Vad är en VPN och hur hittar du de bästa VPN-tjänsterna?

60% av VPN-användare är oroliga för sin integritet online


Att hålla sig säker på internet och bibehålla integriteten är främsta problem för både företag och individer under denna tid av snabb onlineutvidgning. Lösningen i form av ett virtuellt privat nätverk erbjuder olika bekvämligheter – integritetsfördelar är bara några av dem.

Du kanske redan har använt VPN, men visste inte när du använde det. Om du någonsin har arbetat på distans genom att ansluta till ett företagsnätverk, arbetade du i VPN: s vatten.

Varje sekund blir 12 personer online offer för cyberbrott, totalt mer än 1 miljon offer runt om i världen varje dag. År 2020 kommer världen att behöva cyber-försvara 50 gånger mer data än i dag

Om du inte är bekant eller bara vagt känner till VPN är den här guiden perfekt för dig. Vi kommer att leda dig in i VPN: s värld genom att förklara vad de är, hur de fungerar och vilka fördelar de erbjuder. Vi kommer också att ge värdefull information om hur du väljer en VPN-leverantör som uppfyller dina behov, vare sig det är för individuella eller affärssyften. Låt oss börja.

Vad är ett VPN?

VPN_cod

Det bästa sättet att visualisera en VPN är att se på det som om det vore en version av ett fysiskt datornätverk. Skillnaden kommer i anslutningsmedlen.

Fysiska datornätverk är vanligtvis begränsade till någon plats, till exempel ett hem eller kontor, och datorerna är fysiskt sammanlänkade. De VPN är en virtuell typ av nätverk, så att olika datorer, oavsett var de befinner sig, går med i nätverket och använder det för att få åtkomst till internet. Den fysiska anslutningen kvarstår, men nu består den av både offentliga och privata kablar, routrar och servrar. Och det finns inga gränser alls.

Så en VPN är inte någon ny banbrytande enhet som gör att datorer kan agera som om de är fysiskt sammanlänkade, men det är en metod för att ansluta datorer i ett virtuellt nätverk. Denna metod är utformad för att förbättra säkerheten och förbättra slutanvändarnas integritet, utan några begränsningar när det gäller tillgång till innehåll på internet.

Så hur fungerar VPN?

På global nivå säger mer än en fjärdedel av de svarande att de har använt ett virtuellt privat nätverk eller en proxyserver för att få tillgång till internet

För att få åtkomst till ett VPN måste du få en gratis eller betald VPN-tjänst; vi kommer att prata om skillnaderna mellan de två senare. När du gör det får du en VPN-klient installerad på din dator eller mobilenhet och det är där allt börjar.

VPN_network

Med en VPN-klient får du tillgång till ett VPN-förinställning som har installerats av leverantören. När du surfar på internet via VPN kommunicerar inte din dator med den IP-adress som du har tilldelats av din Internetleverantör (ISP). Istället använder den en som tillhandahålls av VPN.

Förutom att maskera din ursprungliga IP-adress säkrar en VPN också all data. Så, hur uppnås konfidentiell information? VPN: er använder protokoll för att koda all data som utbyts mellan din dator och datorn som du använder som en slags gateway för att få åtkomst till internet. Här är de mest använda krypteringsprotokollen:

L2TP / IPsec – Layer 2 Tunneling Protocol skapades som ett samarbete av medlemmar i PPTP-forumet, Internet Engineering Task Force (IETF) och Cisco. Detta protokoll kallas L2TP via IPsec eftersom det ger säkerheten för IPsec över tunneln av L2TP. Detta protokoll används av VPN som körs på Windows 2000 OS.

IPsec – Drivs av mycket starka krypteringsalgoritmer och omfattande autentisering, Internet Protocol Security Protocol erbjuder ytterligare lager till datasäkerhet. IPsec krypterar data via tunnel och transport. Transportkrypteringsläge kodar nyttolasten eller det väsentliga innehållet i data, medan tunnelläget kodar både rubrik och nyttolast av data.

För att kunna använda detta krypteringsprotokoll måste alla enheter som är anslutna till nätverket använda en gemensam nyckel / certifikat. En speciell app installerad på en användardator hanterar denna kodning / avkodning under anslutning till en fjärr VPN. Detta krypteringsprotokoll har stöd för 56-bitars och 168-bitars kryptering.

PPTP / MPPE – Även om PPTP är ett föråldrat protokoll körs fortfarande många VPN: n. Det skapades genom gemensamma insatser från ECI Telematics, US Robotics, 3COM, Microsoft och Ascend. Det stöder 40-bitars och 128-bitars kryptering med MPPE – Microsoft Point-to-Point Encryption.

Förutom dessa krypteringsprotokoll kan andra protokoll användas av en VPN, såsom Non Repudiation, AAA, Data Integrity, Traffic Flow Confidentiality, SOCKS5 och Anti Replay. Protokollen som används av en VPN bestämmer de tjänster de kan erbjuda användare. Vi kommer att ta itu med detta mer i detalj i guiden.

Vilka är de unika fördelarna
att använda ett VPN?

super_VPN

säkerhet. Som redan nämnts är säkerhet ett primärt problem för alla som är online. Uppgifterna på internet kan fångas upp, stulas eller till och med förändras. Detta kan ha allvarliga konsekvenser för användare, inklusive stulna kreditkort och läckage av känslig företagsinformation. Kommunikation från dig till omvärlden kan inte skyddas helt av brandvägg och antivirusprogramvara installerad på datorn.

Eftersom kommunikationen mellan din PC och en VPN upprättas genom de protokoll som vi beskrev är anslutningen mellan din PC och fjärrresurser säker. Om någon av routrarna komprometteras av en hacker kommer det inte vara möjligt för honom att dekryptera dataflödet mellan dig och VPN-datorerna.

Integritet. Att hålla din identitet dold medan du är online är också mycket viktigt. Utan VPN kan din identitet lätt avslöjas av marknadsföringsbyråer eller någon som är tillräckligt nyfiken och har tillräckliga färdigheter. Och när vi pratar om identitet menar vi IP-adress, namn, adress och plats. När du är på nätet kommunicerar din enhet med routrar och webbservrar och lämnar efter sig information om din IP och ISP.

Toppmarknader för åtkomst till innehåll via VPN


Thailand 24%
Indonesien 22%
Kina 20%
Brasilien 19%
Saudiarabien 18%
Turkiet 18%
Indien 18%
Mexiko 18%
Malaysia 17%
UAE 16%
MOT
Tyskland 6%
USA 5%
Storbritannien 5%
Australien 4%

Thailändska och indonesiska internetanvändare är mest användbara för att få åtkomst till innehåll via VPN

En VPN förhindrar framgångsrikt detta oönskat avslöjande av privat information. Vid åtkomst till innehåll online via ett VPN blir VPN-leverantörens identitet din egen. Du verkar vara online på en annan plats än din egen, medan din personliga information, inklusive IP-adressen, förblir dold.

Obegränsad åtkomst. Många företag erbjuder sina onlinetjänster med specifika geografiska begränsningar. Till exempel är Netflix fortfarande inte tillgängligt i många länder runt om i världen. I likhet med detta finns det länder som förbjuder sina medborgare att få åtkomst till vissa webbplatser och företag som begränsar sina anställdas internetanvändning. En VPN övervinner lätt dessa hinder.

Eftersom det finns VPN-leverantörer i många geografiska regioner, kan användare enkelt gå runt alla geografiska begränsningar som antingen är utländska företag eller deras land.

Bättre webbupplevelse. Anslutningsfrågor är ett mycket vanligt problem runt om i världen, särskilt när du vill komma åt något som finns på andra sidan världen. På grund av dåliga internetrutter och begränsad bandbredd kan din totala onlineupplevelse vara dålig.

Detta kan lösas av en VPN. När du använder ett VPN är din bandbredd när du har åtkomst till fjärrplatser ungefär densamma som bandbredden mellan VPN och din dator. En VPN-lösning är mycket fördelaktig för användare vars ISP-leverantörer upprätthåller bandbreddgränser.

Frekvens av VPN-användning % av Internetanvändare och VPN-användare som distribuerar VPN på följande basis

Varje dag eller nästan varje dag
4-5 gånger i veckan
2-3 gånger i veckan
En gång i veckan
En gång 2-3 gånger i månaden
En gång i månaden
Mindre ofta

VPN-ANVÄNDARE

INTERNET ANVÄNDARE

Det finns andra fördelar som kan skilja sig från en VPN-leverantör till en annan. Vissa VPN-leverantörer erbjuder bättre anslutning mellan alla enheter i deras nätverk, medan andra tillåter port vidarebefordran, vilket gör andra enheter i ditt nätverk tillgängliga via internet.


Vad man ska leta efter i en bra VPN-tjänst?

De bästa VPN-tjänst är den vars tjänster fullständigt uppfyller dina behov. Det är därför du måste identifiera dessa behov innan du väljer en VPN-leverantör. Med det sagt finns det enighet om vilka allmänna tjänster och funktioner som en bra VPN-tjänsteleverantör levererar.

säkerhet. Eftersom du kommer att lägga all information om din surfning, tillsammans med din personliga information, i någon annans händer, är det av yttersta vikt att se till att VPN-tjänsteleverantören säkerställer VPN-noder, webbplats och infrastruktur.

Huvuddrivrutin för VPN-användning är åtkomst till strömmande innehåll. Till exempel, nästan 30% av alla VPN-användare åtkomst till Netflix under en given månad

Bra VPN-tjänsteleverantörer har regelbundna säkerhetsrevisioner, PCI-överensstämmelse, webbapplikationsbrandväggar, dedikerad serverhårdvara och säkrade / pålitliga servrar.

programvara. En bra VPN-tjänsteleverantör har också användarvänlig programvara. Detta är viktigt eftersom du inte vill felsöka programvara med kundsupport varje gång du ansluter till ett VPN. Bra programvara är lätt att installera och kommer att få dig online på nolltid. Så se till om VPN-leverantören har sin egen anpassade programvara.

Platser för VPN-servrar. Bra VPN-tjänsteleverantörer har servrar på mer än en geografisk plats. Detta gör att du har obegränsad tillgång till allt innehåll, oavsett var det är värd. Så se till att VPN-leverantören har servrar spridda över hela världen innan du köper sina tjänster.

60% av de svarande sa att fjärråtkomst var ett av de viktigaste kriterierna som beaktades när man antog en IP VPN-lösning

Tänk på att USA, Storbritannien, Australien, Kanada och Nya Zeeland, kallade Fem ögon, har kommit överens om att utbyta information för att förbättra säkerheten. Detta innebär att en regering i något av dessa fem länder kan tvinga en VPN-leverantör, genom ett domstolsbeslut, att avslöja all information den innehar. Detta gäller inte VPN-leverantörer som är baserade i något annat land i världen.

Kundsupport. Detta är också en mycket viktig faktor som skiljer det goda från de inte så bra VPN-leverantörerna. Kundtjänst måste vara tillgängligt dygnet runt, så att du kan lösa dina problem oavsett tidszonskillnad. De goda har ett helpdesk med självbetjäning och livechatsupport till sina användares förfogande.

VPN-användning för anonym surfning Anonym surfning är en viktig anledning till VPN-användning, särskilt i Saudiarabien, Indien och Vietnam

Ingen dataloggning. De flesta väljer en VPN-lösning eftersom de är bekymrade över sekretess och säkerhet. Om du vill hålla dig helt gömd bakom VPN måste du läsa VPN-leverantörens användarvillkor och policy för att se till att de inte loggar dina data.

VPN_world

Fart. Bandbredden kan gå ner när du kommer åt nätverket via VPN. Du vill se till att VPN-leverantören investerar i nya servrar och programvara för att tillgodose behoven hos en stor tillströmning av nya användare. Du kan få en uppfattning om detta genom att läsa recensioner från deras användare. Med en bra VPN-leverantör bör du bara uppleva mycket små hastighetsförändringar.

Prissättning. Det är bra allmänna råd att alltid gå med en leverantör som erbjuder flera betalningsalternativ och olika prenumerationsplaner som du kan avbryta när du vill utan att stå inför några påföljder.

Innan du gör ditt val bör du granska noggrant tjänsterna och priserna. Och kolla igenom deras kundrecensioner för att se till att de tillhandahåller alla tjänster som annonseras.

Gratis vs betalda VPN-tjänster

free_or_paid

När du funderar på att använda VPN-tjänster har du två alternativ: gratis och betalda VPN-tjänster. Det finns många skillnader mellan dem, förutom pris.


Fördelar med gratis VPN-tjänster:

 • de är fria

 • anonymitet (det finns inget behov att ge någon personlig information när du registrerar dig)

Nackdelar med gratis VPN-tjänster:

 • Mycket låg säkerhetsnivå (128-bitars kryptering / PPTP-protokoll)

 • Ingen kundsupport

 • Lägre hastighet på grund av många användare

 • I vissa fall överförs begränsad tid online och data

 • Massa personligt anpassade annonser (det betyder att de loggar dina data)

Det finns över 400 VPN-tjänsteleverantörer i branschen. 30 av dem är gratis

Fördelar med betalda VPN-tjänster

 • Otillåten bandbredd

 • Pro-säkerhet

 • Inga annonser

 • Tillgång till kundsupport

 • Möjlighet att välja mellan olika bandbreddalternativ

Endast 2% av VPN-tjänsteleverantörerna erbjuder anpassade appar

Nackdelar med betalda VPN-tjänster

 • Uppenbarligen måste du betala för den här tjänsten

 • Du kan i slutändan betala för funktioner du inte kommer att använda

Hur man väljer mellan de bästa alternativen

Topp 10 VPN-leverantörer driver sina egna nätverk. Många andra tjänster lägger helt enkelt ut arbetet till webbhotellföretag. Att driva nätverket är en komplex process som behöver mycket tekniska resurser

På grund av ökande oro för cyberbrott, övervakning, dataläckage, etc. har antalet tillgängliga leverantörer av VPN-tjänster toppat de senaste åren. Men bara vissa leverantörer finns på topplistorna på webbplatserna vars rangordning har behörighet.

19% av abonnenterna använder VPN-torrenting, eftersom de delar vissa material medan de använder en nedladdningstorrent-säkerhet genomgår hot genom en öppnad gateway till systemet

Detta är en bra tid att påminna dig om att ditt val kommer att bero på dina behov och en VPN-tjänsteleverantörs funktioner, pris, prenumerationsplan, rykte och användarvänlighet. Så låt oss gå igenom några av de bästa alternativen som för närvarande finns på marknaden.

NordVPN. En av VPN-tjänsteleverantörerna som utses till ”redaktörens val” i båda topplistorna, Nord VPN lockar säkert uppmärksamhet. Denna leverantör är baserad i Panama, och dess rigorösa policy för loggar, fler än 1200 servrar i 61 länder, toppklassigt kryptering, förmåga att hålla sig anonym även på den mörka webben och betala via PayPal, kreditkort eller Bitcoin är alla förmåner som har gjort denna VPN-leverantör till en favorit hos så många människor.

11.5% av kunderna är intresserade resenärer som kör VPN för resor. Detta är till stor del för att hålla dig säker online och få tillgång till “hem” -nätverk medan du är utomlands

Den har också en livechatt-supporttjänst som är tillgänglig dygnet runt. Det kan ställas in på Mac, Windows, Linux, iOS och Android och stöder upp till sex enheter anslutna samtidigt. Den grundläggande prenumerationsplanen kostar $ 6 per månad. Experter rekommenderar denna VPN-tjänsteleverantör om du vill använda VPN för att titta på amerikanska Netflix.

IPVanish. Denna VPN-tjänsteleverantör har över 700 hundra servrar i 60 länder runt om i världen. Den stöder fem enheter anslutna samtidigt och har mycket lätt kryptering, vilket verkligen kompletterar torrentnedladdning. Det är tillgängligt på alla operativsystem. IPVanish kan också användas på Amazon Firestick och Android TV. Om du förbinder dig till en årlig plan betalar du 6,50 USD per månad.

30% av de svarande har varit i VPN-användning för säker Wi-Fi, vilket är ett steg från utvidgningen av hotspots och ändringar i inställningar som är enkla att komma åt, vilket innebär konfidentiella dataläckage och indragstölder

Privat Internet-VPN. Denna VPN är mycket populär eftersom dess kryptering gör dina dataöverföringar ogenomträngliga, men du behöver bara ta itu med ett mycket enkelt användargränssnitt.

Med bara ett klick garanterar Privat Internet Access VPN att din identitet förblir dold. Denna leverantör har mer än 3 000 servrar i 25 länder. De har ett alternativ att betala anonymt med olika stora presentkortsmärken (Best Buy, Starbucks, Costco etc.). De är ett amerikanskt företag, så kom ihåg att de deltar i Five Eyes-fördraget. Avgifterna sträcker sig från $ 6,95 per månad till $ 3,33 per månad, beroende på vilket kontrakt du väljer.

13,5% av användarna använder VPN för spel, eftersom det möjliggör låsning av geobegränsade spel såväl som betaversioner eller åldersbegränsade underhållningsprodukter

Det finns många andra VPN-tjänsteleverantörer som du också kan kolla in, Buffrat, ZenMate, TorGuard, Express VPN, Surfshark och många andra. Se bara till att få så mycket information om dina bästa val för att fatta ett välgrundat beslut. Ett sista råd, de gratis tester som erbjuds av betalade VPN-tjänsteleverantörer innehåller bara grundläggande funktioner, så basera inte din åsikt bara på den upplevelse du får från den kostnadsfria prövningen.

Slutsats

Detta är i princip allt du behöver veta om VPN-tjänster. Du har sett att ett VPN inte bara ger en bättre webbupplevelse, utan också hanterar säkerhets- och sekretessproblem. Ovanpå detta kommer du att kunna komma åt allt onlineinnehåll genom att kringgå geografiska begränsningar. Vi hoppas att informationen du hittat i den här guiden kommer att göra det lättare för dig att bestämma om du vill gå med en VPN-tjänsteleverantör och hur du väljer den bästa för dina behov.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked