Tumblr vs. WordPress összehasonlítás 2020

Tumblr és WordPress összehasonlítás 2017


Rendben, tehát úgy döntött, hogy végre itt az ideje létrehozni saját blogot. Már tudja, hogy az egyik indítása nem rakétatudomány, és valószínűleg hallott már a különböző blogplatformokról, amelyeket érdemes kutatni. De ha korábban nem töltött időt az egyes szoftvercsomagokkal, akkor problémát jelenthet a megfelelő blog kiválasztása az új blogjához. Nem akarsz olyan dolgot választani, amely nem igazán felel meg annak, amit gondoltak?

Tartalomjegyzék

Ha nem érdekli a teljes összehasonlítás elolvasása, itt találhatók az egyes szakaszok linkjei:

 • Mi az a Tumblr?
 • Irányítópult
 • Blogolás
 • testreszabás
 • Tulajdonjog
 • kiadások
 • Társadalmi lehetőségek
 • Összehasonlító táblázat
 • Következtetés

Mi az a Tumblr??

2007-ben alapították, Tumblr viszonylag (összehasonlítva a WordPress-szel) fiatalabb blogplatform, amely önmagában is közösségi hálózati webhelyként működik. Noha az első naptól kezdte a felhasználók gyűjtését, sokkal híresebb lett, miután a Yahoo 2013-ban megvásárolta.

A Tumblr átgondolja egyszerűségét, és lehetővé teszi mindenkinek, hogy gyorsan közzétegyen történeteket, multimédia és egyéb tartalmakat a hálózaton. Érdekes rész az, hogy a Tumblr azonnali kapcsolatot létesít a felhasználókkal, és mindenki számára barátságos online helyet teremt.

A Yahoo most büszkén állíthatja, hogy több mint 300 millió blog van létrehozva a Tumblr-rel.

Mielőtt még kételkedni kezdene a platformon, mondja el neked, hogy maga Matt Mullenweg elismerte, hogy a Tumblr a WordPress első számú versenytársa (természetesen a WordPress.com verzió).

A mai cikkben az önálló házigazda különbségeire összpontosítunk WordPress.org és Tumblr. Mivel az önkiszolgáló verzió nem ugyanaz, mint a WordPress.com, amely az Automattic tulajdonában van, az utóbbi video-összehasonlítását a Tumblr-rel közöljük.

Irányítópult

Ha a blog elindításán gondolkodik, akkor normális, ha azt akarja, hogy a platform a lehető legegyszerűbb legyen. Célja, hogy történeteket és multimédiákat publikáljon, és ne töltsön időt arra, hogy megismerje valami működését.

WordPress

A WordPress egy tiszta irányítópultot kínál, amely készen áll az újonnan érkezők számára. A kiterjesztések telepítésének megkezdéséig csak néhány, könnyen érthető menüpont szerepel. A legtöbb beállítás és beállítás könnyen érthető lesz, és a webhely kezelésének megkezdése nem lesz nehéz.

Bár szeretnénk egyszerűen leírni a WordPress-t, az az igazság, hogy sokkal bonyolultabb, mint a Tumblr-nél.

A WordPress felhasználói azt állítják, hogy ez bonyolultabb, mivel egyszerűen még sok más lehetőség van a kezelésre (ami igaz). Ám egy átlagos blogger szempontjából a Tumblr egyszerűen csak a nyertes, amikor egy egyszerű felületen áll.

Tumblr

Ha nem tetszik a bonyolult műszerfalak és felhasználói felületek, amelyek megkövetelik, hogy értékes időt töltsön el a blogoláson kívüli egyéb dolgokra, akkor kedvedre válik a Tumblr. Az ingyenes fiók létrehozásától az első hozzászólás megírásáig minden csak néhány kattintással elkészül.

Tumblr műszerfal

A műszerfal nagyon egyszerű, és csak azt mutatja meg, ami a legfontosabb számodra. Az új üzenet írását lehetővé tevő nagygombon kívül üzeneteket, csevegőket, mások által írt tartalmat olvashat, és a beállításokkal és a tervezési lehetőségekkel is dolgozhat. Minden opció kéznél van, és csak néhány percbe telik az új műszerfal megismerése.

Blogolás

Mivel a Tumblr-t fontolgatja, érdekelnie kell a blogolásban. Ezért akartuk összehasonlítani a WordPress-t és a Tumblr-t, amikor posztok írására és multimédia kezelésére szolgálunk egyetlen oldalon.

WordPress

A WordPress vitathatatlanul a legjobb blogplatform. De bár mindent kínál mind az alkalmi, mind a profi bloggerek számára, valószínűleg nem mindenki számára lesz a legjobb választás. Míg azok a komoly bloggerek, akik szeretnék kiterjeszteni webhelyüket, és azokat részletesebben testreszabják, tudni fogják, hogyan kell értékelni az összes vele járó lehetőséget, a többi összekeverhetők az általuk kínált mindennel.

A WordPress egy gyönyörűen megtervezett Visual and Text szerkesztővel rendelkezik, amely lehetővé teszi a média írását, kezelését és a kód szerkesztését közvetlenül a bejegyzésből.

Tumblr

A Tumblr blogolásra készült. Tehát nem meglepő, hogy minden a képek és videók írására és kezelésére irányul. És a Tumblr nagyszerű munkát végez itt – talál egy egyszerű sávot, amely ikonokat tartalmaz új hozzászólások írására, képek, videók, audiofájlok, idézetek, linkek és még csevegések beszúrására..

Miután rákattintott az ikonra, készen áll a tartalom felvételére, megfelelő címkézésére és a közönség megosztására. Mint már említettük, a Tumblr mindezt nagyon egyértelmûen fogalmazza meg, tehát nem talál további zavaró lehetõségeket a tartalom hozzáadására. Kattintson ide, kattintson ide, és kész!!

testreszabás

Még akkor is, ha csak a blogolás iránt érdeklődik, testreszabja az oldalakat, ahol ír, nem igaz? Ha ez a helyzet, akkor ne aggódjon; mind a WordPress, mind a Tumblr lehetővé teszi a blog testreszabását, de vannak jelentős különbségek.

WordPress

A WordPress tökéletes platform a blog testreszabásához. A WordPress több tízezer WordPress téma és beépülő modul közül választhat, amelyek segítenek a blog személyre szabásában, és a saját webhely kódolását a semmiből, a WordPress mind kezdőknek, mind szakembereknek egyaránt alkalmas.

Ahol a kezdők élvezhetik a felhasználóbarát lehetőségeket, amelyek tele vannak telepített témákkal és beépülő modulokkal, a szakemberek bármelyik fájl mögött feltárhatják a kódot, és módosíthatják a részleteket, például a színeket, az elrendezéseket vagy az egyes funkciókat. A WordPress testreszabásának nagy része az, hogy egy hatalmas fejlesztői közösség létezik, akik szívesen elfogadják az állásajánlatot és egyedi blogot hoznak létre az Ön számára. Természetesen árért.

Tumblr

Tumblr Hipster téma

A Tumblr testreszabási lehetőségeket kínál, de egyszerűen nem képes a WordPress-hez mérni. A blog testreszabása egyszerű; módosítsa a profilt és a háttérképeket, kezelje a színeket, a leírásokat, vagy akár további témákat is használjon, amelyek átalakítják webhelyének teljes megjelenését.

Noha a Tumblr lehetővé teszi a mögötte lévő HTML-kód módosítását, ez csaknem csak annyit kínál, mint a WordPress. Ha egyszerű változtatásokat keres, a Tumblr kielégíti az Ön igényeit, de ha bármit meg akarja változtatni, nézzen inkább a WordPress felé.

Tulajdonjog

Bár saját fiókját kell létrehoznia, generálnia kell egy erős jelszót, amely csak neked áll rendelkezésre, és te vagy az egyetlen, aki hozzáférést kapott a bloghoz, ez nem azt jelenti, hogy a webhely az ön tulajdonát képezi. Mielőtt elkezdené a blogolást, és emocionális kapcsolatban alakulna ki ezzel, légy óvatos. Szeretné, ha a blog a tied lenne??

WordPress

A WordPress önálló üzemeltetett verziójával létrehozott webhely a tied. Bár a tárhelytől bérelt hely nem a birtokában van, a szerverén lévő webhely (és az összes fájl) az. Tehát, függetlenül attól, hogy mit dönt a projektjével, az ön döntése. Bizonyos tárhelyszolgáltatóknál szigorú szabályok vonatkozhatnak bizonyos típusú tartalmakra, de mindig meg kell váltani a tárhelyszolgáltatókat, és senkinek nincs joga levenni az Ön webhelyét..

Tumblr

Ha emlékszel a bevezetésről, a Tumblr-t a Yahoo vásárolta meg. Ez azt jelenti A Yahoo tulajdonában van a szolgáltatás, és tulajdonképpen a blogod is.

Nincs garancia arra, hogy blogod holnap életben lesz.

Ha a Yahoo srácai úgy döntenek, hogy ideje leállítani a teljes szolgáltatást, másodpercek alatt elveszíthet mindent. És ha úgy dönt, hogy más hostolási lehetőséget vagy valami mást szeretne, akkor üres kézzel hagyja.

A Tumblr esetében ebben az esetben az egyetlen jó dolog, hogy könnyen exportálhatja webhelyét a szolgáltatásból. Ezt követően például importálhatja a blogot a saját üzemeltetésű WordPress-be. Csak abban az esetben, ha már elindítottál egy blogot a Tumblr-rel, mielőtt rájött, hogy ez nem megfelelő az Ön számára, akkor is van esélye, hogy javítson a dolgokon.

kiadások

Ha van valamilyen tapasztalata az online világban, akkor nem lep meg, amikor azt mondjuk nektek, hogy ingyenesen hirdetett blogplatformok valójában nem teljesen ingyenesek.

blogolás költségei

WordPress

Mivel nyílt forráskódú platform, a WordPress ingyenes. Legalább, amikor a szoftverről van szó. Letöltheti a csomagot, módosíthatja a kódot, és bármit megtehet vele. De annak érdekében, hogy webhelye felkerüljön az online közösségre, el kell fogadnia azt.

Mint már kiderült, a hostfiók (és egy domain név, amely nélkül nem tudsz menni) nem ingyenesek. Tehát az „ingyenes” platform gyorsan olyan dologmá válik, amelyet havonta fizetnie kell. Igényei szerint az árak néhány dollárról néhány száz dollárra havonta változhatnak.

Tumblr

Másrészt, Tumblr egy kicsit más. Mivel a Yahoo üzemelteti, az eredeti szolgáltatás valóban teljesen ingyenes. Csak egy ingyenes fiókra van szüksége, és készen áll a blog elindítására.

De ha úgy dönt, hogy egyedi domainnevet akar, akkor fizetnie kell érte. Ugyanez vonatkozik a prémium témákra, amelyek pénzt fizetnek. Amikor a Tumblrről beszélünk, ez nagyjából ennyi. Tehát ha valóban szeretne egy ingyenes blogot, akkor a Tumblr az a platform, amelyre menned kell.

Társadalmi lehetőségek

A tartalom létrehozása egy dolog. Az egész földrajzi terület megosztása az emberekkel szerte a világon. Mivel a WordPress és a Tumblr eltérően viselkednek, fontos tudni, hogy mit tehetnek az Ön számára a megosztás során..

WordPress

Mivel az ön által üzemeltetett verzióról beszélünk, a WordPress az egész közösségi részt neked hagyja. Nem kap segítséget maga a platform. Ön rajtad múlik, ha el akarja helyezni a közösségi megosztási gombokat a webhelyére. Ön rajtad múlik, ha regisztrálja webhelyét a Google-on, és lehetővé teszi a keresőmotor számára, hogy feltérképezze. Ön is az egyetlen, aki felelős a tartalom másokkal történő megosztásáért.

Mégis vannak néhány ingyenes és prémium plugin, amelyek segítenek a webhely társadalmi részének kezelésében.

Tumblr

Másrészt, Tumblrnek hátad van. A fiók létrehozásának pillanatától kezdve a Tumblr megpróbál kapcsolatot létesíteni a hálózat többi bloggerével. Megmutatja a kapcsolódó tartalmat, így gyorsan juthat el az érdeklődő blogokhoz. Hasonlóképpen, a blogod másoknak jelenik meg, és azonnal kapcsolatba lép velük.

Tehát, az ön oldalán kívüli további munka nélkül, másodpercek alatt megkaphatja az első oldalnézetet. Ha ugyanezt akarta tenni a WordPress-szel, órákba telik a webhely hirdetése, amíg a megfelelő közönséghez nem jut.

Összehasonlító táblázat

WordPress

Tumblr

Irányítópult:Kezdőbarát, tanulási görbévelRendkívül egyszerű és felhasználóbarát
Blogolás:A legjobb haladó bloggerek számáraIdeális műszaki tapasztalattal nem rendelkező, első alkalommal elérhető bloggerek számára
Testreszabás:Témák, beépülő modulok, egyedi kódSablonok, korlátozott testreszabás
Tulajdonjog:Ön a webhely tulajdonosaA webhely a Yahoo tulajdonában van
költségek:Fizessen a tárhelyért és a domainértIngyenes; opcionális prémium elemek és domain
Társadalmi:Ön irányítása alattAutomatikusan megoszthatja más bloggerekkel

Következtetés

Végül az igazság az, hogy mind a WordPress, mind a Tumblr nagyszerű blogplatformok. Csak attól függ, hogy milyen blogot keresel, és mi a webhelyed jövőbeli tervei.

Ha csak azt szeretné, hogy egy olyan platform legyen, ahol szöveges és multimédiás eszközökön keresztül kifejezheti magát, imádni fogja a Tumblr alkalmazást. Ez egyszerű, könnyen érthető és teljesen ingyenes. Ez lehetővé teszi, hogy az írásra összpontosítson; nem kell például gondolni a webhely karbantartására vagy sebességére. És továbbra is testreszabhatja azt egy bizonyos pontig, anélkül, hogy bármiféle műszaki ismeretekkel rendelkezne.

De másrészt a WordPress sokkal többet kínál. Az ön üzemeltetett verzióval sokkal többet hozhat létre, mint egy egyszerű blog. Noha a WordPress egy kicsit nehezebb megérteni, mint a Tumblr, ez szintén kezdőbarát. Mivel számtalan online oktatóprogram és erőforrás segíthet Önnek, nem lesz olyan nehéz saját webhelyet felépíteni.

Ajánlott olvasás: Hogyan helyezze át blogját a Tumblr-ből a WordPress-be

A blogját bármire kibővítheti, amit csak akar – egy egyszerű webhelyről egész e-kereskedelmi rendszerre, ha akarod. És több ezer téma és beépülő modul segít elérni azt, amit gondol. Ennek ellenére mindig testreszabhatja a webhelyet a részletekhez, mert a WordPress lehetővé teszi a teljes módosításokat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map