Bagaimana Mengubah Penyedia Web Hosting Anda

Pengenalan

bendera

Syarikat hos web pertama di dunia adalah Concentric, kemudian dinamakan semula sebagai Komunikasi XO


kek

The pelayan web pertama dilancarkan pada 6 Ogos 1991

Untuk membuat laman web dan laman web anda dapat diakses dalam talian, anda perlu memilih pelayan di mana ia akan berada. Pelayan disediakan oleh syarikat hosting web dan, jika anda mula berminat dengan bidang ini baru-baru ini, maka panduan berikut akan berguna bagi anda.

Ia akan sangat membantu anda sekiranya anda pertama kali memahami apa sebenarnya web hosting, mengapa itu penting dan apa yang anda perlu cari di penyedia hosting anda. Sekiranya anda tidak peduli dengan perincian ini, ada kemungkinan anda tidak akan mendapat tawaran terbaik atau pakej terbaik.

Nasib baik, ini bukan akhir dunia; orang menukar hos web mereka sepanjang masa, dengan pelbagai alasan. Sebahagiannya tidak berpuas hati dengan kelajuan atau kualiti sistem pengedaran rangkaian kandungan. Yang lain mendapati kualiti perkhidmatan yang sama dengan harga yang lebih rendah atau dengan syarat pembayaran yang lebih mudah.

Sekiranya anda berada dalam situasi seperti ini, maka adalah masa yang tepat untuk mencari syarikat hosting web yang lebih baik. Walau bagaimanapun, memindahkan laman web anda boleh menjadi tugas yang rumit. Panduan ini akan menerangkan terminologi, masalah, dan prosedur, dengan petunjuk langkah demi langkah, sehingga anda dapat bergerak maju dengan yakin.


pemuat

Memindahkan laman web anda ke pelayan lain boleh dilakukan dalam lima langkah.

Langkah 1. Cari hos web baru

Luangkan masa untuk meneliti hos web sebelum memilih perkhidmatan baru. Lihat ulasan dalam talian dan maklum balas pelanggan, lihat jenis tawaran yang ditawarkan penyedia hosting lain, sistem harga mereka, konfigurasi pelayan, CDN, dll..

pai rajah

Sebaik sahaja anda mencari penyedia baru yang sesuai, pertimbangkan bahawa, pada suatu masa nanti, anda mungkin juga memutuskan untuk beralih dari perkhidmatan hosting tersebut. Atas sebab ini, disarankan agar anda mendaftarkan domain anda ke penyedia pihak ketiga, kerana dengan cara ini, setiap kali anda menukar hos web, domain anda tidak akan terpengaruh.

Penyedia hosting yang disyorkan kami, Bluehost, menawarkan tawaran istimewa untuk pelawat kami yang merangkumi nama domain PERCUMA. Sekiranya anda tidak menyukai perkhidmatan mereka, mereka menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Langkah 2. Cari dan muat turun laman web anda

Langkah seterusnya adalah mencari di mana hos sebelumnya menyimpan laman web anda. Lebih-lebih lagi, laman web anda mungkin menggunakan lebih banyak pangkalan data, jadi anda harus melihat apakah mungkin untuk mendapatkan folder sandaran juga.

Sebaik sahaja anda menemui fail, muat turun ke desktop anda supaya anda bersedia memberikannya kepada penyedia hosting anda yang seterusnya.

Langkah 3. Eksport pangkalan data laman web anda

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika laman web anda menggunakan pangkalan data tambahan untuk tujuan seperti menyimpan data pelawat atau menguruskan borang, anda perlu mendapatkannya dan mengeksportnya. Prosesnya boleh berbeza-beza, bergantung pada pangkalan data, jadi sebaiknya selesaikan butiran tersebut dengan penyedia hosting sebelumnya. Host biasanya menawarkan phpMyAdmin sebagai alat untuk menangani kedua-dua mengeksport dan mengimport pangkalan data laman web.

Sekiranya anda menggunakan cPanel (yang kemungkinan besar anda), mengeksport pangkalan data bukanlah tugas yang rumit. Anda akan menggunakan phpMyAdmin yang merupakan bahagian asli dari setiap cPanel. Jangan biarkan nama, fail, dan pangkalan data yang aneh melarang anda; walaupun anda tidak memahami semuanya, anda masih boleh melakukan semuanya sendiri.

 1. Navigasi ke https://my.bluehost.com/cgi-bin/cplogin dan log masuk ke akaun Bluehost anda
 2. Cari tab “Pangkalan Data” dan buka
 3. Klik pada ikon phpMyAdmin untuk membuka antara muka
 4. Pilih pangkalan data
 5. Di suatu tempat di tengah menu, anda akan menemui butang “Eksport”. Klik padanya.
 6. Pilih “Cepat – paparkan hanya pilihan minimum”. Untuk menggunakan pilihan tersuai, anda harus mengetahui satu atau dua perkara mengenai MySQL, jadi pilih ini hanya jika anda tahu apa yang anda lakukan. Jika tidak, pilihan cepat akan berjaya.
 7. Eksport Pilihan Pantas Pangkalan Data

 8. Sekiranya belum ditunjukkan, pilih format “SQL” sebagai format yang dipilih untuk eksport.
 9. Klik pada butang “Go” untuk memulakan eksport
 10. Pilih tempat menyimpan fail jika diminta (desktop atau folder khusus yang akan anda ingat; anda akan memerlukan fail ini kemudian, jadi jangan kehilangannya)

Itu cepat, bukan? Pangkalan data anda kini siap diimport ke host baru.

Langkah 4. Muat naik laman web anda dan import pangkalan data anda

Sama seperti eksport, anda mesti menyelesaikan butiran dengan tuan rumah anda. Sekiranya anda mengeksport pangkalan data anda ke SQL, kemudian sampai phpMyAdmin, anda boleh menggunakan MySQL untuk mengimport laman web anda ke akaun hosting baru anda. Sebenarnya tidak begitu rumit, tanpa mengira alat yang digunakan, dan biasanya sesuatu yang dilakukan oleh penyedia hosting sendiri.

Apabila menggunakan laman web statik (yang biasa digunakan orang hari ini hanya apabila mereka mempunyai halaman pendaratan yang mudah untuk mempamerkan perniagaan mereka), menyiapkan semua yang ada di host baru semudah memuat naik fail. Dalam salah satu langkah sebelumnya, kami memberitahu anda bahawa anda harus memuat turun semua fail dari host sebelumnya. Dalam kes ini, anda hanya perlu memuat naik fail tersebut ke folder public_html di akaun Bluehost baru anda, dan anda akan selesai.
Anda boleh memilih salah satu daripada dua pilihan mudah untuk memuat naik fail baru.

Muat naik melalui Pengurus Fail

Sekiranya anda mencari jalan untuk melakukan ini dengan pantas dan hanya ingin menyelesaikannya, anda boleh menggunakan Pengurus Fail Bluehost:

 1. Log masuk ke Akaun cPanel Bluehost.
 2. Cari Fail dan pilih Pengurus Fail
 3. Klik dua kali public_html untuk membukanya
 4. Pindahkan semua fail yang telah anda muat turun sebelumnya ke folder ini

Muat naik melalui FTP

Biasanya, Pengurus Fail digunakan untuk memuat naik atau mengubah salah satu fail apabila anda tidak mampu menyediakan klien FTP atas sebab tertentu. Contohnya, anda akan menggunakannya apabila anda perlu menukar sesuatu di laman web anda dari komputer awam yang tidak sabar menunggu anda pulang.

Tetapi yang biasanya kami sarankan adalah menggunakan klien FTP. Anda boleh dengan cepat memasang FileZilla yang merupakan klien percuma dan paling sering digunakan oleh blogger di seluruh dunia, dan menyambung ke pelayan dengan menggunakan kelayakan masuk yang anda terima setelah mendaftar ke host baru. Anda memerlukan nama pelayan FTP, nama pengguna dan kata laluan anda.
Setelah log masuk, anda seharusnya dapat melihat bahagian pelayan anda yang kecil mengandungi semua folder. Ia akan kelihatan seperti folder di komputer anda, jadi tidak sukar untuk mencari folder public_html.

Sekarang cari fail yang telah dimuat turun sebelumnya, dan seret & lepaskan ke folder. Bergantung pada ukuran fail dan kelajuan sambungan internet anda, mungkin diperlukan hingga beberapa minit untuk memindahkan semuanya. FileZilla akan memberitahu anda setelah semuanya selesai, jadi anda dapat menavigasi ke domain anda dari penyemak imbas untuk melihat laman web tersebut kembali beraksi.

Laman web dinamik

Laman web dinamik menggunakan pangkalan data untuk menyimpan banyak maklumat yang diperlukan agar ia dapat berfungsi dengan normal. Sekiranya anda menggunakan laman web tersuai atau salah satu CMS yang popular seperti WordPress, itu bermakna anda juga mempunyai pangkalan data, yang bermaksud anda perlu memindahkannya bersama dengan fail.

Sama seperti anda mengeksport pangkalan data, anda boleh mengimportnya melalui PhpMyAdmin:

 1. Buka https://my.bluehost.com/cgi-bin/cplogin dari penyemak imbas anda dan log masuk ke akaun Bluehost anda
 2. Cari tab “Pangkalan Data” dan buka
 3. Pilih ikon phpMyAdmin untuk membuka antara muka
 4. Di suatu tempat di tengah menu, anda akan menemui tab / butang “Import”.
 5. Pilihan Import Pangkalan Data

 6. Klik pada butang “Browse”, dan cari pangkalan data yang sebelumnya anda eksport. Pastikan anda menyahzipnya terlebih dahulu jika pangkalan data dizip (anda mesti menyediakan fail .sql)
 7. Import Pangkalan Data

 8. Klik pada butang “Pergi” dan tunggu selama beberapa minit

Sekiranya semuanya baik-baik saja, anda akan melihat mesej seperti ini: “Import berjaya diselesaikan, pertanyaan X dijalankan.”

Adakah anda menggunakan Sistem Pengurusan Kandungan seperti WordPress?

Sekiranya anda menggunakan sistem pengurusan kandungan seperti WordPress, Blogger atau Joomla, anda boleh menjadikan semuanya lebih mudah dengan pilihan migrasi asli mereka. Contohnya, jika anda memindahkan laman WordPress kepada hos baru, anda boleh melakukan segalanya dengan pilihan Import & Eksport mereka yang membolehkan anda memindahkan keseluruhan laman web hanya dengan beberapa klik. Awak bertuah!

menggunakan

40.2% laman web dunia dihoskan oleh Pembekal yang berpangkalan di Amerika Syarikat

Langkah 5. Uji laman web anda

Setelah pemindahan selesai dan pangkalan data diimport, anda boleh menguji laman web anda. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan URL sementara. Ini membolehkan anda mengakses laman web anda walaupun nama domain anda tidak menunjuk ke pelayan baru.

Untuk mencari URL sementara anda, log masuk ke panel pengurusan akaun anda. Seterusnya, klik pada “Butiran Teknikal Akaun.” Sebaik sahaja anda masuk, semestinya ada bahagian yang disebut Temp. URL, dengan URL sementara anda dipaparkan di sebelahnya. Yang perlu anda lakukan hanyalah melayari URL tersebut dan melihat laman web anda.

URL sementara kelihatan seperti ini: http: // ipaddress / ~ nama pengguna

Ganti “ipaddress” dengan Alamat IP host anda, dan nama pengguna harus sama dengan yang anda gunakan untuk log masuk ke akaun cPanel anda. Jangan lupa “~” sebelumnya.
Untuk mencari alamat IP pelayan anda, log masuk ke cPanel anda sekali lagi. Cari tab “Statistik” dan klik pada butang “Luaskan statistik” yang akan menunjukkan maklumat tambahan, termasuk alamat IP dari akaun hosting bersama anda.

Sekarang anda akan dapat menguji laman web anda pada URL sementara semasa anda menunggu atau sehingga anda sediakan Pelayan Nama untuk menunjuk ke domain lama anda.

Sekiranya laman web anda kelihatan dan berfungsi seperti yang diharapkan, maka hebat! Namun, bersiaplah untuk membuat sedikit perubahan dan perubahan jika ada yang tidak kena.

Perkara penting untuk diingat

pelekat

Kongsi mengikut Negara

Bluehost dan Hostmonster

Setelah keseluruhan proses pemindahan selesai dan anda telah menguji laman web, terdapat beberapa perkara yang mesti anda lakukan untuk menyelesaikan peralihan. Perlu diingat bahawa ini adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan bahawa pengunjung lama anda terus mengunjungi laman web anda, dan juga untuk memastikan bahawa laman web anda berfungsi seperti yang dirancang. Oleh itu, mari kita mulakan.

Maklumkan kepada pengguna bahawa anda akan memindahkan laman web anda

Semasa anda memindahkan laman web anda, waktu henti harus sesingkat mungkin. Sangat sesuai jika pengguna hampir tidak menyedari bahawa laman web ini tidak berfungsi. Walau bagaimanapun, anda harus memberi beberapa notis beberapa hari lebih awal, baik di laman web anda dan di profil rangkaian sosial anda. Anda juga harus melihat bahawa mesej itu dapat dilihat semasa waktu henti, sehingga pengguna anda akan mengetahui bahawa laman web akan disandarkan tepat pada waktunya.

Tukar DNS

Ini adalah perincian kecil yang dapat dilihat dengan mudah. Sebaik sahaja anda memindahkan laman web anda, anda mesti menukar rekod DNS anda ke pelayan baru tempat laman web anda didaftarkan. Sebab mengapa ini penting adalah bahawa rekod DNS seperti peta atau panduan arahan yang memastikan pelawat anda tiba di halaman yang betul. Sekiranya anda mengabaikan untuk mengubahnya, pengguna akan salah arah ke halaman ralat. Anda perlu mendapatkan DNS baru dari penyedia hosting baru anda dan menggantikan yang lama.

Setelah anda membuat permintaan untuk memindahkan rekod DNS anda, diperlukan beberapa jam, atau dalam beberapa kes sepanjang hari, sehingga pertukaran selesai. Dengan kata lain, jika pelawat anda mengadu bahawa mereka tidak dapat menemui laman web anda, pastikan anda telah mengemas kini DNS baru anda.

Pantau masa operasi laman web

Apabila DNS baru diberikan, pemindahan anda pada dasarnya selesai. Anda ingin memantau waktu operasi pelayan anda dengan tekun selama beberapa hari ke depan untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik.

Penting untuk tidak menjatuhkan pengawal anda dan anda menyedari jika ada masalah secepat mungkin. Sudah tentu, memantau waktu operasi laman web anda tidak bermaksud bahawa anda perlu mengunjungi laman web anda setiap 5 minit; ini bermaksud bahawa anda perlu menggunakan alat dan aplikasi untuk membantu menyelesaikan tugas tersebut.

Beberapa alat berguna yang boleh anda percayai ialah Pingdom, Uptime Robot dan Monitor Us. Terlepas dari alat yang anda pilih, anda perlu mengkalibrasinya untuk memantau elemen berikut: Ping, HTTP, Pelayan DNS dan port TCP.

Jenis Hosting

Berhati-hatilah untuk kehilangan pautan dan struktur laman web yang berbeza

Satu perkara yang harus anda ketahui semasa menukar pelayan adalah kemungkinan kehilangan atau salah letak aset seperti grafik. Perubahan persekitaran hosting boleh menyebabkan ini berlaku, dan tidak mungkin anda akan melihat beberapa kesalahan 404 (tidak dijumpai). Oleh itu, berjaga-jaga dan pantau log 404 anda supaya anda dapat melihat sama ada terdapat pautan yang rosak atau aset yang tidak berfungsi. Apabila anda menjumpainya, mungkin diperlukan pembaikan atau penggantian yang cepat dan anda akan berjaya.

Cara lain untuk mengatasi masalah ini adalah dengan mengalihkan dari halaman 404 ke halaman lain yang sudah berfungsi. Ini bukan penyelesaian untuk masalah, tentu saja, itu hanyalah alternatif untuk memaparkan halaman 404.

Ini berfungsi untuk kedua-dua halaman dan direktori, jadi pengguna anda akan selalu mempunyai kandungan untuk dilihat, dan bukannya kesalahan 404. Terakhir, anda dapat menggunakannya untuk keuntungan anda dan membuat halaman ralat 404 yang disesuaikan, yang dapat menghiburkan atau menghiburkan, mungkin dengan menampilkan gambar lucu atau petikan. Dengan cara ini, pelawat anda tidak akan keberatan untuk mendarat di halaman.

Berikut adalah beberapa petua yang dapat membantu anda menangani pautan yang rosak dan 404 halaman. Untuk membuatnya berfungsi, anda perlu memasukkan kod ke dalam fail .htaccess.
Inilah cara anda dapat mengedit .htaccess menggunakan FTP (FileZilla)

 1. Buka FileZilla
 2. Log masuk ke pelayan anda
 3. Buka public_html untuk menyenaraikan fail laman web anda
 4. Pilih .htaccess
 5. klik kanan padanya dan pilih Lihat / Edit atau muat turun ke komputer anda

Sekiranya anda tidak dapat menemui fail .htaccess di pelayan anda, kemungkinan tidak ada orang atau hanya tersembunyi. Sebagai permulaan, pastikan “Show Hidden Files (dotfiles)” dipilih jika anda telah log in ke cPanel dan menggunakan File Manager atau anda telah memilih “Force show hidden files” dari menu atas di FileZilla. Sekiranya anda masih tidak dapat mencari fail, anda harus membuat yang baru di folder public_html anda dengan mengklik kanan dan membuat fail baru bernama “.htaccess”.

Kemudian anda boleh menggunakan kod:

 • Tentukan halaman 404: ErrorDocument 404 /errorpage.html
 • Ubah hala halaman ke lokasi baru: Redirect 301 /old-page.html http://www.example.com/new-page.html
 • Ubah arah keseluruhan direktori ke lokasi baru: redirectMatch 301 ^ / kategori /? $ Http://www.example.com/new-category/

Setelah melakukan perubahan, anda harus menyimpan fail tersebut dan memuat naiknya kembali ke pelayan dengan menimpa fail lama.

Menukar e-mel anda

Sekali lagi, menukar e-mel adalah sesuatu yang sering diabaikan orang. Setelah penghijrahan ke hos web baru selesai, terdapat tiga cara berbeza untuk memindahkan e-mel anda.

 • Sekiranya e-mel anda dihoskan di pendaftar domain, anda boleh memindahkannya dengan mudah. Yang perlu anda lakukan ialah menukar rekod (@), dan memberikannya ke alamat IP host baru, yang biasanya terdapat di portal pelanggan host baru anda
 • Sekiranya akaun e-mel anda dihoskan dengan pihak ketiga, anda mesti melakukan perkara berikut. Pastikan rekod MX anda, serta rekod lain yang relevan yang diminta oleh penyedia perkhidmatan e-mel anda, dikemas kini dalam DNS baru. Memandangkan anda memindahkan DNS anda ke penyedia baru, penting untuk memindahkan fail ini juga. Sudah tentu, jika anda tidak memindahkan DNS, maka yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah 1.
 • Terakhir, jika akaun e-mel anda dihoskan dengan penyedia hosting sebelumnya, anda boleh membuat semula akaun e-mel yang ada setelah anda beralih ke penyedia baru. Anda juga perlu mengkonfigurasi ejen e-mel baru anda.
jam pasir

Sebilangan besar penyedia hosting web menjanjikan waktu operasi 99,99%, tetapi masa operasi 99,90% sudah 10 minit waktu seminggu

harga

Banyak rancangan hosting web dilengkapi dengan “kos tersembunyi.” Walaupun mereka memikat pelanggan dengan skema “jaminan wang dikembalikan”, tetapi sekiranya anda tidak berpuas hati, syarikat web hosting dapat menghindari mengembalikan wang anda atau hanya memperpanjangnya

pelayan web

Janji ruang web dan lebar jalur yang tidak terhad adalah tipuan. Syarikat hosting web menjual pelayan mereka, terutama hosting web yang dikongsi, yang mengakibatkan prestasi yang buruk, waktu henti pelayan yang lebih lama, dan kemunduran biasa

pokok

Kaedah yang paling dipercayai yang kami gunakan untuk menentukan penyedia hosting yang boleh dipercayai

Fakta tidak berbohong Sekiranya laman web terkenal telah dihoskan oleh penyedia tertentu selama bertahun-tahun dan pemiliknya benar-benar berpuas hati dengan perkhidmatan hosting yang disediakan oleh host sebenarnya, itu adalah bukti jelas bahawa host yang kita bicarakan adalah yang betul.

Sekiranya anda memerlukan penjelasan yang lebih terperinci mengenai cara menyelesaikan langkah ini, lihat ini panduan.

Kemungkinan pangkalan data rosak

Terakhir, kemungkinan data anda menjadi rosak semasa pemindahan. Tidak ada alasan untuk panik, dan ada banyak penyelesaian untuk masalah ini, tetapi semuanya bergantung pada platform itu sendiri. Oleh kerana platform yang paling biasa adalah WordPress, kami akan membincangkan beberapa kemungkinan penyelesaian untuk pangkalan data platform ini.

Sekiranya pangkalan data WordPress anda rosak, anda boleh mencuba semula pemindahannya, tetapi anda perlu mematikan semua pemalam terlebih dahulu. Sekiranya ini berfungsi, hidupkan pemalam sekali lagi apabila keseluruhan laman web diimport. Malangnya, ini tidak akan menjadi penyelesaian yang berkesan jika anda tidak dapat mengakses papan pemuka, jadi anda mungkin perlu mencuba beberapa pilihan berikut:

 • Muat naik semula pangkalan data, dan tuliskan dari yang lama.
 • Cuba kenal pasti lokasi sebenar kesalahan rasuah, dan muat naik semula fail tertentu dari laman web lama anda.
 • Buka fail untuk memastikan fail tersebut menunjuk ke pelayan baru.

Cara membaiki pangkalan data WordPress yang rosak

Kadang kala, mengeksport & mengimport pangkalan data tidak berjalan lancar seperti yang anda mahukan. Tetapi sebelum anda hilang akal, anda masih boleh mencuba beberapa muslihat untuk memperbaikinya.

 1. Log masuk ke cPanel anda
 2. Buka PhpMyAdmin
 3. Pilih pangkalan data dari menu sebelah kiri
 4. Pilih Pangkalan Data untuk Pembaikan

 5. Sebaik sahaja anda memilih pangkalan data, anda harus memeriksa apakah anda mempunyai pangkalan data yang betul. Pangkalan data WordPress mempunyai semua jadual berlabel wp_
 6. Pilih butang “Periksa semua” di bahagian bawah layar untuk memilih semua jadual dari pangkalan data
 7. Membaiki Pangkalan Data

 8. Pilih pilihan “Perbaikan jadual”
 9. Pembaikan Opsyen Pangkalan Data

Itu sahaja yang boleh anda lakukan di sini. Selepas proses pembaikan, anda akan melihat mesej yang mengesahkan bahawa pangkalan data berjaya dibaiki. Sekiranya anda masih belum berjaya memperbaiki pangkalan data, anda boleh mencuba satu perkara lagi, dan itu adalah mengubah fail wp-config.php.

 1. Buka FileZilla dan log masuk ke pelayan FTP anda
 2. Cari fail wp-config.php
 3. Konfigurasi WP

 4. Muat turun ke komputer anda
 5. Ubah suai fail dengan membukanya dalam penyunting teks
 6. Di akhir fail, masukkan ini: define (‘WP_ALLOW_REPAIR’, benar);
 7. Tentukan Pembaikan WP Config

 8. Simpan fail wp-config.php yang diubah suai dan muat naik kembali ke pelayan melalui FileZilla dan ganti fail tersebut
 9. Buka penyemak imbas anda dan arahkan ke http://yoursite.com/wp-admin/maint/repair.php
 10. Klik butang “Perbaikan Pangkalan Data”

Setelah proses pembaikan selesai, anda akan melihat mesej status mengenai jadual dalam pangkalan data sehingga anda dapat mengenal pasti apakah ada sesuatu yang rosak. Anda juga akan dapat melihat mesej berikut: “Pembaikan selesai. Sila hapus baris berikut dari wp-config.php untuk mengelakkan halaman ini digunakan oleh pengguna yang tidak dibenarkan.
definisikan (‘WP_ALLOW_REPAIR’, benar); ”

Oleh itu, jangan lupa untuk kembali ke fail, buang baris yang anda tambahkan dan simpan semula.

Sekiranya tiada pendekatan ini berfungsi, anda harus mencari seseorang yang mahir membuat pengekodan untuk memulakan proses pembaikan pangkalan data automatik WordPress.

Biarkan pasukan sokongan mengendalikan perpindahan ke tuan rumah baru

Sekiranya anda tidak pasti bagaimana melakukan keseluruhan pemindahan ke tuan rumah baru sendiri, atau anda tidak mempunyai masa untuk membuang teknikal yang anda tidak benar-benar peduli, anda boleh menyerahkan segalanya kepada tangan profesional yang mahir di Bluehost.

Ya, ya, anda perlu membayar untuk pemindahan. Tetapi sekiranya demikian, anda akan dapat berehat, berjalan-jalan atau berjemur di kulit anda sekiranya anda cukup bernasib baik untuk tinggal di dekat pantai sementara pasukan sokongan melakukan segalanya untuk anda.

Bluehost boleh memindahkan laman web ke pelayan mereka untuk anda dan akan dikenakan biaya $ 149. 99. Harga ini termasuk penghijrahan hingga 5 laman web dan 20 akaun e-mel. Ya, pasukan sokongan akan mengurus semua fail, pangkalan data, dan semua yang penting agar laman web anda berfungsi & kelihatan seperti yang dilakukan pada host lama.
Tidak menjadi masalah di mana anda menghoskan laman web ini jika anda memilih pilihan ini, tetapi harap maklum bahawa Bluehost pada masa ini tidak menawarkan sokongan migrasi untuk akaun Penjual Semula, VPS, atau Pelayan Dedicated.

Salah satu perkara hebat mengenai hal ini adalah bahawa tidak ada risiko yang terlibat. Sekiranya anda sudah bersedia untuk memulakan migrasi ke Bluehost, pakar mereka tahu apa yang mereka lakukan. Walaupun begitu, mereka memahami bahawa laman web anda penting untuk anda, oleh itu mereka akan mengkaji semuanya dan memastikannya berfungsi sepenuhnya sebelum anda mengetahuinya.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk memulakan migrasi ke Bluehost, sila lihat lebih banyak maklumat di sini.

Kesimpulannya

Menukar penyedia hosting web bukanlah masalah yang besar. Terdapat beberapa masalah yang berpotensi, tetapi tidak ada yang tidak dapat diselesaikan tepat pada waktunya.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan hosting web anda, jangan ragu untuk mencari penyedia lain. Panduan ini akan membantu anda melalui proses dengan sedikit masa rehat dan kesulitan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked