Hur man startar en podcast

Om du någonsin har velat starta en podcast, skulle det vara den perfekta tiden att göra det. Mediet är hetare än det någonsin varit och fortsätter att växa i snabba snabba hastigheter. Dessutom föredrar människor att lyssna på ljudinnehåll än att läsa det.


Undrar du hur man startar en podcast? Du har kommit till rätt ställe.

Det finns så många skäl för att starta en podcast, dvs att växa ditt företag, kontakta människor i din nisch, skapa en relation med din publik och självuppfyllelse, för att nämna några.

Från och med januari 2020 finns det över 1 miljon podcast som finns med över 30 miljoner podcast-avsnitt att lyssna på. Dessa nummer kan vara skrämmande, men beväpnade med rätt verktyg och information kommer det inte att vara svårt för dig att skära ut en nisch för dig själv i podcasting.

Många företag skapar en podcast för att marknadsföra sina produkter och tjänster. Men naturligtvis lyckas vissa podcast medan andra inte är välkända i branschen. Kvaliteten på din show kan göra stor skillnad. Lyssnarna letar efter en engagerande och underhållande show som får dem att återvända till den varje vecka för den senaste episoden – leverera den, och du kan enkelt tjäna pengar och hitta prestige med podcasting.

Nedan följer en omfattande ”hur man gör en podcast” -guide om allt du behöver veta, tillsammans med några tips, för att starta en framgångsrik podcast. Här är en lista med steg för att starta din egen podcasting-resa i år.

Contents

Hur man startar en podcast i 9 enkla steg

 • Steg 1: Välj ett ämne du älskar
 • Steg 2: Välj en podcast-titel
 • Steg 3: Skriv en ljudbeskrivning
 • Steg 4: Få dina konstverk skapade
 • Steg 5: Planera dina avsnitt
 • Steg 6: Välj din podcast-webbhotell
 • Steg 7: Förbered och gör en inspelning
 • Steg 8: Publicera ett avsnitt
 • Steg 9: Skicka till kataloger

För att hoppa över den grundläggande introduktionen använder du länken nedan:

Hoppa till avsnittet “Steg 1: Välj ett ämne du älskar”

3 Vanliga podcastingmyter

Att starta en podcast kan vara en skrämmande uppgift. Så för att göra det lättare för oss, låt oss avlägsna de tre vanligaste myskorna om podcasting som hindrar människor från att göra en podcast.

Podcasting är dyrt

Podcast är gratis att skapa och lyssna på. Trots det behöver du inte köpa den bästa podcastinspelningsprogramvaran eller den dyraste utrustningen för att starta din podcastingkarriär. Om du vill starta snart är allt du behöver en mikrofon, hörlurar och ljudredigeringsprogram för att producera en kvalitetspodcast. När du börjar bli mer erfaren eller din podcast börjar locka en större publik kan du uppgradera till bättre utrustning. Du kan använda gratis redigeringsprogramvara som Audacity och välja en gratis podcast-webbhotell för att komma igång på din resa utan att bryta banken.

För podcast måste du vara en teknisk person

Inte alls. Du behöver inte vara teknisk expert för att veta hur du startar en podcast. Med teknikens framsteg kan våra smartphones och datorer ganska mycket göra allt för oss. För en nybörjare är det inte så svårt att skapa en podcast. Allt du behöver är lite bekant med dina prylar, och det går! Du kan utbilda dig själv om processen och skapa en checklista över det väsentliga innan du gör en podcast.

Ingen lyssnar på din podcast

Du bör inte börja podcasting med det enda skälet att samla en enorm publik. Om detta är målet för din podcast – att locka fler lyssnare och tjäna – ställer du dig in för en besvikelse. Du borde vara passionerad för din podcast och upphetsad att dela din kunskap och idéer med världen. Låt inte rädslan för att inte nå ut till fler människor hindra dig från att göra något du är upphetsad med. Genom att satsa mer på dina podcast och tillhandahålla användbart innehåll kan du samla in en större publik på nolltid.

En snabb grundare – Hur du startar din egen podcast

Alla saker som beaktas, det finns fyra enkla steg för att starta en podcast. Jag förklarar de här stegen mer detaljerat lite senare, men för nu, bekanta dig med dessa steg. När du har behärskat dessa kommer du att kunna starta din podcast på några dagar, kanske till och med några timmar.
Här är några grunder som hjälper dig att förstå exakt hur fungerar podcast:

Börja med förberedelserna

Lätt innan du någonsin kommer in på faktiskt produktion och tekniskt arbete, ta reda på vad din podcast kommer att handla om. Välj också lämplig titel, ämne och format redan i början.

Spela in avsnittet / ljudfilen

Varje avsnitt av din show kommer att vara en separat ljudfil som kan göras tillgänglig i olika format. MP3 är det bästa valet eftersom det erbjuder en balans mellan kvalitet och filstorlek.

Ladda upp filer till podcasthotellen och få ditt RSS-flöde

Podcastvärd är mellanhand mellan din podcast och din publik. Efter att ha lämnat beskrivningen och publicerat relevanta konstverk publiceras podcasten på värdtjänsten. Du kommer att få din podcast’s RSS-flödeslänk från värden.

Skicka ditt RSS-flöde till podcast-kataloger

För att få exponering och publik för din podcast kan du distribuera den publicerade ljudfilen (RSS-flöde) till olika podcast-kataloger som Spotify, iTunes osv. Där abonnenterna direkt kan se dem.

Hur podcast fungerar

Steg 1: Välj ett ämne du älskar

Precis som att blogga, måste du välja en nisch för din podcast som ger information som är mycket efterfrågad av lyssnarna. Men innan du väljer ett ämne, bör du inse att lyssnare använder podcast för expertråd och du måste ha god kunskap om din nisch. Så medan du brainstormar för ett unikt ämne, måste du ta hänsyn till dina passioner, överväga vem din publik skulle vara och vilken typ av show de skulle njuta av. Om du funderar över sådana frågor och utformar en plan för varje ger dig en konkurrensfördel gentemot andra podcasters – och kan hjälpa till att utöka din publik.

När du har bestämt den specifika nisch du vill prata om är du ett steg närmare att starta en framgångsrik podcast.

Steg 2: Välj en podcast-titel

En podcast-titel kan hjälpa lyssnaren att förutse innehållet och syftet med din podcast. Vi föreslår att du tänker på att välja en titel för din podcast.

Du är fri att välja en titel som bäst passar din publik. Här är några saker du bör tänka på när du brainstormar för den perfekta titeln. Har du någonsin undrat hur man gör en podcast lätt tillgänglig för lyssnarna? Du måste inkludera nyckelfraser som är relevanta för titeln. Detta hjälper din podcast att bli mer synlig på sökmotorer. Titeln måste också vara lämplig för sociala mediehandtag och domännamnet på din podcast så att dina lyssnare lätt kan hitta dig på de mest populära podcast-plattformarna.

Det finns tre huvudalternativ för att välja en titel för din podcast.

Det smarta namnet

Du måste tänka på en passande titel för din show som är iögonfallande men begriplig samtidigt. Kom ihåg att människor ska kunna hitta det när de söker efter information om ditt valda ämne. Du måste också försöka införliva en beskrivning i titeln eftersom det utan bra innehåll kommer att finnas någon poäng med en titel, oavsett hur bra den är.

Det beskrivande namnet

Det betyder att du helt enkelt kan namnge showen för vad det handlar om. Till exempel kan en personlig tränares podcast kallas ‘The Fitness Podcast’, vilket perfekt belyser podcastens nisch. Men du måste undvika att använda långa namn eftersom du säger namnet ganska ofta i din podcast.

Använd ditt namn

Detta är den perfekta metoden att namnge din podcast, men bara om du redan har en stor publik. Om din podcast är baserad på något historiskt ämne och du använder ditt namn i titeln, kommer publiken att tänka vem är det? Och gå vidare från din podcast.

Steg 3: Skriv en ljudbeskrivning

Du bör skriva ett beskrivande stycke om innehållet i din show för att locka lyssnare. Detta hjälper dem att avgöra om de vill titta på showen och hålla sig runt.

I beskrivningen har du full frihet att leka med nyckelord och fraser som din målgrupp kan använda för att hitta en podcast på din valda nisch / ämne. Beskrivningarna borde vara tilltalande så att din publik känner sig tvungen att klicka och lyssna på din podcast. Du måste börja med något som är viktigt för din publik genom att ge lite information i beskrivningen, varefter de borde vara nyfiken på att sitta igenom hela podcasten. Eller så kan du prata om dig själv och göra det uppenbart för dig att du är någon värd att lyssna på. Du är fri att lägga till referenser eller annat bevis som visar din behörighet i ett ämne. Och känn dig fri att dela dina referenser på sociala medier om de är värda.

Du kan skriva en beskrivning för din podcast, så att du har tillräckligt med utrymme att skriva vad all din podcast handlar om och varför det är värt.

Steg 4: Få dina konstverk skapade

Podcasten kommer att kräva några konstverk eller en fyrkantig bild som representerar din show och den nisch den tillhör. Även om de flesta podcasts ligger i ljudmediet är det visuella mediet lika viktigt.

Det här är det första din publik ser i podcasting-katalogen innan du väljer att lyssna på något av ditt innehåll. Konstverket eller din logotyp är ansiktet på din podcast. Så se till att det tar tag i dina lyssnare och gör att du sticker ut från tävlingen. Om du funderar på att sätta din show på Apple Podcasts kommer bilden att ge den en bättre chans att visas i det mycket synliga avsnittet i iTunes, dvs avsnittet “Vad är hett”. Logotypen bör vara minst 1400 x 1400 pixlar och en maximal storlek på 3000 x 3000 pixlar i JPEG- eller PNG-format. Optimera dina bilder för mobila enheter genom att komprimera bildfilerna.

Så investera i en bra logotyp för din show för att locka fler människor till din kanal.

Steg 5: Planera dina avsnitt

Förplanering är en väsentlig del av podcasting eftersom det kan vara en mycket stressande process att skapa dem. Varje podcast måste planeras med en skräddarsydd strategi för att se till att kvaliteten förblir konsekvent under hela showen.

Här är några saker som du måste tänka på när du planerar ett avsnitt för din podcast:

Välj ett podcast-ämne

Du måste vara passionerad kring det podcastämne du väljer så att det kan ge värde för publiken. Du bör också ha en viss nivå av kunskap eller expertis inom den specifika nischen för att marknadsföra din podcast på rätt sätt.

För att välja ett ämne som du vill prata om bör du ha en allmän uppfattning om vad du planerar att diskutera. Ju mer du vet om det ämnet, desto bättre blir resultaten av podcasten. Du kan undersöka andra podcast genom att lyssna på så många som möjligt och lära dig om en viss nisch, den ton som de flesta podcastrar väljer att anta och ljudkvaliteten att sikta efter. Du bör också överväga trendande ämnen och syfta till att arbeta runt dem för att leverera precis vad din publik vill ha.

Välj ett podcast-format

Strukturen för din podcast är kritisk. Här är några podcastformat att välja mellan:

 • Intervju stil – Det är det mest populära formatet för närvarande eftersom varje avsnitt introducerar lyssnaren till spännande och inspirerande människor från en viss nisch. Detta format är i allmänhet oskriven och fritt flytande och kräver minimerad redigering.
 • Nyheter och aktuella händelser visar – Formatet fokuserar på sport, politik, teknik eller något annat hett ämne som låter dig tillhandahålla färskt innehåll direkt till dina lyssnare.
 • Multi-host-show – En podcast med mer än två personer skapar intriger och kan vara mycket underhållande med en konversationssignal. Det blir mindre tryck på dig eftersom ansvaret för att presentera stort innehåll för din publik är indelat i alla värdar.
 • Solostil – I dessa podcast kan du berätta en historia i varje avsnitt som är relevant för podcastens ämne. Det kan vara i valfri ton så länge innehållet är pedagogiskt eller motiverande. Genom att ibland bjuda in en gäst på showen kan du locka publiken och engagera dem i din podcast.

Bestäm podcastlängden

Du måste respektera publikens tid och ställa in en rimlig avsnittlängd som är konsekvent i serien.

Tjugo minuter är i allmänhet den perfekta avsnittlängden för en podcast, eftersom de flesta lyssnar på podcast när de pendlar till och från jobbet. Men om din publik vill ha mer kan du bedöma statistiken och justera din podcastlängd. Välj ett underhållande format som att intervjua olika människor eller anta ett annat tempo för din podcast för att hålla publiken uppkopplad. Genom att lägga till variation i din podcast kommer längden på ett avsnitt inte att spela eftersom din publik kommer att njuta av ditt innehåll. Det enda som bestämmer längden på en avsnitt är arten och kvaliteten på din podcast. Så tänk på det innan du bestämmer dig för hur lång varje avsnitt kommer att vara.

Podcast schema

Detta kommer att bestämma hur ofta du lägger ut nya avsnitt. Det är viktigt för framgången för din podcast eftersom den gör att din publik kan hålla kontakten och ivrigt vänta på nästa avsnitt.

Statistik visar att en podcast som lägger ut nya program varje vecka växer mycket snabbare än de som publiceras på något annat schema. Så du måste producera färskt material regelbundet för att tillgodose publikens förväntningar. Du måste också hålla dig till en kalender som hjälper dig att organisera ditt innehåll så att det möter publikens krav.

Steg 6: Välj din podcast-webbhotell

För att synliggöra din egen podcast i det digitala utrymmet måste du registrera dig hos ett värdföretag. Det är plattformar som lagrar dina filer och ger åtkomst till dina lyssnare, att ladda ner och prenumerera på din podcast.

Podcast-värdplattformar erbjuder olika funktioner och alternativ, men de följer en liknande metod för att lagra ljudfiler. För att välja rätt tjänst måste du utvärdera fem kriterier som hjälper din podcast att växa. Dessa inkluderar lagringsfunktioner, webbplatsintegrationer, målgruppsanalys, stöd för intäktsgenerering och sociala delningsfunktioner. Kostnaden och prenumerationsavgiften för varje webbhotell varierar beroende på de funktioner som den tillhandahåller. För förmåner som obegränsad lagring eller en webbdomän kan du behöva betala mer än den vanliga avgiften.

Här är några av de mest populära och pålitliga alternativen för din podcast:

BuzzSprout

BuzzSprout-hemsida

Det är den bästa podcast-värdplattformen där ute, vilket gör det enkelt för alla nya podcasters. Den har en enkel instrumentbräda och gränssnitt som gör att du kan få din podcast igång på nolltid.

BuzzSprout har alla funktioner som du behöver för att marknadsföra ditt innehåll på Internet. Dess grundläggande plan börjar på $ 12 per månad och erbjuder också ett gratis alternativ för att vara värd för avsnitt i 90 dagar.

PodBean

PodBean-hemsida

Det är en annan podcasting-lösning med idealiska verktyg som hjälper dig i alla stadier av podcastproduktionen. Med bra prisplaner och lättanvända funktioner för nya podcasters kan du inte gå fel med den här tjänsten.

Med $ 9 per månad som faktureras årligen får du tillgång till obegränsad lagring och bandbredd, webbplatsdomän, omfattande lyssnaranalys och en iPhone- eller Android-app.

Transistor

Transistor hemsida

Det är ett relativt nytt podcast-värdföretag men har gett sig ett riktigt namn på nolltid. Annat än värd för dina ljudfiler har det utmärkta verktyg för intäktsgenerering och analys. Utöver detta kan du också vara värd för flera podcast, anpassa din spelare och skapa en vacker webbplats.

Med transistors primära fokus på att växa din publik låter den dig importera din podcast från en annan podcasting-plattform utan problem. Det låter dig testa deras funktioner med en gratis 14-dagars provperiod, varefter den debiterar användarna $ 19 – $ 99 per månad.


Kolla gärna in vår bästa guide för podcasthotell om du vill utforska fler alternativ.

Steg 7: Förbered och gör en inspelning

Inspelning av podcast av hög kvalitet kräver ansträngningar och förberedelser både för innehållet och för att ställa in ljud / video för en podcast.

Förbereda en plan

Det första du behöver göra är att ta reda på en plan för ditt innehåll. Du måste närma dig podcasten med tron ​​för att göra den omfattande med kvalitetsinformation som håller din publik engagerad.

Oavsett vilken form av din show är, måste du förstå vilken typ av innehåll som din publik vill ha. Sedan måste du för varje avsnitt utvärdera vilka frågor dina lyssnare ställer, vilka problem de behöver adressera och vilken information de inte kan få någon annanstans, men din podcast. När du har utvecklat lösningar på dessa frågor måste du förbereda ett manus för hela avsnittet.

Skapa ett avsnitt manus

Podcasters håller ofta inte med om processen att skriva ett skript till en podcast. Huruvida det ska vara detaljerat eller ge en enkel översikt beror på innehållet i din podcast. Ett detaljerat skript kan hjälpa dig att skapa ett värdepapperat avsnitt som täcker alla saker med små risker för fel; det tar ofta bort spontanitet och ändrar formatet på din podcast.

För ett lättare manus räcker det bara med en samling kulpunkter för att skapa en engagerande podcast. Men nackdelen med ett lättare manus är att du kan glömma de viktigaste punkterna och börja upprepa dig själv. Om du frågar oss, tror vi att en enkel lösning är att börja med ett detaljerat manus och långsamt begränsa det för att göra det mer meningsfullt och effektivt. Med övningen kommer du att kunna hitta rätt balans mellan din inspelningsstil och typen av skript du ska skapa.

Inspelningsutrustning

För att spela in en högkvalitativ podcast kräver du den bästa podcastinspelningsutrustningen. Det finns många saker du kan köpa för att skapa en podcast utan att spendera enorma mängder pengar. Här är allt du behöver för att starta en podcast:

 • Mikrofon – Varje mikrofon kan låta dig spela in podcast, men det finns en viss kvalitetsstandard som du måste följa för att producera bra innehåll. Lyssnarna kan skilja skillnaden mellan en låg och en högkvalitativ mikrofon. Du kan slå upp mikrofoner på Internet och välja en i din budget. För att hålla sakerna enkla kan du börja med en USB-mikrofon som enkelt kan anslutas till din dator.
 • Digitala inspelare – Dessa enheter är praktiska när du spelar in en podcast med andra personer personligen eftersom det är svårt att spela in med mer än en USB-mikrofon ansluten till en enda dator. Ljudfilerna kommer att organiseras och lagras automatiskt på ett minneskort, som du sedan kan komma åt från din dator.
 • Dator – Alla Windows-datorer eller Mac fungerar för att spela in, redigera och ladda upp podcasten. Om du väljer att spela in direkt på din dator måste den ha rätt portar för USB-mikrofoner.
 • Hörlurar – De är en viktig hårdvara i din podcast-installation som hjälper dig att lyssna på inspelningarna så att du kan veta exakt vad du låter. De kan låta dig identifiera förbättringsområden och saker du kan ändra för att förbättra den totala kvaliteten på din podcast. Hörlurar används också för telefonsamtal om du tar emot samtal i en podcast för att engagera med din publik.

Inspelnings- och redigeringsprogram

Den sista komponenten i listan med podcastutrustning är att välja rätt programvara för podcastinspelning. Följande är några av de bästa podcast-programvarorna du kan välja för din podcastingkarriär.

 • Djärvhet – Det är en ljudredigeringsprogram med flera plattformar med kraftfulla funktioner. Människor har använt plattformen i decennier eftersom det är gratis att använda under en begränsad tidsperiod. Du kan använda Audacity för att spela in live-ljud via en mikrofon eller digitalisera ljudfiler från alla andra media. Det ger dig möjlighet att skapa 16-bitars, 24-bitars eller 32-bitars ljudbitar. Ljudklippen är också lätta att redigera. Men du kan inte ladda upp podcasts direkt från programvaran till en podcast-värdstjänst.
 • Adobe Audition – Det är speciellt utformat för podcastredigering. Den har avancerade verktyg som inkluderar en bakgrundsljudreduceringsfunktion, avancerad komprimering och mycket mer. Med ett högkvalitativt inspelningsalternativ på mer än 32 spår är det inte mycket programvaran inte kan göra.
 • Garage Band – Det är ett populärt val bland podcasters eftersom det ger ett brett utbud av fria podcastinspelningsprogramvarufunktioner. Du kan ta flera inspelningar och välja den bästa som ska delas med en podcastkatalog. De olika plugins som inspelningsprogramvaran erbjuder gör att du kan lära dig att göra en podcast ännu mer dynamisk och tilltalande för publiken.

Skaffa musik

Integrering av musik i introet för varje avsnitt av din podcast hjälper till att skilja ditt innehåll från och lägger lite känsla till det. De är vanligtvis korta voice-overs med musik som introducerar podcasten, värden eller tagglinjen för din podcast. Du kan spela in den själv eller välja vilken royaltyfri musik som finns tillgänglig på Internet.

Steg 8: Publicera ett avsnitt

Att publicera avsnitt betyder att ladda upp ljudfiler efter att ha redigerat dem och ge dem all nödvändig information. Men innan du laddar upp dem till en podcastvärd som du väljer måste du ta hand om några saker:

Redigera avsnittet

Redigeringen kommer att variera beroende på längden på ljudfilen du har spelat in och hur många personer du har haft på showen. Ju längre din inspelning är, desto mer tid tar det att redigera filen ordentligt och lägga upp den i en podcastkatalog. När du är klar med nödvändiga redigeringar måste du polera intro och utro för din show för att säkerställa konsistens över hela avsnittet. Tänk på att redigering av ljud kräver viss kunskap och övning, och i slutändan är ditt mål att förbereda det bästa ljudet för en podcast.

Exportera din MP3

Du måste publicera dina podcasts på en värdtjänst i MP3-format, särskilt på plattformar som har bandbreddbegränsningar. Vissa podcastvärdar debiterar extra om du lägger ut större filer. Därför bör du under exportprocessen hålla dina MP3-filer så små som möjligt – utan att kompromissa med kvaliteten. När du har exporterat MP3 måste du märka den med metadata, till exempel ditt podcastnamn, logotyp, beskrivning och webbplats-URL. Detta kommer att se till att din publik får all information de behöver om din podcast.

Publicera avsnittet

När du har konverterat din fil till MP3 och valt rätt podcast-värdplattform måste du ladda upp din podcast till den webbhotell. Värden är länken mellan dig och podcast-kataloger som iTunes och Google Podcasts. Du kan publicera podcasten på värden, eller du kan schemalägga den för att publicera vid ett senare datum. Håll din podcastton professionell men ändå kul att hålla lyssnarna engagerade.

Steg 9: Skicka till kataloger

När du har publicerat din podcast måste du välja en podcastkatalog som hjälper lyssnarna att upptäcka, lyssna och prenumerera på dina podcasts. Du behöver bara publicera en RSS-flödeslänk som du får från podcastvärd till katalogen du väljer. Du kan välja ett eller flera podcast-kataloger beroende på din strategi, men du måste välja dem klokt. Här är några av dina bästa alternativ:

iTunes

iTunes är den största podcastkatalogen, så det borde vara din första prioritet. Med sitt kraftfulla sök- och kategorisystem blir iTunes allt populärare för distribution av poddsändningar. Det kan exponera din podcast för nya lyssnare och låter dem betygsätta och granska din show. Det har inte bara populära podcast, utan ger också ranking på nya podcast varje dag, vilket gör det till en viktig katalog för din podcast-show.

Om du vill veta mer om hur du skickar din podcast till iTunes kan du hänvisa till vanliga frågor nedan.

Spotify

Det är en annan populär podcastplattform som är värd för många podcast. Eftersom det finns så många människor som redan använder Spotify för musik, har de poddsändningar som skickas in på Spotify fler chanser att få dragkraft och samla en enorm publik över tid. Det ger dig också en bra överblick över vem din publik är och vad de strömmar mest för att hjälpa dig att planera dina framtida avsnitt. Spotify skapades för att podcasters ska bli upptäckta, och med ständiga uppdateringar ser denna plattform till att fler lyssnar på din show.
Eftersom du redan har lärt dig hur du skapar en podcast kan du kolla in våra vanliga frågor nedan för att lära dig hur du laddar upp din podcast till Spotify.

Google Play Musik

Google Play Music har ett särskilt podcast-avsnitt som hjälper publiken att hitta och upptäcka nya podcast-program. Denna plattform rekommenderar podcast till lyssnare baserat på deras preferenser och vad de redan gillade. Dessutom tillåter det lyssnarna att pausa och plocka upp exakt var de slutade i avsnitten oavsett vilken typ av enhet de använder. Detta gör det till en användbar katalog för att nå ut till en omfattande publikbas som kan prenumerera på din show och ladda ner avsnitten för att lyssna offline.

Stitcher

Stitcher är den näst största podcastkatalogen och en annan utmärkt plattform för att din podcast kan upptäckas av människor. Det är därför endast en mobilapp att lyssna eller publicera podcast här; måste du ha appen på din mobila enhet. Dessutom ger Stitcher dig tillgång till miljoner lyssnare och en chans att ladda ner statistik som lyssningstid eller aktiva användare varje månad. Många lyssnar på program på plattformen, vilket gör det till nyckeln till din tillväxt om du planerar att hålla fast vid podcasting ett tag.

Blubrry

Det är en podcasting-community som ger podcasters kraften att tjäna pengar, nå fler målgrupper, få tillgång till lyssnaranalys och ljud- eller videopodcast. Blubrry har ett anmärkningsvärt digitalt gränssnitt där du kan skicka in din podcast, och lyssnarna kan lyssna och prenumerera på den. Att lista din podcast på denna plattform kommer att betraktas som fördelaktigt, och även om du inte bestämmer dig för att få deras tjänster kan du använda deras kostnadsfria konsultation.

Soundcloud

Det är en annan plattform för att ge din podcast mer exponering eftersom den når 200 miljoner unika lyssnare över hela världen över alla enheter och plattformar. Den har en smidig spelare och prenumerationsmodell som fungerar perfekt för en podcaster för att få mer publik. Om din podcast är centrerad på ett samhälle och du får massor av interaktion, kan denna plattform vara ett bra ställe att börja med.

Pocketcasts

Pocketcasts skiljer sig från andra podcast-kataloger med över 300 000 show för lyssnare som kan sökas med författarens namn. Det har investerat mycket i att utforma plattformen för att underlätta upptäcktsprocessen för lyssnarna. Dessutom har det gjort ett bra jobb med att erbjuda nya alternativ för podcast-lyssnare som kontinuerligt letar efter unika shower. Därför, som podcaster, ger plattformen möjlighet att få tillgång till ett massivt antal lyssnare och hjälpa lyssnare att upptäcka ditt innehåll.

Vanliga frågor

Vad är en podcast?

En podcast är en serie digitala ljudfiler som är baserade på ett specifikt tema eller ett ämne, publicerat på Internet för människor att lyssna på. Till skillnad från radioprogram kan du lyssna på poddsändningar när och var du vill. De kan nås på en dator, surfplatta eller smartphone genom att strömma eller ladda ner filen. Du kan också prenumerera på olika kanaler och få ett meddelande varje gång ett nytt avsnitt laddas upp.

Varför ska du starta en podcast?

Podcast är ett utmärkt sätt att nå ut till människor och få kontakt med en publik. Även de mest vardagliga ämnen kan omvandlas till spännande inlärningsupplevelser genom en podcast. Även om det låter som en komplicerad process kräver podcasting väldigt lite investeringar och är lätt att ta upp. En podcast låter dig ge kvalitetsinformation till din publik än någon annan digital plattform. Det ger en enorm möjlighet för podcasters att visa upp sin expertis och färdigheter inför hela världen.

En enhet att prata om ämnen som du brinner för är oerhört viktigt när du startar en podcast. Det hjälper till att bygga en publikbas från grunden och positionerar dig som expert i branschen. När du ökar din auktoritet över det valda ämnet lockar du fler och fler möjligheter, till exempel trafik för din webbplats. Detta gör det lättare för dig att sälja dina produkter eller tjänster till en större publik. Det är ingen hemlighet att det kan vara hårt arbete att skapa en podcast, men en önskan att odla långsiktiga relationer är relevant när det gäller att omvandla en podcast-idé till verklighet.

Hur lång tid tar det att ställa in en podcast?

Om du har rätt utrustning och du har kommit fram till podcast-värdplattformarna och de kataloger du vill skicka till, kan en podcastinställning slutföras på några dagar. Tidslinjen beror på dig och hur tidigt du vill ställa in den.

Hur mycket kostar det att starta en podcast?

Det finns inget tydligt svar på vad din podcast kommer att kosta dig eftersom det beror på vilken typ av utrustning som behövs för podcasten du väljer, värdplattform och vilken podcastkatalog du väljer. Så länge du har en dator kan du köpa allt du behöver för mindre än $ 100 och producera en högkvalitativ podcast. För den bästa utrustningen och en dyr värdplattform kan du räkna med att betala cirka $ 200 – $ 500 för en kvalitetspodcastuppsättning. Allt beror på dina krav, så låt inte kostnaden för podcasting hindra ditt beslut att skapa en podcast. Kom ihåg att det är ditt innehåll som är viktigt i slutändan.

Hur man startar en podcast gratis?

Du kan starta en gratis podcast om du redan har en dator, bärbar dator eller smartphone och en internetanslutning. Allt du behöver göra är att planera din podcast, välja en titel, börja spela in med den utrustning du har, skriva en fantastisk beskrivning för den, spela in din första avsnitt och redigera. Efter det kan du distribuera den till en gratis podcast-värdstjänst som Anchor, som sedan sprider den på en podcast-katalog. Du kan sedan tjäna pengar på dina podcasts genom sponsring, annonser, marknadsföring via affiliate, crowdfunding eller donationer.

Vilken utrustning behöver jag för en podcast?

Den nödvändiga utrustningen du behöver för en podcast inkluderar mikrofoner, hörlurar och en dator. Du måste investera i en bra mikrofon som kan ansluta till din dator eller bärbar dator via en USB-port. Hörlurar krävs för att kontrollera ljudkvaliteten och redigera eventuella irrelevanta ljudbitar från din podcast. Andra än dessa väsentligheter kan du köpa mikrofonställ, stötdämpare, hörlurar och förstärkare.

Hur lång tid ska podcasts vara?

Om du vill producera dagligt innehåll bör din podcast maximalt vara mellan 10 – 15 minuter, men om du planerar att ladda upp varje vecka, gör det 60 – 90 minuter.

Var laddar jag upp min podcast?

Om du vill att din podcast ska höras av världen måste du välja en värdplattform där du kan ladda upp den. Olika podcasters använder olika värdtjänster eftersom var och en erbjuder unika tjänster, priser och marknadsföringsfunktioner – det finns ingen en-storlek-passar alla tillvägagångssätt.

Det finns flera podcast-värdplattformar att välja mellan; vissa erbjuder extra funktioner, medan andra är väldigt enkla. Det bör åtminstone tillåta dig att locka fler lyssnare, dela din podcast på sociala medier och tjäna pengar på din podcast. Buzzsprout, Podbean och Transistor är några av de mest populära podcast-värdplattformarna med effektiva funktioner.

Vad är skillnaden mellan en podcast-värd och en podcast-katalog?

Du måste förstå syftet med ett podcast-flöde innan du följer skillnaden mellan en värd och katalog.

Podcast-flöde är en reglerad form av innehåll som lätt visas av andra webbplatser, applikationer och kataloger. Podcast-värdplattformen du väljer skapar automatiskt ett flöde för dig som innehåller alla nödvändiga koder för ditt innehåll. Detta gör det möjligt för användare att bläddra bland alla titlar, beskrivningar och komma åt rätt ljudfil när de väljer att ladda ner en podcast. Podcast-värden ger dig en unik feedlänk för din show som du kan ta till den katalog du väljer, dvs Apple Podcasts eller Spotify.

Värdplattformen och podcastkatalogen är två olika platser där den förra publicerar showen och hjälper podcasteren att ta den till en katalog. Däremot hjälper den senare till att avslöja showen för sin publik och hjälper till att bygga ett samhälle.

Hur mycket pengar tjänar podcasters?

Topp podcast kan enkelt tjäna mer än en miljon dollar per år. The Daily Podcast av The New York Times samlade över 10 miljoner dollar i reklam under 2018. Genom att företag spenderade 497 miljoner dollar på podcast-reklam förnekar det inte den enorma pengar att skapa en framgångsrik podcast. Joe Rogan Experience-podcasten gör runt 75 000 dollar per avsnitt, medan “This American Life” påsar minst 50 000 dollar per avsnitt.

Hur marknadsför jag min podcast?

Att marknadsföra och distribuera din podcast på den bästa podcast-plattformen är nyckeln till en framgångsrik podcastingkarriär. Statistik visar det 70% av lyssnaren kommer via iTunes och andra inbyggda appar. Så för det första, försök att få din podcast på iTunes och Google Podcasts.

Därefter använder du kraften i sociala medier för att sprida ordet om ditt nästa avsnitt. Skapa delbara citat, dela video- eller ljudavsnitt för att göra publiken upphetsad och göra Instagram-berättelser för att visa människor vad som händer bakom kulisserna för att fascinera dem. Du kan också arbeta med podcatchers och aggregatorer som samlar och spelar podcast för en stor publik, vilket kan hjälpa dig att upptäcka fler alternativ. Några populära inkluderar Stitcher, Podcast Addict, och TuneIn.

Hur man laddar upp en podcast till Spotify?

Ja, det kan, och du bör lägga det där omedelbart. Det fantastiska med Spotify är att det har en separat sektion avsedd för podcast. Du måste helt enkelt skapa ett konto om du inte redan har ett, skapa en och komma igång.

Klicka på fliken “Komma igång” och klicka sedan på sidan som säger “Lägg till din podcast.” Du kan då bli ombedd att läsa villkoren innan du fortsätter till din LLC (eller din podcast / företagsnamn) och klicka sedan på “Fortsätt.” Du kommer då att behöva lägga in ditt RSS-flöde. När all information är korrekt, på höger sida av sidan, ser du titeln på din podcast, din logotyp och beskrivning. Du måste “Lägg till podcastinfo” på sidan, välja land, språk, tillsammans med kategorin för din podcast och webbhotelltjänst. Klicka på “Nästa” och granska alla detaljer. “Skicka” och kan behöva vänta i 2 – 5 dagar innan ditt konto registreras på Spotify. För de flesta kontoinnehavare görs processen inom några timmar. Kom ihåg att Spotify inte skickar ett e-postmeddelande eller ett meddelande när processen är klar. Så du måste kontrollera listan för att se om ditt konto har skapats eller inte. Så snart kontot har skapats kan du börja ladda upp dina podcasts!

Hur man laddar upp en podcast till iTunes?

iTunes är ännu enklare än Spotify! Det är också det perfekta sättet att se till att majoriteten av dina lyssnare kan komma åt dina podcasts. Att skapa ett konto och ladda upp ditt innehåll på iTunes är lika enkelt som ABC. Så här kan du komma igång.

När du har spelat in din podcast, redigerat den och valt den bästa podcast-värdplattformen, hämta din RSS-flödeslänk eller URL och spara all information någonstans säkert. Ladda ner iTunes-appen och skapa ett konto. När kontot är konfigurerat, ladda upp din podcast på Podcasts Connect och vänta på godkännande från iTunes. Ja, det är det!

Hur lägger jag min podcast på Stitcher?

Stitcher och TuneIn är andra plattformar som du kan använda för snabba uppladdningar av podcast. De är enkla att använda, och med dem kan du utöka den lyssnande cirkel du har för dina podcasts och förbättra din synlighet. För att bli en avsändare på Stitcher måste du bli en innehållsleverantör och skapa ett konto. “Logga in” på ditt nya konto och klicka på “Lägg till program” som finns längst upp på sidan i navigeringsfältet. Du kommer att behöva lägga till ditt RSS-flöde och dela dina detaljer. Acceptera villkoren och tryck sedan på knappen ‘Fortsätt’. Se till att granska din information innan du ansöker. Du måste vänta på godkännandet som tar någonstans mellan 3 – 7 dagar. Stitcher-appen godkänner alla program manuellt, så du kanske måste vänta lite. Men väntan kommer att vara värt det!

Hur laddar jag upp min podcast på Google Play Musik?

För att skicka din podcast på Google Play Music måste du besöka portalen och klicka på knappen “Lägg till en podcast”. Sedan måste du klistra in podcastens RSS-flödesadress och klicka på skicka. När du har skickat in ditt RSS-flöde måste du verifiera ägandet via din e-post. Se därför till att det är uppdaterat. När du har verifierats är du redo att granska och publicera din podcast efter noggrann kontroll. Om allt ser bra ut kan du trycka på “Publicera podcast” och sedan vänta på att någon ska granska det innan det levereras manuellt.

Hur laddar jag upp min podcast på Blubrry?

Blubrry tillåter att skicka podcasts i sin katalog via PowerPress-plugin-programmet, som är gratis, lätt att använda och optimerat för alla dina podcast-behov. Allt du behöver är en titel, beskrivning, nyckelord för Blubrry-spårning och webbadressen för ditt specifika program. När du har skickat in din podcast måste du vänta på godkännande, där någon kommer att granska den.

Hur laddar jag upp min podcast till PocketCasts?

För att starta Pocketcasts behöver du bara gå till deras inlämningssida, kopiera och klistra in RSS-flödeslänken i typrutan och klicka på Skicka. Efter godkännande får du en delbar länk för att gå runt så att folk vet att din podcast nu är tillgänglig.

Hur laddar jag upp mina podcasts på Soundcloud?

Det är extremt enkelt att skicka in din podcast på Soundcloud, som börjar med att skapa en profil med en aktiv e-postadress. När du har slutfört din profilinformation lägger du till en beskrivning till dina podcast- och sociala medielänkar. Gå till innehållsinställningssidan och välj en kategori och språket för din podcast. Kolla in standardinställningen för överföring och spara ändringarna. Du kan nu skicka dina podcasts till SoundCloud.

Slutsats

Du kan lära dig att starta en podcast och hålla den framgångsrik med all information som presenteras i vår guide. Börja med en plan, välj ett tema för din podcast och ställa in nödvändig utrustning för att börja spela in din podcast. När du skapar en podcast är det en bra idé att bli bekväm med den utrustning du planerar att välja för att undvika problem under inspelningen. När du har producerat ett avsnitt väljer du en podcast-webbhotell och skickar den till katalogen för att nå ut till din publik.

Om du fortfarande har några frågor om att starta en podcast, kontakta oss idag!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked