Cara Membuat Laman Web Dengan Pembina Web

GeoCities adalah salah satu pembangun laman web pertama yang lebih moden yang tidak memerlukan kemahiran teknikal. Lima tahun selepas dilancarkan pada tahun 1994 Yahoo! membelinya dengan harga $ 3.6 bilion

Adakah anda mencari penyelesaian serba ringkas untuk membina laman web anda? Sekiranya demikian, maka pembangun laman web mungkin sesuai dengan yang anda cari. Tidak seperti platform CMS yang harus dipasang dan dikonfigurasi pada akaun hosting web anda, pembangun laman web membolehkan anda membuat laman web statik, blog, dan kedai e-dagang dengan mudah di satu tempat. Banyak yang memberi anda fungsi drag and drop, ratusan reka bentuk untuk dipilih, dan menghoskan laman web anda untuk anda. Selain itu, anda akan mendapat akses ke sokongan untuk membantu anda membangun dan menyelenggara laman web anda.


Kelemahan pembangun laman web adalah apabila anda memilih pembangun dan membuat laman web, anda tidak boleh mengambil apa yang anda buat dan berpindah ke tempat lain. Laman web anda dirancang dan dibuat untuk dihoskan hanya di platform ini, dan pembangun laman web mempunyai yang dijelaskan dalam Syarat penggunaan mereka. Oleh itu, penting untuk memilih yang betul.

Dalam panduan ini, kami akan melihat bagaimana anda boleh membina laman web anda menggunakan tiga pembangun laman web yang paling popular:

Wix
Weebly
Ruang Squarespace

Membuat laman web dengan Wix

Laman web Wix

Pada zaman sekarang ini, mengatakan perniagaan anda tidak memerlukan laman web adalah seperti mengatakan bahawa anda tidak memerlukan oksigen untuk bertahan.

Wix adalah pembangun laman web yang dapat digunakan untuk membuat laman web yang menakjubkan dan profesional. Ia mempunyai Drag n ’Drop Editor yang mesra pengguna dan boleh digunakan oleh sesiapa sahaja tanpa pengetahuan mengenai pengekodan.

Kos

Wix menawarkan akaun percuma, dan anda boleh mendaftar untuk menguji alat mereka tanpa membayar sesen pun. Sudah tentu, anda tidak akan mendapatkan laman web anda di domain khusus secara percuma. Nama laman web anda akan kelihatan seperti ini, laman web anda.wix.com, tetapi mereka memberi anda peluang sempurna untuk bermain-main dengan apa yang mereka ada dan memutuskan sama ada anda suka atau tidak.

Setelah anda membuat laman web dan berpuas hati dengan apa yang anda ada, anda boleh menaik taraf ke salah satu rancangan dan menetapkan domain khusus untuk laman web anda. Wix menawarkan lima rancangan berbeza:

Wix ditubuhkan pada tahun 2006 oleh orang Israel Avishai Abrahami, Nadav Abrahami dan Giora Kaplan. Syarikat ini beribu pejabat di Tel Aviv dengan pejabat di Be’er — Sheva, San Francisco, New York City, Dnipro, Kiev, dan Vilnius
Mengandungi domainPaling asas$ 4.08 / bulan
KomboUntuk kegunaan peribadi$ 9.25 / bulan
Tanpa hadBagi usahawan$ 12.42 / bulan
e-dagangBagi usahawan$ 12.42 / bulan
VIPSokongan keutamaan$ 24.92 / bulan

Kebaikannya

Hari ini Wix adalah platform pembinaan laman web bertaraf dunia dengan lebih 110 juta pengguna di 190 negara

Platform ini adalah mengenai memberi kebebasan kepada pengguna yang mereka perlukan untuk merancang laman web mereka mengikut kehendak mereka. Mereka telah memperkenalkan ciri-ciri terpuji selama ini; yang berikut memberi perhatian kepada anda:

Templat. Wix menawarkan lebih daripada 280 templat indah di pelbagai industri dan kategori untuk dipilih. Anda akan mendapat segalanya dari membakar hingga kewangan hingga undang-undang. Templat yang telah dibuat ini memberikan pengguna keseluruhan struktur dan panduan yang mereka inginkan. Luangkan masa anda untuk membuat keputusan kerana anda tidak dapat beralih dari satu templat ke templat yang lain. Kekurangan ini, templat mempunyai pelbagai jenis alat dan aplikasi yang berguna.

Alat tambah yang boleh disesuaikan. Pasaran aplikasi Wix mempunyai puluhan tambahan untuk menyiapkan laman web anda dengan sempurna. Hasilnya, anda dapat melibatkan pelanggan dengan sembang langsung, interaksi sosial, kupon, tinjauan, atau bahkan menjualnya menggunakan item eCommerce seperti keranjang belanja dan pintu masuk pembayaran. Wix menawarkan arahan mengenai cara mengintegrasikan aplikasi ini ke laman web anda dan pemasangan satu klik.

Wix digunakan oleh 0.8% daripada semua laman web yang sistem pengurusan kandungannya dikenali. Ini menjadikan 0.4% dari jumlah laman web di seluruh dunia

Drag & Drop Editor. Sekiranya anda baru menggunakan laman web, dapat meletakkan elemen tepat di tempat yang anda inginkan, tanpa perlu mengetahui asas pengekodan, sangat mengagumkan. Ini dimungkinkan oleh Drag & Drop Editor. Ini juga berfungsi sebagai alat untuk pengguna lanjutan yang berusaha menyegarkan reka bentuk laman web mereka.

Sokongan pengguna. Wix menawarkan antara muka yang mesra pengguna, dan kebanyakan elemen dan ciri disertakan dengan butiran tambahan dan nasihat praktikal. Sekiranya pengguna menghadapi masalah, mereka dapat meminta bantuan dari forum atau Pusat Sokongan. Terdapat Soalan Lazim, tutorial video, dan pilihan untuk menghubungi jabatan yang paling relevan. Pasukan khidmat pelanggan menjawab pertanyaan dalam masa 24 jam.

Menggunakan Wix dan menyediakan laman web anda

Lokasi fizikal perniagaan menggunakan Wix
Lokasi perniagaan menggunakan Wix

Baca ulasan pembangun web Wix.

Selepas mendaftar, anda boleh memilih templat untuk laman web anda. Klik pada butang ‘Edit’ untuk melancarkan Drag and Drop Editor. Anda boleh mengedit apa sahaja dalam templat, termasuk gambar dan teks.

Ciri hebat Wix ialah anda dapat menyimpan karya yang sedang berjalan sambil mengubah suai templat. Ini menjimatkan anda dari kerumitan bermula dari awal sekiranya anda terputus dari internet, atau anda perlu bekerja secara berkala. Dan pada bila-bila masa dalam proses penyesuaian, anda dapat melihat laman web dalam penyemak imbas web anda, sehingga anda dapat melihat dengan tepat bagaimana ia akan muncul sekali langsung.

Untuk membuat penyesuaian laman web tambahan, gunakan menu di sebelah kiri, yang merangkumi:

 • Halaman – di sini anda boleh menambahkan halaman dengan mengklik ‘Tambah halaman’. Anda boleh membuka ‘Tetapan Halaman’ untuk mengubah nama halaman dan URL-nya. Masukkan butiran SEO untuk membantu mesin carian mencari halaman anda.
 • Reka bentuk – sesuaikan latar belakang, warna, dan fon anda
 • Tambah – di sini anda boleh mengubah latar belakang elemen yang berbeza, dan memilih palet warna tertentu. Dengan pilihan ‘Tambah’ anda boleh menambahkan teks, gambar, galeri, media, butang & menu, dan banyak lagi
 • Pengurusan aplikasi – di sini anda dapat mengintegrasikan beberapa ciri ke dalam laman web anda seperti borang hubungan, Peta Google, PayPal, dan Galeri Flickr.
 • Menetapkan – di sini anda boleh menyambungkan nama domain, mengemas kini tetapan SEO untuk menjadikan laman web anda kelihatan di enjin carian, menambah profil sosial, dan menyediakan akaun Analitis Google untuk mengikuti statistik
Bilangan pengguna Wix yang berdaftar tumbuh 24% setiap tahun. Jumlah akaun Wix yang dibayar bertambah 35% setahun

Dalam rancangan lalai, laman web anda akan daring di alamat domain yang dimulai dengan wix.com, tetapi anda boleh meningkatkan akaun anda untuk mendapatkan domain percuma anda dan membuang semua iklan Wix. Setelah melakukannya, anda boleh menggunakan e-mel yang menggunakan Wix untuk domain anda. Untuk menyediakan e-mel anda, pergi ke Akaun Saya -> Peti Mel. Sistem e-mel bergantung pada kerangka Google Apps, jadi anda memerlukan rancangan Wix yang menyertakan domain khusus.

Nota: Wix mempunyai semua yang diuji oleh pasukan pembangunan peribadinya untuk memastikan fungsi yang lancar. Ini adalah salah satu pembangun laman web yang paling mudah digunakan. Yang harus anda lakukan adalah meletakkan elemen yang berbeza di laman web anda dengan tepat seperti mana yang anda mahukan untuk muncul kepada pengunjung laman web anda. Hasilnya, anda menikmati faedah WYSIWYG (apa yang anda lihat adalah apa yang anda dapat) apabila anda membuat laman web dengan Wix.

Membuat laman web dengan Weebly

Memulakan dan Membuat Weebly

Weebly ditubuhkan pada tahun 2006. Selama sembilan tahun terakhir, ia terus berkembang, bulan demi bulan, untuk menjadi salah satu platform pembinaan laman web teratas di dunia. Walaupun beberapa orang mempunyai pengalaman reka bentuk web, yang lain tidak mengetahui perkara pertama untuk memulakan. Di sinilah Weebly mula bermain.

Weebly dibina berdasarkan premis bahawa sesiapa sahaja boleh membuat laman web. Tidak masalah sama ada anda membuat blog peribadi, kedai dalam talian, atau laman web untuk perniagaan kecil anda, platform ini membolehkan anda melakukannya dengan mudah.

Kos

Anda mungkin tertanya-tanya berapa harganya. Sekiranya anda hanya perlu menguji alat, anda boleh memilih versi percuma. Ini memberi anda ciri tanpa had, tanpa kos. Anda juga akan mendapat akses ke platform eCommerce yang terintegrasi di samping semua ciri. Berikut adalah empat pilihan pelan yang mereka tawarkan:

David Rusenko, Chris Fanini dan Dan Veltri bersama-sama mengasaskan Weebly pada tahun 2006 semasa menghadiri Pennsylvania State University. Projek ini disatukan sebagai hasil daripada syarat Penn State agar semua pelajar membuat portfolio Web; trio mencipta perisian yang memudahkan sesiapa sahaja membina laman web peribadi
Percuma$ 0 / bulan
Pemula$ 4 / bulan
Pro$ 8 / bulan
Perniagaan$ 25 / bulan
Sejak zamannya sebagai projek kelas di Penn State, platform Weebly telah berkembang menjadi syarikat yang dilaporkan bernilai $ 455 juta yang menggaji sekitar 300 orang

Menggunakan Weebly dan menyediakan laman web anda

Baca ulasan pembangun web Weebly.

Langkah 1

67% pengguna Weebly bermula kerana mereka mahu menjalankan perniagaan dalam talian, atau mengembangkan perniagaan mereka yang ada untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan

Bermula dan mendaftar. Anda boleh melakukan ini secara percuma melalui laman web Weebly. Yang diperlukan hanyalah nama penuh, alamat e-mel, dan kata laluan anda. Setelah memasukkan maklumat anda, anda akan dibawa ke halaman seterusnya dengan butang Tambah laman web. Di sinilah anda ditanya satu soalan asas. “Apa Fokus Laman Web Anda?”

Anda mempunyai tiga pilihan: Laman, Blog, atau Kedai

Sebelum membuat keputusan, fikirkan dengan teliti maklumat yang akan diberikan oleh laman web anda dan juga pasaran sasaran anda. Perniagaan kecil yang tidak menjual apa-apa dalam talian boleh memilih pilihan “laman web”. Sekiranya anda memulakan blog, permintaan “blog” adalah pilihan anda. Dan jika anda merancang untuk menjual produk dalam talian, pilih “kedai”.

Langkah 2

Memilih tema anda. Langkah ini menunjukkan mengapa sangat penting untuk membuat keputusan yang tepat semasa memilih fokus. Pada ketika ini, anda diberi tema berdasarkan tujuan laman web anda.

Kuasa Weebly lebih daripada 40 juta laman web. Ia setara dengan 2% dari semua laman web yang sedang disiarkan

Contohnya, jika anda memilih “laman web”, ada ratusan yang dapat dipilih, jadi anda tidak perlu terburu-buru membuat keputusan. Sebaliknya, periksa masing-masing, termasuk susun atur dan ciri, untuk memutuskan mana yang terbaik untuk laman web anda.

Petua. Weebly mempermudah untuk menukar tema anda di kemudian hari, jadi jangan terlalu lama menggunakannya. Masih banyak keputusan yang perlu dibuat. Ini juga merupakan aspek di mana Weebly bersinar atas pembangun laman web pesaing seperti Wix.

Kategori Laman Web Teratas
Kategori laman web di mana Weebly digunakan
Perniagaan & Industri
18.63%
Seni & Hiburan
11.46%
Kerjaya & Pendidikan
6.45%
Kerjaya & Pendidikan
> Pendidikan
5.28%
Yang lain
58.18%

Langkah 3

Memilih domain laman web anda. Sebaik sahaja anda memilih tema dan sebelum anda mula menambahkan kandungan, memilih warna, dan menggerakkan sesuatu, anda harus menetapkan nama laman web anda.

Pilihan anda merangkumi yang berikut:

 • Gunakan subdomain Weebly.com (percuma).
 • Daftar domain baru.
 • Sambungkan domain yang sudah anda miliki.

Kami mengesyorkan anda menggunakan versi percuma untuk memulakan dan menambahkan nama domain khusus anda jika anda berpuas hati dengan apa yang ditawarkan oleh alat ini.

Menyesuaikan dan merancang laman web anda

Weebly menawarkan lebih daripada 100 templat reka bentuk halaman dan ciri multimedia seperti galeri foto, tayangan slaid, peta bersepadu, video dan audio. Anggota laman web dapat mengubah penampilan laman web yang dihoskan oleh Weebly mereka dengan menyeret dan melepaskan widget ke tempat yang berlainan di laman Web. Kandungan dapat dikendalikan melalui laman web Weebly, atau dengan aplikasi iPhone Weebly, tersedia di App Store

Kini tiba masanya untuk menggali papan pemuka dan menyesuaikan laman web anda mengikut kesesuaian anda. Sama seperti sistem pengurusan kandungan (CMS), Weebly mempunyai papan pemuka dari mana anda boleh melakukan apa sahaja dan semuanya. Papan pemuka anda akan mempunyai pilihan pentadbir berikut:

Bar sisi kiri adalah titik lompatan anda. Di sinilah anda dapat memperoleh keupayaan untuk menyeret dan melepaskan komponen dari kategori berikut: Asas, Struktur, Media, Perdagangan, dan Banyak Lagi.

Bar navigasi atas memberi anda lebih banyak pilihan. Selain bangunan, yang memaparkan bar sisi kiri, anda dapat mengklik Reka Bentuk, Halaman, Kedai, dan Tetapan.

Catatan: Dengan empat pakej yang berbeza, muatan kapal dengan ciri-ciri mewah, dan platform yang mudah digunakan, terbukti mengapa Weebly dipercayai oleh puluhan juta pemilik laman web. Pusat Bantuan mereka menawarkan pelbagai jenis sokongan dalam bentuk e-mel, sembang, video, siaran web, dan panduan.

Membuat laman web dengan Squarespace

Ruang Squarespace

Ruang Squarespace adalah salah satu pembangun laman web serba guna yang paling popular di pasaran – dan ia hanya bertambah baik sejak diperkenalkannya Squarespace 7. Ini adalah penyelesaian yang dihoskan, yang bermaksud mudah untuk mengatur dan menyesuaikan laman web yang berfungsi sepenuhnya tanpa perlu terlalu banyak terlibat dalam bagaimana hosting berfungsi.

Kos

Squarespace tidak menawarkan rancangan percuma, tetapi ada percubaan bebas risiko selama 14 hari. Pengguna boleh mendaftar untuk menguji laman web mereka sebelum membuat keputusan. Di luar itu, terdapat tiga pakej:

Piawai$ 10 / bulan atau $ 96 / tahun
Tanpa had$ 20 / bulan atau $ 192 / tahun
Perniagaan$ 30 / bulan atau $ 288 / tahun

Untuk nama domain yang ada, anda harus mengkonfigurasi domain anda dengan Squarespace. Ini melibatkan mengedit rekod DNS anda dan mengarahkannya ke pelayan Squarespace (Squarespace menawarkan video yang menyoroti pendaftar utama). Bahagian sokongan pelanggan membantu pengguna yang menghadapi masalah sambil mengintegrasikan domain yang ada dengan platform Squarespace.

Squarespace ditubuhkan pada tahun 2003 di bilik asrama Anthony di University of Maryland dan telah berkembang menjadi pasukan lebih daripada 720 individu berbakat

Kebaikannya

Squarespace tidak kekurangan daya mengenai hal-hal berikut:

Sejak dilancarkan, berjuta-juta laman web telah dibuat di platform Squarespace

Templat. Squarespace menyediakan templat minimalis dan sangat profesional yang menarik perhatian pengguna. Terdapat pelbagai. Ada yang terperinci; ada yang jarang, ada yang berorientasikan eCommerce, ada yang dirancang untuk berfungsi sebagai portfolio dalam talian – jadi anda boleh memilih jenisnya bergantung pada jenis perniagaan anda. Selain ramping dan minimum, setiap templat mudah alih dan responsif.

Penyunting gaya. Penyunting gaya memudahkan pengguna menyesuaikan laman web mereka tanpa mengubah kod CSS. Terdapat pilihan untuk menyesuaikan gambar latar belakang, warna, lebar bar sisi, jarak, dan padding, kelegapan halaman, dan tipografi. Juga, ada editor CSS untuk pengguna yang biasa dengan pengekodan.

Pemasaran & SEO. Squarespace mempunyai ciri SEO dan pemasaran yang berkesan. Pengguna boleh mengedit meta deskripsi, URL, tajuk halaman; dan peta laman XML + kod HTML sudah disertakan. Terdapat juga integrasi sosial untuk Facebook, Twitter, dan platform media sosial yang lain.

Squarespace digunakan oleh 1.5% dari semua laman web yang sistem pengurusan kandungannya kita tahu. Ini adalah 0.7% dari jumlah laman web

Perdagangan. Squarespace membolehkan anda membuat kedai dalam talian untuk menjual produk dan perkhidmatan. Ciri Commerce menyokong varian produk yang berbeza termasuk berat, warna, dan ukuran. Ciri eCommerce canggih seperti pembayaran cepat, fungsi akaun bersepadu, pencetakan label, dan penghantaran pembawa disertakan dalam pakej berbayar. Pengguna boleh menerima pembayaran melalui Stripe.

Sokongan pengguna. Squarespace menawarkan sembang langsung dan sokongan telefon 24 jam sehari. Syarikat ini juga mempunyai dokumentasi instruksional, tutorial video, dan bahkan forum aktif; di situlah anda dapat menjawab soalan anda. Pasukan khidmat pelanggan terdiri daripada pengguna yang berpengalaman, dan tidak ada yang disumberkan secara luar.

Laman web popular yang menggunakan Squarespace
Ruang Squarespace

Menggunakan Squarespace dan menyediakan laman web anda

Baca ulasan pembangun web Squarespace.

Langkah 1

Lawati Squarespace, pilih ‘Bermula’, dan pilih salah satu templat. Anda boleh memilih templat lain kemudian jika pilihan awal anda tidak sesuai dengan keperluan perniagaan anda. Setelah memilih templat, klik ‘Mulakan Dengan Reka Bentuk Ini’, dan masukkan kelayakan anda.

Langkah 2

Seterusnya, anda akan melihat mesej Selamat Datang, dan anda harus memilih tujuan laman web ini dengan pilihan berikut: Perniagaan, Peribadi, eCommerce, dan Bukan Untung. Kemudian anda perlu mengisi tajuk Laman web dan bergantung pada tujuan laman web yang anda pilih mungkin termasuk maklumat perniagaan anda.

Menyesuaikan dan merancang laman web anda

Setelah anda menyelesaikan proses pendaftaran, anda akan diarahkan ke kawasan pentadbir laman web. Di dalam panel pentadbir, anda akan melihat bar menu sebelah kiri dan di tengah susun atur laman web yang sedang anda jalankan. Anda boleh menunjuk ke laman web anda dan melihat beberapa fungsi asas pentadbir yang tersedia untuk anda langsung di laman web itu sendiri. Walau bagaimanapun, kerja penyesuaian yang paling banyak akan dilakukan di bar menu sebelah kiri, yang merangkumi item berikut:

Squarespace membolehkan anda melihat lalu lintas dan tingkah laku pelawat anda dalam masa nyata, yang bermaksud anda benar-benar dapat memastikan kata kunci apa yang digunakan pengunjung anda untuk mendarat di laman web anda dan anda juga dapat melihat dari mana mereka datang
 • Tab halaman membolehkan anda membuat halaman baru untuk blog, laman web, dan kedai dalam talian di menu navigasi utama. Kandungan ditambahkan ke blok halaman, dan blok yang berbeda dapat dibuat untuk berbagai jenis konten.
 • Tab reka bentuk membolehkan anda menyesuaikan penampilan laman web anda, membuat penampilan unik agar sesuai dengan jenama anda yang ada. Ini termasuk perubahan logo dan tajuk, menukar templat, dan membuat perubahan gaya.
 • Tab Perdagangan membolehkan anda menambahkan produk, harga, dan tanda jualan. Terdapat juga pilihan untuk meletakkan maklumat tambahan mengenai produk (fizikal atau digital). Juga, pilih pembawa dan sambungkan akaun pembayaran.
 • Tab metrik membolehkan anda menyemak gambaran keseluruhan interaksi pengunjung di laman web anda dan membantu anda mengesan statistik lalu lintas terkini. Aktiviti dalam Metrik disegarkan dengan data baru kira-kira setiap 90 minit.
 • Tab komen membolehkan anda berinteraksi dengan pelawat dan membina komuniti. Dalam Tetapan Komen, anda dapat mengawal bagaimana komen diposkan, disetujui, dibalas, dan banyak lagi.
 • Tab Tetapan membolehkan anda menguruskan banyak tugas seperti: mengubah maklumat asas laman web anda, yang merangkumi gaya dan keterangan laman web, menyambungkan nama domain khusus, akaun e-mel, profil media sosial. Anda juga boleh mengubah tetapan blog dan SEO.
 • Tab Bantuan bercakap untuk dirinya sendiri. Di sini anda dapat mencari jawapan untuk setiap pertanyaan yang anda miliki dalam bentuk artikel, video, dan bengkel mendalam untuk membantu anda memulakan atau menyelesaikannya.
Squarepace bergabung dengan semua rangkaian sosial penting seperti Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Pinterest, dan banyak lagi. Status siaran dikemas kini secara automatik dan anda boleh menerbitkan galeri ke halaman Facebook anda secara langsung, dan bahkan mengintegrasikan kepengarangan Google+

Nota: Squarespace menawarkan pelbagai rancangan, dan anda akan mendapat akses ke templat profesional, editor seret dan lepas, atau sokongan pelanggan 24/7 yang mereka tawarkan. Oleh itu, nilai untuk menubuhkan laman web Squarespace sangat menarik setelah anda mempertimbangkan faedah yang anda dapat dari platform.

Kesimpulannya

Kami harap anda menikmati pengenalan kami kepada pembangun laman web moden yang tersedia untuk anda membuat laman web statik, blog, atau laman web eCommerce anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map