Vad är WordPress Content Management System (CMS)?

what-is-wordpress.png


Även om du aldrig har arbetat med WordPress finns det en god chans att du har hört talas om detta innehållshanteringssystem (CMS). Sedan det första barnet steg 2003 har WordPress snabbt vunnit popularitet och det blev en av de bästa och mest använda mjukvarulösningarna när det gäller att bygga och hantera en webbplats eller blogg. Idag riktar sig WordPress till både nybörjare och proffs; det kan hjälpa dig med en hobby, en fullständig karriär eller något däremellan.

När du bestämmer dig för att bygga din första blogg med WordPress är det viktigt att känna till skillnaderna mellan WordPress.com och själv värd WordPress (WordPress.org). I följande text kommer vi att fokusera på den webbhotell-versionen av WP helt enkelt för att den kom före WP.com-versionen.

Kort historia om WordPress

I början föreställde utvecklarna WordPress som ett bloggverktyg skrivet på PHP-språk som hjälper människor att snabbt bygga en blogg genom att helt enkelt välja en design, välja några widgetar som skulle visa text, bilder eller kalendrar och genom att lägga till innehåll. Det skapades för att ge en användarvänlig miljö för att skriva nya mästerverk (eller skriva om katter, vad är mer troligt). Det tog år innan WordPress började locka större grupper av människor och innan det blev populärt.

Version efter version, hårt arbetande individer som har arbetat gratis, utvecklade en plattform som växte fram från sin första idé. Ett enkelt bloggverktyg har börjat forma sig till ett komplett innehållshanteringssystem (CMS). Även om den ursprungligen annonserades och kommunicerades som en “bloggverktyg” version efter version växte den till en plattform som stöder e-handel, nyhetssajter och i princip någon annan typ av webbplats. Det var då det blev attraktivt för en större pool av webbutvecklare och verkligen tog fart.

Därför använder nästan varje fjärde webbplats på Internet en hjälpande hand av WordPress för att driva sig själv.

WordPress är populärt

Enligt w3Techs, WordPress ansvarar för 28% av alla webbplatser, och det är tydligt att det är mycket mer utbrett än sina konkurrenter som Joomla, Drupal, Magento och Blogger.

Antalet användare, webbplatser, inlägg och annat WordPress-innehåll når upp till tiotals och hundratals miljoner. Kan du till och med föreställa dig de siffrorna?

Kraften med öppen källkod

Chansen är stor att WordPress inte skulle vara lika populär om det inte var helt gratis. Genom att vara en open source-plattform fick WordPress chansen att locka fler användare än om det skulle vara en betald produkt. Har också hundratals mycket skickliga utvecklare som arbetar med nya funktioner gratis gjorde att alla kan njuta av kontinuerligt stöd för WP. Det bästa är att du inte ens behöver be om det. Utvecklare fortsätter att fixa buggar och introducerar nya funktioner regelbundet.

På grund av open source-konceptet är WordPress tillgängligt i mer än 50 språk! Det finns också dussintals översättningar som fortfarande behöver lite arbete. Du kan också aktivt delta i översätta CMS till ditt eget språk.

Styrkan finns i siffrorna

I världen som drivs av sociala medier är ett samhälle lika starkt som sina människor. Och detta är något där WordPress verkligen sticker ut från mängden. Från början har WordPress varit vänlig mot sina användare. Det har kopplat samman människor som arbetat på liknande projekt och det har alltid varit inriktat på samhället. Om du är en nybörjare eller en erfaren proff som tjänar pengar på en blogg kommer du att känna dig som hemma med WP tack vare ett stort antal olika sociala grupper som är dedikerade till det.

WordCamp San Francisco

Det finns många webbplatser och forum (inklusive det ursprungliga WordPress-forumet) där du kan lära dig nya saker, träffa människor och växa din webbplats. WordPress lyckades till och med ta ut människor ur sina hus; det finns oräkneliga WordCamps – organiserade evenemang som förbinder män och kvinnor som är intresserade av detta specifika innehållshanteringssystem. Oavsett var du bor, är chansen stor att det händer en årlig händelse någonstans i ditt område.

Skapa en webbplats utan kodning

Alla dessa utvecklare har sett till att användare inte behöver skriva en enda kodrader om de inte riktigt vill. Så om du bara börjar lära dig om webben, bara vill skapa en webbplats eller helt enkelt lära dig något nytt WP är ett utmärkt sätt att underlätta dig själv till en värld som kan se läskig och komplicerad till en början.

WordPress är användarvänligt

Du kan skapa din första webbplats på några timmar och du behöver inte veta vad HTML, CSS, PHP eller MySQL ens betyder. Behöver du hjälp med att ställa in din blogg? Låt oss hjälpa dig!

Du kanske har hört från dina vänner att du “måste använda WP” eller att “WP är bäst”. Det är uppenbarligen partiska åsikter som varierar beroende på vad du behöver av ett CMS eller vilken typ av webbplats du bygger. Oavsett vad du behöver garanterar vi dock att du åtminstone bör överväga att använda och lära dig att använda WordPress. Det är lätt att komma in på WP och börja göra något men samtidigt, efter att du lär dig lite kommer du att inse att det har oändliga möjligheter och det är här för att stanna – WP fortfarande får fart och användare och växer dag för dag. Om du letar efter en karriär kan du också tänka på WP. Och nej, du behöver inte vara programmerare. Skriva, översätta, hantera, designa – det är alla jobb som kan baseras på och runt WP – du behöver bara börja lära dig grunderna.

Slutsats

WordPress har blivit den mest populära plattformen för att utveckla bloggar och webbplatser. Det finns många orsaker till det, och vi nämnde bara några av dem i den här artikeln. Nu när du bekanta dig med WordPress är det din tid att lära känna det ännu bättre. Om du bestämmer dig för att starta din nya webbplats med WordPress, stanna hos oss så hjälper vi dig med varje steg i ditt nya äventyr.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map