Što je VPN i kako pronaći najbolje VPN usluge?

60% VPN korisnika zabrinuto je zbog svoje internetske privatnosti

Čuvanje interneta i održavanje privatnosti glavna su briga kako za tvrtke tako i za pojedince u ovom trenutku brzog širenja na mreži. Rješenje u obliku virtualne privatne mreže nudi razne pogodnosti – prednosti privatnosti samo su neke od njih.

Možda ste već koristili VPN, ali tada niste bili svjesni da ga upotrebljavate. Ako ste ikada radili na daljinu povezivanjem s korporativnom mrežom, radili ste u vodama VPN-a.

Svake sekunde 12 ljudi putem interneta postaje žrtva kibernetičkog kriminala, što ukupno dnevno čini više od milijun žrtava širom svijeta. Do 2020. godine svijet će trebati cyber-obraniti 50 puta više podataka nego danas

Ako niste upoznati ili nejasno poznajete VPN-ove, ovaj je vodič savršen za vas. Vodit ćemo vas u svijet VPN-a objašnjenjem što oni jesu, kako rade i koje pogodnosti nude. Također ćemo pružiti vrijedne podatke o tome kako odabrati VPN pružatelja usluga koji će zadovoljiti vaše potrebe, bilo za pojedinačne ili poslovne potrebe. Započnimo.

Što je VPN?

VPN_cod

Najbolji način vizualizacije VPN-a je gledati kao da je inačica fizičke računalne mreže. Razlika dolazi u sredstvima povezivanja.

Fizičke računalne mreže obično su ograničene na nekom mjestu, poput kuće ili ureda, a računala su fizički povezana. VPN je virtualna vrsta mreže, omogućujući različitim računalima, bez obzira gdje se nalaze, da se pridruže mreži i koriste je za pristup internetu. Fizička veza i dalje ostaje, ali sada se sastoji od javnih i privatnih kabela, usmjerivača i servera. I nema nikakvih ograničenja raspona.

Dakle, VPN nije neki novi revolucionarni uređaj koji omogućuje računalima da djeluju kao da su fizički međusobno povezani, već je to metoda povezivanja računala u virtualnu mrežu. Ova metoda je osmišljena kako bi poboljšala sigurnost i poboljšala privatnost krajnjeg korisnika, bez ikakvih ograničenja kada je u pitanju pristup sadržaju na Internetu..

Dakle, kako funkcionira VPN?

Na globalnoj razini više od četvrtine ispitanika kaže da su koristili virtualnu privatnu mrežu ili proxy poslužitelj za pristup internetu

Za pristup VPN trebate dobiti besplatnu ili plaćenu VPN uslugu; razgovarat ćemo o razlikama između to dvoje kasnije. Nakon što to učinite, dobit ćete VPN klijent instaliran na vašem računalu ili mobilnom uređaju i to je mjesto gdje sve počinje.

VPN_network

S VPN klijentom, imat ćete pristup VPN-u koji je prije postavljanja, a koji je postavio pružatelj. Dok pregledavate Internet putem VPN-a, vaše računalo ne komunicira koristeći IP adresu koju vam je dodijelio dobavljač internetskih usluga (ISP). Umjesto toga, koristi se onom koju pruža VPN.

Pored maskiranja početne IP adrese, VPN također štiti sve podatke. Pa, kako se postiže povjerljivost podataka? VPN-ovi koriste protokole za kodiranje svih podataka koje razmjenjuju između vašeg računala i računala koje koristite kao svojevrsni gateway za pristup internetu. Evo najčešće korištenih protokola šifriranja:

L2TP / IPsec – Protokol tuneliranja sloja 2 kreiran je kao suradnički napor članova PPTP foruma, Internet Engineering Task Force (IETF) i Cisco-a. Taj se protokol naziva L2TP preko IPsec jer pruža sigurnost IPsec-a nad tuneliranjem L2TP-a. Ovaj protokol koriste VPN-ovi koji se izvode na Windows 2000 OS.

IPsec – Zahvaljujući vrlo jakim algoritamima enkripcije i širokom provjerom autentičnosti, Internet Protocol Security Protocol nudi dodatne slojeve za sigurnost podataka. IPsec kriptira podatke putem tunela i transporta. Način šifriranja prometa kodira korisni teret ili osnovni sadržaj podataka, dok način tunela kodira i zaglavlje i korisni teret podataka..

Za upotrebu ovog protokola šifriranja svi uređaji povezani na mrežu moraju koristiti zajednički ključ / certifikat. Posebna aplikacija instalirana na korisničkom računalu upravlja s ovim kodiranjem / dekodiranjem tijekom veze s udaljenim VPN-om. Ovaj protokol šifriranja ima podršku za 56-bitnu i 168-bitnu enkripciju.

PPTP / MPPE – Iako je PPTP zastarjeli protokol, mnogi VPN-ovi i dalje ga pokreću. Nastao je zajedničkim naporima ECI Telematics, američke robotike, 3COM-a, Microsofta i Ascenda. Podržava 40-bitnu i 128-bitnu enkripciju, koristeći MPPE – Microsoftovo šifriranje od točke do točke.

Pored ovih protokola šifriranja, VPN može koristiti i druge protokole, poput Non Repudiation, AAA, Integritet podataka, Povjerljivost protoka prometa, SOCKS5 i Anti Replay. Protokoli koje VPN koristi određuju usluge koje mogu ponuditi korisnicima. O tome ćemo se detaljnije pozabaviti u vodiču.

Koje su jedinstvene prednosti
upotrebe VPN-a?

super_VPN

sigurnosti. Kao što je već spomenuto, sigurnost je glavna briga za sve koji su na mreži. Podaci na internetu mogu se presresti, ukrasti ili čak izmijeniti. To može imati ozbiljne posljedice za korisnike, uključujući ukradene kreditne kartice i curenje osjetljivih korporativnih podataka. Komunikacija s vanjskim svijetom ne može se u potpunosti zaštititi vatrozidom i antivirusnim softverom instaliranim na računalu.

Budući da se komunikacija između vašeg računala i VPN-a uspostavlja putem protokola koji smo opisali, veza između vašeg računala i udaljenih resursa je sigurna. Ako bilo koji usmjerivač dođe od hakera, on neće moći dešifrirati protok podataka između vas i VPN računala.

Privatnost. Čuvanje identiteta skriveno dok ste na mreži također je vrlo važno. Bez VPN-a, vaš identitet lako mogu otkriti marketinške agencije ili netko tko je dovoljno znatiželjan i posjeduje dovoljno vještina. A kad govorimo o identitetu, mislimo na IP adresu, ime, adresu i lokaciju. Dok ste na mreži, vaš uređaj komunicira s usmjerivačima i web poslužiteljima, ostavljajući iza sebe informacije o vašem IP i ISP-u.

Najbolja tržišta za pristup sadržaju putem VPN-a


Tajland 24%
Indonezija 22%
Kina 20%
Brazil 19%
Saudijska Arabija 18%
Turska 18%
Indija 18%
Meksiko 18%
Malezija 17%
UAE 16%
VS
Njemačka 6%
SAD 5%
UK 5%
Australija 4%

Tajlandski i indonezijski korisnici interneta najviše vole pristupiti sadržaju putem VPN-a

VPN uspješno sprječava ovo neželjeno otkrivanje privatnih podataka. Dok online pristupa sadržaju putem VPN-a, identitet pružatelja VPN-a postaje vaš. Čini se da ste na mreži na lokaciji koja nije vaša, a vaši osobni podaci, uključujući IP adresu, ostaju skriveni.

Neograničen pristup. Mnoge tvrtke nude svoje internetske usluge s određenim geografskim ograničenjima. Na primjer, Netflix još uvijek nije dostupan u mnogim zemljama širom svijeta. Slično ovom, postoje zemlje koje svojim građanima zabranjuju pristup određenim web stranicama i tvrtkama koje ograničavaju upotrebu Interneta od strane svojih zaposlenika. VPN lako prevladava ove prepreke.

Budući da u mnogim zemljopisnim regijama postoje dobavljači VPN-a, korisnici lako mogu zaobići bilo koja geografska ograničenja koja je postavila strana kompanija ili njihova zemlja.

Bolje web iskustvo. Problemi s povezivanjem vrlo su čest problem širom svijeta, pogotovo kada želite pristupiti nečemu što je s druge strane svijeta. Zbog loših internetskih ruta i ograničene propusnosti, vaše cjelokupno mrežno iskustvo može biti loše.

To se može riješiti VPN-om. Kada koristite VPN, širina pojasa tijekom pristupa udaljenim lokacijama bit će približno jednaka propusnoj širini između VPN-a i vašeg računala. VPN rješenje vrlo je korisno za korisnike čiji davatelji internetskih usluga primjenjuju ograničenja propusnosti.

Učestalost upotrebe VPN-a % korisnika interneta i VPN korisnika koji na sljedećoj osnovi implementiraju VPN

Svaki dan ili skoro svaki dan
4-5 puta tjedno
2-3 puta tjedno
Jednom tjedno
Jednom 2-3 puta mjesečno
Jednom mjesečno
Rjeđe

VPN KORISNICI

KORISNICI INTERNETA

Postoje i druge pogodnosti koje se mogu razlikovati od jednog pružatelja VPN-a do drugog. Neki pružatelji VPN-a nude bolju povezanost među svim uređajima na njihovoj mreži, dok drugi omogućavaju prosljeđivanje porta, zbog čega su drugi uređaji u vašoj mreži dostupni putem Interneta.


Što tražiti u dobroj VPN usluzi?

najbolja VPN usluga je ona čija usluga u potpunosti zadovoljava vaše potrebe. Zbog toga morate prepoznati te potrebe prije nego što odaberete pružatelja VPN-a. Kao što je rečeno, postoji konsenzus za općenite usluge i značajke koje pruža dobar pružatelj VPN usluga.

sigurnosti. Budući da ćete sve podatke o vašem pretraživanju, zajedno s vašim osobnim podacima, staviti u tuđe ruke, od iznimne je važnosti osigurati da pružatelj VPN usluga osigura VPN čvorove, web mjesto i infrastrukturu.

Glavni pokretač za korištenje VPN je pristup streamingu sadržaja. Na primjer, gotovo 30% svih VPN korisnika pristupilo je Netflixu u danom mjesecu

Dobri davatelji VPN usluga imaju redovite sigurnosne preglede, PCI sukladnost, vatrozidove web aplikacija, namjenski hardver poslužitelja i osigurane / pouzdane servere.

Softver. Dobar pružatelj VPN usluga također ima softver prilagođen korisniku. To je bitno jer ne želite softver rješavati prilikom korisničke podrške svaki put kada se povežete s VPN-om. Dobar je softver jednostavan za postavljanje i dobiti će vas na mreži u bilo kojem trenutku. Stoga provjerite ima li dobavljač VPN-a vlastiti prilagođeni softver.

Lokacije VPN poslužitelja. Dobri davatelji VPN usluga imaju poslužitelje na više geografskih mjesta. To vam omogućuje neograničen pristup bilo kojem sadržaju, bez obzira gdje se on nalazi. Stoga provjerite ima li dobavljač VPN-a poslužitelje raspoređene širom svijeta prije kupnje njihovih usluga.

60% ispitanika reklo je da je daljinski pristup jedan od ključnih kriterija koji se razmatra prilikom usvajanja IP VPN rješenja

Imajte na umu da su se SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland zvale Pet očiju, dogovorili su razmjenu podataka u svrhu povećanja sigurnosti. To znači da vlada bilo koje od ovih pet zemalja može prisiliti pružatelja VPN-a putem sudskog naloga da objavi sve informacije koje posjeduje. To se ne odnosi na pružatelje VPN-a koji imaju sjedište u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu.

Korisnička podrška. Ovo je također vrlo važan faktor koji razlikuje dobro od ne baš dobrih VPN pružatelja usluga. Korisnička podrška mora biti dostupna 24 sata dnevno, kako biste riješili svoje probleme bez obzira na razlike u vremenskoj zoni. Dobrim će korisnicima biti na raspolaganju stol za pomoć za samoposluživanje i podrška za chat.

Upotreba VPN-a za anonimno pregledavanje Anonimno pregledavanje glavni je razlog upotrebe VPN-a, posebno u Saudijskoj Arabiji, Indiji i Vijetnamu

Nema evidentiranja podataka. Većina ljudi odabire VPN rješenje jer brinu o privatnosti i sigurnosti. Ako želite ostati potpuno skriveni iza VPN-a, morate pročitati uvjete upotrebe i pravila davatelja VPN-a kako biste bili sigurni da ne zapisuju vaše podatke.

VPN_world

Ubrzati. Propusni opseg može pasti kada pristupate mreži putem VPN-a. Želite biti sigurni da dobavljač VPN ulaže u nove poslužitelje i softver kako bi zadovoljio potrebe velikog priljeva novih korisnika. Ideju o tome možete dobiti čitanjem recenzija njihovih korisnika. S dobrim pružateljem VPN-a trebali biste doživjeti samo vrlo male promjene brzine.

cijena. Dobar je opći savjet da uvijek idete kod davatelja usluga koji nudi više opcija plaćanja i različite planove pretplate koje možete otkazati u bilo kojem trenutku bez namjere da se suočite s bilo kojom kaznom..

Prije odabira pažljivo pregledajte usluge i opcije cijene. Provjerite njihove preglede klijenata kako bi bili sigurni da pružaju sve oglašene usluge.

Besplatno vs plaćene VPN usluge

free_or_paid

Kada razmišljate o upotrebi VPN usluga, imate dvije mogućnosti: besplatne i plaćene VPN usluge. Mnogo je razlika između njih, osim cijene.


Profesionalne mogućnosti besplatnih VPN usluga:

 • slobodni su

 • anonimnost (nema potrebe davati nikakve osobne podatke prilikom prijave

Slabe VPN usluge:

 • Vrlo niska razina sigurnosti (128-bitna enkripcija / PPTP protokol)

 • Nema korisničke podrške

 • Manja brzina zbog mnogih korisnika

 • U nekim slučajevima ograničeno vrijeme na mreži i preneseni podaci

 • Hrpa osobno prilagođenih oglasa (to znači da registriraju vaše podatke)

U industriji postoji više od 400 pružatelja VPN usluga. Njih 30 je besplatno

Profesionalci plaćenih VPN usluga

 • Neopisana širina pojasa

 • Pro sigurnost

 • Bez reklama

 • Pristup korisničkoj podršci

 • Mogućnost izbora između različitih mogućnosti propusnosti

Samo 2% pružatelja VPN usluga nudi prilagođene aplikacije

Slabe VPN usluge

 • Očito ćete morati platiti za tu uslugu

 • Možda ćete platiti za značajke koje nećete koristiti

Kako odabrati između najboljih opcija

Top 10 VPN pružatelja vlastitih mreža. Mnoge druge usluge jednostavno outsourcing posao web hosting tvrtkama. Mreža mreža je složen proces koji zahtijeva puno tehničkih sredstava

Zbog sve veće zabrinutosti zbog cyber kriminala, nadzora, curenja podataka itd., Broj dostupnih pružatelja VPN usluga dosegao je vrhunac u posljednjih nekoliko godina. Ali samo se neki pružatelji usluga nalaze na glavnim popisima web mjesta čija rangiranja imaju autoritet.

19% pretplatnika koristi VPN bujicu, jer dijele neke materijale tijekom upotrebe torrent za preuzimanje torrenta sigurnost je izložena prijetnjama kroz otvoreni ulaz u sustav

Ovo je pravo vrijeme da vas podsjetimo da će vaš izbor ovisiti o vašim potrebama i značajkama pružatelja VPN usluga, cijeni, planu pretplate, reputaciji i lakoći korištenja. Dakle, razmotrimo neke od najboljih opcija koje su trenutno dostupne na tržištu.

NordVPN. Jedan od pružatelja VPN usluga označen kao “urednikov izbor” na oba gornja popisa, Nord VPN zasigurno privlači pažnju. Ovaj je davatelj sa sjedištem u Panami, a njegova rigorozna politika bez trupaca, više od 1200 poslužitelja u 61 zemlji, vrhunsko dvoslojno šifriranje, mogućnost anonimnosti čak i na tamnom webu i plaćanje putem PayPala, kreditne kartice ili bitcoina svi perketi koji su ovom VPN pružatelju postali omiljeni pred toliko ljudi.

Budući da su dobri putnici, 11,5% klijenata vodi VPN-ove za putovanja. To je uglavnom zbog toga što ćete ostati sigurni na mreži i dobiti pristup “kućnim” mrežama dok ste u inozemstvu

Ona također ima uslugu podrške za chat uživo koja je dostupna 24 sata dnevno. Može se postaviti na Mac, Windows, Linux, iOS i Android i podržava do šest povezanih uređaja istovremeno. Osnovni plan pretplate košta 6 dolara mjesečno. Stručnjaci preporučuju ovog pružatelja VPN usluga ako želite koristiti VPN za gledanje američkih Netflixa.

IPVanish. Ovaj davatelj VPN usluga ima preko 700 stotina poslužitelja smještenih u 60 zemalja širom svijeta. Podržava pet povezanih uređaja odjednom i ima vrlo lagano šifriranje, što stvarno nadopunjuje preuzimanje torrenta. Dostupno je na svim operativnim sustavima. IPVanish se također može koristiti na Amazon Firestick i Android TV. Ako se obavezate s godišnjim planom, platit ćete 6,50 USD mjesečno.

30% ispitanika koristilo je VPN za siguran Wi-Fi što je korak od proširenja vrućih mjesta i promjene postavki jednostavnog pristupa, što utječe na povjerljivo curenje podataka i krađu unosa.

Privatni pristup internetu putem Interneta. Ovaj VPN vrlo je popularan jer će njegovo šifriranje vaše prijenos podataka učiniti neprobojnim, no morate se baviti samo vrlo jednostavnim korisničkim sučeljem.

Sa samo jednim klikom, privatni pristup internetu putem Interneta osigurat će da vaš identitet ostane skriven. Ovaj provajder ima više od 3.000 poslužitelja koji se nalaze u 25 zemalja. Moguće su anonimno platiti različite poklon-kartice glavnih marki (Best Buy, Starbucks, Costco itd.). Oni su američka korporacija, tako da imajte na umu da oni sudjeluju u ugovoru Pet oka. Naknade se kreću u rasponu od 6,95 USD mjesečno do 3,33 USD mjesečno, ovisno o ugovoru koji odaberete.

13,5% korisnika koristi VPN za igranje jer omogućuje otključavanje geografski ograničenih igara kao i beta verzije ili zabavne proizvode s dobnim ograničenjima

Postoje mnogi drugi pružatelji VPN usluga koje također možete provjeriti, Buferirani, ZenMate, TorGuard, Express VPN, Surfshark i mnogi drugi. Samo pripazite da dobijete što više informacija o svojim najboljim izborima kako biste donijeli informiranu odluku. Posljednji savjet, besplatna suđenja koja nude pružatelji usluga VPN s plaćanjem uključuju samo osnovne značajke, tako da svoje mišljenje ne temeljite samo na iskustvu koje steknite s besplatnom probom.

Zaključak

Ovo je u osnovi sve što trebate znati o VPN uslugama. Vidjeli ste da VPN ne samo da pruža bolje web iskustvo, već se bavi i pitanjima sigurnosti i privatnosti. Povrh svega, moći ćete pristupiti bilo kojem mrežnom sadržaju zaobilazeći geografska ograničenja. Nadamo se da će vam informacije koje ste pronašli u ovom vodiču olakšati odluku hoćete li razgovarati s pružateljem VPN usluga i kako odabrati najboljeg za vaše potrebe.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map