Tumblr vs. WordPress primerjava 2020

Tumblr vs. WordPress primerjava 2017


V redu, zato ste se odločili, da je končno čas, da ustvarite svoj spletni dnevnik. Že veste, da start up ni raketna znanost in verjetno ste že slišali za različne platforme za bloganje, ki jih je vredno raziskati. Če pa prej niste porabili nekaj programskega paketa, lahko izbira pravega za vaš novi blog postane težava. Ne želite izbrati nečesa, kar ni najbolj primerno za vaše misli, kajne??

Kazalo

Če vas celotna primerjava ne zanima, tukaj so povezave za vsak razdelek:

 • Kaj je Tumblr
 • Armaturna plošča
 • Blogging
 • Prilagoditev
 • Lastništvo
 • Stroški
 • Socialne možnosti
 • Primerjalna tabela
 • Zaključek

Kaj je Tumblr?

Ustanovljeno leta 2007, Tumblr je razmeroma (v primerjavi z WordPressom) mlajša platforma za bloganje, ki deluje tudi kot družabno omrežje. Čeprav je uporabnike začel zbirati že od prvega dne, je postal precej bolj znan, ko ga je Yahoo kupil že leta 2013.

Tumblr se hvali s svojo preprostostjo in vsem omogoča hitro objavljanje zgodb, multimedijskih in drugih vsebin v omrežju. Zanimiv del je, da Tumblr svoje uporabnike takoj poveže drug z drugim in naredi prijazen spletni prostor za vse.

Yahoo zdaj lahko s ponosom izjavi, da je s Tumblrjem ustvarjenih več kot 300 milijonov blogov.

Preden sploh začnete dvomiti v platformo, naj vam povemo, da je Matt Mullenweg sam priznal, da je Tumblr konkurent številka ena za WordPress (seveda različica WordPress.com).

V današnjem članku se bomo osredotočili na razlike med samoplačniki WordPress.org in Tumblr. Ker samostojna različica ni enaka WordPress.com, ki je v lasti Automattic, vam ponujamo video primerjavo slednje s Tumblr.

Armaturna plošča

Če razmišljate o tem, da bi začeli svoj blog, je normalno, da želite, da je platforma čim bolj preprosta. Vaš cilj je objaviti zgodbe in večpredstavnost in ne porabiti časa za učenje, kako nekaj deluje.

WordPress

WordPress ponuja čisto nadzorno ploščo, ki je pripravljena za novince. Do trenutka, ko začnete nameščati razširitve, ne bo več kot nekaj menijskih elementov, ki jih je enostavno razumeti. Večino nastavitev in možnosti bo enostavno razumeti, zato ne bo težko začeti upravljati spletnega mesta.

Čeprav radi opisujemo WordPress kot preprost, je resnica, da je veliko bolj zapleten kot Tumblr.

Uporabniki WordPressa bodo rekli, da je bolj zapleteno, ker je preprosto toliko več možnosti, s katerimi se je treba spoprijeti (kar je res). Toda s stališča povprečnega blogerja je Tumblr preprosto zmagovalec, ko gre za preprost vmesnik.

Tumblr

Če ne marate zapletenih nadzornih plošč in uporabniških vmesnikov, ki zahtevajo, da porabite dragocen čas za stvari, ki niso bloganje, boste navdušili Tumblr. Od ustvarjanja brezplačnega računa do pisanja prve objave bo vse pripravljeno v samo nekaj klikih.

Tumblr armaturna plošča

Nadzorna plošča je zelo preprosta in prikazuje samo tisto, kar je za vas najpomembnejše. Poleg velikega gumba, ki omogoča pisanje nove objave, lahko najdete sporočila, klepete, preberete vsebino, ki so jo napisali drugi, in delate z nastavitvami in možnostmi oblikovanja. Vsaka možnost je na dosegu roke, zato boste potrebovali le nekaj minut, da se seznanite z novo nadzorno ploščo.

Blogging

Ker razmišljate o Tumblrju, vas mora blogging zanimati. Zato smo želeli primerjati WordPress in Tumblr, ko gre za pisanje objav in upravljanje večpredstavnosti na posameznih straneh.

WordPress

WordPress je zagotovo najboljša platforma za bloganje. A čeprav mora ponuditi vse tako za priložnostne kot za profesionalne blogerje, morda ni najboljša izbira za vsakogar. Medtem ko bodo resni blogerji, ki radi razširijo svoja spletna mesta in jih podrobno prilagodijo, znali ceniti vse možnosti, ki so priložene njemu, lahko druge zmedejo z vsem, kar ponuja.

WordPress ima lepo oblikovan urejevalnik vizualnih in besedilnih besedil, ki omogoča pisanje, upravljanje medijev in urejanje kode neposredno iz objave.

Tumblr

Tumblr je narejen za bloganje. Tako ne preseneča, da je vse usmerjeno v pisanje in upravljanje slik in videov. In Tumblr tukaj odlično opravi – našli boste preprosto vrstico z ikonami za pisanje novih objav, vstavljanje slik, video posnetkov, zvočnih datotek, citatov, povezav in celo klepetov.

Po kliku ikone boste vsebino pripravljeni dodati, jo pravilno označiti in začeti deliti z občinstvom. Kot smo že omenili, je Tumblr glede vsega tega zelo preprost, zato ne boste našli nobenih dodatnih zmednih možnosti za dodajanje vsebine. Kliknite tukaj, kliknite tam in končali ste!

Prilagoditev

Tudi če vas zanima samo bloganje, še vedno želite prilagoditi strani, na katerih pišete, kajne? V tem primeru ne bi smeli skrbeti; tako WordPress kot Tumblr vam omogočata prilagajanje spletnega dnevnika, vendar obstaja nekaj pomembnih razlik.

WordPress

WordPress je odlična platforma za prilagajanje vašega bloga. WordPress je primeren tako za začetnike kot za profesionalce, od deset do tisoč WordPress tem in vtičnikov, s pomočjo katerih lahko podrobno prilagodite blog do kodiranja svojega spletnega mesta..

Če začetniki lahko uživajo v uporabniku prijaznih možnostih, priloženih temam in vtičnikom, ki jih namestijo, lahko profesionalci izkopljejo kodo za katero koli datoteko in spremenijo podrobnosti, kot so barve, postavitve ali določene funkcije. Velik del pri prilagajanju WordPressa je, da obstaja ogromna skupnost razvijalcev, ki bodo z veseljem sprejeli ponudbo za zaposlitev in ustvarili edinstven blog za vas. Za ceno, seveda.

Tumblr

Tumblr Hipster Tema

Tumblr ponuja možnosti prilagajanja, vendar preprosto ne more meriti do WordPressa. Prilagajanje bloga je enostavno; spremenite fotografije profila in ozadja, upravljajte z barvami, opisi ali celo uporabite dodatne teme, ki bodo preoblikovale celoten videz vašega spletnega mesta.

Čeprav vam Tumblr omogoča tudi spreminjanje kode HTML, ki je za njim, le ta ne ponuja toliko kot WordPress. Če iščete preproste spremembe, bo Tumblr zadovoljil vaše potrebe, če pa želite spremeniti karkoli tam, poglejte več k WordPressu.

Lastništvo

Čeprav morate ustvariti svoj račun, ustvarite močno geslo, ki je na voljo samo vam in ste edini, ki ima dostop do spletnega dnevnika, to pa še ne pomeni, da je spletno mesto vaša last. Preden začnete blogirati in se razvijati v čustvenem odnosu z njim, bodite previdni. Ali želite, da je blog vaš?

WordPress

Spletno mesto, ustvarjeno z samostojno različico WordPressa, je vaše. Čeprav prostor, ki ga najamete gostiteljsko podjetje, ni v vaši lasti, je spletno mesto (in vse datoteke) na njegovih strežnikih. Torej, ne glede na to, kaj se boste odločili s svojim projektom, je odvisno od vas. Nekatera gostiteljska podjetja imajo morda stroga pravila glede določenih vrst vsebine, vendar vedno pridete do menjave gostovalnih podjetij in nihče nima pravice, da bi vaše spletno mesto prevzel.

Tumblr

Če se spomnite iz uvoda, je Tumblr kupil Yahoo. To pomeni, da Yahoo je lastnik storitve, pravzaprav pa je njen blog.

Ni zagotovila, da bo vaš blog jutri živ.

Če se fantje iz Yahooja odločijo, da je čas, da ustavijo celotno storitev, lahko vse izgubite v nekaj sekundah. In če izberete, da želite drugo možnost gostovanja ali kaj drugega, boste ostali praznih rok.

Edina dobra stvar Tumblr-ja je v tem primeru ta, da lahko spletno mesto enostavno izvozite iz storitve. Po tem lahko blog na primer uvozite v samostojen WordPress. Za vsak slučaj, če ste že začeli blog s Tumblrjem, preden ste ugotovili, da ni v redu za vas, imate še vedno možnost, da popravite stvari.

Stroški

Če imate izkušnje s spletnim svetom, vas ne bo presenetilo, ko vam povemo, da platforme za bloganje, ki se oglašujejo kot brezplačne, dejansko niso popolnoma brezplačne.

stroški bloganja

WordPress

WordPress je odprtokodna platforma brezplačna. Vsaj ko gre za programsko opremo. Lahko prenesete paket, spremenite kodo in z njo storite vse, kar želite. Če pa želite spletno mesto spraviti v spletno skupnost, ga boste morali gostiti.

Kot ste morda ugotovili, račun gostovanja (in ime domene, brez katerega ne morete iti), ni brezplačen. Tako „brezplačna“ platforma hitro postane nekaj, kar morate plačevati mesečno. Glede na vaše potrebe lahko cene gredo od nekaj dolarjev do nekaj sto dolarjev na mesec.

Tumblr

Po drugi strani je Tumblr nekoliko drugačen. Ker ga Yahoo gosti, je začetna storitev res popolnoma brezplačna. Potrebujete samo brezplačen račun in pripravljeni ste začeti blog.

Če pa se odločite, da želite ime domene po meri, ga boste morali plačati. Enako velja za premium teme, ki stanejo nekaj denarja. Ko gre za Tumblr, je to precej. Če resnično želite blog brezplačno, je Tumblr platforma, na katero bi morali iti.

Socialne možnosti

Ustvarjanje vsebine je ena stvar. Skupna raba je z drugimi ljudmi po vsem svetu. Ker se WordPress in Tumblr obnašata drugače, je pomembno vedeti, kaj lahko vsak naredi za vas, ko gre za skupno rabo.

WordPress

Ker govorimo o samostojni različici, WordPress celoten družabni del prepušča vam. Ne boste dobili nobene pomoči od same platforme. Odvisno od vas bo, če želite na svoje spletno mesto postaviti gumbe za skupno rabo družbe. Odvisno od vas bo, če želite spletno mesto registrirati pri Googlu in dovoliti iskalniku, da ga pajka. Prav tako ste edini zadolženi za skupno rabo vsebine z drugimi.

Kljub temu je nekaj odličnih brezplačnih in vrhunskih vtičnikov, ki vam bodo pomagali upravljati socialni del vašega spletnega mesta.

Tumblr

Po drugi strani pa ima Tumblr tvoj hrbet. Tumblr vas bo od samega ustvarjanja računa poskušal povezati z drugimi blogerji v omrežju. Prikazala vam bo sorodno vsebino, tako da boste hitro prišli do spletnih strani, ki vas zanimajo. Podobno se bo vaš blog prikazal drugim ljudem in vas takoj povezal z njimi.

Torej, brez dodatnega dela z vaše strani, si lahko ogledate prvo stran v nekaj sekundah. Če bi želeli enako storiti tudi z WordPressom, bi trajalo več ur oglaševanja vašega spletnega mesta, dokler ga ne dobite do prave publike.

Primerjalna tabela

WordPress

Tumblr

Nadzorna plošča:Začetnikom prijazen z učno krivuljoIzjemno preprost in uporabniku prijazen
Blogging:Najboljše za naprednejše blogerjeIdealno za prve blogerje brez tehničnih izkušenj
Prilagoditev:Teme, vtičniki, koda po meriPredloge, omejena prilagoditev
Lastništvo:Ste lastnik spletnega mestaYahoo je lastnik spletnega mesta
Stroški:Plačilo za gostovanje in domenoProst; neobvezni premium izdelki in domena
Družbeno:Pod vašim nadzoromSamodejno delite z drugimi blogerji

Zaključek

Na koncu je resnica, da sta tako WordPress kot Tumblr odlični platformi za bloganje. Odvisno je samo od tega, za kakšen blog greš, in kakšni so tvoji načrti za prihodnost tvojega spletnega mesta.

Če želite vse, kar želite, je platforma, na kateri se lahko izrazite z besedilom in večpredstavnostjo, boste vzljubili Tumblr. Je preprost, lahko razumljiv in popolnoma brezplačen. Omogočil vam bo, da se osredotočite na pisanje; na primer ne bo treba razmišljati o vzdrževanju ali hitrosti spletnega mesta. In še vedno ga boste lahko prilagodili do določene točke, ne da bi pri tem imeli nobeno tehnično znanje.

Toda po drugi strani WordPress ponuja veliko, veliko več. S samostojno različico lahko ustvarite veliko več kot preprost blog. Čeprav je WordPress nekoliko težje razumljiv kot Tumblr, je tudi začetnikom prijazen. Ker obstajajo neštete spletne vadnice in viri, ki vam lahko pomagajo, ne bo tako težko sami izdelati spletnega mesta..

Priporočeno branje: Kako premakniti svoj blog iz Tumblr-a v WordPress

Svoj blog boste lahko razširili na vse, kar želite – od preprostega spletnega mesta do celotnega sistema e-trgovine, če želite. Na tisoče tem in vtičnikov vam bodo pomagali doseči tisto, kar imate v mislih. Kljub temu lahko spletno mesto vedno prilagodite podrobnostim, ker WordPress omogoča popolne spremembe.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked