WordPress Permalinks innstillinger og tilpasset URL-struktur

wordpress-permalink-structure.png


Permalinks er et av de begrepene som mange bloggere bruker til hverdags, men ikke mange av dem forstår dem helt. De er veldig viktige, og selv før du oppretter et nettsted i WordPress, bør du tenke på den beste strukturen for nettstedet ditt. Men før du kan tilpasse dem ordentlig, bør du vite hva permalink er og hvordan de påvirker en blogg.

De typene nettadresser som fører til innlegg, sider, kategorier, tagger, bilder og annet innhold på nettstedet ditt er unike for hvert nettsted og side på det. Siden de skal være uendelige og aldri endres, kalles de permalinks (forkortelse for permanente lenker).

Se for deg permalinks som direkte adresser til innholdet som kan finnes på et nettsted. Hvis du kan forestille deg et nettsted som en by, vil hver innholdskategori være en gate, mens hver eneste permalink vil fungere som en adresse med sitt unike nummer.

Hvorfor du bør endre permalinkstruktur

Fra det øyeblikket du installerer WordPress, vil permalinks være satt og aktive. Hvert nye innlegg som du publiserer, vil få en unik lenke, og alt fungerer uten problemer. Så et vanlig spørsmål blant nybegynnere er hvorfor til og med å vurdere å endre permalinkstrukturen i utgangspunktet.

Selv om du i mange tilfeller bør følge filosofien om “ikke fikse den hvis den ikke er ødelagt”, er dette ikke et av disse øyeblikkene. Standard permalinkstruktur i WordPress ser stygg ut, og det kan forårsake problemer både for besøkende og søkemotorer. Som standard, WordPress bruker en vanlig permalink-struktur som ser slik ut: http://example.com/?p=123.

Mange bloggere bruker datostrukturen som de ganske enkelt ikke trenger. Selv om tidsstemplinger for eksempel kan hjelpe nettsteder som er avhengige av nyhetsartikler, kan de skade andre typer nettsteder. Bare prøv å forestille deg deg selv i en situasjon der du snubler over en artikkel som peker noen år tilbake i fortiden. Selv om innlegget ikke var tidsfølsomt, vil du umiddelbart anta at det var utdatert og ikke verdt å lese, ville du ikke?

Så for å hjelpe alle brukere, og også for å hjelpe søkemotorer med å indeksere sidene dine på riktig måte, er det viktig å endre standardpermalinkstrukturen til noe mer visuelt tiltalende både for mennesker og maskiner.

Hva er den beste du bør bruke?

Selv om det ikke er noe riktig svar på dette spørsmålet, er Internett fullt av debatter om perfekte permalinkstrukturer. Vi foreslår at du prøver å unngå standard (vanlig) permalinkstruktur som bare bruker side-IDer. Dette anses som vanskeligere å indeksere ordentlig, og det er ikke brukervennlig i det hele tatt.

Men enhver annen permalinkstruktur egner seg kanskje ikke for nettstedet ditt. Det kommer an på hva du skriver om. Hvis du har en tendens til å skrive dusinvis av nyhetsartikler per dag, er det bare naturlig at du tar med tid og dato i permalinksene dine. På den annen side, hvis du har noen berømte forfattere som du trenger å skille, er det ingen som kan fortelle deg om ikke å legge forfatterslug inn i permalinkstrukturen. Så som du kan se av disse eksemplene, avhenger alt av bloggen du oppretter.

Uansett, de fleste av WordPress-nettsteder bruker “Post Name” -struktur eller en lignende tilpasset. Ved å ha innleggene sine i permalink, får du sjansen til å ta med søkeordet direkte på adressen til artikkelen din. Dette kan hjelpe søkemotorer til å rangere artikkelen bedre. Selv populære SEO-plugins for WordPress vil advare deg hvis fokusnøkkelordet ikke er i permalink. Fra brukerens perspektiv, tror du ikke at det er bedre å ha tittelen på innlegget i lenken enn å bare ha en ID eller dato?

Hvordan endre permalinkstruktur

Når du bestemmer deg for at det er på tide å endre permalinkstrukturen til bloggen, naviger til Innstillinger -> Permalinks.

På siden med innstillinger for permalinks kan du se seks tilgjengelige alternativer for å endre nettadressene på nettstedet ditt:

 • Vanlig – legg inn ID i et ikke-brukervennlig format
 • Dag og navn – år / måned / dato format etterfulgt av postnavn
 • Måned og navn – år / måned-format etterfulgt av postnavn
 • numerisk – post ID-nummer
 • Innleggsnavn – desinfisert navn på innlegget
 • Tilpasset – lar deg bygge tilpasset struktur med ti tilgjengelige koder

Permalinks vanlige innstillinger

For å endre strukturen, velg bare alternativet du vil og lagre endringer. Vel, det er i hvert fall sant for de fem første alternativene, mens den tilpassede trenger litt mer action fra din side.

Slik bruker du en tilpasset struktur

Når du bruker en tilpasset permalink-struktur, lar WordPress deg bruke ti forskjellige tagger som beskriver koblingene dine:

 • %år% – postens år
 • % Monthnum% – årets måned
 • %dag% – dag i måneden
 • %time% – time på dagen
 • %minutt% – minutt av timen
 • %sekund% – sekund av minuttet
 • % POST_ID% – det unike post-ID-nummeret
 • % Postname% – desinfisert versjon av tittelen på innlegget (post slug field)
 • %kategori% – desinfisert versjon av kategorienavnet (kategorisnegelfelt)
 • %forfatter% – desinfisert versjon av forfatternavnet

Bruk gjerne alle kombinasjoner av tagger du liker. Som standard vises bare navnet på innlegget i den egendefinerte permalinken, så det gjør det til samme som “Innleggsnavn” -strukturen som du allerede kan velge fra listen.

Hvis du for eksempel stoler sterkt på kategorier, kan du endre permalinksstrukturen slik at den inneholder både kategori- og postnavnetiketter:

http://example.com/wordpress/%category%/%postname%/

Mens du bygger en tilpasset struktur, ikke glem å legge til et skråstiltegn “/” etter hver tagg.

Hold samme struktur

Siden permalinks påvirker hele nettstedet, er det viktig at du holder dem de samme hele tiden. Det ville være best om du bestemmer deg for permalinkstrukturen selv før du publiserer ditt første innlegg. Hvis du endrer det i fremtiden når du kanskje har flere titalls eller hundrevis av publiserte innlegg, kan endring av permalinkstrukturen føre til trafikk tap. Søkemotorer vil allerede ha de gamle permalinkene indeksert, og brukere kan ha bokmerke dem i sin opprinnelige form.

Hvis du fortsatt trenger å endre strukturen, ikke bekymre deg. Det kan gjøres, men du trenger en omdirigeringsplugin som vil lappe hele saken og peke søkemotorer og brukere til den nye lenken når det er nødvendig.

Kategori og tagbase

Kategorier og tagger har arkivsider. For eksempel, hvis du har en kategori “kaker”, og du vil liste opp alle artiklene som faller inn i den spesifikke kategorien, må du navigere til http://www.yoursite.com/category/cakes.

Som det sees av eksemplet, inneholder permalink “kategori” -basen. Nederst på siden med innstillinger for Permalinks kan du finne alternativer for å endre den basen til noe annet du liker.

Kategori og taggbase

For eksempel, hvis du bygger en blogg dedikert til matlaging, har du kanskje bare kategorier for oppskriftene dine. Så i stedet for å navngi den “kategori”, ville det være mer fornuftig å la basen endres til “oppskrifter”. Hvis du endret alternativet, vil den nye permalinken din se slik ut: http://www.yoursite.com/recipes/cakes.

Det samme gjelder for tagger. I stedet for http://www.yoursite.com/tag/chocolate, kan det være lurt å endre basen til “la oss si” ingredienser hvis du bare hadde ingredienser som tagger. Så den nye permalinkstrukturen vil se slik ut: http://www.yoursite.com/ingredients/chocolate.

Siste tanker

Når de definerer hele stoffet i bloggen, er permalinks den essensielle delen av nettstedet ditt. På grunn av det bør du ikke ignorere dem. Før du begynner å tilpasse nettstedet og skrive artikler, er det avgjørende at du tenker på permalinks og tilpasser strukturen deres til nettstedets behov. Stol på oss; det er et mye bedre alternativ å gjøre det nå enn å slite med omdirigeringer når du innser at den vanlige strukturen bare ikke er god nok.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked