WordPress-användares roller och behörigheter

wordpress-user-roles.png


När det är dags att hantera en WordPress-blogg skapas inte alla användare lika. Vissa kommer att kunna göra praktiskt vad de vill, medan andra har begränsad tillgång till webbplatsens innehåll, funktioner, alternativ och inställningar. Och det finns en god anledning till det – du vill inte att någon ska ha tillgång till värdefull information på webbplatsen.

Om du till exempel anställer en författare behöver han inte ha tillgång till teman och plugins. Eller om du tillåter användare att registrera sig på din webbplats bara för att kunna lämna kommentarer och ha några extra förmåner, vill du inte att de ska börja publicera inlägg och ändra lösenord, höger?

WordPress användarroller

Lyckligtvis har WordPress-utvecklare varit tillräckligt kreativa för att introducera användarrollsystemet. När du skapar ett nytt konto får du beskriva en användare med en av de fem fördefinierade användarrollerna. Beroende på vilken roll, kommer användaren att ha olika behörigheter och begränsad åtkomst till specifika områden på webbplatsen. I följande rader visar vi dig alla fem användarroller med tillägget av Super Admin som bara visas i en instans av en multisite.

1. Administratör (admin)

En administratör (även känd som Admin) är en person som ansvarar för hela WordPress-installationen. Denna användarroll ger dig möjlighet att kontrollera allt; inklusive installation av nya plugins, ändra WordPress-teman, publicera inlägg, ta bort innehåll osv. Administratören är den mest kraftfulla användarrollen på en vanlig WordPress-webbplats.

Admin kan också tilldela användarroller till någon annan på en WordPress-blogg och är den enda personen som kan uppgradera och till och med radera hela webbplatsen.

En person som installerar WordPress får automatiskt administratörsrättigheterna.

Den enda högre rankade användaren är Super Admin som ansvarar för ett nätverk med flera sidor (ett system med sammankopplade WordPress-bloggar som kör tillsammans under samma domän).

2. Redaktör

Precis som en redaktör i en nyhetsmagasin skulle ansvara för innehållet som publiceras i tidningen, är en redaktör i WordPress ansvarig för alla inlägg och sidor på en blogg. Denna användarroll kan kontrollera allt innehållsrelaterat.

Det betyder att en redaktör kan skriva, redigera, publicera och ta bort inlägg och sidor.

Vanligtvis väntar redaktörer för författare och bidragsgivare att skicka in artiklar för granskning, kontrollera dem och ändra vid behov och sedan distribuera till allmänheten. Redaktörer kan också ha fullständig kontroll över WordPress-kommentarer.

Eftersom de ansvarar för innehåll får redaktörer inte hantera WordPress-plugins och teman, och de kan inte heller arbeta med andra inställningar.

3. Författare

Denna användarroll avgör en person med förmågan att skriva, redigera, publicera och ta bort sitt eget innehåll och en som kan ladda upp filer utan begränsningar.

Författare är fria att lägga till nya taggar, men de kan inte lägga till nya kategorier (de kan bara välja befintliga kategorier från listan). När det gäller kommentarer kan författare se dem alla men har inga behörigheter att redigera kommentarer.

Författare har en högre användarnivå än bidragsgivare, men ändå lägre än redaktörer.

4. Bidragsgivare

Denna användarroll liknar författaren mycket, men den har ännu fler begränsningar för den.

Bidragsgivare kan skapa nya inlägg och redigera sina egna artiklar, men de kan inte publicera eller ta bort dem.

De kan bara skicka inlägg för godkännande så att redaktörer eller administratörer kan publicera dem.

Den största skillnaden mellan författare och bidragsgivare är att de senare inte kan ladda upp mediefiler. De kan också bara välja befintliga kategorier och lägga till nya taggar. Bidragsgivare har rätt att se kommentarer men har ingen förmåga att ändra eller godkänna dem.

5. Abonnent

Prenumeranter är den mest begränsade användarrollen i WordPress.

De kan bara logga in på din webbplats, komma åt sin personliga profil och ändra information och lösenord.

Den här användarrollen kan inte fungera med inlägg, sidor, kommentarer, inställningar eller något annat på din webbplats. Prenumeranter är den perfekta användarrollen att använda när du skapar en medlemskapssida. Eftersom du kan välja att endast tillåta inloggade användare att posta kommentarer på din webbplats behöver du en roll med strikta begränsningar. Genom att välja prenumeranter kan du inte gå fel eftersom de får förmånen att lämna kommentarer, men ändå kommer de att vara begränsade från andra områden på webbplatsen.

6. Super admin

I vissa fall vill administratörer ha flera webbplatser på en WordPress-installation. Från utsidan kan dessa bloggar se ut som de enskilda WordPress-installationerna, men de skulle faktiskt ingå i det multisidiga nätverket.

I så fall är Super Admin en person som kontrollerar hela nätverket av WordPress-webbplatser.

Förutom alla administratörsbehörighet som vi redan nämnde i början, kan Super Admins lägga till nya webbplatser i nätverket, hantera och ta bort dem. De kan installera teman och plugins som kan användas i hela systemet och fungerar också med nätverksspecifika inställningar.

Super Admin kommer att listas bland tillgängliga användare bara när du aktiverar det multisidiga nätverket, så oroa dig inte om du inte kan se den här användarrollen.

Hur man hanterar användare i WordPress

Gå till för att se listan över alla användare som har registrerade konton på din blogg Användare -> Alla användare från administratörens meny. Här kan du se alla användarnamn, faktiska namn, e-postmeddelanden, användarroller och antal inlägg tilldelade dem.

Hantera WordPress-användare

Som administratör kan du placera muspekaren över alla användare så att du kan redigera eller radera dem. Överst på listan kan du se länkar tillägna varje användarrollgrupp. Så, till exempel, om du vill lista bara redaktörerna, klicka på lämplig länk.

Med massåtgärder kan du välja flera användare på en gång och ändra deras användarroll genom att välja den från listrutan.

Varje användare kan hantera sitt individuella konto. För att göra det, öppna Användare -> Din profil länk där du kan redigera personlig information, alternativ och kontrollera kontot.

Hur man lägger till en ny användare

Att lägga till nya användare till WordPress är relativt enkelt:

 1. Gå till Användare -> Lägg till nytt
 2. Fyll i detaljerna (endast användarnamn och e-post krävs)
 3. Klicka på “Visa lösenord” för att se det genererade lösenordet eller ange ett anpassat lösenord
 4. Välj om du vill skicka ett e-postmeddelande med kontoinformation
 5. Välj en användarroll
 6. Klicka på knappen “Lägg till ny användare”

Hur man lägger till nya WordPress-användare

Din nya användare kommer nu att inkluderas i listan över alla användare. Om du valde alternativet att skicka ett e-postmeddelande, kommer den användaren att få ett meddelande med kontoinformationen. Från samma e-postmeddelande kan din nya användare öppna inloggningssidan och ändra lösenordet till något unikt.

Anpassade användarroller

Även om WordPress-utvecklare har skapat användarroller så att de kan passa praktiskt taget på varje webbplats som finns, behöver vissa människor anpassade funktioner. Till exempel kanske du vill tillåta dina redaktörer att installera plugins och kontrollera några inställningar på din webbplats.

Tyvärr stöder WordPress inte som standard att skapa anpassade användarroller. Men du kan skapa sådana med hjälp av ett plugin. Ett sådant plugin är det gratis Kapacitetshanterare förbättrad vilket låter dig ändra behörigheterna för vilken roll som helst, lägga till nya, kopiera befintliga funktioner och till och med lägga till nya funktioner till befintliga användare.

Kapacitetshanterare förbättrad

Slutsats

Att hantera användarroller på din WordPress-blogg är ett viktigt jobb. När du har läst den här artikeln bör du bli mer informerad om standardanvändarrollerna och veta hur du tilldelar dem till användarna. Om du vill anpassa användarroller, ta en titt på det gratis plugin som låter dig styra alla delar av varje WordPress-användarroll.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map