Si të krijoni kode të shkurtra në WordPress dhe të punoni me ta më lehtë

Si të krijoni kode të shkurtra në WordPress dhe të punoni me ta më lehtë


Shkurtesat e WordPress janë etiketa të vogla që përdoren si shkurtore për ekzekutimin e veçorive specifike në postime dhe faqe. Ju mund të njihni kartat e shkurtra nga kllapa katrore që rrethojnë një fjalë të thjeshtë ose një frazë. Ata u prezantuan në versionin 2.5 me një mision për të ndihmuar njerëzit të kryejnë funksione në mënyrën e thjeshtë.

Siç mund ta dini tashmë, WordPress përdor gjuhën e programimit PHP për të forcuar vetë. Kështu që, kur dëshironi të shtoni një veçori specifike drejtpërdrejt në postime dhe faqe, do të duhet të shkruani kodin në redaktorin e tekstit. Në vend të kësaj, kodet e shkurtra lejojnë përdoruesit të zëvendësojnë tërë bllokun e kodit me një term të thjeshtë dhe ta ekzekutojnë atë vetëm duke publikuar një postim. E mahnitshme, nuk është ashtu?

Në këtë udhëzues, mund të mësoni:

 • Si të përdorni kodet e shkurtra të WordPress
 • Si të krijoni një kode të thjeshtë
 • Si të përdorni kodet e shkurtra në Tekstin widget

Leximi i rekomanduar: Kurse WordPress nga Udemy

Si të përdorni kodet e shkurtra të WordPress

Kodet e shkurtra në redaktorët e tekstit dhe vizuale

Për të përdorur kodet e shkurtra, nuk ka pse të dijë të kodojë ose të kuptojë se si funksionojnë në sfond. Vetë WordPress, si dhe shumica e temave dhe shtojcave të WordPRess, përdorin kode të shkurtra të ndryshme për të lejuar përdorimin e shumë veçorive të përparuara.

Për shembull, për të shfaqur të gjithë galerinë e imazheve, thjesht duhet të përdorni [galeri] kodi i shkurtër që vjen i instaluar me WordPress. Shumica e kodeve të shkurtra mund të përdoren në formën e tyre themelore si shembulli i mëparshëm.

Kodet e shkurtra zëvendësohen nga përmbajtja aktuale sapo të publikoni ose shikoni paraprakisht një postim ose faqe.

Parametrat e kodit të shkurtër

Më shpesh sesa jo, kodet e shkurtra mund të kenë parametra shtesë. Duke shtuar informacione shtesë në to, ju mund të rregulloni dhe ndryshoni prodhimin. Për shembull, ndërsa kodi i shkurtër [galeri] i parëndësishëm tregon të gjitha imazhet që janë bashkangjitur në postim, është e mundur të ndryshoni atë. Shkurtesa e galerisë ju lejon të specifikoni imazhet nga ID e tyre, në mënyrë që të tregoni vetëm fotot specifike ose madje të përfshini imazhe që nuk janë pjesë e këtij postimi të veçantë.

Gjithashtu, është e mundur të përcaktoni një madhësi të galerisë, dhe shumë gjëra të tjera duke siguruar parametra shtesë. Këtu është një shembull:

[ids gallery = “1,5,7” size = “medium”]

Galeria nga ky shembull do të tregojë vetëm imazhe me numra identiteti të specifikuar. Në këtë rast, madhësia do të ndryshohej automatikisht në mesatare. Dhe ju i merrni të gjitha këto me një kode të thjeshtë. Tani imagjinoni si do të dukej e gjithë gjëja nëse do të shtonit manualisht kodin PHP i cili do të kishte dhjetëra nëse jo qindra rreshta. Faleminderit, kodet e shkurtra!

Filloni dhe mbaroni etiketat

Disa kode të shkurtra më komplekse mund të kenë etiketat e fillimit dhe mbarimit. Pra, në vend të një kodi të shkurtër, do të përfundonit të keni dy me përmbajtje specifike në mes.

Për shembull, një plugin Google Maps mund t’ju lejojë të shfaqni një vendndodhje në harta përmes kodit të shkurtër. Shumica e shtojcave të tilla do të kenë etiketa fillimi dhe mbarimi, ndërsa adresa duhet të shkruhet në mes. Këtu është një shembull:

[[hartat]] New York, USA [[/ hartat]]

Siç mund ta shihni nga shembulli, etiketa përfunduese gjithmonë fillon me një shenjë të çarë “/”. Duke pasur të dy etiketat, WordPress mund të identifikojë më lehtë pjesët e kartave të shkurtra.

Punoni në redaktorin e tekstit

Shkurtesat e WordPress

Edhe pse ato janë thjesht shkurtore në funksione, kodet e shkurtra janë në të vërtetë kriptograme specifike të WordPress-it. Pra, nëse përpiqeni të shkruani një kode të shkurtër në redaktorin vizual, WordPress menjëherë do t’ju tregojë rezultatin (ose thjesht mbajtësin e vendndodhjes) të këtij kodi të shkurtër. Nëse e ndiqni shembullin e galerisë dhe shkruani kodin e shkurtër në redaktorin Visual, do të shihni që WordPress shfaqi menjëherë përmbajtjen e tij (shiko imazhin e parë në këtë post për të parë se si funksionon).

Nëse dëshironi të redaktoni një kod të shkurtër dhe të punoni me parametrat e tij, kaloni në një redaktues teksti i cili ju lejon të shihni strukturën e çdo kodi të caktuar të caktuar.

Shkurtesat e paracaktuar të WordPress

Kodet e shkurtra zakonisht menaxhohen nga temat dhe shtojcat. Secili zhvillues duhet të regjistrojë kodet e shkurtra më vete, kështu që secila është e ndryshme. Doesfarë bën një kod i shkurtër, cilat janë parametrat dhe funksionet e tij, varen vetëm nga shtojca dhe tema specifike që jeni duke përdorur.

Për shembull, një shtojcë që ju ndihmon të shfaqni një vendndodhje në Google Maps mund të ketë kodin e shkurtër [[hartat]], ai që shfaq format e pajtimit do të përdorë [[formë]] dhe kështu me radhë.

Do produkt është i ndryshëm, kështu që sigurohuni që të kontrolloni përshkrimin dhe dokumentacionin e temave dhe shtojcave për të mësuar më shumë rreth përdorimit të tyre specifik.

Por, WordPress vjen me një seri kode të parazgjedhura që mund të përdorni pa instaluar shtesa shtesë. Si parazgjedhje, këto janë kode të shkurtra që mund të punoni me:

 • – skedarë audio të ngulitur
 • – mbështjellni titrat rreth përmbajtjes
 • – mbështillni sendet e ngulitura dhe vendosni dimensionet e tyre maksimale
 • [galeri] – galeri shfaqëse e imazheve
 • – tregoni një koleksion të skedarëve audio dhe video
 • – ngulit skedarë video

Shpëtimi i kartave të shkurtra (teksti i ekraneve të ekranit pa ekzekutimin e tij)

Ndonjëherë, ju mund të dëshironi të shfaqni një tekst që përfaqëson një kod të shkurtër në vend që ta ekzekutoni atë. Nëse provuat të shtonit një kode të shkurtër si për tekstin ashtu edhe për redaktorët vizual, kuptuat që ajo ishte ekzekutuar në të dyja rastet.

Për të shfaqur tekstin e një kodi të shkurtër, përdorni kllapa të dyfishta: [[kod i shkurter]]

Nëse doni të shfaqni një kode të shkurtër me etiketat fillestare dhe fundore, përdorni vetëm kllapën e parë dhe të fundit të dyfishtë: [[hartat] New York, USA [/ hartat]]

Kur punoni në redaktorin e tekstit, gjithashtu mund të zëvendësoni kllapat katrore me kodet e tyre. Kështu që, në vend të “[” mund të përdorni “[“, dhe në vend të “]” përdorni “]”. Për shembull: [Shortcode & # 93; do të shfaq kodin e shkurtër, si dhe pa e ekzekutuar atë.

Si të krijoni një kode të thjeshtë

Kur shkruani artikuj në WordPress çdo ditë, ka raste kur përsërisni veten dhe kur duhet të shkruani diçka pa pushim. Nuk ka rëndësi nëse është një URL në internet, një fjali e gjatë apo mbase një pjesë e kodit HTML që shkruani vazhdimisht nga e para, duhet të konsideroni të shkruani një kod të shkurtër për të.

Dhe me këtë funksion të thjeshtë, nuk është e nevojshme të bëhesh programues ose nuk do të punësosh as një për t’i bërë gjërat më të thjeshta për ju. Ndiqni hapat e ardhshëm dhe bëjeni vetës një kod të shkurtër personal:

 1. Hapni skedarin function.php në menunë Paraqitja -> Redaktori
 2. Vendosni kodin e mëposhtëm në fund të skedarit:
 3. funksioni fsg_shortURL ()
  kthimi 'http://www.firstsiteguide.com';
  }
  add_shortcode ('fsg', 'fsg_shortURL');
 4. Shkoni te Redaktori i tekstit dhe shkruani [FSG] për të marrë URL në vend të kodit të shkurtër

Nuk ishte aq e vështirë, apo jo?

Shembull më i avancuar: Shtoni kodin e shkurtër të figurës

Duke vendosur kodin e mëposhtëm në funksionet.php, mund të krijoni kodin e shkurtër për vendosjen e një imazhi me atribute gjerësi dhe lartësi të personalizuar:

 1. Shkoni në skedarin e funksioneve.php
 2. Vendosni kodin e mëposhtëm:
 3. funksion img_shortcode ($ atts, $ përmbajtje = null) {
  
  ekstrakt (kodi i shkurter_atts)
  array (
  'width' => '',
  'lartësia' => '',
  ), $ at)
  );
  kthimi '';
  }
  add_shortcode ('img', 'img_shortcode');
  
  
 4. Redaktor teksti i hapur:

Këtu mund të përdorni [img width = ‘x’ lartësia = ‘y’] http: //… [/ img] kodi i shkurtër ku “x” dhe “y” janë numra që përfaqësojnë gjerësi dhe lartësi në pixel.

Ju mund të shtoni me lehtësi atribute të tjera të imazhit nëse keni nevojë për ndonjë; kontrolloni listën e të gjitha atributet e imazhit në Shkollat ​​W3.

Si të përdorni kodet e shkurtra në Tekstin widget

Me versionin 4.9 të WordPress që është lëshuar më 15 nëntor 2017, shkurtesat funksionojnë automatikisht në Widgets Text. Por nëse akoma përdorni një version më të vjetër të WordPress, kjo pjesë e mësimit do t’ju ndihmojë të merrni rezultatin.

Kodet e shkurtra mund të përmbajnë funksionalitete të ndryshme që mund t’i shtoni në faqen tuaj të internetit në WordPress. Pavarësisht nëse e keni krijuar një për veten tuaj ose ajo ka ardhur me një temë ose një plugin që sapo keni instaluar, me siguri do të përdorni kodet e shkurtra gjatë gjithë kohës. Meqenëse me të vërtetë mund të kurseni kohë dhe të përfitoni prej tyre, nuk ka asnjë arsye të mos përdorni kodet e shkurtra.

Nëse sapo keni filluar ndërtimin e uebfaqes tuaj të WordPress, mund të keni përdorur kodet e shkurtra vetëm në redaktorin Post. por, e vërteta është se ju mund të përdorni kodet e shkurtra praktikisht kudo.

Për shembull, nëse përdorni plugin 5sec të Google Maps PRO i cili ju lejon të krijoni me lehtësi harta me kunjat e panumërta në të, mund të dëshironi të futni hartën përmes kodit të shkurtër direkt në Widget tuaj të Teksteve dhe të tregoni vendndodhjen tuaj në shiritin anësor në vend të një të vetme Post. Por nëse tema juaj nuk mbështet kodet e shkurtra në widget, do të duhet të aktivizoni vetë funksionin dhe kjo është ajo që ne do të tregojmë në këtë artikull.

Nëse keni nevojë të përdorni një kod të shkurtër në skedarët tuaj PHP (për shembull, nëse doni të ekzekutoni kodin në skedarin tuaj header.php dhe drejtoni kodin e shkurtër kudo që të jetë prezent header), mund ta bëni atë lehtësisht duke e mbështjellur kodin rreth tij . Por nëse keni provuar të përdorni një kode të shkurtër në Widget tuaj të Tekstit si në shembullin që përmendëm më lart, përfunduat i zhgënjyer sepse kjo thjesht nuk funksionon dhe widget shfaqi kodin e shkurtër në vend që të jetë përmbajtja. Në qoftë se tema juaj nuk e ka regjistruar veçorinë, do të duhet ta aktivizoni vetë.

Kështu që, nëse doni të vendosni një kode të shkurtër në një Widget me Tekst dhe ta bëni atë të funksionojë, mos u shqetësoni; ju mund ta bëni atë të ndodhë brenda disa sekondave:

 1. Funksionet e hapura.php
 2. Kopjoni dhe ngjitni dy rreshtat e mëposhtëm:
 3. add_filter ('widget_text', 'shortcode_unautop');
  add_filter ('widget_text', 'do_shortcode');
 4. Ruaj ndryshimet

Ndërsa është në të vërtetë e mjaftueshme për të përdorur vetëm rreshtin e dytë që e bën funksionin e kodit të shkurtër, do të dëshironi rreshtin e parë, në mënyrë që të shmangni futjen automatike të WordPress-it në paragrafin dhe të thani etiketat, ku në mënyrë të pavetëdijshme krijoni prishje të linjave duke formatuar tekstin në një widget . Vetëm në rast se vendosni një kode të shkurtër në një linjë të veçantë, unautop do t’i zhveshë ato etiketa paragrafi dhe kodi i shkurtër do të funksionojë si një bukuri.

Tani mund të lundroni tek Paraqitje -> Widgets dhe tërhiqni widget Teksti ku dëshironi të jetë. Pas gjithë kësaj, kur shkruani një kode të shkurtër direkt në Widget tuaj të Teksteve (e cila është e regjistruar në faqen tuaj, natyrisht) ajo do të ekzekutojë ashtu si ishte shtypur në Redaktorin e Postave.

Në mënyrë të ngjashme, mund të ekzekutoni kodin PHP nga widget-i i tekstit. Ishte mjaft e lehtë, apo jo? Shijoni kodet tuaja të shkurtra.

Kodet e shkurtra janë kudo

Nëse sapo po filloni një blog të WordPress, kodet e shkurtra mund të duken të tepërta dhe të vështira për t’u kuptuar. Në shumicën e rasteve do të jetë e mundur të shmangni kodet e shkurtra duke përdorur një ndërfaqe miqësore për përdoruesit e siguruar nga një shtojcë. Por kur të përfshiheni më shumë me blogun dhe kur të filloni të përdorni më shumë shtojca, do të kuptoni fuqinë e vërtetë të kartave të shkurtra.

Përdorimi i tyre do të bëhet një rutinë, dhe shpejt do të mësoheni të shkruani kllapa katror në çdo postim të ri që krijoni. Prandaj, bëni disa minuta, dhe përdorni këtë artikull për të mësuar bazat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map