Cara Mempercepat Laman Web Anda

Pengenalan

nelayan

83% pengguna menjangkakan laman web akan dimuat dalam masa 3 saat atau kurang tetapi masa muat rata-rata 500 halaman utama e-dagang adalah 10 saat

Data menunjukkan betapa pentingnya kelajuan laman web di AS, dengan sekitar 25% orang yang mengatakan bahawa mereka akan meninggalkan laman web yang memerlukan lebih daripada empat saat untuk memuatkan

Masa muat halaman dalam beberapa saat.

jam

Mengenai 47% daripada semua pembeli mahu laman web anda dimuat dalam masa kurang dari dua saat.

kuali

Sekiranya halaman mengambil masa lebih dari tiga saat untuk dimuat, habis 40% pelawat akan melantun.

Tidak ada yang lebih mengecewakan daripada laman web yang perlahan. Bukan sahaja buruk bagi pengguna akhir, tetapi juga sangat buruk bagi pemilik laman web. Pada hari dan hari, kita hidup, memiliki laman web adalah keperluan bukan sahaja untuk perniagaan tetapi juga untuk sesiapa sahaja yang ingin berkongsi maklumat berguna dengan dunia. Sama ada mereka adalah jurugambar yang berusaha mempamerkan karya mereka, seniman yang berusaha membuat suara mereka didengar, ibu yang tinggal di rumah, menyediakan tutorial DIY atau guru yang ingin berkongsi pengetahuan mereka, sangat penting untuk mempunyai laman web yang berkesan. Salah satu faktor utama yang menjadikan laman web berkesan adalah kepantasan.

Mengapa Kelajuan Laman Web Anda Penting?

Kepantasan boleh membuat atau merosakkan laman web. Ini mempengaruhi trafik, paparan halaman, penukaran, penjualan, dan reputasi anda secara keseluruhan. Dengan menjadikannya lebih pantas, anda dapat meningkatkan perniagaan atau asas peminat anda dan membantunya berkembang. Kajian menunjukkan:

 • 47 peratus orang mengharapkan laman web dimuat dalam masa kurang dari dua saat.>
 • 40 peratus orang sangat mungkin meninggalkan laman web jika memuatkan masa lebih dari tiga saat.

Oleh itu, kelajuan laman web memainkan peranan yang sangat penting dalam menjayakan perniagaan anda. Ini harus menjadi salah satu keutamaan anda jika anda ingin menonjol dari persaingan anda. Dengan mempercepat laman web anda, bukan sahaja anda akan memperoleh hasil positif dari segi paparan halaman dan penukaran, tetapi anda juga akan memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada pengunjung anda.

Pengalaman pengguna yang hebat adalah kunci untuk membina asas pelanggan yang kuat dan membina jenama yang kuat. Sekiranya laman web anda diperlukan untuk dimuat selama-lamanya, maka apa gunanya memiliki laman web yang hebat dari segi unsur-unsurnya yang lain, sedangkan orang-orang bahkan tidak mungkin tinggal dan memeriksanya? Oleh itu, dengan tidak memastikan laman web anda dimuat dengan cepat, anda berisiko kehilangan banyak pelanggan atau pengikut dan, dengan itu, banyak pendapatan.

Lebih-lebih lagi, kelajuan laman web anda sangat penting untuk SEO anda. Sekiranya laman web anda memuat dengan pantas, kedudukan anda di mesin carian akan lebih tinggi. Ini kerana Google lebih suka laman web yang pantas, dan ini memberi ganjaran kepada mereka dengan meletakkannya lebih tinggi dalam hasil mesin pencari. Terlepas dari kepantasan, pengalaman pengguna adalah faktor lain dalam algoritma ranking Google. Oleh itu, dengan meningkatkan kelajuan laman web anda dan meningkatkan pengalaman pengguna, anda akhirnya akan meningkatkan kedudukan SEO anda.

Hasilnya, anda akan mendapat trafik yang lebih tinggi dan menarik lebih banyak petunjuk berkualiti yang dapat anda ubah menjadi pelanggan, akhirnya meningkatkan penjualan dan menjana lebih banyak pendapatan.

Cara Menguji Kelajuan Laman Web Anda?

 • Wawasan PageSpeed adalah alat percuma Google untuk menguji kelajuan laman web anda dan sangat mudah digunakan. Yang perlu anda lakukan ialah memasukkan URL laman web anda dan alat tersebut akan menganalisis kandungannya dan menghasilkan cadangan bagaimana membuat laman web anda lebih pantas.
 • Pingdom juga merupakan alat yang sangat berguna yang bukan sahaja menguji kelajuan laman web anda, tetapi juga mengkaji dan menilai prestasi laman web anda. Ini juga melacak sejarah prestasi laman web anda, jadi anda dapat mengetahui tentang kemungkinan perubahan mengenai kecepatan laman web anda.
 • YSlow adalah alat yang menguji kelajuan laman web anda dan menawarkan nasihat tentang cara memperbaikinya. Ini juga dapat memberi anda sambungan Chrome untuk memeriksa kelajuan laman web anda.

15 Cara Mempercepat Laman Web Anda

Terdapat banyak cara untuk mempercepat laman web anda, menjadikannya benar-benar berkesan dan berjaya. Berikut adalah beberapa kaedah termudah dan berkesan untuk mempercepat laman web anda dan membuat usaha anda terbayar dalam jangka masa panjang.

Tingkatkan Pelan Web Hosting Anda

Secara sebenar, ini bermaksud bahawa jika laman web anda biasanya memperoleh $ 100,000 sehari

1 saat

Ramai orang memilih rancangan hosting web yang murah ketika pertama kali membuat blog atau laman web, jadi mereka memilih hosting bersama. Lama kelamaan, mereka menyediakan lebih banyak kandungan dan laman web mereka berkembang, akhirnya menjadi perlahan. Sekiranya itu adalah kes anda, pilihan terbaik adalah meningkatkan rancangan hosting web anda. Meningkatkan rancangan hosting web anda adalah kaedah termudah dan termudah untuk meningkatkan kelajuan laman web anda. Tetapi pastikan bahawa anda memilih syarikat hosting terbaik yang akan memenuhi semua keperluan anda.

Sekiranya anda telah berkongsi hosting, anda harus beralih ke VPS atau pilihan khusus. Bagaimanapun, anda akan melihat perbezaan ketara dalam kelajuan laman web anda. Membuat keputusan antara dua pilihan bergantung pada keperluan perniagaan anda sendiri, jadi pastikan anda meneroka kedua-dua pilihan dengan teliti dan teliti.

Inilah nota ringkas mengenai kedua-duanya. Hosting VPS (Virtual Private Server) mungkin merupakan pilihan terbaik untuk digunakan, kerana ia menggunakan beberapa pelayan untuk pengedaran kandungan (kadang-kadang bahkan beratus-ratus pelayan). Ini juga merupakan penyelesaian yang dapat ditingkatkan dan paling menarik bagi perniagaan kecil dan sederhana, dan juga blogger.

Sebaliknya, dengan pelayan khusus, anda mendapat kawalan penuh, kerana anda mendapat sumber yang berdedikasi. Anda tidak perlu berkongsi RAM, CPU, lebar jalur atau apa sahaja kerana semua sumber dikhaskan untuk anda sahaja. Juga, had lebar jalur lebih tinggi tetapi, kerana anda tidak mempunyai banyak komputer, pilihan hosting ini jauh lebih fleksibel. Walau bagaimanapun, ia jauh lebih mahal daripada hosting VPS.

Dayakan Penyemak Imbas Penyemak Imbas

Pakar kelajuan Microsoft dan saintis komputer Harry Shum percaya 0.25 saat perbezaan masa muat halaman – lebih cepat atau lebih perlahan – adalah nombor ajaib yang menentukan kelebihan daya saing untuk perniagaan dalam talian.

Mengaktifkan cache dapat meningkatkan kelajuan laman web anda dengan ketara dan memberi pengalaman pengguna yang lebih bermanfaat kepada pengunjung laman web anda. Caching merujuk pada proses penyimpanan fail statik, seperti dokumen HTML, file media, gambar, CSS dan file JavaScript, untuk akses yang lebih mudah dan cepat, sehingga pangkalan data tidak perlu mengambil setiap fail setiap kali ada yang baru permintaan. Semakin banyak permintaan dibuat ke pelayan anda, semakin banyak masa yang diperlukan untuk memuatkan laman web anda.

Apabila seseorang mengunjungi laman web anda, elemen-elemen di laman web yang mereka coba akses secara automatik dimuat dan disimpan di cakera keras mereka dalam cache (penyimpanan sementara). Dengan begitu, pada masa berikutnya mereka melayari laman web anda, penyemak imbas mereka akan memuatkan laman web yang diminta dengan cepat, tanpa perlu menghantar permintaan HTTP ke pelayan lagi.

tangan

44% pembeli dalam talian mengatakan bahawa urus niaga dalam talian yang perlahan menjadikan mereka cemas akan kejayaan sesuatu transaksi

Walau bagaimanapun, caching berfungsi untuk pengunjung berulang sahaja, kerana, jelas, pengunjung pertama kali tidak mempunyai versi cache dan disimpan di laman web anda. Walaupun begitu, membolehkan cache penuh untuk laman web anda dapat mengurangkan masa muat halaman anda dari 2.4 hingga 0.9 saat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mungkin terdapat 30 atau lebih komponen yang perlu disimpan dalam cache pengguna pada kali pertama mereka mengunjungi laman web anda, tetapi hanya beberapa komponen yang perlu dimuat turun untuk lawatan berikutnya.

Bergantung pada platform laman web yang anda gunakan, terdapat pelbagai cara untuk mengaktifkan cache penyemak imbas. Contohnya, jika anda menggunakan WordPress, cara termudah untuk mengaktifkan cache adalah memasang pemalam. Plugin cache WordPress terbaik adalah Jumlah Cache W3, plugin prestasi yang paling popular, dan WP Super Cache, yang terbaik untuk laman web dengan trafik tinggi dan pelayan yang lemah.

siput

51% pembeli dalam talian di AS mengatakan bahawa kelambatan laman web adalah sebab utama mereka meninggalkan pembelian

Sekiranya anda menggunakan Drupal sebagai CMS anda, anda harus menggunakan Varnish Cache perisian untuk memanfaatkan cache penyemak imbas. Sekiranya Joomla adalah CMS anda, anda boleh mengaktifkan cache penyemak imbas di papan pemuka Joomla anda: pergi ke Sistem> Konfigurasi global dan klik pada tab Sistem. Anda akan melihat label Cache di bawah label tetapan Cache, di mana anda mengklik untuk membuka menu drop-down dan memilih pilihan AKTIF – Konservatif Caching dari senarai. Klik simpan dan pergi ke Extensions> Plugin Manager, di mana anda boleh mengaktifkan plugin System – Cache.

sampah

18% pembeli akan meninggalkan troli mereka jika halaman terlalu perlahan. Jumlah kos keranjang belanja terbengkalai untuk peruncit dalam talian telah dianggarkan melebihi $ 20 bilion setahun

Anda juga dapat mengaktifkan cache penyemak imbas di peringkat pelayan, iaitu, mengintegrasikan caching ke dalam skrip sisi pelayan anda, yang merupakan sesuatu yang dapat dibantu oleh pembangun web anda.

Sumber statik yang disimpan dalam cache harus mempunyai jangka hayat cache sekurang-kurangnya satu minggu. Anda boleh menetapkannya dengan menambahkan Expires Header dan menetapkannya minimum satu minggu dan maksimum satu tahun. Pilihan terbaik adalah menetapkan waktu luput lewat untuk sumber statik yang tidak sering dikemas kini dan masa tamat pendek untuk sumber yang dikemas kini secara berkala.

Expired Header memberitahu penyemak imbas sama ada fail tertentu perlu diminta dari pelayan atau dari cache penyemak imbas. Mereka juga memberitahu penyemak imbas berapa lama masa yang diperlukan untuk menyimpan fail tersebut dalam cache sehingga tidak dimuat turun lagi semasa lawatan berikutnya.

lori miskin

79% pelanggan yang tidak berpuas hati tidak lagi mengunjungi laman web yang berprestasi rendah – kecuali ketika anda menggunakan Google atau Amazon.

Dayakan Pemampatan Gzip

Sekiranya anda pernah memampatkan fail di komputer anda sebagai fail ZIP, maka anda mesti tahu berapa banyak kaedah itu dapat mengurangkan ukuran fail. Pemampatan Gzip berfungsi sama, kecuali dengan halaman laman web. Ini adalah kaedah pemampatan terbaik dan paling berkesan yang dapat dilakukan dengan banyak meminimumkan permintaan HTTP dan mengurangkan masa respons, kadang-kadang sebanyak 70 peratus.

dua lelaki

46% pelanggan yang tidak berpuas hati mengembangkan kesan negatif yang berkekalan dan 44% berkongsi pengalaman membeli-belah mereka dengan seluruh dunia.

Dengan mengaktifkan pemampatan Gzip, fail laman web anda akan dimampatkan secara automatik dalam fail ZIP. Ini akan mengurangkan ukuran mereka dan meningkatkan kelajuan laman web anda. Lebar jalur yang banyak akan dijimatkan dan masa muat halaman di laman web anda akan bertambah baik. Apabila seseorang mengunjungi laman web anda, fail yang dimampatkan akan dizip secara automatik sehingga kandungannya dapat diakses.

Anda boleh memasang pemampatan Gzip di laman web anda dengan menggunakan pemalam pemampatan yang betul untuk CMS anda, tetapi anda juga boleh melakukannya secara manual. Terdapat dua cara untuk menambahkan pemampatan Gzip secara manual ke laman web anda. Yang pertama adalah menambahkan kod berikut ke fail .htaccess anda jika anda ingin memampatkan teks, JavaScript, HTML, CSS atau XML:

100 milisaat. Itulah berapa lama? Lobus oksipital di otak kita menyimpan maklumat visual sebagai memori Sensori

Mempercepat Laman Web Anda
Lihat Mempercepat Laman Web Anda [Infografik]

AddOutputFilterByType DEFLATE teks / dataran
AddOutputFilterByType DEFLATE teks / html
AddOutputFilterByType DEFLATE teks / xml
AddOutputFilterByType DEFLATE teks / css
Aplikasi AddOutputFilterByType DEFLATE / xml
Aplikasi AddOutputFilterByType DEFLATE / xhtml + xml
AddOutputFilterByType DEFLATE aplikasi / rss + xml
Aplikasi / javascript AddOutputFilterByType DEFLATE
Aplikasi AddOutputFilterByType DEFLATE / x-javascript

Sekiranya anda ingin memampatkan jenis fail tertentu secara lanjutan, tambahkan kod berikut ke fail .htaccess anda:

<fail *.html>
SetOutputFilter DEFLATE
</ fail>

Cara kedua untuk menambahkan pemampatan Gzip secara manual ke laman web anda adalah dengan menambahkan kod berikut ke bahagian atas halaman HTTP atau PHP anda:

jika (substr_count ($ _SERVER['HTTP_ACCEPT_ENCODING'], 'gzip')) ob_mulakan("ob_gzhandler"); yang lain ob_mulakan();?>

Keluarkan Plugin Tidak Perlu

100 milisaat
memberi pengunjung ilusi tindak balas laman web seketika

1 saat masa muat halaman cukup untuk mengekalkan aliran pemikiran yang lancar

Pada 10 saat kelewatan, perhatian pengunjung hampir tidak disimpan. Sensasi ketidaksabaran, kekecewaan dan perasaan terbengkalai biasanya cukup kuat untuk membuat pengunjung tidak menyemak kembali laman web perlahan seperti ini

Setiap pemalam yang anda tambahkan memerlukan sumber untuk dapat dijalankan. Walau bagaimanapun, lebih banyak sumber menyebabkan laman web lebih perlahan. Sekiranya anda memasang beberapa pemalam yang tidak lagi anda gunakan atau didapati tidak perlu, anda harus menyahaktifkan dan menghapusnya. Tidak hanya banyak plugin yang melambatkan laman web anda, tetapi juga boleh menyebabkan masalah keselamatan dan kerosakan.

Dengan membuang plugin yang tidak diperlukan, anda dapat meningkatkan masa muat halaman anda dan mempercepat laman web anda. Namun, anda harus tahu bahawa berkaitan dengan pemalam, itu bukan hanya soal jumlah pemalam. Anda boleh memiliki 50 pemalam dan masih mempunyai laman web yang lebih pantas daripada seseorang yang memasang 10 pemalam di laman webnya. Jumlah pemalam adalah penting, tetapi ada juga kualiti mereka. Sebagai contoh, pemalam perkongsian sosial boleh mempengaruhi masa muat halaman anda, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memasukkan butang media sosial ke dalam kod sumber tema laman web anda.

Oleh itu, anda harus mengelakkan plugin yang memuat banyak skrip dan banyak gaya, melakukan banyak permintaan jarak jauh dan membanjiri setiap halaman di laman web anda dengan menambahkan banyak pertanyaan pangkalan data. Sudah tentu, pemalam menyumbang kepada fungsi laman web anda dan terdapat banyak yang dapat membantu anda memperbaikinya. Tetapi anda mesti menyimpan hanya yang anda perlukan.

Catatan: Jika anda menggunakan Drupal atau Joomla, misalnya, anda tidak mempunyai plugin untuk ditangani terlebih dahulu. Oleh itu, anda boleh mempercepat laman web anda dengan melumpuhkan modul atau menambahkan pelanjutan pengoptimuman kelajuan. Nasihat terbaik untuk Drupal adalah jangan sekali-kali menjalankan lebih daripada 50 modul. Hanya jalankan yang benar-benar diperlukan untuk fungsi laman web anda.

Bagi Joomla, pastikan anda melihat sambungan berikut, kerana masing-masing dapat meningkatkan kelajuan laman web anda: JQuery Mudah, LLFJ, Javascript Async dan Defer dan SkripDown.

Minimumkan Permintaan HTTP

Kehidupan sebenar
Contoh

Amazon dan Walmart sama-sama melaporkan a 1% kehilangan hasil per 100ms kelewatan muatan laman web

Walmart meningkatkan penukaran sebanyak 2% untuk setiap 1 saat peningkatan masa muat

Apabila Mozilla meningkatkan kelajuan halaman sebanyak 2.2 saat, Angka muat turun Firefox meningkat sebanyak 15.4%, atau 10 juta setiap tahun!

Gerai e-dagang Shopzilla saw 50 peratus pengurangan anggaran operasinya dengan mengecilkan masa muat halaman dari 7 saat ke 2 saat

Laman web boleh menjadi perlahan kerana terlalu banyak permintaan HTTP. Apabila seseorang mengunjungi laman web anda, mereka meminta fail tertentu. Penyemak imbas web mereka meminta fail tersebut dari pelayan anda dengan menggunakan protokol HTTP. Fail-fail ini merangkumi fail HTML, CSS dan fail JavaScript. Sekiranya anda mempunyai banyak permintaan, akan ada banyak permintaan HTTP dan laman web anda akhirnya akan diperlahankan.

Inilah sebabnya mengapa anda harus meminimumkan permintaan HTTP. Terdapat beberapa kaedah terbaik untuk melakukan ini.

 • Gabungkan skrip CSS, JS dan HTML.
 • Gunakan CSS dan bukannya gambar jika boleh.
 • Kurangkan bilangan elemen di setiap laman web.
 • Pasang pemalam caching.
 • Kurangkan pengalihan, yang membuat permintaan HTTP tambahan ke pelayan anda dan meningkatkan masa muat halaman anda.

Sebagai contoh, jika laman web anda responsif, pengguna mudah alih yang mengunjungi laman web anda akan diarahkan ke versi responsif. Anda boleh melakukan dua tindakan untuk memastikan pengalihan seperti itu tidak melambatkan laman web anda. Anda boleh mengatur pengalihan HTTP untuk secara langsung mengirim pengguna mudah alih ke URL khusus peranti tanpa pengalihan tambahan atau mengatur pengalihan JavaScript untuk mengenal pasti URL yang setara dengan mudah alih dan mengarahkan pengguna mudah alih kepadanya. Namun, pilihan terakhir dapat menyebabkan latensi, kerana halaman web perlu diunduh terlebih dahulu di sisi pengalihan pelanggan sebelum JavaScript dapat dijalankan dan pengalihan dapat dilakukan.

Dayakan HTTP Keep-Alive

Apabila pelayan web anda menerima permintaan HTTP dari penyemak imbas pelawat laman web anda, iaitu ketika pelawat meminta fail tertentu, penyemak imbas meminta izin dari pelayan untuk memuat turun fail tersebut. Ia melakukannya untuk setiap fail secara individu. Ini memerlukan banyak lebar jalur dan memori, apatah lagi ia menggunakan lebih banyak daya pemprosesan. Akhirnya, ia menyebabkan banyak beban pada pelayan anda dan melambatkan laman web anda.

HTTP vs HTTPS
Lihat HTTP vs HTTPS [Lembaran Menipu]

Anda boleh membuat laman web anda lebih cepat dengan mengaktifkan HTTP Keep-Alive, yang akan membuat satu sambungan terbuka untuk beberapa permintaan fail ke pelayan anda, sehingga mempercepat laman web anda. Ringkasnya, pelayan memberitahu penyemak imbas bahawa ia boleh memuat turun banyak fail pada masa yang sama, tanpa meletakkan terlalu banyak beban pada pelayan. Apabila bilangan sambungan ke pelayan anda terhad, banyak lebar jalur akan disimpan.

Anda boleh mengaktifkan HTTP Keep-Alive dengan menyalin dan menampal kod berikut ke dalam fail .htaccess anda:

<SekiranyaModul mod_headers.c>
Header set Connection tetap hidup
</ IfModule>

Minimumkan Fail JavaScript dan CSS

Inilah satu lagi contoh peranan penting yang dimainkan oleh kelajuan halaman dalam pendapatan laman web. Intuit, sebuah syarikat perisian cukai, melakukan eksperimen untuk mengurangkan masa memuatkan laman web mereka:

Untuk setiap saat yang dikeluarkan dari masa muat, Intuit diperoleh
penukaran

masa muat

Sekiranya anda mempunyai banyak fail JavaScript dan CSS di laman web anda, akan ada banyak permintaan HTTP ketika pengunjung laman web anda ingin mengakses fail tertentu. Oleh kerana penyemak imbas web mereka akan memperlakukan fail tersebut secara individu, banyak permintaan HTTP akan melambatkan laman web anda.

Walaupun meminimumkan (meminimumkan) permintaan HTTP dan mengaktifkan HTTP, Keep-Alive dapat meningkatkan kelajuan laman web anda. Anda harus mempertimbangkan untuk meminimumkan fail JavaScript dan CSS kerana ini juga dapat mempercepat laman web anda. Dengan memasukkan semua fail JavaScript ke dalam satu fail JavaScript, serta memasukkan semua fail CSS ke dalam satu fail CSS, anda akan mengurangkan jumlahnya. Ini akan mengurangkan jumlah permintaan HTTP dan mempercepat laman web anda.

Terdapat banyak alat pengurang yang boleh anda cuba, tetapi anda mungkin ingin memulakannya dengan percuma dan sangat mudah digunakan WillPeavy pemalam yang dapat membantu anda meminimumkan fail HTML, CSS dan JavaScript dengan cepat. BWP Minify (Better WordPress Minify) juga merupakan plugin hebat yang dapat membantu anda menggabungkan dan meminimumkan fail JavaScript dan CSS anda, tetapi itu adalah plugin untuk WordPress sahaja.

Optimumkan Imej Anda

Imej mengambil banyak lebar jalur. Apabila tidak dioptimumkan, yang bermaksud ukurannya besar, mereka menggunakan banyak sumber pelayan dan memerlukan lebih banyak masa untuk dimuat. Apabila gambar anda tidak dioptimumkan, laman web anda akan menjadi lebih perlahan.

Oleh itu, pertimbangkan untuk mengurangkan ukuran gambar anda tanpa menjejaskan kualitinya secara negatif. Anda boleh mencapainya dengan menggunakan pemalam yang dapat memampatkan gambar anda dan memastikan mereka tidak kehilangan kualiti dalam prosesnya.

Sekiranya anda menggunakan WordPress, cubalah WP Smush, pemalam yang akan memampatkan gambar anda secara automatik sebaik sahaja anda memuat naiknya ke pustaka media anda. Sebaliknya, jika anda menggunakan Drupal atau Joomla sebagai CMS anda, lihatlah Kraken, yang juga merupakan alat yang bagus untuk memampatkan gambar.

Selain itu, pertimbangkan untuk menggunakan sprite CSS, kerana ia juga dapat mempercepat laman web anda. Sprite adalah satu fail yang mengandungi semua gambar anda. Anda boleh membuat sprite dengan penggunaan CSS, yang dapat menentukan koordinat dan menyembunyikan semuanya dalam gambar kecuali bahagian yang anda perlukan. Oleh itu, semua gambar anda akan diletakkan di satu tempat dan halaman web anda akan dimuat dengan lebih pantas kerana satu gambar besar dapat dimuat lebih cepat daripada banyak gambar kecil.

Bila kamu mengoptimumkan gambar anda, selain dari ukurannya, anda perlu memusatkan perhatian pada format dan atribut src, yang merupakan URL gambar. Anda harus mengikuti format JPEG, sementara PNG juga bagus, tetapi tidak disokong sepenuhnya oleh penyemak imbas yang lebih lama.

pengguna mudah alih

50% pengguna mudah alih akan meninggalkan halaman jika tidak dimuat dalam 10 saat, dan tiga dari lima tidak akan kembali ke laman web itu

Ketika datang ke atribut src, anda perlu memastikan kodnya betul. Elakkan kod src gambar kosong. Yaitu, kod untuk gambar dalam HTML merangkumi yang berikut:

<img src="">

Apabila tidak ada sumber di dalam tanda petik, penyemak imbas membuat permintaan ke direktori halaman atau ke halaman itu sendiri, yang boleh menyebabkan banyak beban pada pelayan anda dan bahkan merosakkan data anda. Oleh itu, pastikan anda selalu memasukkan “atribut src” dengan URL yang sah.

Tukar Tema Laman Web Anda

trak kaya

Masa tindak balas purata untuk 14
laman web runcit mudah alih terkemuka di industri
ialah 4.73 saat. Amazon memimpin dengan
masa tindak balas 2.85 saat

Tema laman web anda juga boleh mempengaruhi kelajuan laman web anda. Tidak kira seberapa baik konfigurasi pelayan anda, jika tema laman web anda mempunyai kod yang kompleks, laman web anda akan dimuat dengan perlahan. Bukan perkara biasa, terutama di WordPress, untuk mengubah apa-apa selain tema laman web anda, hanya kerana terdapat peningkatan besar dalam masa muat halaman.

Oleh itu, pertimbangkan untuk mengubah tema laman web anda dan jadikan persembahan sebagai salah satu keutamaan ketika memilih tema, dan bukannya hanya melihat estetika. Anda boleh memeriksa kelajuan halaman demo tema tertentu dengan bantuan salah satu alat untuk menguji kelajuan laman web sehingga anda dapat melihat seberapa cepat tema itu berjalan.

Gunakan CDN

Kesabaran pengguna web mudah alih

Sebilangan besar peserta tinjauan akan menunggu 6-10 saat sebelum mereka meninggalkan halaman

30%

30%

16-20 saat

20 $

20%

20 + saat

16%

16%

1-5 saat

16%

16%

11-15 saat

15%

15%

11-15 saat

3%

3%

dari mereka yang ditinjau mengatakan bahawa mereka akan “menunggu kurang dari satu saat untuk memuatkan halaman sebelum ditinggalkan.

CDN (Content Delivery Network) adalah rangkaian beberapa pelayan yang terletak di seluruh dunia yang menyampaikan kandungan web kepada pengguna akhir mengikut lokasi geografi mereka. CDN dapat menghosting fail statik laman web anda untuk menyampaikannya dengan lebih berkesan dan mengurangkan lebar jalur dan muatan pelayan anda.

Dengan CDN, kandungan web yang diminta akan dikirimkan kepada pengguna akhir dengan lebih cepat, kerana CDN akan menggunakan pelayan yang paling dekat dengan pengguna untuk menyampaikan fail yang mereka minta. Hasilnya, bukan sahaja tidak ada latensi, tetapi laman web anda juga akan menjadi lebih cepat. Ini berlaku kerana pengunjung anda akan mengakses cache anda dan bukannya meminta fail terus dari pelayan anda.

Oleh itu, dengan menggunakan CDN, anda akan menjimatkan banyak lebar jalur dan meningkatkan masa muat halaman dan kelajuan laman web dengan ketara. Anda boleh menyimpan fail CSS dan JavaScript di CDN, serta gambar, video, PDF dan jenis kandungan yang dimuat naik.

Menggunakan CDN boleh menjadi sangat mahal, tetapi dilengkapi dengan banyak kelebihan, jadi sangat berharga setiap harinya, terutama jika anda menggunakan banyak lebar jalur. Oleh itu, jika anda mempunyai laman web yang besar dan banyak pelawat, CDN adalah jalan anda.

Kurangkan Skrip Luaran

Skrip luaran yang anda tambahkan ke laman web anda dalam bentuk kod JavaScript membuat permintaan HTTP setiap kali halaman web anda dimuat. Seperti yang anda sudah ketahui, ini melambatkan laman web anda. Skrip luaran tersebut boleh berupa sistem komen luaran, kotak pop timbul, fon luaran, perkhidmatan analisis laman web, kotak media sosial, seperti kotak Facebook “like my page”, dan banyak lagi.

Walaupun anda pasti tidak menghilangkan semua skrip luaran anda, anda harus mengurangkannya, kerana itu akan membantu anda mempercepat laman web anda. Anda dapat menggunakan Pingdom, misalnya, untuk memeriksa skrip luaran mana yang paling lama dimuat dan, jika tidak diperlukan, anda dapat menghapusnya.

Sekiranya anda menyematkan video dan fail multimedia lain dari laman web yang agak lambat, kelajuan laman web anda dapat dipengaruhi secara negatif. Untuk meningkatkan masa muat halaman anda, pastikan anda meminta fail luaran hanya dari laman web yang pantas dan boleh dipercayai. Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan untuk membatasi jumlah permintaan luaran yang dibuat oleh laman web anda sama sekali.

Betulkan Pautan Pecah

wifi

50% anggaran masa muat halaman 1 saat anda di telefon bimbit diambil oleh overhead latensi rangkaian.

Pautan yang rosak dalam kandungan anda tidak dapat melambatkan laman web anda, tetapi pautan tersebut sangat mempengaruhi pengalaman pengguna, jadi anda harus memperhatikan semua itu. Walau bagaimanapun, pautan yang rosak dalam URL CSS, JavaScript dan gambar anda boleh mempengaruhi kelajuan laman web anda secara negatif. Imbas pautan anda secara berkala dan perbaiki pautan yang rosak sebaik sahaja anda melihatnya.

Pautan rosak sering dijumpai dalam fail sumber gambar, yang berlaku apabila URL salah. Pautan ini dapat dilupakan dengan mudah, terutamanya apabila ukuran gambar tertentu didefinisikan sebagai sangat kecil. Apabila terdapat pautan yang rosak dalam gambar anda, iaitu ketika ralat 404 muncul, pautan yang terputus itu menimbulkan respons yang sia-sia dari permintaan HTTP, yang menjadikan laman web anda lebih lambat. Penyemak imbas cuba memuat turun gambar yang tidak tersedia, jadi laman web anda menghabiskan lebih banyak masa untuk memuat turun gambar, memperlahankan laman web anda.

telefon

99% masalah masa tindak balas masih disebabkan oleh UI yang terlalu perlahan

Pautan yang rosak juga boleh didapati di tag pautan CSS di kepala dokumen HTML anda. Sama seperti fail gambar, jika fail CSS anda tidak berada di tempat yang anda pautkan, permintaan HTTP akan menghasilkan respons yang tidak berguna dan akan kembali dengan kod 404. Sangat penting untuk memeriksa pautan yang terputus secara berkala jika anda menggunakan banyak fail CSS luaran kerana ia dapat dipindahkan dan mengakibatkan ralat 404.

Sekiranya terdapat pautan yang rosak dalam URL sumber JavaScript, laman web anda juga dapat diperlahankan seperti fail sumber gambar dan pautan CSS. Tetapi penyemak imbas juga mungkin cuba menafsirkan JavaScript dan menyebabkan tidak hanya peningkatan masa muat turun, tetapi juga interaksi skrip yang buruk. Apabila penyemak imbas cuba memuat halaman 404 dan bukannya JavaScript, semua muat turun lain berhenti sehingga pemuatan halaman 404 selesai. Inilah sebabnya mengapa anda harus selalu meletakkan JavaScript di bahagian bawah dokumen HTML anda (tepat sebelum penutupan tag), yang sangat penting apabila terdapat pautan yang terputus.

Anda boleh memeriksa pautan yang rosak dengan Pemeriksa Pautan Pecah WordPress secara percuma.

speedometer

Menerapkan penyelesaian pengoptimuman front-end automatik bersama dengan CDN dapat menjadikan halaman hingga empat kali lebih cepat

Walau bagaimanapun, kadangkala pautan yang rosak tidak dijumpai oleh pemeriksa pautan yang rosak, jadi cara terbaik untuk memeriksanya adalah dengan melihat log pelayan anda secara berkala. Terdapat beberapa alat yang dapat Anda gunakan untuk mengimbas URL yang mendapat 404 kesalahan untuk melihat halaman mana yang menyebabkannya dan kemudian mengambil tindakan untuk memperbaikinya dengan segera.

Lumpuhkan Hotlinking

Sekiranya anda tidak mematikan pautan panas, anda membenarkan orang menggunakan kandungan yang dihoskan di pelayan anda untuk laman web mereka sendiri. Dengan membenarkan mereka menggunakan pelayan dan kandungan anda secara praktikal untuk laman web mereka, anda akan mendapat banyak pelayan tanpa sebab.

Inilah sebabnya mengapa anda harus mematikan pautan panas dan mencegah orang daripada mencuri sumber pelayan anda. Walau bagaimanapun, untuk melakukan itu, anda perlu menambahkan kod yang diperlukan ke pelayan anda. Terdapat beberapa alat yang dapat membantu anda menghasilkan kod yang betul, tetapi penyedia hosting web anda juga dapat membantu anda dalam hal ini.

planet

79% daripada 400 laman web e-dagang teratas di EU dan 75% daripada 2,000 laman web e-dagang teratas di AS tidak menggunakan CDN yang dikenali

Pautan panas biasanya melibatkan gambar dan fail multimedia lain, yang biasanya memakan banyak lebar jalur. Oleh itu, jika anda menjalankan laman web dengan sedikit atau tanpa gambar, melumpuhkan pautan panas sebenarnya tidak akan mempengaruhi kelajuan laman web anda.

Bercakap mengenai pautan panas, anda seharusnya tidak hanya mematikannya, tetapi anda juga harus menghindarinya sepenuhnya. Daripada memaut ke gambar di laman web seseorang, muatkannya di pelayan anda sendiri. Anda mungkin berpendapat bahawa pautan gambar akan menjimatkan banyak lebar jalur, tetapi mereka sebenarnya dapat memperlahankan laman web anda jika laman web dengan gambar yang anda pautkan lambat dan tidak boleh dipercayai. Terlebih lagi, mereka mungkin mengalami downtime atau crash, jadi selalu memuatkan setiap gambar pada pelayan anda sendiri sebelum anda memautkannya.

Gunakan CMS yang Boleh dipercayai

Komputer

Sahaja 10% tempoh menunggu ditentukan oleh tindak balas HTML terhadap permintaan penyemak imbas, dan selebihnya 90% kelewatan tersebut disebabkan dalam membuat halaman, mengurai HTML, melaksanakan skrip kod dan mengambil kembali aset tertanam

CMS (Content Management System) sangat penting untuk fungsi dan prestasi laman web anda. CMS terbaik dan paling dipercayai yang boleh anda gunakan pastinya WordPress, tetapi ada juga CMS lain yang sangat baik, seperti Drupal dan Joomla. Sekiranya anda menggunakan semua ini sebagai platform laman web anda, anda akan melakukannya dengan betul berdasarkan prestasi laman web anda.

Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan CMS lain yang kurang popular atau bahkan sesuatu yang anda buat sendiri, anda berisiko mempunyai laman web yang sangat perlahan. Untuk mengelakkan perkara ini, pastikan anda menjalankan kajian menyeluruh dan memilih CMS yang boleh dipercayai dan paling sesuai dengan keperluan anda.

Perkara yang juga penting dalam CMS anda ialah memeriksa kemas kini terkini secara berkala. Pastikan skrip laman web anda terkini kerana versi baru sentiasa muncul dengan tujuan meningkatkan laman web dan menjadikannya lebih pantas. Oleh itu, tingkatkan skrip laman web anda secara berkala. Tetapi selalu pastikan anda menyediakan fail sandaran terlebih dahulu.

arkib

Pemampatan gambar harus menjadi pertukaran antara ukuran dan kualiti gambar. Bagi JPG, pemampatan 60-70 peratus menghasilkan keseimbangan yang baik. Untuk skrin retina, tingkatkan ukuran gambar (JPG) sebanyak 150-200 peratus, kompres sebanyak 30-40 peratus dan turunkan lagi mengikut dimensi yang diperlukan.

Optimumkan Pangkalan Data Anda

Mengoptimumkan pangkalan data anda adalah cara lain yang sangat berkesan untuk mempercepat laman web anda. Ini adalah sesuatu yang harus anda lakukan secara berkala, terutamanya jika anda menggunakan WordPress atau CMS lain yang banyak bergantung pada penggunaan pangkalan data.

Apabila anda menggunakan CMS seperti itu atau bahkan beberapa plugin yang kompleks, data dalam pangkalan data anda bertambah dan laman web anda menjadi lebih perlahan. Hal ini berlaku terutamanya untuk pemalam yang menyimpan data pengguna, statistik dan log, kerana ia memerlukan banyak penyimpanan data. Sebelum anda mengetahuinya, pangkalan data anda akan dipenuhi dengan trackback, pingback, post semakan, item sampah dan komen yang tidak disetujui, yang dapat menjadikan laman web anda lebih perlahan.

Oleh itu, bersihkan pangkalan data anda secara berkala, tetapi selalu pastikan anda menyandarkan fail anda terlebih dahulu. Jangan buat apa-apa dengan pangkalan data anda sebelum menyandarkannya. Terdapat banyak plugin yang dapat membantu anda mengoptimumkan pangkalan data anda, jadi lakukan kajian anda dan cari yang sesuai untuk CMS yang anda gunakan.

Sekiranya anda menggunakan WordPress, misalnya, anda dapat mengotomatiskan pembersihan pangkalan data anda dengan plugin yang sangat berguna, seperti WP-Optimumkan.

Kesimpulannya

Memiliki laman web pantas tidak pernah lebih penting daripada sekarang. Orang menjangkakan laman web akan menjadi pantas dan, jika anda gagal memenuhi harapan mereka, anda akan berisiko kehilangan banyak lalu lintas laman web dan, akhirnya, pengikut setia atau pendapatan anda. Oleh itu, pastikan anda memberikan pengalaman lancar kepada pengunjung laman web anda dengan meningkatkan kelajuan laman web anda dan menonjol dari orang ramai.

Sudah tentu ada lebih banyak cara untuk anda meningkatkan kelajuan laman web anda, tetapi yang disebutkan di atas adalah yang paling penting dan paling berkesan. Mereka mungkin kelihatan seperti masalah kecil apabila ditangani secara berasingan tetapi, jika digabungkan, anda pasti dapat membuat perbezaan besar dan mempercepat laman web anda dengan ketara.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map