WordPress Permalinks inställningar och anpassad URL-struktur

wordpress-permalänk-structure.png


Permalinks är ett av de termer som många bloggare använder på vardagen, men inte många av dem förstår dem helt. De är mycket viktiga, och även innan du skapar en webbplats i WordPress, bör du tänka på den bästa strukturen för din webbplats. Men innan du kan anpassa dem ordentligt, bör du veta vad permalänk är och hur de påverkar en blogg.

De typer av webbadresser som leder till inlägg, sidor, kategorier, taggar, bilder och annat innehåll på din webbplats är unika för varje webbplats och sida på den. Eftersom de borde vara oändliga och aldrig ändras kallas de permalänk (förkortning för permanenta länkar).

Föreställ dig permalänk som direkta adresser till innehållet som kan hittas på en webbplats. Om du kan föreställa dig en webbplats som en stad, skulle varje innehållskategori vara en gata, medan varje enskild permalänk skulle fungera som en adress med sitt unika nummer.

Varför du ska ändra permalänkstrukturen

Från det ögonblick du installerar WordPress kommer permalinks att vara inställda och aktiva. Varje nytt inlägg som du publicerar får en unik länk, och allt fungerar utan problem. Så en vanlig fråga bland nybörjare är varför även att överväga att ändra permalänkstrukturen i första hand.

Även om du i många fall bör följa filosofin om “inte fixa den om den inte går sönder”, är detta inte ett av dessa ögonblick. Standardpermalinkstruktur i WordPress ser ful ut och det kan orsaka problem både för dina besökare och sökmotorer. Som standard, WordPress använder en vanlig permalänkstruktur som ser ut så här: http://example.com/?p=123.

Många bloggare använder den datumstruktur som de helt enkelt inte behöver. Medan tidsstämplar till exempel kan hjälpa webbplatser som är beroende av nyhetsartiklar, kan de skada andra typer av webbplatser. Försök bara föreställa dig själv i en situation där du snubblar på en artikel som pekar några år tillbaka i det förflutna. Även om inlägget inte var tidskänsligt skulle du omedelbart anta att det var föråldrat och inte värt att läsa, skulle du inte?

Så för att hjälpa alla användare, och även för att hjälpa sökmotorer att indexera dina sidor på rätt sätt, är det viktigt att ändra standard permalänkstrukturen till något mer visuellt tilltalande både för människor och maskiner.

Vad är det bästa du bör använda?

Även om det inte finns något korrekt svar på denna fråga, är Internet fullt av debatter om perfekta permalänkstrukturer. Vi föreslår att du försöker undvika standard (vanlig) permalänkstruktur som endast använder sid-ID: er. Detta anses vara svårare att indexera ordentligt och det är inte användarvänligt alls.

Men någon annan permalänkstruktur kanske inte kanske passar din webbplats. Det beror på vad du skriver om. Om du brukar skriva dussintals nyhetsartiklar per dag är det bara naturligt att du inkluderar tid och datum i dina permalänk. Å andra sidan, om du har några kända författare som du behöver skilja, kan ingen säga att du inte ska lägga till författarslak i permalänkstrukturen. Så, som du kan se av dessa exempel, beror allt på bloggen du skapar.

Hur som helst, de flesta WordPress-webbplatser använder “Post Name” -struktur eller en liknande anpassad. Genom att ha inläggens namn i permalänken får du chansen att inkludera nyckelordet direkt på adressen till din artikel. Detta kan hjälpa sökmotorer att rangordna din artikel bättre. Även populära SEO-plugins för WordPress varnar dig om fokusnyckelordet inte finns i permalänken. Ur användarens perspektiv tror du inte att det är bättre att ha titeln på inlägget i länken än att bara ha ett ID eller datum?

Hur man ändrar permalänkstrukturen

När du bestämmer dig för att det är dags att ändra permalänkstrukturen i bloggen, navigera till Inställningar -> Permalinks.

På sidan med inställningar för permalänk kan du se sex tillgängliga alternativ för att ändra webbadresserna på din webbplats:

 • Enkel – post-ID i ett icke-användarvänligt format
 • Dag och namn – år / månad / datumformat följt av postnamn
 • Månad och namn – år / månad-format följt av postnamn
 • Numerisk – post-ID-nummer
 • Postens namn – Sanitetsiserat namn på inlägget
 • Beställnings – låter dig bygga anpassad struktur med tio tillgängliga taggar

Permalinks vanliga inställningar

För att ändra strukturen, välj bara det alternativ du vill spara ändringar. Det är i alla fall sant för de första fem alternativen, medan den anpassade behöver lite mer action från din sida.

Hur man använder en anpassad struktur

När du använder en anpassad permalänkstruktur låter WordPress dig använda tio olika taggar som beskriver dina länkar:

 • %år% – postens år
 • % Monthnum% – årets månad
 • %dag% – månad i månaden
 • %timme% – timme på dagen
 • %minut% – minut av timmen
 • %andra% – sekund av minuten
 • % Post_id% – det unika inläggets ID-nummer
 • % Post% – desinficerad version av inläggets titel (post slug field)
 • %kategori% – desinficerad version av kategorinamn (kategorisnabbfält)
 • %författare% – desinficerad version av författarens namn

Använd gärna valfri kombination av taggar. Som standard visas bara postens namn i den anpassade permalänken, så det gör det samma som “Postnamn” -strukturen som du redan kan välja från listan.

Om du till exempel litar hårt på kategorier kan du ändra permalänkstrukturen så att den innehåller både kategori- och postnamnstaggar:

http://example.com/wordpress/%category%/%postname%/

När du bygger en anpassad struktur, glöm inte att lägga till en snedstreck “/” efter varje tagg.

Håll samma struktur

Eftersom permalänk påverkar hela webbplatsen är det viktigt att du håller dem samma hela tiden. Det är bäst om du bestämmer dig för permalänkstrukturen även innan du publicerar ditt första inlägg. Om du ändrar det i framtiden när du kanske har dussintals eller hundratals publicerade inlägg kan ändring av permalänkstrukturen orsaka trafikförlust. Sökmotorerna har redan de gamla permalänkarna indexerade, och användare kan ha bokmärkt dem i sin ursprungliga form.

Om du fortfarande behöver ändra strukturen, oroa dig inte. Det kan göras, men du kommer att behöva ett omdirigeringsplugin som korrigerar hela saken och pekar sökmotorer och användare till den nya länken vid behov.

Kategori- och taggbasen

Kategorier och taggar har arkivsidor. Om du till exempel har en kategori “kakor” och du vill lista upp alla artiklar som faller inom den specifika kategorin, måste du navigera till http://www.yoursite.com/category/cakes.

Som framgår av exemplet innehåller permalänken basen “kategori”. Längst ner på sidan med Permalinks-inställningar kan du hitta alternativ för att ändra basen till allt annat du gillar.

Kategori och taggbas

Om du till exempel bygger en blogg avsedd för matlagning kan du kanske bara ha kategorier för dina recept. Så istället för att namnge den “kategori”, skulle det vara mer rimligt att basen ändrades till “recept”. Om du ändrade alternativet ser din nya permalänk ut så här: http://www.yoursite.com/recipes/cakes.

Detsamma gäller för taggar. Istället för http://www.yoursite.com/tag/chocolate, du kanske vill ändra basen till, låt oss säga, “ingredienser” om du bara hade ingredienser som dina taggar. Så den nya permalänkstrukturen skulle se ut så här: http://www.yoursite.com/ingredients/chocolate.

Slutgiltiga tankar

Eftersom de definierar hela strukturen i bloggen är permalinks den väsentliga delen av din webbplats. Därför bör du inte ignorera dem. Innan du börjar anpassa webbplatsen och skriva artiklar är det avgörande att du tänker på permalänk och anpassa deras struktur efter behov på din webbplats. Lita på oss; det är ett mycket bättre alternativ att göra det nu än att kämpa med omdirigeringar när du inser att den vanliga strukturen bara inte är bra nog.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked