Мрежа за испоруку садржаја (ЦДН)

Сиде Имаге Роцкет

Ако сте направили успешну веб локацију која прима велике количине промета или очекујете да ће добити већи промет, дефинитивно би требало да добијете ЦДН да бисте били сигурни да су перформансе ваше веб локације беспрекорне. Многи људи не разумију шта заправо представља мрежа за испоруку садржаја и утицај који она може имати на њихову веб локацију, али овај водич треба да пружи све информације о њој и да уклони све неспоразуме..


Једна од најчешћих заблуда око добијања ЦДН-а је да вам не треба услуга веб хостинга. Заправо вам је потребан, јер ЦДН само помаже у побољшању ваше веб странице. И даље морате да имате добру веб хостинг услугу, јер ЦДН само помаже и убрзава вашу веб локацију и на тај начин побољшава корисничко искуство које пружате.

Отприлике има

8,8 милиона

веб странице које користе мреже за испоруку садржаја широм света

Свако од нас који претражујемо интернет у ствари свакодневно комуницира с ЦДН-овима. Када читате вести на мрежи, посећујете интернетске продавнице, проверавате своје феедове на друштвеним медијима или гледате видео на ИоуТубеу, комуницирате са ЦДН-овима који стоје иза сваког текста, сваке слике или видеа који се испоручују на ваш мобилни уређај или рачунар. Они су окосница испоруке садржаја на мрежи, без које интернет свет не би функционисао тако брзо као данас.

Од првих 10 000 веб локација,
48,3% тренутно користи мрежу за испоруку садржаја

Зашто је то тачно? Зато што ЦДН-ови решавају проблеме с кашњењем, што сваки корисник интернета сигурно сматра изузетно важним. Латенција се односи на временско кашњење између тренутка када тражите да отворите одређену веб страницу и тренутка када се тражени садржај заиста појави на вашем екрану. То кашњење може у најмању руку бити прилично фрустрирајуће и то је главни проблем који ЦДН-ови треба да реше.

Contents

Шта је ЦДН?

Шта је ЦДН
Погледајте шта је ЦДН [Инфограпхиц]

Мрежа за испоруку садржаја (ЦДН) је систем међусобно повезаних сервера смештених широм света који користи географску близину као главни критеријум за дистрибуцију кешираног веб садржаја и веб страница крајњим корисницима.

Када користите ЦДН услугу, садржај ваше веб локације постоји на више сервера широм света, што олакшава дистрибуцију тог садржаја крајњим корисницима у складу са њиховим географским положајем. То значи да ће сваки корисник добити затражени садржај од најближег сервера, што ће цео процес учинити много бржим.

3 ПРИМАРНЕ ВРСТЕ ДОСТАВЕ ​​САДРЖАЈА

Динамични садржај: садржај генериран у покрету од стране веб сервера користећи било који од неколико уобичајених језика веб веб програма као што су пхп, руби или јава.

Статични садржај: садржај који се обично не мења веома често и не захтева генерисање. Слике, ЦСС и ЈаваСцрипт, итд.

Стреаминг цонтент: видео или аудио датотеке које се репродукују преко контроле веб прегледача.

Чак и када је пропусна ширина ограничена или постоји значајан пораст промета на веб локацији, крајњи корисници могу ефикасно примити тражени садржај. То је због чињенице да ЦДН израчунава који сервер се налази најближе крајњем кориснику који захтева и користи тај израчун за дистрибуцију траженог садржаја.

Оно што се дешава је да крајњи корисник добије копију података која се налази у близини корисника, за разлику од свих корисника који приступају подацима са истог централног сервера, што би довело само до уских грла у близини тог сервера.

ИСТОРИЈА ЦДН-а

Године слике слике

Мап2

Стога је главна сврха ЦДН-а елиминисати удаљеност коју тражени садржај мора пријећи и на тај начин смањити број скокова које пакет података мора направити. Као резултат тога, постоји мањи губитак у пакету података, пропусни опсег је високо оптимизиран, а латенције и истек времена су минимизирани. Све ово води ка бржем веб сајту и бољим перформансама, што директно побољшава корисничко искуство, а то је оно чему тежи сваки власник веб локације.

Зашто вам треба ЦДН?

Сиде Имаге Уморна

ЦДН је неопходан ако желите да привучете бројне кориснике широм света, јер ваш садржај чини доступним свима. Може вам пружити одличне предности за вашу веб локацију, укључујући побољшање брзине ваше веб локације, пружајући вашим корисницима боље корисничко искуство због брже веб локације, спречавајући рушење сајта, јер ЦДН дистрибуира пропусну ширину на више сервера уместо једног централног сервера бавите се свим прометом и побољшавајући свој СЕО, јер бржи веб сајтови имају виши ранг у претраживачима.

47% веб-а
корисници очекују
веб страницу за
учитати испод
две секунде

46% мобилних
корисници би
напусти страницу
ако се није учитао
у року од 3 секунде

57% потрошача на мрежи
ће напустити сајт
након чекања 3 секунде
за учитавање странице, 80%
од ових се неће вратити

Сиде Имаге

Можда је најважнија корист коју ЦДН може да вам понуди спречавање рушења веб локације, јер у великој мери смањује оптерећење саобраћаја са којим би ваш централни сервер морао да поступа користећи друге сервере широм света за дистрибуцију садржаја крајњим корисницима. На тај начин спречава се велика количина саобраћаја која узрокује рушење ваше веб локације.

ЦДН растерећује саобраћај који долази на вашу веб локацију, веб локација може да ради знатно боље и брже, знатно побољшавајући време учитавања странице. Вријеме учитавања страница може утјецати на вашу стопу конверзије, па је неопходно да је оптимизирате како не би дошло до губитка у броју посјетитеља веб странице, као и до губитка прихода. Кашњење у учитавању странице од једне секунде може умањити стопу конверзије, а управо због тога је добијање поуздане ЦДН услуге од суштинског значаја јер може неизмерно побољшати брзину веб странице..

Свако кашњење у времену учитавања странице може трајати до сваке секунде

1,6 милијарди долара

у годишњим губицима за велике онлајн трговце

Када ваша веб локација брже функционише, пружићете својим корисницима много боље корисничко искуство. Кашњење у учитавању странице од једне секунде може умањити задовољство корисника за 16% и резултирати са 11% мање прегледа страница. Непотребно је рећи да је задовољство купаца најважније када је реч о сваком послу, тако да ће вам задовољство корисника побољшати целокупно пословање и остварити већи приход.

Од првих 10 000 веб локација,
48,3% тренутно користи мрежу за испоруку садржаја

Оптимизација претраживача је пресудна за сваког власника веб странице и то је нешто што нико од њих никада не би требало олако схватати. Будући да вам ЦДН помаже да оптимизирате брзину веб странице и пружите боље корисничко искуство, директно вам помаже да побољшате свој СЕО ранг. То је због чињенице да Гоогле индексира корисничко искуство, као и време учитавања странице како би одредио рангирање ваше веб локације у претраживачима.

Како то функционише?

Граница бочне слике

Већина ЦДН-ова раде као добављачи сервисних апликација (АСП), односно софтвер као услуга (СааС). Бројни власници интернетских мрежа започели су с креирањем властитог ЦДН-а, а главни разлог зашто се одлуче за изградњу властите мреже за доставу садржаја је побољшање испоруке садржаја на мрежи, с циљем побољшања њихове инфраструктуре и остваривања више прихода.

Технологија

Графикон слике са стране

У Сједињеним Државама ће 88% свих Интернет промета прећи преко ЦДН-а до 2018. године, у односу на 61% у 2015. години

И67% свих Интернет видео снимака прећи ће ЦДН до 2018. године, што је пораст од 53% у 2015. години

Глобално гледано, 57% свих Интернет промета прећи ће ЦДН до 2018. године у односу на 36% у 2015. години

Да би се смањила удаљеност између сервера ваше веб локације и крајњих корисника, ЦДН чува кеширани статички садржај ваше веб локације на више географских локација, односно у центрима података који се називају тачке присуства (ПоПс). Сваки ПоП се састоји од чворова и сервера, од којих неки достижу хиљаде чворова са десетинама хиљада сервера који помажу у дистрибуцији садржаја крајњим корисницима у складу са њиховим географским положајем, помажући им да на тај начин добију садржај убрзаном брзином.

Укратко, када корисник постави захтев да провери вашу веб локацију, захтев се шаље ДНС серверу. Затим, ЦДН захтев преусмерава на најближи ПоП. Чвор, односно рубни сервер, који је најближи кориснику, корисницима ће пружити статички садржај, чиме ће се знатно смањити кашњење и резултирало бољим корисничким искуством.

Технике умрежавања садржаја

ЦДН-ови користе различите технике умрежавања садржаја како би оптимизирали испоруку садржаја, а те технике укључују веб кеширање, балансирање учитавања сервера, усмјеравање захтјева и услуге садржаја.

Веб кеширање

ЦДН-ови користе различите технике умрежавања садржаја како би оптимизирали испоруку садржаја, а те технике укључују веб кеширање, балансирање учитавања сервера, усмјеравање захтјева и услуге садржаја.

Тржиште мреже за доставу садржаја (ЦДН) процењено је у 2018. години у УСД

9,24 милијарди долара

и очекује се да ће достићи вредност од 38,97 милијарди УСД до 2024. године

Балансирање сервера оптерећења

Балансирање учитавања сервера користи једну или више техника, укључујући прекидач слоја 4-7 (веб прекидач или преклопник садржаја) којем је додељена једна ИП адреса, ради дељења промета међу бројним серверима или веб предмеморијом. Прекидач усмерава саобраћај повезан са њим на различите сервере, побољшавајући тако скалабилност и уравнотежење оптерећења. Штавише, ако се сервер поквари, он прерасподељује оптерећење и пружа високу поузданост, заједно са обезбеђивањем здравствених провера сервера.

Затражите усмјеравање

Усмјеравање захтјева усмјерава захтјев крајњег корисника на чвор или рубни послужитељ који је најближи у близини или има највећи капацитет. Да би то учинио, користи неколико различитих алгоритама, који укључују усмеравање захтева заснованог на ДНС-у, преписивање ХТМЛ-а, избалансирање глобалног оптерећења сервера, динамичко генерисање метафила и било какво емитовање. Близина се израчунава употребом низа техника, као што су реактивно сондирање, проактивно сондирање и надзор везе.

Графикон слике са стране

Тржишна величина ЦДН-а
очекује се да ће порасти

Протоколи за услугу садржаја

Како би крајњи корисници имали приступ већем броју различитих сервисних садржаја доступних путем ЦДН-а, дизајнирано је неколико протокола сервиса садржаја. Крајем 1990-их, Интернет Протоцол Адаптатион Протоцол (ИЦАП) осмишљен је како би пружио отворени стандард за повезивање послужитеља апликација. Опен Плуггабле Едге Сервицес (ОПЕС) протокол нуди другачије решење, јер дефинише ОПЕС сервисне апликације, које се могу похранити на ОПЕС процесор или извршити на даљину на Цаллоут Серверу. Надаље, да би се решио проблем са системима кеширања због генерисаног садржаја на веб локацијама, креиран је Едге Сиде Инцлудес (ЕСИ).

Предности за крајње кориснике и за власнике веб локација

Граница бочне слике

Предности за крајње кориснике

Најважније предности ЦДН-а за крајње кориснике су смањена кашњења, јер они добијају тражени садржај брже, мањи губитак пакета јер се садржај дистрибуира брже и на краће удаљености и побољшава корисничко искуство.

Будући да се веб садржај дистрибуира на више сервера широм света, крајњи корисници су готово увек близу једног од тих сервера, због чега је латенција увелико смањена. Што је нижа, крајњи корисници брже могу примити тражени садржај, а то је управо оно што траже.

Велика брзина оптерећења повећава приход и смањује
шанса посетилаца да напусте веб локацију
без завршетка њихових трансакција

Надаље, мањи је губитак пакета због чињенице да тражени садржај не мора путовати далеко, то јест, долази до крајњег корисника много брже и на краће удаљености, што резултира са мање подрхтавања и знатно побољшаним квалитетом стреаминга видеа. . Све ово доводи до изузетно бољег корисничког искуства, што је главна предност коју ЦДН може понудити и власницима веб локација и крајњим корисницима.

Схопзилла убрзао просечно време учитавања странице са 6 секунди на 1,2 секунде, и повећао приход + 12% и приказивање страница + 25%

Амазон и Валмарт повећани приход за 1% на сваких 100 миља времена бољег учитавања страница

Фирефок скраћено просечно време учитавања странице за 2,2 секунде, што је довело до повећања преузимања за 15,4%

Продавац ауто делова АутоАнитхинг.цом скратила је утоварно време, што је резултирало повећањем продаје од 13%

Иахоо повећао саобраћај за 9% на сваких 400 милиона побољшања

Предности за власнике веб локација

Предности ЦДН-а за власнике веб локација укључују ниже оптерећење мреже, што спречава пад сустава, ниже трошкове испоруке садржаја, заштиту од ДДоС напада, већу поузданост и скалабилност, 100% доступност садржаја и услугу високог квалитета.

Преусмеравањем крајњих корисника који траже одређени садржај на рубним серверима, учитавање мреже у великој се мјери смањује. Ово може неизмерно побољшати перформансе веб локације и, што је још важније, спречити потенцијални пад сервера, јер је оптерећење мреже на тај начин уравнотежено.

Будући да се оптерећење мреже равномерно распоређује на рубне сервере, број гледалаца одређеног дела садржаја се смањује, што у великој мери снижава трошкове испоруке садржаја и доводи до већег прихода. Ово такође повећава капацитет сваког доступног сервера, пружајући вам изврсну скалабилност у случају наглог повећања саобраћаја.

ЦДН такође може побољшати сигурност ваше веб локације, пошто облачна решења нуде заштиту од ДДоС напада. Наиме, та решења могу спречити напад пре него што и он стигне до вашег податковног центра. Због раштркане инфраструктуре мреже за испоруку садржаја добијате сигурнију мрежу. ЦДН-ови се могу борити против ДДоС напада једноставно ширином пропусног опсега, јер преузимају сав промет и одржавају вашу веб локацију исправном.

Пошто се процес испоруке садржаја убрзава, поузданост садржаја се значајно повећава, што директно утиче на корисничко искуство и увелико га побољшава, омогућавајући власницима веб локација да побољшају своје СЕО рангирање и донесу доста више прихода.

Уз вишеструке копије садржаја дистрибуираног на више сервера широм света, садржај је 100% доступан сваком крајњем кориснику. ЦДН такође омогућава власницима веб локација да пруже висококвалитетну услугу јер све предности које нуди побољшавају рад сваке веб странице.

Сиде Имаге Вага

За и против ЦДН-а

Ако добијете ЦДН услугу за своју веб страницу, знатно ћете побољшати време учитавања странице и имаћете ниже стопе напуштања почетне странице, побољшаћете свој СЕО ранг, моћи ћете да користите слике и видео снимке веће величине без муке са брзином учитавања и испоруку садржај за крајње кориснике је бржи, као и уштеда новца.
Међутим, постоје неки недостаци у кориштењу ЦДН услуге за вашу веб локацију. Наиме, неки од корисника могу имати блокирани приступ, јер дефинитивно није неуобичајено да многе организације, па чак и државе, ограничавају приступ само одређеним корисницима и тако блокирају друге домене.

ПРОС

ЦОНС

Смањује учитавање сервера

Трошак: Највећи недостатак ЦДН-а без сумње је фактор цене

Брзина и смањена кашњења и губитак пакетских података

Нема директне контроле

100% време за постављање сајта

Сложеност: Сам концепт ЦДн је веома сложен

Повећани истовремени корисници

Хостинг треће стране

Други недостатак ЦДН-а односи се на то да датотеке нису оптимизоване. Бесплатне датотеке са ЦДН-ом доступне су 100%, али пакети датотека могу бити превелики да би услуга пружала беспрекорну функционалност и ефикасност. Можете учинити да датотеке буду мање за брже преузимање тако што ћете објединити све ЦСС и ЈаваСцрипт датотеке и на тај начин позвати мање ХТТП захтева. На тај начин можете да отпремите оптимизоване датотеке на приватни ЦДН. Међутим, то би створило додатне трошкове, а да не спомињемо времена и труда.

Сигурност би могла да представља велику забринутост ако користите јавне ЦДН услуге и ако се догоди да се ЦДН дата центар сруши, не можете ништа да урадите, него да причекате док се поново не направи сигурносна копија, али то се заправо ретко може догодити.

Како одабрати прави ЦДН?

ЦДН ТИПЕС

ЦДН од стране колега
Ова технологија користи Пеер то Пеер протокол. Да, исти популарни Торрентс протокол. Велике компаније попут АТ&Т и неке непрофитне организације користе Пеер то Пеер технику за дистрибуцију садржаја. Због мање употребе хардвера и ресурса, многи ЦДН провајдери (ПеерЦаст, ППС.тв, Фреецаст итд.) Нуде своју П2П услугу бесплатно.

Притисните ЦДН
Код ове врсте ЦДН-а садржај се физички гура на ЦДН сервере. Амазон ЦлоудФронт користи ову технику. Ако имате релативно статичан сајт са огромним датотекама за преузимање, Пусх ЦДН је најбољи избор.

Порекло Повуците ЦДН-ове
Овде ЦДН извлачи садржај са главних сервера и чува га у кеширање. Према захтевима корисника, уместо да их испоручује са главног сервера, садржај ће се испоручивати из кешираних копија најближег ЦДН сервера. Повлачење ЦДН-а је такође познато као Релаиед ЦДН. Ово је највише препоручено за ВордПресс блогове.

ЦДН за испоруку садржаја на целој локацији
У ЦДН систему са целим веб локацијама цјелокупна веб страница се испоручује са ЦДН-а

Делимична локација за доставу ЦДН-а
Овде се преко ЦДН-а испоручују само делови веб странице као што су Медиа датотеке, ЦСС датотеке, Јава скрипте итд.

Усмеравање на основу ДНС-а

Преписивање УРЛ адреса

Када бирате прави ЦДН за своје потребе, требате потражити одређене функције како бисте осигурали да ћете добити услугу највишег квалитета. Трошак је, наравно, важан, али треба се фокусирати и на друге карактеристике, уместо да само тражите новац како бисте уштедјели новац. Знате шта кажу: „Добијате оно што плаћате“.

Брзина је кључна када је у питању одабир ЦДН услуге за вашу веб страницу јер је један од ваших главних циљева пружање корисницима најбољим могућим корисничким искуством. Стога морате знати колико брзо ће ЦДН сервери моћи да испоручују садржај крајњим корисницима. Међутим, квалитетна ЦДН услуга има много више од брзине – њена поузданост је подједнако важна, тако да морате бити сигурни да ће ЦДН услуга коју одаберете пружити константно искуство квалитета крајњим корисницима.

Осим провере трошкова, функционалности и перформанси одређене ЦДН услуге, требали бисте имати и увид у доступност корисничке подршке. Ово је важно јер морате знати шта би тим за подршку купцима могао да вам помогне у случају да имате неке проблеме. Ако вам се деси неки велики проблем, морате знати да ли ће ЦДН оператор бити у стању да благовремено реши проблем, као и шта ће оператер предузети да спречи да се исти проблем понови..

Штавише, морате да осигурате да ће ЦДН оператор исправно одржавати сервере, односно да их редовно ажурира користећи одговарајуће закрпе и пазећи да мрежа клијента није поремећена, чак ни на тренутак.

Све ове карактеристике су изузетно важне које треба потражити код ЦДН провајдера, али можда је најважнија локација сервера. Можда звучи мало ирелевантно у поређењу са горе поменутим карактеристикама, али има велику вредност. Наиме, нема смисла користити ЦДН са серверима знатно удаљеним од корисника, јер ће то резултирати ниским кашњењем, станкама, прекидима услуга и укупним ниским перформансама.

Због тога је најважније да верификујете локације свих сервера одређене ЦДН услуге како бисте утврдили да ли ви и ваши корисници можете имати користи од ње.

Најважнија ствар коју треба знати је да је прилично лако поставити и имплементирати ЦДН, чак и ако сте почетник и разумете само његове основе. Може се врло лако имплементирати на сваку веб локацију, а све што требате је инсталирати софтвер за кеширање и ЦДН по вашем избору.

Ако користите веб локацију или платформу за блоговање, попут ВордПресс-а, на пример, имплементација ЦДН-а је још лакша јер постоји пуно додатака за његово постављање без икаквих потешкоћа.

Запамтите: употреба пристојног ЦДН-а је боље него да га уопште не користите, чак и ако није „прави“ тип. ЦДН-ови значе боље перформансе, срећније кориснике и побољшане ранг листе претраживача.

Бесплатне јавне ЦДН-ове и популарне плаћене ЦДН услуге

Бочна слика ЦДН се плаћа

Када бирате праву ЦДН услугу за своју веб страницу, можете бирати између плаћених ЦДН услуга и јавних ЦДН услуга, које су бесплатне. Обе врсте услуга имају своје предности и мане, али важно је одабрати ону која ће најбоље одговарати вашим потребама.

Бесплатне јавне ЦДН услуге

Најбоље бесплатне јавне услуге ЦДН су Гоогле ЦДН, Мицрософт ЦДН, јсДеливр ЦДН, цдњс ЦДН и јКуери ЦДН.

Гоогле ЦДН

ЦДН УПОТРЕБА СТАТИСТИКА

Статистика за блогове који користе ЦДН технологије
(Топ милион локација, 8. август 2016.)

Графикон слике са стране

Гоогле ЦДН је глобална мрежа за испоруку садржаја за најпопуларније ЈаваСцрипт библиотеке отвореног кода, укључујући јКуери, јКуери УИ, јКуери Мобиле, Дојо, Прототипе, АнгуларЈС, МооТоолс, СПФ и многе друге.

Да бисте учитали јКуери библиотеку са Гоогле ЦДН-а, све што требате учинити је да на своју веб страницу уградите следећи код:

<скрипта срц= "хттпс://ајак.гооглеапис.цом/ајак/либс/јкуери/2.1.4/јкуери.мин.јс"></скрипта>

Мицрософт ЦДН

Мицрософт ЦДН домаћин је популарних ЈаваСцрипт библиотека, попут јКуери, јКуери УИ, јКуери Миграте, јКуери Мобиле, Ајак Цонтрол Тоолкит, Боотстрап, Глобализе и многих других. Ова ЦДН услуга може вам значајно помоћи да побољшате перформансе својих Ајак апликација.

Да бисте учитали јКуери библиотеку са Мицрософт ЦДН-а, на вашу веб страницу уградите следећи код:

<скрипта срц= "//ајак.аспнетцдн.цом/ајак/јКуери/јкуери-2.1.4.мин.јс"></скрипта>

јсДеливр ЦДН

јсДеливр ЦДН је мрежа за испоруку садржаја отвореног кода која користи МакЦДН и ЦлоудФларе ЦДН провајдере, пружајући на тај начин најбоље могуће перформансе и продужено време. Програмерима омогућава да угоштавају властите пројекте и има скоро 1200 пројеката са домаћинима, укључујући јКуери, Боотстрап, Модернизр и многе друге. Не постоје ограничења у погледу пропусне моћи и омогућава ЈаваСцрипт библиотеке, јКуери додатке, ЦСС оквире и још много тога.

Да бисте учитали јКуери библиотеку са јсДеливр ЦДН, убаците следећи код:

Мрежа за испоруку садржаја Популарна
Вертикалне веб странице

Овај графикон приказује количину веб локација у врху
10к, 100к, и 1 милион групе веб локација које су категорисане као
бивајући у одређеној вертикали

Сиде Имаге

<скрипта срц= "//цдн.јсделивр.нет/јкуери/2.1.4/јкуери.мин.јс"></скрипта>

цдњс ЦДН

цдњс ЦДН је опен-соурце ЦДН компаније ЦлоудФларе, домаћин стотинама популарних ЈаваСцрипт и ЦСС библиотека, укључујући јКуери, Боотстрап, Модернизр и многе друге библиотеке.

Да бисте учитали јКуери библиотеку са цдњс ЦДН-а, морате да на своју веб страницу уградите следећи код:

<скрипта срц= "хттпс://цдњс.цлоудфларе.цом/ајак/либс/јкуери/2.1.4/јкуери.мин.јс"></скрипта>

јКуери ЦДН

јКуери ЦДН је мрежа за испоруку садржаја компаније МакЦДН која угошћује своје библиотеке, укључујући јКуери УИ, јКуери Мобиле, јКуери Цоде, јКуери Унит, јКуери Цолор и ПЕП.

Да бисте учитали јКуери библиотеку са јКуери ЦДН-а, уградите следећи код на своју веб страницу:

<скрипта срц= "хттпс://цоде.јкуери.цом/јкуери-2.1.4.мин.јс"></скрипта>

Популарне плаћене ЦДН услуге

ПРОВЕРОВАНЕ ПОСЛОВНЕ ЛОКАЦИЈЕ

Физичке локације предузећа која користе
Мрежа за испоруку садржаја

Сиде Имаге

Међу најпопуларније ЦДН услуге које се плаћају су ЦДН77, МакЦДН, Амазон ЦлоудФронт, БитГравити, Акамаи, ЦДНетворкс, ЦацхеФли, ЕдгеЦаст, Лимелигхт и Инцапсула.

ЦДН77

ЦДН77 је један од најбољих ЦДН-ова и за разлику од осталих ЦДН-ова, нема ограничења у броју веб локација и има велику покривеност. Цене почињу од 49 УСД / ТБ (терабајт преноса), а плаћате даље како идете. Оно што је сјајно у томе је што нису потребне промене ДНС-а или ручне конфигурације.

МакЦДН

МакЦДН је један од најпопуларнијих ЦДН-а који вам нуди подршку 24 сата дневно, бесплатни дељени ССЛ, 100% продужење времена и статистику у реалном времену са 79 УСД / ТБ. Такође добијате једномесечну гаранцију поврата новца.

Амазон ЦлоудФронт

Амазон ЦлоудФронт има веома једноставно веб сучеље које је прилично једноставно за коришћење и оптимизовано је за рад са Амазон Симпле Стораге Сервице (С3) и Еластиц Цомпутер Цлоуд (ЕЦ2). Помоћу ЦлоудФронта плаћате само оно што користите и цене почињу од 0,12 УСД / Гб.

БитГравити

БитГравити је први ЦДН оптимизован за ХД видео стриминг и са овом ЦДН услугом можете бити сигурни да ћете добити високо перформансу податковне везе, јер има више веза широм света него било која друга ЦДН услуга.

Акамаи

Са Акамаи-ом можете имати одличну покривеност и добити беспрекорну конекцију за податке, јер ова ЦДН услуга има сто хиљада сервера у 72 земље.

ЦДНетворкс

ЦДНетворкс пружа одличну корисничку подршку и веома брзу и поуздану испоруку веб садржаја. Ова услуга ЦДН одлична је за стриминг видео записа, преузимање датотека великих количина и предмеморирање слика.

ЦацхеФли

ЦацхеФли је један од најпоузданијих и најбржих ЦДН услуга. Десет је пута бржи од било које друге ЦДН услуге и сви његови стандардни пакети укључују једномесечно бесплатно пробно време.

ЕдгеЦаст

ЕдгеЦаст је још један од најбржих и најпоузданијих ЦДН услуга и доноси веб садржај за више од три милиона клијената широм света.

Лимелигхт

Лимелигхт је ЦДН услуга која нуди одличне перформансе и велику доступност, омогућава беспрекорне перформансе и висококвалитетни стреаминг видеа са својим моћним софтвером заснованим на облаку. Има велику скалабилност и нуди 24/7 подршку.

Инкапсула

Инцапсула је ЦДН услуга која користи интелигентне опције кеширања и кеш меморије, као и бројне алате за оптимизацију садржаја и мреже који веб-локације чине много бржим. Ако се одлучите за ову ЦДН услугу, можете бити сигурни да ће ваша веб локација бити 50% бржа и да ће потрошити до 70% мање пропусне ширине.

КеиЦДН

КеиЦДН је моћан и једноставан за употребу мрежа за испоруку садржаја. Доступан је са функцијама као што су ХТТП / 2, бесплатна интеграција Лет’с Енцрипт, статистика у реалном времену и још много тога. Они нуде ниске цене саобраћаја (почев од 0,04 УСД / ГБ) и омогућавају вам да плаћате како идете.

Скоро све ове ЦДН услуге нуде бесплатну пробну верзију како би сте добили увид у то да ли су њихове услуге тачне за вас пре него што им поверујете веб локацију, а да не спомињемо целокупну корпоративну мрежу ваше компаније. Неки од њих имају и цене под исплатом, што значи да плаћате само оно што стварно користите.

Пре него што се одлучите за било који од ових ЦДН-ова, обавезно извршите истраживање на њима и не заборавите да проверите на мрежи прегледе на основу искуства њихових клијената, јер на тај начин можете сазнати прилично корисних информација пре потписивања уговор са било којим пружаоцем услуга.

Начини имплементације ЦДН-а

У зависности од сложености и величине ваше веб локације, постављање ЦДН-а понекад може бити тешко, али је углавном прилично једноставно имплементирати. Морате одабрати које статичке ресурсе желите да обрађује ваш ЦДН, а затим конфигуришете веб локацију за слање захтева у те датотеке на ЦДН.

То је дефинитивно најлакши начин за имплементацију ЦДН-а и то можете урадити у потпуности сами. Остали начини за имплементацију ЦДН-а укључују промену имена вашег домена и модификацију ДНС записа што може бити мало теже и можда чак и збуњујуће..

Кључна подручја којих треба бити свјесна

Требали бисте знати да ЦДН-овима често управљају мреже трећих страна. То може у великој мери утицати на доступност корисничке подршке јер могући поправци и кварови који могу настати могу потрајати прилично дуго времена.

Друго потенцијално питање везано за ЦДН-ове могу бити већи трошкови за инсталирање мреже, због горе наведених мрежа трећих страна. Стога би за инсталацију мреже била потребна помоћ друге компаније.

Поред тога, иако је пуно ЦДН-а послужитеља раштрканих широм света, они можда немају сервере у вашој земљи, што може отежати приказивање ресурса. У таквом случају, најбоље би било да сте све своје ресурсе чували на вашем главном серверу.

Закључак

Иако ЦДН услуге имају неке недостатке због којих ћете двапут размислити о њиховом коришћењу за веб локацију, предности њиховог постављања далеко их надмашују. ЦДН услуге могу да пруже вашој веб локацији доста важних предности, што је дефинитивно разлог зашто би требало да размислите о коришћењу исте за побољшање перформанси веб локације и корисничког искуства које пружате.

Надамо се да ће вам овај водич помоћи да схватите важност ЦДН-а и научите како можете пронаћи најбољу ЦДН услугу за своју веб локацију, тако да користите то знање да бисте пронашли ону која ће најбоље одговарати вашим потребама и учинити вашу веб локацију заиста успешном.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map