Tumblr mot WordPress jämförelse 2020

Tumblr mot WordPress jämförelse 2017


OK, så du har bestämt att det äntligen är dags att skapa din egen blogg. Du vet redan att att starta en inte är raketvetenskap, och du har antagligen hört talas om olika bloggplattformar som är värda att undersöka. Men om du inte har tillbringat lite tid med varje mjukvarupaket innan, kan det vara ett problem att välja rätt för din nya blogg. Du vill inte välja något som inte passar bra för det du hade i åtanke?

Innehållsförteckning

Om du inte är intresserad av att läsa hela jämförelsen, här är länkarna för varje avsnitt:

 • Vad är Tumblr
 • instrumentbräda
 • blogga
 • anpassning
 • Äganderätt
 • Kostar
 • Sociala alternativ
 • Jämförelsetabell
 • Slutsats

Vad är Tumblr?

Grundades 2007, tumblr är relativt (jämför med WordPress) yngre bloggplattform som också fungerar som en social nätverkssajt på egen hand. Även om det började samla användare från första dagen, blev det mycket mer känt efter att Yahoo köpte det tillbaka 2013.

Tumblr släpper om dess enkelhet och gör att alla snabbt kan publicera historier, multimedia och annat innehåll i nätverket. Den intressanta delen är att Tumblr direkt ansluter sina användare till varandra och gör det till ett vänligt onlineutrymme för alla.

Yahoo kan nu stolt säga att det finns mer än 300 miljoner bloggar skapade med Tumblr.

Innan du ens börjar tvivla på plattformen, låt oss berätta att Matt Mullenweg själv medgav att Tumblr är den främsta konkurrenten för WordPress (naturligtvis WordPress.com-versionen).

I dagens artikel kommer vi att fokusera på skillnaderna mellan de självhostade WordPress.org och Tumblr. Eftersom den självhostade versionen inte är densamma som WordPress.com, som ägs av Automattic, ger vi dig en videojämförelse av den senare med Tumblr.

instrumentbräda

Om du funderar på att starta din blogg är det normalt att du vill att plattformen ska vara så enkel som möjligt. Ditt mål är att publicera historier och multimedia, och inte spendera tid på att lära sig om hur något fungerar.

WordPress

WordPress erbjuder en ren instrumentpanel som är redo för nykomlingarna. Fram till det ögonblick du börjar installera tillägg kommer det inte att finnas mer än ett fåtal menyalternativ som är lätta att förstå. De flesta inställningar och alternativ kommer att vara lätta att förstå, och det kommer inte att vara svårt att börja hantera din webbplats.

Även om vi gillar att beskriva WordPress som enkelt, är sanningen att det är mycket mer komplicerat än Tumblr.

WordPress-användare kommer att säga att det är mer komplicerat eftersom det helt enkelt finns så många fler alternativ att hantera (vilket är sant). Men ur en genomsnittlig bloggares perspektiv är Tumblr helt enkelt en vinnare när det gäller ett enkelt gränssnitt.

tumblr

Om du inte gillar komplicerade instrumentpaneler och användargränssnitt som kräver att du ägnar dig värdefull tid på andra saker än att blogga, kommer du att tänka på Tumblr. Allt från att skapa ett gratis konto till att skriva ditt första inlägg är allt klart med bara några klick.

Tumblr instrumentbräda

Instrumentpanelen är väldigt enkel och den visar bara vad som är viktigast för dig. Förutom den stora knappen som låter dig skriva ett nytt inlägg, kan du hitta meddelanden, chattar, läsa innehåll skrivet av andra och arbeta med inställningar och designalternativ. Varje alternativ är att nå din hand, och det tar bara några minuter att bekanta dig med den nya instrumentpanelen.

blogga

Eftersom du funderar på Tumblr, måste du vara intresserad av att blogga. Det var därför vi ville jämföra WordPress och Tumblr när det gäller att skriva inlägg och hantera multimedia på enstaka sidor.

WordPress

WordPress är utan tvekan den bästa bloggplattformen. Men även om det måste erbjuda allt för både avslappnade och professionella bloggare, är det kanske inte det bästa valet för bara någon. Medan seriösa bloggare som gillar att utöka sina webbplatser och anpassa den i detalj vet hur man värderar alla alternativ som följer med det, kan de andra förväxlas med allt det erbjuder.

WordPress har en vackert designad Visual och Text Editor som låter dig skriva, hantera media och redigera kod direkt från inlägget.

tumblr

Tumblr är gjord för bloggning. Så det överrasker inte att allt är inriktat på att skriva och hantera bilder och videor. Och Tumblr gör ett bra jobb här – du hittar en enkel stapel som innehåller ikoner för att skriva nya inlägg, infoga bilder, videor, ljudfiler, citat, länkar och till och med chattar.

När du har klickat på ikonen är du redo att lägga till innehållet, tagga det ordentligt och börja dela med publiken. Som vi redan nämnt är Tumblr mycket okomplicerad om allt detta, så du hittar inga ytterligare förvirrande alternativ för att lägga till innehållet. Klicka här, klicka där och du är klar!

anpassning

Även om du bara är intresserad av att blogga, vill du fortfarande anpassa sidorna där du skriver, eller hur? Om så är fallet bör du inte oroa dig; både WordPress och Tumblr låter dig anpassa bloggen, men det finns några betydande skillnader.

WordPress

WordPress är en perfekt plattform för att anpassa din blogg. Från att välja bland tiotusentals WordPress-teman och plugins som kan hjälpa dig att anpassa bloggen i detalj till att koda din egen webbplats från början, är WordPress lämplig både för nybörjare och proffs.

Där nybörjare kan njuta av användarvänliga alternativ som är packade med teman och plugins som de installerar, kan proffs gräva upp koden bakom någon av filerna och ändra detaljer som färger, layouter eller speciella funktioner. Den stora delen med att anpassa WordPress är att det finns en massiv gemenskap av utvecklare som gärna accepterar ett jobberbjudande och skapa en unik blogg åt dig. För ett pris, naturligtvis.

tumblr

Tumblr Hipster Theme

Tumblr erbjuder anpassningsalternativ, men det kan bara inte mäta upp till WordPress. Det är enkelt att anpassa bloggen; ändra profil- och bakgrundsfoton, hantera färger, beskrivningar eller till och med använda ytterligare teman som kommer att förändra hela webbplatsens utseende.

Medan Tumblr också låter dig ändra HTML-koden bakom den, erbjuder den bara inte så mycket som WordPress. Om du letar efter enkla förändringar kommer Tumblr att tillfredsställa dina behov men om du vill kunna ändra någonting finns det, titta mer mot WordPress.

Äganderätt

Även om du skapar ditt eget konto, genererar ett starkt lösenord som är tillgängligt just för dig, och du är den enda som har tillgång till bloggen, betyder det inte att webbplatsen är din egendom. Innan du börjar blogga och utvecklas i en känslomässig relation med den, var försiktig. Vill du att bloggen ska vara din?

WordPress

Webbplatsen skapad med den självhostade versionen av WordPress är din. Även om det utrymme du hyr från ett värdföretag inte är ditt innehav, är webbplatsen (och alla filerna) på dess servrar. Så oavsett vad du bestämmer dig för att göra med ditt projekt, är det upp till dig. Vissa värdföretag kan ha strikta regler om vissa typer av innehåll, men du får alltid byta värdföretag, och ingen har rätt att ta bort din webbplats.

tumblr

Om du kommer ihåg från introduktionen köptes Tumblr av Yahoo. Det betyder att Yahoo äger tjänsten och faktiskt äger den din blogg.

Det finns inga garantier för att din blogg kommer att leva imorgon.

Om killar på Yahoo beslutar att det är dags att stänga av hela tjänsten kan du förlora allt på några sekunder. Och om du väljer att du vill ha annat värdalternativ eller något annat lämnar du tomhänt.

Det enda bra med Tumblr, i det här fallet, är att du enkelt kan exportera din webbplats från tjänsten. Efter det kan du till exempel importera bloggen till WordPress med självhost. Om du redan har startat en blogg med Tumblr innan du inser att det inte är okej för dig, har du fortfarande en chans att fixa saker.

Kostar

Om du har lite erfarenhet av onlinevärlden blir du inte förvånad när vi berättar att bloggplattformar som annonseras som gratis inte är helt gratis.

bloggkostnader

WordPress

Som en öppen källkodsplattform är WordPress gratis. Åtminstone när det gäller programvaran. Du kan ladda ner paketet, ändra koden och göra vad du vill med det. Men för att få din webbplats upp för onlinesamhället måste du vara värd för den.

Som du kanske har räknat ut är webbkonto (och ett domännamn som du inte kan gå utan) inte gratis. Så “gratis” plattform blir snabbt något du behöver betala för varje månad. Beroende på dina behov kan priserna gå från några dollar till några hundra dollar per månad.

tumblr

Å andra sidan är Tumblr lite annorlunda. Eftersom Yahoo är värd för den är den initiala tjänsten verkligen helt gratis. Du behöver bara ett gratis konto och du är redo att starta bloggen.

Men om du bestämmer dig för att du vill ha ett anpassat domännamn, måste du betala för det. Detsamma gäller premiumtema som kostar lite pengar. När det gäller Tumblr är det ganska mycket det. Så om du verkligen vill ha en blogg gratis är Tumblr plattformen du bör gå för.

Sociala alternativ

Att skapa innehåll är en sak. Att dela det med människor över hela världen är hela den andra domänen. Eftersom WordPress och Tumblr uppför sig annorlunda är det viktigt att veta vad alla kan göra för dig när det gäller delning.

WordPress

Eftersom vi talar om den självvärda versionen lämnar WordPress hela den sociala delen till dig. Du får ingen hjälp från själva plattformen. Det är upp till dig om du vill sätta sociala delningsknappar på din webbplats. Det är upp till dig om du vill registrera din webbplats hos Google och låta sökmotorn genomsöka den. Du är också den enda som ansvarar för att dela innehållet med andra.

Det finns fortfarande några fantastiska gratis-och premium-plugins som hjälper dig att hantera den sociala delen av din webbplats.

tumblr

Å andra sidan har Tumblr ryggen. Redan från det ögonblick då kontot skapades kommer Tumblr att försöka ansluta dig till andra bloggare i nätverket. Den visar dig relaterat innehåll så att du snabbt kommer till de bloggar som är intresserade av dig. På samma sätt kommer din blogg att dyka upp för andra människor och direkt ansluta dig till dem.

Så utan extra arbete från din sida kan du få den första sidvisningen inom några sekunder. Om du ville göra samma sak med WordPress skulle det ta timmar att annonsera din webbplats tills du får den till rätt publik.

Jämförelsetabell

WordPress

tumblr

Instrumentbräda:Nybörjarvänligt med en inlärningskurvaExtremt enkelt och användarvänligt
blogga:Bäst för mer avancerade bloggarePerfekt för första gången bloggare utan teknisk erfarenhet
anpassning:Teman, plugins, anpassad kodMallar, begränsad anpassning
Äganderätt:Du äger webbplatsenYahoo äger webbplatsen
Kostar:Betala för hosting och domänFri; valfria premiumartiklar och domän
Social:Under din kontrollDela automatiskt med andra bloggare

Slutsats

I slutändan är sanningen att både WordPress och Tumblr är fantastiska bloggplattformar. Det beror bara på vilken typ av blogg du tänker på, och vad är dina planer för din webbplats.

Om du allt du vill ha är en plattform där du får uttrycka dig genom text och multimedia kommer du att älska Tumblr. Det är enkelt, lätt att förstå och helt gratis. Det låter dig fokusera på skrivandet; det kommer inte att behövas tänka på underhåll eller hastigheten på din webbplats, till exempel. Och du kommer fortfarande att kunna anpassa den till en viss punkt utan att ha teknisk kunskap.

Men å andra sidan erbjuder WordPress mycket, mycket mer. Med den självvärda versionen kan du skapa mycket mer än en enkel blogg. Även om det är lite svårare att förstå än Tumblr, är WordPress också nybörjarvänligt. Eftersom det finns otaliga tutorials och resurser online som kan hjälpa dig kommer det inte att vara så svårt att bygga en webbplats på egen hand.

Rekommenderad läsning: Hur man flyttar din blogg från Tumblr till WordPress

Du kommer att kunna utöka din blogg till allt du vill – från en enkel webbplats till ett helt e-handelssystem om du vill. Och tusentals teman och plugins hjälper dig att uppnå det du har i åtanke. Fortfarande kan du alltid anpassa sajten till detaljer eftersom WordPress tillåter fullständiga ändringar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map