Vloge in dovoljenja uporabnikov WordPress-a

wordpress-user-role.png


Ko je čas za upravljanje spletnega dnevnika WordPress, vsi uporabniki niso ustvarjeni enako. Nekateri bodo lahko naredili praktično vse, kar jim je všeč, drugi pa bodo imeli omejen dostop do vsebine, funkcij, možnosti in nastavitev spletnega mesta. In za to obstaja dober razlog – ne želite, da bi vsakdo imel dostop do dragocenih informacij na spletnem mestu.

Če na primer najamete pisatelja, mu ni treba imeti dostopa do tem in vtičnikov. Če pa dovolite uporabnikom, da se registrirajo na vašem spletnem mestu samo zato, da lahko pustijo komentarje in imajo nekaj dodatnih perk, ne želite, da začnejo objavljati objave in spreminjati gesla, kajne?

Vloge za WordPress

Na srečo so razvijalci WordPressa dovolj kreativni, da so predstavili sistem vlog uporabnika. Ko ustvarite nov račun, morate uporabnika opisati z eno od petih vnaprej določenih vlog uporabnika. Odvisno od vloge bo imel ta uporabnik različna dovoljenja in omejen dostop do določenih območij spletnega mesta. V naslednjih vrsticah vam bomo prikazali vseh pet uporabniških vlog z dodatkom Super Admin-a, ki se prikaže samo v primeru večstranskih mest.

1. Administrator (administrator)

Administrator (znan tudi kot Admin) je oseba, zadolžena za celotno namestitev WordPress-a. Ta uporabniška vloga vam omogoča nadzor nad vsem; vključno z namestitvijo novih vtičnikov, spreminjanjem WordPress tem, objavljanjem objav, brisanjem vsebine itd. Skrbnik je najmočnejša uporabniška vloga na običajnem spletnem mestu WordPress.

Admin lahko uporabniške vloge dodeli tudi vsem drugim na spletnem dnevniku WordPress in je edina oseba, ki lahko nadgradi in celo izbriše celotno spletno mesto.

Posameznik, ki namesti WordPress, samodejno dobi skrbniške pravice.

Edini višje uvrščeni uporabnik je Super Admin, ki skrbi za večstransko omrežje (sistem medsebojno povezanih blogov WordPress, ki delujejo skupaj pod isto domeno).

2. Urednik

Tako kot bi bil urednik v reviji novic zadolžen za vsebino, ki se objavi v prispevku, je za vse objave in strani na blogu odgovoren tudi urednik v WordPressu. Ta uporabniška vloga lahko nadzira vse, kar je povezano z vsebino.

To pomeni, da lahko urednik piše, ureja, objavlja in briše objave in strani.

Običajno uredniki počakajo, da avtorji in avtorji prispevkov pošljejo članke v pregled, jih preverijo in po potrebi spremenijo in nato razdelijo javnosti. Uredniki imajo lahko tudi popoln nadzor nad komentarji WordPressa.

Ker so za vsebino odgovorni, uredniki ne morejo upravljati vtičnikov in tem WordPress, niti ne morejo delati z drugimi nastavitvami.

3. Avtor

Ta uporabniška vloga določa osebo z zmožnostjo pisanja, urejanja, objavljanja in brisanja lastne vsebine in tistega, ki lahko nalaga datoteke brez omejitev.

Avtorji lahko dodajo nove oznake, vendar ne morejo dodati novih kategorij (na seznamu lahko izberejo samo obstoječe kategorije). Ko gre za komentarje, si avtorji lahko ogledajo vse, vendar nimajo dovoljenj za urejanje komentarjev.

Avtorji imajo višjo uporabniško raven kot avtorji prispevkov, vendar nižjo od urednikov.

4. Sodelujoči

Ta uporabniška vloga je zelo podobna avtorski, vendar ima nanjo še večje omejitve.

Sodelujoči lahko ustvarjajo nove objave in urejajo svoje članke, vendar jih ne morejo objaviti ali izbrisati.

Objave lahko predložijo le v odobritev, tako da jih lahko uredniki ali skrbniki objavijo.

Največja razlika med avtorji in avtorjem prispevkov je v tem, da kasnejši ne morejo naložiti medijskih datotek. Prav tako lahko izberejo samo obstoječe kategorije in dodajo nove oznake. Sodelujoči so pooblaščeni za ogled komentarjev, vendar jih ne morejo spreminjati ali odobriti.

5. Naročnik

Naročniki so v WordPressu najbolj omejena uporabniška vloga.

Na vaše spletno mesto se lahko prijavijo samo, dostopajo do svojega osebnega profila in spremenijo podrobnosti in geslo.

Ta uporabniška vloga ne more delovati z objavami, stranmi, komentarji, nastavitvami in nič drugega na vašem spletnem mestu. Naročniki so popolna uporabniška vloga, ki jo lahko uporabite pri ustvarjanju spletnega mesta za članstvo. Ker se lahko odločite, da boste dovolili samo prijavljenim uporabnikom, da objavljajo komentarje na vašem spletnem mestu, potrebujete vlogo s strogimi omejitvami. Če izberete naročnike, se ne morete zmotiti, saj bodo pridobili privilegij, da bodo komentirali, vendar bodo ostali na drugih področjih spletnega mesta..

6. Super skrbnik

V nekaterih primerih bodo skrbniki želeli več spletnih mest v eni namestitvi WordPressa. Od zunaj lahko ti dnevniki izgledajo kot posamezne WordPress instalacije, vendar bi dejansko bili del večstranske mreže.

V tem primeru je Super Admin oseba, ki nadzoruje celotno mrežo spletnih strani WordPress.

Poleg vseh skrbniških pravic, ki smo jih že omenili na začetku, lahko Super Admins v omrežje dodajajo nova spletna mesta, jih upravljajo in brišejo. Lahko namestijo teme in vtičnike, ki jih lahko uporabljate v celotnem sistemu, prav tako pa delujejo z omrežnimi nastavitvami.

Super Admin bo med uporabniki na voljo le, ko aktivirate večstransko omrežje, zato ne skrbite, če ne vidite te uporabniške vloge.

Kako upravljati z uporabniki v WordPressu

Če si želite ogledati seznam vseh uporabnikov, ki imajo na svojem blogu registrirane račune, se pomaknite do Uporabniki -> Vsi uporabniki iz skrbniškega menija nadzorne plošče. Tu lahko vidite vsa uporabniška imena, dejanska imena, e-poštna sporočila, uporabniške vloge in število dodeljenih objav.

Upravljajte uporabnike WordPress-a

Kot skrbnik lahko miškin kazalec postavite nad katerega koli uporabnika, tako da ga lahko uredite ali izbrišete. Na vrhu seznama lahko vidite povezave, namenjene vsaki uporabniški skupini vlog. Če na primer želite našteti samo urednike, kliknite ustrezno povezavo.

Skupna dejanja vam omogočajo, da hkrati izberete več uporabnikov in spremenite njihovo uporabniško vlogo, tako da jo izberete s spustnega seznama.

Vsak uporabnik lahko upravlja s svojim posameznim računom. Če želite to narediti, odprite Uporabniki -> Vaš profil povezava, kjer lahko urejate osebne podatke, možnosti in nadzorujete račun.

Kako dodati novega uporabnika

Dodajanje novih uporabnikov v WordPress je razmeroma enostavno:

 1. Pojdi do Uporabniki -> Dodaj novo
 2. Izpolnite podatke (potrebna sta samo uporabniško ime in e-pošta)
 3. Kliknite »Prikaži geslo«, če si želite ogledati ustvarjeno geslo ali vnesite po meri
 4. Izberite, če želite poslati e-pošto z informacijami o računu
 5. Izberite uporabniško vlogo
 6. Kliknite gumb »Dodaj novega uporabnika«

Kako dodati nove uporabnike WordPress-a

Vaš novi uporabnik bo zdaj vključen na seznam vseh uporabnikov. Če ste izbrali možnost za pošiljanje obvestila po e-pošti, bo ta uporabnik prejel sporočilo z informacijami o računu. Iz istega e-poštnega sporočila bo vaš novi uporabnik lahko odprl prijavno stran in spremenil geslo v nekaj edinstvenega.

Vloge uporabnikov po meri

Čeprav so razvijalci WordPress-a ustvarili uporabniške vloge, da se lahko prilegajo praktično vsem spletnim mestom, nekateri ljudje potrebujejo funkcije po meri. Na primer, morda boste želeli svojim urednikom dovoliti, da namestijo vtičnike in nadzorujejo nekaj nastavitev na vašem spletnem mestu.

Na žalost WordPress privzeto ne podpira ustvarjanja uporabniških vlog. Lahko pa jih ustvarite s pomočjo vtičnika. En tak vtičnik je brezplačen Izboljšan upravitelj zmogljivosti kar vam bo omogočilo spreminjanje dovoljenj za katero koli vlogo, dodajanje novih, kopiranje obstoječih funkcij in celo dodajanje novih zmogljivosti obstoječim uporabnikom.

Izboljšan upravitelj zmogljivosti

Zaključek

Upravljanje vlog uporabnikov na vašem spletnem dnevniku WordPress je pomembno delo. Po branju tega članka bi morali biti bolj obveščeni o privzetih vlogah uporabnikov in vedeti, kako jih dodeliti uporabnikom. Če želite uporabniške vloge po meri, si oglejte brezplačni vtičnik, s katerim boste lahko nadzirali vsak del vsake vloge uporabnika WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map