Tumblr versus WordPress-vergelijking 2020

Tumblr versus WordPress-vergelijking 2017


OK, dus je hebt besloten dat het eindelijk tijd is om je eigen blog te maken. Je weet al dat het starten van een start geen rocket science is, en je hebt waarschijnlijk gehoord van verschillende blogplatforms die het onderzoeken waard zijn. Maar als je nog niet eerder met elk softwarepakket hebt doorgebracht, kan het een probleem worden om de juiste voor je nieuwe blog te kiezen. Je wilt toch niet iets kiezen dat niet goed past bij wat je in gedachten had??

Inhoudsopgave

Als u niet de hele vergelijking wilt lezen, vindt u hier de links voor elke sectie:

 • Wat is Tumblr
 • Dashboard
 • Bloggen
 • Maatwerk
 • Eigendom
 • Kosten
 • Sociale opties
 • Vergelijkingstabel
 • Conclusie

Wat is Tumblr?

Opgericht in 2007, Tumblr is relatief (vergeleken met WordPress) een jonger blogplatform dat ook als een sociale netwerksite fungeert. Hoewel het vanaf de eerste dag gebruikers begon te verzamelen, werd het veel bekender nadat Yahoo het in 2013 had gekocht.

Tumblr schept op over de eenvoud ervan en stelt iedereen in staat snel verhalen, multimedia en andere inhoud op het netwerk te publiceren. Het interessante is dat Tumblr zijn gebruikers onmiddellijk met elkaar verbindt en het een vriendelijke online ruimte voor iedereen maakt.

Yahoo kan nu met trots zeggen dat er meer dan 300 miljoen blogs zijn gemaakt met Tumblr.

Voordat je zelfs maar aan het platform begint te twijfelen, laten we je vertellen dat Matt Mullenweg zelf heeft toegegeven dat Tumblr de nummer één concurrent is voor WordPress (natuurlijk de WordPress.com-versie).

In het artikel van vandaag gaan we ons concentreren op de verschillen tussen de door uzelf gehoste WordPress.org en Tumblr. Aangezien de zelf-gehoste versie niet hetzelfde is als WordPress.com, dat eigendom is van Automattic, brengen we u een videovergelijking van de laatste met Tumblr.

Dashboard

Als u overweegt om uw blog te starten, is het normaal dat u wilt dat het platform zo eenvoudig mogelijk is. Je doel is om verhalen en multimedia te publiceren en geen tijd te besteden aan het leren over hoe iets werkt.

WordPress

WordPress biedt een schoon dashboard dat klaar is voor de nieuwkomers. Tot het moment dat u begint met het installeren van extensies, zijn er niet meer dan een paar menu-items die gemakkelijk te begrijpen zijn. De meeste instellingen en opties zijn gemakkelijk te begrijpen en het is niet moeilijk om je site te beheren.

Hoewel we WordPress graag als eenvoudig omschrijven, is de waarheid dat het veel gecompliceerder is dan Tumblr.

WordPress-gebruikers zullen zeggen dat het ingewikkelder is omdat er simpelweg zoveel meer opties zijn om mee om te gaan (wat waar is). Maar vanuit het perspectief van een gemiddelde blogger is Tumblr gewoon een winnaar als het gaat om een ​​eenvoudige interface.

Tumblr

Als je niet van gecompliceerde dashboards en gebruikersinterfaces houdt waarbij je waardevolle tijd moet besteden aan andere dingen dan bloggen, zul je Tumblr leuk vinden. Van het aanmaken van een gratis account tot het schrijven van je eerste post, alles is in een paar klikken klaar.

Tumblr dashboard

Het dashboard is heel eenvoudig en laat alleen zien wat voor jou het belangrijkst is. Naast de grote knop waarmee je een nieuw bericht kunt schrijven, kun je berichten, chats vinden, inhoud lezen die door anderen is geschreven en werken met instellingen en ontwerpopties. Elke optie is binnen handbereik en het duurt maar een paar minuten om kennis te maken met het nieuwe dashboard.

Bloggen

Aangezien je Tumblr overweegt, moet je geïnteresseerd zijn in bloggen. Daarom wilden we WordPress en Tumblr vergelijken als het gaat om het schrijven van berichten en het beheren van multimedia op enkele pagina’s.

WordPress

WordPress is misschien wel het beste blogplatform. Maar hoewel het alles te bieden heeft voor zowel informele als professionele bloggers, is het misschien niet de beste keuze voor iedereen. Terwijl serieuze bloggers die hun sites willen uitbreiden en deze in detail willen aanpassen, alle opties die daarbij horen kunnen waarderen, kunnen de andere worden verward met alles wat het biedt.

WordPress heeft een prachtig ontworpen visuele en teksteditor waarmee u rechtstreeks vanuit de post kunt schrijven, media kunt beheren en code kunt bewerken.

Tumblr

Tumblr is gemaakt om te bloggen. Het hoeft dus niet te verbazen dat alles is gericht op het schrijven en beheren van foto’s en video’s. En Tumblr doet het hier geweldig – je vindt een eenvoudige balk met pictogrammen voor het schrijven van nieuwe berichten, het invoegen van afbeeldingen, video’s, audiobestanden, citaten, links en zelfs chats.

Nadat u op het pictogram hebt geklikt, bent u klaar om de inhoud toe te voegen, deze correct te taggen en te delen met het publiek. Zoals we al vermeldden, is Tumblr heel eenvoudig over dit alles, dus je zult geen extra verwarrende opties vinden voor het toevoegen van de inhoud. Klik hier, klik daar en je bent klaar!

Maatwerk

Zelfs als je alleen geïnteresseerd bent in bloggen, wil je toch de pagina’s waar je schrijft aanpassen, nietwaar? Als dat het geval is, hoeft u zich geen zorgen te maken; Met zowel WordPress als Tumblr kun je de blog aanpassen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

WordPress

WordPress is een perfect platform om je blog aan te passen. Van het kiezen uit tienduizenden WordPress-thema’s en plug-ins die u kunnen helpen de blog in detail te personaliseren tot het helemaal zelf coderen van uw eigen site, WordPress is geschikt voor zowel beginners als professionals.

Waar beginners kunnen genieten van gebruiksvriendelijke opties die vol zitten met thema’s en plug-ins die ze installeren, kunnen professionals de code achter elk van de bestanden opgraven en de details zoals kleuren, lay-outs of bepaalde functies wijzigen. Het mooie van het aanpassen van WordPress is dat er een enorme gemeenschap van ontwikkelaars is die graag een jobaanbieding accepteren en een unieke blog voor je maken. Voor een prijs natuurlijk.

Tumblr

Tumblr Hipster-thema

Tumblr biedt maatwerkopties, maar het kan gewoon niet op tegen WordPress. Het aanpassen van de blog is eenvoudig; verander profiel- en achtergrondfoto’s, beheer kleuren, beschrijvingen of gebruik zelfs extra thema’s die het hele uiterlijk van uw site zullen veranderen.

Hoewel je met Tumblr ook de HTML-code erachter kunt wijzigen, biedt deze niet zo veel als WordPress. Als u op zoek bent naar eenvoudige veranderingen, zal Tumblr aan uw behoeften voldoen, maar als u alles wilt kunnen veranderen, kijk dan meer naar WordPress.

Eigendom

Hoewel u uw eigen account kunt maken, een sterk wachtwoord kunt genereren dat alleen voor u beschikbaar is en u de enige bent die toegang heeft tot de blog, betekent dit niet dat de site uw eigendom is. Wees voorzichtig voordat u begint met bloggen en evolueert in een emotionele relatie ermee. Wil je dat de blog van jou is?

WordPress

De website gemaakt met de zelf-gehoste versie van WordPress is van jou. Hoewel de ruimte die u huurt bij een hostingbedrijf niet uw bezit is, is de site (en alle bestanden) op de servers dat wel. Dus wat u ook besluit te doen met uw project, het is aan u. Sommige hostingbedrijven hebben mogelijk strikte regels voor bepaalde soorten inhoud, maar u kunt altijd van hostingbedrijf wisselen en niemand heeft het recht om uw site te verwijderen.

Tumblr

Als je je de introductie herinnert, is Tumblr gekocht door Yahoo. Dat betekent dat Yahoo is de eigenaar van de service en in feite is hij de eigenaar van uw blog.

Er zijn geen garanties dat uw blog morgen in leven zal zijn.

Als jongens van Yahoo besluiten dat het tijd is om de hele service af te sluiten, kun je alles binnen enkele seconden kwijtraken. En als u ervoor kiest dat u een andere hostingoptie of iets anders wilt, verlaat u met lege handen.

Het enige goede aan Tumblr is in dit geval dat u uw site gemakkelijk vanuit de service kunt exporteren. Daarna kunt u de blog bijvoorbeeld importeren in zelf-gehoste WordPress. Voor het geval je al een blog met Tumblr bent begonnen voordat je je realiseert dat het niet goed voor je is, heb je nog steeds een kans om dingen te repareren.

Kosten

Als je enige ervaring hebt in de online wereld, zul je niet verbaasd zijn als we je vertellen dat blogplatforms die als gratis worden geadverteerd, niet helemaal gratis zijn.

blogkosten

WordPress

Omdat het een open source-platform is, is WordPress gratis. Tenminste als het om de software gaat. Je kunt het pakket downloaden, de code wijzigen en ermee doen wat je wilt. Maar om uw site voor de online community te krijgen, moet u deze hosten.

Zoals je misschien al hebt bedacht, is een hostingaccount (en een domeinnaam waar je niet zonder kunt) niet gratis. Het “gratis” platform wordt dus snel iets dat u maandelijks moet betalen. Afhankelijk van uw behoeften kunnen de prijzen gaan van een paar dollar tot een paar honderd dollar per maand.

Tumblr

Aan de andere kant is Tumblr een beetje anders. Omdat Yahoo het host, is de eerste service echt helemaal gratis. Je hebt alleen een gratis account nodig en je bent klaar om de blog te starten.

Maar als u besluit dat u een aangepaste domeinnaam wilt, moet u daarvoor betalen. Hetzelfde geldt voor premium-thema’s die wat geld kosten. Als het op Tumblr aankomt, is dit het vrijwel. Dus als je echt een gratis blog wilt, is Tumblr het platform waar je voor moet gaan.

Sociale opties

Content maken is één ding. Het delen met mensen over de hele wereld is het hele andere domein. Aangezien WordPress en Tumblr zich verschillend gedragen, is het belangrijk om te weten wat elk voor u kan betekenen als het gaat om delen.

WordPress

Aangezien we het hebben over de zelf-gehoste versie, laat WordPress het hele sociale gedeelte aan jou over. Je krijgt geen hulp van het platform zelf. Het is aan u of u knoppen voor sociaal delen op uw site wilt plaatsen. Het is aan u of u uw site bij Google wilt registreren en de zoekmachine deze wilt laten crawlen. Jij bent ook de enige die de inhoud deelt met anderen.

Toch zijn er enkele geweldige gratis en premium plug-ins die u zullen helpen het sociale deel van uw site te beheren.

Tumblr

Aan de andere kant heeft Tumblr je rug. Vanaf het moment dat je het account aanmaakt, zal Tumblr proberen je te verbinden met andere bloggers op het netwerk. Het toont u gerelateerde inhoud, zodat u snel naar de blogs van uw interesse gaat. Op dezelfde manier zal je blog aan andere mensen verschijnen en je direct met hen verbinden.

Dus zonder extra werk van uw kant, kunt u binnen enkele seconden de eerste paginaweergave krijgen. Als u hetzelfde met WordPress zou willen doen, zou het uren duren voordat u uw site adverteert totdat u deze bij de juiste doelgroep hebt bereikt.

Vergelijkingstabel

WordPress

Tumblr

Dashboard:Beginnersvriendelijk met een leercurveUiterst eenvoudig en gebruiksvriendelijk
Bloggen:Beste voor meer gevorderde bloggersIdeaal voor beginnende bloggers zonder technische ervaring
Maatwerk:Thema’s, plug-ins, aangepaste codeSjablonen, beperkte aanpassing
Eigendom:Jij bezit de siteYahoo is eigenaar van de site
Kosten:Betaal voor hosting en domeinVrij; optionele premium items en domein
Sociaal:Onder uw controleDeel automatisch met andere bloggers

Conclusie

Uiteindelijk is de waarheid dat zowel WordPress als Tumblr geweldige blogplatforms zijn. Het hangt er gewoon vanaf wat voor soort blog je gaat en wat zijn je plannen voor de toekomst van je site.

Als je alleen een platform wilt waar je jezelf kunt uitdrukken door middel van tekst en multimedia, zul je dol zijn op Tumblr. Het is eenvoudig, gemakkelijk te begrijpen en helemaal gratis. Zo kunt u zich concentreren op het schrijven; u hoeft bijvoorbeeld niet na te denken over onderhoud of de snelheid van uw site. En je kunt het nog steeds aanpassen tot een bepaald punt, zonder enige technische kennis.

Maar aan de andere kant biedt WordPress veel, veel meer. Met de zelf-gehoste versie kun je veel meer maken dan een simpele blog. Hoewel WordPress iets moeilijker te begrijpen is dan Tumblr, is het ook beginnersvriendelijk. Aangezien er talloze online tutorials en bronnen zijn die u kunnen helpen, zal het niet zo moeilijk zijn om zelf een site te bouwen.

Aanbevolen literatuur: hoe u uw blog van Tumblr naar WordPress verplaatst

U kunt uw blog uitbreiden naar alles wat u maar wilt – van een eenvoudige site tot een volledig eCommerce-systeem als u dat wilt. En duizenden thema’s en plug-ins helpen u te bereiken wat u in gedachten heeft. Toch kunt u de site altijd tot in detail aanpassen omdat WordPress volledige wijzigingen toestaat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map