Što je WordPress sustav za upravljanje sadržajem (CMS)?

što-je-wordpress.png


Čak i ako nikada niste radili sa WordPressom, postoji dobra šansa da ste čuli za ovaj sustav upravljanja sadržajem (CMS). Od svojih prvih dječjih koraka 2003. godine, WordPress je brzo stekao popularnost i postao je jedno od najboljih i najčešće korištenih softverskih rješenja kada je u pitanju izrada i upravljanje web stranicom ili blogom. Danas se WordPress bavi i početnicima i profesionalcima; može vam pomoći u hobiju, cjelovitoj karijeri ili nečem između.

Kada odlučite izgraditi svoj prvi blog s WordPressom, važno je znati razlike između WordPress.com i WordPress-a s hostom (WordPress.org). U sljedećem tekstu ćemo se usredotočiti na samoposluženu verziju WP-a samo zato što je došla prije WP.com verzije.

Kratka povijest WordPress-a

U svojim ranim počecima, programeri su zamislili WordPress kao alat za bloganje napisan na PHP jeziku koji pomaže ljudima da brzo naprave blog jednostavnim odabirom dizajna, odabirom nekoliko widgeta koji će prikazivati ​​tekst, slike ili kalendare i dodavanjem sadržaja. Stvoren je radi pružanja okruženja koje je prilagođeno korisniku za pisanje novih remek djela (ili pisanje o mačkama, što je vjerojatnije). Prošle su godine prije nego što je WordPress počeo privlačiti veće grupe ljudi i prije nego što je postao popularan.

Inačica prema verziji, marljivi pojedinci koji su radili besplatno, razvili su platformu koja je nadmašila njegovu početnu ideju. Jednostavan alat za bloganje počeo se oblikovati cjelovit sustav upravljanja sadržajem (CMS). Iako se u početku oglašavalo i komuniciralo kao „alat za bloganje“ verzija po verziji, narasla je na platformu koja podržava e-trgovinu, web stranice s vijestima i u osnovi bilo koju drugu vrstu web mjesta. Tada je postao privlačan većem nizu web programera i stvarno se skinuo.

Zbog toga praktički svaka četvrta web stranica na Internetu koristi WordPress ruku kako bi se poboljšala.

WordPress je popularan

Prema w3Techs, WordPress je odgovoran za 28% svih web stranica, a jasno je da je mnogo rašireniji od svojih konkurenata poput Joomla, Drupal, Magento i Blogger.

Broj korisnika, web mjesta, postova i drugih WordPress sadržaja doseže brojke od nekoliko desetaka i stotina milijuna. Možete li uopće zamisliti te znamenke?

Snaga otvorenog koda

Velike su šanse da WordPress ne bi bio toliko popularan da nije potpuno besplatan. Budući da je open source platforma, WordPress je dobio priliku privući više korisnika nego što bi to bio plaćeni proizvod. Također, imati stotine visoko kvalificiranih programera koji rade na novim značajkama besplatno omogućilo svima da uživaju u kontinuiranoj podršci za WP. Najbolji dio je to što ga uopće ne morate tražiti. Programeri stalno popravljaju greške i uvode nove značajke redovito.

Zbog koncepta otvorenog koda WordPress je dostupan u više od 50 jezika! Postoji i desetak prijevoda koji još trebaju neko djelo. Također možete aktivno sudjelovati u prevođenje CMS-a na svoj vlastiti jezik.

Snaga je u brojkama

U svijetu kojim upravljaju društveni mediji zajednica je jaka koliko i njezini ljudi. I to je nešto gdje se WordPress zaista ističe iz mnoštva. WordPress je od svojih početaka bio ljubazan prema svojim korisnicima. Povezao je ljude koji su radili na sličnim projektima i uvijek je bio orijentiran prema zajednici. Ako ste potpuni početnik ili iskusan profesionalac koji zarađuje novac od bloga, osjećate se dobro kao kod WP-a zahvaljujući ogromnom broju različitih društvenih grupa posvećenih njemu.

WordCamp San Francisco

Postoje brojne web stranice i forume (uključujući originalni WordPress forum) gdje možete naučiti nove stvari, upoznati ljude i rasti svoju web stranicu. WordPress je čak uspio izvesti ljude iz svojih kuća; tamo su bezbroj WordCampova – organizirana događanja koja povezuju muškarce i žene koji su zainteresirani za ovaj konkretni sustav upravljanja sadržajem. Bez obzira gdje živite, velike su šanse da se negdje u vašoj blizini događa godišnji događaj.

Napravite web mjesto bez kodiranja

Svi ti programeri osigurali su da korisnici ne moraju pisati niti jedan kôd ako to zapravo ne žele. Dakle, ako tek počinjete učiti o webu, samo želite stvoriti web stranicu ili jednostavno naučiti nešto novo WP je sjajan način da se olakšate svijetu koji u početku može izgledati zastrašujuće i komplicirano.

WordPress je vrlo razumljiv

Možete izraditi svoju prvu web stranicu u nekoliko sati, a ne morate znati što HTML, CSS, PHP ili MySQL uopće znače. Trebate pomoć oko postavljanja bloga? Dopustite da vam pomognemo!

Možda ste od svojih prijatelja čuli da “morate koristiti WP” ili da je “WP najbolji”. To su očigledno pristrana mišljenja koja se razlikuju ovisno o tome što vam treba od CMS-a ili kakvoj web lokaciji gradite. Međutim, bez obzira na to što vam treba, garantiramo da biste barem trebali razmotriti korištenje i učenje kako koristiti WordPress. Lako je ući u WP i započeti nešto raditi, ali istovremeno, nakon što malo naučite shvatit ćete da ima beskrajne mogućnosti i da je tu i ostati – WP i dalje dobiva na značaju, a korisnici rastu iz dana u dan. Ako tražite karijeru, razmišljajte i o WP-u. I ne, ne morate biti programer. Pisanje, prevođenje, upravljanje, dizajniranje – to su sve poslovi koji se mogu zasnivati ​​na WP-u i oko njega – samo trebate započeti s učenjem osnova.

Zaključak

WordPress je postao najpopularnija platforma za razvoj blogova i web stranica. Razloga za to je mnogo, a samo smo nekoliko njih spomenuli u ovom članku. Sada kada ste se upoznali sa WordPressom, vrijeme je da ga još bolje upoznate. Ako odlučite pokrenuti novu web stranicu s WordPressom, budite s nama i pomoći ćemo vam u svakom koraku vaše nove avanture.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map