Како се користи Вордпресс ЦМС

Contents

О овом водичу

У овом водичу ћемо детаљније погледати управљање вашим ВордПресс блогом. Једном када направите свој блог научићете га како да га прилагодите, промените дизајн и изглед, креирате своју прву објаву или страницу и још много тога.


Предњи и задњи крај ВордПресс-а завршава

ММ & МЛ

ВордПресс је први пут објављен 27. маја 2003. године од оснивача Матт Мулленвег и Мике Литтле под лиценцом ГПЛв2 са изданом верзијом је био 0,7. Тренутно је верзија достигла број 5.2.2 који је објављен 18. јуна 2019

ВордПресс, најбоља платформа за блогање састоји се од две области: предњи и задњи део блога. Предњи крај је оно што ће посетиоци видети када дођу на ваш блог. Многи задаци извршени на задњем крају биће видљиви на предњем крају, попут прилагођавања тема, побољшања функционалности додатака и објављивања садржаја. Постоје и радње које ви и ваши посетиоци можете извести директно са предњег краја блога, укључујући коментарисање и дељење на друштвеним мрежама.

Задњи крај, познат као ВордПресс контролна табла, омогућава вам да у потпуности управљате садржајем, заједницом, функционалношћу и дизајном блога. Приступ је доступан само оним корисницима које одредите и доделите налог на свом блогу. Да бисте приступили вашој ВордПресс контролној табли, требате да у адресну траку прегледача откуцате: екампле.цом/вп-админ и пријавите се користећи ВордПресс корисничко име и лозинку.

Погледајте брзи демо (4:03)

Погледајте снимак екрана надзорне табле
Погледајте снимак екрана надзорне табле

Дасхбоард је центар администрације блога. Састоји се од три главна дела: леви бочни мени, горња алатна трака и средњи део.

У левој колони ВордПресс контролне табле је где ћете пронаћи све опције за администрацију и где ће бити усмерен највећи део вашег креативног напора. Ова колона садржи опције менија за свако од следећих функционалних подручја:

Главне верзије ВП-а
Главне верзије програма ВордПресс објављују се свако 152 дана у просеку

Пита за најновију верзију
22% страница ВордПресс-а раде на најновијој верзији ВордПресс-а

Вордпресс 4.к и 3.к

Ажурирања

Пронађите исправке за ВордПресс платформу заједно са додацима и темама које сте инсталирали.

Постови

Прегледајте све постове (садржај блога), додајте нови пост, прегледајте и креирајте категорије, прегледајте и креирајте ознаке.

Медији

Прегледајте своју медијску библиотеку (слике, документе и друге датотеке за учитавање) и отпремите нове датотеке.

Пагес

Прегледајте и додајте нове статичке странице на свој блог.

Коментари

Менаџер коментара где ћете одобрити или избрисати нове коментаре на блоговима и на страницама.

Изглед

Управљање темама, прилагођавање дизајна блога (зависно од теме), управљање видгетима, управљање ставкама менија и уређивање заглавља блога (зависно од теме).

Додаци

Управљајте и додајте нове додатке за побољшање функционалности ВордПресс-а.

Корисници

Управљајте корисницима, додајте нове кориснике и ажурирајте свој ВордПресс профил (име, лозинка и детаљи).

Алати

Алатке за увоз и извоз садржаја на и са вашег блога ВордПресс.

Подешавања

Измените општа подешавања блога, поставке писања, подешавања читања, подешавања дискусије (коментара), подешавања медија и трајне везе (форматирање УРЛ-а за ваш блог).

Поред претходно наведених општих ставки менија у левој руци, наћи ћете и опције менија за додатке које сте инсталирали. У зависности од намене и кодирања додатка, подешавања се могу додати у било који стандардни мени (постове, странице, коментари, изглед, додаци, корисници, алати или подешавања) или као нова ставка менија било где у левој колони.

Видео попуп-иоутубеПоближи поглед на сваку област контролне табле

Подручја контролне табле

Ажурирања

ВордПресс, као и сваки популарни ЦМС, објављује и мање и веће исправке на својој платформи у циљу увођења нових функција, исправљања грешака и повећања сигурности. У прошлости би вам се дао избор да ажурирате на најновију верзију ВордПресс-а путем своје надзорне табле помоћу поступка инсталирања једним кликом или преузимањем најновије верзије и инсталирањем сами.

Направите инфографику веб локације
Погледајте зашто користити ВордПресс? [Инфограпхицс]

Вордпресс тржиште
50-60% је ВордПресс-овог удела на глобалном тржишту ЦМС-а – чинећи га најпопуларнијим ЦМС од свих

За све који имају ВордПресс 4.3 или новији, ажурирања основне ВордПресс платформе аутоматски се инсталирају на вашу веб локацију. И даље сте одговорни за ажурирање додатака и тема када постану доступна ажурирања. Ако не желите да ВордПресс аутоматски ажурира језгро њихове платформе, можете пронаћи упутства о томе како да конфигуришете аутоматске исправке у ВордПресс Цодек-у.

Постови

Мени Поруке вам омогућава да управљате новим садржајем који додате на свој блог. Постови блога се објављују на вашем блогу силазним редоследом (први најновији). У менију постова наћи ћете следеће опције:

Постови у секунди

17 постс су објављени сваки други
на ВордПресс сајтовима широм света
Све поруке

Листа свих ваших постова на контролној табли. Списак можете користити за брзо уређивање појединачних или више категорија категорија, ознака, статуса, аутора и могућности коментарисања.

Додај нови

Овде ћете додати нови пост на свој блог.

Категорије

Прегледајте све категорије под којима су ваши постови наведени, уредите их и додајте нове категорије.

Ознаке

Прегледајте све кључне речи на којима су Ваши постови означени, уредите их и додајте нове.

Медији

37
милион глобалне Гоогле претраге за „ВордПресс“ врше се месечно

Ваша ВордПресс инсталација долази са јединственим управљачем медија. Помоћу њега можете отпремити богати медијски садржај и доделити га постовима, страницама, бочним тракама и заглављима – било шта, од фотографија и видео записа до аудио датотека. Медији се могу прегледати, додавати, уређивати или брисати. У менију Медиа пронаћи ћете следеће опције:

Библиотека

Погледајте све медије који су пренесени на ваш ВордПресс блог.

Додај нови

Додајте нове медије у свој ВордПресс блог.

Пагес

Око 15.886.000 веб локација
на целокупном вебу користите ВордПресс

Странице пружају статички садржај или информације читаоцима. Стандардне странице које ВордПресс блогери користе су: О, Контакт, Оглашавање, Производи, Услуге и ресурси. Следеће опције су доступне у менију Пагес, наћи ћете следеће опције:

Све странице

Списак свих страница на контролној табли. Можете да користите овај списак за брзо уређивање статуса појединих или више страница, аутора, надређеног, предлошка и могућности коментарисања.

Додај нови

Додајте нове странице на свој блог.

Постс вс. Пагес

Тецхнорати ВП ранг
8 од 100 најбољих блогова према Тецхнорати-ју се управља с ВордПресс-ом

Садржај вашег блога биће приказан на страницама и постовима. Иако имају сличности, служе различитим сврхама и имају различита понашања.

Обоје имају следеће заједничко:

 • Наслов / наслов и одређени садржај.
 • Мета информације (аутор, датум објављивања итд.).
 • Они се могу додавати, брисати, ажурирати или уређивати.
 • Они ће бити доступни свима или само ограниченом броју корисника на основу вашег избора поставки.
 • Они могу садржати било шта, од обичног текста до садржаја богатог медија (видео, аудио, фотографија, линкови итд.).
 • Могу се изменити или проширити помоћу додатака.
 • Шта раздваја постове и странице:

  Странице углавном нису део вашег главног блога. На пример, ако имате блог о путовањима, писали бисте постове о последњим путовањима. Странице бисте резервисали за ствари које се односе на вас и блог, као што су страница са информацијама о вама или страница са контакт контактом ради контактирања вас.

  Постови су део садржаја вашег главног блога. Они ће се приказати као нови уноси на вашем блогу и вашем РСС фееду (Сажетак богатих локација је веб феед који се користи за дистрибуцију информација са вашег блога претплатницима.) Странице ће се приказивати само ако их директно повежете са њима, а никад унутар вашег РСС фееда.

ВП на новим доменима

22% нових домена у САД-у се покреће
са ВордПресс-ом

Коментари

Функција Коментари најбољи је начин за управљање интеракцијом читалаца. Омогућава читаоцима да додају коментаре на тему, постављају питања и дају повратне информације. Омогућује вам и вашим читаоцима да останете ангажовани са заједницом и комуницирате око вашег специфичног тржишта ниша. И коментари на блогу и странице могу прихватити коментаре. Већина тема ВордПресс-а долази опремљена функционалношћу изгледа коментара. Међутим, на вама је да сарађујете са својим читаоцима и подстичете их да остављају коментаре на вашем блогу. Редовно провјеравајте нове коментаре. Одобрите их одмах и одговорите им по потреби.
У одељку Коментари имат ћете могућност модерирања коментара, укључујући њихово одобравање, означавање као нежељене поште или потпуно брисање.

Изглед

Изглед

У овом менију ће се одвијати већина активности промене дизајна и изгледа вашег блога. Овде можете потражити и инсталирати нове теме и извршити додатна прилагођавања заглављу слике, боја и позадине вашег блога.

У менију Изглед пронаћи ћете следеће опције: (Представљамо опције које су обично доступне. Имајте на уму да ће се опције разликовати у зависности од теме коју одаберете.)

Теме – Овде можете потражити теме у ВордПресс мрежи или инсталирати теме које сте преузели одасвуд. О избору теме разговараћемо тренутно.

ЦМС Пие Цхарт

Погледајте брзи демо (2:05)

Прилагоди – У зависности од теме коју сте изабрали, моћи ћете да користите одељак Прилагодивање да бисте променили дизајн теме у визуелном уређивачу. Ствари које се могу прилагодити укључују: наслов и ознаку, боју, позадинску слику, статичну насловницу и истакнути садржај.

Погледајте брзи демо (1:51)

Видгети – Видгети су оквири које можете додати у различита подручја вашег ВордПресс блога. У зависности од теме коју сте одабрали, то може укључивати почетну страницу, заглавље, бочну траку и подножје. Додавање видгета је једноставан задатак и функционише користећи искуство превлачења и повлачења. Видгети могу приказати везе на друштвеним мрежама, траку за претрагу, линкове за претплату, о тексту за блог, последњим постовима, најновијим коментарима, везама до других блогова које волите и још много тога.

Погледајте брзи демо (2:09)

Менији – У зависности од теме коју сте изабрали, можете да креирате један или више менија који ће се хоризонтално појавити у вашем заглављу.

ВП преводи
56 – број званичних превода ВордПресс-а

Погледајте брзи демо (2:40)

Хеадер – У зависности од теме коју сте одабрали, можете да отпремите графику одређене величине (зависи од ваше теме) која ће бити приказана на врху вашег блога.

Погледајте брзи демо (1:18)

Позадина – У зависности од теме коју сте одабрали, можете да промените боје позадине или да пошаљете своју позадинску слику.

ВП сајтови
297.629 топ 1М веб странице користе ВордПресс

Погледајте брзи демо (1:12)

Уредник – Уређивач је за напредне кориснике и укључује знање о коду. Даје вам могућност уређивања кода теме за одређене функционалности и промјене дизајна. Будући да ће посетиоци моћи одмах да виде било какве промене које сте сачували у коду своје теме, обично је сигурније да копирају своје датотеке ван мреже, тестирају и учитају ваше промене када су верификоване. Ако ћете користити уређивач, увек се обавезно правите сигурносном копијом тренутне верзије блога пре него што уредите датотеке. Ако постоји проблем, увек можете да пошаљете претходну верзију кода да бисте је исправили.

Погледајте брзи демо (1:16)

Напредне прилагодбе

Напредне прилагодбе

Сада, погледајмо подручја на контролној табли ВордПресс-а на којима можете извршити већину својих прилагођавања.

Додаци

Додаци су у пакету комада који утичу на изглед вашег блога. Они могу додати вашу функционалност на блог, проширити могућности теме и прилагодити блог у целини или делом.

Иако је већина додатака бесплатна, постоји мноштво које се нуди уз накнаду на основу њихове јединствене функционалности.

Списак најбољих препоручених додатака за нове блогере

ВП преузимања
Примљени су додаци за ВордПресс.орг Укупно 1 милијарда преузимања, и бројање

Да бисмо вам уштедјели време, изабрали смо неколико важних додатака за ваше тренутне потребе за блогањем. Они покривају многе аспекте вашег блогерског искуства, побољшавају функционалност вашег блога и чине га професионалнијим и привлачнијим за ваше читаоце.

Гоогле Аналитицс – најбољи избор када је у питању надгледање и анализа промета на вашој веб локацији.

Образац за контакт 7 – образац за контакт са флексибилним опцијама е-поште.

ВП додатци
40.000+ ВордПресс додатака у службеном именику и бројање

Дискус систем за коментарисање – Алтернатива основном ВордПресс систему коментара са напредним административним и коментарима могућностима.

Иоаст СЕО – Свеобухватни СЕО додатак за ваш блог. Најбољи тамо бесплатно.

ВП Супер Цацхе – Помаже у времену за учитавање вашег ВордПресс блога.

Акисмет – Заштита од нежељене поште (неће вам требати ако идете са Дискус-ом за коментаре).

ЦодеЦанион претражује
Он ЦодеЦанион, 80% претрага је фокусирано о функционалности (тј. клизачи, обрасци, календари)

ИАРПП – Ствара списак сродних постова на крају сваког вашег постова аутоматски да подстакне људе да наставе да прегледавају вашу веб локацију.

Аутхорс Видгет – Одличан начин за приказивање више аутора и њихове активности на лицу места.

Додатне опције менија

Корисници

Корисници

Овај одељак вам омогућава да додајете нове кориснике на свој ВордПресс блог, прилагођавате сопствени кориснички профил и уређујете кориснике које сте додали на свој ВордПресс блог. Сваком кориснику можете доделити следеће улоге:

Администратор

Способна за обављање свих радњи на блогу. Ово треба да буде резервисано за вас као власнике веб локација и само оне којима верујете са својим блогом, јер они имају моћ да учине било шта, укључујући закључавање из властите веб локације.

Уредник

Приступите и уредите све постове, странице, коментаре, категорије, ознаке и везе.

Аутор

Објављивање и уређивање чланака, постова и отпремање медија.

Сарадник

Писање и уређивање сопствених постова, али не може се објављивати без пристанка.

Претплатник

Може да чита и коментарише само постове или странице

Алати

Алати

Помоћу алата можете извршити неке проширене задатке на свом ВордПресс блогу.

Доступни алати

Овај одељак долази са унапред инсталираном опцијом која се зове „Притисните ово“ која омогућава брз и једноставан начин за клип текста, слика и видео записа са било које веб локације и делите их на свом блогу. Под “Притисните ово” постоји и конвертор категорија-у-ознаке.

Алат за увоз

Омогућава увоз података са других платформи за блогање у ВордПресс.

Извозни алат

Омогућује извоз садржаја блога који се касније може увести у нову ВордПресс инсталацију. То је врло користан начин израде сигурносне копије садржаја вашег блога.

Подешавања

Подешавања

Овај мени садржи све опције подешавања за вашу ВордПресс локацију.

Генерал

Конфигуришите основне опције за ВордПресс веб локацију, укључујући назив веб локације, опис, УРЛ, временску зону, формат датума и главну адресу е-поште администратора.

Писање

Поставите задане категорије и форме поста за свој садржај. ВордПресс ће аутоматски доделити категорију и формат ако их не желите.

Читање

Подесите почетну страницу за своју веб локацију (или статичку страницу или последње постове на блогу), број постова на блогу на вашој почетној страници и архиви, број ставки у вашем РСС фееду и да ли желите да прикажете свој цео пост или резиме у вашем РСС фееду.

Дискусија

Контролишите како се коментари примају на вашем блогу. Оптимална поставка је да модерирате све ауторе нових коментара и аутоматски одобравају коментаре претходно одобрених аутора коментара. Такође, држите у модерирању коментаре са више веза јер је то знак нежељене поште.

Медији

Прилагодите подразумеване величине за слике пренете на ваш блог.

Пермалинкс

Прилагодите структуру УРЛ-а за свој блог. Најбоља опција је имати структуру која омогућава да се кључне речи из наслова вашег поста / странице примене у ваш УРЛ, познат и као структура имена поста.

Корисни ресурси који ће вам помоћи да одржавате и развијате свој блог:
 • Како започети блог
 • Како написати и створити сјајан садржај блога
 • Како промовисати свој блог и његов садржај
 • Како зарадити новац од свог блога
 • Најбољи алати и ресурси за блогање
 • Изаберите водич за име домена
 • Најбољи веб хостинг провајдери 2019

Закључак

Имајте на уму да ћете требати да посетите и сазнате о свим одељцима ваше контролне табле и да се уживите у опцијама управљања. То ће вам омогућити да побољшате дизајн, функционалност и личност блога. Једном када сазнате шта је потребно да бисте прилагодили свој блог, направите потребне промене како бисте га истакли и обрадовали своје читаоце.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked