Как да използвате WordPress CMS

Contents

За това ръководство

В това ръководство ще разгледаме по-подробно управлението на вашия блог на WordPress. След като създадете блога си, ще научите как да го персонализирате, да направите промени в дизайна и оформлението, да създадете първата си публикация или страница и много други.


Предният и задният край на WordPress

MM & ML

WordPress за първи път беше пуснат на 27 май 2003 г. от основателите му Matt Mullenweg и Mike Little под лицензиран GPLv2 с пусната версия беше 0.7. В момента версията достигна броя 5.2.2, която беше публикувана на 18 юни 2019 г.

WordPress, най-добрата платформа за блогове се състои от две области: предния и задния край на вашия блог. Предният край е това, което посетителите ви ще видят, когато дойдат в блога ви. Много от задачите, изпълнявани в задния край, ще бъдат видими на предния край, като персонализиране на теми, подобрения на функционалността на плъгините и публикуване на съдържание. Има и действия, които можете да извършите от вас и вашите посетители директно от предния край на блога, включително коментари и споделяне в социални мрежи.

Задният край, известен като табло за управление на WordPress, ви позволява да управлявате изцяло съдържанието, общността, функционалността и дизайна на блога. Той е достъпен само от потребители, които сте посочили и зададете акаунт във вашия блог. За да получите достъп до таблото за управление на WordPress, трябва да напишете: example.com/wp-admin в адресната лента на вашия браузър и да влезете с вашето потребителско име и парола за WordPress..

Гледайте бърза демонстрация (4:03)

Преглед на екрана на таблото за управление
Преглед на екрана на таблото за управление

Таблото за управление е център на администрацията на блогове. Състои се от три основни части: ляво странично меню, горна лента с инструменти и средна секция.

В лявата колона на таблото за управление на WordPress е мястото, където ще намерите всички свои администраторски опции и където повечето от творческите ви усилия ще бъдат фокусирани. Тази колона включва опции на менюто за всяка от следните функционални области:

Основни версии на WP
Основните версии на WordPress излизат всеки 152 дни средно

Пай с най-новата версия
22% на WordPress сайтовете работят на най-новата версия на WordPress

Wordpress 4.x и 3.x

Актуализациите

Намерете актуализации на платформата WordPress, заедно с добавки и теми, които сте инсталирали.

Публикации

Преглеждайте всички публикации (съдържание в блога), добавете нова публикация, преглеждайте и създавайте категории, преглеждайте и създавайте маркери.

средства

Преглеждайте вашата медийна библиотека (изображения, документи и други качвания на файлове) и качете нови файлове.

Страници

Преглеждайте и добавяйте нови статични страници в блога си.

Коментари

Мениджър на коментари, при който ще одобрявате или изтривате нови коментари в публикации и страници в блогове.

Външен вид

Управлявайте теми, персонализирайте дизайна на блога си (в зависимост от темата), управлявайте джаджи, управлявайте елементи от менюто и редактирайте заглавката на блога си (в зависимост от темата).

Plugins

Управлявайте и добавяйте нови приставки, за да подобрите функционалността на WordPress.

Потребители

Управление на потребителите, добавяне на нови потребители и актуализиране на вашия профил в WordPress (име, парола и подробности).

Инструменти

Инструменти за импортиране и експортиране на съдържание от и от вашия блог на WordPress.

Настройки

Редактиране на общите настройки на блога, настройките за писане, настройките за четене, настройките за дискусия (коментар), настройките на медиите и постоянните връзки (форматиране на URL за вашия блог).

В допълнение към общите елементи от менюто в лявата колона, споменати по-горе, ще намерите и опции на менюто за инсталирани плъгини. В зависимост от целта и кодирането на приставката, настройките му могат да се добавят към всяко стандартно меню (публикации, страници, коментари, външен вид, приставки, потребители, инструменти или настройки) или като нов елемент от менюто навсякъде в лявата колона.

video popup-youtubeПогледнете по-подробно всяка област на табло

Зони на таблото

Актуализациите

WordPress, като всеки популярен CMS, пуска както малки, така и основни актуализации на своята платформа, за да въведе нови функции, да поправи грешки и да увеличи сигурността. В миналото ще ви бъде даден избор да актуализирате до най-новата версия на WordPress през таблото за управление с помощта на процес на инсталиране с едно щракване или като изтеглите последната версия и сами да я инсталирате.

Направете инфографика на уебсайта
Вижте Защо да използвате WordPress? [Информационни графики]

Пазар на WordPress
50-60% е дял на WordPress от световния пазар на CMS – което го прави най-популярният CMS от всички тях

За всеки, който има WordPress 4.3 или по-нова версия, на вашия уебсайт автоматично се инсталират актуализации на основната WordPress платформа. Вие все още сте отговорни за актуализирането на вашите приставки и теми, когато актуализациите станат достъпни. Ако не искате WordPress да актуализира автоматично ядрото на тяхната платформа, можете да намерите указания как да конфигурирате автоматичните актуализации в WordPress Codex.

Публикации

Менюто Публикации ви позволява да контролирате новото съдържание, което добавяте към блога си. Публикациите в блога се публикуват в блога ви в низходящ ред (най-новите първи). В менюто „Публикации“ ще намерите следните опции:

Публикации в секунда

17 публикации са публикувани всяка секунда
в сайтове на WordPress по целия свят
Всички публикации

Списък на всичките ви публикации в таблото за управление. Можете да използвате списъка за бързо редактиране на единични или няколко категории публикации, маркери, състояние, автор и възможност за коментар.

Добави нов

Тук ще отидете да добавите нова публикация в блога си.

Категории

Прегледайте всички категории, в които са изброени вашите публикации, редактирайте ги и добавете нови категории.

Tags

Прегледайте всички ключови думи, на които са публикувани вашите публикации, редактирайте ги и добавете нови.

средства

37
милион глобалните търсения с „WordPress“ в Google се правят на месец

Вашата инсталация на WordPress се предлага с уникален медиен мениджър. С него можете да качвате мултимедийно съдържание и да го присвоявате на публикации, страници, странични ленти и заглавки – от снимки и видеоклипове до аудио файлове. Медиите могат да бъдат визуализирани, добавени, редактирани или изтрити. В менюто Медия ще намерите следните опции:

Библиотека

Прегледайте всички медии, качени във вашия блог на WordPress.

Добави нов

Добавете нови медии към вашия блог за WordPress.

Страници

Около 15 886 000 уебсайтове
в цялата мрежа използвайте WordPress

Страниците предоставят статично съдържание или информация на читателите. Стандартните страници, които WordPress блогърите използват, включват: About, Contact, Advertise, Products, Services and Resources. Следните опции са достъпни в менюто Страници, ще намерите следните опции:

Всички страници

Списък на всички страници в таблото за управление. Можете да използвате списъка, за да редактирате бързо състоянието на една или няколко страници, автор, родител, шаблон и възможност за коментар.

Добави нов

Добавете нови страници в блога си.

Публикации срещу страници

Technorati WP ранг
8 от топ 100 блога според Technorati се управляват с WordPress

Съдържанието на вашия блог ще се показва в страници и публикации. Макар да имат сходства, те обслужват различни цели и имат различно поведение.

И двете имат общо:

 • Заглавие / заглавие и конкретно съдържание.
 • Мета информация (автор, дата на публикуване и т.н.).
 • Те могат да бъдат добавяни, изтривани, актуализирани или редактирани.
 • Те ще бъдат достъпни за всички или само за ограничен брой потребители въз основа на вашия избор на настройки.
 • Те могат да съдържат всичко – от обикновен текст до богато на медии съдържание (видео, аудио, снимка, връзки и т.н.).
 • Те могат да бъдат променени или разширени чрез приставки.
 • Какво разделя публикациите и страниците:

  Страниците обикновено не са част от съдържанието на основния ви блог. Например, ако имате блог за пътувания, ще пишете публикации за последните си пътувания. Бихте резервирали страници за неща, свързани с вас и блога, например страница с информация за вас или страница с форма за контакт, която да се свърже с вас.

  Публикациите са част от съдържанието на основния ви блог. Те ще се показват като нови записи във вашия блог и вашата RSS емисия (Обобщена обобщена информация за сайта е уеб емисия, използвана за разпространение на информация от вашия блог към абонати.) Страниците ще се показват само когато ги свързвате директно и никога в рамките на вашата RSS емисия.

WP за нови домейни

22% от новите домейни в САЩ се изпълняват
с WordPress

Коментари

Функцията Коментари е най-добрият начин за управление на взаимодействието на четеца. Тя позволява на читателите да добавят коментари по темата, да задават въпроси и да предоставят обратна връзка. Тя позволява на вас и вашите читатели да останете ангажирани с общността и да си взаимодействате около вашия специфичен пазар на ниша. И двете публикации в блога и страниците могат да приемат коментари. Повечето теми на WordPress се предлагат с функционалност за оформление на коментарите. Въпреки това, от вас зависи да се ангажирате с вашите читатели и да ги насърчите да оставят коментари във вашия блог. Редовно проверявайте за нови коментари. Одобрете ги незабавно и им отговорете според нуждите.
В секцията за коментари ще имате възможност да модерирате коментари, включително да ги одобрявате, да ги маркирате като спам или да ги изтриете изцяло.

Външен вид

Външен вид

Това меню е мястото, където ще се осъществява по-голямата част от дейността по промяна на дизайна и оформлението на вашия блог. Тук можете да търсите и инсталирате нови теми и да правите допълнителни персонализиране на изображението, цветовете и фона на вашия заглавие на блога.

В менюто „Външен вид“ ще намерите следните опции: (Представяме опции, които са често достъпни. Имайте предвид, че опциите ще варират в зависимост от избраната от вас тема.)

Теми – Тук можете да търсите теми в мрежата на WordPress или да инсталирате теми, които сте изтеглили от другаде. За момента ще говорим за подбор на тема.

CMS Pie Chart

Гледайте бърза демонстрация (2:05)

Персонализиране – В зависимост от избраната от вас тема ще можете да използвате секцията Персонализиране, за да правите промени в дизайна на темата във визуален редактор. Нещата, които могат да бъдат персонализирани включват: Заглавие и тагла, Цвят, фоново изображение, Статична първа страница и Представено съдържание.

Гледайте бърза демонстрация (1:51)

Widgets – Виджетите са кутии, които можете да добавите към различни области на вашия блог на WordPress. В зависимост от избраната от вас тема, това може да включва началната страница, заглавката, страничната лента и долния колонтитул. Добавянето на джаджи е проста задача и работи с помощта на влачене и пускане. Приспособленията могат да показват връзки в социалните медии, лента за търсене, връзки за абонамент, за текст за блога, най-новите публикации, най-новите коментари, връзки към други блогове, които харесвате и други.

Гледайте бърза демонстрация (2:09)

Менюта – В зависимост от избраната от вас тема, можете да създадете едно или повече менюта, които да се появяват хоризонтално в заглавката ви.

WP преводи
56 – броят на официалните преводи на WordPress

Гледайте бърза демонстрация (2:40)

удар с глава – В зависимост от избраната от вас тема, можете да качите графика в определен размер (определен от вашата тема), който ще бъде показан в горната част на вашия блог.

Гледайте бърза демонстрация (1:18)

Заден план – В зависимост от избраната от вас тема, можете да промените цветовете на фона или да качите свое собствено фоново изображение.

WP сайтове
297 629 от топ 1М уебсайтове използват WordPress

Гледайте бърза демонстрация (1:12)

Редактор – Редакторът е за напреднали потребители и включва познаване на кода. Дава ви възможност да редактирате кода на тема за специфична функционалност и промени в дизайна. Тъй като посетителите ще могат веднага да видят всички промени, които запазвате в кода на вашата тема, обикновено е по-безопасно да редактирате копията на вашите файлове офлайн, да тествате и да качвате промените си, когато са потвърдени. Ако ще използвате редактор, винаги се уверете, че архивирате текущата версия на блога си, преди да редактирате вашите файлове. Ако има проблем, винаги можете да качите предишна версия на кода, за да го поправите.

Гледайте бърза демонстрация (1:16)

Разширени персонализации

Разширени персонализации

Сега, нека да разгледаме областите в таблото за управление на WordPress, където можете да направите повечето от персонализирането си.

Plugins

Приставките са пакетни части, които влияят на начина, по който изглежда или се чувства блогът ви. Те могат да добавят нова функционалност към вашия блог, да разширят възможностите на вашата тема и да персонализират блога ви като цяло или отчасти.

Въпреки че по-голямата част от плъгините са безплатни, има много, които се предлагат срещу заплащане въз основа на тяхната уникална функционалност.

Списък на най-добрите препоръчани плъгини за нови блогъри

WP изтегляния
Получени са добавки за WordPress.org 1 милиард изтегляния общо, и броене

За да Ви спестим време, подбрахме някои важни плъгини за вашите непосредствени нужди от блогове. Те обхващат много аспекти от вашия опит в блоговете, подобряват функционалността на вашия блог и го правят по-професионален и привлекателен за вашите читатели.

Google Analytics – най-добрият избор, когато става въпрос за наблюдение и анализ на трафика на уебсайта Ви.

Форма за контакт 7 – Форма за контакт с гъвкави опции за електронна поща.

WP приставки
40 000+ WordPress приставки в официалната директория и преброяване

Disqus система за коментиране – Алтернатива на основната система за коментари в WordPress с разширени възможности за администриране и коментари.

Йоаст SEO – Изчерпателен SEO плъгин за вашия блог. Най-доброто там безплатно.

WP Super Cache – помага за времето на зареждане на вашия блог за WordPress.

Akismet – Защита от спам за коментари (няма да ви трябва това, ако отидете с Disqus за коментари).

CodeCanyon търси
На CodeCanyon, 80% от търсенията са съсредоточени относно функционалността (т.е. плъзгачи, формуляри, календари)

YARPP – Създава свързан списък с публикации автоматично в края на всеки от вашите публикации, за да насърчи хората да продължат да разглеждат вашия сайт..

Автори джаджа – Чудесен начин за показване на множество автори и тяхната дейност на място.

Допълнителни опции на менюто

Потребители

Потребители

Този раздел ви позволява да добавяте нови потребители в своя блог за WordPress, да персонализирате собствения си потребителски профил и да редактирате потребители, които сте добавили в своя блог за WordPress. Можете да зададете на всеки потребител следните роли:

администратор

Способен да изпълнява всички действия в блога. Това трябва да бъде запазено за вас като собственик на сайта и само за тези, на които силно се доверявате на вашия блог, тъй като те имат силата да правят всичко, включително да ви заключат от собствения си сайт.

Редактор

Достъп и редактиране на всички публикации, страници, коментари, категории, маркери и връзки.

автор

Публикуване и редактиране на статии, публикации и качване на медии.

сътрудник

Пишете и редактирайте свои публикации, но не е в състояние да публикува без съгласие.

абонат

Може да чете и коментира само публикации или страници

Инструменти

Инструменти

С инструменти сте в състояние да изпълнявате някои разширени задачи във вашия блог на WordPress.

Налични инструменти

Този раздел се предлага с предварително инсталирана опция, наречена „Натиснете това“, която осигурява бърз и лесен начин за изрязване на текст, изображения и видеоклипове от всеки сайт и споделянето им в блога ви. Под „Натиснете това“ има и конвертор на категории към тагове.

Инструмент за импортиране

Позволява импортиране на данни от други блог платформи в WordPress.

Експорт инструмент

Позволява експортиране на съдържание в блога, което по-късно може да се импортира в нова инсталация на WordPress. Това е много полезен начин за архивиране на съдържанието на вашия блог.

Настройки

Настройки

Това меню съдържа всички опции за настройки за вашия сайт WordPress.

Общ

Конфигурирайте основни опции за вашия WordPress сайт, включително името на сайта, описанието, URL адреса, часовата зона, формата на датата и основния имейл на администратора.

писане

Задайте категории по подразбиране и формати за публикации за съдържанието си. WordPress автоматично ще назначи категория и формат, ако не го направите.

четене

Задайте началната страница за вашия сайт (или статична страница или най-новите публикации в блога), броя публикации в блога на началната ви страница и архивите, броя на елементите във вашата RSS емисия и дали искате да покажете пълната си публикация или обобщение във вашата RSS емисия.

дискусия

Контролирайте как се получават коментари във вашия блог. Оптималната настройка е да се модерират всички автори на нови коментари и автоматично да се одобрят коментари от предварително одобрени автори на коментари. Също така, дръжте в модерацията коментари с множество връзки, тъй като това е знак за спам.

средства

Персонализирайте размера по подразбиране за изображения, качени във вашия блог.

Постоянните

Персонализирайте структурата на URL адресите за вашия блог. Най-добрият вариант е да имате структура, която позволява ключови думи от заглавията на вашата публикация / страница да бъдат внедрени във вашия URL адрес, известен също като структура на името на публикацията.

Полезни ресурси, които да ви помогнат да поддържате и развивате своя блог:
 • Как да започнете блог
 • Как да пишете и създавате страхотно съдържание в блога
 • Как да популяризирате своя блог и неговото съдържание
 • Как да печелите пари от вашия блог
 • Най-добри инструменти и ресурси за блогове
 • Изберете ръководство за име на домейн
 • Най-добрите доставчици на уеб хостинг 2019

заключение

Не забравяйте, че ще трябва да посетите и да научите за всеки раздел от таблото си за управление и да се насладите на опциите за управление. Това ще ви позволи да подобрите дизайна, функционалността и личността на блога си. След като знаете какво е необходимо, за да персонализирате блога си, направете необходимите ощипвания, за да го изпъкнете и да зарадвате вашите читатели.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked