Slik bruker du WordPress Media Library og legger til bilder

wordpress-media-library.png


Som det fremgår av navnet, legger WordPress mye vekt på det skrevne ordet. Det er uendelige muligheter og innstillinger når det gjelder skriving. Men det har gått lenge siden mediefiler var noe du kan ignorere på nettstedet ditt. Fordi, hvis ikke for noe annet, “et bilde er verdt tusen ord”.

I dag er det vanlig å starte en WordPress-blogg helt dedikert til bilder og videoer, uten å ha et eneste “konvensjonelt” innlegg på bloggen. Men selv om du vil at besøkende bare skal fokusere på det du har å si, vil du fortsatt måtte jobbe med mediefiler. I tilfelle du personlig ikke liker å legge til bilder og videoer i artikler, kan du vurdere å bruke dem for leserne dine. Til og med Google og andre søkemotorer vil gi deg ekstra poeng for å ha medierike artikler. Alt er mye bedre med bilder og WordPress vil hjelpe deg å legge dem til i artikler.

Før eller siden må du begynne å legge til bilder på nettstedet ditt. I denne artikkelen skal vi hjelpe deg med de første trinnene – bli kjent med WordPress Media Library og lære hvordan du legger til ditt første bilde i WordPress. Etter det er du på vei til å mestre mediledelse på nettstedet ditt.

Hva er WordPress Media Library

WordPress Media Library er et virtuelt depot av alle mediefiler (bilder, videoer, lyd og andre dokumenter) som du kan bruke på nettstedet ditt. Det lar deg laste opp og administrere mediefiler, sette dem inn i innlegg og sider, og til og med raskt redigere mens du er på farten. Selv om du kan jobbe med forskjellige filtyper, vil vi fokusere på bilder.

Last opp bilder, videoer og andre filer

Når du åpner biblioteket for første gang, vil det ikke være noen filer på listen. Så din første oppgave er å laste opp bilder slik at du kan bruke dem i innlegg og sider. Vær oppmerksom på at du også kan legge til bilder og andre filer direkte fra artikkelen du redigerer. Se neste avsnitt for mer informasjon om det.

Følg disse trinnene for å laste opp nye bilder direkte til WordPress Media Library:

 1. Navigere til Media -> Legg til nytt
 2. Klikk på “Velg filer” -knappen eller dra og slipp bilder til vinduet
 3. Hvis du klikket på knappen, velger du bilder og andre mediefiler fra datamaskinen

Last opp bilder, videoer og andre filer

Fra det øyeblikket du åpnet bilder fra datamaskinen eller dratt dem til den stiplede boksen, vil WordPress begynne å laste opp filene. Avhengig av hastigheten på internettforbindelsen, hostingleverandøren og filstørrelsen, kan det ta deg opptil noen minutter i gjennomsnitt til WordPress er ferdig med opplastingsprosessen. Hver fil får sin personlige fremdriftslinje, slik at du kan vite hvor raskt (eller sakte) den aktuelle filen laster opp.

Som standard lar WordPress deg laste opp flere mediefiler samtidig. I tilfelle dette ikke fungerer for deg, kan du alltid bytte tilbake til en enklere nettleseropplaster. Det vil fungere selv på eldre datamaskiner, men det vil tillate deg å laste opp bare en mediefil den gangen.

Mediebiblioteket

WordPress Media Library

Etter at du har lastet opp minst en fil, vil endringene være synlige i WordPress Media Library. Gå til for å åpne den Media -> Bibliotek.

Denne nye siden viser deg en liste over alle mediefiler som du har lastet opp til WordPress. Du kan vise filer i en liste eller rutenettvisning. Hvis du vil filtrere bestemte filtyper, velger du bare bilder, videoer, lyd eller ikke-vedlagte filer (filer som ikke hører til noe innlegg eller side). Du kan også vise bilder fra bestemte måneder og år. Hvis du vil slette mer enn bare et bilde, klikker du på “Bulk select” -knappen, velger bilder og klikker på “Delete Select” -knappen.

På høyre side av mediebiblioteket finner du en enkel søkeboks som lar deg finne et bilde i biblioteket. Selv om det kan virke unødvendig for øyeblikket, vil denne funksjonen være til god hjelp når du har samlet hundre og tusenvis av filer i biblioteket.

Last opp og sett inn bilder direkte til innlegget ditt

Ettersom du sannsynligvis vil bruke mesteparten av tiden din på å skrive nye innlegg, er det godt å vite at du kan legge til bilder og andre mediefiler direkte fra skjermbildet for redigering av innlegg. Ved å kontrollere mediefiler herfra, får du til og med noen ekstra alternativer, så la oss se dem.

Ved å klikke på “Legg til media” -knappen øverst på redigeringsskjermen, vil et nytt popup-vindu vises. I utgangspunktet er WordPress Media Library det samme – du kan laste opp filer direkte fra datamaskinen din eller velge bilder som allerede er lastet opp til biblioteket.

 1. Plasser markøren der du vil at bildet skal vises i artikkelen
 2. Klikk på knappen “Legg til medier” øverst på skjermen
 3. Last opp eller velg et bilde fra fanen Mediebibliotek
 4. Rediger bildet og detaljer om nødvendig
 5. Klikk på knappen “Sett inn innlegg”

Selv om skjermen ser ganske lik den som du åpner gjennom WordPress admin meny, kan du legge merke til at venstre side har noen få ekstra lenker. I tillegg til å sette inn bilder, kan du opprette et galleri, velge et vist bilde for det innlegget eller sette inn et bilde fra URL.

Lag et galleri

WordPress Gallery

Ved å sette opp et galleri, kan du velge flere bilder og legge dem til i innlegget ditt. WordPress oppretter deretter en collage av de valgte bildene og viser dem i innlegget. Hvis du bruker den visuelle redigereren, vil du se alle grupperte bilder, og du kan klikke på dem. Hvis du gjør det, vises to nye ikoner som lar deg redigere og fjerne galleriet.

Hvis du bytter til teksteditor, vil du legge merke til en [galleri] -kode på samme sted. Fra WordPress versjon 3.5, kan kortkoden til galleriet utvides med mange parametere, slik at du kan endre den manuelt. Siden det å jobbe med parametrene krever en viss forståelse av hvordan kortkoder fungerer, vil vi hoppe over det for nå. Men hvis du vil vite mer om funksjonen, kan du se mer om den på offisielle WordPress Codex sider.

Utvalgt bilde

Velg et bilde som skal representere innlegget ditt. Avhengig av hvilket tema du bruker for øyeblikket, kan dette bildet vises på forskjellige steder som miniatyrbildet av innlegget ditt. Det vises ofte over innlegget på enkeltinnleggssiden. Men igjen, det kommer veldig an på temaet.

Sett inn fra URL

Hvis du har et bilde på en annen server og ikke kan eller ikke vil laste det opp til WordPress-nettstedet ditt, kan du sette inn et fra URL. Du trenger den absolutte banen (den komplette linkadressen) til det bildet. For eksempel bilder / how-to-bruk-wordpress-media-bibliotek-og-add-images.jpg.

Så snart du limer inn URLen, vil det være en forhåndsvisning av bildet. Du kan også redigere noen få detaljer før du setter den inn i innlegget.

Før du legger til bilder fra en URL, må du forsikre deg om at du har tillatelse til det. Mange bilder er beskyttet av copyright, og å bruke dem uten tillatelse vil bety at du stjeler bildet.

Ulike bildestørrelser

Når du prøver å legge bilder til et innlegg eller side, vil du legge merke til at WordPress lar deg velge dimensjoner. Som standard oppretter WordPress tre ekstra størrelser ved siden av den opprinnelige. Så selv om du for eksempel laster opp et HD-bilde, vil WordPress automatisk gjøre det tilgjengelig i disse tre oppløsningene hvis du bruker Twenty Seventeen-temaet:

 • Miniatyrbilde – 150 × 150 piksler
 • Medium – 300 × 188 piksler
 • Stor – 525 × 328

Vær oppmerksom på at denne størrelsen kan avhenge av temaet du bruker. Du kan også velge din egen dimensjon hvis du navigerer til Innstillinger -> Media fra WordPress-dashbordmenyen.

Slik redigerer du bildedetaljer

Rediger bildedetaljer i WordPress

Før vi kommer til den delen der du kan beskjære, endre størrelse på og redigere bilder, la oss se hvordan du endrer noen detaljer. Dette vil hjelpe deg med å organisere filer på nettstedet ditt, og det vil være en fordel for besøkende og søkemotorer å ha all ekstra data om filer på nettstedet ditt.

 1. Velg hvilket som helst bilde fra biblioteket
 2. Et popup-vindu vises og viser deg detaljene om dette bildet
 3. På høyre side finner du informasjon som bildenavn, filtype, opplastingsdato, filstørrelse og dimensjoner
 4. Under det kan du se URL-en til bildet ditt
 5. For å redigere bildet, endre tittel, bildetekst, alt-tekst (vist for de brukerne som ikke kan åpne bildet) og beskrivelse
 6. Rett under beskrivelsesfeltet kan du se hvilken bruker som lastet opp denne spesielle mediefilen
 7. Hvis du vil redigere flere detaljer, klikker du på koblingen “Rediger flere detaljer” nederst

Hvordan redigere et bilde

Hvordan redigere bilder i WordPress

WordPress-utviklere var snille nok til å introdusere en funksjon som lar deg endre bilder som allerede er lastet opp til WordPress Media Library. For å gjøre litt ekstra arbeid på bildet, velg bare et fra mediebiblioteklisten og klikk på “Rediger bilde” -knappen under det.

Nå kan du beskjære, rotere og snu bildet uten å måtte laste det opp igjen. Det er også angre og gjøre om knapper som lar deg fikse feil gjort under redigering. Dette verktøyet er tydeligvis ikke en erstatning for Photoshop, men det gjør underverker for små, raske fikser.

Rotere

Hvis du vil rotere bildet du valgte, klikker du på knappen for å vri det til venstre eller høyre.

Scale

På høyre side kan du legge inn nye dimensjoner for bildet ditt. Når du skriver inn bredde eller høyde, vil WordPress automatisk beregne den andre dimensjonen slik at bildet ditt holder størrelsesforholdet (du vil ikke at det skal bli forvrengt). Hvis du prøver å skalere opp et bilde, vil du se et lite rødt utropstegn ved siden av som indikerer at skalering ikke er mulig.

Du kan bare skalere ned bilder i WordPress

Avling

For å beskjære bildet, klikk på det og dra for å gjøre valget ditt. Ved å holde nede Shift-tasten mens du velger, kan du beholde sideforholdet. Hvis du vil endre det, endrer du størrelsesforholdet fra høyre side av skjermen. Bruk for eksempel forholdet 1: 1 for å gjøre et kvadratisk valg eller endre det til 4: 3, 16: 9 eller noe annet du ønsker. Når du har valgt, kan du raskt justere det ved å velge størrelsen i piksler. Minimumsstørrelse er miniatyrstørrelsen som angitt i Media-innstillingene.

Bruk endringer

Det siste alternativet lar deg bruke endringer på alle bildestørrelser, bare miniatyrbildet eller alt annet enn miniatyrbildet. For eksempel kan du ha et firkantet miniatyrbilde som bare viser en del av det originale bildet.

Vedleggssider

Bildevedleggsside

Fra det øyeblikket du laster opp en ny fil, oppretter WordPress en ny vedleggsside for den. Du får tilgang til denne siden ved å åpne et hvilket som helst bilde og klikke på “Vis vedleggsside” fra alternativpanelet til høyre.

Denne siden er akkurat som alle andre WordPress-sider. Men i stedet for å publisere det manuelt, gjør WordPress det for deg. For eksempel vil vedleggssiden for et bilde vise det bildet med alle tilleggsdata som tittel, beskrivelse, bildetekst og alt-tekst.

Du kan redigere siden akkurat som alle andre, ha kommentarer til den og dele den med brukerne dine. Data vist på siden avhenger av WordPress-temaet. Noen temaer kan velge å vise mer eller færre data.

Bilder er morsomme

Det er morsomt å jobbe med bilder og andre mediefiler i WordPress. Men før det blir morsomt, bør du lære å navigere gjennom WordPress Media Library. Vi håper denne artikkelen har hjulpet deg med det, og at nå vet du hvordan du legger til nye bilder, redigerer dem og setter inn i innlegg, viser gallerier og vedleggssider.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked