Si të përdorni bibliotekën e mediave WordPress dhe të shtoni imazhe

WordPress-media-library.png


Siç duket qartë nga emri i saj, WordPress i kushton shumë vëmendje fjalës së shkruar. Ka mundësi dhe mundësi të pafundme kur bëhet fjalë për të shkruar. Por ka kaluar shumë kohë që skedarët mediatikë ishin diçka që mund të injoronit në faqen tuaj. Sepse, nëse jo për ndonjë gjë tjetër, “një figurë vlen njëmijë fjalë”.

Sot, është e zakonshme të filloni një blog të WordPress i dedikuar tërësisht imazheve dhe videove, pa pasur një postim të vetëm “konvencional” në blog. Por edhe nëse dëshironi që vizitorët tuaj të përqëndrohen vetëm në ato që keni për të thënë, prapë do të duhet të punoni me skedarë mediatikë. Vetëm në qoftë se ju personalisht nuk ju pëlqen të shtoni foto dhe video në artikuj, konsideroni t’i përdorni ato për lexuesit tuaj. Edhe Google dhe motorët e tjerë të kërkimit do t’ju japin pikë shtesë për të pasur artikuj të pasur me media. Gjithçka është shumë më mirë me imazhe dhe WordPress do t’ju ndihmojë t’i shtoni ato në artikuj.

Herët a vonë, do të duhet të filloni të shtoni imazhe në faqen tuaj të internetit. Në këtë artikull, ne do t’ju ndihmojmë në hapat e parë – të njiheni me Bibliotekën Media Media dhe të mësoni se si të shtoni imazhin tuaj të parë në WordPress. Pas kësaj, do të jeni në rrugën tuaj për të zotëruar menaxhimin e mediave në faqen tuaj.

Farë është Biblioteka Media WordPress

Biblioteka Media WordPress është një depo virtuale e të gjitha skedarëve mediatikë (imazhe, video, audio dhe dokumente të tjera) që mund të përdorni në faqen tuaj. Kjo ju lejon të ngarkoni dhe menaxhoni skedarët e mediave, t’i futni ato në postime dhe faqe, madje edhe t’i redaktoni shpejt në lëvizje. Edhe pse mund të punoni me lloje të ndryshme skedarësh, ne do të përqendrohemi në imazhe.

Ngarko imazhe, video dhe skedarë të tjerë

Kur hapni bibliotekën për herë të parë, nuk do të ketë asnjë skedar në listë. Kështu që detyra juaj e parë është të ngarkoni imazhe në mënyrë që t’i përdorni ato në postime dhe faqe. Ju lutemi vini re se mund të shtoni imazhe dhe skedarë të tjerë direkt nga artikulli që jeni duke redaktuar. Ju lutemi shikoni seksionin tjetër për më shumë detaje rreth kësaj.

Për të ngarkuar imazhe të reja direkt në Bibliotekën Media Media, ju lutemi ndiqni këto hapa:

 1. Shkoni te Media -> Shtoni të Re
 2. Klikoni butonin “Zgjidh skedarët” ose tërhiqni dhe lëshoni imazhet në dritare
 3. Nëse klikoni butonin, zgjidhni imazhet dhe skedarët e tjerë të mediave nga kompjuteri juaj

Ngarko imazhe, video dhe skedarë të tjerë

Që nga momenti kur hapni imazhe nga kompjuteri juaj ose i tërhiqni ato në kutinë e ndërprerë, WordPress do të fillojë të ngarkojë skedarët. Në varësi të shpejtësisë së lidhjes tuaj të internetit, ofruesit tuaj të pritjes dhe madhësisë së skedarëve, mund t’ju zgjasë mesatarisht deri në disa minuta derisa WordPress të përfundojë procesin e ngarkimit. Filedo skedar do të marrë shiritin e tij të përparimit personal, në mënyrë që të dini se sa shpejt (ose ngadalë) po ngarkon ai skedar i veçantë.

Si parazgjedhje, WordPress ju lejon të ngarkoni skedarë të shumë mediave menjëherë. Vetëm në rast se kjo nuk funksionon për ju, gjithmonë mund të ktheheni te një ngarkues më i thjeshtë i Shfletuesit. Do të funksionojë edhe në kompjuterët më të vjetër, por do t’ju lejojë të ngarkoni vetëm një skedar media në atë kohë.

Biblioteka e mediave

Biblioteka për Media të WordPress

Pas ngarkimit të të paktën një skedari, ndryshimet do të jenë të dukshme në Bibliotekën e Mediave WordPress. Për ta hapur atë, ju lutemi lundroni tek Media -> Biblioteka.

Kjo faqe e re do t’ju tregojë një listë të të gjithë skedarëve mediatikë që keni ngarkuar në WordPress. Ju mund të tregoni skedarët në një listë ose pamje të rrjetit. Nëse doni të filtroni llojet specifike të skedarëve, zgjidhni vetëm imazhe, video, skedarë audio ose pa u bashkangjitur (skedarë që nuk i përkasin ndonjë postimi ose faqe). Ju gjithashtu mund të shfaqni imazhe nga muaj dhe vite të veçanta. Nëse dëshironi të fshini më shumë se vetëm një imazh, klikoni në butonin “Zgjedhja me shumicë”, zgjidhni imazhe dhe klikoni në butonin “Fshij të zgjedhur”.

Në anën e djathtë të Bibliotekës Media, do të gjeni një kuti të thjeshtë kërkimi e cila ju lejon të gjeni një imazh në bibliotekë. Megjithëse mund të duket i panevojshëm për momentin, kjo karakteristikë do të jetë shumë e dobishme pasi të grumbulloni qindra e mijëra skedarë në bibliotekë.

Vendosni dhe futni imazhe direkt në postimin tuaj

Meqenëse me siguri do të shpenzoni pjesën më të madhe të kohës tuaj për të shkruar postime të reja, është mirë të dini se mund të shtoni imazhe dhe skedarë të tjerë mediatikë direkt nga ekrani i redaktimit të posteve. Duke kontrolluar skedarët e mediave nga këtu, ju merrni edhe disa opsione shtesë, kështu që le t’i shohim ato.

Duke klikuar butonin “Shto Media” në krye të ekranit të redaktimit pas, do të shfaqet një dritare e re pop-up. Në thelb, Biblioteka e Media WordPress është e njëjtë – mund të ngarkoni skedarë direkt nga kompjuteri juaj ose të zgjidhni imazhe të ngarkuara tashmë në bibliotekë.

 1. Vendoseni kursorin ku dëshironi që imazhi të shfaqet në artikull
 2. Klikoni në butonin “Shto media” në krye të ekranit
 3. Ngarko ose përzgjidh një fotografi nga skeda e Bibliotekës Media
 4. Ndryshoni imazhin dhe detajet e tij nëse është e nevojshme
 5. Klikoni në butonin “Fut në postim”

Megjithëse ekrani duket mjaft i njëjtë me atë që hapni përmes menusë së administratorit të WordPress, mund të vëreni që ana e majtë ka disa lidhje shtesë. Përveç vendosjes së imazheve, mund të krijoni një galeri, të zgjidhni një imazh të paraqitur për atë post ose të vendosni një imazh nga URL.

Krijoni një galeri

Galeria e WordPress-it

Duke vendosur një galeri, ju mund të zgjidhni imazhe të shumta dhe t’i shtoni ato në postimin tuaj. WordPress më pas do të krijojë një kolazh të imazheve të zgjedhura dhe do t’i shfaq ato brenda postimit. Nëse jeni duke përdorur redaktorin vizual, do të shihni të gjitha imazhet e grupuara dhe mund të klikoni mbi to. Nëse veproni kështu, do të shfaqen dy ikona të reja të cilat do t’ju lejojnë të redaktoni dhe hiqni galerinë.

Nëse kaloni te Redaktori i Tekstit, do të vini re një kode të shkurtër [galeri] në të njëjtin vend. Si nga versioni WordPress 3.5, kodi i shkurtër i galerisë mund të zgjatet me parametra të shumtë, kështu që mund ta modifikoni manualisht. Meqenëse të punosh me parametrat kërkon njëfarë kuptimi se si funksionojnë kode të shkurtra, ne do ta anashkalojmë tani për tani. Por nëse doni të dini më shumë rreth veçorisë, ju lutemi shihni më shumë rreth kësaj faqet zyrtare të WordPress Codex.

Imazhi i veçuar

Zgjidhni një imazh që do të përfaqësojë postimin tuaj. Në varësi të temës që jeni duke përdorur aktualisht, kjo fotografi mund të shfaqet në vende të ndryshme si tabloja e postës suaj. Ajo gjithashtu shfaqet shpesh mbi postimin në faqen me një postim të vetëm. Por, përsëri, vërtet varet shumë nga tema.

Fut nga URL-ja

Nëse keni një fotografi të vendosur në një server tjetër dhe nuk mund ose nuk doni ta ngarkoni atë në faqen tuaj të WordPress, mund ta vendosni një nga URL-ja. Ju do të keni nevojë për rrugën absolute (adresën e plotë të lidhjes) për atë imazh. Për shembull images / how-to-use-wordpress-media-biblioteka-dhe-add-images.jpg.

Sapo të ngjitni URL-në, do të ketë një vrojtim të figurës. Ju gjithashtu mund të redaktoni disa detaje përpara se t’i futni në postim.

Para se të shtoni imazhe nga një URL, sigurohuni që të keni leje për ta bërë këtë. Shumë foto janë të mbrojtura nga të drejtat e autorit, dhe përdorimi i tyre pa leje do të thotë që ju po vidhni atë imazh.

Madhësi të ndryshme të imazhit

Kur përpiqeni të shtoni imazhe në një postim ose faqe, do të vini re që WordPress ju lejon të zgjidhni dimensionet e saj. Si parazgjedhje, WordPress krijon tre madhësi shtesë pranë asaj origjinale. Pra, edhe nëse ngarkoni një imazh HD, për shembull, WordPress automatikisht do ta bëjë atë të disponueshëm në këto tre rezolucione nëse përdorni temën Njëzet e Shtatëmbëdhjetë:

 • Thumbnail – 150 150 150 piksele
 • E mesme – 300 × 188 pixel
 • I madh – 525 × 328

Ju lutemi vini re se kjo madhësi mund të varet nga tema që përdorni. Gjithashtu, ju mund të zgjidhni dimensionin tuaj nëse lundroni tek Cilësimet -> Media nga menyja e panelit WordPress.

Si të redaktoni detajet e figurës

Redaktoni detajet e figurës në WordPress

Para se të arrijmë te pjesa ku mund të korrni, ndryshoni përmasat dhe ndryshoni imazhet, le të shohim se si të modifikoni disa detaje. Kjo do t’ju ndihmojë të organizoni skedarë në faqen tuaj, dhe do të jetë e dobishme për vizitorin tuaj dhe motorët e kërkimit të kenë të gjitha të dhënat shtesë rreth skedarëve në faqen tuaj.

 1. Zgjidhni çdo imazh nga biblioteka
 2. Do të shfaqet një dritare që shfaqet dhe do t’ju tregojë detajet në lidhje me atë imazh
 3. Në anën e djathtë, do të gjeni informacione si emri i figurës, lloji i skedarit, data e ngarkimit, madhësia e skedarit dhe dimensionet
 4. Më poshtë mund të shihni URL-në e figurës suaj
 5. Për të ndryshuar figurën, ndryshoni titullin, titullin, tekstin e tij (treguar për ata përdorues që nuk mund ta hapin foton) dhe përshkrimin
 6. Pak më poshtë fushës së përshkrimit, mund të shihni se cili përdorues e ngarkoi këtë skedar të veçantë mediatik
 7. Për të modifikuar më shumë detaje, klikoni në lidhjen “Redakto më shumë detaje” në fund

Si të redaktoni një imazh

Si të redaktoni imazhet në WordPress

Zhvilluesit e WordPress ishin mjaft të sjellshëm për të prezantuar një veçori që ju lejon të modifikoni imazhet që tashmë janë ngarkuar në WordPress Media Library. Për të bërë një punë shtesë mbi figurën, thjesht zgjidhni një nga lista e Bibliotekës Media dhe klikoni në butonin “Redakto Imazhin” poshtë tij.

Tani mund ta korrni, rrotulloni dhe rrokullisni imazhin pa e ngarkuar edhe një herë. Ekzistojnë gjithashtu butona prish dhe ribërë që do t’ju lejojnë të rregulloni gabimet e bëra gjatë redaktimit. Ky mjet nuk është padyshim një zëvendësim për Photoshop por bën mrekulli për ndreqjet e vogla dhe të shpejta.

Rotate

Për të rrotulluar imazhin që keni zgjedhur, klikoni në butonin për ta kthyer atë majtas ose djathtas.

shkallë

Në anën e djathtë, mund të futni dimensione të reja për imazhin tuaj. Ndërsa futni gjerësi ose lartësi, WordPress automatikisht do të llogarisë dimensionin tjetër në mënyrë që imazhi juaj të mbajë raportin e tij të aspektit (nuk dëshironi që ai të shtrembërohet). Nëse përpiqeni të shkallëzoni një imazh, do të shihni një shenjë të vogël të kuqe të thirrjes ngjitur me të cilën do të tregojë se lartësimi nuk është i mundur.

Mund të shkallëzoni vetëm figurat në WordPress

prodhim

Për të korrur imazhin, klikoni mbi të dhe tërhiqeni për të bërë zgjedhjen tuaj. Duke mbajtur butonin Shift ndërsa bëni një zgjedhje, mund të mbani raportin e aspektit. Nëse doni ta modifikoni atë, ndryshoni raportin e aspektit nga ana e djathtë e ekranit. Për shembull, përdorni raportin 1: 1 për të bërë një përzgjedhje katrore ose për ta ndryshuar atë në 4: 3, 16: 9 ose ndonjë gjë tjetër që dëshironi. Pasi të keni bërë zgjedhjen tuaj, mund ta rregulloni shpejt duke zgjedhur madhësinë në pixel. Madhësia minimale e intervalit është madhësia e figurës, siç përcaktohet në cilësimet Media.

Aplikoni ndryshime

Opsioni i fundit ju lejon të aplikoni ndryshime në të gjitha madhësitë e imazheve, vetëm figurën e vogël ose gjithçka tjetër, vetëm për miniaturë. Për shembull, ju mund të keni një tablo katrore që tregon vetëm një pjesë të imazhit origjinal.

Faqet e bashkëngjitjes

Faqja e bashkëngjitjes së figurës

Që nga momenti kur ngarkoni një skedar të ri, WordPress krijon një faqe të re bashkëngjitje për të. Ju mund të përdorni këtë faqe duke hapur çdo imazh dhe duke klikuar “Shiko faqen e bashkëngjitjes” nga paneli i opsioneve të anës së djathtë.

Kjo faqe është njësoj si çdo faqe tjetër e WordPress. Por në vend që ta botoni me dorë, WordPress e bën atë për ju. Për shembull, faqja e bashkëngjitjes për një imazh do të tregojë atë imazh me të gjitha të dhënat e saj shtesë si titulli, përshkrimi, titulli dhe teksti alt.

Ju mund ta modifikoni faqen ashtu si çdo tjetër, të keni komente mbi të dhe t’i ndani me përdoruesit tuaj. Të dhënat e paraqitura në faqe varen nga tema e WordPress. Disa tema mund të zgjedhin të tregojnë më shumë ose më pak të dhëna.

Imazhet janë argëtuese

Puna me imazhe dhe skedarët e tjerë të mediave në WordPress është kënaqësi. Por përpara se të bëhet argëtuese, duhet të mësoni se si të lundroni nëpër Bibliotekën Media Media. Shpresojmë që ky artikull të ju ndihmojë me këtë dhe që tani ju e dini se si të shtoni imazhe të reja, t’i ndryshoni ato dhe futni në postime, tregoni galeritë dhe faqet e bashkëngjitjes.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked