Slik bruker du kategorier i WordPress

wordpress-categories.png


WordPress-kategorier er en måte å gruppere innlegg på WordPress-bloggen din. De er bare et av taksonomiene som WordPress bruker for å organisere innhold på nettstedet. Siden vi snakker om taksonomier, er dette det perfekte tidspunktet å bli kjent med begrepet, før du blir redd for det. I utgangspunktet er det alt du trenger å vite – taksonomier er en måte å gruppere ting på. Du kan opprette så mange taksonomier du trenger, men det krever tilpasset kode eller plugins. Standard taksonomier, som brukes til å gruppere innlegg, er kategorier og koder.

Selv om du ikke er klar over det, har du allerede møtt kategorier på andre nettsteder. Vanligvis er de den sentrale delen av navigasjonsmenyer, og de lar deg finne innhold som er interessant for deg. Nettbutikker har for eksempel vanligvis kategorier som grupperer produkter som passer inn i klær, sko, teknologi, kunst, sport osv.

Før du begynner fysisk å legge til og administrere WordPress-kategorier (som er den enkleste delen), må du ta deg tid til å organisere innholdet i hodet og også på papiret. Hvis du skal lage et nettsted med mange emner av interesse, er det avgjørende at du tenker på strukturen på nettstedet ditt på forhånd. For å følge det samme eksemplet på en nettbutikk, trenger du bare kleskategorien, eller skal du ha separate underkategorier for skjorter, bukser, kjoler og så videre? Vi overlater planleggingsdelen til deg, og fokuserer på hvordan du jobber med kategorier og tagger i WordPress.

Slik legger du til kategorier i WordPress

Legg til ny WordPress-kategori

Når du er klar til å jobbe med WordPress-kategorier, naviger til Innlegg -> Kategorier. Oppretting av din første krever at du bare fyller ut fire felt:

 1. Navn – navnet på hvordan det ser ut på bloggen din
 2. Mordersnegle – URL-vennlig versjon av navnet. Det er vanligvis alle små bokstaver og inneholder bare bokstaver, tall og bindestrek (la det være tomt og WP vil automatisk generere dette feltet fra navnet du oppgir)
 3. Parent – Siden kategorier kan ha et hierarki, velger du rekkefølgen på kategorier og underkategorier ved å velge overordnede elementer, hvis du vil
 4. Beskrivelse – beskriv emnet. Avhengig av hvilket tema du bruker, kan det vises på kategorisider; dette er et valgfritt felt

Når du er fornøyd med det, klikker du på knappen “Legg til ny kategori” nederst på skjermen. Etter det vil din nye WordPress-kategori vises på listen til høyre på skjermen.

Denne listen viser alle kategoriene du har. Foruten informasjonen du nettopp har fylt ut, vil du se antall innlegg som faller inn i den aktuelle kategorien.

Alternativt kan du legge til nye kategorier direkte fra skjermbildet for redigering av innlegg. I dette tilfellet vil WordPress vise deg et enkelt skjema som lar deg oppgi navn og overordnet for den nye kategorien. Selv om dette er en raskere måte å legge til nye taksonomier mens du skriver innlegg, bør du fremdeles administrere den nye kategorien for å redigere slug og beskrivelse.

Barnekategorier

Barnekategorier er kategorier som “er avhengige” av en annen kategori kjent som foreldrene.

Hvis du har en bredere gruppe som må deles inn i mindre seksjoner, bør du bruke barnekategorier. De er underordnet foreldrene.

Hvis du for eksempel publiserer en “klær” -kategori, kan du opprette “skjorter” som et barn, “bukser” som en annen, og så videre.

Den vil ha en annen permalinkstruktur, da den vil inneholde foreldresluggen i den. I dette eksemplet vil en overordnet kategori ha en permalink www.yoursite.com/clothes mens barnet en ville være tilgjengelig fra www.yoursite.com/clothes/shirts.

Hvordan håndtere kategorier

Administrer WordPress-kategorier

På samme side der du opprettet en ny kategori, plasser markøren på et hvilket som helst oppført element. Tre nye lenker skal vises rett under navnet på den valgte gruppen:

 1. Redigere – åpner en side der du kan endre navn, snegle, overordnet og beskrivelse
 2. Rask redigering – uten å åpne en ny side, endre navn og snegle
 3. Slett – fjerne kategorien permanent. Du kan ikke fjerne standardinnstillingen
 4. Utsikt – åpner en side som viser alle innleggene som er tilordnet den kategorien

Hvis du sletter en kategori, slettes ikke innleggene. I stedet er artikler som bare ble tilordnet den slettede kategorien satt til standard.

Bulkalternativer kan hjelpe deg med å administrere flere elementer samtidig. Velg de du vil slette, og velg “Slett” fra “Bulk Options” -menyen.

Standard kategori

For at WordPress skal fungere riktig, må det være minst en tilgjengelig kategori. Som standard er det kategorien “Ukategorisert” som ikke kan slettes, men du kan enkelt gi den nytt navn. Hvis du publiserer et nytt innlegg og glemmer å velge en kategori for det, tilordner WordPress det automatisk til standardinnlegget.

Standardkategorien kan endres. Når du oppretter minst en ny kategori, naviger til Innstillinger -> Skriving. Det øverste alternativet lar deg endre standardinnleggskategorien for bloggen din, og vi anbefaler på det sterkeste at du endrer den eller i det minste gir nytt navn til “Ukategorisert”.

Endre standard WordPress-kategori

Slik viser du kategorier på ditt WordPress-nettsted

Vanligvis viser WordPress kategorier i navigasjonsmenyen eller widgeten. Du kan vise dem i begge deler hvis du vil. Se hvordan du jobber med WordPress-menyer og widgets for å lære hvordan du administrerer dem.

Hvordan konvertere kategorier til tagger

Det er to standarder WordPress taksonomier som du kan bruke til å organisere innhold i grupper. Siden det er små forskjeller mellom kategorier og koder, er det godt å vite at du kan konvertere kategorier til koder og omvendt. For at dette skal skje, må du installere en plugin:

 1. Navigere til Verktøy -> Import
 2. Finn “Kategorier og taggkonverterer” (bør være den tredje fra toppen)
 3. Klikk “Installer nå”
 4. Vent noen sekunder til ny lenke vises
 5. Klikk “Kjør importør”
 6. Velg kategorier du vil konvertere til tagger
 7. Klikk på “Konverter kategorier til tagger” -knappen

Konverter WordPress-kategorier til tagger

Hva har vi lært

Å kategorisere innhold er viktig for hvert nettsted. Det er avgjørende ikke bare for SEO, men for brukervennligheten til hele nettstedet. Planlegg kategoriene dine fremover slik at du ikke trenger å endre dem hele tiden. Og med mindre du har tusenvis av artikler, foreslår vi at du har et begrenset antall kategorier, maksimalt ti. I denne artikkelen har du hatt en sjanse til å lære hvordan du legger til nye kategorier og administrerer dem gjennom en enkelt side. Når du har lagt til alle kategoriene du ønsket, bør du vise dem i navigasjonsmenyen eller en widget. Siden det er forskjeller mellom kategorier og koder, lar WordPress deg konvertere den ene til den andre bare ved å klikke på en knapp.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map