Cara Membuat Laman Web Anda Mesra Mudah Alih

Mengenai panduan ini

Infografik Laman Web Mesra Mudah Alih
Lihat Laman Web Mesra Mudah Alih [Infografik]

Dalam dunia digital yang serba pantas yang kita jalani, kemajuan teknologi yang berterusan membuka pintu kepada limpahan maklumat yang dapat diakses dengan serta-merta. Ini membuat orang haus akan lebih banyak maklumat dan lebih banyak perkhidmatan. Mereka mahukan akses segera ke maklumat yang diinginkan, tidak kira di mana mereka berada dan jenis peranti apa yang mereka gunakan untuk melayari dunia dalam talian.

Membolehkan pelanggan mengakses maklumat dalam perjalanan telah menjadi salah satu keutamaan utama hampir setiap organisasi perniagaan di dunia. Ini memberi pelanggan pengalaman pengguna yang jauh lebih baik, yang dapat meningkatkan perniagaan seseorang dengan banyak tahap penting. Inilah sebabnya mengapa penting bagi setiap pemilik perniagaan untuk membuat laman web mesra mudah alih untuk memberikan pengalaman mudah alih kepada pengguna mudah alih. Peraturan yang sama berlaku jika anda merancang untuk membuat blog. Ia mesti mesra telefon bimbit.

Apa itu laman web mesra mudah alih?

Laman web mesra mudah alih adalah laman web yang direka untuk memaparkan kandungan laman web pada peranti mudah alih, iaitu telefon pintar dan tablet. Ia dioptimumkan untuk peranti mudah alih kerana memudahkan pengguna mudah alih membaca kandungan yang diinginkan dan menavigasi laman web yang mereka pilih untuk dikunjungi.

laman web mesra mudah alih
67% pengguna menunjukkan mereka cenderung membeli produk atau perkhidmatan dari perniagaan yang membina laman web mesra mudah alih
bukan laman web mesra mudah alih
61% pengguna mengatakan bahawa mereka akan meninggalkan laman web yang bukan laman web mesra mudah alih

Yaitu, laman web mesra mudah alih dengan mudah menyesuaikan diri dengan ukuran dan resolusi skrin peranti mudah alih yang digunakan oleh pengunjung ke laman web ini. Ini membolehkan mereka mencari apa yang mereka cari dalam beberapa saat.

Dengan memformat antara muka dan kandungan laman web anda dengan cara yang mudah alih, bukan sahaja anda akan membuat navigasi lebih mudah dan teks yang lebih besar agar lebih mudah dibaca, tetapi anda juga akan mengoptimumkan laman web anda untuk skrin sentuh dengan menambahkan elemen mesra sentuhan. Dan kelajuan muat turun laman web anda akan bertambah baik.

Mengapa penting untuk memiliki laman web mesra mudah alih

Mempunyai laman web mesra mudah alih boleh memberi kesan yang besar pada perniagaan anda dan menambah keuntungan anda. Lebih dari setahun yang lalu, penggunaan mudah alih melebihi penggunaan desktop, menunjukkan bahawa lebih daripada separuh lalu lintas dalam talian kini berasal dari peranti mudah alih.

Ini tentunya merupakan salah satu sebab terpenting untuk mula mempertimbangkan untuk menjadikan laman web anda mesra mudah alih, kerana kebanyakan pelanggan anda pasti mengunjungi laman web anda melalui telefon bimbit dan tablet mereka.

Pada 21 April 2015, Google melancarkan satu lagi dari banyak kemas kini algoritma peringkatnya, dengan menyatakan bahawa laman web yang dioptimumkan untuk peranti mudah alih akan diberi keutamaan dalam hasil mesin carian mudah alih, mendesak pemilik laman web untuk memperbaiki laman web mereka dan memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada pengguna mereka.

Oleh itu, menjadikan laman web anda mudah alih boleh memberi kesan penting pada kedudukan laman web anda di enjin carian. Ini dapat meningkatkan keterlihatan carian anda, dan meningkatkan identiti jenama anda dan pengalaman pengguna yang anda berikan. Selain itu, ia dapat membantu anda mengubah laman web anda menjadi mesin generasi utama.

peranti mudah alih berkembang pesat
Peranti mudah alih sekarang hampir 2 dari setiap 3 minit dihabiskan dalam talian
masa yang dihabiskan untuk peranti mudah alih
Rata-rata pengguna membelanjakan 4-5 jam setiap hari di telefon bimbit
media digital mudah alih
Waktu media digital mudah alih di AS kini jauh lebih tinggi pada 51% berbanding dengan desktop (42%)

Kenapa anda mesti bergerak sekarang

pergi bergerak

Perniagaan anda akan mendapat keuntungan dalam beberapa cara apabila anda mengoptimumkan laman web anda untuk peranti mudah alih. Mari kita lihat yang paling penting yang dapat membantu anda meningkatkan perniagaan untuk jangka masa panjang.

Peningkatan lalu lintas ke laman web anda

lalu lintas carian mudah alih
Lebih kurang 60% lalu lintas carian berasal dari peranti mudah alih

Antara 5 Teratas peluang paling menarik untuk pemasar digital, pengoptimuman mudah alih berada di puncak, bahkan di hadapan penglibatan media sosial dan penargetan / pemperibadian

43% Pengoptimuman mudah alih
35% Penglibatan media sosial
35% Penyasaran dan pemperibadian
30% Pemasaran kandungan
30% Pengoptimuman kandungan

90% LAMAN WEB TIDAK SEDIA DIPEROLEH!

Oleh kerana bilangan pengguna mudah alih yang semakin meningkat, anda dapat menarik sejumlah besar pelanggan dengan memberikan mereka pengalaman mudah alih yang sempurna. Ini akan membawa lebih banyak lalu lintas ke laman web anda. Orang hari ini menggunakan telefon pintar mereka walaupun menonton TV, menggunakan komputer meja atau komputer riba mereka. Mereka terus menggunakannya semasa dalam perjalanan ke tempat kerja dan selalunya ketika di tempat kerja.

Lebih-lebih lagi, Google menyedari jika laman web tertentu tidak mesra telefon bimbit. Mereka cenderung untuk memaparkan laman web anda sebagai hasil yang sah dalam pencarian jika tidak dioptimumkan untuk peranti mudah alih. Secara semula jadi, itu boleh memberi kesan negatif kepada kedudukan anda di halaman hasil mesin pencari dan menjadikan anda jauh di belakang persaingan anda ketika anda berjuang untuk terus maju dan membawa lebih banyak lalu lintas ke laman web anda.

Oleh itu, mempunyai laman web mesra mudah alih dapat membantu hasil carian organik anda dan membantu anda menarik lebih banyak lalu lintas ke laman web anda, akhirnya meningkatkan kedudukan mesin pencari anda.

Pengalaman pengguna yang lebih baik

Apabila anda membolehkan pelanggan sasaran anda yang menggunakan peranti mudah alih untuk mengakses laman web anda dengan mudah dan mencari barang atau perkhidmatan yang mereka cari dalam beberapa saat, anda akan meningkatkan pengalaman pengguna mereka.

Kemungkinan besar kini kebanyakan pengunjung anda menggunakan telefon pintar dan tablet untuk melihat apa yang anda tawarkan. Oleh itu, memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada pengguna desktop dan mudah alih harus menjadi salah satu keutamaan anda.

Pengalaman pengguna yang lebih baik bermaksud peringkat SEO yang lebih tinggi, kerana Google mengindeks pengalaman pengguna untuk menentukan peringkat laman web di mesin pencari. Oleh itu, jika anda dapat memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada pengguna telefon bimbit anda, anda akan meningkatkan kedudukan SEO anda, yang akan membantu anda meningkatkan keterlihatan carian anda dan membawa anda lalu lintas yang lebih tinggi.

Sudah tentu, ini tidak bermaksud anda harus sepenuhnya mengabaikan pelanggan dan bakal pelanggan yang menggunakan komputer desktop atau komputer riba, kerana mereka masih banyak lalu lintas yang masuk ke laman web anda dan mereka masih merupakan bahagian penting dari pangkalan pelanggan anda.

pengalaman mudah alih yang teruk
40% pengguna akan pergi ke laman web pesaing setelah mengalami pengalaman mudah alih yang buruk
97% laman web gagal di UX. Laman web yang gagal di UX mengalami pengguna yang kecewa dan kadar penukaran yang buruk

Peningkatan kadar penukaran

Dengan lebih banyak lalu lintas yang datang ke laman web anda, anda akan mendapat peluang yang lebih baik untuk menarik pelanggan sasaran dengan kandungan anda dan menarik petunjuk yang berkualiti. Pada akhirnya, anda akan menukar petunjuk tersebut menjadi pelanggan. Semakin banyak orang akan mengunjungi laman web anda dan, dengan memberikan mereka pengalaman pengguna yang hebat, anda akan berjaya meningkatkan kadar penukaran anda.

laman web tanpa pengawasan
48% katakan bahawa, apabila laman web tidak berfungsi dengan baik pada telefon pintar mereka, itu membuatkan mereka berasa seperti syarikat yang tidak mementingkan perniagaan mereka

Sebilangan besar pembeli dalam talian sebenarnya adalah pengguna mudah alih. Dan, semakin hari, mereka melayari internet melalui telefon pintar dan tablet mereka semasa dalam perjalanan mencari produk atau perkhidmatan.

Sekiranya anda tidak memberikan mereka kemudahan dan navigasi yang mudah ini, anda akan kehilangan pelanggan sedia ada dan bakal pelanggan, kerana mereka cenderung meninggalkan laman web anda dan beralih ke laman web persaingan anda yang lebih mesra.

Oleh itu, dengan memenuhi keperluan pelanggan sasaran yang lebih suka menyemak imbas pada peranti mudah alih, anda dapat menarik lebih banyak pelanggan dan meningkatkan kadar penukaran anda. Dengan kadar penukaran yang lebih tinggi, menjana keuntungan akan menjadi lebih mudah dan anda akan melihat hasil positif pada ROI anda.

kelajuan melayari
Untuk benar-benar bersaing hari ini dan menjaga orang di laman web anda, ia harus dapat sama-sama menyokong sambungan bukan WiFi dan WiFi, dan dalam dunia yang sempurna, memuatkan halaman dalam masa kurang dari 4 saat.

Lebih daripada separuh pengguna mudah alih hari ini mengharapkan laman memuatkan jumlah ini, dan kira-kira 80% tidak berpuas hati dengan kelajuan melayari di telefon pintar mereka secara umum.

laman web yang dioptimumkan dan ringan
Beberapa perkara yang perlu diingat adalah, pertama, mengoptimumkan kandungan visual anda (mengurangkan saiz fail tanpa menjejaskan kualiti gambar) dan menjaga keseluruhan laman web anda kurang daripada 1MB

Pengurangan kadar lantunan

Sekiranya laman web anda membuat pengguna mudah alih harus menyipit, memperbesar halaman atau memasang alat tambah sehingga peranti mudah alih mereka dapat memaparkan laman web anda, anda akan ditakdirkan untuk mempunyai kadar pentalan yang sangat tinggi. Lebih mudah bagi pengguna mudah alih untuk meninggalkan laman web anda dan beralih ke laman web yang kompetitif yang tidak menyusahkan.

Dengan menjadikan laman web anda mudah alih, anda dapat mengurangkan kadar pentalan anda. Dan kerana anda memberikan pengalaman intuitif kepada pengguna mudah alih, anda mempunyai peluang yang lebih besar untuk melibatkan mereka dalam jenama anda dengan menjadikannya bernilai sementara mereka berada di laman web anda lebih lama.

Laman web yang hanya dioptimumkan untuk penggunaan desktop, tidak berfungsi dengan baik pada peranti mudah alih, yang dapat membuat pengguna mudah alih yang mengunjungi laman web anda pergi dalam sekejap dan tidak akan kembali. Lebih-lebih lagi, laman web seperti ini mengambil masa lebih lama untuk dimuatkan pada peranti mudah alih. Perlu diingat bahawa pembeli dalam talian mengharapkan halaman dimuat dalam masa dua saat. Pada masa tiga saat berlalu, sebilangan besar pembeli telah menuju ke tempat lain.

Waktu muat halaman adalah salah satu elemen terpenting dari setiap laman web yang berjaya, kerana dapat mempengaruhi kadar pentalan dan penukaran anda secara signifikan. Khususnya, kelewatan satu saat dalam masa muat halaman dapat mengurangkan kadar penukaran anda sebanyak 7 peratus, sementara kelewatan dua saat dalam waktu muat halaman dapat meningkatkan kadar pentalan anda sebanyak 87 persen.

Optimumkan kelajuan laman web anda untuk pengalaman pengguna yang lebih baik dan anda akan melihat hasilnya di garis bawah perniagaan anda. Mengoptimumkan laman web anda untuk peranti mudah alih akan membantu anda mencapainya juga kerana laman web anda akan berfungsi dengan lebih baik pada tablet dan telefon pintar pelawat anda, membantu anda mengurangkan kadar pentalan dan meningkatkan asas pelanggan anda.

kesetiaan pelanggan
90% carian mudah alih menyebabkan tindakan, berakhir 50% membawa kepada pembelian

Meningkatkan kesetiaan pelanggan

Sekiranya anda memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada pelanggan, anda akan memberi inspirasi kepada kesetiaan pelanggan, mendapatkan pelanggan seumur hidup dan duta untuk jenama anda. Laman web mesra mudah alih dapat menolong anda melakukannya dan ia akan membantu anda meningkatkan reputasi anda dan meningkatkan imej jenama anda.

Pengalaman mudah alih yang memuaskan akan membantu anda membina kepercayaan dengan pelanggan anda dan mewujudkan penglibatan jenama yang lebih besar. Anda akan mempunyai kredibiliti yang lebih besar dan menjadi sumber yang boleh dipercayai untuk pelanggan anda setiap kali mereka memerlukan maklumat yang boleh anda berikan kepada mereka. Sekiranya anda gagal memberikan pengalaman mudah alih yang mereka cari, anda berisiko kehilangan mereka, bahkan mungkin secara kekal, daripada persaingan anda.

Memilih pendekatan untuk membuat laman web mesra mudah alih

memilih pendekatan

Terdapat dua pendekatan untuk membuat laman web mesra mudah alih; pendekatan mana yang anda pilih bergantung sepenuhnya pada keutamaan perniagaan anda. Yaitu, anda boleh memilih untuk membuat laman web yang benar-benar baru dan mudah alih atau merancang laman web anda sendiri untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai peranti mudah alih secara automatik, yang disebut sebagai reka bentuk laman web responsif.

Bina laman web mudah alih

TOP 5 SMARTPHONES 2019
5 telefon pintar teratas pada tahun 2016
Samsung 21.4%
epal 18.7%
Huawei 8.1%
Lenovo 5.1%
Xiaomi 4.6%
Semua vendor telefon lain meliputi 42.1% pasaran telefon bimbit

Membangun laman web mudah alih yang berasingan bermaksud menghosting versi mudah alih laman web anda pada URL yang berasingan, yang boleh menjadi sub-domain mudah alih (m.contoh.com), subfolder di laman web anda (example.com/mobile) atau telefon bimbit yang sepenuhnya terpisah domain (contoh.mobi).

Apabila menggunakan laman web mudah alih yang berasingan, anda harus memasukkan elemen reka bentuk web yang responsif, kerana laman web anda akan dapat menyesuaikan diri dengan perbezaan kecil dalam ukuran skrin.

Membina laman web mudah alih yang berasingan pasti mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Laman web mudah alih adalah tambahan kepada laman web utama anda dan dioptimumkan untuk penggunaan di mana sahaja. Ini dapat banyak membantu anda dengan keterlihatan carian, kerana lebih cenderung muncul di carian mudah alih daripada domain biasa anda. Ia juga menggunakan jumlah lebar jalur minimum, sebab itulah jauh lebih pantas daripada laman web lain.

Dari perspektif pengguna mudah alih, laman web mudah alih yang berasingan semestinya lebih disukai, kerana laman web sedemikian dapat memberikan kegunaan yang sangat baik. Pengguna mudah alih yang mengunjungi laman web anda diarahkan secara automatik ke URL khusus telefon bimbit anda, tetapi pengguna tablet ditunjukkan di sisi desktop, sehingga konten Anda tidak konsisten di semua perangkat.

Skrin telefon 4 inci
Telefon 4 inci adalah yang paling popular di kebanyakan negara termasuk UK, Perancis, Jerman, Itali, Australia, Jepun dan Amerika Syarikat. Ini disebabkan oleh populariti iPhone 5 dan 5S

Namun, dari perspektif perniagaan anda, dengan membina laman web mudah alih yang berasingan, anda akan mempunyai dua laman web untuk diselenggarakan, yang memerlukan banyak masa anda, belum lagi wang. Dan anda mesti melakukan SEO untuk laman web baru anda dari awal. Perkara lain yang sangat penting ialah anda mempunyai kandungan pendua, yang mana Google boleh menghukum anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mengatasi masalah ini dengan menyelesaikannya anotasi dwi-arah. Dengan cara ini, laman web anda tidak akan kelihatan mempunyai kandungan pendua tetapi sebaliknya, kedua-dua URL anda akan dilihat mempunyai kandungan yang setara.

resolusi skrin yang popular
Dari segi resolusi skrin, paling banyak popular ialah 640 × 1136, 750 × 1334, 1080 × 1920 dan 720 × 1280
pembayaran mudah alih
20.2% orang Amerika Utara gunakan pembayaran mudah alih dengan kerap – peratusan itu diterjemahkan kepada 55 juta orang, sejumlah ramalan syarikat akan meningkat sebanyak 39.2% dalam tahun berikutnya.

Banyak pemilik perniagaan memutuskan untuk mengambil pendekatan pertama-mudah alih untuk membuat laman web mesra mudah alih mereka. Ini pada asasnya bermaksud merancang laman web anda untuk peranti mudah alih terlebih dahulu dan berusaha mencapai reka bentuk untuk desktop. Ini pastinya merupakan pendekatan terbaik untuk membuat laman web buat pertama kalinya kerana, jika anda berjaya menjadikan laman web anda berfungsi dengan baik pada peranti mudah alih, ia akan berfungsi dengan lebih baik lagi di desktop.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak membuat laman web untuk pertama kalinya dan hanya ingin mengoptimumkan laman web anda yang sedia ada untuk peranti mudah alih, anda boleh menambahkan versi mudah alih laman web anda pada URL yang berbeza atau merancang semula laman web anda supaya susun aturnya akan disesuaikan dengan setiap peranti, menggunakan reka bentuk web responsif.

Reka bentuk laman web yang responsif

iklan digital mudah alih
Peranti mudah alih menyumbang 50% daripada semua iklan digital dibelanjakan pada tahun 2019

Reka bentuk laman web responsif bermaksud merancang laman web yang ada dengan cara yang membolehkannya mengubah susun aturnya sehingga secara automatik menyesuaikan diri dengan pelbagai peranti mudah alih. Oleh itu, tidak kira peranti mana yang dilihat, laman web anda secara automatik akan menyesuaikan diri dengan ukuran dan resolusi skrin peranti tersebut, sehingga meningkatkan pengalaman pengguna. Lebih-lebih lagi, reka bentuk web responsif adalah corak reka bentuk yang sangat disyorkan oleh Google.

PERGERAKAN BERGERAK TUMBUH CEPAT
$ 3 bilion. 2010
$ 6 2011
$ 10 2012
$ 14 2013
$ 19 2014
$ 25 2015
$ 31 2016

Laman web responsif mengenali peranti di mana ia dilihat dan mengubah saiznya secara automatik untuk tontonan yang optimum. Dengan mempunyai laman web yang responsif, anda dapat memberikan pengalaman pengguna sebaik mungkin kepada orang yang menggunakan telefon pintar dan tablet mereka untuk mengunjungi laman web anda. Dan anda akan mengurangkan risiko kehilangannya daripada pesaing anda.

Anda pasti ingin memberikan apa yang mereka mahukan kepada pelanggan sedia ada dan bakal anda dan berjaya memperbesar pangkalan pelanggan anda dan menjana lebih banyak pendapatan. Oleh itu, dengan memiliki laman web yang responsif, anda akan menyediakan halaman memuat dengan pantas, navigasi yang mudah dan laman web yang diperkemas kepada pelanggan di mana mereka dapat dengan cepat dan mudah mencari apa yang mereka cari.

Cara menjadikan laman web anda mesra mudah alih

menguruskan kandungan digital
Faktor pengoptimuman mudah alih yang paling penting menurut pengguna
kebolehcapaian
Jadikannya boleh diakses

Laman web mudah alih harus berfungsi di semua peranti mudah alih.
klik
Sebarang maklumat boleh diakses dalam satu atau dua ketukan
bar carian
Bar carian senang dicari dan digunakan
seperti ikon
Jadikan laman web kelihatan bersih dan cekap
versi desktop
Berikan pilihan untuk pergi ke laman web desktop penuh
butang mesra jari
Pengguna lebih suka butang mesra jari yang besar. Reka laman web anda supaya tangan sesiapa sahaja dapat berinteraksi dengannya
reka bentuk-untuk-penglihatan
Reka bentuk untuk penglihatan
Permudahkan pelanggan anda membaca kandungannya.
borang tidak menatal
Buat borang pengisian yang tidak digulung dan hanya dengan beberapa medan
menatal dalam satu arah
Sebilangan besar pengguna menatal ke satu arah sahaja, Baik – Bawah atau Kiri – Kanan
membuat pembelian
Permudahkan untuk menukar
Buat cara yang jelas bagi pengguna anda untuk membuat pembelian atau menghubungi anda.
lokasi dan waktu operasi
Penting untuk menunjukkan lokasi dan waktu operasi anda
klik untuk memanggil
Perhatikan fungsi “Klik untuk panggil” di laman web anda
alamat emel
Nyatakan alamat e-mel anda
akaun rangkaian sosial
Nyatakan akaun rangkaian sosial anda
pengalihan laman mudah alih
Ubah suai laman web mudah alih
Pastikan pelawat yang mengunjungi laman web anda dari peranti mudah alih diarahkan ke laman web mudah alih anda.
pengujian dan pengoptimuman
Dengarkan, pelajari dan ulangi
Jadikan pengujian dan pengoptimuman sebagai proses yang berterusan.

tatal ke bawah

Cara menjadikan laman web anda mudah alih bergantung pada sama ada anda menggunakan salah satu daripada banyak sistem pengurusan kandungan (CMS) untuk menguruskan kandungan digital anda atau anda menggunakan pembangun laman web.

CMS

Menggunakan CMS untuk menjadikan laman web anda mudah alih adalah pilihan terbaik, kerana ia menawarkan penyelesaian yang anda perlukan tanpa perlu membuat dua versi laman web anda yang berasingan..

Platform CMS yang paling popular adalah WordPress, Joomla dan Drupal, untuk beberapa nama sahaja. Mereka menawarkan sejumlah plugin, tema, dan templat mudah alih untuk membantu anda mengubah laman web anda menjadi responsif yang akan disesuaikan dengan mana-mana peranti mudah alih yang mungkin.

Tidak kira apa jenis sistem pengurusan kandungan yang anda gunakan untuk laman web anda, menjadikan laman web anda sesuai untuk bergerak memerlukan perubahan dan / atau penyesuaian tema laman web anda. Tentu saja, tema yang anda pilih mesti menggunakan prinsip reka bentuk responsif agar dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai peranti di mana laman web anda dilihat.

Anda boleh memeriksa terlebih dahulu jika tema yang anda gunakan mungkin mempunyai kemas kini yang tersedia dan sama ada kemas kini itu sesuai atau tidak. Sekiranya ada, mengemas kini tema anda akan menjadi perkara yang perlu anda lakukan. Lebih penting lagi, mengemas kini tema anda akan menyediakan penyelesaian keselamatan baru di laman web anda, yang akan meningkatkan laman web anda dan keseluruhan perniagaan anda.

WordPress

Sekiranya laman web anda dihoskan di WordPress.com, WordPress secara automatik akan menawarkan tema mesra mudah alih untuk laman web anda, bergantung pada tema yang sudah anda miliki. Sekiranya anda menggunakan WordPress dengan syarikat hosting web anda sendiri, anda dapat memeriksa tema dan versi WordPress anda dengan menggunakan salah satu kaedah berikut.

  • Periksa Panel Pentadbiran anda, di mana anda dapat melihat nombor versi di bahagian atas Dashboard atau di footer, untuk versi pemasangan WordPress terkini dan lama, masing-masing.
  • Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke laman web dengan WordPress yang dipasang dan menggunakan fungsi “sumber paparan” penyemak imbas web anda untuk mencari halaman untuk tag meta penjana, yang akan memberi anda nombor versi. Nombor versi pemasangan WordPress juga terdapat dalam fail /wp-includes/version.php.

Joomla

Sekiranya anda menggunakan Joomla sebagai CMS anda, anda dapat memeriksa versi pemasangan yang anda gunakan dengan memeriksa antara muka pentadbiran anda, memeriksa halaman Maklumat Sistem anda di antara muka pentadbiran anda atau dengan memeriksa file /version.php, yang mengandungi nombor versi dan biasanya terdapat di / perpustakaan / joomla / fail.

Sekiranya versi Joomla anda tidak tersedia yang terkini, anda boleh mengemas kini versi dan templat Joomla anda. Pilihan lain ialah memasang pelanjutan Joomla yang mesra telefon bimbit kerana banyak peluasan menjadikan laman web anda mesra mudah alih tanpa perlu mengemas kini versi Joomla anda.

Drupal

Sekiranya anda menggunakan Drupal sebagai CMS anda dan ingin menukar keseluruhan laman web anda ke tema baru yang mesra telefon bimbit, anda boleh melakukannya dengan melawati panduan reka bentuk web yang responsif disediakan oleh Drupal. Di sana anda dapat mencari senarai tema responsif dan memilih yang sesuai dengan laman web anda. Pasang tema yang telah anda pilih dan anda boleh maju.

Menguji Tema Anda

Setelah mengemas kini tema anda, uji bagaimana tingkah lakunya di kedua-dua peranti desktop dan mudah alih dengan mengunjungi halaman demo langsung tema yang anda pilih. Tema biasanya mempunyai pautan yang menuju ke halaman demo mereka dan ini adalah kaedah termudah untuk menentukan apakah tema yang anda pilih mempunyai reka bentuk responsif yang memenuhi keperluan anda. Kaedah terbaik untuk melihat apakah tema berfungsi seperti yang anda mahukan adalah dengan menggunakan peranti mudah alih untuk mengunjungi halaman demo.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengunjungi Wawasan PageSpeed alat, yang dapat menunjukkan kepada anda jika tema yang anda pilih akan berfungsi dengan baik pada peranti mudah alih. Google Chrome menawarkan alternatif lain untuk memeriksa tingkah laku tema anda. Ini melibatkan penggunaan alat “emulasi peranti mudah alih” di Alat Pembangun Chrome. Anda dapat mencari alat di bawah menu Chrome Lihat> Pembangun> Alat Pembangun.

Sekiranya tema yang anda pilih ternyata mesra telefon bimbit dan berfungsi dengan baik di kedua-dua peranti desktop dan mudah alih, pastikan anda melakukan satu ujian terakhir untuk memeriksa sama ada laman web anda responsif dan berfungsi dengan baik di semua peranti. Anda boleh melakukan pemeriksaan terakhir dengan penggunaan Ujian Mesra Mudah Alih alat, yang hanya memerlukan menaip URL laman web anda ke dalam kotak, setelah itu dengan cepat menganalisis laman web anda dan memberikan hasil dalam beberapa saat.

Sekiranya laman web anda masih tidak mesra telefon bimbit, Ujian Mesra Mudah Alih akan memberitahu anda mengapa, dan juga memberi anda maklumat berguna mengenai apa sahaja yang perlu diperbaiki agar laman web anda dapat dioptimumkan untuk peranti mudah alih.

Pembina laman web

ulasan pembina laman web
Ulasan pembina laman web

Terdapat banyak pembangun web yang responsif yang dapat membantu anda menjadikan laman web anda mesra mudah alih tanpa perlu menulis satu baris kod. Mereka mempunyai alat yang mudah digunakan dan dapat membantu anda membuat laman web yang mudah alih dalam masa yang singkat. Pembina laman web bahkan boleh menjadi tuan rumah dan menyelenggara laman web anda sehingga pada dasarnya mereka dapat melakukan semua pekerjaan untuk anda. Ini membolehkan anda memberi tumpuan untuk membuat kandungan anda dan berusaha mencapai matlamat perniagaan anda.

Pembangun web yang paling popular adalah Wix, Weebly, dan Squarespace, untuk beberapa nama sahaja. Tetapi terdapat banyak lagi pembangun web dengan alat yang mudah digunakan yang dapat membantu anda memperbaiki laman web anda, dengan reka bentuk responsif yang akan menyesuaikan diri dengan mana-mana peranti yang digunakan untuk melihat laman web anda.

Pembina laman web mempunyai alat yang membolehkan anda menyeret dan melepaskan kandungan anda ke laman web dan menerbitkan apa sahaja yang anda mahukan. Mereka bahkan dapat menghoskan laman web anda dan menguruskan semua perkara teknikal sehingga anda dapat memberi tumpuan untuk membuat kandungan yang menarik.

Ciri terpenting pembangun web adalah mereka menjadikan laman web anda secara automatik mesra telefon bimbit. Oleh itu, dengan menggunakan mana-mana pilihan yang ada, anda akan membuat laman web dengan reka bentuk responsif yang secara automatik menyesuaikan diri dengan peranti yang digunakan pengunjung anda.

Apabila memilih pembangun laman web, tidak perlu dikatakan bahawa anda perlu memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda. Anda pasti akan mempertimbangkan harganya, tetapi sangat penting untuk memeriksa reka bentuk dan alat yang ditawarkan oleh pembangun web yang berbeza, serta perkhidmatan pelanggan yang mereka berikan.

Wix

logo wix pada panduan laman web pertama

Wix adalah salah satu pembangun laman web terbaik di pasaran. Ia pasti yang paling inovatif, dengan reka bentuk terkini dengan trend terkini dalam reka bentuk web. Anda tidak perlu tahu cara membuat kod; yang harus anda lakukan ialah menyeret dan melepaskan kandungan anda dan memberikan pengalaman pengguna sebaik mungkin kepada pengunjung laman web anda. Wix juga mempunyai reka bentuk dan alat yang khusus industri dan dapat merangkumi setiap kemungkinan pasaran khusus.

Weebly

logo weebly pada panduan laman web pertama

Sebaliknya, Weebly mempunyai antara muka pengguna yang sederhana dan minimalis dan reka bentuknya berbeza dengan yang ditawarkan oleh Squarespace. Tetapi, jika anda lebih suka kesederhanaan daripada reka bentuk, Weebly adalah jalan yang sesuai. Ia mempunyai alat yang lebih sedikit daripada Squarespace dan sejauh ini merupakan pembangun web drag-and-drop yang paling mudah. Sangat mesra pengguna, semua templatnya responsif dan mempunyai lebih dari 40 susun atur halaman yang telah dirancang sebelumnya untuk anda pilih.

Ruang Squarespace

logo squarespace pada panduan laman web pertama

Ruang Squarespace menawarkan reka bentuk yang elegan dan profesional, itulah sebabnya ia menjadi peneraju pasaran untuk membuat laman web yang responsif. Semua templat reka bentuk yang ditawarkan Squarespace sangat digilap dan menghasilkan pengalaman pengguna yang jauh lebih baik. Squarespace memberikan sokongan pelanggan 24/7. Ini juga memberi anda senarai pilihan yang luas untuk dipilih untuk menggayakan dan menyesuaikan laman web anda. Banyak pembangun web lain tidak menawarkan pilihan untuk menyesuaikan gaya laman web anda yang tidak memerlukan pengeditan kod.

Kesimpulannya

Hari ini, mempunyai laman web mesra mudah alih adalah keperluan. Menggunakan telefon bimbit akan memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada pengunjung anda. Lakukan perubahan dan ikuti langkahnya, kerana Google akan memberi anda peringkat yang lebih tinggi dalam hasil carian.

Terdapat banyak pilihan untuk membuat laman web yang akan dioptimumkan untuk peranti mudah alih. Lihat apa yang ada dan pilih yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Dengan memberi perhatian kepada perincian penting ini sekarang, akan membuahkan hasil dalam membangun pangkalan pelanggan anda, meningkatkan penjualan dan mewujudkan pelanggan jangka panjang yang setia.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map