Шта је ВПН и како пронаћи најбоље ВПН услуге?

60% ВПН корисника је забринуто због своје приватности на мрежи

Сигурност на Интернету и одржавање приватности главна су брига и за компаније и за појединце у овом времену брзог ширења на мрежи. Решење у облику виртуалне приватне мреже нуди различите погодности – предности приватности су само неке од њих.

Можда сте већ користили ВПН, али тада нисте били свесни да га користите. Ако сте икада радили на даљину повезивањем на корпоративну мрежу, радили сте у водама ВПН-а.

Сваке секунде 12 људи на мрежи постају жртве цибер-криминала, што укупно чини више од милион жртава широм света сваки дан. До 2020. године свету ће требати да цибер-брани 50 пута више података него данас

Ако нисте упознати или нејасно познајете ВПН-ове, овај водич је савршен за вас. Водићемо вас у свет ВПН-а објашњавањем шта су, како раде и које погодности нуде. Такође ћемо пружити драгоцене информације о томе како одабрати ВПН провајдера који ће задовољити ваше потребе, било за индивидуалне или пословне потребе. Хајде да почнемо.

Шта је ВПН?

ВПН_цод

Најбољи начин за визуализацију ВПН-а је гледање на то као да је верзија физичке рачунарске мреже. Разлика је у средствима за повезивање.

Физичке рачунарске мреже обично су ограничене на неку локацију, као што су дом или уред, а рачунари су физички повезани. Тхе ВПН је виртуелни тип мреже, омогућавају различитим рачунарима, без обзира где се налазе, да се придруже мрежи и користе је за приступ интернету. Физичка веза и даље остаје, али сада се састоји од јавних и приватних каблова, рутера и сервера. И нема никаквих ограничења распона.

Дакле, ВПН није неки нови револуционарни уређај који омогућава рачунарима да делују као да су физички повезани, већ је то метода повезивања рачунара у виртуелну мрежу. Ова метода је осмишљена да побољша сигурност и побољша приватност крајњег корисника, без икаквих ограничења када је у питању приступ садржају на Интернету.

Дакле, како функционише ВПН?

На глобалном нивоу, више од четвртине испитаника каже да су користили виртуелну приватну мрежу или проки сервер за приступ интернету

Да бисте приступили ВПН-у, мораћете да добијете бесплатну или плаћену ВПН услугу; касније ћемо говорити о разликама између ова два. Када то учините, добићете ВПН клијент инсталиран на рачунару или мобилном уређају и ту се све почиње.

ВПН_нетворк

Уз ВПН клијент, добићете приступ ВПН-у за претходно подешавање, који је поставио провајдер. Док прегледате Интернет путем ВПН-а, рачунар не комуницира користећи ИП адресу коју вам је доделио добављач Интернет услуга (ИСП). Уместо тога, користи се онај који обезбеђује ВПН.

Поред маскирања почетне ИП адресе, ВПН такође чува све податке. Па, како се постиже поверљивост података? ВПН-ови користе протоколе да би кодирали све податке који се размењују између рачунара и рачунара који користите као својеврсни пролаз за приступ интернету. Ево најчешће коришћених протокола шифровања:

Л2ТП / ИПсец – Протокол тунелирања слоја 2 креиран је као колаборативни напор чланова ППТП форума, Интернет Енгинееринг Таск Форце (ИЕТФ) и Цисцо-а. Овај се протокол назива Л2ТП преко ИПсец јер пружа сигурност ИПсец-а преко тунелирања Л2ТП-а. Овај протокол користе ВПН-ови који раде на оперативном систему Виндовс 2000.

ИПсец – Захваљујући веома јаким алгоритмима за шифровање и широким опсегом аутентификације, Интернет Протоцол Сецурити Протоцол нуди додатне слојеве за заштиту података. ИПсец шифрира податке путем тунела и транспорта. Режим шифрирања промета кодира корисни терет или основни садржај података, док режим тунела кодира и заглавље и корисни терет података.

Да би користили овај протокол шифрирања, сви уређаји повезани на мрежу морају користити заједнички кључ / цертификат. Посебна апликација инсталирана на корисничком рачунару управља овим кодирањем / декодирањем током везе с удаљеним ВПН-ом. Овај протокол шифровања има подршку за 56-битну и 168-битну енкрипцију.

ППТП / МППЕ – Иако је ППТП застарели протокол, многи ВПН-ови га и даље покрећу. Настао је заједничким напорима ЕЦИ Телематицс-а, америчке роботике, 3ЦОМ-а, Мицрософта и Асценд-а. Подржава 40-битну и 128-битну енкрипцију, користећи МППЕ – Мицрософт Поинт-то-Поинт Енцриптион.

Поред ових протокола шифровања, ВПН може да користи и друге протоколе, као што су Нон Репудиатион, ААА, Интегритет података, поверљивост протока саобраћаја, СОЦКС5 и Анти Реплаи. Протоколи које користи ВПН одређују услуге које могу понудити корисницима. О томе ћемо се детаљније позабавити у водичу.

Које су јединствене предности
коришћења ВПН-а?

супер_ВПН

Сигурност. Као што је већ споменуто, сигурност је главна брига за све који су на мрежи. Подаци на Интернету могу се пресрести, украсти или чак измијенити. Ово може имати озбиљне последице за кориснике, укључујући украдене кредитне картице и цурење осетљивих корпоративних информација. Комуникација од вас са спољним светом не може бити у потпуности заштићена заштитним зидом и антивирусним софтвером инсталираним на рачунару.

Пошто се комуникација између рачунара и ВПН успоставља путем протокола који смо описали, веза између рачунара и удаљених ресурса је сигурна. Ако неки од рутера буде угрожен од стране хакера, неће бити могуће да он дешифрује проток података између вас и ВПН рачунара.

Приватност. Чување идентитета скривено док сте на мрежи такође је веома важно. Без ВПН-а, ваш идентитет лако могу открити маркетиншке агенције или неко ко је довољно знатижељан и има довољно вештина. А када говоримо о идентитету, мислимо на ИП адресу, име, адресу и локацију. Док сте на мрежи, ваш уређај комуницира са рутерима и веб серверима, остављајући иза себе информације о вашем ИП и ИСП-у.

Топ тржишта за приступ садржају путем ВПН-а


Тајланд 24%
Индонезија 22%
Кина 20%
Бразил 19%
Саудијска Арабија 18%
Турска 18%
Индија 18%
Мексико 18%
Малезија 17%
УАЕ 16%
ВС
Немачка 6%
САД 5%
УК 5%
Аустралија 4%

Тајландски и индонезијски корисници интернета највише воле приступити садржају преко ВПН-а

ВПН успешно спречава ово нежељено откривање приватних података. Док приступате садржају на мрежи путем ВПН-а, идентитет ВПН провајдера постаје ваш. Чини се да сте на мрежи на локацији која није ваша, док лични подаци, укључујући ИП адресу, остају скривени.

Неограничен приступ. Многе компаније нуде своје интернетске услуге са специфичним географским ограничењима. На примјер, Нетфлик још увек није доступан у многим земљама широм света. Слично овоме, постоје земље које својим грађанима забрањују приступ одређеним веб локацијама и компанијама које ограничавају употребу Интернета од стране запослених. ВПН лако превазилази ове препреке.

Пошто постоје добављачи ВПН-а у многим географским регионима, корисници могу лако да обилазе било која географска ограничења која им је поставила страна компанија или њихова држава.

Боље веб искуство у вебу. Проблеми са повезивањем су веома чест проблем широм света, посебно када желите да приступите нечему што је на другој страни света. Због лоших интернет рута и ограничене пропусности, ваше целокупно искуство на мрежи може бити лоше.

Ово се може решити ВПН-ом. Када користите ВПН, пропусна ширина док приступате удаљеним локацијама биће приближно иста као ширина појаса између ВПН-а и рачунара. ВПН решење је веома корисно за кориснике чији даваоци интернетских услуга примењују ограничења пропусне ширине.

Учесталост употребе ВПН-а % корисника интернета и ВПН корисника који следеће размештају ВПН

Сваки дан или скоро сваки дан
4-5 пута недељно
2-3 пута недељно
Једном недељно
Једном 2-3 пута месечно
Једном месечно
Ређе

ВПН УСЕРС

ИНТЕРНЕТ КОРИСНИЦИ

Постоје и друге погодности које се могу разликовати од једног добављача ВПН-а до другог. Неки ВПН провајдери нуде бољу повезаност међу свим уређајима на њиховој мрежи, док други омогућавају прослеђивање порта, што другим уређајима на вашој мрежи омогућује приступ путем Интернета.


Шта потражити у доброј ВПН услузи?

Тхе најбоља ВПН услуга је та чија услуга у потпуности задовољава ваше потребе. Због тога морате препознати те потребе пре него што одаберете ВПН провајдера. Као што је речено, постоји консензус за опште услуге и карактеристике које пружа добар провајдер ВПН услуга.

Сигурност. Будући да ћете све информације о прегледавању, заједно са вашим личним подацима, ставити у туђе руке, од изузетне је важности осигурати да провајдер ВПН-а обезбеди ВПН чворове, веб локацију и инфраструктуру.

Главни покретач за ВПН употребу је приступ стримингу садржаја. На пример, скоро 30% свих ВПН корисника приступило је Нетфлику у датом месецу

Добри пружаоци ВПН услуга имају редовне безбедносне ревизије, ПЦИ усаглашености, заштитне зидове за веб апликације, наменски хардвер сервера и сигурне / поуздане сервере.

Софтвер. Добар добављач ВПН услуга такође има софтвер прилагођен корисницима. Ово је суштинско, јер не желите да решавате софтвер са корисничком подршком сваки пут када се повежете на ВПН. Добар софтвер је лако подесити и добиће вас на мрежи у било којем тренутку. Стога провјерите има ли ВПН провајдер свој властити прилагођени софтвер.

Локације ВПН сервера. Добри пружаоци ВПН услуга имају сервере на више географских локација. Ово вам омогућава неограничен приступ било ком садржају, без обзира на то где се он налази. Зато се постарајте да провајдер ВПН-а има сервере распоређене широм света пре куповине њихових услуга.

60% испитаника је рекло да је даљински приступ један од кључних критеријума који се узимају у обзир приликом усвајања ИП ВПН решења

Имајте на уму да су се САД, Велика Британија, Аустралија, Канада и Нови Зеланд звале Пет ока, договорили су се да размењују информације у циљу повећања сигурности. То значи да влада било које од ових пет земаља може приморати добављача ВПН-а путем судског налога да обелодани све информације које поседује. Ово се не односи на ВПН провајдере који имају седиште у било којој другој земљи на свету.

Подршка муштеријама. Ово је такође врло важан фактор који разликује добро од не баш добрих ВПН провајдера. Корисничка подршка мора бити доступна 24 сата на дан како бисте решили своје проблеме без обзира на разлике у временској зони. Добрим ће корисницима бити на располагању служба за помоћ за самопослуживање и подршка за ћаскање уживо.

Употреба ВПН-а за анонимно прегледавање Анонимно прегледавање је главни разлог коришћења ВПН-а, посебно у Саудијској Арабији, Индији и Вијетнаму

Нема евидентирања података. Већина људи одабере ВПН решење јер брину о приватности и сигурности. Ако желите да останете потпуно скривени иза ВПН-а, морате да прочитате услове коришћења и политику ВПН провајдера да бисте били сигурни да не бележе ваше податке.

ВПН_ворлд

Брзина. Ширина опсега може да се смањи када приступате мрежи путем ВПН-а. Желите да будете сигурни да ВПН провајдер инвестира у нове сервере и софтвер како би удовољио потребама великог прилива нових корисника. Идеју о томе можете добити читањем рецензија њихових корисника. Уз доброг ВПН провајдера, требало би да доживите само врло мале промене брзине.

Цене. Добар је општи савет да увек идете код провајдера који нуди више опција плаћања и различите планове претплате које можете отказати у било које време без да се суочите са било каквим казнама.

Пре него што се одлучите, пажљиво прегледајте услуге и опције цена. И проверите њихове клијентове прегледе да бисте били сигурни да пружају све оглашене услуге.

Бесплатне вс плаћене ВПН услуге

фрее_ор_паид

Када размишљате о употреби ВПН услуга, имате две могућности: бесплатне и плаћене ВПН услуге. Много је разлика између њих, осим цене.


Предности бесплатних ВПН услуга:

 • слободни су

 • анонимност (нема потребе да дајете личне податке када се пријавите)

Слабости бесплатних ВПН услуга:

 • Веома низак ниво заштите (128-битна енкрипција / ППТП протокол)

 • Нема корисничке подршке

 • Мања брзина због многих корисника

 • У неким случајевима ограничено време на мрежи и пренос података

 • Гомила лично прилагођених огласа (то значи да бележе ваше податке)

У индустрији постоји преко 400 добављача ВПН услуга. Њих 30 је бесплатно

Професионалности плаћених ВПН услуга

 • Неописана ширина опсега

 • Про сигурност

 • Нема огласа

 • Приступ корисничкој подршци

 • Могућност избора између различитих опција пропусности

Само 2% добављача ВПН услуга нуди прилагођене апликације

Слабе ВПН услуге

 • Очигледно је да ћете морати да платите за ову услугу

 • Можда ћете платити за функције које нећете користити

Како бирати између најбољих опција

Топ 10 ВПН провајдера воде сопствене мреже. Многе друге услуге једноставно преносе посао компанијама за веб хостинг. Управљање мрежом је сложен процес који захтева много техничких ресурса

Због све веће забринутости због сајбер криминала, надзора, цурења података итд., Број доступних пружатеља ВПН услуга достигао је врхунац у последњих неколико година. Али само се неки провајдери налазе на главним листама веб локација чији рангирање има ауторитет.

19% претплатника користи ВПН бујицу, јер дели неке материјале током коришћења торрент-а за преузимање, безбедност корисника је изложена претњама кроз отворени пролаз до система

Ово је право време да вас подсетимо да ће ваш избор зависити од ваших потреба и карактеристика провајдера ВПН услуга, цене, плана претплате, репутације и лакоће коришћења. Дакле, прођимо кроз неке од најбољих опција које су тренутно доступне на тржишту.

НордВПН. Један од добављача ВПН услуга означен као „избор уредника“ на обе топ листе, Норд ВПН сигурно привлачи пажњу. Овај провајдер је са седиштем у Панами, а његова ригорозна политика без евиденције, више од 1200 сервера у 61 земљи, врхунска двослојна енкрипција, могућност да останете анонимни чак и на тамном вебу и плаћате путем ПаиПала, кредитне картице или битцоина. сви перкети који су овом ВПН провајдеру постали омиљени код толико људи.

Будући да су добри путници, 11,5% клијената води ВПН-ове за путовања. То је углавном због тога што ћете остати сигурни на мрежи и добити приступ „кућним“ мрежама док сте у иностранству

Такође има услугу подршке за ћаскање уживо која је доступна 24/7. Може да се подеси на Мац, Виндовс, Линук, иОС и Андроид и подржава до шест повезаних уређаја истовремено. Основни план претплате кошта 6 УСД месечно. Стручњаци препоручују овог добављача ВПН услуга ако желите да користите ВПН за гледање америчких Нетфлика.

ИПВанисх. Овај добављач ВПН услуга има преко 700 стотина сервера који се налазе у 60 земаља широм света. Подржава пет повезаних уређаја одједном и има веома лагано шифровање, што стварно надопуњује преузимање торрента. Доступна је на свим оперативним системима. ИПВанисх се такође може користити на Амазон Фирестицк-у и Андроид ТВ-у. Ако се обавезујете на годишњи план, платићете 6,50 УСД месечно.

30% испитаника користи ВПН за безбедан Ви-Фи, што је корак од проширења врућих тачака и измене поставки једноставног приступа, што утиче на поверљиво цурење података и крађе удела.

Приватни Интернет приступ ВПН. Овај ВПН је веома популаран јер ће шифровање ваших података учинити непробојним, а ипак морате да се бавите само једноставним корисничким интерфејсом.

Са само једним кликом, приватни Интернет приступ ВПН ће осигурати да ваш идентитет остане скривен. Овај провајдер има више од 3.000 сервера који се налазе у 25 земаља. Имају могућност да анонимно плаћају разне поклон картице на главном бренду (Бест Буи, Старбуцкс, Цостцо итд.). Они су америчка корпорација, тако да имајте на уму да они учествују у споразуму о пет ока. Накнаде се крећу у распону од 6,95 УСД месечно до 3,33 УСД месечно, у зависности од уговора који одаберете.

13,5% корисника користи ВПН за играње, јер омогућава откључавање географски ограничених игара, као и бета верзије или забавне производе са ограниченим добом

Постоје многи други пружаоци ВПН услуга које такође можете проверити, Буферирани, ЗенМате, ТорГуард, Екпресс ВПН, Сурфсхарк и многи други. Само припазите да добијете што више информација о својим најбољим изборима да бисте донијели информисану одлуку. И последњи савет, бесплатна испитивања која нуде пружаоци услуга са плаћеним ВПН-ом садрже само основне карактеристике, тако да не базирајте своје мишљење само на искуству које стекну од бесплатне пробне верзије.

Закључак

Ово је у основи све што требате знати о ВПН услугама. Видели сте да ВПН не само да пружа боље веб искуство, већ се бави и питањима безбедности и приватности. Поврх свега, моћи ћете приступити било којем мрежном садржају заобилазећи географска ограничења. Надамо се да ће вам информације које сте пронашли у овом водичу олакшати одлуку да ли желите да се обратите добављачу ВПН услуга и како одабрати најбољег за ваше потребе.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map