Какво е VPN и как да намерите най-добрите VPN услуги?

60% от VPN потребителите са загрижени за онлайн поверителността си

Запазването на сигурността в Интернет и запазването на поверителността са основни проблеми както за компаниите, така и за физическите лица в този момент на бързо разширяване онлайн. Решението под формата на виртуална частна мрежа предлага различни удобства – ползите за поверителност са само част от тях.

Може би вече сте използвали VPN, но не бяхме наясно по това време, че го използвате. Ако някога сте работили дистанционно чрез свързване към корпоративна мрежа, работехте във водите на VPN.

Всяка секунда 12 души онлайн стават жертва на киберпрестъпността, общо над 1 милион жертви по света всеки ден. До 2020 г. светът ще трябва да киберзащита 50 пъти повече данни, отколкото днес

Ако не сте запознати или просто смътно познавате VPN, това ръководство е идеално за вас. Ще ви преведем в света на VPN, като обясним какво представляват, как работят и какви ползи предлагат. Също така ще предоставим ценна информация за това как да изберем доставчик на VPN, който да отговаря на вашите нужди, независимо дали за индивидуални или бизнес цели. Да започваме.

Какво е VPN?

VPN_cod

Най-добрият начин да визуализирате VPN е да го гледате, сякаш е версия на физическа компютърна мрежа. Разликата идва в средствата за връзка.

Физическите компютърни мрежи обикновено са ограничени до някакво местоположение, като например дом или офис, а компютрите са взаимосвързани физически. Най- VPN е виртуален тип мрежа, позволява на различни компютри, независимо къде се намират, да се присъединят към мрежата и да я използват за достъп до интернет. Физическата връзка все още остава, но сега тя се състои както от публични, така и от частни кабели, рутери и сървъри. И няма никакви граници на обхвата.

Така че VPN не е ново новаторско устройство, което позволява на компютрите да действат като физически свързани, но е метод за свързване на компютри във виртуална мрежа. Този метод е предназначен да повиши сигурността и да подобри поверителността на крайния потребител, без ограничения, когато става въпрос за достъп до съдържание в интернет.

И така, как работи VPN?

На глобално ниво повече от една четвърт от анкетираните казват, че са използвали виртуална частна мрежа или прокси сървър за достъп до интернет

За достъп до VPN ще трябва да получите безплатна или платена VPN услуга; ще говорим за разликите между двете по-късно. След като направите това, ще получите VPN клиент, инсталиран на вашия компютър или мобилно устройство и именно там всичко започва.

VPN_network

С VPN клиент ще получите достъп до VPN с предварително настройване, въведено от доставчика. Докато сърфирате в Интернет чрез VPN, вашият компютър не комуникира, като използва IP адреса, определен от вашия доставчик на интернет услуги (ISP). Вместо това той използва такъв, предоставен от VPN.

Освен че маскира първоначалния си IP адрес, VPN също така защитава всички данни. И така, как се постига поверителност на данните? VPN мрежите използват протоколи, за да кодират всички данни, обменени между вашия компютър и компютъра, който използвате като своеобразен шлюз за достъп до интернет. Ето най-често използваните протоколи за криптиране:

L2TP / IPSec – Протокол за тунелиране на слой 2 е създаден като съвместни усилия от членовете на форума PPTP, специалната група за инженеринг на интернет (IETF) и Cisco. Този протокол се нарича L2TP над IPsec, защото осигурява сигурността на IPsec при тунелиране на L2TP. Този протокол се използва от VPN, работещи на операционна система Windows 2000.

IPsec – Захранван от много силни алгоритми за криптиране и широкообхватна автентификация, протоколът за сигурност на интернет протокола предлага допълнителни слоеве за сигурност на данните. IPsec криптира данните чрез тунел и транспорт. Режимът на криптиране на транспорта кодира полезния товар или основното съдържание на данните, докато режимът на тунел кодира и заглавката, и полезния товар.

За да се използва този протокол за криптиране, всички устройства, свързани към мрежата, трябва да използват общ ключ / сертификат. Специално приложение, инсталирано на потребителски компютър, обработва това кодиране / декодиране по време на връзка с отдалечен VPN. Този протокол за криптиране има поддръжка за 56-битово и 168-битово криптиране.

PPTP / MPPE – Въпреки че PPTP е остарял протокол, много VPN мрежи все още го изпълняват. Той е създаден чрез съвместните усилия на ECI Telematics, US Robotics, 3COM, Microsoft и Ascend. Той поддържа 40-битово и 128-битово криптиране, използвайки MPPE – Microsoft En-Point-Point Encryption.

В допълнение към тези протоколи за криптиране, други протоколи могат да се използват от VPN, като Non Repudiation, AAA, Целостност на данните, конфиденциалност на потока на трафика, SOCKS5 и Anti Replay. Използваните от VPN протоколи определят услугите, които могат да предложат на потребителите. Ще разгледаме това подробно по-подробно в ръководството.

Какви са уникалните предимства
на използване на VPN?

super_VPN

Сигурност. Както вече споменахме, сигурността е основна грижа за всеки, който е онлайн. Данните в интернет могат да бъдат прихващани, откраднати или дори променяни. Това може да има сериозни последици за потребителите, включително откраднати кредитни карти и изтичане на чувствителна корпоративна информация. Комуникацията от вас с външния свят не може да бъде напълно защитена от защитна стена и антивирусен софтуер, инсталиран на компютъра.

Тъй като комуникацията между вашия компютър и VPN се установява чрез описаните от нас протоколи, връзката между вашия компютър и отдалечени ресурси е защитена. Ако някой от рутерите се компрометира от хакер, няма да е възможно той да декриптира потока от данни между вас и VPN компютрите.

поверителност. Запазването на вашата идентичност, докато сте онлайн, също е много важно. Без VPN вашата идентичност лесно може да бъде разкрита от маркетинговите агенции или от всеки, който е достатъчно любопитен и има достатъчно умения. И когато говорим за идентичност, имаме предвид IP адрес, име, адрес и местоположение. Докато сте в мрежата, устройството ви комуникира с рутери и уеб сървъри, оставяйки след себе си информация за вашия IP и ISP.

Топ пазари за достъп до съдържание чрез VPN


Тайланд 24%
Индонезия 22%
Китай 20%
Бразилия 19%
Саудитска Арабия 18%
Турция 18%
Индия 18%
Мексико 18%
Малайзия 17%
ОАЕ 16%
СРЕЩУ
Германия 6%
САЩ 5%
Великобритания 5%
Австралия 4%

Тайландските и индонезийските интернет потребители са най-прилични за достъп до съдържание чрез VPN мрежи

VPN успешно предотвратява това нежелано разкриване на лична информация. Докато достъп до съдържание онлайн чрез VPN, самоличността на доставчика на VPN става ваша собствена. Изглежда, че сте онлайн на място, различно от вашето собствено, докато личната ви информация, включително IP адреса, остава скрита.

Неограничен достъп. Много компании предлагат своите онлайн услуги със специфични географски ограничения. Например, Netflix все още не е наличен в много страни по света. Подобно на това има държави, които забраняват на своите граждани да имат достъп до определени уебсайтове и компании, които ограничават използването на интернет на служителите си. VPN лесно преодолява тези препятствия.

Тъй като има доставчици на VPN в много географски региони, потребителите лесно могат да заобиколят всички географски ограничения, наложени от чуждестранна компания или тяхна страна.

По-добър уеб опит. Проблемите със свързаността са много често срещан проблем по целия свят, особено когато искате да получите достъп до нещо, което е от другата страна на света. Поради лошите интернет маршрути и ограничената честотна лента, цялостното ви онлайн изживяване може да е лошо.

Това може да се реши чрез VPN. Когато използвате VPN, вашата честотна лента при достъп до отдалечени местоположения ще бъде приблизително същата като широчината на честотната лента между VPN и вашия компютър. Решението за VPN е много полезно за потребителите, чиито доставчици на интернет услуги прилагат ограниченията на честотната лента.

Честота на използване на VPN % от интернет потребителите и VPN потребителите, които разгръщат VPN на следната основа

Всеки ден или почти всеки ден
4-5 пъти седмично
2-3 пъти седмично
Веднъж седмично
Веднъж 2-3 пъти месечно
Веднъж месечно
По-рядко

VPN ПОТРЕБИТЕЛИ

ИНТЕРНЕТ ПОТРЕБИТЕЛИ

Има и други предимства, които могат да се различават от един доставчик на VPN до друг. Някои доставчици на VPN предлагат по-добра свързаност между всички устройства в тяхната мрежа, докато други позволяват пренасочване към порт, което прави достъп до други устройства във вашата мрежа чрез интернет.


Какво да търсите в добра VPN услуга?

Най- най-добрата VPN услуга е този, чиито услуги напълно отговарят на вашите нужди. Ето защо трябва да идентифицирате тези нужди, преди да изберете доставчик на VPN. Като се има предвид, има консенсус за това, какви общи услуги и функции предлага добър доставчик на VPN услуги.

Сигурност. Тъй като ще поставяте цялата информация за сърфирането си, заедно с личната си информация, в ръцете на някой друг, от изключително значение е да се уверите, че доставчикът на VPN услуги защитава VPN възли, уебсайт и инфраструктура.

Основен драйвер за използване на VPN е достъпът до поточно съдържание. Например почти 30% от всички потребители на VPN са получили достъп до Netflix за даден месец

Добрите доставчици на VPN услуги имат редовни одити за сигурност, PCI съответствие, защитни стени на уеб приложения, специализиран сървър и хардуер защитени / надеждни сървъри.

Софтуер. Добрият доставчик на VPN услуги има и удобен за употреба софтуер. Това е от съществено значение, тъй като не искате да отстранявате софтуер с поддръжка на клиенти всеки път, когато се свързвате с VPN. Добрият софтуер е лесен за настройка и ще ви предостави онлайн за нула време. Затова не забравяйте да проверите дали доставчикът на VPN разполага със собствен персонализиран софтуер.

Местоположения на VPN сървъри. Добрите доставчици на VPN услуги имат сървъри в повече от едно географско местоположение. Това ви позволява да имате неограничен достъп до всяко съдържание, независимо къде се хоства. Затова се уверете, че доставчикът на VPN има сървъри, разпространени по целия свят, преди да закупи техните услуги.

60% от анкетираните казаха, че отдалеченият достъп е един от основните критерии, които се вземат предвид при приемането на IP VPN решение

Имайте предвид, че САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия, наречени Пет очи, са се съгласили да обменят информация с цел повишаване на сигурността. Това означава, че правителство на която и да е от тези пет държави може да принуди доставчик на VPN чрез съдебно решение да разкрие всяка информация, която притежава. Това не се отнася за доставчици на VPN, които са базирани в която и да е друга държава в света.

Поддръжка на клиенти. Това също е много важен фактор, който отличава доброто от не толкова добрите VPN доставчици. Поддръжката на клиентите трябва да е достъпна 24 часа в денонощието, за да можете да решите проблемите си независимо от разликата във часовата зона. Добрите ще имат на разположение на своите потребители помощно бюро за самообслужване и чат на живо.

Използване на VPN за анонимно сърфиране Анонимното сърфиране е основна причина за използването на VPN, особено в Саудитска Арабия, Индия и Виетнам

Няма записване на данни. Повечето хора избират VPN решение, защото са загрижени за поверителността и сигурността. Ако искате да останете напълно скрити зад VPN, трябва да прочетете условията за ползване и политиката на доставчика на VPN, за да сте сигурни, че те не регистрират вашите данни.

VPN_world

скорост. Ширината на лентата може да намалее, когато имате достъп до мрежата чрез VPN. Искате да сте сигурни, че доставчикът на VPN инвестира в нови сървъри и софтуер, за да отговори на нуждите на голям наплив от нови потребители. Можете да получите представа за това, като прочетете отзивите на техните потребители. При добър доставчик на VPN трябва да изпитате само много малки промени в скоростта.

Ценообразуване. Добър е общият съвет винаги да се свържете с доставчик, който предлага множество опции за плащане и различни абонаментни планове, които можете да прекратите по всяко време, без да искате да се сблъсквате с никакви санкции.

Преди да направите своя избор, прегледайте внимателно услугите и опциите за ценообразуване. Прегледайте клиентските им отзиви, за да се уверите, че предоставят всички рекламирани услуги.

Безплатни срещу платени VPN услуги

free_or_paid

Когато обмисляте да използвате VPN услуги, имате две възможности: безплатни и платени VPN услуги. Между тях има много разлики, освен цената.


Плюсове на безплатните VPN услуги:

 • те са безплатни

 • анонимност (няма нужда да давате лична информация, когато се регистрирате)

Минуси от безплатни VPN услуги:

 • Много ниско ниво на защита (128-битово криптиране / PPTP протокол)

 • Без поддръжка на клиенти

 • По-ниска скорост поради много потребители

 • В някои случаи ограничено време онлайн и прехвърлени данни

 • Купа лични персонализирани реклами (това означава, че регистрират вашите данни)

В бранша има над 400 доставчици на VPN услуги. 30 от тях са безплатни

Плюсове на платените VPN услуги

 • Неограничена честотна лента

 • Pro сигурност

 • Без реклами

 • Достъп до поддръжка на клиенти

 • Възможност за избор между различни опции за честотна лента

Само 2% от доставчиците на VPN услуги предлагат персонализирани приложения

Минуси от платени VPN услуги

 • Очевидно ще трябва да платите за тази услуга

 • Може да платите за функции, които няма да използвате

Как да изберете между най-добрите опции

Топ 10 VPN доставчици управляват собствени мрежи. Много други услуги просто предават работата на уеб хостинг компании. Стартирането на мрежата е сложен процес, който се нуждае от много технически ресурси

Поради нарастващите опасения относно киберпрестъпността, надзора, изтичането на данни и др., Броят на наличните доставчици на VPN услуги достигна най-голям мащаб през последните няколко години. Но само някои доставчици се намират в най-добрите списъци на уебсайтовете, чието класиране има авторитет.

19% от абонатите използват VPN торентинг, тъй като споделят някои материали, докато използват изтеглящи торент клиенти, безопасността претърпява заплахи през отворен шлюз към системата

Това е подходящото време да ви напомня, че вашият избор ще зависи от вашите нужди и от характеристиките на доставчика на VPN услуги, цената, абонаментния план, репутацията и лекотата на използване. Така че, нека да преминем през някои от най-добрите опции, които в момента се предлагат на пазара.

NordVPN. Един от доставчиците на VPN услуги, обозначен като „избор на редактор“ в двата най-горе списъка, Nord VPN със сигурност привлича вниманието. Този доставчик е базиран в Панама и неговата строга политика без регистрация, повече от 1200 сървъра в 61 страни, най-високото двукрилно криптиране, възможност да останете анонимни дори в тъмната мрежа и да плащате чрез PayPal, кредитна карта или биткойн всички предимства, които превърнаха този VPN доставчик в любим с толкова много хора.

Като запалени пътници, 11,5% от клиентите управляват VPN за пътуване. Това до голяма степен се дължи на това да сте сигурни онлайн и да получите достъп до „домашните“ мрежи, докато сте в чужбина

Той също има услуга за поддръжка на чат на живо, която е на разположение 24/7. Може да бъде настроен на Mac, Windows, Linux, iOS и Android и поддържа до шест устройства, свързани едновременно. Основният абонаментен план струва 6 долара на месец. Експертите препоръчват този доставчик на VPN услуги, ако искате да използвате VPN, за да гледате САЩ Netflix.

IPVanish. Този доставчик на VPN услуги има над 700 сто сървъра, разположени в 60 страни по света. Той поддържа пет устройства, свързани едновременно и има много леко криптиране, което наистина допълва изтеглянето на торент. Той е достъпен за всички операционни системи. IPVanish също може да се използва в Amazon Firestick и Android TV. Ако се ангажирате с годишен план, ще плащате $ 6.50 на месец.

30% от анкетираните са използвали VPN за безопасен Wi-Fi, което е стъпка от разширяването на горещите точки и промяната на настройките на лесен за достъп, което е фактор за поверителни течове на данни и кражби на индексит

Частен VPN достъп до Интернет. Този VPN е много популярен, тъй като криптирането му ще направи вашите трансфери на данни непроницаеми, но все пак трябва да се справите само с много прост потребителски интерфейс.

Само с едно щракване частният VPN за достъп до Интернет ще гарантира, че вашата самоличност остава скрита. Този доставчик има повече от 3000 сървъра, разположени в 25 страни. Те имат възможност да плащат анонимно с различни основни карти за подарък на марката (Best Buy, Starbucks, Costco и т.н.). Те са американска корпорация, така че имайте предвид, че участват в договора за петте очи. Таксите варират от 6,95 долара на месец до 3,33 долара на месец, в зависимост от избрания от вас договор.

13,5% от потребителите използват VPN за игри, тъй като правят възможно отключването на гео ограничени игри, както и бета версии или продукти за забавление с възрастово ограничение

Има много други доставчици на VPN услуги, които също можете да проверите, Буфериран, ZenMate, TorGuard, Express VPN, Surfshark и много други. Просто не забравяйте да получите възможно най-много информация за вашите най-добри решения, за да вземете информирано решение. Последен съвет, безплатните опити, предлагани от доставчици на платени VPN услуги, включват само основни функции, така че не основавайте мнението си само на опита, който получавате от безплатната пробна версия.

заключение

Това е основно всичко, което трябва да знаете за VPN услугите. Видяхте, че VPN не само осигурява по-добро уеб преживяване, но също така адресира проблемите със сигурността и поверителността. На всичкото отгоре ще имате достъп до всяко онлайн съдържание, заобикаляйки географските ограничения. Надяваме се, че информацията, която сте намерили в това ръководство, ще ви улесни да решите дали искате да се свържете с доставчик на VPN услуги и как да изберете най-подходящия за вашите нужди.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map