WordPress.com mot WordPress.org Jämförelse

wordpress-differences.png


Många som startar en WordPress-blogg fastnar i det första steget – att välja mellan “org” och “com” -versionen. Googling kommer inte att göra mycket bra eftersom de flesta artiklar bara hyr om vilken version som är bättre (varken är bättre eftersom de tjänar olika syften). Och även om de kan verka desamma vid första anblicken, WordPress.org och WordPress.com är faktiskt helt annorlunda.

Innan du blir smutsig på händerna på det första inlägget du ska skriva måste du bestämma vilken väg du ska gå. I den här artikeln ska vi visa dig några av de viktigaste skillnaderna mellan WordPress.org och WordPress.com. Vi känner uppenbarligen att WordPress är den bästa bloggplattformen, men om du har tvivel, titta på andra bloggplattformar.

Till att börja med är WordPress en öppen källkod CMS och därmed tillgänglig för alla att ladda ner och använda gratis. Eftersom att använda WordPress på egen hand kräver vissa tekniska färdigheter, ville många som älskade plattformen ha den som sin bloggtjänst. Samma individer ville använda dess funktioner för att publicera sina berättelser, foton och videor, men de ville inte oroa sig för servrar, kod eller säkerhetskopior, till exempel. Det är därför en av grundarna, Matt Mullenweg, beslutade att skapa WordPress.com.

Det är den första viktiga skillnaden och den som de flesta andra skillnader bygger på. Medan WordPress.org är en öppen källkod, är WordPress.com ett kommersiellt projekt (tjänst) som använder WordPress för att driva sig själv. Låt oss se några ytterligare skillnader mellan de två.

Jämförelsetabell

Innan vi går in på detaljer om wordpress.com och wordpress.org, låt oss titta på jämförelsetabellen.

WordPress.org

WordPress.com

Teman & pluginsInstallera allt du villBegränsade val
Teknisk kunskapNödvändigIngen krävs
KostaHosting och domänFri
monetariseringFull frihetBegränsad
Professionellt stödNejJa
Gratis kampanjNejJa

WordPress.org

WordPress.orgSom ett samhällsprojekt representerar WordPress.org ett open source innehållshanteringssystem. WordPress som vi känner till det driver cirka 28% av alla webbplatser som finns på Internet och det numret talar för sig själv. WordPress är gratis och praktiskt taget obegränsat.

Till att börja med måste du ladda ner installationsfiler och du behöver din egen server och domän för att komma igång. Det är det första steget där människor utan teknisk kunskap kan fastna.

Teman och plugins i överflöd

När du installerar WordPress, precis som i videospel, har du en öppen värld framför dig. Du kan fritt installera alla tema du vill eller skapa ett nytt för dig själv. Det finns absolut inga begränsningar.

Ladda ner gratis teman och plugins, köp premiumartiklar som är designade och stöds av proffs eller skapa sådana från grunden om du vet hur du ska.

Du kan enkelt anpassa någon av filerna och koden i anpassade funktioner till befintliga teman. Ja, du kan göra praktiskt vad som helst – den enda begränsningen är din tekniska kunskap och fantasi. Naturligtvis, om du inte är med på det, kan du alltid anställa en professionell för att anpassa en sak eller två för dig. Något du inte kan göra om du använder WordPress.com.

Detsamma gäller plugins. Du kan installera gratis, premium eller utveckla din egen. Genom att kombinera teman, plugins och anpassad kod har du obegränsade alternativ. Även om det låter bra (och det är verkligen), måste du veta din väg runt webbteknologier och WordPress själv för att ha allt som du ville.

Du är din egen underhållskille

WordPress Underhåll

Medan WordPress.org är en tom duk kräver det också full uppmärksamhet från dig. Det betyder att du måste oroa dig för webbhotell och domäner och många andra tekniska aspekter. Om något går fel är det bara du som har skylden och du måste fixa problemet på egen hand. Frihet kommer med ansvar så se till att ha tillräckligt med tid som kommer att ägnas åt WordPress.

Tjäna pengar med din blogg

Eftersom du äger webbplatsen kan du använda alla affiliate- eller reklamprogram som du gillar. Det finns naturligtvis inga regler förutom lagliga. Annonser på din webbplats är bara de du väljer att visa. WordPress är öppen källkod, så det kommer inte att driva annonser genom din webbplats.

fördelar

 • Total kontroll över din blogg
 • Använd något tema eller plugin
 • Tjäna pengar på bloggen som du vill

nackdelar

 • Du har ingen teknisk support
 • Hosting och domän kostar pengar
 • Du bör göra regelbundet underhåll

WordPress.com

WordPress.com

Som ett kommersiellt projekt är WordPress.com en egendom hos Automattic Inc. Allt du behöver göra för att komma igång är att registrera ett konto, välja ett bloggnamn och du är redo att gå inom några minuter. Det är trivialt och ingen teknisk kunskap behövs.

Begränsat val av teman och plugins

Den här bloggtjänsten låter dig välja ett tema för din blogg, men du är begränsad till teman och plugins från deras arkiv. Det betyder att du inte kan installera dina egna teman eller anpassa koden för de medföljande teman. För att vara tydlig; Du kan fortfarande anpassa de delar som är tillgängliga genom inställningarna. Men om du väljer att gå utöver det kommer det inte att vara möjligt.

Om du inte är mycket krävande när det gäller att utöka ditt system hittar du många gratis plugins som enkelt kan läggas till din WordPress.com-webbplats. De kan hjälpa dig att hantera din webbplats, men som med teman kommer du inte att kunna anpassa någon av dem. Mer viktigt, du kommer inte att kunna installera några extra plugins du kan hitta gratis på Internet. Glöm alla fina premium-plugins också. För de flesta probloggarar är detta en dealbrytare. Å andra sidan behöver många människor inte ha något utanför WordPress.com i flera år efter att de startat en blogg.

Du kan inte använda plugin på WordPress.com

Ha professionellt stöd

Det som är bra med den här plattformen är det du behöver inte ha någon teknisk kunskap för att starta din egen blogg. Om allt du vill är ett publiceringsverktyg som låter dig skapa historier, visa dina bilder, videor eller du vill engagera människor i en diskussion, är WordPress.com ett bra sätt att börja.

Inte bara du kan göra detta gratis utan WordPress.com kommer automatiskt att ansluta dig till andra bloggare, och din nya webbplats kan vara länkad på sin hemsida som en presenterad webbplats vilket innebär att du får massor av besök utan mycket ansträngning.

Tjäna pengar och annonser

Eftersom det grundläggande kontot är gratis kan du förbereda dig för WordPress.com-annonser på bloggen. Om du vill arbeta med olika affiliate-program eller använda olika annonser för att tjäna lite pengar, dina val är mycket begränsade.

Begränsningar av gratistjänsten

WordPress.com har begränsade värdalternativ (3 GB ingår i gratisversionen) som du kan använda för att ladda upp filer. Du bör veta att du inte kommer att kunna använda FTP-åtkomst för att få filerna på / från servern.

Eftersom vi fortfarande talar om det gratis kontot, bör du notera att din webbplatsdomän faktiskt är ett WordPress.com-underdomän.

Om du inte betalar för premiumkonto kommer din bloggs adress att vara något liknande: example.wordpress.com.

Du kan låsa upp många extra funktioner på WordPress.com, men du måste börja betala för ditt konto.

fördelar

 • Gratis för grundläggande tjänster
 • Professionellt hanteras
 • Mycket nybörjarvänligt

nackdelar

 • Kan inte använda anpassade teman eller plugins
 • Du har inte kontroll över bloggen
 • Begränsade alternativ för intäktsgenerering

Växla mellan WordPress.org och WordPress.com

Om du redan hade fattat beslutet innan du läste den här artikeln och startat din blogg, borde du veta det det är möjligt att växla mellan WordPress.com och WordPress.org. Vad du än väljer kan du enkelt växla från en plattform till en annan.

Både WordPress.org och WordPress.com har ett Import & Export-system som låter dig enkelt packa hela innehållet på din webbplats och överföra det till det andra.

Rekommenderad läsning: Hur man flyttar din blogg från WordPress.com till WordPress.org

Slutsats

Även om det kan verka annorlunda vid första anblicken, finns det några enorma skillnader mellan WordPress.org och WordPress.com. De flesta bloggare, inklusive oss, rekommenderar versionen med självhost. Med det får du full frihet och kontroll över din webbplats. Ändå betyder det inte att det är den bästa för alla. Efter att ha vägt alla skillnader vi täckte i den här artikeln är det bara upp till dig att bestämma vilken version som passar dig och din blogg bättre.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map