Apa itu VPN dan Bagaimana Anda Mencari Perkhidmatan VPN Terbaik?

60% pengguna VPN prihatin terhadap privasi dalam talian mereka

Tetap selamat di internet dan menjaga privasi menjadi perhatian utama kedua-dua syarikat dan individu dalam masa pengembangan dalam talian yang pesat ini. Penyelesaian dalam bentuk Rangkaian Peribadi Maya menawarkan pelbagai kemudahan – faedah privasi hanya sebahagian daripadanya.

Anda mungkin sudah menggunakan VPN, tetapi tidak mengetahui ketika anda menggunakannya. Sekiranya anda pernah bekerja dari jauh dengan menyambung ke rangkaian syarikat, anda beroperasi di perairan VPN.

Setiap saat, 12 orang dalam talian menjadi mangsa jenayah siber, berjumlah lebih daripada 1 juta mangsa di seluruh dunia setiap hari. Menjelang 2020 dunia perlu mempertahankan data siber 50 kali lebih banyak data daripada yang ada sekarang

Sekiranya anda tidak dikenali atau hanya samar-samar dengan VPN, panduan ini sangat sesuai untuk anda. Kami akan membawa anda ke dunia VPN dengan menjelaskan apa itu, bagaimana ia berfungsi dan apa faedah yang mereka tawarkan. Kami juga akan memberikan maklumat berharga tentang cara memilih penyedia VPN yang akan memenuhi keperluan anda, sama ada untuk tujuan individu atau perniagaan. Mari kita mulakan.

Apa itu VPN?

VPN_cod

Cara terbaik untuk memvisualisasikan VPN adalah dengan melihatnya seolah-olah versi rangkaian komputer fizikal. Perbezaannya terdapat dalam kaedah penyambungan.

Rangkaian komputer fizikal biasanya terbatas pada beberapa lokasi, seperti rumah atau pejabat, dan komputer saling berkaitan secara fizikal. The VPN adalah jenis rangkaian maya, membenarkan komputer yang berlainan, di mana pun mereka berada, untuk bergabung dengan rangkaian dan menggunakannya untuk mengakses internet. Sambungan fizikal masih ada, tetapi sekarang ia terdiri daripada kabel, penghala dan pelayan awam dan swasta. Dan tidak ada had jangkauan sama sekali.

Oleh itu, VPN bukanlah beberapa alat pemecah tanah baru yang membolehkan komputer bertindak seperti yang saling berkaitan secara fizikal, tetapi merupakan kaedah menghubungkan komputer dalam rangkaian maya. Kaedah ini dirancang untuk meningkatkan keselamatan dan meningkatkan privasi pengguna akhir, tanpa sekatan ketika mengakses kandungan di internet.

Jadi, bagaimana VPN berfungsi?

Pada peringkat global, lebih daripada seperempat responden mengatakan mereka telah menggunakan Virtual Private Network atau Proxy Server untuk mengakses internet

Untuk mengakses VPN, anda perlu mendapatkan perkhidmatan VPN percuma atau berbayar; kita akan bercakap mengenai perbezaan antara keduanya kemudian. Setelah melakukannya, anda akan memasang klien VPN pada komputer atau peranti mudah alih anda dan dari situlah semuanya bermula.

VPN_network

Dengan klien VPN, anda akan mendapat akses ke VPN pra-persediaan, yang disediakan oleh penyedia. Semasa anda melayari internet melalui VPN, komputer anda tidak berkomunikasi dengan menggunakan alamat IP yang diberikan kepada anda oleh Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda. Sebaliknya, ia menggunakan yang disediakan oleh VPN.

Selain menutupi alamat IP awal anda, VPN juga mengamankan semua data. Jadi, bagaimana kerahsiaan data dicapai? VPN menggunakan protokol untuk menyandikan semua data yang ditukar antara komputer dan komputer yang anda gunakan sebagai semacam pintu masuk untuk mengakses internet. Berikut adalah protokol penyulitan yang paling biasa digunakan:

L2TP / IPsec – Layer 2 Tunneling Protocol dibuat sebagai usaha kolaborasi oleh anggota forum PPTP, Pasukan Petugas Kejuruteraan Internet (IETF) dan Cisco. Protokol ini dinamakan L2TP melalui IPsec kerana memberikan keselamatan IPsec di atas tunneling L2TP. Protokol ini digunakan oleh VPN yang berjalan pada OS Windows 2000.

IPsec – Dikuasakan oleh algoritma penyulitan yang sangat kuat dan pengesahan yang luas, Internet Protocol Security Protocol menawarkan lapisan tambahan untuk keselamatan data. IPsec menyulitkan data melalui terowong dan pengangkutan. Mod penyulitan pengangkutan mengekod muatan data, atau kandungan penting, data, sementara mod terowong mengekodkan tajuk dan muatan data.

Untuk menggunakan protokol penyulitan ini, semua peranti yang disambungkan ke rangkaian mesti menggunakan kunci / sijil bersama. Aplikasi khas yang dipasang pada PC pengguna menangani pengekodan / penyahkodan ini semasa sambungan dengan VPN jauh. Protokol penyulitan ini mempunyai sokongan untuk enkripsi 56-bit dan 168-bit.

PPTP / MPPE – Walaupun PPTP adalah protokol usang, banyak VPN masih menjalankannya. Ia dibuat melalui usaha bersama ECI Telematika, Robotik AS, 3COM, Microsoft dan Ascend. Ia menyokong enkripsi 40-bit dan 128-bit, menggunakan MPPE – Microsoft Point-to-Point Encryption.

Sebagai tambahan kepada protokol enkripsi ini, protokol lain dapat digunakan oleh VPN, seperti Non Repudiation, AAA, Data Integrity, Traffic Flow Confidentiality, SOCKS5 dan Anti Main semula. Protokol yang digunakan oleh VPN menentukan perkhidmatan yang dapat mereka tawarkan kepada pengguna. Kami akan membincangkannya dengan lebih terperinci dalam panduan ini.

Apa faedahnya yang unik
menggunakan VPN?

super_VPN

Keselamatan. Seperti yang telah disebutkan, keselamatan adalah perhatian utama bagi sesiapa sahaja yang berada dalam talian. Data di internet boleh dipintas, dicuri atau bahkan diubah. Ini boleh membawa akibat yang serius bagi pengguna, termasuk kad kredit yang dicuri dan kebocoran maklumat korporat yang sensitif. Komunikasi dari anda ke dunia luar tidak dapat dilindungi sepenuhnya oleh perisian firewall dan antivirus yang dipasang di komputer.

Oleh kerana komunikasi antara PC anda dan VPN dibuat melalui protokol yang kami jelaskan, hubungan antara PC dan sumber jauh anda selamat. Sekiranya mana-mana router dikompromikan oleh penggodam, tidak mungkin dia menyahsulit aliran data antara anda dan komputer VPN.

Privasi. Menyembunyikan identiti anda semasa dalam talian juga sangat penting. Tanpa VPN, identiti anda dapat diketahui dengan mudah oleh agensi pemasaran atau sesiapa sahaja yang cukup ingin tahu dan mempunyai kemahiran yang mencukupi. Dan ketika kita berbicara mengenai identiti, kita bermaksud alamat IP, nama, alamat, dan lokasi. Semasa anda berada di internet, peranti anda berkomunikasi dengan penghala dan pelayan web, meninggalkan maklumat mengenai IP dan ISP anda.

Pasaran teratas untuk mengakses kandungan melalui VPN


Thailand 24%
Indonesia 22%
China 20%
Brazil 19%
Arab Saudi 18%
Turki 18%
India 18%
Mexico 18%
Malaysia 17%
UAE 16%
VS
Jerman 6%
Amerika Syarikat 5%
UK 5%
Australia 4%

Pengguna internet Thailand dan Indonesia paling senang mengakses kandungan melalui VPN

VPN berjaya menghalang pendedahan maklumat peribadi ini yang tidak diingini. Semasa mengakses kandungan dalam talian melalui VPN, identiti penyedia VPN menjadi milik anda. Anda akan kelihatan dalam talian di lokasi selain dari lokasi anda sendiri, sementara maklumat peribadi anda, termasuk alamat IP, tetap tersembunyi.

Akses Tidak Terhad. Banyak syarikat menawarkan perkhidmatan dalam talian mereka dengan sekatan geografi tertentu. Sebagai contoh, Netflix masih tidak tersedia di banyak negara di seluruh dunia. Sama seperti ini, ada negara yang melarang warganya mengakses laman web dan syarikat tertentu yang menyekat penggunaan internet pekerja mereka. VPN dengan mudah mengatasi halangan ini.

Oleh kerana terdapat penyedia VPN di banyak wilayah geografi, pengguna dapat dengan mudah mengatasi sekatan geografi yang berlaku sama ada oleh syarikat asing atau negara mereka.

Pengalaman Web yang Lebih Baik. Masalah penyambungan adalah masalah yang sangat biasa di seluruh dunia, terutamanya apabila anda ingin mengakses sesuatu yang berada di seberang dunia. Oleh kerana laluan internet yang lemah dan lebar jalur yang terhad, keseluruhan pengalaman dalam talian anda mungkin buruk.

Ini dapat diselesaikan dengan VPN. Semasa menggunakan VPN, lebar jalur anda semasa mengakses lokasi jauh akan lebih kurang sama dengan lebar jalur antara VPN dan komputer anda. Penyelesaian VPN sangat bermanfaat bagi pengguna yang penyedia ISP menguatkan had lebar jalur.

Kekerapan penggunaan VPN % pengguna internet dan pengguna VPN yang menggunakan VPN berdasarkan berikut

Setiap hari atau hampir setiap hari
4-5 kali seminggu
2-3 kali seminggu
Sekali seminggu
Sekali 2-3 kali sebulan
Sekali sebulan
Kurang kerap

PENGGUNA VPN

PENGGUNA INTERNET

Terdapat faedah lain yang mungkin berbeza antara satu penyedia VPN dengan yang lain. Beberapa penyedia VPN menawarkan sambungan yang lebih baik di antara semua peranti di rangkaian mereka, sementara yang lain membenarkan pemajuan port, yang menjadikan peranti lain di rangkaian anda dapat diakses melalui internet.


Apa yang perlu dicari dalam perkhidmatan VPN yang baik?

The perkhidmatan VPN terbaik adalah perkhidmatan yang memenuhi keperluan anda sepenuhnya. Inilah sebabnya mengapa anda harus mengenal pasti keperluan tersebut sebelum memilih penyedia VPN. Oleh itu, ada kata sepakat untuk perkhidmatan dan ciri umum apa yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan VPN yang baik.

Keselamatan. Oleh kerana anda akan meletakkan semua maklumat mengenai penyemakan imbas anda, bersama dengan maklumat peribadi anda, ke tangan orang lain, adalah sangat penting untuk memastikan bahawa penyedia perkhidmatan VPN mengamankan nod VPN, laman web dan infrastruktur.

Pemacu utama untuk penggunaan VPN adalah akses ke kandungan streaming. Sebagai contoh, hampir 30% daripada semua pengguna VPN mengakses Netflix pada bulan tertentu

Penyedia perkhidmatan VPN yang baik mempunyai audit keselamatan berkala, pematuhan PCI, firewall aplikasi web, perkakasan pelayan khusus dan pelayan yang selamat / boleh dipercayai.

Perisian. Penyedia perkhidmatan VPN yang baik juga mempunyai perisian yang mesra pengguna. Ini sangat mustahak kerana anda tidak mahu menyelesaikan masalah perisian dengan sokongan pelanggan setiap kali anda menyambung ke VPN. Perisian yang baik senang disediakan dan akan membuat anda dalam talian dalam masa yang singkat. Oleh itu, pastikan untuk melihat apakah penyedia VPN mempunyai perisian tersendiri.

Lokasi pelayan VPN. Penyedia perkhidmatan VPN yang baik mempunyai pelayan di lebih dari satu lokasi geografi. Ini membolehkan anda mempunyai akses tanpa had ke kandungan apa pun, di mana pun ia dihoskan. Oleh itu, pastikan penyedia VPN mempunyai pelayan yang tersebar di seluruh dunia sebelum membeli perkhidmatan mereka.

60% responden mengatakan bahawa akses jarak jauh adalah salah satu kriteria utama yang dipertimbangkan ketika menggunakan penyelesaian VPN IP

Perlu diingat bahawa AS, UK, Australia, Kanada dan New Zealand, disebut Lima Mata, telah bersetuju untuk bertukar maklumat untuk meningkatkan keselamatan. Ini bermaksud bahawa pemerintah mana-mana dari lima negara ini dapat memaksa penyedia VPN, melalui perintah pengadilan, untuk mengungkapkan setiap informasi yang dimilikinya. Ini tidak berlaku untuk penyedia VPN yang berpusat di negara lain di dunia.

Sokongan pengguna. Ini juga merupakan faktor yang sangat penting yang membezakan kebaikan dari penyedia VPN yang tidak begitu baik. Sokongan pelanggan harus diakses 24/7, sehingga anda dapat menyelesaikan masalah anda tanpa mengira perbezaan zon waktu. Yang baik akan mempunyai meja bantuan layan diri dan sokongan sembang langsung yang ada pada pengguna mereka.

Penggunaan VPN untuk penyemakan imbas tanpa nama Penyemakan imbas tanpa nama adalah sebab utama penggunaan VPN, terutama di Arab Saudi, India, dan Vietnam

Tiada log data. Sebilangan besar orang memilih penyelesaian VPN kerana mereka mementingkan privasi dan keselamatan. Sekiranya anda ingin tetap tersembunyi di balik VPN, anda harus membaca syarat dan polisi penyedia VPN untuk memastikan mereka tidak mencatat data anda.

VPN_world

Kepantasan. Lebar jalur mungkin turun ketika anda mengakses internet melalui VPN. Anda ingin memastikan bahawa penyedia VPN melabur dalam pelayan dan perisian baru untuk memenuhi keperluan kemasukan pengguna baru. Anda boleh mendapatkan idea ini dengan membaca ulasan pengguna mereka. Dengan penyedia VPN yang baik, anda hanya akan mengalami perubahan kelajuan yang sangat kecil.

Harga. Adalah nasihat umum yang baik untuk selalu menggunakan penyedia yang menawarkan banyak pilihan pembayaran dan pelbagai rancangan langganan yang boleh anda batalkan bila-bila masa yang anda mahukan tanpa menghadapi sebarang hukuman.

Sebelum membuat pilihan anda, tinjau perkhidmatan dan pilihan harga dengan teliti. Dan periksa ulasan pelanggan mereka untuk memastikan mereka menyediakan semua perkhidmatan yang diiklankan.

Perkhidmatan VPN percuma vs Berbayar

percuma_atau_bayar

Apabila anda mempertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan VPN, anda mempunyai dua pilihan: perkhidmatan VPN percuma dan berbayar. Terdapat banyak perbezaan di antara mereka, selain dari harga.


Kelebihan perkhidmatan VPN percuma:

 • mereka percuma

 • tanpa nama (tidak perlu memberikan maklumat peribadi semasa anda mendaftar)

Kekurangan perkhidmatan VPN percuma:

 • Tahap keselamatan yang sangat rendah (enkripsi 128-bit / protokol PPTP)

 • Tiada sokongan pelanggan

 • Kelajuan lebih rendah kerana banyak pengguna

 • Dalam beberapa kes, masa terhad dalam talian dan data dipindahkan

 • Banyak iklan yang disesuaikan secara peribadi (ini bermaksud mereka mencatat data anda)

Terdapat lebih daripada 400 penyedia perkhidmatan VPN di industri ini. 30 daripadanya adalah percuma

Kelebihan perkhidmatan VPN berbayar

 • Lebar jalur tidak terhad

 • Keselamatan pro

 • Tiada iklan

 • Akses ke sokongan pelanggan

 • Keupayaan untuk memilih antara pelbagai pilihan lebar jalur

Hanya 2% penyedia perkhidmatan VPN yang menawarkan Aplikasi yang disesuaikan

Kekurangan perkhidmatan VPN berbayar

 • Jelas sekali, anda perlu membayar perkhidmatan ini

 • Anda mungkin akhirnya membayar untuk ciri yang tidak akan anda gunakan

Cara memilih antara pilihan terbaik

10 penyedia VPN teratas menjalankan rangkaian mereka sendiri. Banyak perkhidmatan lain hanya menyerahkan tugas kepada syarikat hosting web. Menjalankan rangkaian adalah proses yang kompleks yang memerlukan banyak sumber teknikal

Kerana meningkatnya kebimbangan mengenai jenayah siber, pengawasan, kebocoran data, dan lain-lain, jumlah penyedia perkhidmatan VPN yang tersedia telah memuncak dalam beberapa tahun terakhir. Tetapi hanya sebilangan penyedia yang terdapat di senarai teratas laman web yang kedudukannya berkuasa.

19% pelanggan menggunakan torrenting VPN, kerana berkongsi beberapa bahan semasa menggunakan keselamatan torrent muat turun pelanggan mengalami ancaman melalui pintu masuk terbuka ke sistem

Ini adalah waktu yang tepat untuk mengingatkan anda bahawa pilihan anda bergantung pada keperluan anda dan ciri, harga, rancangan langganan, reputasi dan kemudahan penggunaan penyedia perkhidmatan VPN. Oleh itu, mari kita lihat beberapa pilihan teratas yang kini terdapat di pasaran.

NordVPN. Salah satu penyedia perkhidmatan VPN yang ditetapkan sebagai “pilihan editor” dalam kedua senarai teratas, Nord VPN pasti menarik perhatian. Penyedia ini berpusat di Panama, dan polisi tanpa log yang ketat, lebih daripada 1200 pelayan di 61 negara, penyulitan lapisan ganda terkemuka, kemampuan untuk tetap tidak dikenali walaupun di laman web gelap, dan pembayaran melalui PayPal, Kad Kredit atau Bitcoin adalah semua faedah yang menjadikan penyedia VPN ini sebagai kegemaran ramai orang.

Sebagai pelancong yang berminat, 11.5% pelanggan menggunakan VPN untuk melakukan perjalanan. Ini sebahagian besarnya demi menjaga keselamatan dalam talian dan mendapatkan akses ke rangkaian “rumah” semasa berada di luar negara

Ia juga mempunyai perkhidmatan sokongan sembang langsung yang tersedia 24/7. Ia dapat disiapkan pada Mac, Windows, Linux, iOS dan Android, dan mendukung hingga enam peranti yang disambungkan dalam satu masa. Pelan langganan asas berharga $ 6 sebulan. Pakar mengesyorkan penyedia perkhidmatan VPN ini jika anda ingin menggunakan VPN untuk menonton Netflix A.S..

IPVanish. Penyedia perkhidmatan VPN ini mempunyai lebih dari 700 ratus pelayan yang terletak di 60 negara di seluruh dunia. Ia menyokong lima peranti yang disambungkan dalam satu masa dan mempunyai enkripsi yang sangat ringan, yang benar-benar melengkapkan muat turun torrent. Ia tersedia di semua sistem operasi. IPVanish juga dapat digunakan di Amazon Firestick dan Android TV. Sekiranya anda komited dengan rancangan tahunan, anda akan membayar $ 6.50 sebulan.

30% responden telah menggunakan VPN untuk Wi-Fi yang selamat, apa langkah dari perluasan hotspot dan perubahan tetapan yang mudah dilakukan, yang menjadi faktor kebocoran data rahsia dan kecurian indentiti

VPN Akses Internet Peribadi. VPN ini sangat popular kerana penyulitannya akan membuat pemindahan data anda tidak dapat ditembusi, namun anda hanya perlu berurusan dengan antara muka pengguna yang sangat mudah.

Dengan hanya satu klik, VPN Akses Internet Peribadi akan memastikan bahawa identiti anda tetap tersembunyi. Penyedia ini mempunyai lebih daripada 3,000 pelayan yang terletak di 25 negara. Mereka mempunyai pilihan untuk membayar tanpa nama dengan pelbagai kad hadiah jenama utama (Best Buy, Starbucks, Costco dll). Mereka adalah syarikat yang berpusat di A.S., jadi ingatlah bahawa mereka mengambil bahagian dalam perjanjian Five Eyes. Bayaran bermula dari $ 6.95 sebulan hingga $ 3.33 sebulan, bergantung pada kontrak yang anda pilih.

13,5% pengguna menggunakan VPN untuk permainan, kerana memungkinkan untuk membuka kunci permainan terhad geo serta versi beta atau produk hiburan yang dibatasi usia

Terdapat banyak penyedia perkhidmatan VPN lain yang juga boleh anda periksa, Buffered, ZenMate, TorGuard, Express VPN, Surfshark dan lain-lain lagi. Pastikan untuk mendapatkan seberapa banyak maklumat mengenai pilihan utama anda untuk membuat keputusan yang tepat. Satu nasihat terakhir, percubaan percuma yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan VPN berbayar hanya merangkumi ciri asas, jadi jangan mendasarkan pendapat anda hanya pada pengalaman yang anda dapat dari percubaan percuma.

Kesimpulannya

Ini adalah asas yang perlu anda ketahui mengenai perkhidmatan VPN. Anda telah melihat bahawa VPN tidak hanya memberikan pengalaman web yang lebih baik, tetapi juga menangani masalah keselamatan dan privasi. Selain itu, anda dapat mengakses sebarang kandungan dalam talian dengan melewati batasan geografi. Kami berharap maklumat yang anda dapati dalam panduan ini akan memudahkan anda membuat keputusan sama ada anda ingin pergi dengan penyedia perkhidmatan VPN dan bagaimana memilih yang terbaik untuk keperluan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map