Cara Memulakan Blog Gaya Hidup

Blog Gaya Hidup


Ramai orang memulakan blog gaya hidup. Mereka sangat popular dan yang menarik ialah anda boleh menulis hampir apa sahaja di blog gaya hidup.

Tidak seperti banyak ceruk lain yang cukup spesifik, gaya hidup adalah sesuatu yang sering membingungkan orang. Contohnya, apabila anda mengatakan bahawa anda baru sahaja memulakan blog makanan atau fesyen, orang-orang dapat menyatukannya dengan cepat dan menggambarkan keseluruhan laman web. Sudah jelas bahawa anda menulis tentang masakan dan resipi atau dalam senario lain, anda dapat membayangkan tulisan mengenai pakaian dan pakaian. Tetapi blog gaya hidup adalah sesuatu yang lebih.

5 Topik Blog Yang Paling Dicari Menurut SEMRush
Statistik

Blog gaya hidup boleh merangkumi banyak lagi topik dan anda adalah satu-satunya orang yang memutuskan apa yang hendak ditulis. Oleh kerana anda menyampaikan kehidupan anda kepada penonton, adalah lebih mudah untuk membuat blog yang unik. Walaupun anda merangkumi topik yang popular, kemungkinan anda tidak akan menerbitkan ulasan samar-samar mengenai peranti atau tutorial mengenai sesuatu yang telah diliput berjuta-juta kali. Ini adalah kehidupan anda dan penceritaan anda, dan itulah sesuatu yang disukai orang. Blog gaya hidup membolehkan anda menulis tentang setiap topik yang anda fikirkan, dan anda boleh melakukannya dengan cara anda sendiri.

Ini adalah salah satu sebab mengapa memulakan blog. Ini memberi anda peluang untuk menulis tentang pengalaman hidup anda dan benar-benar menikmati apa yang anda lakukan. Dan jika anda memulakannya dengan cara yang betul, anda mempunyai peluang lebih besar untuk menghasilkan sejumlah wang tambahan atau mungkin mengubah blog sederhana menjadi mesin menghasilkan wang yang dapat mengubah hidup anda.

Memulakan Blog Gaya Hidup

Blog Kehidupan

Memulakan blog tidaklah sukar jika anda mengikuti semua langkah yang akan kami wakili. Sekiranya anda sudah memutuskan untuk mencubanya, kami harap anda juga telah melayari beberapa blog gaya hidup popular yang mungkin memberi anda idea yang tepat. Masih ada beberapa perkara yang perlu anda jaga.

Gaya hidup adalah topik yang luas. Baiklah, ini merangkumi semua yang berlaku dalam hidup, jadi itu semua yang dapat anda fikirkan. Memilih niche yang tepat sangat penting kerana jika tidak, anda mungkin terjebak dalam usaha untuk merangkumi segalanya. Walaupun mungkin terdengar idea yang baik untuk menulis apa sahaja mengenai semua perkara, anda harus berhenti di sini dan memikirkan perkara yang paling anda gemari. Fokus hanya pada aspek kehidupan yang anda benar-benar nikmati dan sukai. Juga, sertakan perkara yang anda tahu tentang sesuatu, dan anda akan dapat mengasingkan beberapa kategori yang akan membentuk blog anda dengan cepat.

Adakah anda gemar melancong? Mungkin anda pakar dalam hiasan rumah? Atau adakah anda suka bercakap mengenai hubungan? Ini hanya beberapa contoh yang mungkin anda fokuskan. Dan bahagian yang menarik mengenai blog gaya hidup ialah anda dapat menggabungkan semua kategori yang berlainan ke dalam satu blog yang akan membolehkan anda menyatakan cinta dan menunjukkan kepakaran.

Pilih platform blog anda

Apakah Platform Blogging Terbaik?

100 Blog Teratas mengikut Platform

Platform Blogging

Internet sangat besar, dan semua berbilion laman web dan blog tersebut jelas tidak berdasarkan teknologi yang sama. Jadi, bagaimana anda memilih platform blogging terbaik untuk blog gaya hidup anda? Beberapa platform disediakan secara percuma. Sebilangan mungkin kelihatan sempurna untuk pemula tetapi belum ada yang dekat dengannya. Nasib baik, ada platform blogging yang memberi anda semua kemungkinan. Yang akan membolehkan pemula dan profesional untuk fokus pada blog dan bukannya semua teknikal dan menangani masalah. Kami bercakap mengenai WordPress.

Seperti yang telah anda ketahui, terdapat dua versi WordPress. Tetapi kami bercakap mengenai WordPress yang dihoskan sendiri secara percuma, tetapi masih memberi anda pilihan untuk mengawal sepenuhnya blog anda yang boleh anda kembangkan sejauh yang anda mahukan.

Sekiranya anda merancang untuk serius dalam blog anda di masa hadapan, adalah mustahak anda memulakan dengan betul. Pilih WordPress yang dihoskan sendiri, manjakan diri anda dengan syarikat hosting yang baik (lebih lanjut mengenai perkara ini dalam baris berikut), cari tema yang bagus, dan pemalam yang berguna.

Sudahkah anda memikirkan nama domain anda?

Pertimbangkan domain sebagai alamat blog anda. Sama seperti rumah anda yang dilabelkan dengan nama jalan dan nombor yang akan diketahui oleh pengepos anda untuk menghantar pesanan eBay anda ke tempat yang betul, blog anda memerlukan sesuatu yang serupa. Di mana anda akan mengarahkan pelawat sekiranya anda tidak mempunyai alamat yang unik?

Pasti memerlukan masa untuk mendapatkan nama domain yang tidak dapat dilupakan yang akan anda gemari dan pelawat anda, dan itu belum tersedia untuk dibeli. Nama itu mesti dihubungkan dengan erat dengan nama blog anda. Anda mesti mencari peluasan yang betul dan mengikuti beberapa peraturan lain yang tidak bertulis mengenai memilih nama domain.

Bagaimana untuk mendapatkan blog anda dalam talian

bluehost

Bluehost adalah Hosting Lebih Lanjut 1.5 Juta Domain dan hampir 2% dari semua nama domain digunakan di seluruh internet.

Kami di FirstSiteGuide mempunyai banyak masa dengan banyak syarikat web hosting. Kami bahkan telah mengkaji banyak daripadanya dan membandingkan antara satu dengan yang lain. Setelah berjam-jam dihabiskan untuk syarikat hosting, kami sangat mengesyorkan Bluehost. Syarikat hosting premium ini bahkan disarankan oleh WordPress.org sebagai salah satu yang terbaik yang boleh anda pilih untuk blog yang dikuasai WordPress anda.

Org WP

jam
garisan

Langkah Pertama – Dapatkan perjanjian

Dengan mengikuti pautan ini, anda akan mendapat tawaran hosting premium yang sama di Bluehost dengan lebih sedikit wang. Untuk memastikan semuanya baik-baik saja, anda harus melihat harga $ 2.75 dan bukannya $ 7.99 biasa setiap bulan. Klik butang “Mulakan Sekarang” untuk meneruskan ke langkah seterusnya.

Langkah 1

makanan

Langkah Kedua – Rancangan Harga

Walaupun skrin sebelumnya menunjukkan rancangan yang paling berpatutan, perjanjian ini membolehkan anda memilih mana-mana rancangan Bluehost dengan harga yang lebih rendah.

Pelan Asas terhad kepada satu laman web dan ruang laman web 50 GB, tetapi ia tetap memberikan semua yang anda perlukan untuk memulakan. Itu akan lebih dari cukup untuk membuat anda berada di perairan blog, dan anda boleh menghabiskan berbulan-bulan menulis blog mengenai gaya hidup tanpa merasa ada yang hilang. Tetapi apabila anda mengatasi pelan Asas, mudah untuk ditingkatkan, jadi anda tidak perlu risau pada masa ini.

Rancangan Plus dan Pro membolehkan anda meningkatkan blog anda dan meningkatkan hobi anda dan menjadikannya perniagaan yang serius. Ini bagus untuk diketahui, jadi apabila anda memutuskan sudah waktunya untuk menjadi lebih serius mengenai blog, anda tidak perlu risau mencari syarikat hosting lain.

Langkah 2

bodoh

Langkah Ketiga – Nama Domain

Bluehost memberi anda a domain percuma. Sekarang masanya untuk memilih satu untuk blog. Ini adalah bahagian penting, jadi jangan anggap remeh. Setelah siap, masukkan nama domain dengan teliti, periksa dua kali dan klik “Seterusnya”.

Langkah 3

pakaian

Langkah Keempat – Maklumat akaun

Nama domain anda telah diterima, selamat! Sekarang masanya untuk mengisi beberapa maklumat peribadi. Tulis dengan teliti semua butiran mengenai diri anda, dan jangan risau – Bluehost menganggap ini sangat serius dan menyimpan semua maklumat peribadi dan selamat.

Langkah 4

kuda

Langkah Lima – Maklumat Pakej

Dengan memilih Pelan Akaun, anda dapat menurunkan harga perbelanjaan hosting bulanan anda. Oleh kerana anda sudah memilih pelan Asas, anda tidak perlu risau tentang pilihannya. Semuanya akan sama, kecuali harganya. Pelan 12 bulan standard akan dikenakan biaya $ 4.45 sebulan, tetapi jika anda memutuskan untuk membayar selama 36 bulan sekarang, anda hanya akan membayar $ 2.75 sebulan! Jangan lupa bahawa laman web anda dihoskan sepanjang bulan dengan harga secawan kopi!

Periksa maklumat lain dengan teliti, dan pilih salah satu pilihan tambahan jika anda memerlukannya. Sekiranya anda tidak pasti apa yang harus dipilih pada masa ini, jangan lewatkan ini kerana anda selalu boleh kembali ke akaun Bluehost anda dan membuat perubahan. Masukkan maklumat pembayaran anda di bahagian bawah dan centang kotak “Syarat dan Peraturan”. Pastikan semua maklumat betul, dan klik butang “Kirim”.

Langkah 5

tiket

Langkah Enam – Log Masuk

Sebelum anda log masuk ke akaun anda, Bluehost memerlukan anda membuat kata laluan anda. Penting untuk memahami bahawa akaun menyimpan semua yang berkaitan dengan laman web anda, termasuk maklumat pembayaran, jadi pastikan anda menggunakan kata laluan yang kuat dan menjadikannya selamat. Klik pada butang “Buat kata laluan anda”. Pilih kata laluan atau biarkan Bluehost mengesyorkan yang kuat, baca dan setuju dengan dasar privasi dan syarat perkhidmatan, dan klik “Seterusnya.”

Langkah 6
Langkah 6
Langkah 6

Sekarang masanya untuk log masuk ke akaun baru anda. Klik pada butang “log masuk” atau kembali ke laman utama Bluehost. Anda harus melihat butang masuk di menu yang terletak di bahagian atas halaman. Klik pada butang dan isikan nama domain atau nama pengguna anda, dan maklumat kata laluan.

topeng

Langkah Ketujuh – Pasang WordPress

Cari ikon WordPress dan pilih pilihan pemasangan pantas. Sistem sekarang akan melakukan semuanya secara automatik. Anda boleh melupakan pemasangan WordPress secara manual atau bimbang tentang cara membuat pangkalan data dan mengacaukan fail. Anda harus segera menerima nama pengguna dan kata laluan yang akan membolehkan anda masuk ke blog WordPress anda.

makan

Langkah Kelapan – Memilih tema

Setelah memasang WordPress di akaun baru anda, anda harus memilih tema sehingga anda dapat menyelesaikan penyusunan blog anda. Kami mencadangkan agar anda memilih salah satu dari senarai kerana anda perlu meluangkan masa untuk memilih tema WordPress terbaik untuk blog anda. Jangan bimbang, tidak kira tema mana yang anda pilih pada masa ini, anda boleh memilih tema yang lain Direktori Tema WordPress.

Langkah 8

Setelah memilih tema, cukup klik butang “Mula Membina” yang akan membolehkan anda mengakses papan pemuka.

Langkah 8

buku

Langkah Sembilan

Sekiranya ini adalah laman web WordPress pertama anda, Bluehost sedia membantu. Ikuti tutorial di skrin yang akan membimbing anda melalui proses penyediaan yang mudah. Sekiranya anda tahu apa yang anda lakukan, dan tahu cara beralih ke papan pemuka WordPress, klik butang “Saya tidak memerlukan pertolongan”, dan anda akan dapat bekerja sendiri. Sekiranya anda mengikuti jalan ini, jangan lupa untuk melihat panduan lengkap kami yang akan membantu anda mempelajari asas-asas WordPress.

Langkah 9

katil

Langkah Sepuluh

Tidak seperti pemasangan WordPress biasa, Bluehost menyediakan pelbagai alat yang mungkin dapat membantu anda dalam blog anda. Di sudut kiri atas, anda akan menemui item menu Bluehost yang mengandungi pelbagai pilihan.

Langkah 10

Tetapi sebelum blog gaya hidup baru anda siap untuk umum, anda masih perlu menambahkan Tajuk Laman dan Penerangan Laman. Ini adalah bahagian penting dari laman web ini, tetapi anda selalu boleh kembali ke Tetapan Umum WordPress dan mengubahnya. Oleh itu, walaupun anda harus menjaga apa yang hendak ditulis di sini, jangan hentakkan kepala anda ke dinding kerana perubahannya hanya dengan satu klik sahaja.

Langkah 10

Bacaan yang disyorkan: Pelajari Cara Menggunakan WordPress

Cara mengendalikan kandungan

Roket

Blog adalah satu platform yang akan digunakan oleh blogger gaya hidup untuk menyebarkan kandungan. Selalunya, blogger gaya hidup akan menggunakan media lain seperti video, podcast, dan media sosial untuk menghantar dan mempromosikan mesej dan kandungan mereka

Dengan menerbitkan hanya dua catatan blog seminggu, anda akan mendapat seratus menjelang akhir tahun pertama anda. Itu akan membuat anda melepasi ambang 54 entri blog dan anda harus mula mendapat sekurang-kurangnya 30% lebih banyak trafik.

Setelah blog ditubuhkan, pengembaraan sebenar akan bermula. Sekarang masanya untuk mula menyampaikan kandungan menarik kepada orang ramai. Tidak kira betapa cantiknya blog anda, orang tidak akan mematuhinya melainkan jika ia membuktikan nilai.

Malangnya, mengendalikan kandungan adalah sesuatu yang tidak dapat kami tunjuk arah melalui langkah demi langkah. Setiap blog dan setiap blogger berbeza. Walaupun cerita panjang akan berfungsi untuk satu blogger, yang lain akan menarik pembaca hanya dengan pengumuman pendek. Walaupun seorang blogger gaya hidup dapat memperoleh gaji bulanan dengan menyiarkan gambar, yang lain akan belajar bagaimana berinteraksi dengan orang melalui video.

Apa yang boleh kami lakukan di sini adalah memberitahu anda berpegang pada apa yang anda suka dan ketahui. Sekiranya anda mahir dengan kata-kata dan suka bercerita, tumpukan perhatian kepada perkara itu. Cepat atau lambat, orang akan menyedari perkara itu. Tetapi jika anda memfokus pada gambar (yang mungkin bukan perkara anda) anda akhirnya akan melakukan sesuatu yang tidak anda sukai – dan itulah yang akan diperhatikan oleh pengunjung.

Tanpa basa-basi lagi, mulakan dengan catatan pertama anda, dan jangan lupa bahawa blog bukanlah projek selama satu bulan. Sebelum anda mula menarik pengunjung dan berinteraksi dengan mereka, mungkin memerlukan beberapa bulan.

Bacaan yang disyorkan: Cara Menulis dan Membuat Kandungan Blog yang Hebat

Cara mendapatkan pelawat pertama anda?

Sekiranya anda ingin menyimpan blog hanya untuk diri sendiri, maka anda harus memulakan buku harian peribadi. Blog mestilah sesuatu yang senang dibaca oleh orang lain. Tetapi bagaimana anda mendapat pelawat pertama itu?

Terdapat begitu banyak cara untuk membuat orang memeriksa blog baru anda. Orang mendedikasikan keseluruhan kerjaya mereka untuk ini, jadi kami tidak dapat merangkumi semua teknik hanya dalam satu perenggan kecil. Anda boleh menghantar e-mel, menyertai forum atau kumpulan dan berhubung dengan orang lain, menambah pautan ke tandatangan e-mel anda, menggunakan pelbagai perkhidmatan atau beriklan di laman web lain. Oleh itu, luangkan masa anda, dan mulakan dengan langkah yang lebih kecil.

Bacaan yang disyorkan: Cara Mempromosikan Blog dan Kandungannya

Soalan Lazim

Blog Kehidupan

Berapakah kos untuk memulakan blog gaya hidup?

Seperti yang kami nyatakan sebelumnya, blog gaya hidup tidak semestinya mahal. Sekurang-kurangnya semasa anda melakukan langkah pertama. Daripada menghabiskan ribuan di laman web khusus, anda boleh memulakan dengan WordPress dan memilih tema yang bagus. Sekiranya anda memilih Bluehost, hosting dan domain akan dikenakan biaya hanya $ 2.75 sebulan, dan anda masih akan mendapat semua pilihan dan ciri yang anda perlukan. WordPress percuma, dan Bluehost akan memasangnya secara automatik untuk anda.

Apa yang perlu saya blog tentang?

Oleh kerana anda berminat untuk memulakan blog gaya hidup, anda harus menemui beberapa bahagian kehidupan anda yang anda nikmati. Sekiranya anda mengetahui satu atau dua perkara tentang topik itu juga, itu mungkin topik untuk anda. Untuk membantu anda, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda pertimbangkan:

Niche Blogging Yang Menjana Wang Paling Banyak
Niches

 • Tulis mengenai perjalanan anda
 • Huraikan rutin harian anda
 • Tulis mengenai kemahiran memasak anda
 • Muat naik gambar dan video dari pihak yang anda atur
 • Berikan sedikit nasihat mengenai hubungan atau keibuan
 • Sertakan orang dalam perbincangan mengenai sesuatu yang anda baca dalam berita

Tidak kira apa yang anda putuskan untuk membuat blog, ingatlah bahawa itu adalah blog gaya hidup dan ini adalah sesuatu di mana anda harus merasa selesa. Jangan mencari topik yang tidak anda gemari hanya kerana seseorang memberitahu anda bahawa orang akan bertindak balas terhadap perkara tertentu dengan lebih baik.

Bagaimana blogger gaya hidup dibayar?

Sudah tentu, ia akan memakan masa sebelum anda mula menjana wang. Sebelum mendapat gaji pertama dari blog anda, anda harus fokus pada blog itu sendiri dan menarik perhatian penonton. Tetapi untuk memahami seberapa besar kemungkinannya, berikut adalah beberapa cara mendapatkan wang dengan blog gaya hidup:

Pendapatan blog dari pemasaran gabungan

% Akaun Amazon Pendapatan Gabungan oleh Niche

gabungan-stat

 • Rangkaian iklan – anda boleh menyertai salah satu rangkaian iklan yang popular (seperti Google AdSense, Media.net atau BeliSellAds) yang akan membolehkan anda memaparkan iklan yang disasarkan. Semakin popular blog itu, semakin banyak wang yang anda dapat.
 • Jual ruang iklan secara langsung – blogger gaya hidup boleh memaparkan iklan di bar sisi, dalam artikel atau di mana sahaja di laman web ini. Anda boleh menjual ruang iklan tersebut terus kepada pengiklan.
 • Catatan yang ditaja – anda boleh menerima jawatan yang ditaja. Sekiranya anda membina blog yang bagus, orang akan mahu membayar untuk dipaparkan di laman web anda.
 • Program gabungan – anda boleh mengesyorkan produk melalui blog anda. Sekiranya pelanggan membuat pembelian, anda akan mendapat komisen.
 • Jual ebook anda sendiri – anda boleh menulis buku atau ebook dan menjualnya.
 • Mulakan laman web keahlian – jika anda dapat menawarkan sesuatu yang unik, orang mungkin ingin membayar yuran bulanan untuk kandungan unik.
 • Jual gambar makanan anda – jika anda seorang jurugambar yang baik, anda boleh menjual hak untuk gambar anda.

Berapa banyak wang yang boleh anda hasilkan dengan blog gaya hidup?

pengisar

Blog gaya hidup biasanya berukuran tinggi, memberikan lebih banyak pengalaman visual bagi pembaca

Sama seperti blog lain, ia mungkin hanya sebagai hobi dan sesuatu yang anda kerjakan pada hujung minggu. Tetapi ia juga terbukti menjadi mesin menghasilkan wang yang akan menggantikan pekerjaan 9-5 biasa anda.

Blog yang popular dapat memperoleh beberapa ribu dolar sebulan tanpa masalah. Sebagai contoh, Huffington Post melaporkan bahawa Lindsay dan Bjork Ostrom, duo di belakang blog Pinch of Yum memperoleh $ 802,144.55 dalam tempoh 12 bulan (dari Disember 2015- November 2016). Jelas, tidak banyak blog gaya hidup akan dapat memperoleh banyak pendapatan. Untuk memahami bagaimana keadaannya, pasangan yang sama dari contoh memperoleh hanya $ 20 pada bulan pertama mereka.

Oleh itu, penting untuk tidak berhenti hanya kerana anda tidak memperoleh berjuta-juta pada bulan pertama blog anda. Tetapi jika anda pandai dan bekerja keras, anda boleh mula memperoleh ratusan dolar sebulan setelah blog tahun pertama anda.

Blog gaya hidup teratas untuk diikuti

kerangka

Sekiranya anda masih tidak seratus peratus yakin bagaimana gaya hidup blog, mari kita tunjukkan beberapa contoh. Orang-orang berikut berjaya membuat blog yang berjaya menarik minat pembaca setia setiap hari. Ya, orang-orang ini bahkan menjana wang dengannya.

Secawan Jo

cawan-jo

kamera

Sertakan gambar dan visual berkualiti tinggi. Pembaca menarik ke blog yang mempunyai gambar dan visual yang indah untuk dilihat. Gunakan kamera digital yang bagus untuk mengambil gambar yang berkaitan dengan catatan anda

Blog yang menakjubkan ini ditulis oleh Joanna Goddard dari New York. Setelah berjaya dalam kerjaya di pelbagai majalah popular, Joanna memutuskan untuk memulakan blognya sendiri. Walaupun bermula sebagai hobi hujung minggu, Secawan Jo dengan cepat menjadi sangat popular di mana Joanna sekarang menulis mengenai gaya, makanan, reka bentuk, perjalanan, hubungan, dan keibuan. Blog adalah contoh terbaik bagaimana gaya hidup blog, jadi jangan takut untuk belajar dari pengalaman Joanna.

Kecerdasan & Keseronokan

keceriaan

Kate Arends memutuskan untuk memulakan blognya sendiri pada tahun 2008 ketika dia masih bekerja sebagai pereka grafik. Cintanya terhadap barang-barang yang mahal dan cantik membuatnya berfikir tentang kehidupan. Ketika itulah dia memutuskan untuk memulakan Kecerdasan & Keseronokan sebagai medium yang membolehkannya mengekspresikan dirinya. Blog dengan cepat menjadi berjaya, dan kini mempunyai lebih daripada 3 juta pengikut unik dan beberapa orang yang mengusahakannya setiap hari.

Kek cawan dan kasmir

kek cawan-kasmir

Emily Schuman adalah wanita lain yang berjaya yang memulakan blog sebagai cara mudah untuk menjangkau orang dan mengekspresikan dirinya. Orang-orang jatuh cinta dengan gaya penulisan dan tulisan Emily yang dia mula sampaikan, sehingga dia dapat berpaling Kek cawan dan kasmir menjadi lebih daripada sekadar hobi. Blog sekarang adalah salah satu blog gaya hidup paling popular di mana Emily mempunyai beberapa pekerja. Blog merangkumi fesyen, makanan, kecantikan, hiasan, dan banyak lagi.

Kesimpulannya

Memulakan blog gaya hidup tidaklah sukar. Walaupun ini adalah pertemuan pertama anda dengan membuat blog, anda tetap boleh mengikuti semua langkah dan menyiapkan blog. Tetapi mengekalkan blog gaya hidup yang berjaya adalah cerita lain. Kini tiba masanya untuk anda bersinar dan menunjukkan semua kreativiti anda.

Menulis cerita, mengambil gambar atau merakam video memerlukan masa. Mendapatkan pelawat dan memikat mereka kembali dengan catatan lain adalah satu cabaran. Tetapi inilah sebabnya mengapa anda ingin memulakan blog gaya hidup sejak dulu, bukan? Untuk menunjukkan minat anda, untuk mengajar sesuatu kepada orang lain dan berkongsi kehidupan anda dengan masyarakat. Terus hantar, dan jangan lupa singgah di blog kami untuk mempelajari lebih banyak blog.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked