Bagaimana Melakukan Penyelidikan Kata Kunci untuk Blog Anda

Terdapat banyak elemen kritikal yang mesti dipertimbangkan semasa memulakan blog, dan untuk berjaya, anda perlu memastikan bahawa semuanya dilakukan dengan betul. Salah satu elemen penting adalah penyelidikan kata kunci, kerana memilih kata kunci yang tepat untuk difokuskan adalah salah satu cara utama untuk meningkatkan jumlah paparan yang akan diterima oleh blog anda.


Sebilangan besar blogger baru bahkan tidak mempertimbangkan untuk melakukan penyelidikan kata kunci, dan kerana ini, mereka berusaha untuk mendapatkan pengunjung di blog mereka, tidak kira seberapa keras mereka mencuba. Yang lain hanya menambah kata kunci yang “paling popular”, tetapi mereka tidak memahami bahawa jika kata kunci sangat umum, itu tidak akan membantu, tetapi hantar blog anda ke halaman ke-15 hasil carian.

Melangkau bahagian ini bukanlah pilihan, kerana anda tidak akan dapat mengembangkan blog anda secepat yang anda mahukan, jadi apa yang boleh anda lakukan? Ringkasnya, anda harus membuat penyelidikan kata kunci untuk mencari kata kunci yang akan berfungsi dengan baik dan membantu blog anda mendapat kedudukan lebih tinggi di halaman hasil mesin pencari (SERP). Bukan perkara mudah untuk dilakukan, kerana semua blog dan pasaran sasaran berbeza.

Anda memerlukan alat SEO yang betul dan pengetahuan yang tepat yang akan membantu anda memulakan proses ini dengan betul dan melaluinya dengan lancar. Panduan ini akan memberikan petua untuk menyusun penyelidikan kata kunci anda dengan betul, dan anda dapat menyesuaikannya dengan keperluan khusus anda.

Pertama sekali, anda mesti memahami mengapa anda memerlukan strategi kata kunci yang baik untuk blog anda. Kata kunci adalah lanjutan dari jangkauan organik anda, yang bermaksud bahawa ia membolehkan anda menarik pembaca dengan minat yang tulen terhadap apa yang ditawarkan blog anda. Sudah tentu, jika anda membuat strategi kata kunci yang baik yang tidak menyesatkan.

Trafik organik adalah aset paling berharga untuk blog anda, dan anda perlu mempunyai sebanyak mungkin untuk mengembangkan blog anda.

Beri idea untuk mencari topik khusus
(kata kunci benih)menubuhkan-peribadi-jenama anda

Tanpa memikirkan perkara lain, mulakan proses membuat keputusan anda dengan menuliskan semua perkara yang menarik bagi anda. Ini boleh menjadi kepentingan peribadi atau kepentingan profesional.

 • Mulakan dengan memikirkan perkara yang anda gemari, atau nikmati jika anda berpeluang. Contohnya, anda adalah jurugambar amatur. Blog fotografi boleh menjadi niche yang hebat. Anda boleh berkongsi foto, pengetahuan terperinci, atau pengalaman anda dengan teknologi kamera.
 • Seterusnya, fikirkan perkara-perkara yang anda gemari semasa belajar. Contohnya, anda berminat mengikuti kelas memasak. Walaupun anda tidak mempunyai masa atau anggaran untuk memulakan kelas memasak, anda boleh memulakan blog makanan di mana anda menganalisis resipi yang anda dapati dalam talian. Dan bincangkan bagaimana memilih ramuan yang sempurna, dan timbangkan faedah organik berbanding ramuan GMO.
 • Akhirnya, fikirkan perkara yang sudah anda selami. Sebagai contoh, katakan bahawa anda adalah orang dewasa yang akan menamatkan pengajian di kolej. Anda akan melakukan banyak penyelidikan di kampus berbanding program ijazah dalam talian, universiti mana yang harus dipilih, bagaimana untuk kembali ke arah belajar dan sebagainya. Ini adalah topik yang bagus untuk blog khusus mengenai pendidikan tinggi.

Memilih niche adalah proses yang mencabar. Tetapi, semasa latihan ini, anda akan mendapat perasaan yang lebih baik untuk topik yang sesuai dengan anda. Yang paling anda gemari adalah calon terbaik untuk blog khusus anda.

Sebagai contoh, katakan anda memulakan blog mengenai golf. Kata kunci pertama terlintas di fikiran anda yang akan anda gunakan dalam carian Google:

 • golf untuk pemula
 • petua golf
 • ayunan golf
 • Kelab Golf

Ini akan menjadi kata kunci utama anda, idea topik yang luas. Seterusnya, anda perlu mencari kata kunci yang lebih khusus yang menawarkan peluang menarik.

Cari kata kunci utama dan kumpulkan jumlah carian

Menggunakan Perancang Kata Kunci Google untuk mencari kata kunci

Menggunakan Perancang Kata Kunci Google untuk mencari kata kunci

Perancang Kata Kunci Google akan sangat membantu apabila anda mula membuat senarai kata kunci yang berpotensi anda gunakan untuk blog anda. Alat ini berguna, dan dapat membantu anda membuat senarai kata kunci yang besar dengan cepat.

Log masuk atau buat akaun baru untuk dimasukkan Alat Perancang Kata Kunci Google.

adwords

Anda akan melihat tiga pilihan berbeza di bawah “Cari kata kunci baru dan dapatkan data jumlah carian.” Pilih tab “Cari kata kunci baru menggunakan frasa, laman web, atau kategori”.

cari kata kunci

Ini adalah alat roti dan mentega yang akan anda gunakan untuk menjana idea kata kunci anda.

Sebaik sahaja anda membuka alat, anda akan melihat pilihan senarai. Sebilangan besar pilihan ini dipilih, dan anda tidak perlu risau. Mari kita lihat pilihan yang akan membantu penyelidikan kata kunci anda.

Penyelidikan Kata Kunci

Produk atau perkhidmatan anda: Di sinilah anda memasukkan “kata kunci pilihan” dan ini adalah bidang utama yang akan anda gunakan. Anda boleh memasukkan satu atau lebih kata kunci di sini.

Halaman arahan anda: Ini terutamanya untuk pengguna Adwords.

Menyasarkan: Pilihan ini relevan untuk menukar negara, bahasa dan mesin carian yang anda pasarkan.

Sesuaikan carian anda: Inilah cara Google menerangkan pilihan ini – “Tapis kata kunci anda berdasarkan statistik sejarah, sembunyikan kata kunci yang sudah ada di akaun anda, dan sertakan atau kecualikan kata kunci tertentu. Klik ikon pensil untuk menyesuaikan tetapan ini. “

Julat tarikh: Anda boleh memasukkan julat tarikh untuk melihat carian bulanan rata-rata untuk jangka masa tertentu.

Mari masukkan “kata kunci pilihan” (petua golf, ayunan golf, kelab golf) yang kami gunakan dalam contoh di atas dan lihat hasilnya.

Pencarian bulanan

Anda akan mendapat hasil untuk kata kunci terpilih dan juga idea kata kunci yang relevan. Mari lihat setiap kawasan di skrin ini.

Istilah Carian: Ini adalah kata kunci yang anda masukkan.

Kata kunci (mengikut kesesuaian): Senarai kata kunci yang dicadangkan oleh Google.

Purata carian bulanan: Bilangan selang carian, bukan penunjuk jumlah carian yang sangat tepat. (Kami akan menunjukkan kepada anda cara mendapatkan data jumlah carian yang tepat di bawah).

Pertandingan: Ini menunjukkan jumlah pengiklan yang menawar kata kunci tersebut, yang digunakan untuk AdWords. Berguna untuk menilai betapa kompetitifnya kata kunci.

Tawaran yang dicadangkan: Kaedah terbaik untuk mendapatkan idea potensi pengewangan kata kunci.

Sekarang, anda boleh memuat turun senarai dengan idea kata kunci untuk menyusun selepasnya.

Muat turun senarai dengan kata kunci

Pilihan berguna lain yang boleh anda gunakan dengan Perancang Kata Kunci Google adalah “Idea kumpulan iklan.” Anda akan mendapat senarai idea yang luas untuk diterokai.

Senarai idea

Klik pada salah satu kumpulan iklan untuk melihat apa yang ada di dalamnya.

Kumpulan iklan

Anda akan melihat kata kunci apa yang termasuk dalam kumpulan itu.

Kata kunci yang disertakan

Anda juga boleh memuat turun semua kata kunci ini dan menambahkannya ke dalam senarai.

Anda mempunyai lebih banyak alat yang boleh anda gunakan untuk mencari lebih banyak idea kata kunci. Sebahagian daripadanya percuma, freemium, atau berbayar. Kami percaya bahawa dengan menggunakan Perancang Kata Kunci Google, anda boleh mendapatkan senarai idea kata kunci yang akan lebih daripada cukup untuk diterokai. Tetapi sekiranya anda ingin memeriksa alat lain, berikut adalah senarai yang paling popular:

Menggunakan Perancang Kata Kunci Google untuk mengumpulkan jumlah carian

Seperti yang kami nyatakan, sebelumnya, Perancang Kata Kunci Google akan menunjukkan kepada anda pelbagai carian bulanan (mis. 1k-10k). Anda dapat memperoleh jumlah carian yang tepat untuk kata kunci tertentu jika anda menjalankan kempen Adwords aktif (iklan berbayar). Tetapi, jumlah carian yang tepat berubah-ubah, dan Google akan menunjukkan anggaran purata jumlah carian. Adalah berguna untuk melihat jumlah carian yang tepat namun tidak ada salahnya menggunakan julat untuk memilih kata kunci.

Mari kami tunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat memperoleh jumlah carian yang tepat dari Google tanpa membuat kempen Adwords.

Pertama, pilih kata kunci dari senarai cadangan dan klik tambah untuk merancang.

Tambah ke rancangan

Anda akan melihat widget rancangan anda di sebelah kanan.

Widget rancangan

Masukkan angka tinggi (mis. $ 1000) di medan “Masukkan bit”, lihat jumlah “tera” ini adalah berapa banyak orang mencari kata kunci ini setiap hari.

Kesan

Sekarang, jika anda mengalikan jumlah itu dengan 30, anda akan mendapat jumlah carian yang sah setiap bulan. Masalahnya di sini ialah anda perlu melakukan proses yang sama dengan setiap kata kunci yang ingin anda sasarkan. Tetapi, mari kita ulangi tidak ada yang salah dengan menggunakan julat anggaran (1k-10k) jumlah carian jika anda tidak mahu melalui setiap kata kunci.

Menggunakan alat berbayar untuk mengumpulkan jumlah carian

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, terdapat beberapa alat berbayar yang tersedia dalam talian. Dan anda boleh menggunakannya untuk mencari kata kunci dan memeriksa jumlah carian. Alat-alat ini akan menunjukkan kepada anda nombor berdasarkan algoritma yang mereka gunakan, dan akan dianggarkan angka.

Contohnya, inilah yang anda dapat sekiranya anda mencuba penjelajah kata kunci Ahrefs.

Penjelajah kata kunci Ahrefs

Seperti yang anda lihat nombor ini berbeza dari yang anda peroleh dengan alat Google tetapi anda mendapat idea kasar mengenai jumlah carian.

Lebih banyak alat tersedia, dan anda boleh menyemaknya dari senarai yang disediakan di bawah.

Fahami kepentingan kata kunci ekor panjang


menubuhkan-peribadi-jenama anda

Sebelum kita sampai pada bahagian bagaimana anda dapat menentukan nilai kata kunci anda, pertama anda harus mengetahui kata kunci mana yang paling berharga dan mengapa semuanya berkaitan dengan kata kunci ekor panjang. Anda boleh memilih kata kunci yang mempunyai 500 hingga 5,000 carian setiap hari. Walau bagaimanapun, istilah besar ini menyumbang kurang dari 25% carian di seluruh web.

Keluk permintaan

Lebih daripada 70% kata kunci yang dicari orang berada dalam carian “ekor panjang”. Kawasan ekor panjang ini mempunyai berjuta-juta carian yang dapat dilakukan beberapa kali pada setiap hari, tetapi carian ini merangkumi sebahagian besar carian harian.

Marilah kita menerangkan tiga kategori berbeza yang biasanya dibahagikan oleh kata kunci: kepala, badan, dan ekor panjang.

 • Ketua: Ini adalah kata kunci satu perkataan dengan jumlah carian yang besar (misalnya, “golf” atau “makanan”). Istilah ini luas, dan orang mungkin mencari pelbagai perkara menggunakan kata kunci ini (misalnya, seseorang yang mencari “golf” mungkin mencari kelas golf, kelab golf, atau peraturan permainan).
 • Badan: Kata kunci ini adalah 2-3 frasa perkataan yang mendapat jumlah carian yang lumayan (1.000 hingga 2.000 carian setiap bulan) dan lebih eksplisit daripada kepala (misalnya, “pelajaran golf” atau “kelas makanan”).
 • Ekor panjang: Kata kunci ini adalah Panjangnya 3 atau 4+ perkataan dan sangat spesifik (contohnya, “pelajaran golf murah untuk anak-anak” atau “kelas makanan untuk masakan Jepun”). Istilah ini tidak mempunyai banyak carian, tetapi secara statistik, istilah ini merangkumi sebahagian besar carian dalam talian.

Sebagai kaedah praktik, apabila anda memilih kata kunci Badan dan mengoptimumkan kandungan anda di sekitarnya, anda biasanya akan memilih kata kunci ekor panjang (4-8 kata) yang berkaitan. Dan itulah cara anda mendapatkan lalu lintas semula jadi ke laman web anda.

Cara mencari kata kunci ekor panjang

Kaedah termudah dan paling berkesan untuk mencari kata kunci ekor panjang yang relevan adalah dengan menggunakan Cadangan Google. Biarkan kami menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh melakukannya.

Pertama, apabila anda menaip kata kunci terpilih ke dalam carian Google, lihat cadangan automatik.

Cari di google

Kedua, apabila anda melakukan carian tatal ke halaman hasil dan lihat cadangan “Pencarian yang berkaitan dengan … ..”.

Keputusan Carian

Anda boleh melakukan teknik ini dengan pelbagai variasi kata kunci dan memilih istilah yang paling sesuai.

Periksa apa kata kunci pesaing kedudukan

Itu adalah salah satu taktik canggih yang berkesan yang boleh anda gunakan untuk mencari kata kunci yang tepat dalam ceruk anda. Pilihan ini ditawarkan dengan alat berbayar seperti SEMrush“Target =” _ blank “rel =” nofollow “> Semrush dan Penjelajah laman web Ahrefs.

Sebagai contoh, kami akan menunjukkan cara memeriksa persaingan anda dengan Ahrefs. Pertama, pilih nama domain (URL) laman web yang ingin anda periksa. Dalam kes kami, kami akan memeriksa laman web golfdigest.com.

Buka alat Ahrefs Site Explorer dan masukkan URL domain yang ingin anda periksa.

Penjelajah laman web

Anda akan mendapat perincian mendalam mengenai laman web tersebut termasuk profil pautan balik dan lalu lintas carian. Dengan mengklik pada bahagian “Kata kunci organik”, anda dapat melihat kedudukan laman web ini dan idea kata kunci.

Kata kunci organik

Latihan ini akan membantu anda mencari lebih banyak kata kunci dan menentukan kata kunci apa yang harus anda cari.

Menilai persaingan dan kesukaran


menubuhkan-peribadi-jenama anda

Untuk menilai lebih jauh idea kata kunci, anda harus melihat betapa kompetitifnya dan betapa sukarnya menentukan kata kunci ini.

Anda boleh membuat tekaan yang tepat dengan alat Perancang Kata Kunci Google dengan melihat dua parameter: Pertandingan dan Sedikit yang dicadangkan.

Tawaran

Kami menerangkan kedua-dua item di atas tetapi mari kita lihat lagi.

Persaingan: Ini menunjukkan jumlah pengiklan yang menawar kata kunci tersebut, Rendah, Sederhana dan Tinggi. Berguna untuk menilai betapa kompetitifnya kata kunci.

Tawaran yang dicadangkan: Cara terbaik untuk mendapatkan idea potensi pengewangan untuk kata kunci. Tetapi juga akan memberi anda idea tentang betapa sukarnya menentukan peringkat untuk kata kunci ini.

Dengan data dari Google, anda dapat membuat tekaan yang tepat. Sekiranya anda ingin mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai daya saing dan kesukaran kata kunci, anda harus menggunakan alat berbayar seperti Ahrefs Keywords Explorer.

Jalankan laporan untuk kata kunci tertentu dan klik pada tab “Mempunyai istilah yang sama”.

Begini rupa laporan ini:

Mempunyai syarat yang sama

Inilah cara Ahrefs mengukur KD: “Kesukaran Kata Kunci adalah anggaran betapa sukarnya berada di peringkat hasil carian Google Top10 untuk kata kunci tertentu. Ia diukur pada skala tidak linier dari 1 hingga 100 (kesukaran rendah hingga kesukaran tinggi). “

Tentukan kata kunci wang


menubuhkan-peribadi-jenama anda

Sekiranya salah satu tujuan anda adalah menjana wang dalam talian, penting untuk memilih kata kunci maksud komersial. Kata kunci ini boleh dibahagikan kepada tiga kelas:

Kata kunci Beli Sekarang

Ini adalah kata kunci yang digunakan orang sebelum membuat pembelian.

Berikut adalah kata-kata yang cenderung menjadi sebahagian daripada jenis pertanyaan carian ini:

 • Beli
 • Kupon
 • Diskaun
 • Berurusan
 • penghantaran

Kata kunci produk

Kata Kunci Produk adalah carian yang menumpukan pada kategori produk, jenama, atau perkhidmatan tertentu. Orang yang menggunakan frasa ini berada di peringkat awal pembelian.

Kata kunci produk cenderung merangkumi:

 • Kaji semula
 • Terbaik
 • 10 teratas
 • Murah
 • Berpatutan
 • Perbandingan

Kata kunci maklumat

Sebilangan besar kata kunci dalam talian adalah “Kata kunci maklumat.” Adalah wajar bagi orang untuk mencari maklumat sebelum menjalani proses pembelian.

Kata kunci maklumat cenderung merangkumi perkataan seperti:

 • Bagaimana untuk
 • Cara terbaik untuk
 • Cara untuk
 • saya perlu

Alat penyelidikan kata kunci yang ada


menubuhkan-peribadi-jenama anda

Kami telah menyebutkan beberapa instrumen dalam panduan ini, tetapi di sini kami akan memberikan senarai alat yang lebih besar yang dapat anda uji semasa melakukan penyelidikan kata kunci.

Kesimpulannya

Setelah anda melakukan semua perkara yang disebutkan di atas, anda dapat mengatur strategi kata kunci anda, tetapi ini tidak bermaksud kerja anda berakhir di sana. Strategi kata kunci yang baik memerlukan tindak lanjut yang mencukupi, yang merangkumi pemantauan dan penyesuaian perkara secara berterusan.

Ini adalah perkara penting yang perlu anda ketahui mengenai membuat strategi kata kunci yang tepat untuk blog anda. Ingat bahawa memilih kata kunci yang betul adalah mustahak untuk berjaya blog, tetapi ini adalah salah satu aspek dan anda tidak boleh mengabaikan perkara penting lain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map