Мрежа за доставка на съдържание (CDN)

Странична ракета за изображение

Ако сте създали успешен уебсайт, който получава голям обем трафик или очаквате да получите по-голям трафик, определено трябва да получите CDN, за да сте сигурни, че работата на вашия уеб сайт е безупречна. Много хора не разбират какво представлява всъщност мрежата за доставка на съдържание и влиянието, което тя може да окаже върху уебсайта им, но това ръководство трябва да предоставя цялата информация за нея и да изчиства всички недоразумения..


Една от често срещаните погрешни схващания за получаване на CDN е, че нямате нужда от уеб хостинг услуга. Всъщност имате нужда от него, тъй като CDN само помага за подобряване на вашия уебсайт. Все още трябва да имате добра уеб хостинг услуга, тъй като CDN само помага и ускорява вашия уеб сайт, като по този начин подобрява потребителското изживяване, което предоставяте.

Има приблизително

8,8 милиона

уебсайтове, използващи мрежи за доставка на съдържание по целия свят

Всеки един от нас, който сърфира в Интернет, всъщност взаимодейства с CDN всеки ден. Когато четете новини онлайн, посещавате онлайн магазини, проверявате емисиите си в социалните медии или гледате видео в YouTube, взаимодействате с CDN, които стоят зад всеки текст, всяко изображение или видеоклип, които се доставят на вашето мобилно устройство или компютър. Те са гръбнакът на доставката на онлайн съдържание, без което онлайн светът не би функционирал толкова бързо, колкото днес.

От топ 10 000 уебсайта,
В момента 48.3% използват мрежа за доставка на съдържание

Защо точно така? Тъй като CDN решават проблемите със закъснението, което всеки потребител на интернет със сигурност намира за изключително важно. Закъснението се отнася до забавянето във времето между момента, в който поискате да отворите определена уеб страница, и момента, в който исканото съдържание действително се появи на вашия екран. Това забавяне може да бъде най-малкото смущаващо, и това е основният проблем, който CDN трябва да реши.

Contents

Какво е CDN?

Какво е CDN
Вижте какво е CDN [Инфографика]

Мрежа за доставяне на съдържание (CDN) е система от взаимосвързани сървъри, разположени по целия свят, която използва географската близост като основен критерий за разпространение на кеширано уеб съдържание и уеб страници към крайните потребители.

Когато използвате CDN услуга, съдържанието на уебсайта ви съществува на множество сървъри по целия свят, което улеснява разпространението на това съдържание до крайните потребители според тяхното географско местоположение. Това означава, че всеки потребител ще получи исканото съдържание от най-близкия сървър, което ще направи целия процес много по-бърз.

3 ОСНОВНИ ВИДОВЕ ДОСТАВКА НА СЪДЪРЖАНИЕ

Динамично съдържание: съдържание, генерирано в движение от уеб сървъра, използвайки някой от няколко общи езика за уеб програмиране като php, ruby ​​или java.

Статично съдържание: съдържание, което обикновено не се променя много често и не изисква генериране. Изображения, CSS и JavaScript и т.н..

Поточно съдържание: видео или аудио файлове, които се възпроизвеждат чрез управление на уеб браузъра.

Дори когато честотната лента е ограничена или има значителен скок в трафика на уебсайтове, крайните потребители могат да получават исканото съдържание ефективно. Това се дължи на факта, че CDN изчислява кой сървър се намира най-близо до искащия краен потребител и използва това изчисление за разпространение на исканото съдържание.

Това, което се случва е, че крайният потребител получава копие на данните, което се намира в близост до потребителя, за разлика от всички потребители, които имат достъп до данните от един и същ централен сървър, което би довело само до затруднения в близост до този сървър.

ИСТОРИЯ НА CDN

Странично изображение на години

МАР2

Следователно, основната цел на CDN е да премахне разстоянието, което исканото съдържание трябва да измине, и по този начин да намали броя на скоковете, които трябва да направи пакетът данни. В резултат на това има по-малка загуба в пакета с данни, честотната лента е силно оптимизирана и закъсненията и изчакванията са сведени до минимум. Всичко това води до по-бърз уебсайт и има по-добра производителност, което директно подобрява потребителското изживяване и към това се стреми всеки собственик на уебсайт.

Защо имате нужда от CDN?

Странично изображение уморено

CDN е от съществено значение, ако искате да достигнете до редица потребители по целия свят, тъй като прави съдържанието ви достъпно за всички. Той може да ви осигури някои отлични предимства за вашия уебсайт, включително подобряване на скоростта на вашия уебсайт, осигуряване на вашите потребители по-добро потребителско изживяване поради това, че уебсайтът ви е по-бърз, предотвратявайки сривовете на сайта, тъй като CDN разпространява честотна лента на няколко сървъра, вместо да има един централен сървър да се справите с целия трафик и да подобрите своя SEO, тъй като по-бързите уебсайтове са по-високи в търсачките.

47% от мрежата
потребителите очакват
уебсайт до
зареждане под
две секунди

46% от мобилните
потребителите биха
изоставете страница
ако не се зареди
в рамките на 3 секунди

57% от онлайн потребителите
ще изостави сайт
след изчакване 3 секунди
за зареждане на страницата, 80%
от тях няма да се върне

Странично изображение

Може би най-важното предимство, което един CDN може да ви предложи, е предотвратяването на срив на уебсайт, тъй като значително намалява натоварването на трафика, с който централният ви сървър би трябвало да се справи, като използва други сървъри по света за разпространение на съдържание към крайните потребители. По този начин предотвратява големи обеми трафик, причиняващи срив на сайта ви.

CDN разтоварва трафика, идващ към вашия уебсайт, вашият уебсайт може да се представи значително по-добре и по-бързо, значително подобрявайки времето за зареждане на вашата страница. Времето за зареждане на страницата може да повлияе на степента на реализация, така че е наложително да я оптимизирате, за да не претърпите загуба на броя на посетителите на уебсайта, както и загуба на приходи. Една секунда закъснение на времето за зареждане на страницата може да намали процента на реализация, което е точно причината получаването на надеждна CDN услуга от съществено значение, тъй като може да подобри скоростта на уебсайта Ви изключително.

Всяка една секунда забавяне на времето за зареждане на страницата може да доведе до

1.6 милиарда долара

в годишни загуби за основните онлайн търговци

Когато уебсайтът ви работи по-бързо, ще предоставите на потребителите си много по-доброто потребителско изживяване. Една секунда забавяне на времето за зареждане на страницата може да намали удовлетвореността на клиентите с 16% и да доведе до 11% по-малко прегледи на страници. Излишно е да казвам, че удовлетвореността на клиентите е от първостепенно значение за всеки бизнес, така че удовлетворяването на вашите потребители ще ви помогне да подобрите цялостния си бизнес и да генерирате повече приходи.

От топ 10 000 уебсайта,
В момента 48.3% използват мрежа за доставка на съдържание

Оптимизацията на търсачките е от решаващо значение за всеки собственик на уебсайт и е нещо, което никой от тях никога не би трябвало да приема с лекота. Тъй като CDN ви помага да оптимизирате скоростта на уебсайта си и да осигурите по-добро потребителско изживяване, той директно ви помага да подобрите своята SEO класация. Това се дължи на факта, че Google индексира потребителското изживяване, както и времето за зареждане на страницата, за да определи класацията на уебсайта ви в търсачките.

Как работи?

Граница на странично изображение

Повечето от CDN се експлоатират като доставчици на услуги за приложения (ASP), тоест софтуер като услуга (SaaS). Редица собственици на интернет мрежи започнаха да създават собствен CDN и основната причина да изберат изграждането на собствена мрежа за доставяне на съдържание е да подобрят доставката на онлайн съдържание, като целта е да подобрят инфраструктурата си и да генерират повече приходи.

технология

Графика на страничните изображения

В Съединените щати 88% от всички интернет трафик ще преминат през CDN до 2018 г., спрямо 61% през 2015 г.

I67% от всички интернет видео клипове ще преминат през CDN до 2018 г., спрямо 53% през 2015 г.

В световен мащаб 57% от целия интернет трафик ще пресече CDN до 2018 г. спрямо 36% през 2015 г.

За да се сведе до минимум разстоянието между сървъра на вашия уебсайт и крайните потребители, CDN съхранява кеширано статично съдържание на вашия уебсайт на множество географски места, тоест в центрове за данни, наречени точки на присъствие (PoPs). Всеки PoP е съставен от възли и сървъри, като някои от тях достигат хиляди възли с десетки хиляди сървъри, които помагат за разпространение на съдържанието до крайните потребители според тяхното географско местоположение, като по този начин им помагат да получават съдържанието с ускорена скорост.

С две думи, когато потребителят направи заявка за проверка на вашия уебсайт, заявката се отправя към DNS сървър. След това CDN пренасочва заявката към най-близкия PoP. Възелът, тоест краен сървър, който е най-близо до потребителя, ще предостави на потребителя статично съдържание, като по този начин значително ще намали латентността и ще доведе до по-добро потребителско изживяване.

Техники за създаване на съдържание

CDN използват различни техники за работа в мрежа, за да оптимизират доставянето на съдържание, като тези техники включват уеб кеширане, балансиране на сървъра за зареждане, маршрутизиране на заявки и услуги за съдържание.

Уеб кешове

CDN използват различни техники за създаване на мрежово съдържание, за да оптимизират доставката на съдържание, като тези техники включват уеб кеширане, балансиране на сървъра за зареждане, маршрутизиране на заявки и услуги за съдържание.

Пазарът на мрежа за доставка на съдържание (CDN) беше оценен през 2018 г. в щатски долари

$ 9,24 милиарда

и се очаква да достигне стойност от 38,97 милиарда щатски долара до 2024 г.

Балансиране на сървърно натоварване

Балансирането на сървърно зареждане използва една или повече техники, включително превключвател на слой 4-7 (уеб превключвател или превключвател на съдържанието), на който е присвоен един IP адрес, за да се разпредели трафика между редица сървъри или уеб кеши. Превключвателят насочва трафика, прикрепен към него към различни сървъри, като по този начин подобрява мащабируемостта и балансира натоварването. Нещо повече, ако сървърът се откаже, той преразпределя натоварването и осигурява висока надеждност, заедно с предоставянето на проверки за здравето на сървъра.

Заявете маршрутизиране

Заявката за маршрутизиране насочва заявката на крайния потребител към сървъра на възел или край, който е или най-близо в близост, или има най-голям капацитет. За да направи това, той използва няколко различни алгоритми, които включват маршрутизиране на заявки на базата на DNS, пренаписване на HTML, балансиране на глобалното зареждане на сървъра, динамично генериране на метафайли и всякакво предаване. Близостта се изчислява с използването на редица техники, като реактивно сондиране, проактивно сондиране и мониторинг на връзката.

Графика на страничните изображения

Пазарният размер на CDN
се очаква да расте

Протоколи за обслужване на съдържанието

За да могат крайните потребители да имат достъп до редица различни услуги за съдържание, достъпни чрез CDN, са създадени няколко протокола за услуга за съдържание. В края на 90-те години Протоколът за адаптиране на съдържанието в Интернет (ICAP) е създаден с цел да осигури отворен стандарт за свързване на сървърите на приложения. Протоколът Open Pluggable Edge Services (OPES) предлага различно решение, тъй като дефинира приложения за OPES услуги, които могат или да се съхраняват в OPES процесора, или да се изпълняват дистанционно на Callout Server. Освен това, за да се реши проблемът с кеширащите системи, дължащи се на генерирано съдържание в уебсайтове, е създаден Edge Side Includes (ESI).

Предимства за крайните потребители и за собствениците на уебсайтове

Граница на странично изображение

Предимства за крайните потребители

Най-важните предимства на CDN за крайните потребители са намалената латентност, тъй като те получават исканото съдържание по-бързо, по-малко загуба на пакети, тъй като съдържанието се разпространява по-бързо и на по-кратко разстояние и подобряват потребителското изживяване.

Тъй като уеб съдържанието се разпространява на множество сървъри по целия свят, крайните потребители почти винаги са близо до един от тези сървъри, поради което латентността е значително намалена. Колкото по-ниско е, толкова по-бързо крайните потребители могат да получат исканото съдържание, което е точно това, което търсят.

Голяма скорост на натоварване увеличава приходите и намалява
шансът посетителите да напуснат уебсайта
без да завършват транзакциите си

Освен това има по-малка загуба на пакети поради факта, че исканото съдържание не трябва да пътува далеч, тоест пристига до крайния потребител много по-бързо и на по-кратко разстояние, което води до по-малко трептене и значително подобрено качество на поточно видео , Всичко това води до изключително по-добро потребителско изживяване, което е основната полза, която един CDN може да предложи както на собствениците на уебсайтове, така и на крайните потребители.

Shopzilla ускори средното време за зареждане на страницата от 6 секунди до 1,2 секунди, и увеличени приходи + 12% & показвания на страници + 25%

Амазонка и Walmart увеличаване на приходите с 1% за всеки 100 милиметра по-добро време за зареждане на страницата

Firefox намалено средното време за зареждане на страницата с 2,2 секунди, което води до увеличаване на изтеглянията с 15,4%

Търговец на авточасти AutoAnything.com съкрати пъти натоварването наполовина, което доведе до 13% увеличение на продажбите

Yahoo увеличава трафика с 9% за всеки 400 мили подобрения

Предимства за собствениците на уебсайтове

Предимствата на CDN за собствениците на уебсайтове включват по-ниско натоварване на мрежата, което предотвратява сривовете на сървъра, по-ниски разходи за доставка на съдържание, защита срещу DDoS атаки, повече надеждност и мащабируемост, 100% наличност на съдържание и висококачествена услуга.

Чрез пренасочване на крайните потребители, които изискват определено съдържание към крайните сървъри, натоварването на мрежата се намалява до голяма степен. Това може да подобри работата на уебсайта неимоверно и по-важното – да предотврати евентуална срив на сървъра, тъй като мрежовото натоварване е балансирано по този начин.

Тъй като мрежовото натоварване е равномерно разпределено към крайните сървъри, броят на зрителите на определено съдържание се намалява, което значително намалява разходите за доставяне на съдържание и води до повече приходи. Това също увеличава капацитета на всеки наличен сървър, като ви осигурява отлична мащабируемост в случай на рязко увеличение на трафика.

CDN също може да подобри сигурността на вашия уебсайт, тъй като облачните решения предлагат защита срещу DDoS атаки. А именно тези решения могат да предотвратят атаката, преди дори да стигне до вашия център за данни. Поради разпръснатата инфраструктура на мрежа за доставка на съдържание, получавате по-сигурна мрежа. CDN могат да се борят с DDoS атаки просто с честотна лента, тъй като те поемат целия трафик и поддържат вашия сайт работещ и работещ.

Тъй като процесът на доставяне на съдържание се ускорява, надеждността на съдържанието се увеличава значително, което влияе пряко върху потребителското изживяване и значително го подобрява, като дава възможност на собствениците на уебсайтове да подобрят своята SEO класификация и да генерират доста повече приходи.

С множество копия на съдържание, разпространено на много сървъри по целия свят, съдържанието е 100% достъпно за всеки краен потребител. CDN също така позволява на собствениците на уебсайтове да предоставят висококачествени услуги, тъй като всички предимства, които предлага, подобряват работата на всеки уебсайт.

Странични изображения Везни

Плюсове и минуси на CDN

Ако получите услуга CDN за вашия уеб сайт, значително ще подобрите времето за зареждане на страницата си и ще имате по-ниски проценти на отпадане, ще подобрите SEO класирането си, ще можете да използвате изображения и видеоклипове с по-голям размер, без да се борите със скоростта на зареждане и да доставите съдържание за крайни потребители много по-бързо, както и да спестите много пари.
Има обаче някои недостатъци при използването на CDN услуга за вашия уебсайт. А именно, някои от потребителите могат да изпитат блокиран достъп, тъй като определено не е рядкост за много организации и дори държави да ограничават достъпа само до определени потребители, като по този начин блокират други домейни.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

CONS

Привежда натоварването на сървъра

Цена: Най-големият недостатък на CDN безспорно е ценовият фактор

Скорост и намалена закъснение и загуба на пакетни данни

Без директен контрол

100% време за създаване на сайт

Сложност: Самата концепция на CDn е много сложна

Увеличени паралелни потребители

Хостинг на трети страни

Друг недостатък на CDN се отнася до това, че вашите файлове не са оптимизирани. Безплатните CDN хоствани файлове са 100% налични, но файловите пакети може да са твърде големи за услугата, за да осигурят безупречна функционалност и ефективност. Можете да направите файловете по-малки, за да бъдат изтеглени по-бързо, като обедините всички CSS и JavaScript файлове, като по този начин извикате по-малко HTTP заявки. По този начин можете да качите оптимизираните си файлове в частен CDN. Това обаче ще доведе до допълнителни разходи, да не говорим за времето и усилията, които са необходими.

Сигурността би могла да бъде основна грижа, ако използвате обществени услуги за CDN и ако се случи, че CDN център за данни се срине, не можете да направите нищо, освен да изчакате, докато отново се архивира, но това всъщност рядко може да се случи.

Как да изберем правилния CDN?

CDN ВИДОВЕ

CDN за връстници
Тази технология използва протокола Peer to Peer. Да, същият популярен протокол Torrents. Големи компании като AT&T и някои организации с нестопанска цел използват техниката Peer to Peer за разпространение на съдържание. Поради по-малкото използване на хардуер и ресурси, много доставчици на CDN (PeerCast, PPS.tv, Freecast и т.н.) предлагат своята P2P услуга безплатно.

Натиснете CDN
При този тип CDN съдържанието се прехвърля физически към CDN сървърите. Amazon CloudFront използва тази техника. Ако имате сравнително статичен сайт с огромни файлове за изтегляне, Push CDN е най-добрият избор.

Origin Издърпайте CDN
Тук CDN дърпа съдържание от основните сървъри и го кешира. Съгласно потребителските заявки, вместо да се доставят от основния сървър, съдържанието ще бъде доставено от кешираните копия на най-близкия CDN сървър. Издърпването на CDN е известно още като Relayed CDN. Това е най-препоръчителното за блогове в WordPress.

CDN за пълно съдържание на сайта на сайта
В CDN система с пълен сайт цялата уеб страница се доставя от CDN

CDN за частична доставка на сайта
Тук само частите на дадена уеб страница се доставят чрез CDN като мултимедийни файлове, CSS файлове, скриптове на Java и т.н..

DNS базирана маршрутизация

Пренаписване на URL

Когато избирате подходящия CDN за вашите нужди, трябва да потърсите определени функции, за да гарантирате, че ще получите услугата с най-високо качество. Разходите са важни, разбира се, но трябва да се съсредоточите и върху други функции, вместо да търсите само да спестите пари. Знаете какво казват: „Получавате това, за което плащате“.

Скоростта е ключова, когато става въпрос за избор на CDN услуга за вашия уебсайт, тъй като една от основните ви цели е да осигурите на потребителите си най-доброто възможно потребителско изживяване. Следователно, трябва да знаете колко бързо CDN сървърите ще могат да доставят съдържание до крайните потребители. Качествената CDN услуга обаче е много повече от скоростта – нейната надеждност е също толкова важна, така че трябва да сте сигурни, че избраната от вас услуга CDN може да осигури постоянно качество на опит на крайните потребители.

Освен да проверите за цената, функционалността и производителността на определена CDN услуга, трябва да имате и представа за нейната поддръжка на клиенти. Това е важно, защото трябва да знаете какво би направил екипът за поддръжка на клиенти, за да ви помогне в случай, че имате някакви проблеми. Ако срещнете някои основни проблеми, трябва да знаете дали CDN операторът ще може да разреши проблема своевременно, както и какво ще направи операторът, за да предотврати появата на същия проблем отново.

Нещо повече, трябва да гарантирате, че CDN операторът ще поддържа сървърите правилно, тоест да ги актуализира редовно, използвайки правилни кръпки и се уверете, че мрежата на клиента не е прекъсната дори за момент.

Всички тези функции са изключително важни, които трябва да търсите в доставчик на CDN услуги, но може би най-същественото е разположението на сървърите. Може да звучи малко ирелевантно в сравнение с гореспоменатите функции, но има голяма стойност. А именно, няма смисъл да използвате CDN със значително отдалечени от потребителите сървъри, тъй като това ще доведе до ниска латентност, време на престой, прекъсване на услугата и като цяло ниска производителност.

Следователно е от първостепенно значение да проверите местоположението на всички сървъри на определена CDN услуга, за да определите дали вие и вашите потребители могат да се възползват от нея или не..

Най-важното нещо, което трябва да знаете, е, че е доста лесно да настроите и внедрите CDN, дори ако сте начинаещ и разбирате само основите на него. Той може да бъде много лесно реализиран на всеки сайт и всичко, което трябва да направите, е да инсталирате кеширащ софтуер и CDN по ваш избор.

Ако използвате уебсайт или платформа за блогове, като например WordPress, прилагането на CDN е още по-лесно, тъй като има много плъгини, за да го настроите без никакви затруднения..

Запомнете: използването на приличен CDN е по-добре, отколкото въобще да не използвате такъв, дори и да не е „правилния“ тип. CDN означава по-добра производителност, по-щастливи потребители и подобрена класация на търсачките.

Безплатни публични CDN и популярни платени CDN услуги

Платен CDN за странично изображение

Когато избирате правилната CDN услуга за вашия уебсайт, можете да избирате между платени CDN услуги и публични CDN услуги, които са безплатни. И двата вида услуги имат своите предимства и недостатъци, но е важно да изберете тази, която ще отговаря най-добре на вашите нужди.

Безплатни обществени CDN услуги

Най-добрите безплатни публични услуги за CDN са Google CDN, Microsoft CDN, jsDelivr CDN, cdnjs CDN и jQuery CDN.

Google CDN

СТАТИСТИКА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА CDN

Статистика за блогове, използващи CDN технологии
(Топ милиони сайтове, 8 август 2016 г.)

Графика на страничните изображения

Google CDN е глобална мрежа за доставяне на съдържание за най-популярните библиотеки с отворен код, включително jQuery, jQuery UI, jQuery Mobile, Dojo, Prototype, AngularJS, MooTools, SPF и много други.

За да заредите библиотеката на jQuery от Google CDN, всичко, което трябва да направите, е да вградите следния код във вашата уеб страница:

<писменост SRC= "https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ скрипт>

Microsoft CDN

Microsoft CDN е домакин на популярни JavaScript библиотеки, като jQuery, jQuery UI, jQuery Migrate, jQuery Mobile, Ajax Control Toolkit, Bootstrap, Globalize и много други. Тази CDN услуга може да ви помогне значително да подобрите работата на вашите приложения на Ajax.

За да заредите библиотеката на jQuery от Microsoft CDN, вградете следния код на вашата уеб страница:

<писменост SRC= "//ajax.aspnetcdn.com/ajax/jQuery/jquery-2.1.4.min.js"></ скрипт>

jsDelivr CDN

jsDelivr CDN е мрежа за доставяне на съдържание с отворен код, която използва MaxCDN и CloudFlare CDN доставчици, като по този начин осигурява най-добрата възможна производителност и време за работа. Тя позволява на разработчиците да бъдат домакини на собствени проекти и има почти 1200 хоствани проекта, включително jQuery, Bootstrap, Modernizr и много други. Няма ограничения по отношение на честотната лента и позволява JavaScript библиотеки, jQuery приставки, CSS рамки и много други.

За да се зареди библиотеката на jQuery от jsDelivr CDN, вградете следния код:

Мрежа за доставка на съдържание Популярна
Вертикали на уебсайтове

Тази диаграма показва количеството уебсайтове в горната част
10k, 100k, и 1 милион групи сайтове, които са категоризирани като
да бъде в конкретната вертикала

Странично изображение

<писменост SRC= "//cdn.jsdelivr.net/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ скрипт>

cdnjs CDN

cdnjs CDN е CDN с отворен код от CloudFlare, хостващ стотици популярни JavaScript и CSS библиотеки, включително jQuery, Bootstrap, Modernizr и много други библиотеки.

За да заредите jQuery библиотека от cdnjs CDN, трябва да вградите следния код на вашата уеб страница:

<писменост SRC= "https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ скрипт>

jQuery CDN

jQuery CDN е мрежа за доставка на съдържание от MaxCDN, която хоства свои собствени библиотеки, включително jQuery потребителски интерфейс, jQuery Mobile, jQuery код, jQuery Unit, jQuery Color и PEP.

За да заредите jQuery библиотека от jQuery CDN, вградете следния код на вашата уеб страница:

<писменост SRC= "https://code.jquery.com/jquery-2.1.4.min.js"></ скрипт>

Популярни платени CDN услуги

ПРОВЕРЕНИ БИЗНЕС МЕСТОПОЛОЖЕНИЯ

Физически местоположения на предприятията, които използват
Мрежа за доставка на съдържание

Странично изображение

Сред най-популярните платени CDN услуги са CDN77, MaxCDN, Amazon CloudFront, BitGravity, Akamai, CDNetworks, CacheFly, EdgeCast, Limelight и Incapsula.

CDN77

CDN77 е един от най-добрите CDN и за разлика от други CDN, няма ограничения за броя на уебсайтовете и има голямо покритие. Цената започва от $ 49 / TB (терабайт на трансфер) и вие плащате, докато отидете. Отличното в това е, че не са необходими промени в DNS или ръчни конфигурации.

MaxCDN

MaxCDN е един от най-популярните CDN, който ви предлага 24/7 поддръжка, безплатен споделен SSL, 100% време за актуализация и статистика в реално време при $ 79 / TB. Получавате и едномесечна гаранция за връщане на парите.

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront има много прост уеб интерфейс, който е доста лесен за използване и е оптимизиран да работи с Amazon Simple Storage Service (S3) и Elastic Computer Cloud (EC2). С CloudFront плащате само за това, което използвате, а цените започват от $ 0,12 / Gb.

BitGravity

BitGravity е първият CDN, оптимизиран за HD видео стрийминг и с тази CDN услуга можете да сте сигурни, че ще получите високоефективна връзка за данни, тъй като има повече връзки в целия свят, отколкото всяка друга CDN услуга.

Akamai

С Akamai можете да имате отлично покритие и да получите безупречна връзка с данни, тъй като тази CDN услуга има сто хиляди сървъра в 72 държави.

CDNetworks

CDNetworks осигурява отлична поддръжка на клиенти и много бърза и надеждна доставка на уеб съдържание. Тази CDN услуга е чудесна за видео стрийминг, изтегляне на файлове с голям обем и кеширане на изображения.

CacheFly

CacheFly е една от най-надеждните и бързи CDN услуги. Тя е десет пъти по-бърза от всяка друга CDN услуга и всичките й стандартни пакети включват едномесечна безплатна пробна версия.

EdgeCast

EdgeCast е още една от най-бързите и надеждни CDN услуги и предоставя уеб съдържание за повече от три милиона клиенти по целия свят.

осветление на сцената

Limelight е CDN услуга, която предлага отлична производителност и висока наличност, позволяваща безупречна производителност и висококачествено поточно видео с мощния си облачен базиран софтуер. Той има масивна мащабируемост и предлага 24/7 поддръжка.

Incapsula

Incapsula е CDN услуга, която използва интелигентни опции за кеширане и кеш памет, както и редица инструменти за оптимизация на съдържанието и мрежата, които правят уебсайтовете много по-бързи. Ако изберете тази услуга CDN, можете да сте сигурни, че уебсайтът ви ще бъде с 50% по-бърз и ще консумира до 70% по-малка честотна лента.

KeyCDN

KeyCDN е мощен и лесен за използване мрежа за доставка на съдържание. Той се зарежда с функции като HTTP / 2, безплатна интеграция Let’s Encrypt, статистика в реално време и много други. Те предлагат ниски цени на трафика (започвайки от $ 0,04 / GB) и ви позволяват да плащате, докато отидете.

Почти всички тези услуги на CDN предлагат безплатна пробна версия, за да ви помогне да придобиете представа дали техните услуги са подходящи за вас, преди да им се доверите на уебсайта си, без да споменаваме цялата корпоративна мрежа на вашата компания. Някои от тях имат и платени цени, което означава, че плащате само за това, което реално използвате.

Преди да изберете някой от тези CDN, не забравяйте да направите своите изследвания върху тях и не забравяйте да проверите онлайн за прегледите въз основа на опита на клиентите си, тъй като по този начин можете да разберете доста полезна информация, преди да подпишете договор с някой от доставчиците на услуги.

Начини за прилагане на CDN

В зависимост от сложността и размера на вашия уебсайт, настройката на CDN понякога може да бъде трудна, но като цяло е доста лесна за изпълнение. Трябва да изберете кои статични ресурси искате да обработвате вашия CDN и след това да конфигурирате вашия уебсайт да изпраща заявки към тези файлове до CDN.

Това определено е най-лесният начин за внедряване на CDN и можете да го направите напълно сами. Други начини за внедряване на CDN включват промяна на името на домейна ви и промяна на DNS записи, което може да бъде малко по-трудно и може би дори объркващо.

Ключови области, които трябва да знаете

Трябва да знаете, че CDN често се управляват от мрежи на трети страни. Това може значително да повлияе на наличието на поддръжка на клиенти, тъй като всякакви потенциални прекъсвания и неизправности, които могат да възникнат, могат да отнемат доста дълго време за отстраняване.

Друг потенциален проблем по отношение на CDN могат да бъдат по-високите разходи за инсталиране на мрежата, поради гореспоменатите мрежи на трети страни. Следователно за мрежовата инсталация ще е необходима помощта на друга компания.

Освен това, въпреки че много CDN сървъри са разпръснати по целия свят, може да не разполагат със сървъри във вашата страна, което може да затрудни ресурсите да се представят. В такъв случай би било най-добре, ако всичките ви ресурси бяха запазени на основния ви сървър.

заключение

Въпреки че CDN услугите имат някои недостатъци, които могат да ви накарат да се замислите два пъти за използването им за вашия уебсайт, предимствата на настройването им далеч надминават. CDN услугите могат да предоставят на уебсайта ви доста важни предимства, което определено е защо трябва да помислите да го използвате, за да подобрите както ефективността на вашия уебсайт, така и потребителското изживяване, което предоставяте.

Да се ​​надяваме, че това ръководство ви е помогнало да разберете значението на CDN и да научите как можете да намерите най-добрата CDN услуга за вашия уебсайт, така че използвайте тези знания, за да намерите тази, която ще отговаря най-добре на вашите нужди и да направи вашия уебсайт наистина успешен.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map