Si të shtoni një menu navigimi në WordPress

si-të-krijuar-wordpress-menus.png


Menutë e navigimit (zakonisht referohen vetëm si menu) janë një pjesë thelbësore e çdo faqe në internet. Imagjinoni ato si një hartë interaktive të një blogu. Ato lejojnë shfaqjen e të gjithë strukturës së faqes dhe, në të njëjtën kohë, menutë ndihmojnë vizitorët të lundrojnë nëpër seksione dhe faqe të ndryshme më të qetë.

Sot, është e vështirë të gjesh një blog pa një menu navigimi. Nëse ju keni ngecur në një portal lajmesh me mijëra postime dhe kategori të shumta, blog ushqimesh, blog modës ose një blog të thjeshtë me një faqe, një menu ndoshta do të jetë e dukshme në majë, shumë afër me kokën.

Pra, përveç në rrethana të pazakonta, një menu navigimi është një tipar i domosdoshëm. Për shkak të kësaj, krijimi i një menuje WordPress është diçka që duhet të jetë në krye të listës suaj të detyrave.

 • Menutë e WordPress
  • Farë mund të vendosni në një menu të WordPress?
  • Sa menu dhe vendndodhje të menusë mund të prisni?
 • Si të krijoni menunë tuaj të parë të WordPress
  • Shtoni elementet e menusë
  • Organizoni artikujt e menusë (zvarritje dhe rënie)
  • Si të krijoni një nënmenu
  • Cilësimet e menusë
  • Opsionet e ekranit
  • Si të shtoni një menu në një shirit anësor
 • përfundim

Për fat të mirë, hartimi i menuve të WordPress mund të jetë kënaqësi. Në vend që të kodifikoni dhe të mendoni se si do të funksionojë në një blog, Zhvilluesit e WordPress kanë ndërtuar një sistem intuitiv dhe miqësor për përdoruesit. Kjo ju lejon të bashkoni pjesët e menusë duke përdorur një ndërfaqe të thjeshtë drag & drop.

Dizajni i një menuje në WordPress varet nga një temë. Mund të duket i madh apo i vogël. Disa menuse të WordPress janë të animuara dhe dinamike. Të tjerat janë të rregullta dhe statike. Disa mund të kenë postime, harta ose forma të tëra të grumbulluara brenda navigimit. E gjitha varet.

Nëse nuk keni një menu të këndshme për të punuar me të, mund të fajësoni për këtë zhvilluesin e temave. Por, para se të filloni të bërtisni, mbani në mend se e gjithë gjëja është plotësisht e personalizueshme. Gjithashtu, shumë shtojca fantastike mund të shndërrojnë menunë tuaj të vjetër të WordPress-it në një aplikim të një lloji.

Menutë e WordPress

Sot, ne nuk po hedhim në detaje rreth shtojcave dhe personalizimeve të hollësishme. Në vend të kësaj, ne do të përqendrohemi në shtimin e elementeve standarde të lundrimit në WordPress që çdo fillestar mund të fillojë t’i përdorë menjëherë.

Farë mund të vendosni në një menu të WordPress?

Pa instaluar shtesa shtesë, menutë e WordPress ju lejojnë të shtoni faqe, postime, lidhje me porosi dhe kategori.

Sa menu dhe vendndodhje të menusë mund të prisni?

Nuk ka kufizime se sa menuse të WordPress mund të krijoni. Pra, të ndjehen të lirë për të ndërtuar ato të ndryshme dhe shkëmbejnë midis tyre kur është e nevojshme. Duke pasur mundësinë e krijimit të menutë të panumërt, mund të krijoni lista të veçanta navigimi, menutë sociale ose madje mund të shtoni menu në boshtet anësore.

Edhe pse të gjitha temat e WordPress vijnë me të paktën një vendndodhje ku mund të shfaqni një menu, shumica e tyre ofrojnë disa vende për të punuar me të. Kur keni site më komplekse, do të jetë e nevojshme të shfaqni menutë në më shumë se një zonë, në mënyrë që vizitorët të ndjehen më të qetë kur lundrojnë ndërmjet faqeve.

Si të krijoni menunë tuaj të parë të WordPress

Për të shkuar te redaktori i menusë në WordPress, ju lutemi lundroni tek Pamja -> Menutë.

Nëse ky është një instalim i freskët i një siti, mund të prisni një faqe të zbrazët të ndarë në dy segmente. Në anën e majtë, disa skeda mbajnë të gjithë elementët e disponueshëm që mund të shtohen në një menu. Në anën e djathtë, ju duhet të krijoni lista të reja dhe të rregulloni strukturën dhe cilësimet e tyre. Para se të shihni cilësimet, duhet të krijoni një menu të re:

 1. Ejani me një emër të njohur dhe plotësojeni
 2. Klikoni në butonin “Shto menunë” në anën e djathtë

Si të krijoni menunë tuaj të parë të WordPress

Menjëherë, aspekti i duhur i ekranit do të ndryshojë dhe tani do të shihni pjesët ku mund të redaktoni strukturën e menusë dhe cilësimet e saj. Por gjërat e para së pari; le të shtojmë disa elemente në menunë tuaj të re.

Shtoni elementet e menusë

Për këtë hap, fokusi juaj kryesor duhet të jetë në pjesën e majtë të redaktorit. Siç e përmendëm më herët, do të gjeni skedat që mbajnë faqe, postime, lidhje me porosi dhe kategori. Në shumicën e rasteve, një blog mesatar WordPress përdor faqe dhe kategori si elemente të menusë. Por kjo nuk do të thotë se nuk duhet të shtoni komponentë të tjerë edhe atje.

 1. Hap ndonjë nga skedat
 2. Zgjidhni faqet, postimet dhe kategoritë ose shtoni lidhje me porosi
 3. Klikoni në butonin “Shto te menuja” në secilën skedë përpara se të kalosh në tjetrën

Shtimi i elementeve të menusë në WordPress

Shtimi i postimeve, faqeve dhe kategori është e lehtë pasi ju duhet vetëm t’i zgjidhni ato nga lista. Por nëse po shtoni një lidhje të personalizuar, duhet të keni URL-në e plotë të një faqe (shembulli: http://www.google.com). Shtoni gjithashtu një emër (etiketë) që do të jetë i dukshëm për atë lidhje (shembull: Google)

Organizoni artikujt e menusë (zvarritje dhe rënie)

Pasi të shtoni më shumë se një artikull të menusë nga e majta në të djathtë të redaktorit, elementët do të shfaqen nën Strukturën e menusë. Këtu, WordPress ju lejon të tërhiqni dhe lëshoni artikujt dhe kështu të rirregulloni ato në çdo pozicion që dëshironi.

Rregullimi i elementeve të menusë në WordPress

Duke klikuar në ikonën e shigjetës së vogël në anën e djathtë të secilit element, WordPress do të zbulojë disa cilësime shtesë. Pastaj, mund të ndryshoni shpejt etiketën e artikullit të menusë (një emër që shfaqet në listë). Gjithashtu, këtu mund të kontrolloni rregullimin e artikujve të menusë duke klikuar në lidhje të përshtatshme – për shembull, zhvendosni objektin lart e poshtë, dërgojeni atë në krye ose vendoseni nën një pjesë tjetër për të krijuar një nënmenu.

Ju gjithashtu mund ta hiqni me lehtësi elementin nga menyja duke klikuar në lidhjen e kuqe “Heq” që gjendet në fund të kartës. Mos u shqetëso; ky veprim nuk do të fshijë faqen, postin ose kategorinë e zgjedhur, por do ta heqë atë vetëm nga menyja që jeni duke redaktuar. Nëse kjo do të ishte një lidhje me porosi, do ta fshinte, kështu që sigurohuni që të mbani mend URL nëse vendosni të shtoni përsëri të njëjtën lidhje me porosi.

Nënmenuzat janë artikuj të menyve të fole që varen nga njëri-tjetri. Elementet e një nënmenu quhen artikuj të menusë së prindërve dhe të fëmijëve. Për të parë një nënmenu, një përdorues zakonisht duhet të rri kursorin e miut ose të klikojë në artikullin mëmë. Nënmenuzat përdoren për të organizuar përmbajtje në kategori dhe për të treguar një menu më kompakte navigimi që është më e lehtë për tu kuptuar.

Për të krijuar një nënmenu me teknikë të tërheqjes dhe rënies, zhvendosni një artikull poshtë tjetrit – por sigurohuni që ta lëvizni atë vetëm pak në anën e djathtë përpara se të lëshoni butonin e majtë të miut.

Nëse thjesht nuk ju pëlqen të zvarritni dhe lëshoni artikujt (dhe e vërteta për t’ju thënë, nganjëherë mund të jetë zhgënjyese të arrini atë që keni pasur në mendje), WordPress ju lejon të kontrolloni elementët përmes lidhjeve të thjeshta:

 1. Shtoni të dyja artikujt prindër dhe fëmijë në menu
 2. Klikoni shigjetën e vogël në artikullin e menusë që keni menduar si fëmijë (ai i penduar)
 3. Klikoni në seksionin “Nën‘ prind “, ku” prindi “do të jetë etiketa e artikullit sipër tij

Si të krijoni një nënmenu në WordPress

Nëse vendosni të hiqni një artikull nënmeny, thjesht mund ta lëvizni pak nga e majta. Përndryshe, klikoni në shigjetën e vogël në artikull dhe zgjidhni pjesën “Nga from prind” ku “prindi” do të jetë përsëri një etiketë e sendit sipër tij.

Cilësimet e menusë

Para se të ruani menunë e krijuar rishtazi, ekzistojnë dy mundësi më të rëndësishme për të cilat duhet të kujdeseni.

 1. Shtoni faqet automatike – në çdo kohë kur krijohet një Faqe e re e nivelit të lartë (ajo kryesore, e cila nuk ka prind), ajo automatikisht do të shtohet në këtë menu
 2. Vendndodhja e ekranit – nëse një temë ju lejon të përdorni menutë të shumta, zgjidhni vendndodhjen e saj nga lista

Cilësimet e menusë

Kur jeni të kënaqur me strukturën, mos harroni të klikoni në butonin “Ruaj menynë” e cila mund të gjendet si në pjesën e sipërme të djathtë ashtu edhe në pjesën e poshtme të redaktorit.

Opsionet e ekranit

Në pjesën e sipërme të faqes, mund të gjeni skedarin e opsioneve të ekranit. Pasi të klikohet, skeda do të shfaqë disa cilësime të tjera që ju lejojnë të kontrolloni cilësimet e menusë.

 • Kutitë – përveç elementeve standarde, ju mund të tregoni etiketat dhe formatet të cilat pastaj mund të shtohen në menu
 • Karakteristikat e përparuara të menusë – shtoni objektivin e lidhjes, atributin e synuar, klasat CSS, lidhjen e lidhjeve (XFN) dhe përshkrimin

Edhe pse temat kanë zona të paracaktuara për shtimin e menutë, ju lehtë mund të shtoni ato me porosi në një shirit anësor ose në ndonjë zonë tjetër të gatshme për widget.

 1. Shko tek Paraqitje -> Widgets
 2. Gjeni widget “menuja e personalizuar” nga ana e majtë
 3. Zvarrit dhe lëshojeni në anën e djathtë në çdo zonë të gatshme për widget (si një shirit anësor)
 4. Zgjidhni një emër
 5. Zgjidhni një meny që keni krijuar më parë
 6. Klikoni në butonin “Ruaj”

Menyja në shiritin anësor

Nëse nuk jeni të kënaqur të punoni me widget, ju lutemi ndiqni lidhjen për të mësuar më shumë rreth personalizimit të widget-ve në WordPress.

përfundim

Krijimi i një uebsajti pa një menu navigimi është njësoj si të godisni vizitorët tuaj drejt e në fytyrë. Pra, para se të aktivizoni një faqe në publik dhe ta promovoni atë, sigurohuni që të krijoni një menu funksionale WordPress që do t’ju ndihmojë ju dhe vizitorët të lëvizin më shpejt në sit. Një menu e mirë navigimi mund t’ju ndihmojë gjithashtu të renditeni më mirë në motorët e kërkimit.

Shpresojmë që ky mësim t’ju ndihmojë në hapin e parë drejt menusë të WordPress dhe që do të keni mundësi të krijoni të reja pa vështirësi. Mos harroni të krijoni nënmenus nëse është e nevojshme dhe përdorni vende shtesë për të shfaqur menutë e navigimit. Shtë gjithashtu e mundur të shtoni menu në zonat me widget. Por nëse doni më shumë kontroll mbi menutë e WordPress, do të jetë e nevojshme të ndryshoni një temë ose të instaloni shtojca shtesë.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map