Како писати садржај блога

Статистика употребе платформи за блогање


Употреба платформе за блогање

Садржај вашег новог блога биће мамац који привлачи ваше читаоце. У овом водичу ћемо описати који садржај требате написати када покренете блог и најбоље праксе које треба да следите.

Без сјајног садржаја чак и најквалитетније дизајнирани, добро структуирани блогови на крају неће успети. Постоје два блока о којима морате да бринете, садржај пре покретања и након покретања:

Contents

Претходно лансирање садржаја

 • Статичке странице: попут „Абоут“, „Цонтацт“ итд

 • Садржај бочне траке: садржај који се појављује на бочној траци вашег блога (ако ћете је имати)

 • Странице категорија блога: садржај (око 100 речи) за странице са категоријама на вашем блогу (плус одаберите категорије да бисте поделили садржај)

 • СЕО метаознаке: садржај за СЕО наслов и ознаке описа сваке странице (не виде се на стварној страници, али морате бити спремни)

Садржај након лансирања

48% од Топ 100 блогова компаније Тецхнорати управља се помоћу ВордПресс-а
 • Постови на блогу: редовни чланци које ћете писати

 • Садржај корнера: ово ће бити основа вашег блога

лансирање блога

Садржај који вам је потребан
покренути блог

Пре него што започнете писати свакодневне постове на блогу, пожелећете да се статичне странице и други делови блога, као што су бочна трака и подножје, напуне одговарајућим информацијама. Истражимо сваку од ових области садржаја.

Статични садржај страница

Прво ћете морати да направите странице са статичким садржајем за следеће врсте информација.

О страници

Најтрадиционалнија страница на било којем блогу је страница Абоут. Ова страница говори новим посетиоцима вашег блога о чему се ради, ко сте и зашто имате блог о одређеној теми. У зависности од ваше нише и вашег стила, информације које дајете могу бити „све пословне“ или личне и забавне.

Контакт страна
94% људи дијеле садржај блога јер мисле да би могао бити користан другим људима

Ова страница омогућава посетиоцима вашег блога да комуницирају с вама у било којем тренутку. То може бити једноставна страница са вашом адресом е-поште плус линкови на друштвеним мрежама или можете користити додатке као што су образац за контакт 7 да бисте имали једноставан образац за контакт који посетиоци могу да комуницирају с вама без напуштања веб странице.

Производи и услуге
Блог је јефтин начин са ниским ризиком да позовете читаоце у свој свет и започнете разговор са вашом компанијом. 68% потрошачи ће вероватно проводити време читајући садржај произведен од компаније која их занима

Ако сте креирали свој блог да бисте промовисали свој посао, желели бисте да будете сигурни да постоји страница на којој су детаљно описане робе и услуге које продајете. Алтернативно, ако већ имате веб локацију за ваше предузеће, у свом менију можете да наведете везу до ње.

Изјава о одрицању одговорности / политика

Да бисте себи осигурали малу заштиту од одговорности, требало би да размислите о одрицању одговорности или страница са правилима.

На пример, ако пишете блог о здрављу, али нисте медицински професионалац, можда бисте желели створити одрицање одговорности рећи да нисте лекар или други здравствени радник и препоручити читаоцима да виде лекаре ради њихових медицинских информација и процене.

Изградите поверење додавањем добро снимљене фотографије у биографију и о страници. Ваши потенцијални клијенти воле да вам гледају у очи

Такође бисте желели да обавестите посетиоце ваше веб локације да користите праћење аналитике, Гоогле АдСенсе, партнерске линкове за маркетинг и друге врсте садржаја.

Обавезно посетите најбоље блогове у вашој ниши – по могућности веће – да бисте видели на којим се страницама налазе линкови у њиховом примарном навигацијском менију и подножју. Вероватно је да ће посетиоци тражити исте врсте страница на вашем блогу.

Садржај бочне траке

Ваша страница „Контактирајте нас“ једна је од најважнијих страница на вашој веб локацији. За 70% компанија, то је обично једна од најпосећенијих страница веб локација

Ваша бочна трака је мањи ступац с леве или десне стране (у зависности од теме коју сте изабрали) главног садржаја вашег блога. Желеће да додате следећи садржај у видгете бочне траке за своје посетиоце.

претплатити се

Подстакните посетиоце вашег блога да се претплате путем е-поште или РСС-а. Наравно да је е-пошта најбоља, посебно ако желите да уновчите свој блог у будућности. МаилЦхимп је одлична услуга коју можете користити јер је бесплатан за првих 2.000 претплатника.

Не сакривајте везе до странице „Контактирајте нас“ у падајућим менијима који се не могу видети без активног кликања по навигацији
Проверите да ли је адреса е-поште хипервезана, аутоматски ће се отворити клијент е-поште клијента када се кликне
разбијање билтена
О томе

Једноставна реченица или две о вама и вашем блогу за нове посетиоце којима можда неће требати времена да прочитају вашу страницу Абоут. Посезање ваше фотографије у овом замућењу текста посетиоцима омогућава да лице ставе на блог, било да сте власник и уредник који управља другим писцима или сте главни аутор садржаја.

Скоро 40% веб локација има слабе изјаве попут „Молимо контактирајте нас“ или „волели бисмо да вас чујемо“ и замало 38% компанија нуде само адресу е-поште или малени контакт образац сахрањен на дну њихове веб странице
61% људи се боље осећају у компанији која испоручује прилагођени садржај и вероватније је да купују од те компаније
88% људи читају рецензију да би утврдили квалитет предузећа
О томе

Такође можете да прикажете везе до својих друштвених профила како би вас људи могли пратити. Можете користити иконе за представљање сваке мреже или користити службене оквире, дугмад и значке из тих мрежа. Потоњи вам помажу у изградњи публике на друштвеним мрежама тако што омогућава људима да се повежу са вама без напуштања ваше веб странице.

80% доносиоца пословних одлука радије добивају информације о компанији у низу чланака насупрот реклами
Популарне објаве

Популарни видгет за постове помоћи ће посетиоцима да усмере ваше најважније садржаје. ВордПресс популарни додатак помоћи ће вам да направите овај једноставан, приказивање постова на основу коментара и броја прегледа.

Започните свој пост приповедањем (приче одустаје од 300% више читалаца)
Постаните емотивни. Највише се деле постови који изазивају емоције, страхопоштовање и смех

топ постс


Оглашивачи

Ако планирате да додате рекламне банере на свој блог, додајте их од почетка, тако да редовни посетиоци неће бити изненађени када почнете да добијате оглашиваче. Банери које користите до тада могу се повезивати са производима за које сте придружени трговац или на производе које једноставно волите.

68% купаца је рекло да често верују у рецензије и повратне информације које су генерисали корисници.60% проценат верује у садржај чији је аутор трећа публикација или аналитичар.
оглашивачи
Писани чланци, нарочито постови „Како да“, као и студије случаја, су врсте садржаја који блоговима дају највише веродостојности.

Обавезно посетите друге блогове у вашој ниши да бисте видели шта они приказују на бочној траци.

Садржај категорија блога

Прво, прво морате одабрати категорије за свој блог.

Инфографици се свиђају и дијеле на друштвеним мрежама 3 пута више од било које друге врсте садржаја
Готово 50% продаваца који цитирају садржај кажу да је то повећало видљивост њиховог бренда, мисаоно водство, СЕО, веб саобраћај и ангажман купаца

Затим је следећи корак креирање кратког текста за сваку страницу категорије коју ћете имати на свом блогу. Текст може бити било где између 50-150 речи. Можете помислити зашто? То ће вам помоћи да се те странице боље рангирају у претраживачима.

кратки текст

Садржај СЕО мета тагова

Мета ознака је исјечак кода који садржи информације о тексту са одређеном страницом за претраживаче. Овај садржај се не може видети на стварној страници, већ само унутар кода. Али од пресудне је важности да направите одговарајуће мета тагове за сваку страницу на веб локацији како би претраживачи могли да разумију о чему се та страница ради.

Ангажман за марку расте за 28% када су потрошачи изложени професионалном садржају и видео-производу који је створио корисник
сео мета тагови
Уздржите се додавањем листе ознака за прање веша у сваки пост. Уместо тога, ставите мало мисли у стратегију означавања. Замислите ознаке као „Теме“ или „Категорије“ и изаберите 10–20 тагова које представљају све главне теме које желите да покријете на свом блогу. Затим се држите тих

Када креирате нове странице или постове на свом блогу, обавезно укључите следеће метаознаке:

 • Наслов ознаке – приказује се на страници резултата претраживача и представља наслов странице за претраживаче. Оптимална дужина 50-60 знакова.

 • Мета опис – информације које сумирају садржај веб странице и налазе се испод наслова. Оптимална дужина је око 290 знакова.

Не морате да учите код или програмирање да бисте имплементирали мета ознаке на свој блог. Ако сте одлучили да користите ВордПресс ЦМС, лако бисте могли да инсталирате један од СЕО додатака, као што је Иоаст СЕО и користите га за додавање потребних информација свакој страници.


садржајни план

Израда плана садржаја

Да бисте изградили и одржали успешан блог, морате да имате добро успостављен план садржаја. Требало би да садржи све детаље који се односе на будуће постове на блоговима, планове објављивања, развој публике и још много тога. Без овог конкретног плана немогуће је одржати популарност и доследан квалитет вашег рада.

У наставку ћемо вам показати тачне кораке које можете предузети како бисте креирали план за садржај свог блога. Користите овај пример као предложак и прилагодите га својим потребама и могућностима.

Корак 1. Направите листу тема

Корак 2. Изаберите и припремите садржај углатог камена

Корак 3. Изаберите и напишите 5-10 постова на блогу

Корак 4. Направите уреднички календар и започните с објављивањем

Корак 5. Поновите корак 2 до 4

Корак 1. Направите листу тема

До овог тренутка већ знате о чему ће бити ваш блог и изабрали сте нишу.

Квалитетан садржај, редовно објављивање, добар дизајн и успостављена присутност на друштвеним медијима сврстани су у четири највиша фактора који одређују кредибилност блога

Стварање листе тема можда звучи као компликован процес, али у стварности то није. И показаћемо вам како то можете да учините на примеру из стварног живота. Рецимо да кренете у блог јоге.

Најлакши начин за састављање те листе је да смислите различите тачке за своју нишу и да их помешате. Можете користити овај документ као пример.

Ево о чему говоримо:

Преко 200 милиона људи сада користи блокаде огласа, укључујући отприлике 16% корисника веб из САД-а. Корисници постају све паметнији што се тиче прелиставања нежељених реклама помоћу алата као што је блокатор огласа. Ово може закомпликовати ствари за трговце садржајем који користе плаћене авеније да би повећали домет својих маркетиншких напора за садржај
листа тема

Користећи овај приступ и прихватајући различите комбинације, лако можете креирати стотине тема.

69% компанија пријављују да се њихов буџет за видео маркетинг повећава
тематски приступ

Следећи корак можете да почнете са пописом ставки које би биле дуже, детаљније садржаје. Назван и основним садржајем (о њему ћемо говорити у следећем кораку). То би могли бити неки водичи или водичи. Зато стално спомињемо да би требало да изаберете нишу унутар своје страсти. Тако ће бити лакше генерисати идеје.

У нашем случају, ево листе коју смо добили за наш јога блог.

До 2020. године скоро свака компанија има извршног директора у својој организацији која је директно одговорна за свеукупну стратегију маркетинга садржаја, нпр. Главни директор за садржај, потпредседник или директор садржаја
јога блог

Сада испунимо све ступце у главној табели. Ево што сваки ступац указује:

80% Б2Б маркетингу има стратегију садржаја маркетинга. Међу њима 32% документовано, 48% није документовано
табела тема

Дубина

1. Краћи блогови < 1,000 words

2. Средњи чланци 1.000-2.000 речи

3. Дубоки водичи 2.000+ речи

Просечни читалац само троши 37 секунди читање чланка или блога

Кључне речи

Главне кључне речи које желите да циљате својим садржајем.

Препоручено читање: Како се истражују кључне речи

Запремина (КВ)

Просечан број претрага месечно путем претраживача. Користили смо алат СемРусх с обзиром да вам Гоогле даје само процењене интервале обима саобраћаја.

Садржај блога постаје све дужи и визуелнији. Просечан пост на блогу је дугачак око 1.050 речи

Категорија

Изаберите у којој категорији ћете објавити свој садржај.

Ево га, припремили сте списак тема и одредили приоритет према важности и конкурентности. Сада је време да пређемо на следећи корак.

Корак 2. Изаберите и припремите садржај углатог камена

Колико дуго траје типична објава на блогу?

Колико дуго траје типична објава на блогу?

Дужни постови блогова генеришу 9к више потенцијалних клијената од блогова кратких форми

Главни водичи (3) биће ваш камен темељац. Садржај ће бити кориштен као основа за вашу веб локацију, а мањи језици блогова ће бити написани око те језгре.

садржај камен темељацаАко нисте сигурни како да смислите теме за камен темељац, ево шта можете учинити:

29% водећих трговаца систематски користи и замењује садржај.
 • Користите алатку за планирање кључних речи Гоогле да бисте добили идеје. Једноставно се пријавите на свој Гоогле налог или направите нови ако га немате. У одељку „Пронађите нове кључне речи и набавите податке о обиму претраживања“. отворите картицу „Потражите нове кључне речи помоћу фразе, веб локације или категорије“, у поље унесите кључну реч „јога“ и притисните дугме „Набавите идеје“. Добићете листу кључних речи са њиховим обимом претраживања.

 • Такође можете да користите алате као што је СемРусх и проверите по којима се кључне речи такмиче на веб локацији како би добили идеју о темама. То је плаћени алат, али можете добити две недеље бесплатног пробног периода. Пријавите се на алат, унесите УРЛ веб локације конкурента који вам се допада и притисните дугме за истраживање. Затим на левој страни изаберите одељак „Најпопуларније странице“ и потврдите колону „Топ кључне речи“ да бисте добили идеје за кључне речи за ваше теме.

Ова вежба требало би да вам помогне да пронађете кључне речи које су популарне и можете да пронађете предмете за свој водећи садржај.

66% Блогери објављују рјеђе него свакодневно, али чешће него мјесечно

Сада је време да направите садржај. Прочитаћете много о оптимизацији вашег садржаја за претраживаче, и иако је то важно, ако не оптимизирате свој садржај за људе, никада нећете добити изложеност која је потребна да бисте добили везе и добро се рангирали у претраживачи. Ако напишете садржај који људи воле да читају, добићете саобраћај, друштвене делове и везе како читатељство расте.

Корак 3. Изаберите и напишите 5-10 постова на блогу

Сада можете одабрати постове на блогу које ћете писати и објављивати на свом блогу. Као што смо раније поменули, своје постове ћете писати у знак подршке за садржај који је у основи. У нашем случају, ако створимо „Водич за различите врсте јоге“ као основно дело. Наша серија блогова биће „Шта је [врста] јога?“ серија.

У просеку, сложени блогови чине 10% свих блогова и генеришу 38% укупног саобраћаја
Писање блогова

Пост на блогу је унос (чланак) који пишете на блогу. Може да садржи садржај у облику текста, фотографија, инфографике или видео записа.

Обавезно водите рачуна о увек занимљивом уводу, квалитетном садржају и чврстим закључцима.

Најбоље праксе писања

Да бисте постали успешан блогер у било којој ниши, мораћете да следите ове најбоље праксе.

Компаније које су објављивале 16 или више блогова месечно имале су 4,5к предности него компаније које су објављивале 4 или мање месечних постова
Поставите своје циљеве блогања

Никад нећете знати да ли из блога дајете максимум ако нисте поставили циљеве за свој блог. Да ли је ваш циљ да зарадите? Добити нови посао? Нађите људе са којима ћете се повезивати око одређене теме? Дефинишите своје циљеве блогања и повремено се запитајте да ли вам блог помаже да их испуните. Ако не, запитајте се како можете побољшати свој блог да бисте испунили циљеве.

Посветите се да ћете постати стручњак

Без обзира који су ваши циљеви блогања, ако се трудите да будете стручњак у својој ниши, испуњење ваших циљева сигурно следи. Људи који су познати као стручњаци у својој ниши обично добијају више признања и прихода за свој садржај. Такође имају већу публику и могућност да своје читатеље претворе у купце нудећи повезане производе и услуге.

Једном када напишете 21—54 постове на блогу, саобраћај на блогу може да се повећа
до 30%
Повежите се са својом публиком

Најбољи начин да останете у складу са својим читаоцима јесте дружење с њима. Неки од начина за то су одговарање на коментаре, одговарање на упите из вашег контакт обрасца, придруживање у разговорима са корисницима на друштвеним мрежама и посета блоговима ваших читалаца да бисте видели шта их занима и укључили се у расправе. Док то чините, изградићете јаче везе са својим читаоцима и научите више о томе шта они желе, нешто што може помоћи у инспирацији за ваш будући садржај.


најбоља структура поште
Будите доследни и реални

Стварање редовног распореда објављивања на вашем блогу помаже читаоцима да знају када могу да очекују да вас поново чују, било да је то дневно, недељно, месечно или чак тромесечно. Кључ за одржавање конзистентности је бити реалан. Појединим блогерима ће бити тешко да створе квалитетни садржај свакодневно. Започните са недељним или двонедељним постовима и осмислите свој пут до дневних постова, ако је то ваш крајњи циљ. Само не жртвујте количину за квалитет.

Уредите свој посао или унајмите уредника

Многим људима је тешко створити садржај – потом их прочитати и уредити. У ствари, уређивање док пишете може ометати ваш креативни ток. Коректура није опционална. Пост на блогу пун погрешно написаних речи и погрешака при упису слабо се одражава на вас. Ако не можете сами да радите ове задатке, размислите о томе да запослите виртуелног помоћника да то уради за вас. Посебно је важно ако не пишете на свом матерњем језику. Имати изворни говорник језика који се користи у вашем блогу за уређивање вашег рада може повећати вашу веродостојност. Иако садржај блога не мора да буде савршен, он мора бити једноставан за читање и конзумирање.

Пишите боље, одмах!

Граматички вас чини бољим писцем проналажењем и исправљањем до 10 минута више грешака од свог програма за обраду текста

Корак 4. Направите уреднички календар и започните с објављивањем

Да бисте одржали своју конзистентност, обавезно користите неки облик уредничког календара. Можете да користите Гоогле календар, Оутлоок календар или чак једноставну прорачунску табелу. Помоћу њега можете управљати својим идејама и планирати теме садржаја за сваки месец, тако да је блогање нешто на шта се фокусирате, а не нешто што радите у слободно време..

Не морате објављивати сваки дан, бирајте ток објављивања према вашем распореду. На пример, можете један дан објављивати свој камен темељац, следећи дан објављивати први блог и наставити недељно објављивати постове на блогу.

уреднички календар
75% прегледа блога и 90% вође блогова потјечу од старих
постове

Корак 5. Поновите корак 2 до 4

Како написати савршене наслове

Сада можете поновити исти поступак. Ако имате више постова на блогу које можете да напишете у вези са првим делом садржаја углатог камена, наставите их да пишете. Или можете да креирате нови детаљни водич и почнете да стварате чланке око њега. Овај корак је личнији избор, а ви ћете морати одлучити који ће вам приступ помоћи.

Како написати савршене наслове

Наслов или наслов вашег блога мора привући пажњу потенцијалних читалаца. Људи га могу видети у информативним феедовима на друштвеним мрежама или у резултатима претраге. Обавезно укључите главну фразу коју су људи могли користити приликом тражења теме коју покривате.

Три принципа наслова вируса

Наслов који користите играће критичну улогу у привлачењу више посета и друштвених деоница. Добри наслови омогућавају људе да предузму акцију јер показују једно од следећег:

8 од 10 људи ће читати наслов, али само 2 од 10 имају тенденцију да читају остатак поста.
 • Социјална валута

 • Практична вредност

 • Пријетња

Испод су примери који доказују поене и испуњавају један од критеријума.

Идеје за оптимизацију наслова да бисте унели мноштво саобраћаја

Када пишете наслов, обратите пажњу на њен тон и изглед

– Изаберите јаку слова

– Величину наслова издвојите

Социјална валута

Што више јавност нешто користи или утицајнији људи нешто користе; вероватније да ће га људи опонашати.

 • Зашто ће 1000 Блоггера доћи на СМКС конференцију 2019. године

 • Првих пет савета за писање папира Ернеста Хемингваиа

Најпопуларније величине наслова се крећу од 20—36 пиксела
Практична вредност

Корисне ствари за привлачење пажње. Означите корист и обећајте да ћете нешто стећи ако особа предузме нешто.

Користите боју да бисте привукли пажњу

67% људи каже да је црна боја најбољи избор који ће им помоћи да схвате садржај

Примери наслова:

 • Проводите 10 минута дневно, а имаћете невероватан апс за 2 месеца

 • Како смо добили 24 хиљаде претплатника са једног блога у року од 24 сата

Дужина од наслова

Најбоља је дужина наслова 50 до 70 карактера или 6 до 8 речи
Пријетња

Људи често предузимају акције када се морају заштитити од неке претње.

Примери наслова:

 • Упозорење: Не купујте још једну храну за псе док ово не прочитате

 • 50 разлога због којих ваша веб локација заслужује да Гоогле санкционише

Овде је цхеат схеет можете да користите који ће вам помоћи да смислите идеје за наслове.

Корисни ресурси који ће вам помоћи да одржавате и развијате свој блог:
 • Како започети блог
 • Како се користи ВордПресс (помоћу видео туторијала)
 • Како промовисати свој блог и његов садржај
 • Како зарадити новац од свог блога
 • Најбољи алати и ресурси за блогање
 • Изаберите водич за име домена
 • Објашњене услуге веб хостинга

Закључак

Ако желите да ваш блог напредује и расте, онда је стварање квалитетног садржаја одговор. Фокусирајте се на квалитет над количином, чак и ако морате жртвовати учесталост и доследност. Ваши читаоци ће вас ценити због тога.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map