Hur man startar en matblogg

1997, när Jeff Lim och Bob Okumura lanserade Chowhound, foodblogging var officiellt född!

Att starta en matblogg är inte en svår uppgift, men skrämmande kan det tyckas från början. Många matbloggar är värda av människor som kan vara experter i köket men är nybörjare när det gäller teknik.


Om de kan lära sig att starta en matblogg, kan du också göra det!

Att bygga en matblogg är billigt och genomförbart oavsett hur gammal du är eller var i världen du är ifrån. I vissa fall är kostnaden för att starta en matblogg mindre än det totala priset på ingredienserna. Matbloggar är trendiga idag, och därför har de potential att tjäna en stadig inkomst.

Matblogging ger möjligheter att ha kul, träffa intressanta människor och finslipa kulinariska färdigheter. Många undrar hur de kan bli framgångsrika matbloggarer. Den här guiden förklarar hur du gör den på egen hand.

Fyra enkla steg för att starta en matblogg

 • Välj ditt innehållshanteringssystem (CMS)
 • Välj ditt domännamn
 • Webbhotellkontoinställning
 • Tips för framgångsrik matbloggning

När du startar din blogg är det lätt att bli avskräckt av mängden information på internet; Det kan vara svårt att räkna ut tekniska detaljer. Men vi är här för att göra det enkelt. Lär oss hur du kan starta en matblogg ASAP.

cms

Välj ditt innehållshanteringssystem

Att arbeta med kod kräver mycket teknisk kunskap. Men oroa dig inte för det eftersom idag kan matbloggarna använda ett interaktivt visuellt gränssnitt för att bygga, hantera och lägga till innehåll till en blogg utan att behöva oroa sig för de tekniska aspekterna.

Ett innehållshanteringssystem tillgodoser dessa specifika behov hos bloggare. Det gör att de kan ladda upp, flytta, ändra storlek, kopiera, klistra in och länka delar av sin blogg. Det finns många innehållshanteringssystem där som Joomla, Blogger och Drupal, men det mest populära och allmänt accepterade CMS är WordPress. Det är därför denna guide kommer att lära hur man startar en matblogg med WordPress.

WordPress är det mest använda CMS globalt. Enligt information sammanställd av W3techs, WordPress har 59,9% marknadsandel

Anledningen till att WordPress har valts i den här guiden är att det sedan 2009 har varit en av de mest populära bloggplattformarna i världen. Det ger alternativ för obegränsad kreativitet och erbjuder fantastisk funktionalitet. WordPress har en mycket anpassningsbar plattform som fungerar bra med matbloggar och kan hjälpa till att skapa en webbplats också. Att veta hur man kodar och design kan vara en bonus, men det är inte nödvändigt att bygga en matblogg.

Välj ditt domännamn

webbplats-procentsatser

Att välja ett namn på bloggen kräver noggrant övervägande. Olika detaljer måste beaktas när man namnger en matblogg. Till exempel måste det vara unikt och återspegla bloggarens stil och personlighet. Utöver det måste det ge en ledtråd om vad webbplatsen handlar om.

Här är en snabb guide till hur matbloggarna kan finjustera sitt val av domännamn:

 • Håll det kort. Målgruppen kommer bättre att komma ihåg korta, enkla och kortfattade webbadresser i en matblogg.
 • Det unika med ett domännamn spelar en viktig roll för att göra det minnesvärt. Namnet på en blogg måste stå ut för alla, även de som aldrig har besökt den.
 • En synlig stark koppling mellan namnet på bloggen och grundaren är avgörande för att upprätthålla konsistensen i meddelandena. Läsare, tittare och publiken i allmänhet föredrar att känna en äkta koppling till de personligheter som driver matbloggarna.

Rekommenderat verktyg:

En av våra favoritvärdar som fungerar bäst för matbloggdomäner är Bluehost. Det har möjlighet att skapa en ny domän GRATIS, använda en befintlig och skapa en senare.

Webbhotellkontoinställning

hosting-leverantören

En webbhotell är en tjänst som håller webbplatser tillgängliga dygnet runt på alla enheter. När domännamnet är klart är nästa fas av att starta en matblogg att hitta den bästa webbhotell för blogg och skapa ett konto med dem.

En del människor föredrar en engångsavtal för både en domän och som värd. Att kombinera de två är det rekommenderade sättet att få ut det bästa av en webbhotell och öka genomförbarheten för matbloggar.

First Site Guide tar ett särskilt intresse för att bestämma de bästa hostingtjänsterna och Bluehost är det rekommenderade alternativet för att få domännamn och hostingtjänster.

Bluehost erbjuder en rättvis affär som inkluderar en gratis domännamn och en trettio dagars återbetalningsgaranti. Detta webbhotellföretag är känt som “ett av världens bästa och ljusaste” av WordPress.org. Det gör det till ett utmärkt val för alla matbloggarer.

Bluehost är det enda webbhotellföretaget rekommenderas av WordPress

WordPress Bluehost

Att registrera sig för webbhotelltjänster är en enkel process och vi har detaljerat det steg för steg för Bluehost.

Obs: Andra webbhotelltjänster kan ha en något annan kontrollpanel. Installationsprocessen kommer dock att bli liknande.

Steg 1: Kom igång

Bluehost erbjuder en exklusiv affär för att hjälpa bloggare att starta de bästa matlagningsbloggarna. Klicka på “Kom igång nu” på Bluehost-hemsidan för att starta bloggen.

Steg ett

Steg 2: Prenumerera på rätt plan

Bluehost erbjuder en mängd olika bloggalternativ, men nybörjare är bättre att välja basplanen. Det är möjligt att uppgradera paketet senare när din blogg växer.

Även om Grundplanen har några begränsningar, erbjuder den allt en ny bloggare kan behöva för att få en bra start.

En annan webbhotellplan som finns på Bluehost är Pro Plan, som liknar Plus-planen men ger bättre prestanda i jämförelse. Detta är ett avancerat paket som passar för rutinerad matbloggar.

Steg två

Steg 3: Välj ditt domän

Som nämnts tidigare är det avgörande för en matbloggs framgång att komma med ett namn på din blogg som är kreativ och iögonfallande. Ett domännamn kan göra eller bryta en bloggares karriär och Bluehost tillhandahåller allt som en matblogger behöver för att komma på rätt spår.

Förutom att vara värd för din webbplats fungerar Bluehost också som ett verktyg som kan hjälpa dig att komma med domännamn under registreringsprocessen. Prova olika kombinationer och lek med de tillgängliga alternativen innan du skriver den slutliga titeln i den givna rutan.

Detta kan hjälpa dig att välja de bästa bloggdomänerna. Om namnet du valt inte är tillgängligt, kommer Bluehost att visa dig en ytterligare lista med liknande domännamn att välja mellan. Att göra en matblogg med ett riktigt namn blir lättare med sådana faciliteter till hands.

steg tre

Steg 4: Registrera ditt domän

Nu är det dags att registrera det valda domännamnet för bloggen. Bekanta dig med detta formulär och se till att du har all nödvändig information tillgänglig när du vill fylla i den.

Det kräver användarens personliga, affärs- och faktureringsinformation för att skapa ett konto. Bluehost garanterar säkerheten och sekretessen för delad information så att du kan tillhandahålla bankinformation utan att oroa dig för mycket.

steg fyra

Steg 5: Betalning

Budgetering är en integrerad del av att lära sig att starta en matblogg.

12-månaderspaketet är det billigaste alternativet för att skapa en blogg. Men för matbloggarna som letar efter ett långsiktigt åtagande är paketen tjugofyra månader och trettiosex månader de mer ekonomiska alternativen. Ju längre ett paket, desto lägre kostar det varje månad.

Det är inte obligatoriskt att välja paketfunktioner vid denna punkt; en bloggare kan lämna rutorna tomma för nu och återvända till sidan senare när de behöver de nya funktionerna för deras matblogg.

steg fem

Markera rutan “Villkor och bestämmelser” och återgå till Bluehost-hemsidan. I det övre högra hörnet finns en inloggningsknapp. Ange domän eller användarnamn och lösenord. När du har loggat in, hitta WordPress-ikonen och klicka på “snabbinstallation.” Intyg kommer att skickas via e-post strax efter det.

Steg 6: Ställ in ett lösenord

Nästa steg i hur man startar en matblogg är att skapa ett starkt lösenord som inte lätt sprickas. Detta kan förhindra cyberattacker och intrång i integriteten.

Ett säkert lösenord är minst elva tecken långt och innehåller symboler, siffror, versaler och gemener. När lösenordet har skapats klickar du på “Villkor och bestämmelser” och klickar sedan på “Nästa”.

Steg sex
Steg sex

Steg 7: Logga in

Efter att du har bekräftat lösenordet kommer sidan att visa ett meddelande om framgångsrikt skapat lösenord och visa en inloggningsknapp. Klicka på det och ange användarnamn eller domän och lösenord för att logga in på kontot.

Steg sju

Steg 8: Välj ditt tema

När du är inloggad på kontot visas en sida med flera teman för en matblogg. Bluehost tillhandahåller en rad standard WordPress-teman, som alla har potential att göra en blogg visuellt tilltalande.

Dessa teman kan alltid ändras senare, så det här beslutet har inga permanenta effekter. Man kan alltid välja ett annat tema från WordPress.org temakatalog.

Steg åtta

Steg 9: Börja bygga

När temat har valts är det dags att börja bygga matbloggen. Logga in på WordPress-instrumentpanelen, klicka på “Börja bygga” och fortsätt.

Steg nio

Steg 10: Ställ in din webbplats

Efter att du har loggat in på WordPress-instrumentpanelen visas en “Välkommen” -sida med två alternativ att välja mellan: personlig webbplats och företagssidan.

Det kommer också att finnas ett annat alternativ som säger ”Jag behöver inte hjälp” för fall där Bluehost inte behöver behöva för att göra matbloggen.

Steg tio

Steg 11: Tillgängliga alternativ på Bluehost för skapande av webbplatser

Om en bloggare behöver hjälp från värdtjänsten, erbjuder de ett brett utbud av alternativ för att hjälpa dig hitta den information du behöver. När du utforskar alla tillgängliga alternativ klickar du på “Bluehost” längst upp till vänster i navigationsmenyn.

Det kommer att leda till en sida full av alternativ med olika flikar och olika verktyg för att skapa en matblogg. Klicka på “Starta” för att skapa en webbplats, så öppnas en sida som ber om webbplatsens namn och beskrivning. Ställ in titel och beskrivning för besökarna att se.

Steg elva
Steg elva

Grattis!

WordPress-bloggen är upprättad och den är klar att användas. Grunderna för att starta en matblogg har behandlats och nu är det dags att skapa en layout, tema och designa en matblogg.

Tips för framgångsrik matbloggning

blogging-tips

När en blogg lanseras är det flera saker man måste ta hänsyn till. Här är några tips om hur du gör en matblogg på rätt sätt:

 • Planera dina bloggar och upprätthålla ett konstant flöde av inlägg. Vara det dagligen eller varje vecka, men se till att du har en förutbestämd innehållsplan att följa.
 • Ställ in en ton, stil och röst som är unik för bloggen. Det ska vara naturligt, läsbart, smältbart och framför allt vänligt.
 • Håll titeln, URL-länken och namnet eller rubriken på samma sätt när du skriver ett recept. Avstå från att infoga ytterligare information i dessa. Det hjälper läsarna att identifiera innehållet och sökmotorerna rangordnar det högre.
 • Konsekvens är nyckeln. Växla inte vägbeskrivningar i ett innehåll. Till exempel börjar många innehållsskapare ofta med “instruktioner” och skiftar sedan till “riktningar” och gör det senare till “metoder”. Behåll en enhetlig struktur så att publiken inte blir förvirrad. Det kan påverka rankningen av en blogg
 • Gör en innehållsöversikt och håll dig fast vid den. Dela upp matbloggen i avsnitt beroende på ämnen i planen. Och förbli relevant för respektive problem medan du bloggar för varje avsnitt. Till exempel måste en receptblogg innehålla innehåll relaterat till matlagningsmetoder.
 • Den ideala längden på en artikel är tre hundra till sjuhundra ord för en blogg.
 • Användning av ett plugin för listor rekommenderas för att ge ett bättre intryck och tydlighet – vare sig det är en lista över ingredienser i bakbloggar, eller steg i en process.
 • Innan du laddar upp foton är det viktigt att namnge filerna på rätt sätt. Om det finns flera foton att visa steg eller enskilda rätter, bör deras filtitlar innehålla steget, måltidets namn och inläggets specifika ämne.
 • Bilden av den slutprodukten som pratar eller undervisas om bör vara det presenterade fotot på inlägget.
 • Användningen av nyckelord i huvudtaggarna och de första tjugofem orden i artikeln låter läsaren veta vad de håller på att läsa.
 • Undvik att kopiera innehåll, recept eller bilder från en annan matblogg. Om ett visst recept verkar tilltalande är det bättre att prova det och ge det din twist istället för att riskera plagierande innehåll.

Ämneidéer

Writers block är alltför vanligt bland bloggare, och matbloggarer är inte annorlunda, de kan också ta slut på ämnen för att diskutera.

Motivationen för matbloggning

“Mat är min passion”
88%
Att ge mig ett namn i matvärlden
49%
Att ha en röst så att jag kan säga vad jag vill säga
48%
Att skriva är min passion
44%
I hopp om att förvandla min blogg till ett jobb
41%

Men oroa dig inte; Vi kom med några idéer för att starta den kreativa processen. Prova följande:

 • Gå igen och remix recept
 • Prova säsongs- och regionalmat
 • Internationella rätter
 • Restaurang, produkt, kokbok eller marknadsrecensioner
 • Hur man väljer elementen i en festlig måltid
 • Köketips och tricks
 • Matlagningskurser, kurser och ackrediteringar
 • Nya erbjudanden, rabatter, kuponger och försäljning

Förutom text kan användningen av bilder, videor och länkar göra innehållet mer interaktivt, engagerande och tilltalande.

Lockande grafik

Att ge levande bilder av mat med recept och annat innehåll är avgörande för att hålla publiken intresserad av bloggen. Läsarna lockas till tilltalande bilder som matfotografering och tydliga illustrationer.

Det är bekvämt att ta anständiga bilder på mat även för en nybörjare i fältet om följande råd beaktas:

57% av Pinterest användare interagerar med matrelaterat innehåll, kategori 1 med innehåll och det är den främsta källan för hänvisningstrafik för matbloggar
 • Håll belysningen enhetlig. Undvik onödiga skuggor, suddiga områden eller skarpa kontraster.
 • Rengör bordsskivan och undvik att lägga till extra element i bakgrunden eftersom det kan distrahera tittarna från huvudobjektet.
 • Att ta bilder av stegen är viktigt men avstå från att överdriva det. Till exempel behöver man inte fånga ytterligare en äggula till blandaren, men det allmänna steget med knådning måste visas visuellt.
 • Kartlägga mentalt de steg som behöver fotograferas och skriv dem ned som en påminnelse för att förhindra att man måste upprepa för fotografiets enda syfte.
 • Försök att upprätthålla konsistensen i det visuella genom att hålla fokusavståndet och belysa detsamma för alla bilder om inte makro- och mikrodetaljer i maten behövs.
 • Håll redigeringen minimal. Justera nivåerna och skär ut distraherande objekt i bilden.
 • Den perfekta upplösningen för fotona är 72 dpi. Det uppfyller kraven på webben och tar inte lång tid att ladda.
 • Spara som .jpg- eller .png-format fungerar bäst när det gäller rendering online.

Om bilderna behöver ändras efter att ha laddat upp till bloggen, finns alternativ för att rotera, beskära, ändra storlek och byta namn direkt från WordPress-instrumentpanelen..

Exempel på bästa matbloggar

Att göra en utmärkt matblogg kräver engagemang, övning och tid.

Bästa matbloggar

Och om det finns något behov av strävan och riktning finns det mycket att hitta på nätet. Kolla in de populära matbloggarna som riktar sig till olika nischer:

Bästa veganbloggar

Det finns också veganmatbloggar om vegansk matlagning, som:

Åh hon lyser

förbi Angela

Oh She Glows - Skärmdump av webbplatsen

Hälsosam strävan

förbi Leanne

Healthful Pursuit - Skärmdump av webbplatsen

Bästa Vegeterian Bloggar

Det finns vegetariska bloggar där ute som fokuserar på vegetarisk mat. Två av de bästa vegetariska matbloggarna är:

Archana’s Kitchen

förbi Archana

Archana's Kitchen - Skärmdump av webbplatsen

Vanliga frågor

Vanliga frågor som ställts av de flesta som betraktar matblogg som en karriär har behandlats här.

Hur mycket kostar det att starta en matblogg?

Inledningsvis behöver en matblogg inte vara dyr. Det är bättre att börja med WordPress istället för att spendera tusentals dollar på en anpassad webbplats.

Få värd och domän för så lite som $ 2,75 per månad för en fantastisk start på din blogg.

Installation av WordPress är gratis, även om det är en värdefull investering att få ett premiumtema som är utformat uttryckligen för en matblogg. Det sparar tid som krävs för anpassning av hela temat. Det finns en god chans att ett premiumtema kommer att innehålla element som behövs för att driva en framgångsrik matblogg.

Vad ska jag blogga om?

Det är bäst att blogga om saker du älskar och vet bäst. Det visar äkthet, och läsarna kan förstå innehållets originalitet. Äkta representation av din personlighet lockar rätt publik och håller dem runt.

Det gör det möjligt för matbloggaren att visa upp sin skicklighet och personlighet. De flesta älskar berättelser, bilder, videor och unika recept.

Följande innehållsidéer kan hjälpa matbloggarna att locka massor.

 • Originalrecept
 • Restaurangrecensioner
 • Näringsfakta
 • Kändis matvanor
 • Nyheter om mat och restauranger i en specifik region
 • Innovativa tips och tekniker för matlagning

Undvik att kopiera eller snurra artiklar och recept som finns online. Människor och sökmotorer kan känna om innehållet är originalt eller inte, och det kan leda till allvarliga konsekvenser.

Hur marknadsför jag min matblogg?

Främjande är en steg för steg-process som kräver noggrann planering och strategi. En matblogger måste lära känna sin nisch genom forskning och ändra sina marknadsföringsinsatser i enlighet därmed. Det finns flera kanaler man kan använda för betalda samt organisk marknadsföring.

Såsom word of mouth, Facebook-annonser, YouTube-kanaler, e-postmarknadsföring, gästpost, influensermarknadsföring och sökmotoroptimering för vissa sökord. Det är viktigt att ha en plan innan du börjar – annars är det ett spel.

Hur framgångsrika är matbloggar?

Med seriös ansträngning kan matbloggar engagera miljontals användare online och tjäna tusentals dollar per månad.

Bortsett från Pinch of Yum, finns det otaliga andra framgångshistorier för matbloggarna som bevisar hur lukrativ affär det är. Två bra exempel på framgångsrika bloggar är Budgetbyten och Smitten Kitchen – och dessa är inte ens de bästa.

Hur får matbloggarar betalt?

Det finns många sätt en matblogger kan tjäna pengar på. Några av dessa listas nedan.

 • Gå med i annonsnätverk – Dessa gör det möjligt för webbplatsägare att visa riktade annonser till sina läsare. Ju fler visningar ett inlägg får, desto mer pengar tjänar det.
 • Sälj annonsutrymme – Matbloggar har gott om utrymme för annonser på sina sidor. Att sälja eller hyra dessa utrymmen till marknadsförare kan vara lönsamt.
 • Sponsrat innehåll eller gästposter – Människor, företag eller varumärken kanske vill bli med i en matblogg när den får följande. I dessa fall betalar de en bloggare för att publicera sitt innehåll på bloggen.
 • Affiliate-program – En bloggare rekommenderar en produkt eller tjänst genom bloggen och tjänar en provision för varje försäljning som görs genom den.
 • Sälj en kokbok eller en e-bok – En populär, skicklig eller erfaren matblogger kan bli författare och sälja sitt arbete genom sin blogg.
 • Erbjuda medlemskapsprogram – En bloggare kan direkt betala för åtkomst till sitt innehåll på prenumerationsbaser.
 • Matfotografering – En skicklig matfotografer kan tjäna genom att sälja rättigheter till sina foton.

Invester lite av din tid och erfarenhet i att upptäcka nya sätt att tjäna igenom din blogg. Det är möjligt att hitta nya sätt att tjäna pengar unika för en viss blogg.

Hur mycket pengar kan du tjäna med en matblogg?

Matbloggning kan antas som en hobby eller ett heltidsjobb. Resultaten beror på hur mycket tid, resurser och färdigheter matbloggaren har. Ju mer man måste investera, desto högre avkastning på investeringen.

Att tjäna några tusen dollar per månad är inte ett problem för populära matbloggar. Huffington Post rapporterade att duon bakom “Pinch of Yum” – Lindsay och Bjork Ostrom – tjänade $ 802 144,55 år 2016.

Men inte varje matblogg tjänar så mycket. Till exempel tjänade samma duo av Pinch of Yum bara $ 20 under deras första månad. Därför är det viktigt att komma ihåg att de första månaderna av bloggning kommer att vara en uppåtgående kamp.

En matmyr har potential att tjäna hundratals dollar per månad efter ett år med konsekvent bloggkvalitet.

Användbara resurser

 • Lär dig hur du använder WordPress (med videohandledning)
 • Hur man skriver och skapar bra blogginnehåll
 • Hur man marknadsför din blogg och dess innehåll
 • Hur man tjänar pengar på din blogg
 • Matbloggarer vi intervjuat

Slutsats

Nu när grunderna i hur man startar en matblogg är tydliga är det dags att börja blogga. Förbered innehållet, bli social och bli viral – det är allt som krävs för att börja få mer trafik och tjäna pengar på en matblogg.

Att uppnå framgång i världen av matblogging kan öka någons förtroende. Det är en berikande upplevelse att interagera med andra matbloggarer, upptäcka nya trick och prova recept.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map