Hur man hittar gratis bilder för din blogg

Äldre internetanvändare kanske fortfarande kommer ihåg webben som bara fokuserade på det skrivna ordet. Internet började som ett textdrivet medium och det var definitivt inte visuellt tilltalande. Även om människor älskade bilder kunde de helt enkelt inte arbeta med dem online på grund av långsam internethastighet och ännu inte utvecklad teknik. Och för att vara ärlig var digitala bilder inte så bra då.


Idag är det omöjligt att föreställa sig en webbplats utan visuella medier. Digitala bilder i alla slag har översvämmat internet, och du kan till och med söka på webben bara efter bilder. Bör vi prata om vad Instagram är? Och även om fotografier kan vara det första du kommer att tänka på, det finns faktiskt många olika format du kan använda på din blogg. Det finns infografik, grafiska illustrationer, scheman, tabeller, skärmdumpar, trådramar …

Vad är vikten av bilder för din blogg?

Människor bearbetar visuell information mer effektivt än text
ögon
Våra ögon kan registrera 36 000 visuella meddelanden per timme

En nybörjare blogger kan lätt glömma att ta med bilder i sina inlägg. När du fokuserar på vad du ska skriva och hålla din nya webbplats i ordning kan hantering av extra media verkar överväldigande. Men om du ignorerar bilder gör du ett stort misstag! Varför? Tja för det första är 65 procent av människorna visuella elever och 90% av informationen som kommer till hjärnan är visuell. Artiklar med bilder får också mycket fler vyer än de utan en. Om det inte räcker, här är några fler skäl till varför bilder är viktiga för din blogg:

visuell scen
Vi kan få känslan av en visuell scen på mindre än 1/10 av en sekund
hjärna
Visual behandlas 60 000 gånger snabbare i hjärnan än text
näthinnan
40% av nervfibrer är kopplade till näthinnan
 • Visuellt tilltalande – Så snart du sätter in den första bilden i ditt inlägg kommer du att inse hur artikeln plötsligt blev bättre. Naturligtvis kommer det att vara sant om du har använt rätt bildtyp och om det är relaterat till innehållet. Bilder kan också användas som textavbrott, så att läsarna kan vila sina ögon efter några stycken svartvit text. Detta kommer att göra inlägget mer attraktivt och längre.
 • Sociala media – Att dela på sociala medier är något du måste göra om du vill lyckas med din blogg. Så när du delar en artikel kommer sociala mediesajter att ta bilder direkt från din artikel. Du vill inte dela ett inlägg utan media eftersom det kommer att se oprofessionellt, ganska tråkigt och det kommer lätt att rullas bort av många användare.
 • Sökmotortrafik – har du lagt märke till att Google och andra sökmotorer tillåter dig att söka efter bilder? Tja, om du använder bilder på din blogg kommer andra människor att kunna stanna vid din webbplats bara för att de hittade ett foto på en sökmotor. Fantastiskt, är det inte?
 • Enklare förståelse för komplex information– ibland kommer en enkel bild att tjäna för utbildningsändamål eller för att förklara något mer detaljerat. Istället för att skriva hela stycket med texten kan du helt enkelt visa en bild.

Vad INTE ska göra när du söker efter bilder på din blogg?

Det är avgörande att du använder bilder på din nyskapade blogg, men du måste göra det på rätt sätt. Även om det är lätt att ladda ner alla bilder du snubblar till är det ett stort nej! Innan vi visar dig hur och var du kan hitta de bästa fotona för din blogg, låt oss visa dig vad du inte ska göra.

Sök inte på Google

påföljder för upphovsrätt
I USA kan påföljderna för brott mot upphovsrätt variera mellan $ 200 och $ 150 000 och kan eventuellt innehålla ett fängelse, så det är mycket viktigt att se till att du har tillåtelse att använda alla bilder du publicerar på din webbplats. I själva verket stämdes Goodreads bara för $ 150 000 för ett foto av ett obskur pojkband som en användare laddade upp till deras webbplats.

När människor inser vikten av bilder är deras första steg vanligtvis att gå till Google-bildsökning och börja leta efter ett specifikt nyckelord. Stanna där! Innan du gör samma sak bör du notera att de flesta av bilderna i Google-sökning kan vara upphovsrättsskyddade. Vilket innebär att om du bara tar en bild från en känd eller okänd källa stjäl du den faktiskt och du kan få konsekvenser för det. Beroende på vilken bild och källa du har stulit den från, kan du drabbas av påföljder och till och med rättsliga åtgärder mot dig, så tänk två gånger innan du använder slumpmässiga bilder som finns på Googles bildsökning. Och glöm inte att göra allt du kan för att hindra andra från att stjäla innehåll från din webbplats.

Hotlink inte

Hotlinking är en praxis som låter dig ladda en bild från en annan källa. Så istället för att vara värd för en bild på din egen webbplats (server) laddar du den direkt från en annan webbplats. Och det betyder att den använder bandbredden på en annan webbplats som kostar dem pengar. Det är som att titta på en fotbollsmatch från en närliggande byggnad utan att betala för en biljett för att komma in på stadion.

Dessutom kan en hetlänkad bild tas bort eller ändras på webbplatsen som den härstammar från så att du omedvetet kan visa något som du inte ville. I stället för att vara försiktig med hotlinking föreslår vi att du aldrig hotlink-bilder i första hand!

Olika sorters bildlicenser

Innan du börjar leta efter bilder till din blogg bör du förstå olika typer av bildlicenser. Även om det finns många webbplatser som erbjuder bilder för nedladdning, fungerar de under olika licenser:

 • Rättigheter hanteras – bilder med denna licens kan vanligtvis bara användas en gång per betalning. Det är de dyraste bitarna, men vanligtvis det bästa du kan få.
 • Vinstfri – kräver att du betalar en avgift för en bild som du sedan kan använda var som helst och så många gånger du vill. Många webbplatser erbjuder prenumerationer och säljer bilder i paket.
 • Creative Commons Zero – helt gratis bilder som kan användas av vem som helst. Vissa webbplatser kräver att du nämner fotografen, så glöm inte att kontrollera reglerna innan du laddar ner.

Även om detta är den vanligaste licensen, observera att varje webbplats förbehåller sig rätten att ändra reglerna. Så det finns faktiskt många fler alternativ till populära licenser, och du bör alltid läsa reglerna innan du betalar och laddar ner bilder.

Rättigheter hanteras

lagerbild
Använd alltid officiella lagerbildsidor. Annars utsätter du dig för större ansvar. Om du hittar en riktigt bra bild för “gratis” nedladdning på en okänd webbplats kan du satsa på att det är för bra för att vara sant

Här är några företag som du måste ha hört talas om. De erbjuder några av de bästa bilderna du kan få för bloggen, men var redo att nå djupt i fickan för Rights Managed-foton.

Fördelar

 • Du får exklusiva rättigheter för den bild du betalar för
 • Bilder av hög kvalitet tagna av professionella fotografer

Nackdelar

 • En bild kan endast användas för ett projekt; Du måste betala igen för samma del om du vill återanvända den
 • Licenser är mycket dyra (kan enkelt få upp till ett par hundratals dollar)
Getty bilder
Det mest berömda bildlicensföretaget är Getty Images – grundat 1995

Getty Images

Getty Images

Pengar logotyp
De flesta av de större royaltyfria bilderna (dvs större än 2400 pixlar x 3600 pixlar) säljer för cirka $ 600 på Getty Images, och Getty betalar sina artister 20% av det

Getty Images är definitivt det mest prestigefyllda företaget som hanterar bilder. Det var ett välkänt sätt innan detta medium blev populärt på internet och har snabbt anpassat sig till den nya tekniken. Det finns miljontals foton av premiumkvalitet som du kan få på Getty Images, men priset för dessa foton innebär vanligtvis att den här stockfotonjätten endast är tillgänglig för stora företag som har råd med till och med några hundratals dollar per bild. Ja, det är priset på att få exklusiva rättigheter till en bild.

Photocase

Photocase

Detta är ett av de mest strikta företagen som hanterar högkvalitativa bilder. Deras strikta regler resulterar i ett lägre antal foton du kan köpa, men du kan se till att dessa blir toppklassiga. Och medan fotona ser fantastiska ut måste du betala 10-20 $ för en enda bild. Priserna kan sjunka om du bestämmer dig för att köpa dem i bulk så att det kan bli överkomligt för ännu mindre aktörer i branschen.

Vinstfri

Pengar
Att sälja bilder online är en enorm affär. Det är så enormt att Shutterstock är ledande i det här rymden och har ett kapital på cirka 2,4 miljarder dollar

Även om du fortfarande måste betala för royaltyfria bilder (de är inte fria; bara fria från royalty), är de mycket mer lämpade för en vanlig bloggare. Eftersom de flesta av företagen erbjuder paket och prenumerationer blir bilder ganska billigare jämfört med Rights Managed.

Fördelar

 • Mer prisvärd än licenshanterade licenser
 • Obegränsad och flera användningar av en bild
 • Engångsavgifter
 • Färre begränsningar

Nackdelar

 • Icke-exklusivt vilket innebär att andra människor också kan köpa samma bild som du använder

Shutterstock

shutterstock
Shutterstock har två olika typer av licenser: standardlicenser och förbättrade licenser. I huvudsak – en standardlicens är för webbanvändning och för reklamtryckt material (dvs. visitkort, broschyrer, flygblad, etc.) En förbättrad licens är för produkter som kommer att säljas för vinst.

Shutterstock

NY
Shutterstock.com startades av en enda fotograf i New York City som laddade upp 30 000 av sina bilder för att lansera sajten och erbjöd dem sedan till försäljning till extremt låga priser. Den genomsnittliga bilden på Shutterstock säljer för $ 2,43.

Det här företaget introducerade en abonnemangsmodell för stockfoton, så det överrasker inte att det är en av de mest erkända webbplatserna för att få bilder online. Det faktum att Shutterstock har nästan hundra miljoner foton kan inte göra annat än att förbättra bilden av varumärket. Även om du kan köpa bilder på begäran blir de billigast om du prenumererar på en månatlig / årlig plan. Beroende på vilken prenumerationsplan du väljer kan du få bilder för så lite som $ 0,20 vardera!

iStock

iStock
Vissa webbplatser, som iStockPhoto, erbjuder automatiskt en standard juridisk garanti som lovar att ersätta dig upp till ett visst belopp (10 000 dollar för iStock), men också tillåter användare att köpa en utökad juridisk garanti mot en extra kostnad, vilket lovar återbetalning upp till en jämn högre belopp ($ 250 000 för iStock)

iStock

hand
Använd alltid officiella lagerbildsidor. Annars utsätter du dig för större ansvar. Om du hittar en riktigt bra bild för “gratis” nedladdning på en okänd webbplats kan du satsa på att det är för bra för att vara sant

iStock är en annan jätten i branschen som kan skryta med att bli stött av Getty Images. Det är en stor sak! Företaget existerar i nästan tjugo år och var ett av de första som levererade mikrotillskott som användarna alltid ville ha. iStock har hundratals miljoner bilder du kan använda för alla tillfällen. Det finns olika planer du kan prenumerera på, och det är möjligt att ladda ner bilder för cirka $ 10 per styck. Detta kan fortfarande vara dyrt för många bloggare, men det är mycket billigare än Rights Managed-konkurrenterna.

Depositphotos

Depositphotos

Skapa och redigera vektorbild
Visa skapande och redigering av vektorbild [Cheat Sheet]

Ett annat välkänt företag som har många års erfarenhet. Depositphotos har fokuserat på royaltyfria bilder och erbjuder en mängd olika prenumerationsalternativ. Deras över 80 miljoner foton är organiserade i flera kategorier, så att du enkelt kan hitta det du behöver. Företaget erbjuder stockfoton, vektorbilder och videor. Beroende på vilken plan du väljer kan du få ett foto för så lite som $ 2-4 per styck.

StockPhotoSecrets Shop

StockPhotoSecrets Shop

Stock Bilder
Visa Arkivbilder [Cheat Sheet]

Detta fotobyrå är tillägnad små och medelstora företag. Det har ett stort bibliotek med bilder som du kan köpa i paket eller genom att betala en månatlig prenumeration. Beroende på vilken plan du väljer kommer foton att kosta dig $ 5 i genomsnitt och så lite som $ 0,20 per bild om du prenumererar. Om du inte har råd med någon av de större aktörerna i branschen men ändå vill ha royaltyfria bilder kan StockPhotoSecrets Shop vara det perfekta valet för dig.

Creative Commons Zero (gratis)

Bilder märkta med Creative Commons Zero-licens är helt gratis. Du kan ladda ner dem var som helst och när som helst. Med denna licens kan du också använda bilderna i kommersiella projekt, men du kan inte sälja bilderna som dina egna. Det är definitivt den mest populära licensen som människor letar efter eftersom du i de flesta fall inte ens behöver registrera dig på en webbplats som erbjuder Creative Commons Zero-bilder.

Fördelar

När du tilldelar bilder som är licensierade under en kreativ allmänhetslicens måste du alltid inkludera följande information
qwas
Titeln på bilden eller fotot, om den har fått en
 • Helt gratis
 • Du kan använda bilderna i flera (till och med kommersiella) projekt
 • Lätt tillgänglig
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Samma bild kan användas av miljoner andra bloggare
 • Det finns fortfarande begränsningar du måste ta hand om
 • Annonser på webbplatsen

Unsplash

skrift
Namnet på bildens skapare

Unsplash

Bildkälla
Källan till bilden

En av de mest populära webbplatserna för att få bilder är Unsplash. Den har mer än 500 000 bilder och antalet blir allt större. När du öppnar Unsplash för första gången kommer du antagligen att bli förvånad över kvaliteten på bilderna du kan få. Och ja, alla fantastiska bilder är helt gratis, och du kan använda dem på din blogg utan att oroa dig för att någon kommer att jaga dig. Men det finns ett problem. Unsplash är så populärt att miljoner människor använder bilder från tjänsten, så chansen är stor att du kommer att hitta dem över hela webben.

Bildlicens
Bildlicensinformation

Pixabay

Pixabay

Denna fria arkivbildsida skapades av tvillingbröder från Tyskland, och den har snabbt blivit en av de mest populära webbplatserna som erbjuder gratis bilder för praktiskt taget alla slags projekt. Deras fokus är på moderna och autentiska bilder. Alla fotografier skickas in av deras stora bas av användare. För närvarande finns det mer än några hundratusentals bilder som laddas upp av användare, och antalet blir bara större varje dag.

Pexels

Pexels

G
Enligt en undersökning kontaktar 60% av kunderna endast ett företag om dess bild visas i sökresultaten

Denna fria arkivbildsida skapades av tvillingbröder från Tyskland, och den har snabbt blivit en av de mest populära webbplatserna som erbjuder gratis bilder för praktiskt taget alla slags projekt. Deras fokus är på moderna och autentiska bilder. Alla fotografier skickas in av deras stora bas av användare. För närvarande finns det mer än några hundratusentals bilder som laddas upp av användare, och antalet blir bara större varje dag.

Lager Snap

Lager Snap

Denna populära webbplats får nya gratis bilder varje dag. Administratörer sammanställer inlagda bilder och väljer bara de bästa som hamnar på webbplatsen. Allt är helt gratis, och du kan använda bilderna för din blogg utan frågor. Sök bara efter en bild du behöver eller bläddra igenom flera kategorier på webbplatsen. För närvarande finns det mer än 50 000 bilder som skickats in av mer än 5 000 prenumererade fotografer.

Gratisography

Gratisography

Bakom det intressanta namnet finns det ett företag som har en unik inställning till gratis bilder. Istället för att hantera miljoner liknande foton, beslutade teamet på Gratisography att vara väldigt picky med bilder som går på deras webbplats. Så istället för kvantitet kan du förutom ett mindre antal helt unika fotografier. De är handplockade och måste uppfylla högkvalitetsstandarder. För att citera dem: ”För att bli en gratisografibild måste en bild ta med sig något unikt till bordet. Naturligtvis måste det vara perfekt sammansatt, med rätt mängd ljus och exponering, skarpt fokus på det centrala motivet. ”

Hur man laddar ner bilder?

Som 2x
Inlägg med minst en bild får 2 gånger fler delar på Facebook och Twitter som de utan bilder och bilder på Facebook utgör 93% av de mest engagerande inläggen, jämfört med statusuppdateringar, länkar och till och med video

Nedladdning av foton beror på den webbplats du valt. Uppenbarligen kommer rättigheter hanterade och royaltyfria webbplatser att be dig att registrera dig och betala för en prenumerationsplan (eller beställa en bild från dem). Men efter det är nedladdning av bilder ganska likadant. Låt oss se hur man tar tag i bilden från Unsplash som är helt gratis:

 1. Öppna Unsplash webbplats
 2. Sök efter en bild (till exempel “strand”)
 3. Bläddra igenom alla bilder som matchar din fråga
 4. Klicka på den bild du vill öppna för att öppna en större version av den
 5. Klicka på knappen “Ladda ner gratis”

Unsplash

byggnad
Optimera dina bilder så att de laddas snabbt. Enligt deras uppgifter, 47% av tittarna vill ha en två-sekunders laddningstid

Saker att se efter innan du laddar upp bilder till din webbplats

Nu när du har bilden lagrad på din dator finns det fortfarande saker du bör ta hand om innan du laddar upp bilden till din blogg.

beslut

alt-text
Kom ihåg att lägga till SEO-metadata när du lägger till bilder till din blogg. En sökmotor kan inte titta på en bild och på ett intelligent sätt bestämma vad den representerar på samma sätt som den kan tolka ditt skriftliga innehåll. Att lägga till alt-text hjälper din webbplats att få mer trafik

Kontrollera bildens upplösning. Om du vill infoga bilden i inlägget vill du att den ska vara minst 700-800px bred (bredden beror på det tema du har installerat och kan variera enormt). Det är alltid en bättre lösning att ladda upp en något större bild – om du använder WordPress-bloggplattformen kommer den automatiskt att skala ner det för ditt inlägg utan att förlora på kvaliteten. Men om du laddar upp en liten bild blir den suddig om du bestämmer dig för att sträcka den över skärmen.

Läs mer om hur du hanterar bilder i WordPress

Format och filstorlek

Högupplösta bilder kan lätt bli större än 10Mb per fil. Om dessa bilder inte är korrekt formaterade kan de bli ännu större. Du bör kontrollera storleken och formatet innan du laddar upp, särskilt om du har ett begränsat värdutrymme och bandbredd.

Optimera bilder för webben

Det finns så mycket mer du kan göra för att optimera bilder för din blogg. Eftersom vi redan har en dedikerad artikel för att förbättra bilder i WordPress kommer vi inte att gå in på detaljer här.

Slutsats – vilka bilder som är rätt för mig?

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att förstå vikten av bilder för din blogg. Vi hoppas också att du insåg att stjäla bilder från Googles sökning och andra webbplatser inte är ett sätt att starta bloggen. Men nu när du vet om olika aktiewebbplatser och licenser som de erbjuder, hur väljer du en för din blogg?

Uppenbarligen, om du bara startar en blogg och inte har någon budget för bilder, är Creative Commons Zero (gratis) vägen att gå. Det finns några negativa sidor med det, men om du håller dig till de populära webbplatserna som vi har nämnt bör du inte ha några problem. Det kommer att finnas miljoner foton till ditt förfogande och du kommer att kunna sova hårt och veta att du inte stjäl något. Men så fort din blogg börjar växa kan fria bilder hindra dig från att uppnå nästa milstolpe.

Om du befinner dig fast med gratisbilder och du har råd med några extra pengar är Royaltyfria bilder rätt val för dig. Rätt hanterade foton är de dyraste, och de bör bara lämnas till större företag som har råd att spendera dussintals (om inte hundratals) dollar för bara en bild.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map