan satu ukuran untuk semua.

Terdapat beberapa platform hosting podcast untuk dipilih; ada yang menawarkan ciri tambahan, sementara yang lain sangat asas. Ini sekurang-kurangnya membolehkan anda menarik lebih banyak pendengar, berkongsi podcast anda di media sosial, dan mengewangkan podcast anda. Buzzsprout, Podbean, dan Transistor adalah beberapa platform hosting podcast yang paling popular dengan ciri yang cekap.

Apakah perbezaan antara host podcast dan direktori podcast?

Anda perlu memahami tujuan suapan podcast sebelum mengikuti perbezaan antara hos dan direktori.

Podcast feed adalah bentuk kandungan yang diatur dengan mudah ditampilkan oleh laman web, aplikasi, dan direktori lain. Platform hosting podcast pilihan anda membuat suapan untuk anda secara automatik yang mengandungi semua kod yang diperlukan untuk kandungan anda. Ini membolehkan pengguna melayari semua tajuk, keterangan, dan mengakses fail audio yang betul ketika mereka memilih untuk memuat turun podcast. Host podcast memberi anda pautan suapan unik untuk rancangan anda yang boleh anda bawa ke direktori pilihan anda, iaitu Podcast Apple atau Spotify.

Platform hosting dan direktori podcast adalah dua tempat yang berbeza di mana yang pertama menerbitkan rancangan dan membantu podcaster membawanya ke direktori. Sebaliknya, yang terakhir membantu dalam mengungkapkan pertunjukan itu kepada penontonnya dan membantu dalam membina komuniti.

Berapa banyak wang yang dihasilkan oleh podcasters?

Podcast teratas dapat menghasilkan lebih dari satu juta dolar setahun dengan mudah. The Daily Podcast oleh The New York Times memperoleh pengiklanan lebih dari $ 10 juta pada tahun 2018. Oleh kerana perniagaan menghabiskan $ 497 juta pada pengiklanan podcast, tidak dapat dinafikan potensi menghasilkan wang yang besar dari podcast yang berjaya. Podcast Pengalaman Joe Rogan dibuat $ 75,000 setiap episod, sementara ‘This American Life’ menyimpan sekurang-kurangnya $ 50,000 setiap episod.

Bagaimana saya mempromosikan podcast saya?

Mempromosikan dan mengedarkan podcast anda di platform podcast terbaik adalah kunci untuk kerjaya podcasting yang berjaya. Statistik menunjukkan bahawa 70% pendengar datang melalui iTunes dan aplikasi asli lain. Jadi untuk permulaan, buat usaha untuk mendapatkan podcast anda di iTunes dan Google Podcast.

Seterusnya, gunakan kekuatan media sosial untuk menyebarkan berita mengenai episod seterusnya. Buat petikan yang dapat dikongsi, bagikan potongan video atau audio, untuk membuat penonton teruja dan membuat cerita Instagram untuk menunjukkan kepada orang-orang apa yang berlaku di belakang tabir untuk menarik minat mereka. Anda juga boleh bekerjasama dengan penangkap podcatcher dan agregator yang mengumpulkan dan memainkan podcast untuk khalayak ramai, yang dapat membantu anda menemui lebih banyak pilihan. Beberapa yang popular termasuk Jahitan, Penagih Podcast, dan TuneIn.

Cara memuat naik podcast ke Spotify?

Ya, boleh, dan anda harus segera meletakkannya di sana. Perkara hebat mengenai Spotify ialah ia mempunyai bahagian berasingan yang dikhaskan untuk podcast. Anda hanya perlu membuat akaun, jika anda belum memilikinya, buat satu dan mulakan.

Klik pada tab ‘Bermula’ dan kemudian klik pada halaman yang bertuliskan ‘Tambahkan podcast anda.’ Anda mungkin akan diminta untuk membaca terma dan syarat sebelum meneruskan penambahan LLC anda (atau nama podcast / perniagaan anda) dan kemudian klik ‘Teruskan.’ Anda kemudian akan diminta memasukkan RSS feed anda. Setelah semua maklumat betul, di sebelah kanan halaman, anda akan melihat tajuk podcast, logo, dan keterangan anda. Anda perlu ‘Menambah maklumat podcast’ di halaman, memilih negara, bahasa, dan juga kategori perkhidmatan penyedia podcast dan penyedia hosting anda. Klik ‘Next’ dan semak semua butirannya. ‘Kirim’ dan mungkin perlu menunggu 2 – 5 hari sebelum akaun anda didaftarkan di Spotify. Bagi kebanyakan pemegang akaun, prosesnya dilakukan dalam beberapa jam. Perlu diingat bahawa Spotify tidak akan menghantar e-mel atau mesej kepada anda setelah prosesnya selesai. Oleh itu, anda perlu terus memeriksa senarai tersebut untuk mengetahui sama ada akaun anda telah dibuat atau tidak. Sebaik sahaja akaun dibuat, anda boleh mula memuat naik podcast anda!

Cara memuat naik podcast ke iTunes?

iTunes lebih mudah daripada Spotify! Ini juga merupakan kaedah terbaik untuk memastikan majoriti pendengar anda dapat mengakses podcast anda. Membuat akaun dan memuat naik kandungan anda di iTunes semudah ABC. Inilah cara anda memulakan.

Apabila anda telah merakam podcast anda, mengeditnya, dan memilih platform hosting podcast terbaik, ambil pautan RSS feed atau URL anda dan simpan semua data di tempat yang selamat. Sekarang muat turun aplikasi iTunes dan buat akaun. Setelah akaun disediakan, muat naik podcast anda di Podcasts Connect dan tunggu kelulusan dari iTunes. Ya, itu sahaja!

Bagaimana saya meletakkan podcast saya di Stitcher?

Stitcher dan TuneIn adalah platform lain yang boleh anda gunakan untuk memuat naik podcast cepat. Mereka mudah digunakan, dan dengan mereka, anda dapat mengembangkan lingkaran pendengar yang anda miliki untuk podcast anda dan meningkatkan keterlihatan anda. Untuk menjadi pengirim di Stitcher, anda harus menjadi penyedia kandungan dan membuat akaun. ‘Log Masuk’ ke akaun baru anda dan klik ‘Tambah Tayangan’ yang terdapat di bahagian atas halaman di bar navigasi. Anda akan diminta untuk menambahkan suapan RSS anda dan berkongsi maklumat anda. Terima terma dan syarat dan kemudian ketik butang ‘Teruskan’. Pastikan anda menyemak maklumat anda sebelum membuat permohonan. Anda perlu menunggu kelulusan yang memerlukan masa antara 3 – 7 hari. Aplikasi Stitcher menyetujui semua rancangannya secara manual, jadi anda mungkin perlu menunggu sebentar. Tetapi penantian akan berbaloi!

Bagaimana saya memuat naik podcast saya di Muzik Google Play?

Untuk menghantar podcast anda di Muzik Google Play, anda perlu mengunjungi portal dan mengklik butang “Tambah podcast”. Kemudian anda perlu menampal URL suapan RSS podcast anda dan klik hantar. Setelah menghantar suapan RSS, anda perlu mengesahkan pemilikan melalui e-mel anda, oleh itu pastikan bahawa maklumat terkini. Setelah disahkan, anda sudah bersedia untuk menyemak dan menerbitkan podcast anda setelah pemeriksaan menyeluruh. Sekiranya semuanya kelihatan baik, anda boleh menekan “Publish Podcast” dan kemudian tunggu seseorang meninjaunya sebelum siarannya secara manual.

Bagaimana saya memuat naik podcast saya di Blubrry?

Blubrry membolehkan penyerahan podcast pada direktori melalui plugin PowerPress, yang percuma, mudah digunakan, dan dioptimumkan untuk semua keperluan podcasting anda. Yang anda perlukan hanyalah tajuk, keterangan, kata kunci untuk penjejakan Blubrry, dan URL laman web untuk program yang anda tentukan. Setelah menghantar podcast anda, anda perlu menunggu persetujuan, di mana seseorang akan menyemaknya.

Bagaimana saya memuat naik podcast saya ke PocketCasts?

Untuk melancarkan Pocketcasts, Anda hanya perlu menuju ke halaman penyerahan mereka, salin dan tampal pautan suapan RSS di kotak jenis, dan klik Kirim. Setelah mendapat persetujuan, anda akan diberikan pautan yang boleh dikongsi untuk disampaikan supaya orang tahu podcast anda kini tersedia.

Bagaimana saya memuat naik podcast saya di Soundcloud?

Sangat mudah untuk menghantar podcast anda di Soundcloud, yang bermula dengan membuat profil dengan alamat e-mel yang aktif. Setelah melengkapkan maklumat profil anda, tambahkan keterangan ke pautan podcast dan media sosial anda. Pergi ke halaman tetapan kandungan dan pilih kategori dan bahasa podcast anda. Periksa semula tetapan lalai muat naik dan simpan perubahannya. Anda kini boleh menyerahkan podcast anda ke SoundCloud.

Kesimpulannya

Anda boleh belajar bagaimana memulakan podcast dan menjayakannya dengan lancar dengan semua maklumat yang ditunjukkan dalam panduan kami. Bermula dengan rancangan, pilih tema untuk podcast anda, dan sediakan peralatan yang diperlukan untuk mula merakam podcast anda. Semasa membuat podcast, adalah idea yang baik untuk merasa selesa dengan peralatan yang anda rancangkan untuk memilih untuk mengelakkan masalah semasa rakaman. Setelah menghasilkan episod, pilih perkhidmatan hosting podcast dan serahkan ke direktori untuk menjangkau khalayak anda.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai memulakan podcast, hubungi kami hari ini!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map