Wix срещу WordPress сравнение 2020

Сравнение на Wix спрямо WordPress 2017


Преди да създадете акаунти или да изтеглите файлове, вероятно ще се вълнувате от създаването на уебсайт. Това е добре, добре дошли на борда! Но ако нямате предишен опит със системи за изграждане на уеб, време е за допълнителни изследвания – кое от тях да изберете за своя начална точка?

Както може би вече знаете, WordPress може да се намери в почти тридесет процента от всички сайтове. Това го прави без съмнение най-популярната уеб платформа за изграждане. Но преди да влезете и да започнете да създавате първите си страници, знаете ли, че има и няколко други услуги, които са много подобни на WordPress?

Вземането на решение става по-трудно, тъй като много от тези инструменти обещават подобни неща – красиви визуални интерфейси, лесен начин за изграждане на сайт, всички те са удобни за начинаещи, не струват много …, но за кой да отидете?

Днес ще се съсредоточим върху разликите между WordPress и Wix. За по-лесно ще сравним самостоятелно хостваната версия на WordPress с Wix, за да бъдем по-конкретни. Ако все още не сте сигурни защо има две версии на WordPress, моля, вижте какво е толкова различно между WordPress.com и самостоятелно хоствания WordPress.org, тъй като разгледахме подробно темата.

Трудно бихме проследили всички разлики, ако не ги групираме. Така че, ако не сте готови да прочетете цялата статия, ето бърза таблица със съдържанието:

 • простота
 • Теми и приставки
 • Управление на съдържанието
 • поддържа
 • Разходите
 • е-търговия
 • Таблица за сравнение
 • Кой от тях трябва да изберете?

простота

WordPress

Въпреки че сме се обичали WordPress още от първия ден истината е, че не е толкова просто като Wix. Ще отнеме много повече време, докато можете да кажете, че знаете всяка функция, която WordPress предоставя. И определено ще отнеме много повече време, за да усвоите занаята с WordPress.

Но в същото време, докато има крива на обучение с популярната CMS, тя ще бъде много по-полезна в дългосрочен план, тъй като WordPress е много по-здраво решение.

Wix

От самото начало професионалният екип от разработчици на Wix се опита да подчертае простотата на използване на платформата.

Всичко от създаването на първия ви акаунт до създаването на сайт е изключително просто и удобно за начинаещи. Всеки процес е преработен така, че да работи за потребителите.

Визуалният му интерфейс е много интуитивен и ще отнеме само няколко мига, докато не съберете нещата. Без значение какво имате предвид, това ще бъде постижимо само с няколко кликвания, най-вероятно чрез редактор за плъзгане и пускане. Въпреки че мразим да го признаем, Wix е по-добро решение за пълен начинаещ, който не очаква много от уебсайт.

Теми и приставки

Съвременните уебсайтове и блогове се нуждаят от много повече, отколкото всеки стандартен уеб строител предлага извън кутията. Ето защо е изключително важно да знаете колко добре работи всеки от тях с шаблони и разширения.

WordPress

Тъй като има хиляди теми и плъгини, които могат да бъдат намерени точно в безплатната директория на WordPress, е трудно да се конкурира с популярния CMS. Каквато и функционалност или ниша да ви дойде на ум, ще можете да проследявате теми и приставки за вашия сайт. През повечето време разширенията и шаблоните ще бъдат безплатни.

В един момент може да искате да отидете още по-далеч. Именно тук масовата общност на WordPress спестява деня – има и хиляди премиум приставки и теми на WordPress, които ще ви получат всичко, което искате.

Системата по подразбиране на WordPress улеснява превключването между теми и плъгини и ги персонализирате подробно.

Повечето от тях разполагат с опции за експортиране и импортиране, които ще ви помогнат да работите и с многобройни сайтове.

Wix

Wix шаблони

Wix разполага със стотици великолепни шаблони, които могат бързо да бъдат присвоени на сайт. Всички основни ниши са покрити, така че няма да се налага да се притеснявате да намерите шаблон за вашия уникален сайт. Така че, независимо дали създавате обикновен блог, сайт за хоби или официален уебсайт за вашата адвокатска кантора, ще имате с какво да работите.

Всички шаблони са отзивчиви и има специален мобилен редактор, който ще ви позволи да персонализирате сайта специално за преносими устройства.

Темите са адаптивни и можете да използвате предварително изградени ефекти. Но големият недостатък е невъзможността за смяна на теми. Освен това Wix не ви позволява да персонализирате CSS кода.

Управление на съдържанието

Блогът стана популярен през последните няколко години. Много потребители искат уебсайт само за целите на блоговете и в този случай е важно платформата по ваш избор да е проста. Как Wix и WordPress се справят с управлението на съдържанието?

WordPress

Когато става дума за нас, WordPress е най-мощната система за управление на съдържанието. Период. Сигурни сме, че милиони други потребители също споделят нашата любов към WordPress, и това не е просто съвпадение.

WordPress разполага както с визуален, така и с текстов редактор, който ви позволява да контролирате статии. Въпреки че можете лесно да работите с редактора Visual и да се наслаждавате на писането и управлението на медии, текстовият редактор ви позволява да надхвърлите това и да използвате персонализиран HTML и CSS, ако желаете. Дори и без разширяване на редакторите и модула за управление на медиите, с WordPress получавате перфектна платформа за блогове, която продължава да става все по-добра с всяка нова актуализация.

Wix

Wix Blog Manager

Блогът с Wix е невероятно изживяване. След като създадете страница, можете да използвате блог модул, който ще превърне тази страница във вашата лична машина за статии. Всъщност, Blog Manager в Wix е доста подобен на стандартния Visual Editor на WordPress, което означава, че е страхотен.

Wix улеснява всеки да започне да пише първия си блог, тъй като всичко изглежда доста просто и лесно за разбиране. Бързо ще научите как да добавяте медии, маркери или преглед на статии, преди да ги публикувате.

поддържа

Когато започвате, е важно да имате добра подкрепа. Колко добре WordPress и Wix могат да ви помогнат, когато нещата се усложнят?

WordPress

Освен ако не плащате месечна поддръжка, практически сте оставени сами. Тъй като WordPress е CMS с отворен код и го получавате безплатно, вие също трябва да се грижите за вашия сайт. Както и да е, тонове онлайн ресурси ще ви помогнат с всичко необходимо. Ако изберете WordPress, не забравяйте да посетите новата ни секция за обучение на WordPress.

Официалните форуми за поддръжка наброяват хиляди потребители, които ще се радват да помогнат.

Единствената разлика е премиум разширения и шаблони. Обикновено, когато купувате премиум продукт, получавате и подкрепа от неговия разработчик.

Така че, ако сте начинаещ, бъдете готови за някои Googling или допълнителни месечни такси, които ще покрият разходите за поддръжка.

Wix

Ако изберете Wix, можете да очаквате страхотна поддръжка за платформата. Стотици хиляди теми в официалния форум вероятно ще ви помогнат с каквото и да било. Но не забравяйте да проверите видео уроци, професионална поддръжка по имейл и специална образователна програма, която ще ви помогне с повечето неща относно Wix.

Както споменахме, Wix се отнася до визуалната помощ, така че можете да очаквате вградена помощ в почти всички ситуации. Ако не сте сигурни как работи нещо, просто щракнете върху иконата до елемент на строител и Wix ще ви обясни как работи.

Разходите

И WordPress, и Wix са безплатни. Но щом започнете да използвате някоя от платформите, ще разберете, че тези безплатни опции не могат да ви стигнат много далеч.

Освен ако плановете ви със сайт не са наистина прости, ще трябва да похарчите допълнителни точки за кредитна карта както за WordPress, така и за Wix.

WordPress

WordPress е CMS с отворен код, което също означава, че е безплатен. Но за да го стартирате и стартирате, ще трябва поне да платите за хостинг и име на домейн. И това е само началото на допълнителни разходи.

Въпреки че е вярно, че можете да стартирате сайт безплатно, ще трябва да знаете нещо или две за уеб технологиите и самата WordPress, за да управлявате цялото нещо самостоятелно. В този случай бихте могли да избегнете допълнителни разходи, когато става дума за поддържане на оптимизиран сайт. Все пак шансовете са, че ще ви трябват няколко премиум приставки и теми, които ще се добавят само до крайната разписка.

И така, сайт, за който сте мислили, че ще получите безплатно, може бързо да се превърне в чудовище, изяждащо пари, което изяжда стотици долари годишно или дори месец в някои случаи.

Wix

Основният създател на уебсайтове е напълно безплатен. Всичко, което трябва да направите, е да регистрирате нов акаунт и можете да започнете работа в нов сайт. Но както бързо ще разберете след това, безплатната версия е толкова ограничена, колкото птица в клетка. Е, има причина за това – хората от Wix искат да надстроите до един от премиум планове. Така че, ако искате да се придържате към безплатната версия, бъдете готови за някои сериозни реклами в блога си. Освен това, забравете да имате потребителски домейн.

Таблица с цените на премиите на Wix

Премиум плановете варират. Можете да започнете с плана Combo, който ще ви струва 8,50 долара на месец. Ще получите 2 GB честотна лента, 3 GB пространство за съхранение, което ще бъде повече от достатъчно за средния блогър, а също така ще има и безплатен домейн, който ви очаква. За щастие, планът Combo премахва реклами от вашия сайт.

Има и няколко други, по-скъпи планове, които ще предлагат още повече опции, така че просто трябва да изберете този, който ви е най-подходящ

е-търговия

Въпреки че онлайн магазинът е просто друг уебсайт, има много повече работа. Също така ще ви трябват допълнителни разширения и вероятно нова тема, която ще работи добре с вашия магазин. Ако мислите да започнете бизнес в електронната търговия, как Wix и WordPress могат да ви помогнат?

WordPress

WooCommerce

Само като инсталирате плъгин като WooCommerce, можете да подредите и стартирате електронния си магазин за няколко минути. С WordPress можете да избирате между няколко мощни платформи за електронна търговия, които позволяват както на начинаещи, така и на професионалисти да управляват успешен онлайн магазин.

Има буквално хиляди теми и плъгини, посветени на електронната търговия. Така че, дори без да плащате допълнителен цент, можете да настроите обикновен електронен магазин, който ще работи без проблеми. За разлика от Wix, WordPress позволява многобройни шлюзове за плащания и други опции, които ще ви помогнат да достигнете до аудиторията, към която наистина искате да се насочите.

Wix

Без да плащате допълнително за WixStores, можете да забравите за пускането на онлайн магазин. Но дори и да решите да добавите няколко допълнителни долара към плана, вашият магазин ще бъде доста ограничен.

Когато започнете да изграждате магазина, ще разберете, че има само няколко приложения на трети страни, които могат да ви помогнат. И лошото е, че тези приложения ще ви струват някои допълнителни долари. Освен това с WixStores получавате да използвате само PayPal или Authorize.net, което означава, че губите много потенциални клиенти. И все пак, ако не сте толкова взискателни, WixStores ще бъде много начинаещ начин за работа с обикновен онлайн магазин.

Таблица за сравнение

WordPress

Wix

Простота:Приятелски за начинаещи с крива на обучениеПерфектен за начинаещи; по-просто от WordPress
Теми и приставки:Десетки хиляди разширения200+ приложения; много от тях изискват месечно плащане
Управление на съдържанието:Ревизии, автоматично запазване, персонализиран HTML …Красив модул за управление на блогове, предназначен за новодошлите
Поддържа:Общността, плати подкрепаЕкип за професионална поддръжка, образователна система, видео уроци
Разходите:От няколко долара на месец, в зависимост от нуждитеОт $ 8,50 на месец
е-търговия:Огромно разнообразие от възможности и шлюзове за плащанеДобър за начинаещи; липсват някои функции за по-сложни магазини

Кой от тях трябва да използвате?

WordPress е много по-мощен от Wix. Тя ви позволява да създавате всякакъв вид уебсайт, който имате предвид, без практически никакви ограничения. Ако се отнасяте сериозно към вашия сайт или блог и мислите да работите върху него за по-дълъг период от време, предлагаме да го започнете с WordPress. Истината е, че ще прекарате много време в обучение за конкретни функции в WordPress, но това ще се изплати в дългосрочен план.

Препоръчително четене: Как да преместите блога си от Wix към WordPress

От друга страна, Wix е фантастична платформа за начинаещи и потребители, които не се интересуват да отиват далеч със сайт. Ако всичко, което искате, е удобен за потребителя интерфейс, който ще ви позволи да изградите приятен изглеждащ сайт, без да се налага да научавате много за платформата, отидете с Wix. В този случай някои ограничения, които идват с платформата, няма да имат голямо значение и ще имате професионална поддръжка на ваше разположение по всяко време.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map